EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XG0304(01)

Rådets slutsatser om utbildningens roll i genomförandet av Europa 2020-strategin

EUT C 70, 4.3.2011, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.3.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 70/1


Rådets slutsatser om utbildningens roll i genomförandet av Europa 2020-strategin

2011/C 70/01

EUROPEISKA UNIONENS RÅD,

SOM BETONAR att det helt och fullt är redo att bistå Europeiska rådet med sina sakkunskaper inom utbildningsområdet och att aktivt bidra till ett framgångsrikt genomförande av Europa 2020-strategin för sysselsättning och tillväxt samt av den europeiska planeringsterminen,

SOM ERINRAR om strategins mål att uppnå smart och hållbar tillväxt för alla, vilket ska stödjas genom ett antal överordnade mål för EU och en rad flaggskeppsinitiativ,

UNDERSTRYKER, MOT BAKGRUND AV kommissionens årliga tillväxtöversikt för 2011, däribland lägesrapporten om Europa 2020-strategin, den makroekonomiska rapporten, utkastet till den gemensamma rapporten om sysselsättningen och de integrerade riktlinjerna för Europa 2020,

FÖLJANDE:

Utbildning spelar en avgörande roll för att målen ska kunna uppnås i Europa 2020-strategin för smart och hållbar tillväxt för alla, särskilt genom att ge medborgarna de färdigheter och kompetenser som krävs för att den europeiska ekonomin och det europeiskt samhället ska förbli konkurrenskraftiga och innovativa, men även genom att bidra till att främja social sammanhållning och integration. Utbildningens viktiga roll bör därför beaktas fullt ut i rådets arbete enligt den nya europeiska planeringstermin som införts från och med början av 2011. Rådet bör, med stöd av kommissionen, särskilt se till att man ingående behandlar frågor som rör politiska åtgärder och reformer på utbildningsområdet, deras bidrag till de europeiska målen samt utbytet av goda strategier och metoder.

RÅDET ANSER FÖLJANDE:

1.

Den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete, ”Utbildning 2020”, och dess fyra strategiska mål (1) utgör en solid grund för det europeiska samarbetet på utbildningsområdet och kan därmed på ett väsentligt sätt bidra till att förverkliga målen i Europa 2020-strategin.

2.

I Köpenhamnsprocessen, vars strategiska prioriteringar för det kommande årtiondet sågs över vid ett ministermöte i Brygge i december 2010 (2), betonas det att yrkesutbildningen har en nyckelroll som stöd för målen i Europa 2020-strategin, genom att den tillhandahåller relevanta färdigheter och kompetenser av hög kvalitet.

3.

Två av de föreslagna flaggskeppsinitiativen inom Europa 2020-strategin är av särskilt intresse för utbildningen:

i)

För det första, initiativet ”Unga på väg”, som syftar till att hjälpa unga människor att nå sin fulla potential när det gäller utbildning och därigenom förbättra deras utsikter till anställning. Det är absolut nödvändigt att man ser till att antalet ungdomar som hoppar av skolan minskar, att alla unga får de grundläggande färdigheter som krävs vid fortsatt utbildning och att det erbjuds fler utbildningsmöjligheter senare i livet. Institutioner för högre utbildning bör uppmuntras att förbättra kursernas kvalitet och relevans för att de ska kunna göra en bredare rekrytering av medborgare till högre utbildning, samtidigt som rörlighet i utbildningssyfte genomförs för alla ungdomar genom hela utbildningssystemet liksom i icke-formella sammanhang, t.ex. ungdomsarbete och ungdomars deltagande. Dessutom bör praktiktjänstgöring och entreprenöriellt lärande uppmuntras och möjligheterna till frivilligarbete, egenföretagande samt tjänstgöring och lärande utomlands utvidgas.

ii)

För det andra, initiativet ”En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen”, som belyser behovet av att förbättra färdigheter och öka anställbarheten. Framsteg krävs om man ska kunna fastställa utbildningsbehoven på ett bättre sätt, förbättra utbildningens relevans för arbetsmarknaden, underlätta de enskildas tillgång till livslångt lärande och vägledning samt säkerställa en smidig övergång mellan utbildning och yrkesliv. För att detta ska uppnås krävs närmare samarbete och partnerskap mellan den offentliga sektorn, utbildningsanordnare och arbetsgivare på nationell, regional och lokal nivå. Övergången till kvalificeringssystem som grundar sig på studieresultat och en större validering av färdigheter och kompetenser som har inhämtats i icke-formella och informella sammanhang är också av stor betydelse för att förbättra anställbarheten.

4.

