EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019DC0085

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövandet av den befogenhet att anta delegerade akter som getts till kommissionen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter

COM/2019/85 final

Bryssel den 19.2.2019

COM(2019) 85 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om utövandet av den befogenhet att anta delegerade akter som getts till kommissionen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter


1.Bakgrund

Förordning (EU) nr 1143/2014 om invasiva främmande arter 1 (nedan kallad IAS-förordningen) fastställer ramen för att hantera invasiva främmande arters påverkan på biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster och ger kommissionen befogenhet att anta, uppdatera och se över en förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse genom genomförandeakter. Kommissionen biträds för detta ändamål av en kommitté bestående av företrädare för medlemsstaterna (nedan kallad IAS-kommittén).

Innan en art förs upp på förteckningen över invasiva främmande arter av unionsbetydelse krävs att en grundlig riskbedömning har gjorts för arten i fråga och att bedömningen är grundad på solid vetenskap som behandlar alla de element som anges i artikel 5.1 i IAS-förordningen.

I artikel 5.1 i IAS-förordningen anges samtliga element som krävs för att göra en riskbedömning som kan ligga till grund för beslutsfattande. I IAS-förordningen anges att det kan vara lämpligt att ytterligare specificera dessa element, bland annat genom att tillhandahålla en metod för riskbedömning. Dessutom kan vetenskapliga riskbedömningsmetoder förändras, och sådana förändringar måste integreras i metoden för riskbedömning vid tillämpning av IAS-förordningen.

Genom artikel 5.3 i IAS-förordningen ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för att ytterligare specificera typen av godtagbara uppgifter med avseende på invasiva främmande arters etablerings- och spridningsförmåga samt för att detaljerat beskriva elementen i riskbedömningar. Denna beskrivning bör innehålla den metod som ska tillämpas med hänsyn till relevanta nationella och internationella standarder.

2.Rättslig grund

Denna rapport föranleds av artikel 29.2 i IAS-förordningen. Enligt denna bestämmelse ska den befogenhet som avses i artikel 5.3 ges till kommissionen för en period på fem år från och med den 1 januari 2015. Kommissionen ska också utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av den femårsperioden. I enlighet med artikel 29.2 ska dessutom delegeringen av befogenhet genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

3.Utövande av delegeringen

Kommissionen utövade befogenheten 2018. Den 30 april 2018 antog kommissionen kommissionens delegerad förordning (EU) 2018/968 2 (nedan kallad den delegerade förordningen), som offentliggjordes i EUT den 10 juli 2018 efter utgången av granskningsperioden i Europaparlamentet och rådet. Den trädde i kraft den 30 juli 2018.



Denna delegerade förordning har utarbetats på grundval av ett antal studier och bästa tillgängliga vetenskapliga litteratur. Dessutom har det vetenskapliga forumet 3 , den expertgrupp som inrättats genom IAS-förordningen med uppdrag att tillhandahålla vetenskaplig rådgivning för dess genomförande, deltagit aktivt i utarbetandet av förslaget, samtidigt som utkastet till delegerad förordning också var öppet för synpunkter från allmänheten.

Artikel 5.3 i IAS-förordningen utgör den rättsliga grunden för antagande av den delegerade förordningen. Kommissionen ges genom artikel 5.3 särskilt befogenhet att

a) ytterligare specificera typen av godtagbara uppgifter vid tillämpningen av artikel 4.3 b,

b) detaljerat beskriva tillämpningen av artikel 5.1 a–h,

c) ange den metod som ska användas för att utarbeta en riskbedömning, med hänsyn till gällande nationella och internationella normer och behovet av att prioritera åtgärder mot invasiva främmande arter som är förknippade med, eller som kan orsaka, en betydande negativ effekt på biologisk mångfald eller relaterade ekosystemtjänster, samt på mänsklig hälsa eller ekonomi, varvid sådana negativa effekter ska anses vara en försvårande omständighet.

I artikel 1 i den delegerade förordningen anges att en detaljerad beskrivning av tillämpningen av de gemensamma element som ska beaktas i en riskbedömning återfinns i bilagan. I artikel 2 anges en metod som även fastställer specifikationer för typen av uppgifter som ska ligga till grund för en riskbedömning, bland annat de belägg som avses i artikel 4.3 b i IAS-förordningen.

Slutligen innehåller bilagan till den delegerade förordningen en detaljerad beskrivning av tillämpningen av artikel 5.1 a–h i IAS-förordningen med avseende på de element som måste beaktas vid utarbetande av en riskbedömning.

4.Slutsats

Kommissionen har utövat sina delegerade befogenheter i god tid och på ett korrekt sätt.

Kommissionen anser att alla delegeringar av befogenheter bör bibehållas, eftersom ytterligare specifikationer kan komma att behövas i framtiden.

Kommissionen uppmanar Europaparlamentet och rådet att ta del av denna rapport.

___________________________

(1)

 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 av den 22 oktober 2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter (EUT L 317, 4.11.2014, s. 35).

(2)

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/968 av den 30 april 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 vad gäller riskbedömningar för invasiva främmande arter, EUT L 174, 10.7.2018, s. 5.

(3)

 Offentliggjort i registret över kommissionens expertgrupper och liknande organ, kod E03276.

Top