EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022L2380

Directiva (UE) 2022/2380 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 noiembrie 2022 de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio (Text cu relevanță pentru SEE)

PE/44/2022/REV/1

JO L 315, 7.12.2022, p. 30–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2022/2380/oj

7.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 315/30


DIRECTIVA (UE) 2022/2380 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 23 noiembrie 2022

de modificare a Directivei 2014/53/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Unul dintre obiectivele Directivei 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (3) este de a asigura buna funcționare a pieței interne. În temeiul articolului 3 alineatul (3) litera (a) din directiva respectivă, una dintre cerințele esențiale pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele radio este aceea de a funcționa cu accesoriile, în special cu încărcătoarele comune. În acest sens, Directiva 2014/53/UE indică faptul că interoperabilitatea între echipamentele radio și accesorii precum încărcătoarele simplifică utilizarea echipamentelor radio și reduce deșeurile și costurile inutile, precum și că dezvoltarea unui încărcător comun pentru anumite categorii sau clase de echipamente radio este necesară, fiind în special în avantajul consumatorilor și al altor utilizatori finali.

(2)

Începând din 2009, s-au depus eforturi la nivelul Uniunii pentru a limita fragmentarea pieței interfețelor de încărcare pentru telefoanele mobile și echipamentele radio similare. Deși inițiativele voluntare din ultima perioadă au sporit nivelul de convergență al dispozitivelor de încărcare, care reprezintă sursa externă de alimentare a încărcătoarelor, și au redus numărul de soluții diferite de încărcare disponibile pe piață, respectivele inițiative nu îndeplinesc pe deplin obiectivele de politici ale Uniunii de a asigura confortul consumatorilor, de a reduce deșeurile electronice și de a evita fragmentarea pieței dispozitivelor de încărcare.

(3)

Uniunea se angajează să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată, prin introducerea unor inițiative precum Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4) și, mai recent, prin introducerea Pactului verde european, astfel cum este stabilit de către Comisie în Comunicarea sa din 11 decembrie 2019. Prezenta directivă vizează reducerea deșeurilor electronice generate de vânzarea de echipamente radio și reducerea extracției de materii prime și a emisiilor de CO2 generate de producerea, transportul și eliminarea încărcătoarelor, promovând astfel o economie circulară.

(4)

Planul de acțiune al Comisiei pentru economia circulară, stabilit de către Comisie în Comunicarea sa din 11 martie 2020, a prevăzut inițiative pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor, care vizează proiectarea acestora, promovează procesele economiei circulare și consumul durabil și urmăresc asigurarea faptului că resursele utilizate sunt păstrate în economia Uniunii cât mai mult timp posibil.

(5)

Comisia a finalizat o evaluare a impactului, care a arătat că piața internă nu își exploatează întregul potențial, deoarece fragmentarea continuă a pieței în ceea ce privește interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare pentru telefoanele mobile și alte echipamente radio similare duce la o lipsă de confort pentru consumatori și la o creștere a deșeurilor electronice.

(6)

Interoperabilitatea dintre echipamentele radio și accesoriile, precum încărcătoarele, este împiedicată deoarece există interfețe de încărcare diferite pentru anumite categorii sau clase de echipamente radio care utilizează încărcarea prin cablu, cum ar fi telefoanele mobile portabile, tabletele, camerele digitale, căștile sau căștile cu microfon, consolele video portabile, difuzoarele portabile, e-readerele, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile. În plus, există mai multe tipuri de protocoale de comunicare pentru încărcarea rapidă pentru care nu este întotdeauna garantat un nivel minim de performanță. În consecință, este nevoie de acțiuni la nivelul Uniunii pentru a promova un grad comun de interoperabilitate și furnizarea de informații referitoare la caracteristicile de încărcare ale echipamentelor radio către consumatori și alți utilizatori finali. Prin urmare, este necesar să se introducă în Directiva 2014/53/UE cerințe adecvate cu privire la protocoalele de comunicare pentru încărcare, la interfața de încărcare, și anume receptaculul de încărcare, a anumitor categorii sau clase de echipamente radio, precum și la informațiile care trebuie furnizate consumatorilor și altor utilizatori finali cu privire la caracteristicile de încărcare ale acestor categorii sau clase de echipamente radio, cum ar fi informații privind puterea minimă de alimentare și puterea maximă de alimentare necesare pentru încărcarea echipamentelor radio. Puterea minimă de alimentare ar trebui să fie echivalentă cu suma dintre puterea necesară pentru menținerea în funcțiune a echipamentului radio și puterea minimă necesară pentru ca bateria sa să înceapă să se încarce. Puterea maximă de alimentare ar trebui să fie echivalentă cu suma dintre puterea necesară pentru menținerea în funcțiune a echipamentului radio și puterea necesară pentru a atinge viteza maximă de încărcare.

(7)

Absența armonizării interfețelor de încărcare și a protocoalelor de comunicare pentru încărcare poate duce la diferențe substanțiale între actele cu putere de lege, actele administrative sau practicile statelor membre privind interoperabilitatea telefoanelor mobile și a categoriilor sau claselor similare de echipamente radio cu dispozitivele lor de încărcare și privind furnizarea de echipamente radio fără dispozitive de încărcare.

(8)

Dimensiunea pieței interne a telefoanelor mobile reîncărcabile și a categoriilor sau claselor similare de echipamente radio, proliferarea diferitelor tipuri de dispozitive de încărcare pentru astfel de echipamente radio, absența interoperabilității între echipamentele radio și dispozitivele de încărcare și comerțul transfrontalier semnificativ cu aceste produse impun inițierea unei acțiuni legislative mai incisive la nivelul Uniunii decât inițierea unor acțiuni la nivel național sau a unor măsuri voluntare, astfel încât să se asigure buna funcționare a pieței interne, asigurându-se totodată confortul consumatorilor și reducerea deșeurilor din mediul înconjurător.

