Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015SC0275

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunerile de Directive ale Parlamentului European și Consiliului privind (1) anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și (2) anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare online și alte tipuri de vânzări la distanță de bunuri

    SWD/2015/0275 final - 2015/0287 (COD)

    Bruxelles, 9.12.2015

    SWD(2015) 275 final

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

    care însoţeşte documentul

    Propunerile de Directive ale Parlamentului European și Consiliului privind

    (1) anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital

    și

    (2) anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare online și alte tipuri de vânzări la distanță de bunuri

    {COM(2015) 634 final}
    {SWD(2015) 274 final}


    Fișă rezumat

    Evaluarea impactului pentru propunerile de Directivă privind furnizarea de conținut digital și de Directivă privind vânzarea online și alte vânzări la distanță de bunuri

    A. Necesitatea unei acțiuni

    De ce? Care este problema abordată?

    Strategia privind piața unică digitală abordează furnizarea de conținut digital și vânzarea online de bunuri întrucât ponderea comerțului electronic în sectorul comerțului cu amănuntul din UE crește mai repede decât cea a comerțului offline și nu ar trebui să se piardă potențialul semnificativ de creștere al comerțului electronic care nu este încă valorificat.

    39 % dintre întreprinderile care vând online, dar nu și la nivel transfrontalier, indică diferențele dintre legislațiile naționale în materie de contracte dreptul unul dintre principalele obstacole. Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește măsurile reparatorii în cazul unui produs defectuos (49 % dintre comercianții cu amănuntul din UE care vând online și 67 % din cei care încearcă, în prezent, să facă vânzări online transfrontaliere sau iau în considerare această posibilitate). Diferențele dintre normele naționale de drept contractual au creat costuri în valoare de aproximativ 4 miliarde EUR pentru comercianții cu amănuntul care vând consumatorilor (B2C). Aceste costuri afectează în special microîntreprinderile și întreprinderile mici.

    Consumatorii nu au încredere atunci când fac cumpărături online la nivel transfrontalier. Unul dintre principalele motive în acest sens îl reprezintă incertitudinea cu privire la drepturile lor contractuale de bază. Consumatorii pierd oportunități și au de ales dintr-o gamă mai restrânsă de produse, la prețuri mai puțin competitive. De asemenea, aceștia suferă prejudicii din cauza lipsei de claritate a drepturilor conferite de dreptul contractelor pentru conținutul digital necorespunzător. Se estimează că valoarea cumulată a prejudiciului financiar care rezultă din cele mai recente probleme legate numai de patru tipuri de conținut digital și din timpul petrecut în încercarea de a rezolva aceste probleme în cursul ultimelor 12 luni este cuprinsă între 9 și 11 miliarde EUR.

    Ce se așteaptă de la această inițiativă?

    Obiectivul general este de a contribui la creșterea mai rapidă a pieței unice digitale, atât în beneficiul consumatorilor, cât și al întreprinderilor. Se preconizează că PIB-ul anual al UE va cunoaște o creștere permanentă de aproximativ 4 miliarde EUR. Eliminarea barierelor legate de dreptul contractelor care împiedică comerțul online transfrontalier va reduce costurile pentru întreprinderi generate de diferențele din dreptul contractual și incertitudinea cu care se confruntă întreprinderile din cauza complexității cadrului juridic. Inițiativa va spori încrederea consumatorilor prin prevederea de norme uniforme care conferă consumatorilor drepturi clare.

    Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE?

    Din propria inițiativă, statele membre nu ar înlătura într-o măsură suficientă barierele create de diferențele dintre legislațiile naționale. Fiecare stat membru în parte nu ar fi în măsură să asigure coerența generală a legislației sale cu cea a celorlalte state membre. În cazul bunurilor, această inițiativă va oferi consumatorilor drepturi specifice și pe deplin armonizate care decurg din dreptul contractual atunci când fac cumpărături online și alte cumpărături la distanță. Se vor reduce astfel costurile pentru întreprinderi și, prin urmare, consumatorii vor beneficia de o ofertă mai mare la prețuri mai competitive. În cazul conținutului digital, inițiativa va crea securitate juridică pentru întreprinderile care doresc să facă vânzări în alte state membre. Aceasta va garanta totodată coerența în ceea ce privește drepturile consumatorilor, cu un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. Prin urmare, va fi mai ușor pentru consumatori să achiziționeze și pentru întreprinderi să furnizeze conținut digital și bunuri online pe întreaga piață unică digitală. Acest lucru va evita fragmentarea normelor aplicabile conținutului digital, întrucât statele membre încep să legifereze în acest domeniu.

