Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 de instituire a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta înființează Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) care acordă ajutor financiar țărilor UE care se confruntă cu catastrofe naturale majore.
  • Conform noilor norme adoptate în 2014 [prin modificarea Regulamentului (UE) nr. 661/2014], procedurile de lucru au fost simplificate și criteriile de eligibilitate au fost clarificate, iar fondul a fost extins pentru a acoperi seceta.
  • În urma izbucnirii epidemiei de COVID-19 în 2020, regulile au fost modificate din nou prin Regulamentul (UE) 2020/461, care permite FSUE să ofere asistență financiară nu numai țărilor care se confruntă cu dezastre naturale, ci și situațiilor de urgență majoră de sănătate publică.

ASPECTE-CHEIE

Condiții de intervenție

  • Ca regulă generală, FSUE poate acorda ajutor financiar dacă totalitatea daunelor directe provocate de o catastrofă naturală depășește 3 miliarde de euro (la prețurile din 2011) sau 0,6 % din venitul național brut (VNB) al unei țări din UE, oricare dintre acestea este mai mic.
  • Regulamentul (UE) 2020/461 extinde prezentul regulament (CE) 2012/2002 pentru a acoperi o situație de urgență majoră de sănătate publică, ceea ce înseamnă orice pericol de origine biologică potențial fatal sau grav pentru sănătate apărut într-o țară eligibilă care afectează grav sănătatea umană și necesită luarea unor măsuri decisive pentru limitarea răspândirii. Pentru a se califica, această situație de urgență ar urma să aibă ca rezultat o povară financiară publică aplicată țării eligibile pentru măsuri de răspuns la situații de urgență estimate la peste 1,5 miliarde de euro (la prețurile din 2011) sau mai mult de 0,3 % din VNB.
  • Deși fondul FSUE se concentrează în principal pe catastrofele majore, asistența este disponibilă și pentru catastrofele regionale mai limitate pentru care pragul de eligibilitate este de 1,5 % din produsul intern brut (PIB) al regiunii sau 1 % pentru o regiune ultraperiferică.

Strategii pentru prevenirea catastrofelor și gestionarea riscurilor

Noile norme încurajează țările UE să implementeze strategii pentru prevenirea catastrofelor și gestionarea riscurilor solicitând rapoarte înainte și după cereri. Dacă țările afectate nu reușesc în mod repetat să pună în aplicare legislația UE privind prevenirea riscurilor în caz de catastrofe, acestea riscă să li se reducă sau refuze ajutorul.

Țările eligibile

FSUE acoperă țările UE și țările care se află în curs de negociere a aderării la UE.

La ce este folosit FSUE?

  • FSUE completează cheltuielile publice ale țărilor pentru a finanța acțiuni urgente de primă necesitate. Printre acestea se numără:
    • repunerea în funcțiune a infrastructurilor esențiale, de exemplu, în domeniul energiei, al apelor, al sănătății și al învățământului;
    • cazarea temporară și costurile serviciilor de urgență pentru satisfacerea nevoilor imediate;
    • securizarea infrastructurilor de prevenire, precum barajele;
    • măsurile de protecție a patrimoniului cultural;
    • operațiunile de curățare; și
    • măsuri care vizează furnizarea rapidă de asistență, inclusiv asistență medicală, populației afectate de o situație de urgență majoră de sănătate publică și pentru a proteja populația de riscul de a fi afectată, inclusiv prin prevenirea, monitorizarea sau controlul răspândirii bolilor, combaterea riscurilor severe pentru sănătatea publică sau prin reducerea impactului acestora asupra sănătății publice.
  • Plățile FSUE sunt limitate la măsuri de finanțare care atenuează daunele neasigurabile și trebuie recuperate în cazul în care costul reparației daunelor este suportat ulterior de către un terț.

Cererile de acordare a subvenției

  • Țara afectată trebuie să adreseze Comisiei Europene o cerere în termen de 12 săptămâni de la o catastrofă. Ajutorul financiar propus de Comisie trebuie apoi să fie aprobat de către Consiliu și Parlamentul European.
  • Detalii specifice referitoare la aplicațiile pentru abordarea epidemiei de COVID-19 sunt disponibile pe un site web dedicat.

Bugetul

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

  • Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 se aplică de la 15 noiembrie 2002.
  • Regulamentul (UE) nr. 661/2014, de modificare, se aplică de la 28 iunie 2014.
  • Regulamentul (UE) 2020/461, de modificare, se aplică de la 1 aprilie 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (JO L 311, 14.11.2002, pp. 3-8)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 2012/2002 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENT CONEX

Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară (JO C 373, 20.12.2013, pp. 1-11)

Data ultimei actualizări: 25.05.2020

Top