Utbildningen är också betydelsefull för andra flaggskeppsinitiativ, såsom ”Digital agenda för Europa” och ”Innovationsunionen”. Europas utbildningssystem måste erbjuda den rätta kombinationen av färdigheter och kompetenser, säkerställa att det finns tillräckligt många med examen inom vetenskap, matematik och teknik, ge människor grundläggande färdigheter liksom motivation och inlärningskapacitet, främja utvecklingen av övergripande kompetens, inbegripet sådan som möjliggör användandet av modern digital teknik, främja hållbar utveckling och aktivt medborgarskap samt att uppmuntra till kreativitet, innovation och entreprenörskap.

5.

För att målen i initiativet ”Europeisk plattform mot fattigdom” ska kunna uppnås krävs det också större insatser för att stödja och skapa möjligheter för icke-traditionella och mindre gynnade studerande. Faktorer såsom bättre tillgång till högkvalitativ förskola och annan barnomsorg, tillhandahållande av innovativa utbildningsmöjligheter för missgynnade grupper är viktiga för att minska sociala ojämlikheter och göra det möjligt för alla medborgare att förverkliga sin fulla potential.

RÅDET BETONAR FÖLJANDE:

I.   Utbildning är avgörande för att målen i Europa 2020-strategin ska kunna uppnås

1.

Det krävs omedelbara verkningsfulla investeringar i högkvalitativ, moderniserad och reformerad utbildning eftersom detta både kommer att lägga grunden för Europas välstånd på lång sikt och bidra till att effekterna av krisen åtgärdas på kort sikt genom att människor får fler och bättre färdigheter och kompetenser.

2.

Det är mycket viktigt att stärka möjligheterna till livslångt lärande för alla på alla utbildningsnivåer, särskilt genom att öka yrkesutbildningens attraktionskraft och relevans och genom att öka deltagandet i vuxenutbildning och göra den mer relevant.

3.

Man måste utan dröjsmål hantera situationen för de unga kvinnor och unga män som på grund av krisens allvarliga karaktär har utomordentligt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

4.

Man måste förbättra utbildningssystemens lyhördhet för nya krav och tendenser så att det bättre går att möta arbetsmarknadens behov av färdigheter och de sociala och kulturella utmaningarna i en globaliserad värld.

II.   Det kommer att krävas ökade insatser om utbildningens överordnade mål ska kunna uppnås

5.

Uppfyllandet av EU:s två överordnade utbildningsmål – det vill säga att minska andelen elever som slutar skolan i förtid till mindre än 10 % och att öka andelen 30–34 åringar som har genomgått tertiär eller likvärdig utbildning till minst 40 % – kommer att inverka positivt på sysselsättningen och tillväxten. Dessutom kommer de åtgärder som vidtas i utbildningssektorn att bidra till att målen inom andra områden uppnås, såsom att öka sysselsättningsgraden, främja forskning och utveckling och minska fattigdomen.

6.

När det gäller det första av de båda målen är ungdomar som slutar skolan i förtid ett komplext fenomen som påverkas av utbildningsfaktorer samt av individuella och socioekonomiska faktorer. Det krävs förebyggande och kompensatoriska åtgärder, bl.a. genom en andra chans till utbildning, för att angripa problemet och en nära samordning mellan utbildningssektorerna och andra närliggande politikområden. Bland de politiska åtgärder som kan ge effekter ingår bättre förskoleverksamhet, uppdaterade läroplaner, förbättrad lärarutbildning, innovativa pedagogiska metoder, individualiserat stöd – särskilt för missgynnade grupper, däribland invandrare och romer – och bättre samarbete med familjer och det lokala samhället.

7.

Även det andra målet kräver en mångfacetterad strategi. För att tertiära eller motsvarande utbildningssystem ska vara attraktiva och effektiva, krävs det en hög grad av verkningsfulla investeringar, moderniserade kursplaner och förbättrad styrning. Innovation bör främjas på såväl systemnivå som institutionell nivå, medlen måste utnyttjas effektivare och finansieringskällorna bli mer varierade. Det krävs också incitament för att skapa bättre kontakter med den övriga världen, genom partnerskap med näringsliv och forskning, och erbjuda icke-traditionella studerande lämpliga incitament och främja validering, stödsystem och yrkesvägledning.

