EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0208

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 208/2013 al Comisiei din 11 martie 2013 privind cerințele în materie de trasabilitate aplicabile germenilor și semințelor destinate producției de germeni Text cu relevanță pentru SEE

JO L 68, 12.3.2013, p. 16–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/208/oj

12.3.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 68/16


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 208/2013 AL COMISIEI

din 11 martie 2013

privind cerințele în materie de trasabilitate aplicabile germenilor și semințelor destinate producției de germeni

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (1), în special articolul 18 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 stabilește principiile generale care reglementează produsele alimentare și hrana pentru animale în general și siguranța acestora în special, la nivelul Uniunii și la nivel național. Articolul 18 din regulamentul respectiv prevede că trasabilitatea produselor alimentare, a hranei pentru animale, a animalelor de la care se obțin produse alimentare și a oricărei alte substanțe destinate sau prevăzute a fi încorporată într-un produs alimentar sau în hrana pentru animale se stabilește pentru toate etapele producției, prelucrării și distribuției.

(2)

Articolul menționat prevede, de asemenea, că operatorii din sectorul alimentar trebuie să poată identifica orice persoană de la care au fost aprovizionați cu un produs alimentar și că trebuie, de asemenea, să dispună de sisteme și proceduri pentru identificarea celorlalte societăți către care au fost furnizate produsele lor. Aceste informații trebuie puse la dispoziția autorităților competente, la cererea acestora.

(3)

Ca urmare a apariției în Uniune, în mai 2011, a unui focar de E. coli producătoare de toxină Shiga (STEC), consumul de germeni a fost identificat drept originea cea mai probabilă a focarelor.

(4)

La 20 octombrie 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „EFSA”) a adoptat un aviz științific privind riscurile prezentate de Escherichia coli producătoare de toxină Shiga (STEC) și de alte bacterii patogene în semințe și semințe germinate (2). În avizul său, EFSA a ajuns la concluzia că semințele uscate contaminate cu agenți patogeni bacterieni reprezintă cea mai probabilă sursă inițială a focarelor asociate germenilor. În plus, avizul precizează că, datorită umidității ridicate și temperaturii propice din timpul germinării, agenții patogeni bacterieni prezenți pe semințele uscate se pot multiplica în timpul germinării și pot deveni un risc pentru sănătatea publică.

(5)

Trasabilitatea este un instrument eficient pentru garantarea siguranței alimentare, întrucât aceasta permite urmărirea unui aliment prin toate etapele de producție, prelucrare și distribuție, permițând astfel o reacție rapidă în cazul focarelor de toxiinfecție alimentară. În special, trasabilitatea aplicată în cazul unor alimente de origine nonanimală poate sprijini procesul de eliminare de pe piață a alimentelor nesigure, protejând astfel consumatorii.

(6)

Pentru a asigura trasabilitatea în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, denumirile și adresele operatorului din sectorul alimentar care furnizează germenii sau semințele destinate producției de germeni și ale operatorului din sectorul alimentar căruia i-au fost furnizate astfel de semințe sau germeni ar trebui să fie întotdeauna disponibile. Cerința respectivă se bazează pe abordarea „un pas înapoi”-„un pas înainte”, care prevede ca operatorii din sectorul alimentar să dispună de un sistem care să le permită să identifice furnizorul lor direct (furnizorii lor direcți), precum și clientul lor direct (clienții lor direcți), cu excepția cazului în care sunt consumatori finali.

(7)

Condițiile de producție a germenilor pot prezenta un risc potențial ridicat pentru sănătatea publică, deoarece acestea pot conduce la o înmulțire semnificativă a agenților patogeni prezenți în alimente. Prin urmare, în cazul unui focar de toxiinfecție alimentară legat de consumul de germeni, identificarea rapidă a parcursului produselor în cauză este esențială pentru a limita impactul unui astfel de focar asupra sănătății publice.

(8)

În plus, comerțul cu semințe destinate producției de germeni este larg răspândit, ceea ce sporește necesitatea trasabilității.

(9)

Prin urmare, în prezentul regulament ar trebui stabilite norme specifice pentru trasabilitatea germenilor și a semințelor destinate producției de germeni.

(10)

În special, este necesar să se prevadă cerința ca operatorii din sectorul alimentar să furnizeze informații suplimentare privind volumul sau cantitatea acestor semințe sau germeni, precum și privind data expedierii, un număr de referință pentru identificarea lotului și o descriere detaliată a semințelor sau a germenilor.

(11)

Pentru a reduce sarcina administrativă care le revine operatorilor din sectorul alimentar, este necesar să se permită o anumită flexibilitate în ceea ce privește formatul în care aceștia păstrează evidențele și transmit informațiile relevante conform cerințelor în materie de trasabilitate.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește normele privind trasabilitatea loturilor:

(i)

de germeni;

(ii)

de semințe destinate producției de germeni.

