Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Procedura de notificare pentru OPCVM-uri

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 584/2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce privește forma și conținutul scrisorii standard de notificare și ale atestării OPCVM-urilor, utilizarea mijloacelor electronice de comunicare între autoritățile competente în scopul notificării, procedurile de efectuare a verificărilor la fața locului și a investigațiilor și schimbul de informații dintre autoritățile competente

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește în detaliu proceduri și formulare pe care trebuie să le utilizeze autoritățile naționale când își transmit reciproc informații pe cale electronică, în conformitate cu cerințele Directivei 2009/65/CE privind normele referitoare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM).

Aceste proceduri și formulare sunt necesare pentru a garanta funcționarea fără incidente a procesului și a comunicării când un OPCVM* dorește să își comercializeze produsele într-o altă țară din UE.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul elaborează condiții uniforme pentru punerea în aplicare a actului legislativ de bază privind OPCVM-urile (Directiva 2009/65/CE). Această directivă îi conferă Comisiei Europene competența de a adopta acte de punere în aplicare cuprinzând dispoziții mai detaliate privind aspectele procedurale ale actului legislativ inițial.

Un OPCVM care dorește să activeze într-o altă țară a UE trebuie să transmită mai întâi autorităților naționale din propria țară o scrisoare standard de notificare cu privire la intenția sa. Aceasta conține datele de bază ale societății de administrare în forma prevăzută în anexa la acest regulament.

Autoritățile naționale:

  • trebuie să confirme că informațiile care le-au fost transmise întrunesc condițiile legale necesare;
  • stabilesc o adresă de e-mail desemnată pentru toate comunicările;
  • le transferă autorităților competente din cealaltă țară a UE întreaga documentație relevantă într-un format standard;
  • pot conveni asupra unei metode de comunicare electronică mai sofisticate decât e-mailul;
  • confirmă, în cel mult cinci zile lucrătoare, că au primit documentația care le-a fost trimisă.

Regulamentul stabilește procedurile de cooperare în cazul verificărilor și al investigațiilor desfășurate pe teritoriul altei țări din UE.

Autoritățile competente:

  • trebuie să ofere informații clare și un preaviz suficient când solicită dreptul de a desfășura o investigație la fața locului sau întrevederi într-o altă țară din UE;
  • trebuie să pună la dispoziție toate informațiile cerute de autoritățile omoloage din cealaltă țară a UE;
  • pot decide dacă să desfășoare ele însele investigația sau să permită autorităților competente din cealaltă țară a UE să facă acest lucru.

De asemenea, acest regulament stabilește standardele privind schimbul de informații dintre autoritățile competente din UE, care vizează toate măsurile drastice luate împotriva unui OPCVM, inclusiv orice modificare a statutului unui OPCVM, cum ar fi retragerea autorizației acestuia.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

OPCVM: vehicule de investiții care reunesc capitalul investitorilor și investesc împreună acest capital printr-un portofoliu de instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și alte titluri de valoare.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 584/2010 al Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește forma și conținutul scrisorii standard de notificare și ale atestării OPCVM-urilor, utilizarea mijloacelor electronice de comunicare între autoritățile competente în scopul notificării, procedurile de efectuare a verificărilor la fața locului și a investigațiilor și schimbul de informații dintre autoritățile competente (JO L 176, 10.7.2010, pp. 16-27)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11. 2009, pp. 32-96)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/65/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 22.10.2018

Top