EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0577

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1139 în ceea ce privește capacitatea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației de a acționa în calitate de organism de evaluare a performanței în cadrul cerului unic european

COM/2020/577 final

Bruxelles, 22.9.2020

COM(2020) 577 final

2020/0264(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1139 în ceea ce privește capacitatea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației de a acționa în calitate de organism de evaluare a performanței în cadrul cerului unic european

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Inițiativa privind cerul unic european (Single European Sky, SES) are scopul de a îmbunătăți, în ansamblu, eficiența modului în care este organizat și gestionat spațiul aerian european, și anume printr-o reformă a sectorului care furnizează servicii de navigație aeriană (ANS).

Propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind punerea în aplicare a cerului unic european [COM(2020) 579] are drept obiectiv actualizarea, în lumina experienței acumulate, și reformarea legislației actuale privind cerul unic european. În timp ce obiectivele și principiile inițiale ale propunerii adoptate de Comisie în 2013 [COM(2013) 410] rămân neschimbate, propunerea modificată se concentrează în mod specific pe accelerarea adaptării serviciilor de navigație aeriană în lumina acestor principii și obiective.

Un element important al modificărilor propuse în acest context este instituirea unei funcții permanente de organism de evaluare a performanței (Performance Review Body, PRB), care urmează să fie exercitată de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”). Măsurile necesare în acest scop impun efectuarea mai multor modificări ale Regulamentului (UE) 2018/1139, destinate a garanta faptul că funcțiile PRB sunt îndeplinite cu independența și expertiza necesare și cu resursele adecvate. Aceste modificări sunt stipulate în prezenta propunere.

Propunerea de reformare modificată menționată anterior și prezenta propunere trebuie considerate un pachet unic și coerent.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Strategia Comisiei în domeniul aviației pentru Europa din 2015 1  chema la adoptarea imediată a propunerii SES2+ de către colegiuitori. La fel ca modificarea adusă propunerii SES2+ [COM(2020) 579], prezenta propunere este pe deplin conformă cu strategia generală privind acest domeniu de politică și se preconizează, în particular, că ea va permite realizarea de progrese în cadrul acestui dosar legislativ.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta propunere reprezintă completarea necesară a propunerii modificate privind SES2+. Astfel, ea favorizează îmbunătățirea performanței serviciilor de navigație aeriană, fapt care contribuie, la rândul său, la reducerea emisiilor de CO2 în sectorul aviației, la digitalizare și, în mod mai general, la buna funcționare a pieței interne, toate acestea fiind priorități ale Comisiei.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Temeiul juridic al modificării propuse îl constituie articolul 100 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Articolul 100 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene conferă Uniunii dreptul să acționeze în acest domeniu, care este unul de competență partajată.

În mod specific, managementul traficului aerian este reglementat, începând din 2004, de legislația Uniunii, care nu poate fi modificată de statele membre acționând în nume propriu. În fond și prin natura sa, managementul traficului aerian interesează spațiul aerian al întregii Uniuni Europene, iar circulația transfrontalieră a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor este inerentă aviației.

În ceea ce privește, în mod specific, modificările aduse Regulamentului (UE) 2018/1139, propuse aici ca parte componentă necesară a pachetului, acestea pot fi efectuate numai de Uniune, și nu de statele sale membre.

Proporționalitate

Propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor sale, și anume acelea de a asigura îndeplinirea funcțiilor PRB cu independența și expertiza necesare și cu resursele adecvate. Elementele sale principale sunt sprijinite de diferitele contribuții enumerate în anexa IV la documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește propunerea.

Alegerea instrumentului

Modificările propuse privesc Regulamentul (UE) 2018/1139 și trebuie prin urmare să îmbrace, la rândul lor, forma unui regulament care să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. Acesta trebuie să fie prezentat separat de propunerea de reformare modificată [COM(2020) 579], întrucât Regulamentul (UE) 2018/1139 nu se numără printre actele care urmează să fie reformate.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Prezenta propunere face parte integrantă dintr-un pachet al cărui element principal este propunerea de reformare modificată care figurează în documentul COM(2020) 579.

Pentru întregul pachet, se face mai întâi referire la evaluarea impactului realizată deja de Comisie pentru propunerea SES2+ din 2013: SWD(2013) 206 final.

Apoi, elementele suplimentare legate de funcția PRB au fost acum evaluate în documentul de lucru SWD(2020) 187. Documentele de bază sunt recomandările făcute în 2017 de Curtea de Conturi Europeană, în Raportul special privind cerul unic european, și în 2019, în Raportul Grupului de înțelepți privind viitorul cerului unic european. SWD(2020) 187 ține, de asemenea, cont de apelurile la acțiune cuprinse în declarația comună a părților interesate, semnată în cadrul conferinței la nivel înalt privind viitorul cerului unic european în septembrie 2019.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu are nicio implicație asupra bugetului Uniunii. Noua funcție PRB propusă urmează să fie finanțată prin taxe și tarife și să fie integrată din punct de vedere administrativ în cadrul agenției. Se propune constituirea unui fond de rezervă care să acopere un an de cheltuieli operaționale, pentru a se asigura continuitatea activităților și executarea sarcinilor sale. În plus, se propune să se prevadă contribuții anuale ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați, vizați de sarcinile și competențele agenției în calitate de PRB, pentru înființarea noii funcții. Se propune ca aceste contribuții anuale să fie colectate timp de cinci exerciții financiare după intrarea în vigoare a regulamentului de modificare, pentru a acoperi costurile de înființare a noilor funcții în cadrul agenției.

Per total, bugetul Uniunii nu va fi afectat.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Propunerea de reformare modificată privind un Regulament SES2+ [COM(2020) 579] prevede, la proiectul de articol 43, efectuarea unei evaluări a termenilor regulamentului respectiv în 2030. Evaluare trebuie să vizeze în special executarea funcției PRB, ținând cont de obiectivele subiacente. În mod logic, ea trebuie să cuprindă modificările propuse în prezenta propunere.

Explicație detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Normele propuse prevăd o structură permanentă dedicată evaluării performanței, pentru a asigura independența și expertiza necesare. Pentru a permite o evaluare juridică în timp util, fără a aduce atingere competențelor Curții de Justiție, se propune ca deciziile luate de agenția care acționează în calitate de PRB să facă obiectul unei căi de atac în fața unui organism dedicat al agenției, și anume în fața comisiei de apel pentru evaluarea performanței.

Soluția prin care funcțiile PRB sunt exercitate de Agenție, deși prin intermediul unor organisme dedicate și al deținătorilor de funcții, pare adecvată și din perspectiva eficienței din punctul de vedere al costurilor.

Regulamentul propus stabilește compoziția și cerințele relevante cu privire la organismele și deținătorii de funcții prevăzuți pentru a permite agenției să acționeze în calitate de PRB. Sarcinile și competențele care urmează să fie conferite agenției în aceste scopuri sunt cele stabilite în propunerea de reformare modificată [COM (2020) 579]. Acestea includ evaluarea și aprobarea planurilor de performanță ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați, acordarea de consiliere Comisiei cu privire la Planul de performanță a rețelei, monitorizarea performanței și verificarea tarifelor unitare ale furnizorilor de servicii de trafic aerian.

Pentru a optimiza funcționarea agenției în calitate de organism de evaluare a performanței, ar fi de dorit ca Uniunea să convină cu Eurocontrol transferul de expertiză tehnică și de date relevante privind performanța, eventual prin modificarea Acordului la nivel înalt existent între cele două părți.

2020/0264 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1139 în ceea ce privește capacitatea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației de a acționa în calitate de organism de evaluare a performanței în cadrul cerului unic european

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 100 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Pentru a optimiza aplicarea normelor privind cerul unic european, regulamentul [SES2+ modificat] stabilește competențele pentru diferite sarcini, în special în ceea ce privește sistemul de performanță și de tarifare, ale unui organism specializat al Uniunii, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, care acționează ca organism de evaluare a performanței (în continuare „agenția care acționează în calitate de PRB”).

(2)În conformitate cu acest obiectiv, este necesar să se înființeze, în cadrul agenției, o structură corespunzătoare, permanentă, care să garanteze că sarcinile conferite agenției care acționează în calitate de PRB sunt îndeplinite cu expertiza, precum și cu independența necesare față de interesele publice sau private și că, în acest context, agenția se poate baza pe resurse dedicate.

(3)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului 2 trebuie modificat, astfel încât să se separe, funcțional și ierarhic, îndeplinirea sarcinilor referitoare la sistemul de performanță și de tarifare din cadrul cerului unic european de activitatea agenției în calitate de autoritate de siguranță

(4)În acest sens, trebuie să fie instituit un consiliu de reglementare pentru evaluarea performanței și un director pentru evaluarea performanței, care să îndeplinească, în mod specific, funcțiile agenției care acționează în calitate de PRB.

(5)În conformitate cu principiile enunțate mai sus, consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței trebuie să acționeze independent și nu trebuie să solicite sau să urmeze instrucțiuni sau să accepte recomandări din partea unui guvern al unui stat membru, din partea Comisiei sau a oricărei alte entități publice sau private.

(6)Consiliul de administrație al agenției trebuie să aibă competențele necesare, în special pentru a numi directorul pentru evaluarea performanței.

(7)Directorul pentru evaluarea performanței trebuie să fie, în particular, reprezentantul legal al agenției în materie de evaluare a performanței și să fie responsabil cu administrarea zilnică în această privință, precum și cu diferite sarcini pregătitoare. Directorul pentru evaluarea performanței trebuie, de asemenea, să redacteze și să prezinte secțiunea privind evaluarea performanței din documentul de programare, programul anual de lucru și raportul anual de activitate al agenției. Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței în calitate de organism independent trebuie implicat în aceste activități, după cum este necesar.

(8)Cooperarea dintre autoritățile naționale de supraveghere în domeniul evaluării performanței este importantă pentru a asigura aplicarea fără probleme a dreptului Uniunii în acest domeniu și trebuie să fie, prin urmare, facilitată, și anume prin înființarea unui consiliu consultativ pentru evaluarea performanței.