    B. Soluții

    Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce?

    Opțiunea preferată (opțiunea 1: norme pe deplin armonizate specifice pentru conținutul digital și pentru bunuri) va reduce costurile legate de dreptul contractelor pentru tranzacțiile transfrontaliere ale comercianților. Intensificarea concurenței va duce la o creștere generală a schimburilor comerciale. Consumatorii vor beneficia de o gamă mai largă de produse, la prețuri mai competitive. Consumatorii vor dispune de un set clar de drepturi în întreaga UE și, prin urmare, vor avea mai multă încredere în piața unică digitală. Alte opțiuni avute în vedere au fost următoarele:

    Opțiunea 2: norme pe deplin armonizate specifice pentru conținutul digital și aplicarea legislației comerciantului combinată cu normele armonizate existente pentru bunuri.

    Opțiunea 3: norme pe deplin armonizate specifice pentru conținutul digital și nicio schimbare de politică pentru bunuri.

    Opțiunea 4: norme de armonizare minimă pentru conținutul digital și nicio schimbare de politică pentru bunuri.

    Opțiunea 5: un model de contract european facultativ combinat cu o marcă de încredere a UE.

    Cine ce opțiune sprijină? 

    În cazul conținutului digital, majoritatea părților interesate care sunt întreprinderi nespecializate consideră că este nevoie de o acțiune de armonizare deplină la nivelul UE. În sectorul IT, opiniile sunt mai împărțite. Organizațiile consumatorilor recunosc necesitatea unei acțiuni și sprijină armonizarea deplină, cu condiția ca aceasta să garanteze un nivel înalt de protecție a consumatorilor. Majoritatea statelor membre respondente sunt, de asemenea, în favoarea unei acțiuni a UE în domeniul conținutului digital. În cazul bunurilor, întreprinderile sunt în favoarea unei acțiuni la nivelul UE. În timp ce majoritatea acestora ar sprijini armonizarea deplină, altele ar prefera aplicarea legislației comerciantului. Câteva state membre și asociații ale consumatorilor sunt în potriva modificării Regulamentului Roma I. Organizațiile de protecție a consumatorilor ar sprijini armonizarea deplină numai dacă se garantează un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și dacă nu scad nivelurile naționale existente de protecție a consumatorilor. Opiniile în rândul statelor membre sunt împărțite cu privire la necesitatea de a acționa. Atât în ceea ce privește conținutul digital, cât și bunurile, aproape toți respondenții sprijină abordarea exclusiv a contractelor dintre întreprinderi și consumatori. Majoritatea părților interesate avertizează cu privire la o posibilă fragmentare între vânzările de bunuri online și offline. Cu toate acestea, Comisia va lua măsurile necesare pentru a evita o astfel de fragmentare, iar beneficiile pe care le presupune în prezent luarea unor măsuri sunt mai importante decât riscul de fragmentare juridică.

    C. Impactul opțiunii preferate

    Care sunt avantajele opțiunii preferate?

    Opțiunea de politică preferată va elimina barierele în calea comerțului online transfrontalier care sunt legate de dreptul contractelor, atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți. Înlăturarea acestor obstacole este un stimulent pentru comerțul transfrontalier: dacă s-ar elimina barierele legate de dreptul contractelor, numărul întreprinderilor care vând online dincolo de frontierele naționale ar crește cu peste 5 puncte procentuale. În conformitate cu o estimare foarte prudentă, acest lucru ar însemna că numărul întreprinderilor care fac vânzări online la nivel transfrontalier va crește cu 122 000 de întreprinderi. Exporturile în cadrul UE vor crește cu 0,04 %, ceea ce corespunde unei sume de aproximativ 1 miliard EUR.

    Intensificare concurenței pe piața vânzărilor online cu amănuntul va duce la scăderea prețurilor cu amănuntul în toate statele membre, cu o scădere de -0,25 % în medie la nivelul UE. Ca urmare a acestei scăderi a prețurilor și a creșterii încrederii consumatorilor datorită drepturilor uniforme la nivelul UE, cererea din partea consumatorilor va crește. Consumul casnic, care reflectă bunăstarea consumatorilor, va crește în fiecare stat membru cu o medie la nivelul UE de +0,23 %, ceea ce reprezintă aproximativ 18 miliarde . Numărul consumatorilor care efectuează cumpărături online transfrontaliere ar putea crește cu aproape 7 puncte procentuale. Acest lucru ar însemna că între 8 și 13 milioane de noi consumatori vor începe să cumpere online la nivel transfrontalier. Suma medie cheltuită anual de fiecare cumpărător transfrontalier ar crește, de asemenea, cu 40 EUR. Această creștere a ofertei și a cererii va avea efecte directe asupra principalelor variabile macroeconomice în fiecare stat membru și în întreaga UE. Per ansamblu, se preconizează că PIB-ul real al UE va crește cu 0,03 %, ceea ce reprezintă o creștere permanentă de aproximativ 4 miliarde EUR a PIB-ului anual al UE.

