EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0166

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 166/2014 al Comisiei din 17 februarie 2014 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește cerințele de certificare aplicabile importurilor în Uniune de carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman și rubricile referitoare la Israel și la Africa de Sud din lista țărilor terțe sau a teritoriilor Text cu relevanță pentru SEE

JO L 54, 22.2.2014, p. 2–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R0692

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/166/oj

22.2.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 54/2


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 166/2014 AL COMISIEI

din 17 februarie 2014

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește cerințele de certificare aplicabile importurilor în Uniune de carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman și rubricile referitoare la Israel și la Africa de Sud din lista țărilor terțe sau a teritoriilor

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 teza introductivă, articolul 8 punctul 1 primul paragraf, articolul 8 punctele 3 și 4 și articolul 9 alineatul (2) litera (b),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei (2) prevede că anumite produse se pot importa și pot tranzita Uniunea numai dacă provin din țările terțe, teritoriile, zonele sau compartimentele enumerate în tabelul din partea 1 a anexei I la regulamentul menționat. De asemenea, acesta stabilește cerințele de certificare sanitar-veterinară pentru aceste produse. Cerințele respective iau în considerare dacă sunt necesare condiții specifice sau garanții suplimentare în funcție de statutul acelor țări terțe, teritorii, zone sau compartimente în ceea ce privește bolile. Condițiile specifice și garanțiile suplimentare care trebuie respectate de aceste produse sunt stabilite în partea 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008.

(2)

Capitolul III din Regulamentul (CE) nr. 798/2008 stabilește, de asemenea, condițiile pe care o țară terță, un teritoriu, o zonă sau un compartiment trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerate indemne de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) și cerințele de certificare sanitar-veterinară în această privință pentru produsele destinate importului în Uniune.

(3)

În 2004, în 2006 și începând cu aprilie 2011, în Africa de Sud au apărut focare de HPAI de subtip H5N2 în exploatații de ratite situate într-o zonă cu o mare densitate de astfel de exploatații. Prin urmare, importurile de anumite produse derivate din ratite, inclusiv carnea de ratite de crescătorie, sunt restricționate în prezent prin Regulamentul (CE) nr. 798/2008, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 536/2011 al Comisiei (3). În prezent, Africa de Sud nu poate fi declarată ca indemnă de HPAI.

(4)

Creșterea în aer liber a ratitelor reprezintă o provocare specifică pentru prevenirea unei eventuale introduceri a virușilor gripei aviare în efectivele de ratite, în special din rezervorul păsărilor sălbatice. Autoritatea competentă din Africa de Sud a elaborat, în colaborare cu industria de ratite, un sistem special conceput pentru producerea de carne de ratite care provine de la ratite care sunt ținute în exploatații de ratite înregistrate și închise care sunt aprobate de autoritatea competentă.

(5)

Exploatațiile respective se află sub control oficial, fac obiectul unor norme stricte de biosecuritate și sunt supuse unor controale ale deplasărilor și testărilor de laborator. În plus, este supravegheată prezența gripei aviare în exploatațiile de ratite și cele avicole aflate pe o rază stabilită în jurul acestor exploatații de ratite înregistrate și închise, precum și pe întreg teritoriul Africii de Sud. Atunci când au fost stabilite aceste cerințe, recomandările Echipei de urgențe veterinare a Comunității (CVET), care a desfășurat o misiune în Africa de Sud în 2011, au fost luate în considerare în mod corespunzător.

(6)

În așteptarea declarării întregului său teritoriu ca indemn de HPAI și în scopul furnizării unor garanții mai bune pentru siguranța cărnii de ratite destinate unor viitoare importuri în Uniune, Africa de Sud a prezentat, la 5 mai 2013, o propunere de revizuire a sistemului de reglementare a exploatațiilor de ratite înregistrate și închise, care prevede o cerere de autorizare pentru importurile în Uniune de carne de ratite care provine de la ratitele ținute în acest tip de exploatații.

(7)

Experții statelor membre și ai Comisiei au evaluat propunerea și au concluzionat că, în ceea ce privește riscurile prezentate de virusul HPAI, sistemul instituit de către Africa de Sud ar trebui să ofere garanții satisfăcătoare pentru importurile în Uniune de carne de ratite provenită de la ratitele ținute în acest tip de exploatații.

