Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Att göra det bästa av avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning

Att göra det bästa av avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv 2012/19/EU om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Syftet med direktivet är att skydda miljön och människors hälsa genom att uppmuntra hållbar produktion och konsumtion. Detta sker genom att man

  • förebygger uppkomsten av avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE)*,
  • främjar återanvändning, materialåtervinning och andra sätt att återvinna avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (EEE)*,
  • stöder ett effektivt utnyttjande av naturresurser och återvinning av värdefulla sekundära råvaror.

I ett ändringsdirektiv, direktiv (EU) 2024/884, klargörs ansvaret för att betala vissa avfallshanteringskostnader och kostnader för bortskaffande, vilket gör att direktivet överensstämmer med en dom från Europeiska unionens domstol. Genom direktivet införs också en klausul om översyn som kräver att Europeiska kommissionen ska bedöma behovet av att se över direktivet senast i slutet av 2026.

VIKTIGA PUNKTER

Lagstiftningen

  • omarbetar och upphäver det ursprungliga WEEE-direktivet (direktiv 2002/96/EG), som har genomgått väsentliga ändringar sedan det antogs,
  • delar in WEEE i olika kategorier, exempelvis liten och stor utrustning, temperaturregleringsutrustning, skärmar, lampor och liten it- och telekommunikationsutrustning,
  • gäller inte för vissa typer av EEE, särskilt material för militära ändamål eller rymdändamål, glödlampor, aktiva medicintekniska produkter för implantation eller transportmedel.

Europeiska unionens (EU) medlemsstater måste göra följande:

  • Uppmuntra samarbete mellan producenter och materialåtervinningsföretag så att de utformar elektrisk utrustning som kan återanvändas, demonteras eller återvinnas i enlighet med ekodesigndirektivet (direktiv 2009/125/EG).
  • Se till att så lite WEEE som möjligt bortskaffas som osorterat kommunalt avfall.
  • Låta privata hushåll och distributörer lämna tillbaka WEEE utan avgift.
  • Förbjuda att WEEE bortskaffas om det har samlats in separat och inte har behandlats på ett korrekt sätt.
  • Garantera en lägsta årlig insamlingsnivå för WEEE. Från och med 2016 har den lägsta insamlingsnivån varit 45 % av den totala vikten av EEE som såldes under de senaste tre åren. Från och med 2019 har detta mål höjts till 65 %, vilket motsvarar ett insamlingsmål på 85 % av det totala genererade WEEE. Mer ambitiösa mål kan fastställas inom en snar framtid.

Bulgarien, Tjeckien, Lettland, Litauen, Ungern, Malta, Polen, Rumänien, Slovenien och Slovakien fick senarelägga uppnåendet av insamlingsnivån för 2019 till 2021 eftersom de saknar nödvändig infrastruktur och deras användning av EEE är låg.

Medlemsstaterna måste också

  • kontrollera att alla anläggningar som behandlar WEEE har officiella licenser,
  • upprätta ett register över alla företag som producerar eller importerar EEE,
  • genomföra inspektioner för att se till att lagstiftningen följs och fastställa sanktioner för brott mot lagen,
  • kräva att producenterna
    • uppfyller minimimål för behandling av olika kategorier av WEEE,
    • står för kostnaden för insamling, behandling, återvinning och miljövänligt bortskaffande från alla användare, utom privathushåll, av produkter som säljs från och med den 13 augusti 2005,
    • informerar allmänheten om hur WEEE kan återlämnas och samlas in.

I enlighet med domstolens dom förtydligas följande för att upprätthålla rättssäkerhetsprincipen genom att ändra direktiv (EU) 2024/884:

  • Kostnaderna för hantering och bortskaffande av avfall från solcellspaneler som släppts ut på marknaden efter den 13 augusti 2012 ligger kvar hos tillverkaren av EEE-produkter, och
  • utökat producentansvar för EEE-produkter som omfattades av direktivet från och med den 15 augusti 2018 bör gälla för de produkter som släpps ut på marknaden efter den dagen.

Genomförandeakter

I april 2017 antog kommissionen genomförandeförordning (EU) 2017/699. Där fastställs metoder för att beräkna

  • vikten av EEE som sålts på marknaden i varje medlemsstat,
  • den totala mängd WEEE, uttryckt i vikt, som genererats i varje medlemsstat.

I februari 2019 antog kommissionen genomförandeförordning (EU) 2019/290, som anger formatet för registrering och rapportering av producenter av EEE till registret.

I december 2019 antog kommissionen ett beslut (EU) 2019/2193, i vilket det fastställs bestämmelser för beräkning, kontroll och rapportering av uppgifter om lägsta återvinningsmål för WEEE och där dataformat fastställs.

Översyn

Kommissionen ska bedöma om det finns behov av en översyn av direktiv 2012/19/EU och i så fall lägga fram ett lagstiftningsförslag i detta avseende senast den 31 december 2026, åtföljt av en grundlig socioekonomisk och miljömässig konsekvensbedömning.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESTÄMMELSERNA FÖR?

Genom direktiv 2012/19/EU omarbetades och ersattes redan befintlig lagstiftning, direktiv 2002/96/EG och dess efterföljande ändringar. Direktivet skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 14 februari 2014.

Ändringsdirektiv (EU) 2024/884 måste införlivas i den nationella lagstiftningen senast den 9 oktober 2025.

BAKGRUND

  • Mängden avfall som utgörs av eller innehåller EEE, såsom datorer, tv-apparater, kylskåp och mobiltelefoner, ökar varje år. År 2005 genererade EEE omkring 9 miljoner ton avfall. År 2021 uppgick siffran till 13,5 miljoner ton.
  • Avfallet innehåller inte bara knappa och dyrbara resurser som kan återanvändas, utan också farligt material som måste hanteras på rätt sätt för att inte orsaka miljö- och hälsoproblem.
  • Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning. Elektriska eller elektroniska produkter, ämnen eller föremål som är avsedda att kasseras eller måste kasseras.
Elektrisk och elektronisk utrustning. Utrustning som är beroende av elektrisk ström eller elektromagnetiska fält för att fungera korrekt.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EU av den 4 juli 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE) (omarbetning) (EUT L 197, 24.7.2012, s. 38).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2012/19/EU har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/290 av den 19 februari 2019 om formatet för registrering och rapportering av producenter av elektrisk och elektronisk utrustning till registret (EUT L 48, 20.2.2019, s. 6).

Kommissionens Genomförandebeslut (EU) 2019/2193 av den 17 december 2019 om regler för beräkning, verifiering och rapportering av uppgifter och fastställande av dataformat för Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/19/EU om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk eller elektronisk utrustning (WEEE) (EUT L 330, 20.12.2019, s. 72).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/699 av den 18 april 2017 om upprättande av en gemensam metod för beräkning av vikten av elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) som släpps ut på marknaden i varje medlemsstat och en gemensam metod för beräkning av mängden avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE), uttryckt i vikt, som genereras i varje medlemsstat (EUT L 103, 19.4.2017, s. 17).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/125/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för att fastställa krav på ekodesign för energirelaterade produkter (omarbetning) (EUT L 285, 31.10.2009, s. 10).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 31.07.2024

Top