    Care sunt costurile opțiunii preferate?

    În ceea ce privește costurile de asigurare a conformității, întreprinderile vor suporta costuri punctuale pentru a-și adapta contractele la noile norme. Aceste costuri se ridică la aproximativ 7 000 EUR pe întreprindere. Totuși, aceste costuri vor fi de departe compensate prin faptul că comercianții interesați să exporte vor putea vinde consumatorilor din toate statele membre ale UE fără a trebui să suporte costuri suplimentare legate de dreptul contractelor pentru a-și adapta contractele la normele obligatorii ale fiecărui stat membru în materie de drept contractual. Întreprinderile vor suporta, de asemenea, costuri legate de consecințele concrete ale aplicării noilor norme la contractele pe care le încheie cu consumatorii. Cu toate acestea, nivelul acestor costuri nu poate fi evaluat întrucât va depinde, de exemplu, de furnizarea de către întreprindere a unor produse defectuoase și de măsura în care se întâmplă acest lucru.

    Care va fi impactul asupra societăților comerciale, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

    Întreprinderile vor avea de suportat costuri pentru a se conforma noii legislații, dar beneficiile generate de normele pe deplin armonizate vor fi mai importante, permițând exportul de bunuri și conținut digital în întreaga UE. Microîntreprinderile nu vor fi scutite de noua legislație care se va aplica pe deplin IMM-urilor, întrucât derogările ar reduce încrederea consumatorilor atunci când cumpără de la aceste întreprinderi. Nu există nicio justificare pentru ca nivelul de protecție oferit consumatorilor atunci când cumpără de la un IMM să fie mai redus decât atunci când cumpără de la un furnizor mai mare. Acest lucru ar submina beneficiile aduse acestor întreprinderi de aplicarea unui set unic de norme în întreaga UE. Inițiativa va aduce beneficii în special IMM-urilor, care sunt mai afectate de costurile legate de adaptarea contractelor lor la normele obligatorii din alte state membre și sunt mai frecvent limitate la piața lor națională. Comerțul extern este un mijloc important pentru aceste întreprinderi de a beneficia de avantajele economiilor de scară. IMM-urile se confruntă cu probleme în găsirea de noi clienți. Această problemă ar fi mai ușor de depășit în contextul vânzărilor online, întrucât internetul permite vânzările online la costuri reduse față de comerțul offline.

    Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale?

    Cu excepția obligației de a transpune directivele în legislația națională și de a le pune aplicare, nu există implicații de ordin practic pentru administrațiile publice. Normele uniforme în materie de drept contractul privind produsele defectuoase din UE vor facilita aplicarea legii de către statele membre și, în special, acțiunile coordonate de asigurare a respectării legislației întreprinse de autoritățile de cooperare în materie de protecție a consumatorilor.

    Vor exista și alte consecințe semnificative?

    Inițiativa va avea un impact pozitiv asupra drepturilor fundamentale. Inițiativa va asigura un nivel ridicat și uniform de protecție a consumatorilor în întreaga UE (articolul 38 din Carta drepturilor fundamentale a UE), deși acest lucru va genera, în cazul bunurilor, schimbări în ceea ce privește nivelul de protecție în anumite state membre. Aceasta va spori gradul de conștientizare al consumatorilor cu privire la valoarea economică a datele lor cu caracter personal, în conformitate cu articolele 7 și 8 din Cartă și cu legislația actuală și viitoare a UE. Întreprinderile vor vinde mai ușor pe piața națională și la nivel transfrontalier (articolul 16). Normele uniforme vor facilita exercitarea dreptului la o cale de atac eficientă în fața unei instanțe (articolul 47).

    D. Măsuri ulterioare

    Când va fi revizuită politica?

    Comisia va monitoriza punerea în aplicare a directivelor și va lansa o evaluare pentru a evalua cât de eficient își ating obiectivele după 5 ani de la intrarea lor în vigoare.

    Top