(9)În cazul în care agenția care acționează în calitate de PRB are competențe de luare a deciziilor, părților interesate trebuie să li se acorde, din motive de economie procedurală, un drept de apel la o comisie de apel pentru evaluarea performanței, care trebuie să facă parte din agenția care acționează în calitate de PRB, dar să fie independentă de structura sa administrativă și de reglementare.

(10)Agenția care acționează în calitate de PRB trebuie să efectueze consultările necesare și să acționeze în mod transparent.

(11)Agenția trebuie să contabilizeze veniturile și cheltuielile aferente evaluării performanței separat de celelalte venituri și cheltuieli. În conformitate cu principiul independenței agenției care acționează în calitate de PRB, proiectul de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli pentru evaluarea performanței care trebuie prezentat directorului executiv trebuie să fie elaborat de directorul pentru evaluarea performanței. În cadrul proiectului de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli, modificările veniturilor și cheltuielilor pentru evaluarea performanței trebuie să necesite aprobarea directorului pentru evaluarea performanței. În caz de dezacord între directorul pentru evaluarea performanței și directorul executiv, directorul pentru evaluarea performanței trebuie să aibă posibilitatea de a-și expune opiniile în mod efectiv în fața consiliului de administrație, înainte ca acesta din urmă să adopte proiectul provizoriu de estimare a veniturilor și cheltuielilor agenției.

(12)Este adecvat ca furnizorii de servicii de trafic aerian desemnați să contribuie la dezvoltarea activităților agenției care acționează în calitate de PRB și la funcționarea sa continuă. Furnizorii de servicii de trafic aerian desemnați dețin monopoluri naturale în ceea ce privește serviciile în cauză, iar aceste servicii sunt remunerate de utilizatorii spațiului aerian. Datorită acestei caracteristici specifice, este necesar să li se aplice sistemul de performanță și de tarifare, astfel încât să se optimizeze furnizarea serviciilor în cauză sub mai multe aspecte. Rolul principal al agenției care acționează în calitate de PRB constă în aplicarea acestor scheme, iar fondurile necesare pentru înființarea acesteia pot fi deci considerate ca fiind necesare din motive legate de caracteristicile specifice și de poziția specifică a furnizorilor de servicii în cauză.

(13)Costurile legate de supravegherea furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați de către agenția care acționează în calitate de PRB pot fi împărțite în costuri de înființare și costuri de funcționare.

(14)Costurile de înființare a agenției care acționează în calitate de PRB sunt pe termen scurt și sunt limitate la câteva activități, cum ar fi recrutarea, formarea și echipamentele informatice necesare, și sunt indispensabile pentru inițierea supravegherii necesare din motivele descrise anterior.

(15)Aceste costuri trebuie să fie plătite de către furnizorii de servicii de trafic aerian desemnați, pe parcursul a cinci exerciții financiare, sub formă de contribuții anuale calculate într-un mod echitabil și nediscriminatoriu. Contribuțiile individuale ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați trebuie să fie stabilite în funcție de dimensiunea acestora, pentru a reflecta importanța lor în furnizarea de servicii de trafic aerian în Europa și, prin urmare, beneficiile relative pe care aceștia le obțin din activitatea supravegheată. Concret, aceste contribuții trebuie calculate pe baza valorii veniturilor efective produse de furnizarea de servicii de navigație aeriană în perioada de referință anterioară perioadei de referință în cursul căreia intră în vigoare prezentul regulament.

(16)Pentru a stabili reguli uniforme cu privire la calculul contribuțiilor anuale, în special metodologia de alocare a cheltuielilor estimate pentru categoriile de furnizori de servicii de trafic aerian desemnați și criteriile de determinare a nivelului contribuțiilor individuale în funcție de mărime, Comisiei trebuie să i se confere competențe de executare. Respectivele competențe trebuie să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 3 .

(17)Costurile de funcționare se referă la costul activităților desfășurate de agenția care acționează în calitate de PRB, în ceea ce privește sistemul de performanță și de tarifare, odată ce modalitatea de desfășurare a acestei activități a fost stabilită. Costurile de funcționare ale agenției care acționează în calitate de PRB trebuie să fie finanțate și de furnizori de servicii de trafic desemnați. Cu toate acestea, finanțarea trebuie să se bazeze pe taxe și tarife, în temeiul intervențiilor necesare pentru aplicarea sistemului de performanță și de tarifare. Se poate de asemenea preconiza că această formă de finanțare va spori autonomia și independența agenției care acționează în calitate de PRB.

(18)Niciun venit primit de agenție, indiferent de sursă, nu trebuie să îi compromită independența și imparțialitatea.

(19)Agenția care acționează în calitate de PRB trebuie, de asemenea, să constituie o rezervă financiară care să corespundă unui an de cheltuieli operaționale, pentru a asigura continuitatea activităților și executarea sarcinilor sale.

(20)Agenția care acționează în calitate de PRB trebuie să fie deschisă participării țărilor terțe care au încheiat acorduri cu Uniunea și care au adoptat și aplică normele relevante ale dreptului Uniunii.

(21)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/1139 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2018/1139 se modifică după cum urmează:

(1)la articolul 3, punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„5. «ATM/ANS» înseamnă managementul traficului aerian și serviciile de navigație aeriană și cuprinde toate elementele următoare: funcțiile și serviciile de management al traficului aerian, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 9 din [SES2+ modificat]; serviciile de navigație aeriană, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 4 din regulamentul respectiv, inclusiv funcțiile de rețea menționate la articolul 26 din regulamentul respectiv, precum și serviciile care amplifică semnalele emise de sateliții din constelațiile principale ale GNSS în scopuri legate de navigația aeriană; concepția procedurilor de zbor; serviciile care constau în generarea și prelucrarea de date, precum și în formatarea și furnizarea de date către traficul aerian general în scopul navigației aeriene; și serviciile de date de trafic aerian, care sunt serviciile constând în colectarea, agregarea și integrarea datelor operaționale provenite de la furnizorii de servicii de supraveghere, de la furnizorii de servicii meteorologice, de servicii de informare aeronautică și de funcții de rețea, precum și de la alte entități relevante, și/sau furnizarea de date prelucrate în scopuri de control al traficului aerian și de management al traficului aerian;”;

(2)articolul 93 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 93

Punerea în aplicare a cerului unic european

(1) Agenția care acționează în calitate de organism de evaluare a performanței (PRB) are sarcinile și exercită competențele prevăzute în [SES2+ modificat].

(2) În cazurile în care deține expertiza relevantă, indiferent dacă acționează sau nu în calitate de PRB, agenția oferă Comisiei, la cerere, asistență tehnică pentru punerea în aplicare a cerului unic european, inclusiv cu privire la sistemul de performanță și de tarifare, în special prin:

(a) efectuarea de inspecții tehnice, investigații tehnice, verificări ale conformității, studii și proiecte;

(b) contribuția la punerea în aplicare a Planului general pentru ATM, inclusiv la elaborarea și desfășurarea programului SESAR.”;

(3)la articolul 94, alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5) Agenția este reprezentată legal de directorul său executiv. În ceea ce privește chestiunile legate de agenția care acționează în calitate de PRB, agenția este reprezentată legal de directorul pentru evaluarea performanței.”;

(4)articolul 98 se modifică după cum urmează:

(a)    alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i)litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)    își exercită funcțiile referitoare la bugetul agenției în temeiul articolelor 120, 120a, 121 și 125;”;

(ii)litera (l) se înlocuiește cu următorul text:

„(l) ia decizii cu privire la instituirea structurilor interne ale agenției la nivel de directori și, dacă este necesar, cu privire la modificările acestora, sub rezerva unei solicitări corespunzătoare din partea directorului pentru evaluarea performanței și a unui aviz pozitiv din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței în cazul structurilor interne referitoare la evaluarea performanței. Nicio astfel de decizie nu trebuie să afecteze separarea dintre, pe de o parte, consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței, consiliul consultativ pentru evaluarea performanței, comisia de apel pentru evaluarea performanței și personalul care lucrează pentru agenția care acționează în calitate de PRB, iar pe de altă parte, celelalte organisme și ceilalți deținători de funcții din cadrul agenției;”;

(iii)litera (o) se înlocuiește cu următorul text:

„(o) adoptă norme de prevenire și de gestionare a conflictelor de interese în ceea ce privește membrii săi, precum și membrii comisiei de apel, membrii consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, membrii consiliului consultativ pentru evaluarea performanței și membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței;”;

(b)    se introduce următorul alineat (2a):

„(2a) Cu privire la aspectele legate de evaluarea performanței, consiliul de administrație:

(a)după consultarea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și obținerea avizului favorabil, numește directorul pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 114g și, dacă este cazul, îi prelungește mandatul sau îl demite din funcție;

(b)numește membrii consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 114c;

(c)după consultarea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, numește membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 114l;

(d)decide, după obținerea acordului Comisiei, și în ceea ce privește veniturile și cheltuielile aferente evaluării performanței, dacă acceptă succesiuni, donații sau subvenții din alte surse ale Uniunii sau orice contribuție voluntară din partea statelor membre sau a autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 3 din [SES2+ modificat];

(e)după consultarea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, exercită autoritatea disciplinară asupra directorului pentru evaluarea performanței;

(f)după consultarea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, instituie proceduri pentru emiterea de avize, recomandări și decizii de către agenția care acționează în calitate de PRB, astfel cum se menționează la articolul 119a alineatul (4);

(g)sub rezerva avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și pe baza unei propuneri a directorului pentru evaluarea performanței, adoptă și actualizează periodic planurile de comunicare și diseminare privind evaluarea performanței menționate la articolul 119a alineatul (5);

(h)sub rezerva avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, autorizează încheierea acordurilor de activitate în conformitate cu articolul 129a alineatul (4);

(i)sub rezerva avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și pe baza unei propuneri a directorului pentru evaluarea performanței, stabilește mecanisme și proceduri pentru consultarea părților menționate la articolul 38 din [SES2+ modificat] și la articolul 119a din prezentul regulament;

(c)    alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3) Consiliul de administrație poate oferi consiliere directorului executiv cu privire la orice aspect legat de domeniile reglementate de prezentul regulament, cu excepția evaluării performanțelor.

