EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2007/143/07

Inbjudan att lämna förslag – GD Utbildning och kultur nr 26/07 – Pilotprojekt för samarbete mellan europeiska tekniska organisationer

EUT C 143, 28.6.2007, p. 9–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.6.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 143/9


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – GD UTBILDNING OCH KULTUR nr 26/07

Pilotprojekt för samarbete mellan europeiska tekniska organisationer

(2007/C 143/07)

1.   Inledning och bakgrund

I Europa bedrivs många slags samarbete mellan aktörerna inom kunskapstriangelns tre sidor: utbildning, forskning och innovation. Vanligen tar samarbetet formen av nätverk där deltagarna delar med sig av information och samordnar sin verksamhet som jämlikar. Dessa initiativ har naturligtvis bidragit till att skapa en miljö där europeiska tekniska organisationer och institut (t.ex. högskolor, forskningscentrer, företag och offentliga organ för innovation) kan samarbeta enklare, men Europa ligger fortfarande på efterkälken när det gäller att utnyttja FoU kommersiellt. Därför finns det en ökande efterfrågan på att gå ett steg längre med denna typ av samarbete, t.ex. genom att bygga upp gemensamma styrstrukturer eller dela mer effektivt på resurserna. Vidare vill man i allt högre grad att dessa partnerskap skall fokusera på kunskaps- och tekniköverföring för att maximera deras sociala och ekonomiska effekter och deras innovativa potential. Här har Europaparlamentet inrättat en budgetpost (artikel 15 02 29) för pilotprojekt för ”samarbete mellan europeiska tekniska organisationer” (1). Således är meningen med denna inbjudan att möta efterfrågan på ökad tekniköverföringskapacitet i Europa genom närmare integration av kunskapstriangeln.

Detta kommer särskilt att uppnås genom uppbyggnad av pilotnätverk som skall utforma, genomföra och prova nya modeller för integrerade partnerskap mellan de aktörer som sysslar med teknikinnovation och tekniköverföring (t.ex. högskolor, forskningsorganisationer, små, medelstora och stora företag eller innovationscentrer). De kunskaper och erfarenheter som produceras för detta bör inte bara stödja dessa nätverks ytterligare integration utan också resultera i god praxis och stöd för både befintliga nätverk på detta område och beslutsfattare som utformar nya instrument och initiativ till stöd för integrationen.

2.   Mål och beskrivning

Pilotprojektens strategiska mål är att utforma, genomföra och prova nya modeller för sådana samarbeten i kunskapstriangeln som syftar till att bli integrerade partnerskap. Slutmålet är att underlätta kunskaps- och tekniköverföring genom att bygga ut de europeiska nätverkens kapacitet på strategiska tvärvetenskapliga områden så att deras samarbete går vidare till nya, mer integrerade partnerskapsmodeller. De förväntade resultaten är bl.a. nya modeller för styrning av integrerade partnerskap i syfte att övervinna hinder för närmare samarbete mellan ledande aktörer i kunskapstriangeln, genomförande och prov av några av de kritiska komponenter som framkommit, samt en uppsättning rekommendationer och god praxis som kan spridas för att ytterligare ta till vara projektens resultat. Varje föreslaget partnerskap bör behandla dessa mål, med särskild tonvikt vid ett strategiskt tvärvetenskapligt område som skall användas som fallstudie för att prova resultatens tillämpbarhet. I förslagen bör det anges varför de sökande har valt ett visst strategiskt område, särskilt när det gäller de ekonomiska och sociala effekterna.

3.   Urvalskriterier

Ansökningar som uppfyller följande kriterier kommer att bedömas mer ingående.

3.1.   Stödberättigade organisationer/mottagare

Ansökan skall lämnas av samordnaren för ett partnerskap bestående av minst sex oberoende juridiska personer (inklusive samordnaren), som alla är etablerade i olika medlemsstater.

Stödberättigade organisationer är högskolor, forskningscentrer, organ för kunskapsöverföring och utbildningscentrer som tillhandahåller expertis om tekniköverföring eller innovationsförvaltning, företagskuvöser, teknikparker e.d., små och stora företag samt andra aktörer inom teknik- och kunskapsöverföring såsom regionala utvecklingsorgan.

För att vara berättigad till stöd måste organisationen uppfylla följande krav:

Alla sökande måste vara offentliga eller privata oberoende juridiska personer.

Fysiska personer, dvs. enskilda, får inte lämna ansökningar.

De sökande måste ha existerat som juridiska personer i minst två år innan ansökningen lämnas.

Sökandena måste ha sitt registrerade säte i någon av EU:s 27 medlemsstater.

Partnerskapen skall uppfylla följande krav:

De skall bestå av en balanserad blandning av både offentliga och privata organisationer och expertis för hantering av forskning, utbildning och innovation på det aktuella tvärvetenskapliga området.

De skall ha erfarenhet av och en bas för samarbete på ett tvärvetenskapligt område av social och ekonomisk betydelse.