(8)

În partea 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui să fie stabilită o nouă condiție specifică „H”, care să prevadă garanții specifice pentru siguranța cărnii de ratite de crescătorie destinată consumului uman obținută de la ratite care provin dintr-o exploatație înregistrată și închisă, inclusiv garanții în legătură cu posibila apariție a unor focare de HPAI pe viitor, iar condiția respectivă trebuie să se aplice teritoriului Africii de Sud. Această condiție specifică ar trebui, de asemenea, să fie inclusă în modelul de certificat sanitar-veterinar pentru carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman.

(9)

Partea 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 indică, în prezent, pentru rubrica referitoare la Israel, cinci coduri diferite, IL-0 până la IL-4, care corespund unor părți ale teritoriului care a fost regionalizat anterior ca urmare a focarelor anterioare de HPAI care au apărut în această țară. Ca urmare a unei cereri din partea Israelului și luând în considerare faptul că respectiva carne de păsări de curte, de ratite sau de vânat sălbatic cu pene (POU, RAT și WGM), produsă în perioadele de restricții, nu mai circulă pe piață, diferitele zone ar trebui să fie consolidate, iar rubrica pentru Israel ar trebui să fie modificată în consecință. Din motive de transparență a pieței și în conformitate cu dreptul internațional public, trebuie să se clarifice faptul că acoperirea teritorială a certificatelor este limitată la teritoriul Statului Israel, excluzând teritoriile aflate sub administrație israeliană începând din iunie 1967, și anume Înălțimile Golan, Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și restul Cisiordaniei.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 798/2008 ar trebui modificat în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătate animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 februarie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei din 8 august 2008 de stabilire a unei liste a țărilor terțe, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care pot fi importate în Comunitate și pot tranzita Comunitatea păsările de curte și produsele de pasăre, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 226, 23.8.2008, p. 1).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 536/2011 al Comisiei din 1 iunie 2011 de modificare a anexei II la Decizia 2007/777/CE și a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 în ceea ce privește rubricile referitoare la Africa de Sud din listele țărilor terțe sau ale părților acestora (JO L 147, 2.6.2011, p. 1).


ANEXĂ

Anexa I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Partea 1 se modifică după cum urmează:

(a)

rubrica referitoare la „Israel – IL” se înlocuiește cu următorul text:

„IL – Israel(6)

IL-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

BPR, BBP, DOR, DOC, HER, HEP, SRP

 

N

 

 

A

 

S5, ST1

POU, RAT

 

 

 

 

 

 

WGM

VIII

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4”

(b)

rubrica referitoare la „ZA – Africa de Sud” se înlocuiește cu următorul text:

„ZA – Africa de Sud

ZA-0

Întreaga țară

SPF

 

 

 

 

 

 

 

EP, E

 

 

 

 

 

 

S4”

BPR

I

P2

9.4.2011

 

A

 

 

DOR

II

 

 

 

HER

III

 

 

 

RAT

VII

P2

H

9.4.2011

 

A

 

 

(c)

se adaugă următoarea notă de subsol:

„(6)

În continuare, Statul Israel, cu excepția teritoriilor aflate sub administrația israeliană începând cu iunie 1967, și anume Înălțimile Golan, Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și restul Cisiordaniei.”

2.

Partea 2 se modifică după cum urmează:

(a)

în secțiunea „Condiții specifice” se adaugă următorul text după condiția specifică „L”:

„«H»: Au fost oferite garanții conform cărora carnea de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT) este obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care a fost autorizată de către autoritatea competentă a țării terțe. În cazul apariției unui focar de HPAI, importurile de carne de acest tip pot fi totuși autorizate, în cazul în care este aceasta este obținută din ratite care provin dintr-o exploatație de ratite înregistrată și închisă care este indemnă de HPAI și în vecinătatea căreia, pe o rază de 100 km, incluzând, după caz, teritoriul unei țări învecinate, nu a existat niciun focar de HPAI, cel puțin în ultimele 30 de zile, și în care nu a existat nicio legătură epidemiologică cu o exploatație de ratite sau cu o exploatație avicolă unde s-a depistat prezența HPAI în ultimele 30 de zile.”;

(b)

modelul de certificat sanitar-veterinar pentru carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT) se înlocuiește cu următorul text:

„Model de certificat sanitar-veterinar pentru carne de ratite de crescătorie destinată consumului uman (RAT)

Image

Image

Image

Image

Image


Top