(4) Consiliul de administrație înființează un organism consultativ, care reprezintă întregul spectru al părților interesate asupra cărora activitatea agenției are un impact, cu care se consultă înainte de a lua decizii în domeniile menționate la alineatul (2) literele (c), (e), (f) și (i). Consiliul de administrație integrează pe deplin contribuția oferită de directorul pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 114h în procesul decizional care vizează domeniile menționate la alineatul (2) literele (c) și (f). Consiliul de administrație poate hotărî să consulte organismul consultativ și în privința altor aspecte menționate la alineatele (2) și (3), cu excepția domeniilor aferente funcției agenției care acționează în calitate de PRB. Consiliul de administrație nu este obligat, în niciun caz, să respecte avizul organismului consultativ.”;

(d)    alineatul (6) se înlocuiește cu următorul text:

„(6) Consiliul de administrație adoptă, în conformitate cu dispozițiile articolului 110 din Statutul funcționarilor, o decizie bazată pe articolul 2 alineatul (1) din Statutul funcționarilor și pe articolul 6 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, prin care deleagă directorului executiv competențele relevante de autoritate împuternicită să facă numiri și definește condițiile în care poate fi suspendată respectiva delegare de competențe. Directorul executiv este autorizat să subdelege competențele menționate.

În cazul în care circumstanțe excepționale impun acest lucru, consiliul de administrație poate decide să suspende temporar delegarea către directorul executiv a competențelor autorității împuternicite să facă numiri și a competențelor subdelegate de către acesta, și să le exercite el însuși sau să le delege unuia dintre membrii săi sau unui membru al personalului, altul decât directorul executiv.

Primul și al doilea paragraf nu se aplică membrilor personalului ale căror posturi sunt atribuite funcției agenției care acționează în calitate de PRB.”;

(e)    se adaugă următorul alineat (7):

„(7) Consiliul de administrație adoptă, în conformitate cu dispozițiile articolului 110 din Statutul funcționarilor, o decizie întemeiată pe articolul 2 alineatul (1) din Statutul funcționarilor și pe articolul 6 din Regimul aplicabil celorlalți agenți, prin care deleagă directorului pentru evaluarea performanței competențele relevante de autoritate împuternicită să facă numiri cu privire la membrii personalului ale căror posturi sunt atribuite funcției agenției care acționează în calitate de PRB și definește condițiile în care poate fi suspendată respectiva delegare de competențe. Directorul pentru evaluarea performanței este autorizat să subdelege aceste competențe.

În cazul în care circumstanțe excepționale impun acest lucru, consiliul de administrație poate decide să suspende temporar delegarea către directorul pentru evaluarea performanței a competențelor autorității împuternicite să facă numiri și a competențelor subdelegate de către acesta, și să le exercite el însuși sau să le delege unuia dintre membrii săi sau unui membru al personalului, altul decât directorul pentru evaluarea performanței. O decizie în acest sens necesită un vot pozitiv din partea reprezentantului Comisiei în consiliul de administrație. Circumstanțele excepționale se limitează strict la chestiuni administrative, bugetare sau manageriale, fără a aduce atingere independenței depline a directorului pentru evaluarea performanței în raport cu atribuțiile sale în temeiul articolului 114h alineatul (3) litera (d).”;

(5)la articolul 99, alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5) Organismul consultativ menționat la articolul 98 alineatul (4) desemnează patru membri care să participe, cu statut de observatori, la lucrările consiliului de administrație, cu excepția chestiunilor legate de evaluarea performanței, în special domeniile menționate la articolul 98 alineatul (2a). Aceștia trebuie să reprezinte, în cea mai mare măsură posibilă, diferitele poziții exprimate în cadrul organismului consultativ. Durata inițială a mandatului lor este de 48 de luni și poate fi prelungită.”;

(6)articolul 101 se modifică după cum urmează:

(a)    alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Directorul executiv al agenției participă la lucrări, fără a avea drept de vot. La invitația directorului pentru evaluarea performanței, directorul executiv al agenției poate fi invitat să ia parte la deliberările referitoare la chestiuni legate de funcția agenției care acționează în calitate de PRB, fără a avea drept de vot.”;

(b)    se introduce următorul alineat (3a):

„(3a) Directorul pentru evaluarea performanței ia parte la deliberările referitoare la chestiuni legate direct sau indirect de funcția agenției care acționează în calitate de PRB, fără a avea drept de vot.”;

(7)la articolul 102, alineatele (2), (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(2) Fiecare membru numit în conformitate cu articolul 99 alineatul (1) dispune de un singur vot. În absența unuia dintre membri, dreptul de vot al acestuia poate fi exercitat de către supleantul său. Nici observatorii, nici directorul executiv al agenției sau directorul pentru evaluarea performanței nu au drept de vot.

(3)    Regulamentul de procedură al consiliului de administrație stabilește mai detaliat procedura de vot, îndeosebi procedura pentru votarea chestiunilor urgente, condițiile în care un membru poate acționa în numele altui membru, precum și cerințele privind cvorumul, dacă este cazul.

(4) Pentru a putea fi adoptate, deciziile privind chestiuni din domeniile bugetar, al resurselor umane sau al administrației, în special cele prevăzute la articolul 98 alineatul (2) literele (d), (f), (h), (m), (n), (o) și (q), la articolul 98 alineatul (2a) literele (a), (b), (c), (e) și (f) și la articolul 98 alineatul (7) necesită un vot favorabil din partea reprezentantului Comisiei în consiliul de administrație.”;

(8)articolul 104 se modifică după cum urmează:

(a)    alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Directorul executiv conduce agenția. Directorul executiv răspunde în fața consiliului de administrație. Fără a aduce atingere competențelor Comisiei și ale consiliului de administrație, directorul executiv își exercită atribuțiile în mod independent și nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni de la vreun guvern sau de la orice alt organism. Directorul executiv nu trebuie să dea instrucțiuni directorului pentru evaluarea performanței și nici personalului dedicat funcției agenției care acționează în calitate de PRB.”;

(b)    alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(i)teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Directorul executiv răspunde de executarea sarcinilor atribuite agenției prin prezentul regulament sau prin alte acte ale Uniunii, cu excepția chestiunilor legate de funcția agenției care acționează în calitate de PRB. În particular, directorul executiv este responsabil cu:”.

(ii)litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

„(h) elaborează proiectul de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli ale agenției în temeiul articolului 120, integrează proiectul de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli ale agenției pentru funcțiile sale în calitate de PRB, elaborat de directorul pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolele 114h și 120a, și execută bugetul acesteia în temeiul articolului 121, cu excepția bugetului agenției pentru funcțiile sale în calitate de PRB;”;

(iii)litera (j) se înlocuiește cu următorul text:

„(j) pregătește documentul de programare menționat la articolul 117 alineatul (1) și, după integrarea secțiunii PRB prezentate de directorul pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 114h alineatul (3) litera (g) și articolul 117a, îl prezintă consiliului de administrație spre adoptare, după obținerea avizului Comisiei. Orice modificare adusă secțiunii PRB se efectuează numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței;”;

(iv)litera (l) se înlocuiește cu următorul text:

„(l) elaborează un plan de acțiune în urma concluziilor rapoartelor și evaluărilor de audit interne sau externe, precum și a investigațiilor desfășurate de OLAF și prezintă rapoarte semestriale Comisiei și rapoarte periodice consiliului de administrație în legătură cu progresele înregistrate. Directorul executiv își coordonează activitățile cu directorul pentru evaluarea performanței, pentru a asigura coerența cu planul de acțiune elaborat de directorul pentru evaluarea performanței în ceea ce privește activitățile legate de funcția agenției în calitate de PRB;”;

(v)litera (u) se înlocuiește cu următorul text:

„(u) ia toate deciziile referitoare la instituirea structurilor interne ale agenției și, dacă este necesar, la orice modificare a acestora, cu excepția celor de la nivelul directorilor, care vor fi aprobate de consiliul de administrație, și cu excepția deciziilor legate de structurile interne pentru evaluarea performanței. Deciziile luate directorul executiv nu trebuie să afecteze separarea dintre, pe de o parte, consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței, consiliul consultativ pentru evaluarea performanței, comisia de apel pentru evaluarea performanței și personalul care lucrează pentru agenția care acționează în calitate de PRB, iar pe de altă parte, celelalte organisme și deținători de funcții din cadrul agenției;”;

(c)    alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4) Directorul executiv are totodată răspunderea de a decide dacă, pentru realizarea sarcinilor agenției într-un mod eficient și eficace, este necesar să se înființeze unul sau mai multe birouri locale în unul sau în mai multe state membre sau țări terțe sau să se plaseze personal în sedii ale delegațiilor Uniunii din țări terțe, în condițiile acordurilor corespunzătoare cu Serviciul European de Acțiune Externă.

Primul paragraf nu se aplică agenției în îndeplinirea funcției sale de PRB. În ceea ce privește aceste funcții, directorul pentru evaluarea performanței are răspunderea de a decide dacă, pentru realizarea sarcinilor agenției într-un mod eficient și eficace, este necesar să se înființeze unul sau mai multe birouri locale în unul sau în mai multe state membre.

Deciziile menționate în primul și al doilea paragraf necesită acordul prealabil al Comisiei, al consiliului de administrație și, dacă este cazul, al statului membru în care urmează să fie înființat biroul local. Deciziile respective trebuie să precizeze sfera activităților care urmează a fi desfășurate de respectivul birou local sau de personalul plasat în cauză, într-un mod prin care să se evite costurile inutile și dublarea funcțiilor administrative ale agenției.”;

(9)se introduce următoarea secțiune IIa:

„SECȚIUNEA IIa

Reguli specifice privind structura internă legată de evaluarea performanței

Articolul 114a

Structura agenției care acționează în calitate de PRB

Pentru îndeplinirea sarcinilor sale privind evaluarea performanței, agenția care acționează în calitate de PRB trebuie să dispună de:

(a)un consiliu de reglementare pentru evaluarea performanței;

(b)un director pentru evaluarea performanței;

(c)un consiliu consultativ pentru evaluarea performanței;

(d)o comisie de apel pentru evaluarea performanței.