Prezentul regulament nu se aplică germenilor care au fost supuși unui tratament de eliminare a riscurilor microbiologice, compatibil cu legislația Uniunii Europene.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a)

„germeni” înseamnă produsul obținut în urma germinării semințelor și a dezvoltării lor în apă sau într-un alt mediu, recoltat înainte de dezvoltarea frunzelor veritabile și care este destinat a fi consumat întreg, inclusiv semințele;

(b)

„lot” înseamnă o cantitate de germeni sau de semințe destinate producției de germeni, având aceeași denumire taxonomică și care este expediată din aceeași unitate către aceeași destinație în aceeași zi. Unul sau mai multe loturi pot constitui un transport. Totuși, semințele care poartă o altă denumire taxonomică și sunt amestecate în același ambalaj în scopul germinării, precum și germenii lor sunt, de asemenea, considerate ca formând un singur lot.

În plus, definiția „transportului” de la articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 211/2013 al Comisiei (3) se aplică în sensul prezentului regulament.

Articolul 3

Cerințe în materie de trasabilitate

(1)   Operatorii din sectorul alimentar asigură, în toate etapele de producție, prelucrare și distribuție, conservarea următoarelor informații privind loturile de semințe destinate producției de germeni sau loturile de germeni. Operatorul din sectorul alimentar se asigură, de asemenea, că informațiile necesare pentru respectarea acestor dispoziții sunt transmise către operatorul din sectorul alimentar căruia i-au fost furnizate semințele sau germenii:

(a)

o descriere precisă a semințelor sau a germenilor, inclusiv denumirea taxonomică a plantei;

(b)

volumul sau cantitatea de germeni sau de semințe furnizate;

(c)

în cazul expedierii semințelor sau a germenilor de către un alt operator din sectorul alimentar, denumirea și adresa:

(i)

operatorului din sectorul alimentar de la care au fost expediate semințele sau germenii;

(ii)

expeditorului (proprietarului), în cazul în care acesta este diferit de operatorul din sectorul alimentar de la care au fost expediate semințele sau germenii;

(d)

denumirea și adresa operatorului din sectorul alimentar căruia îi sunt expediate semințele sau germenii;

(e)

denumirea și adresa destinatarului (proprietarului), în cazul în care acesta este diferit de operatorul din sectorul alimentar căruia îi sunt expediate semințele sau germenii;

(f)

un număr de referință pentru identificarea lotului, după caz;

(g)

data expedierii.

(2)   Informațiile menționate la alineatul (1) pot fi conservate și transmise în orice formă adecvată, cu condiția ca acestea să fie ușor de accesat de către operatorul din sectorul alimentar căruia îi sunt furnizate semințele sau germenii.

(3)   Operatorii din sectorul alimentar trebuie să transmită zilnic informațiile relevante menționate la alineatul (1). Înregistrările menționate la alineatul (1) sunt actualizate zilnic și sunt păstrate disponibile pentru o perioadă suficient de lungă de timp după perioada presupusă de consum al germenilor.

(4)   Operatorul din sectorul alimentar furnizează informațiile menționate la alineatul (1) autorității competente, la cererea acesteia, fără întârziere nejustificată.

Articolul 4

Cerințe în materie de trasabilitate aplicabile semințelor și germenilor importați

(1)   Loturile de semințe destinate producției de germeni și loturile de germeni sunt însoțite, atunci când sunt importate în Uniune, de un certificat în conformitate cu dispozițiile articolului 3 din Regulamentul (UE) nr. 211/2013.

(2)   Operatorul din sectorul alimentar care importă semințe sau germeni păstrează certificatul menționat la alineatul (1) pentru o perioadă suficient de lungă de timp după perioada presupusă de consum al germenilor.

(3)   Toți operatorii din sectorul alimentar care manipulează semințele importate destinate producției de germeni furnizează o copie a certificatului menționat la alineatul (1) tuturor operatorilor din sectorul alimentar cărora le sunt expediate semințele, până în momentul în care aceste semințe sunt primite de producătorul germenilor.

În cazul în care semințele destinate producției de germeni se vând ambalate pentru vânzarea cu amănuntul, toți operatorii din sectorul alimentar care manipulează semințele importate furnizează o copie a certificatului menționat la alineatul (1) tuturor operatorilor din sectorul alimentar cărora le sunt expediate semințele, până în momentul în care acestea sunt ambalate pentru vânzarea cu amănuntul.

Articolul 5

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 iulie 2013.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 martie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

(2)  EFSA Journal 2011; 9(11):2424.

(3)  A se vedea pagina 26 din prezentul Jurnal Oficial.


Top