EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Etichetarea cărnii de vită și mânzat

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 – sistem UE pentru etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește normele Uniunii Europene (UE) privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat.
  • Normele, care includ etichetarea obligatorie, sunt menite să contribuie la urmărirea cărnii de vită și de mânzat de-a lungul întregului lanț alimentar.

ASPECTE-CHEIE

  • Etichetele pe toată carnea de vită și mânzat comercializată în UE trebuie să conțină următoarele informații: un cod de referință care permite identificarea originii sale, detalii cu privire la locul în care a fost sacrificat (numărul de autorizare a abatorului) și tranșat animalul ( numărul de autorizare al secției de tranșare care a tranșat carcasa sau grupul de carcase).
  • De la 1 ianuarie 2002, etichetele trebuie, de asemenea, să specifice statul membru sau țara din afara UE de naștere a animalului, în care are loc îngrășarea și sacrificarea.
  • Etichetele pot conține informații suplimentare voluntare cu privire la carnea comercializată. Informațiile trebuie să fie inteligibile pentru consumatori și să fie conforme cu legislația privind etichetarea produselor alimentare, în special Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 (a se vedea sinteza).
  • Statele membre trebui să asigure conformitatea cu acest regulament pe teritoriul lor. Eventualele sancțiuni pe care le impun unui agent sau unei organizații care comercializează carne de vită și mânzat trebuie să fie eficiente, disuasive și proporționale. În cazul în care agenții și organizațiile care comercializează carne de vită și mânzat au etichetat carnea de vită și mânzat fără să își respecte obligațiile, statele membre pot solicita eliminarea de pe piață a cărnii de vită și mânzat, în conformitate cu principiul proporționalității.
  • Experții Comisiei Europene, împreună cu autoritățile relevante, au competențe de a:
    • verifica dacă statele membre se conformează dispozițiilor regulamentului;
    • efectua controale la fața locului pentru a se asigura că toate controalele au fost realizate în conformitate cu regulamentul.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 14 august 2000.

CONTEXT

Normele privind identificarea și înregistrarea bovinelor au fost acoperite anterior de prezentul regulament. Acum, acestea sunt acoperite de Regulamentul (UE) 2016/429 („Legea UE privind sănătatea animală” – a se vedea rezumatul) și de Regulamentul delegat (UE) 2019/2035 care completează Regulamentul (UE) 2016/429.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului (JO L 204, 11.8.2000, pp. 1-10).

Modificările și corecturile succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 1825/2000 al Comisiei din 25 august 2000 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European și al Consiliului privind etichetarea cărnii de vită și mânzat și a produselor din carne de vită și mânzat (JO L 216, 26.8.2000, pp. 8-12).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 23.09.2022

Top