Articolul 114b

Funcțiile consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței

1.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței:

(a)emite avize și, după caz, observații și amendamente la textul propunerilor directorului pentru evaluarea performanței pentru proiectele de avize, recomandări și decizii referitoare la sarcinile enumerate în [SES2+ modificat], precum și la cele menționate la articolul 129a din prezentul regulament, care sunt luate în considerare pentru adoptare;

(b)în domeniul său de competență, oferă îndrumări directorului pentru evaluarea performanței în executarea sarcinilor sale;

(c)emite un aviz pentru consiliul de administrație cu privire la candidatul care urmează să fie numit director pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (a) și articolul 114g alineatul (2) și, dacă este cazul, revocarea acestuia din funcție în conformitate cu articolul 114g alineatul (6);

(d)aprobă secțiunea privind activitățile de evaluare a performanței din documentul de programare care urmează să îi fie prezentat directorului executiv de către directorul pentru evaluarea performanței, în conformitate cu articolul 114h alineatul (3) litera (g) și articolul 117a;

(e)aprobă secțiunea independentă privind activitățile de reglementare din secțiunea privind evaluarea performanței din raportul anual de activitate consolidat, care urmează să îi fie prezentat directorului executiv de către directorul pentru evaluarea performanței, în conformitate cu articolul 114h alineatul (3) litera (i) și articolul 118a;

(f)emite un aviz pentru consiliul de administrație cu privire la procedurile de emitere a avizelor, recomandărilor și deciziilor de către agenția care acționează în calitate de PRB, în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (f);

(g)emite un aviz directorului pentru evaluarea performanței cu privire la propunerea sa de planuri de comunicare și diseminare privind evaluarea performanței, menționată la articolul 119a alineatul (5), în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (g);

(h)emite un aviz directorului pentru evaluarea performanței cu privire la înființarea sau modificarea structurilor interne pentru evaluarea performanței;

(i)emite un aviz pentru consiliul de administrație cu privire la acțiunile potențiale care trebuie întreprinse în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (e);

(j)emite un aviz pentru consiliul de administrație cu privire la încheierea acordurilor de activitate în conformitate cu articolul 129a alineatul (4);

(k)emite un aviz directorului pentru evaluarea performanței cu privire la propunerea sa de mecanisme și proceduri de consultare a părților interesate menționată la articolul 38 din [SES2+ modificat] și la articolul 119a din prezentul regulament;

(l)emite un aviz pentru consiliul de administrație cu privire la candidații care urmează să fie numiți membri ai comisiei de apel pentru evaluarea performanței, în conformitate cu articolul 114l. Avizul respectiv nu are caracter obligatoriu.

Articolul 114c

Componența și independența consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței

1.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței este format din 9 membri votanți și un reprezentant fără drept de vot al Comisiei. Pentru fiecare membru există un membru supleant. Unul dintre membri este președintele consiliului consultativ pentru evaluarea performanței. Un membru al consiliului de administrație nu poate fi membru al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței. Durata mandatului membrilor titulari și al supleanților acestora este de cinci ani, iar acest mandat poate fi prelungit.

2.Membrii consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și supleanții acestora sunt numiți în mod oficial de către consiliul de administrație, la propunerea Comisiei, după consultarea Eurocontrol, în urma unui apel public la exprimarea interesului. Membrii consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței sunt fi numiți pe baza meritelor, precum și a competențelor și experienței relevante pentru managementul traficului aerian sau reglementarea economică a industriilor din rețea. Pentru a fi adoptată, decizia cu privire la numirea membrilor consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței necesită un vot pozitiv din partea reprezentantului Comisiei în consiliul de administrație.

3.În îndeplinirea sarcinilor care îi sunt conferite prin prezentul regulament, consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței acționează independent și nu trebuie să solicite sau să urmeze instrucțiuni din partea niciunui guvern al unui stat membru, a Comisiei sau a oricărei alte entități publice sau private.

Articolul 114d

Președintele consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței

1.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței alege un președinte și un vicepreședinte dintre membrii săi cu drept de vot, cu o majoritate de două treimi. Vicepreședintele înlocuiește președintele dacă acesta din urmă se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile.

2.Mandatul președintelui și al vicepreședintelui este de doi ani și jumătate și poate fi reînnoit. Dacă, pe durata mandatului lor, aceștia încetează să mai fie membri ai consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, mandatul lor expiră automat la aceeași dată.

Articolul 114e

Reuniunile consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței

1.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței se reunește la convocarea președintelui.

2.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței se reunește în cel puțin două ședințe ordinare pe an. În plus, acesta se reunește la cererea președintelui, a Comisiei sau a cel puțin o treime din membrii săi.

3.Directorul pentru evaluarea performanței participă la lucrări, fără a avea drept de vot.

4.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței poate invita orice persoană ale cărei opinii prezintă interes să participe la ședințele sale cu statut de observator.

5.Agenția asigură secretariatul consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței.

Articolul 114f

Regulile de vot ale consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței

1.Cu excepția cazului în care se specifică altfel în prezentul regulament, consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței ia decizii cu majoritatea simplă a membrilor cu drept de vot.

2.Fiecare membru cu drept de vot numit în conformitate cu articolul 114c alineatul (2) dispune de un singur vot. În absența unuia dintre membri, dreptul de vot al acestuia poate fi exercitat de către supleantul său. Nici observatorii, nici directorul pentru evaluarea performanței nu au drept de vot.

3.Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței își adoptă propriul regulament de procedură, care prevede în amănunt detaliile procedurii de vot, mai ales condițiile în care un membru poate acționa în numele unui alt membru și, dacă este cazul, normele care guvernează cvorumurile.

Articolul 114g

Directorul pentru evaluarea performanței

1.Directorul pentru evaluarea performanței este angajat ca agent temporar al agenției în temeiul articolului 2 litera (a) din Regimul aplicabil celorlalți agenți.

2.Directorul pentru evaluarea performanței este numit de consiliul de administrație în urma unui aviz favorabil din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, pe baza meritelor, precum și a competențelor și experienței relevante pentru managementul traficului aerian sau reglementarea economică a industriilor din rețea, de pe o listă de cel puțin trei candidați propuși de Comisie și în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente. Pentru a fi adoptată, decizia cu privire la numirea directorului pentru evaluarea performanței necesită un vot pozitiv din partea reprezentantului Comisiei în consiliul de administrație. În scopul încheierii contractului cu directorul pentru evaluarea performanței, agenția este reprezentată de președintele consiliului de administrație.

3.Durata mandatului directorului pentru evaluarea performanței este de cinci ani. În cursul ultimelor nouă luni ale mandatului, Comisia efectuează o evaluare. Cu ocazia evaluării, Comisia examinează în special:

(a)performanța directorului pentru evaluarea performanței;

(b)atribuțiile și cerințele privind evaluarea performanței în anii următori.

4.La propunerea Comisiei, precum și ținând cont de evaluarea menționată la alineatul (3) și pe baza unui aviz favorabil din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, consiliul de administrație poate prelungi mandatul directorului pentru evaluarea performanței o singură dată, cu cel mult cinci ani. Directorul pentru evaluarea performanței al cărui mandat a fost prelungit nu poate să participe la o altă procedură de selecție pentru același post, la sfârșitul perioadei prelungite.

5.Dacă mandatul său nu este prelungit, directorul pentru evaluarea performanței rămâne în funcție până la numirea succesorului său.

6.Directorul pentru evaluarea performanței poate fi demis din funcție numai printr-o decizie a consiliului de administrație, la propunerea Comisiei, după obținerea unui aviz favorabil din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței. 

7.Consiliul de administrație adoptă deciziile referitoare la numirea, la prelungirea mandatului sau la demiterea din funcție a directorului pentru evaluarea performanței cu o majoritate de două treimi din membrii săi cu drept de vot. Directorul pentru evaluarea performanței nu poate deține nicio funcție sau responsabilitate profesională la niciun furnizor de servicii de navigație aeriană timp de cel puțin doi ani după încheierea mandatului său de director pentru evaluarea performanței.

Articolul 114h

Responsabilitățile directorului pentru evaluarea performanței

1.Directorul pentru evaluarea performanței răspunde în fața consiliului de administrație cu privire la aspectele administrative, bugetare și manageriale, dar rămâne pe deplin independent cu privire la sarcinile sale în temeiul alineatului (3) litera (d). Fără a aduce atingere rolurilor respective ale consiliului de administrație și ale consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței în legătură cu sarcinile directorului pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței nu trebuie să solicite sau să urmeze instrucțiuni din partea niciunui guvern, din partea instituțiilor Uniunii, sau din partea niciunei alte entități sau persoane publice sau private.

2.Directorul pentru evaluarea performanței poate participa la ședințele consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței în calitate de observator.

