Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Contaminanții din alimente: minimizarea impacturilor negative

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CEE) nr. 315/93 – privind proceduri ale UE privind contaminanții din alimente

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul vizează protejarea sănătății publice prin interzicerea comercializării alimentelor care conțin o cantitate inacceptabilă de substanțe reziduale, cunoscute sub numele de contaminanți.

ASPECTE-CHEIE

  • Contaminanții sunt prezenți în alimente ca urmare a tratamentului ulterior producției sau prin contaminarea de către mediu.
  • Uniunea Europeană (UE) reglementează nivelurile acceptabile pe plan toxicologic pentru contaminanți și le menține la nivelurile cele mai scăzute posibil.
  • Contaminanții care fac obiectul unor norme mai specifice sau care se referă la materii străine, cum ar fi resturi de insecte, păr de animale etc., nu fac obiectul prezentului regulament.
  • Un stat membru al UE poate lua măsuri restrictive în raport cu prezentul regulament, dacă are motive să considere că prezența unui contaminant constituie un pericol pentru sănătatea publică. În acest caz, acesta trebuie să informeze imediat celelalte state membre și Comisia Europeană și să își motiveze decizia. Comisia trebuie să examineze în cel mai scurt termen motivele invocate de către statul membru și să ia măsurile care se impun după consultarea Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale (fostul Comitet permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală). Acest comitet asistă Comisia în privința tuturor problemelor privind contaminanții, inclusiv stabilirea toleranțelor maxime autorizate.
  • Regulamentul prevede stabilirea unor niveluri maxime pentru anumiți contaminanți în vederea protejării sănătății publice.
  • Statele membre trebuie să nu interzică introducerea pe piață a alimentelor care sunt conforme cu prezentul regulament.

Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei (a se vedea sinteza) stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți în produsele alimentare, printre care se numără nitrații, plumbul, cadmiul, mercurul, arsenicul, melamina etc.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 martie 1993.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanții din alimente (JO L 37, 13.2.1993, pp. 1-3).

Modificările și corecturile succesive aduse Regulamentului (CEE) nr. 315/93 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 (JO L 119, 5.5.2023, pp. 103-157).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 03.11.2023

Top