De skall visa att det föreslagna tvärvetenskapliga området utmärks av starka kopplingar mellan kunskapstriangelns sidor.

De skall ha styrkt erfarenhet av nätverksarbete, genom att ha medverkat i nätverk på europeisk nivå såsom spetsforskningsnätverk, europeiska teknikplattformar eller andra EU-finansierade samarbetsprogram. Minst hälften av organisationerna i partnerskapet skall ingå i eller ha ingått i nätverk på europeisk nivå för forskning, utbildning och innovation där parterna kommer från minst sex medlemsstater. Dessa nätverk, även om de har varit tillfälliga, bör vara eller ha varit officiellt bildade (t.ex. enligt avtal eller en konsortiumöverenskommelse) och gå ut på delad verksamhet.

De skall ha horisontell kompetens i frågor som innovationsförvaltning, entreprenörskap, regionala eller virtuella kluster och kunskapsförvaltning såväl som vertikal kompetens för tillämpning av resultaten på ett visst tvärvetenskapligt område.

De skall erbjuda en förvaltningsstruktur som kan samordna och integrera partnernas verksamhet.

De skall erbjuda en uppsättning verksamheter för att undersöka nya modeller för att integrera partnerskapet och prova genomförbarheten i dessa resultat tillsammans med kapaciteten att i största möjliga omfattning sprida resultaten till andra nätverk.

De skall ha styrkt förmåga att knyta samman den europeiska dimensionen med lokala och regionala effekter, genom att delta i lokal och regional innovationsverksamhet.

De skall omfatta minst en offentlig organisation med verksamhet inom innovations- och kunskapsöverföring.

3.2.   Stödberättigade länder

Endast ansökningar från juridiska personer etablerade i någon av EU:s medlemsstater kommer att beaktas.

4.   Tilldelningskriterier

Stödberättigade ansökningar/projekt kommer att bedömas med ledning av följande kriterier (i parentes anges varje kriteriums vikt):

Innehåll (30 %)

Förslagets kvalitet i fråga om mål, relevans, verksamhet och resultat.

Partnerskap (30 %)

De ingående partnernas kvalitet i fråga om vetenskaplig, pedagogisk och innovativ kompetens på det föreslagna tvärvetenskapliga området och i fråga om innovationsförvaltning.

Kvalitet och omfattning på deltagarnas erfarenhet av nätverk.

Partnerskapets kvalitet i fråga om europeiska effekter, kapacitet för teknik- och kunskapsöverföring samt vilja till djup, långsiktig och hållbar integration.

Förvaltning (20 %)

Förvaltningsstrukturens lämplighet.

Tillräckliga resurser för framgångsrikt genomförande av den föreslagna verksamheten.

Kapacitet att attrahera och uppbåda stöd utöver gemenskapens finansiering, både i början av och under projektet, särskilt från den privata sektorn.

Effekter (20 %)

Effekter på europeisk nivå av projektets resultat och spridningsverksamhet.

Kapacitet att tillämpa resultaten inom andra initiativ, avvecklingsstrategins lämplighet.

5.   Budget

Det totala belopp som avsatts för medfinansiering av projekt uppgår till 5 miljoner EUR. Kommissionens ekonomiska stöd får inte överskrida 75 % av de totala stödberättigande kostnaderna. Varje bidrag kommer att uppgå till 0,5–1,5 miljoner EUR. Största tillåtna bidrag är 1,5 miljoner EUR.

Då anslaget är 5 miljoner EUR kan uppskattningsvis mellan tre och fem partnerskap finansieras.

6.   Tidsplan

Ansökningar skall ha inkommit till kommissionen senast den 15 augusti 2007.

Verksamheten skall inledas före den 30 december 2007 och avslutas före den 31 december 2009. Projekten får löpa i högst 24 månader. Ansökningar för projekt som planeras löpa längre än den period som anges här kommer inte att beaktas. Inga förlängningar av den stödberättigande perioden utöver den längsta löptiden kommer att medges. Enligt planeringen kommer de sökande att underrättas om urvalsförfarandets resultat senast i oktober 2007.

Enligt planeringen kommer bidragsmottagarna att få sina avtal för underskrift senast i november 2007. Perioden då kostnader blir stödberättigande kommer att börja löpa den dag avtalet undertecknas av den sista parten. Om en bidragsmottagare kan visa att det finns behov att inleda verksamheten innan avtalet har undertecknats, kan en utbetalning medges innan avtalet undertecknas. Under inga omständigheter kan den stödberättigande perioden inledas före dagen för inlämnande av bidragsansökan.

7.   Mer information

Den fullständiga texten för inbjudan att lämna förslag och ansökningsblanketterna finns på:

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants_en.html.

Ansökningarna måste uppfylla kraven i den fullständiga texten och lämnas på den särskilda ansökningsblanketten.


(1)  Pilotprojekt enligt artikel 49.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 248, 16.9.2002, s. 1).


Top