3.Directorul pentru evaluarea performanței răspunde de punerea în aplicare a sarcinilor privind evaluarea performanței efectuate în conformitate cu [SES2+ modificat]. Directorul pentru evaluarea performanței trebuie să țină cont de orientările menționate la articolul 114b alineatul (1) litera (b) și, acolo unde este prevăzut în prezentul regulament, de avizele consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței. În particular, directorul pentru evaluarea performanței este responsabil cu:

(a)asigurarea reprezentării juridice a agenției în chestiuni legate de evaluarea performanței;

(b)efectuarea administrării curente a activității de evaluare a performanței;

(c)în ceea ce privește domeniile legate direct sau indirect de activitatea de evaluare a performanței, pregătirea activității consiliului de administrație, participarea, fără drept de vot, la activitatea consiliului de administrație și punerea în aplicare a deciziilor adoptate de consiliul de administrație pentru domeniile legate de funcția agenției care acționează în calitate de PRB;

(d)redactarea, consultarea, adoptarea și publicarea de avize, recomandări și decizii cu privire la sarcinile prevăzute în [SES2+ modificat] și cu privire la sarcinile menționate la articolul 129a;

(e)punerea în aplicare a secțiunii privind activitățile de evaluare a performanței din documentul de programare menționat la articolul 117a;

(f)luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce privește adoptarea instrucțiunilor administrative interne și publicarea avizelor, pentru a asigura faptul că activitățile agenției legate de evaluarea performanței se desfășoară în conformitate cu [SES2+ modificat];

(g)elaborarea, în fiecare an, a secțiunii privind activitățile de evaluare a performanței din documentul de programare menționat la articolul 117a, care trebuie transmisă directorului executiv și integrată în proiectul de document de programare al agenției în sensul articolului 104 alineatul (3) litera (j). Orice modificare a informațiilor referitoare la elaborarea performanței se face numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței;

(h)întocmirea un proiect provizoriu de estimare a veniturilor și cheltuielilor legate de evaluarea performanței în conformitate cu articolul 120a alineatul (7) și prezentarea acestui proiect directorului executiv în sensul articolului 104 alineatul (3) litera (h), precum și executarea veniturilor și a cheltuielilor legate de evaluarea performanței în conformitate cu articolul 121. Orice modificare a informațiilor referitoare la evaluarea performanței se face numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței;

(i)întocmirea, în fiecare an, a secțiunii privind evaluarea performanței din raportul anual de activitate consolidat, inclusiv a unei secțiuni independente privind activitățile de reglementare legate de evaluarea performanței și a unei secțiuni privind chestiunile financiare și administrative și prezentarea acesteia directorului executiv pentru a fi integrată în raportul anual de activitate consolidat. Orice modificare adusă informațiilor referitoare la evaluarea performanței se efectuează numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței;

(j)în ceea ce privește activitățile agenției care acționează în calitate de PRB, elaborarea, în coordonare cu directorul executiv, a unui plan de acțiune care ține cont de concluziile rapoartelor și ale evaluărilor de audit intern sau extern, dar și de investigațiile efectuate de OLAF, precum și prezentarea de rapoarte privind progresele înregistrate, de două ori pe an către Comisie și în mod regulat către consiliul de administrație;

(k)elaborarea unei propuneri privind mecanisme și proceduri de consultare a părților interesate menționate la articolul 38 din [SES2+ modificat], care urmează să fie înaintată consiliului de administrație în vederea adoptării, după obținerea avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței;

(l)după obținerea avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, solicitarea consiliului de administrație să stabilească sau să modifice structurile interne legate de evaluarea performanței;

(m)elaborarea proiectelor de planuri de comunicare și de diseminare referitoare la evaluarea performanței menționate la articolul 119a alineatul (5), care urmează să fie prezentate consiliului de administrație pentru adoptare, după obținerea avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței.

4.În sensul alineatului (3) litera (d), avizele, recomandările și deciziile agenției care acționează în calitate de PRB menționate la [SES2+ modificat] și la articolul 129a din prezentul regulament se adoptă numai după obținerea avizului favorabil al consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței.

Înainte de a supune proiectele de avize, recomandări sau decizii votului consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței trebuie să înainteze, cu suficient timp înainte, propuneri privind proiectele de avize, recomandări sau decizii către grupul de lucru relevant pentru consultare.

Directorul pentru evaluarea performanței trebuie să țină cont de observațiile și amendamentele consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și să trimită din nou proiectul de aviz, de recomandare sau de decizie revizuit consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței în vederea obținerii unui aviz favorabil. În cazul în care directorul pentru evaluarea performanței nu este de acord cu observațiile și modificările primite din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței trebuie, de asemenea, să furnizeze o explicație scrisă justificată în mod corespunzător.

Directorul pentru evaluarea performanței poate retrage proiectele de avize, recomandări sau decizii prezentate, cu condiția ca acesta să prezinte o explicație scrisă justificată în mod corespunzător în cazul în care nu este de acord cu observațiile și modificările primite din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței. În cazul retragerii unui proiect de aviz, de recomandare sau de decizie, directorul pentru evaluarea performanței poate emite un nou proiect de aviz, de recomandare sau de decizie, urmând procedura stabilită la articolul 114b alineatul (1) litera (a) și la al doilea paragraf de la prezentul alineat.

În cazul în care consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței nu emite un aviz favorabil cu privire la textul proiectului de aviz, de recomandare sau de decizie retransmis, deoarece observațiile și modificările sale nu se regăseau în mod adecvat în textul retransmis, directorul pentru evaluarea performanței poate revizui din nou textul proiectului de aviz, de recomandare sau de decizie în conformitate cu modificările și observațiile propuse de consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței, pentru a obține avizul favorabil al acestuia, fără a mai fi necesar să transmită noi motivări scrise.

Articolul 114i

Funcțiile și activitățile consiliului consultativ pentru evaluarea performanței

1.Consiliul consultativ pentru evaluarea performanței:

(a)face schimb de informații privind activitatea autorităților naționale de supraveghere și principiile care stau la baza procesului decizional, privind cele mai bune practici și proceduri, precum și privind aplicarea [SES2+ modificat];

(b)emite avize și recomandări cu privire la materialele de orientare care urmează să fie emise de agenția care acționează în calitate de PRB. Avizele și recomandările consiliului consultativ pentru evaluarea performanței nu sunt obligatorii.

2.Consiliul consultativ pentru evaluarea performanței se întrunește la intervale regulate, pentru a se asigura că autoritățile naționale de supraveghere se consultă și lucrează împreună într-o rețea.

3.Președintele consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și directorul pentru evaluarea performanței pot participa la ședințele consiliului consultativ pentru evaluarea performanței și pot face recomandări autorităților naționale de supraveghere convocate în calitate de consiliu consultativ pentru evaluarea performanței, după caz, cu privire la chestiuni legate de expertiza lor cu privire la sistemul de performanță și de tarifare menționat în [SES2+ modificat].

4.Sub rezerva regulilor privind datele prevăzute la articolul 31 din [SES2+ modificat] și în Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 4 , agenția asigură secretariatul consiliului consultativ pentru evaluarea performanței și sprijină schimbul de informații menționat la alineatul (1) între membrii consiliului consultativ pentru evaluarea performanței, respectând confidențialitatea informațiilor sensibile din punct de vedere comercial ale furnizorilor de servicii de navigație aeriană.

Articolul 114j

Componența consiliului consultativ pentru evaluarea performanței

1.Consiliul consultativ pentru evaluarea performanței este format din:

(a)    un reprezentant de rang înalt al autorităților naționale de supraveghere conform prevederilor articolului 3 din [SES2+ modificat] și un supleant per stat membru din rândul actualului personal de rang înalt al acestor autorități, ambii desemnați de autoritatea națională de supraveghere;

(b)    un reprezentant fără drept de vot din partea Comisiei și un supleant.

2.Consiliul consultativ pentru evaluarea performanței alege un președinte și un vicepreședinte dintre membrii săi. Vicepreședintele înlocuiește președintele dacă acesta din urmă se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile. Mandatul președintelui și al vicepreședintelui este de doi ani și jumătate și poate fi reînnoit. Dacă, pe durata mandatului lor, aceștia încetează să mai fie membri ai consiliului consultativ pentru evaluarea performanței, mandatul lor expiră automat la aceeași dată.

Articolul 114k

Competențele comisiei de apel pentru evaluarea performanței

1.Comisia de apel pentru evaluarea performanței se pronunță cu privire la contestațiile depuse împotriva deciziilor menționate în [SES2+ modificat]. Comisia de apel pentru evaluarea performanței trebuie să fie convocată ori de câte ori este necesar.

2.Deciziile comisiei de apel pentru evaluarea performanței se adoptă cu majoritate de cel puțin patru din cei șase membri ai săi.

Articolul 114l

Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței

1.Comisia de apel pentru evaluarea performanței este compusă din șase membri și șase supleanți selectați din actualul sau fostul personal de rang înalt al autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 3 din [SES2+ modificat], autoritățile de concurență sau alte instituții ale Uniunii Europene sau instituții naționale cu experiență relevantă în sectorul aviației. Comisia de apel pentru evaluarea performanței își desemnează președintele.

2.Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței sunt numiți în mod oficial de către consiliul de administrație, la propunerea Comisiei, în urma unui apel public la exprimarea interesului, după consultarea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței.

3.Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței se angajează să acționeze independent și în interesul public. În acest sens, aceștia redactează o declarație de angajament și o declarație de interese, indicând fie absența oricărui interes care ar putea fi considerat susceptibil de a le prejudicia independența, fie orice interes direct sau indirect care ar putea fi considerat susceptibil de a le prejudicia independența. Respectivele declarații scrise sunt făcute publice anual.

4.Durata mandatului membrilor comisiei de apel pentru evaluarea performanței este de cinci ani. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată.

5.Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței trebuie să fie independenți în luarea deciziilor. Ei nu trebuie să fie constrânși să respecte nicio instrucțiune. Aceștia nu îndeplinesc alte atribuții în agenție, în consiliul de administrație sau în consiliul consultativ pentru evaluarea performanței. Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței nu sunt demiși din funcție pe durata mandatului lor, decât în cazul în care au fost găsiți vinovați de abateri grave, iar Comisia, după ce a primit avizul consiliului de administrație, a luat o decizie în acest sens.

6.Comisia de apel pentru evaluarea performanței adoptă și publică propriul regulament de procedură. Regulamentul respectiv prevede în amănunt condițiile care reglementează organizarea și funcționarea comisiei de apel pentru evaluarea performanței și normele aplicabile contestațiilor înaintate comisiei de apel pentru evaluarea performanței în conformitate cu articolele 114k - 114s. Comisia de apel pentru evaluarea performanței înaintează Comisiei proiectul regulamentului de procedură, precum și orice modificare semnificativă a regulamentului respectiv. Comisia poate emite un aviz cu privire la regulamentul respectiv în termen de trei luni de la data primirii notificării.

