EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling (vanaf 2018)

Gevaren die voortvloeien uit ioniserende straling (vanaf 2018)

De richtlijn brengt in één tekst vijf afzonderlijke richtlijnen samen en bepaalt de basisveiligheidsnormen om personen te beschermen tegen de gevaren die kunnen voortvloeien uit de blootstelling aan ioniserende straling.

BESLUIT

Richtlijn 2013/59/Euratom van de Raad van 5 december 2013 tot vaststelling van de basisnormen voor de bescherming tegen de gevaren verbonden aan de blootstelling aan ioniserende straling, en houdende intrekking van de Richtlijnen 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom en 2003/122/Euratom.

SAMENVATTING

Normaal gesproken zijn de doses van ioniserende straling zo laag dat er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn. Sommige gevolgen, met name kanker, kunnen echter op een latere datum tot uiting komen. Om het gevaar te minimaliseren, introduceert een richtlijn van de Europese Unie, die in december 2013 aangenomen is, nieuwe veiligheidsnormen.

Deze putten uit bijna twee decennia internationaal onderzoek naar stralingsbescherming door de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en andere internationale organen. Deze normen tonen een aanzienlijke vooruitgang in stralingsbescherming op talrijke gebieden: medisch, industrieel, elektriciteitsopwekking en afvalbeheer.

Doelstelling

De richtlijn is ontworpen om de gezondheid te beschermen van werknemers, de bevolking, patiënten en andere personen door een uniform maximumniveau van bescherming te garanderen. Deze richtlijn is van toepassing op alle geplande, bestaande of noodsituaties waarbij een risico van blootstelling bestaat, alsook op blootstelling bij ongeval. Overheden van EU-lidstaten kunnen hogere basisnormen toepassen indien zij dat wensen.

Publicatie van maximumdoses of in geval van noodsituaties

De richtlijn voorziet in de publicatie van maximumdoses van straling zodat de bevolking kan controleren of zij, van verschillende bronnen, meer dan de toegestane limiet heeft ontvangen. Er zijn ook bepalingen voor de verstrekking van informatie wanneer zich een noodsituatie voordoet. Deze moeten meteorologische gegevens en weersverwachtingen, luchtverplaatsingen en grondafzettingen, omgevingsdosistempo's en besmettingsniveaus van de belangrijkste levensmiddelen bevatten.

Nationale autoriteiten moeten iedereen die binnen 50 kilometer van een risicocentrale woont en degenen die getroffen zouden kunnen worden, informeren over de maatregelen die zij moeten nemen in geval van een noodsituatie ter bescherming van hun gezondheid.

Verwijdering

De richtlijn bevat maatregelen voor de verwijdering van radioactieve materialen en de tijdelijke, of definitieve, opslag van radioactief afval en de blootstelling van werknemers aan kosmische straling van lucht- en ruimtevaartuigen en bij veelvuldig vliegen.

Vrijstelling

Ioniserende straling van medische apparaten valt niet onder de richtlijn, maar is geregeld in de richtlijn betreffende medische hulpmiddelen (Richtlijn 93/42/EEG).

Intrekking

Richtlijnen 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom en 2003/122/Euratom worden ingetrokken met inwerkingtreding vanaf 6 februari 2018.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Richtlijn 2013/59/Euratom

6.2.2014

6.2.2018

PB L 13 van 17.1.2014

Laatste wijziging: 11.08.2014

Naar boven