RÅDET UPPMANAR DÄRFÖR MEDLEMSSTATERNA, NÄR DET GÄLLER UTBILDNINGSRELATERADE FRÅGOR, ATT

1.

anta nationella reformprogram som är målinriktade och åtgärdsbaserade, och som kommer att bidra till att målen i Europa 2020-strategin, inbegripet EU:s överordnade mål, kan uppnås,

2.

vidta politiska åtgärder som överensstämmer med nationella mål, med hänsyn tagen till medlemsstaternas varierande utgångslägen och nationella omständigheter, och enligt nationella beslutsprocesser,

3.

bedriva ett horisontellt och nära samarbete med övriga relevanta sektorer som deltar i Europa 2020-processen på nationell nivå, särskilt med arbetsmarknadsministerier, men också med andra aktörer som exempelvis arbetsmarknadens parter, när genomförandet av den nationella sysselsättningspolitiken utformas och rapporteras mot bakgrund av de integrerade riktlinjerna 8 och 9 (3),

4.

främja ett förstärkt samarbete mellan högre utbildningsanstalter, forskningsinstitut och företag i syfte att stärka kunskapstriangeln som bas för en mer innovativ och kreativ ekonomi, i enlighet med integrerad riktlinje 4 (4).

RÅDET UPPMANAR MEDLEMSSTATERNA OCH KOMMISSIONEN ATT

1.

stärka det horisontella samarbetet samt utbytet av erfarenheter och god praxis mellan medlemsstaterna när det gäller genomförandet av de nationella reformprogrammen och, i förekommande fall, införliva dessa aspekter med framtida peer learning-verksamhet,

2.

ytterligare främja möjligheterna till policylärande, särskilt inom de områden som täcks av Europa 2020-strategin och bättre anpassa den öppna samordningsmetoden till medlemsstaternas behov och intressen, genom effektivare användning av resultaten av det europeiska samarbetet, öka öppenheten och stödja ett mer fokuserat samarbete,

3.

stärka kopplingen mellan Europa 2020-strategins mål och syften, särskilt genom att stärka kunskapsbasen på detta område, och i högre grad låta utbildningssektorn delta i fastställandet av flaskhalsarna för tillväxt och sysselsättning,

4.

enligt huvuddragen i initiativet ”En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen” förstärka kapaciteten att förutse och matcha behoven av färdigheter på arbetsmarknaden och tillhandahålla den rätta kombinationen av färdigheter, inklusive övergripande kompetenser såsom digital kompetens och entreprenörskompetens samt utveckla en övergripande strategi för att förbättra tillgången till livslångt lärande, särskilt för missgynnade grupper.

RÅDET UPPMANAR KOMMISSIONEN ATT

1.

i fullt samförstånd med de berörda medlemsstaterna, ytterligare stärka kopplingen mellan genomförandevillkoren för den strategiska ramen ”Utbildning 2020” respektive Europa 2020-strategin, särskilt när det gäller arbetscykler, rapportering och fastställande av mål; när man föreslår prioriteringarna efter halva tiden inför nästa omgång av ”Utbildning 2020” bör de överordnade målen och de relevanta åtgärder som genomförts inom ramen för initiativen ”Unga på väg” och ”En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen” särskilt beaktas,

2.

uppmuntra att de gemensamma lägesrapporterna om ”Utbildning 2020” tar vederbörlig hänsyn till målen i Europa 2020-strategin, samtidigt som man erkänner dessa rapporters tydliga mervärde för att få grundligare insikt i medlemsstaternas nationella utbildningspolitik,

3.

göra en grundlig analys av vilka framsteg som gjorts i förhållande till de överordnade målen och riktmärkena i ”Utbildning 2020”, som utgångspunkt för diskussionerna i rådet i samband med varje europeisk planeringstermin,

4.

stärka synligheten av och transparensen hos de åtgärder som genomförts inom ramen för den öppna samordningsmetoden genom att säkerställa en effektiv operativ samordning som inbegriper medlemsstaterna och som innehåller bestämmelser om medverkan av berörda parter,

5.

tillhandahålla en analys för att stödja utbyte inom ramen för den öppna samordningsmetoden när det gäller sambandet mellan utbildningsinvesteringar och metoder som syftar till att uppnå målen i Europa 2020-strategin.


(1)  EUT C 119, 28.5.2009.

(2)  Kommuniké från Brygge om ett stärkt europeiskt samarbete inom yrkesutbildning: http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc/vocational/bruges_en.pdf

(3)  

nr 8:

Utveckla kvalificerad arbetskraft som motsvarar arbetsmarknadens behov och främja livslångt lärande.

nr 9:

Förbättra utbildningssystemens resultat på alla nivåer och öka deltagandet i högre utbildning eller motsvarande.

(4)  

nr 4:

Optimera stödet för FoU och innovation, stärka kunskapstriangeln och utnyttja den digitala ekonomins potential.


Top