Articolul 114m

Excluderea și recuzarea în cadrul comisiei de apel pentru evaluarea performanței

1.Membrii comisiei de apel pentru evaluarea performanței nu trebuie să ia parte la nicio procedură de soluționare a unei contestații în legătură cu care au un interes personal, dacă au fost anterior reprezentanții uneia dintre părțile la procedură sau dacă au participat la adoptarea deciziei contestate.

2.Dacă, pentru unul dintre motivele menționate la alineatul (1) sau pentru orice alt motiv, un membru al comisiei de apel pentru evaluarea performanței consideră că nu trebuie să participe la o procedură de soluționare a unei contestații, respectivul membru informează în acest sens comisia de apel pentru evaluarea performanței.

3.Orice parte la procedura de soluționare a unei contestații poate recuza orice membru al comisiei de apel pentru evaluarea performanței pe baza oricăruia dintre motivele menționate la alineatul (1) sau în cazul în care membrul respectiv este suspectat de părtinire. O recuzare nu se poate admite dacă, deși a luat cunoștință de un motiv de recuzare, partea implicată în procedura de soluționare a unei contestații a angajat o etapă procedurală. Nici o recuzare nu se poate baza pe cetățenia membrilor.

4.Comisia de apel pentru evaluarea performanței hotărăște măsurile aplicabile în cazurile menționate la alineatele (2) și (3) fără participarea membrului în cauză. În scopul luării acestei decizii, membrul în cauză este înlocuit în cadrul comisiei de apel pentru evaluarea performanței de către supleantul său. Dacă supleantul se găsește într-o situație similară cu cea a membrului, președintele desemnează un înlocuitor dintre supleanții disponibili.

Articolul 114n

Decizii emise de agenția care acționează în calitate de PRB, care fac obiectul unei contestații

1.Deciziile luate de agenția care acționează în calitate de PRB în temeiul [SES2+ modificat] pot face obiectul unei contestații.

2.O contestație depusă în temeiul alineatului (1) nu are efect suspensiv. Cu toate acestea, în cazul în care consideră că circumstanțele cer acest lucru, comisia de apel pentru evaluarea performanței poate să suspende aplicarea deciziei contestate.

3.Agenția care acționează în calitate de PRB publică deciziile luate de comisia de apel pentru evaluarea performanței.

Articolul 114o

Persoane care au dreptul de a depune o contestație

Orice persoană fizică sau juridică poate depune o contestație împotriva unei decizii emise de agenția care acționează în calitate de PRB care îi este adresată sau împotriva unei decizii emise de agenția care acționează în calitate de PRB care, deși este o decizie adresată unei alte persoane, o privește în mod direct și personal pe cea dintâi. Părțile la procedură se pot constitui ca părți la procedura de apel.

Articolul 114p

Termenul și forma

Contestația trebuie să includă o expunere a motivelor contestației și trebuie prezentată în scris agenției care acționează în calitate de PRB, în termen de două luni de la data notificării deciziei către persoana în cauză sau, în absența acesteia, în termen de două luni de la data la care agenția care acționează în calitate de PRB și-a publicat decizia. Comisia de apel pentru evaluarea performanței trebuie să ia o decizie în ceea ce privește contestația în termen de patru luni de la introducerea contestației.

Articolul 114q

Revizuire preliminară

1.Înainte de examinarea contestației, comisia de apel pentru evaluarea performanței trebuie să ofere agenției care acționează în calitate de PRB ocazia de a-și revizui decizia. În cazul în care directorul pentru evaluarea performanței consideră contestația întemeiată, acesta rectifică decizia în termen de două luni de la primirea notificării din partea comisiei de apel pentru evaluarea performanței. Această dispoziție nu se aplică în situația în care reclamantul este opus altei părți în procedura de apel.

2.Dacă decizia nu este rectificată, comisia de apel pentru evaluarea performanței decide imediat dacă să suspende sau nu aplicarea deciziei în temeiul articolului 114n alineatul (2).

Articolul 114r

Examinarea contestațiilor

1.Comisia de apel pentru evaluarea performanței evaluează dacă o contestație este admisibilă și întemeiată.

2.Comisia de apel pentru evaluarea performanței trebuie să acționeze cu promptitudine atunci când examinează contestația în temeiul alineatului (1).

Aceasta trebuie să invite părțile, ori de câte ori este necesar, să prezinte, în termenele stabilite, observații scrise cu privire la înștiințările făcute de ea însăși sau cu privire la comunicările altor părți din cadrul procedurii de apel. Comisia de apel pentru evaluarea performanței poate decide să organizeze o audiere orală, fie din oficiu, fie la cererea motivată a uneia dintre părțile la procedura de apel.

Articolul 114s

Deciziile cu privire la contestații

În cazul în care constată că contestația nu este admisibilă sau că motivele acesteia nu sunt întemeiate, comisia de apel pentru evaluarea performanței respinge contestația. În cazul în care constată că contestația este admisibilă și că motivele acesteia sunt întemeiate, comisia de apel pentru evaluarea performanței înaintează cazul agenției. Agenția trebuie să adopte o nouă decizie motivată ținând seama de decizia luată de comisia de apel pentru evaluarea performanței.

Articolul 114t

Acțiuni în fața Curții de Justiție

1.Acțiunile în anulare împotriva unei decizii emise de agenția care acționează în calitate de PRB în temeiul [SES2+ modificat] și acțiunile în constatarea abținerii de a acționa în cadrul termenelor aplicabile pot fi introduse la Curtea de Justiție doar după epuizarea procedurii de apel menționate la articolele 114k-114s.

2.Agenția care acționează în calitate de PRB are obligația de a lua măsurile necesare pentru a se conforma hotărârilor Curții de Justiție.”;

(10)se introduce următorul articol 117a:

Articolul 117a

Secțiunea referitoare la activitățile de evaluare a performanței din programarea anuală și multianuală

1.Anual, directorul pentru evaluarea performanței elaborează secțiunea privind activitățile de evaluare a performanței din documentul de programare menționat la articolul 117 alineatul (1). După aprobarea proiectului de către consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței îl înaintează directorului executiv pentru a fi integrat în proiectul de document de programare, în conformitate cu articolul 114h alineatul (3) litera (g). Orice modificare a secțiunii referitoare la evaluarea performanței se face numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței.

2.Secțiunea cu privire la evaluarea performanței din documentul de programare din programul anual de lucru cuprinde obiective detaliate și rezultatele preconizate, inclusiv indicatorii de performanță. Aceasta include și o descriere a acțiunilor care urmează să fie finanțate și informații care indică resursele financiare și umane alocate fiecărei acțiuni, în conformitate cu principiile întocmirii bugetului și ale gestionării pe activități. Secțiunea cu privire la evaluarea performanței din programul anual de lucru este în concordanță cu secțiunea cu privire la evaluarea performanței din programul multianual de lucru menționat la alineatul (4). Aceasta indică în mod clar atribuțiile care au fost adăugate, modificate sau eliminate în comparație cu exercițiul financiar precedent.

3.Atunci când agenției care acționează în calitate de PRB i se încredințează o nouă sarcină, consiliul de administrație trebuie să modifice secțiunea adoptată cu privire la evaluarea performanței din programul anual de lucru. Orice modificare substanțială a secțiunii cu privire la evaluarea performanței din programul anual de lucru se adoptă prin aceeași procedură ca cea utilizată în cazul programului anual de lucru inițial. Consiliul de administrație poate delega directorului pentru evaluarea performanței competența de a aduce modificări minore secțiunii cu privire la evaluarea performanței din documentul programului anual de lucru.

4.Secțiunea cu privire la evaluarea performanței din documentul de programare al programului multianual de lucru stabilește programarea strategică globală, inclusiv obiectivele, rezultatele preconizate și indicatorii de performanță. Aceasta definește, de asemenea, programarea resurselor, incluzând bugetul multianual și personalul.

Programarea resurselor se actualizează anual. Programarea strategică se actualizează după caz, în special pentru a aborda rezultatul evaluării menționate la articolul 124 alineatul (4).”;

(11)se introduce următorul articol 118a:

Articolul 118a

Secțiunea cu privire la evaluarea performanței din raportul anual de activitate consolidat

1.Directorul pentru evaluarea performanței elaborează secțiunea privind activitățile de evaluare a performanței din raportul anual de activitate menționat la articolul 118 alineatul (1). După aprobarea proiectului de către consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței îl înaintează directorului executiv pentru a fi integrat în raportul anual de activitate consolidat, în conformitate cu articolul 114h alineatul (3) litera (i). Orice modificare a secțiunii referitoare la evaluarea performanței din raportul anual de activitate consolidat se face numai cu aprobarea directorului pentru evaluarea performanței.

2.Secțiunea privind evaluarea performanței din raportul anual de activitate consolidat trebuie să includă o secțiune independentă privind activitățile de reglementare și o secțiune privind chestiunile financiare și administrative. Consiliul de reglementare pentru evaluarea performanței trebuie să aprobe secțiunea independentă privind activitățile de reglementare înainte de transmiterea acesteia către directorul executiv, în conformitate cu articolul 114b alineatul (1) litera (e).”;

(12)se introduce următorul articol 119a:

Articolul 119a

Transparență, comunicare și proceduri pentru emiterea avizelor, recomandărilor și deciziilor agenției care acționează în calitate de PRB

1.În îndeplinirea sarcinilor sale, agenția care acționează în calitate de PRB consultă pe larg și din timp părțile interesate enumerate la articolul 38 alineatul (3) din [SES2+ modificat] și, după caz, autoritățile de concurență, fără a aduce atingere competențelor acestora, într-un mod deschis și transparent. În conformitate cu articolul 38 din [SES2+ modificat], agenția care acționează în calitate de PRB stabilește mecanisme de consultare pentru implicarea corespunzătoare a părților interesate respective.

În acest sens, directorul pentru evaluarea performanței elaborează o propunere pentru aceste mecanisme și, după obținerea unui aviz favorabil din partea consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței, o prezintă consiliului de administrație în vederea adoptării.

2.Agenția care acționează în calitate de PRB se asigură că publicului și tuturor părților interesate li se furnizează, după caz, informații obiective, exacte și ușor accesibile, în special în ceea ce privește rezultatele activității sale.

Toate documentele și procesele-verbale ale ședințelor de consultare sunt făcute publice.

3.Agenția care acționează în calitate de PRB face publice, pe site-ul său web, cel puțin agenda, documentele de bază și, după caz, procesele verbale ale ședințelor consiliului de reglementare pentru evaluarea performanței și ale Comisiei de apel pentru evaluarea performanței.

4.Agenția care acționează în calitate de PRB adoptă și publică proceduri adecvate și proporționate de emitere a avizelor, recomandărilor și deciziilor de către agenția care acționează în calitate de PRB, în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (f). Aceste proceduri:

(a)trebuie să asigure faptul că agenția care acționează în calitate de PRB publică documente și organizează ample consultări cu părțile interesate, conform unui calendar și unei proceduri care include obligația agenției care acționează în calitate de PRB de a da un răspuns în scris la procesul de consultare;

(b)trebuie să asigure faptul că, înainte de a adopta orice decizie individuală prevăzută de prezentul regulament și de [SES2+ modificat], Agenția care acționează în calitate de PRB informează orice parte vizată cu privire la intenția sa de a adopta decizia respectivă și fixează un termen în care partea vizată își poate exprima opiniile față de chestiunea în cauză, ținând seama pe deplin de urgența, complexitatea și posibilele consecințe ale chestiunii;

(c)trebuie să asigure faptul că deciziile individuale ale agenției care acționează în calitate de PRB indică motivele pe care se bazează, în scopul admiterii unei contestații pe fond;

(d)în cazul în care agenția care acționează în calitate de PRB emite o decizie, să prevadă informarea persoanei fizice sau juridice căreia i se adresează decizia, precum și a tuturor celorlalte părți la procedură, cu privire la căile de atac de care dispun în temeiul prezentului regulament;

(e)să precizeze condițiile în care sunt notificate deciziile persoanelor în cauză, inclusiv informațiile cu privire la procedurile de apel disponibile prevăzute în prezentul regulament.

5.Agenția care acționează în calitate de PRB se poate angaja în activități de comunicare privind evaluarea performanței, din proprie inițiativă și în limitele domeniului său de competență, iar în acest sens este reprezentată de directorul pentru evaluarea performanței. Alocarea de resurse pentru activități de comunicare nu se face în detrimentul îndeplinirii cu eficacitate a sarcinilor și competențelor menționate în [SES2+ modificat]. Activitățile de comunicare trebuie să se desfășoare în conformitate cu planurile relevante de comunicare și de diseminare adoptate de consiliul de administrație în conformitate cu articolul 98 alineatul (2a) litera (g).”;

(13)articolul 120 se modifică după cum urmează:

(a)    la alineatul (1), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Fără a aduce atingere altor venituri, cu excepția celor destinate funcției sale de PRB, veniturile agenției cuprind:”.

(b)    alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Veniturile și cheltuielile aferente tuturor activităților nereglementate de articolul 120a alineatul (1) trebuie să fie echilibrate.”;

(c)    alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5) În cursul exercițiului financiar, agenția își adaptează planificarea în materie de personal și gestionarea activităților finanțate din resursele legate de taxe și tarife pentru activitățile de certificare într-un mod care să îi permită să reacționeze rapid la volumul de lucru și la fluctuațiile respectivelor venituri.”;

(d)    la alineatul (6), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

În fiecare an, directorul executiv trebuie să elaboreze un proiect de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli ale agenției pentru exercițiul financiar următor, care să conțină un proiect de schemă de personal, și, după ce integrează proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor pentru evaluarea performanței și lista posturilor pentru evaluarea performanței menționată la articolul 120a alineatul (7), trebuie să îl transmită consiliului de administrație împreună cu materiale explicative privind situația bugetară. Respectivul proiect de schemă de personal se bazează, în ceea ce privește posturile finanțate din taxele și tarifele menționate la alineatul (1), pe un set limitat de indicatori aprobați de Comisie pentru a măsura volumul de lucru și eficiența agenției și stabilește resursele necesare pentru a răspunde solicitărilor de certificare și de alte activități ale agenției în timp util și în mod eficient, inclusiv acelor solicitări care rezultă în urma realocărilor de responsabilitate în conformitate cu articolele 64 și 65.”;

(14)se introduce următorul articol 120a:

Articolul 120a

Bugetul agenției pentru funcțiile sale de PRB

1.Agenția contabilizează veniturile și cheltuielile aferente evaluării performanței separat de celelalte venituri și cheltuieli. Aceste venituri și cheltuieli trebuie să fie echilibrate, în conformitate cu dispozițiile alineatului (2) și sub rezerva acestora.

2.Excedentele înregistrate în contul menționat la alineatul (1) trebuie să fie transferate în fondul de rezervă instituit în conformitate cu alineatul (6). Pierderile înregistrate în contul menționat la articolul alineatul (1) trebuie să fie acoperite prin transferuri din acest fond de rezervă. Nivelul taxelor și al tarifelor menționate la alineatul (3) literele (a) și (d) și la articolul 126a trebuie să fie revizuit în cazul în care bugetul prezintă, în mod recurent, un sold pozitiv sau negativ semnificativ.

3.Veniturile agenției pentru funcțiile sale de PRB cuprind:

(a)taxele percepute de agenția care acționează în calitate de PRB de la furnizorii de servicii de trafic aerian desemnați pentru servicii legate de evaluarea planului de performanță, stabilirea obiectivelor și monitorizare;

(b)contribuțiile anuale ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați, bazate pe cheltuielile anuale estimate aferente activităților de evaluare a performanței care trebuie efectuate de agenția care acționează în calitate de PRB, conform prevederilor [SES2+ modificat] pentru fiecare categorie de furnizori de servicii de trafic aerian desemnați;

(c)orice contribuție financiară voluntară din partea statelor membre sau a autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 3 din [SES2+ modificat];

(d)tarifele pentru publicații și orice alte servicii prestate de agenția care acționează în calitate de PRB;

(e)orice contribuție din partea unor țări terțe sau a altor entități, cu condiția ca o astfel de contribuție să nu compromită independența și imparțialitatea agenției care acționează în calitate de PRB.

4.Toate veniturile și cheltuielile agenției pentru funcțiile sale de PRB trebuie să facă obiectul unor previziuni pentru fiecare exercițiu financiar, care coincide cu anul calendaristic, și să fie introduse în bugetul agenției.

5.Veniturile primite de agenție pentru funcțiile sale în calitate de PRB nu trebuie să îi compromită neutralitatea, independența sau obiectivitatea.

6.Agenția care acționează în calitate de PRB trebuie, de asemenea, să constituie un fond de rezervă care să corespundă unui an de cheltuieli operaționale, pentru a asigura continuitatea activităților și executarea sarcinilor sale. Acesta trebuie să fie revizuit anual pentru a se asigura faptul că el se limitează la nevoile anuale.

7.În fiecare an, directorul pentru evaluarea performanței elaborează un proiect de situație a estimărilor de venituri și cheltuieli pentru evaluarea performanței pentru exercițiul financiar următor, împreună cu o schemă de personal pentru evaluarea performanței, și le transmite directorului executiv pentru a fi integrate în proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor agenției menționat la articolul 120a alineatul (6).

Directorul executiv sau consiliul de administrație poate aduce modificări proiectului de estimare a veniturilor și cheltuielilor și schemei de personal pentru evaluarea performanței, după aprobarea directorului pentru evaluarea performanței.

În cazul în care directorul executiv și directorul pentru evaluarea performanței nu ajung la un acord cu privire la proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor pentru evaluarea performanței, directorul pentru evaluarea performanței elaborează un aviz pe care directorul executiv îl anexează la proiectul de estimare a veniturilor și cheltuielilor agenției menționat la articolul 120 alineatul (6). În acest caz, directorul pentru evaluarea performanței are dreptul de a-și prezenta avizul în fața consiliului de administrație înainte ca acesta să adopte proiectul provizoriu de estimare a veniturilor și cheltuielilor agenției, în conformitate cu articolul 120 alineatul (6) al doilea paragraf.

8.Contribuțiile anuale menționate la alineatul (3) litera (b) se colectează timp de cinci exerciții financiare. În acest sens, prima contribuție trebuie achitată până la 31 martie [(anul - XXXX) – OP: vă rugăm să introduceți primul exercițiu financiar care începe după intrarea în vigoare a prezentului regulament], în ceea ce privește exercițiul financiar respectiv, și la data de 31 martie a fiecăruia dintre cele patru exerciții financiare ulterioare, pentru exercițiile financiare respective.

Comisia adoptă acte de punere în aplicare care prevăd norme detaliate de stabilire a modului în care trebuie calculate contribuțiile anuale ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați menționați la alineatul (2) litera (b), în conformitate cu articolul 126b.

Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 127 alineatul (3).”;

(15)articolul 121 se modifică după cum urmează:

(a) alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Directorul executiv execută bugetul agenției. Cu toate acestea, în ceea ce privește veniturile și cheltuielile legate de funcția de PRB a agenției, acestea trebuie să fie executate de către directorul pentru evaluarea performanței.”;

(b) alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8) Directorul executiv trimite Curții de Conturi un răspuns la observațiile acesteia până la data de 30 septembrie următoare încheierii fiecărui exercițiu financiar. Acesta trimite, de asemenea, răspunsul respectiv consiliului de administrație și Comisiei. În ceea ce privește activitățile de evaluare a performanței, răspunsul respectiv trebuie pregătit împreună cu directorul pentru evaluarea performanței.”;

(c) alineatul (10) se înlocuiește cu următorul text:

„(10) La recomandarea Consiliului, care hotărăște cu majoritate calificată, Parlamentul European decide, înainte de data de 15 mai a anului n + 2, cu privire la descărcarea de gestiune a directorului executiv în ceea ce privește execuția bugetului pentru anul n și cu privire la descărcarea de gestiune a directorului pentru evaluarea performanței în ceea ce privește execuția bugetului agenției aferent evaluării performanțelor pentru anul n.”;

(16)la articolul 124 se introduc următoarele alineate (4), (5) și (6):

„(4) Alineatele (1), (2) și (3) nu se aplică agenției care acționează în calitate de PRB. În coroborare cu evaluarea menționată la articolul 43 din [SES2+ modificat], Comisia efectuează, până la termenul stabilit în regulamentul respectiv, o evaluare pentru a stabili performanța agenției în calitate de PRB în raport cu obiectivele, sarcinile și competențele sale Evaluarea trebuie să abordeze în special posibila necesitate de a modifica sarcinile și competențele agenției care acționează în calitate de PRB și implicațiile financiare ale unor astfel de modificări.

(5) În cazul în care consideră că existența în continuare a funcției de PRB nu se mai justifică în raport cu obiectivele, sarcinile și competențele atribuite, Comisia poate propune modificarea în consecință a prezentului regulament și a [SES2+ modificat].

(6) Comisia înaintează Parlamentului European, Consiliului și consiliului de administrație constatările evaluării referitoare la activitatea agenției care acționează în calitate de PRB, însoțite de concluziile sale. Constatările evaluării și recomandările sunt făcute publice.”;

(17)la articolul 126, se adaugă următorul alineat (5):

„(5) Prevederile prezentului articol nu se aplică activităților agenției care acționează în calitate de PRB.”;

(18)se introduc următoarele articole 126a și 126b:

Articolul 126a

Taxele și tarifele agenției care acționează în calitate de PRB

(1)    Taxele agenției care acționează în calitate de PRB sunt percepute pentru:

(a)evaluarea alocării costurilor între serviciile de navigație aeriană de rută și serviciile de navigație aeriană terminală, în conformitate cu articolul 13 alineatul (6) din [SES2+ modificat];

(b)evaluarea, pentru fiecare proiect de plan de performanță, inițial sau revizuit, prezentat agenției care acționează în calitate de PRB, efectuată în conformitate cu articolul 13 alineatele (7)-(9) din [SES2+ modificat];

(c)în cazul în care agenția acționează în calitate de autoritate de supraveghere în conformitate cu articolul 3 alineatul (8) din [SES2+ modificat], evaluarea pentru fiecare proiect de plan de performanță, inițial sau revizuit, prezentat agenției care acționează în calitate de PRB, efectuată în conformitate cu articolul 14 alineatele (6)-(8) din [SES2+ modificat];

(d)stabilirea obiectivelor de performanță ale furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați, în conformitate cu articolul 13 alineatul (9) din [SES2+ modificat];

(e)în cazul în care agenția acționează ca autoritate de supraveghere în conformitate cu articolul 3 alineatul (8) din [SES2+ modificat], stabilirea obiectivelor de performanță ale furnizorilor de servicii aeriene desemnați, în conformitate cu articolul 14 alineatul (8) din [SES2+ modificat];

(f)evaluarea solicitărilor de permitere a revizuirii țintelor și planurilor de performanță ale furnizorilor de servicii de trafic aerian, în conformitate cu articolul 17 alineatele (3) și (4) din [SES2+ modificat];

(g)verificarea ratelor unitare în vederea stabilirii acestor rate de către autoritățile naționale de supraveghere, în conformitate cu articolul 21 din [SES2+ modificat];

(h)emiterea de rapoarte, pentru furnizorii individuali de servicii de trafic aerian, privind monitorizarea performanței în conformitate cu articolul 13 alineatul (11) din [SES2+ modificat] și, în cazul în care agenția acționează ca autoritate de supraveghere în conformitate cu articolul 3 alineatul (8) din [SES2+ modificat], în conformitate cu articolul 14 alineatul (10) din [SES2+ modificat];

(i)adoptarea de măsuri corective în conformitate cu articolul 13 alineatul (11) din [SES2+ modificat] și, în cazul în care agenția acționează în calitate de autoritate de supraveghere în conformitate cu articolul 3 alineatul (8) din [SES2+ modificat], în conformitate cu articolul 14 alineatul (10) din regulamentul respectiv;

(j)soluționarea contestațiilor.

(2)    Tarifele percepute pentru publicații și furnizarea oricărui alt serviciu de către agenția care acționează în calitate de PRB, astfel cum se menționează la articolul 120a alineatul (3), trebuie să reflectă costul real al fiecărui serviciu prestat.

(3)    Cuantumul taxelor și al tarifelor este stabilit de Comisiei în conformitate cu alineatul (4). Acestea trebuie să fie stabilite la un nivel care să garanteze un venit care să acopere costul integral al activităților corespunzătoare serviciilor furnizate și care să asigure evitarea unei acumulări semnificative de excedent. Acest cost trebuie să reflecte toate cheltuielile referitoare la membrii personalului ale căror posturi sunt dedicate funcției agenției care acționează în calitate de PRB, în special contribuția proporțională a angajatorului la fondul de pensii. Taxele și tarifele reprezintă venituri atribuite agenției care acționează în calitate de PRB pentru activitățile conexe serviciilor pentru care se plătesc taxe și tarife.

(4)    Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc norme detaliate referitoare la taxele și tarifele percepute de agenție pentru funcția sa de PRB, specificând în particular cuantumul și modalitatea de achitare a taxelor și tarifelor. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 127 alineatul (3).

Articolul 126b

Acte de punere în aplicare privind calcularea contribuțiilor anuale din partea furnizorilor de servicii de trafic aerian desemnați

Actele de punere în aplicare menționate la articolul 120a alineatul (8) stabilesc următoarele:

(a)    o metodologie pentru alocarea cheltuielilor estimate categoriilor de furnizori de servicii de trafic aerian desemnați, ca bază pentru determinarea ponderii contribuțiilor care trebuie achitate de furnizorii de servicii de trafic aerian desemnați din fiecare categorie;

(b)    criterii adecvate și obiective pentru a determina contribuțiile anuale care trebuie plătite de furnizorii individuali de servicii de trafic aerian desemnați, în funcție de dimensiunea acestora, astfel încât acestea să reflecte aproximativ importanța lor pe piață.

Categoriile menționate la alineatul (1) litera (a) sunt în primul rând furnizorii de servicii de trafic aerian de rută, în al doilea rând furnizorii de servicii de trafic aerian de terminal care fac obiectul supravegherii agenției care acționează în calitate de PRB și, în al treilea rând, furnizorii care oferă ambele tipuri de servicii. Criteriile care urmează să fie stabilite în conformitate cu litera (b) trebuie să asigure în special un tratament egal al furnizorilor în cauză, pentru fiecare tip de serviciu. Mărimea furnizorilor de servicii de trafic aerian se calculează pe baza valorii veniturilor efective produse de furnizarea serviciilor de navigație aeriană în cursul perioadei de referință anterioară perioadei de referință în cursul căreia intră în vigoare prezentul regulament.”;

(19)la articolul 129, se adaugă următorul paragraf:

„Prevederile prezentului articol nu se aplică activităților agenției care acționează în calitate de PRB.”;

(20)se introduce următorul articol 129a:

Articolul 129a

Acorduri de cooperare privind evaluarea performanței

(1)    În ceea ce privește activitățile agenției care acționează în calitate de PRB, agenția trebuie să fie deschisă participării țărilor terțe care au încheiat acorduri cu Uniunea și care au adoptat și aplică normele relevante ale legislației Uniunii în domeniul managementului traficului aerian, inclusiv, în particular, normele privind autoritățile naționale de supraveghere independente și cele privind sistemul de performanță și sistemul de tarifare.

(2)    Sub rezerva încheierii unui acord în acest sens între Uniune și țările terțe, astfel cum se menționează la alineatul (2), agenția care acționează în calitate de PRB își poate exercita sarcinile în temeiul [SES2+ modificat] și cu privire la țările terțe, cu condiția ca țările terțe respective să fi adoptat și să aplice normele relevante în conformitate cu alineatul (2) și să fi mandatat agenția care acționează în calitate de PRB să coordoneze activitățile autorităților lor naționale de supraveghere cu cele ale autorităților naționale de supraveghere din statele membre.

(3)    Acordurile menționate la alineatul (2) trebuie să specifice natura, domeniul de aplicare și aspectele procedurale ale implicării acestor țări în activitatea agenției care acționează în calitate de PRB și trebuie să includă dispoziții referitoare la contribuțiile financiare și la personal. Aceste acorduri pot prevedea stabilirea unor acorduri de activitate.”;

(21)în anexa VIII, se introduce următorul punct 2.3a:

„2.3a. Serviciile de date de trafic aerian

2.3a.1. Datele de trafic aerian colectate trebuie să fie de o calitate corespunzătoare, complete, actuale, trebuie să provină dintr-o sursă legitimă și să fie furnizate în timp util.

2.3a.2. Serviciile de date de trafic aerian trebuie să atingă și să mențină un nivel suficient de performanță în ceea ce privește disponibilitatea, integritatea, continuitatea și promptitudinea pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor.

2.3a.3. Sistemele și instrumentele care furnizează servicii de date de trafic aerian trebuie să fie proiectate, produse și întreținute corespunzător pentru a se asigura faptul că sunt adecvate scopului pentru care au fost create.

2.3a.4. Diseminarea unor astfel de date trebuie să aibă loc în timp util și să utilizeze mijloace de comunicare suficient de fiabile și de rapide, protejate de interferențe și de deteriorări intenționate și neintenționate.”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

(1)    https://ec.europa.eu/transport/modes/air/aviation-strategy_en
(2)    Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) No 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, p. 1).
(3)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
(4)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
Top