(9)

Prin urmare, este necesar să se armonizeze interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare pentru anumite categorii sau clase de echipamente radio care sunt reîncărcate prin cablu. De asemenea, este necesar să se asigure baza pentru adaptarea la orice progres științific și tehnologic viitor sau la orice evoluții viitoare ale pieței, care vor fi monitorizate în permanență de către Comisie. În mod deosebit, pe viitor ar trebui avută totodată în vedere introducerea unei armonizări a interfețelor de încărcare și a protocoalelor de comunicare pentru încărcare, în ceea ce privește echipamentele radio care ar putea fi încărcate prin orice alte mijloace decât încărcarea prin cablu, inclusiv încărcarea prin unde radio (încărcarea fără fir). În plus, includerea unor categorii sau clase suplimentare de echipamente radio care sunt încărcate prin încărcare prin cablu ar trebui să fie avută în vedere în mod sistematic în contextul adaptării pe viitor a soluțiilor de încărcare armonizate, cu condiția ca integrarea soluțiilor de încărcare armonizate pentru astfel de categorii sau clase suplimentare de echipamente radio să fie fezabilă din punct de vedere tehnic. Armonizarea ar trebui să urmărească obiectivele asigurării confortului consumatorilor, reducerii deșeurilor din mediul înconjurător și evitării fragmentării pieței între diferitele interfețe de încărcare și protocoale de comunicare pentru încărcare, precum și între orice inițiative la nivel național, care ar putea genera obstacole în calea comerțului pe piața internă. Adaptarea pe viitor a armonizării interfețelor de încărcare și a protocoalelor de comunicare pentru încărcare ar trebui să urmărească în continuare respectivele obiective, asigurându-se că aceasta încorporează cele mai adecvate soluții tehnice pentru interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare pentru toate tipurile de încărcare. Soluțiile de încărcare armonizate ar trebui să fie rezultatul celui mai adecvat compromis între obținerea acceptării lor pe piață și atingerea obiectivelor de asigurare a confortului consumatorilor, de reducere a deșeurilor din mediul înconjurător și de evitare a fragmentării pieței. Pentru selecționarea unor astfel de soluții de încărcare ar trebui utilizate în principal standarde tehnice relevante care respectă respectivele obiective și care au fost elaborate la nivel european sau internațional. În cazuri excepționale în care este necesar să se introducă, să se adauge sau să se modifice o specificație tehnică existentă în absența unor standarde europene sau internaționale accesibile publicului care să respecte respectivele obiective, Comisia ar trebui să poată stabili alte specificații tehnice, cu condiția ca respectivele specificații tehnice să fi fost elaborate în conformitate cu criteriile deschiderii, consensului și transparenței și să îndeplinească cerințele de neutralitate și stabilitate menționate în anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Este necesar ca toate părțile interesate sectoriale relevante reprezentate în Grupul de experți al Comisiei privind echipamentele radio să fie implicate în proces, pe tot parcursul adaptării soluțiilor de încărcare armonizate.

(10)

O astfel de armonizare ar fi totuși incompletă dacă nu se prevăd în același timp și cerințe privind vânzarea combinată a echipamentelor radio și a încărcătoarelor acestora și privind informațiile care trebuie furnizate consumatorilor și altor utilizatori finali. O fragmentare a abordărilor între statele membre în ceea ce privește comercializarea categoriilor sau a claselor de echipamente radio în cauză și a dispozitivelor lor de încărcare ar constitui un obstacol pentru comerțul transfrontalier cu aceste produse, de exemplu prin obligarea operatorilor economici să își reambaleze produsele în funcție de statul membru în care urmează să fie furnizate. Acest lucru ar conduce, la rândul său, la creșterea inconvenientelor pentru consumatori și ar genera deșeuri electronice inutile, anulând astfel beneficiile produse de armonizarea interfeței de încărcare și a protocolului de comunicare pentru încărcare. Prin urmare, este necesar să se impună cerințe pentru a se asigura că consumatorii și alți utilizatori finali nu sunt obligați să achiziționeze un nou dispozitiv de încărcare de fiecare dată când achiziționează un nou telefon mobil sau echipament radio similar. Disocierea vânzării dispozitivelor de încărcare de vânzarea echipamentelor radio ar oferi opțiuni durabile, ușor de accesat, atractive și convenabile pentru consumatori și pentru alți utilizatori finali. Pe baza experienței dobândite ca urmare a aplicării cerințelor, a urmăririi tendințelor emergente ale pieței și a evoluțiilor tehnologice, Comisia ar trebui să aibă în vedere o extindere a cerinței referitoare la furnizarea dispozitivelor de încărcare împreună cu echipamentele radio astfel încât să se aplice și cablurilor și/sau introducerea disocierii obligatorii pentru a se asigura că obiectivele de asigurare a confortului consumatorilor și de reducere a deșeurilor din mediul înconjurător sunt urmărite în modul cel mai eficient. Pentru a asigura eficacitatea acestor cerințe, consumatorii și alți utilizatorii finali ar trebui să primească informațiile necesare cu privire la caracteristicile de încărcare atunci când achiziționează un telefon mobil sau un echipament radio similar. O pictogramă specială ar permite consumatorilor și altor utilizatori finali să își dea seama, înainte de a face achiziția, dacă alături de echipamentele radio sunt incluse sau nu dispozitive de încărcare. Pictograma ar trebui să figureze în cazul tuturor formelor de vânzare, inclusiv în cazul vânzării la distanță.

(11)

Este fezabil din punct de vedere tehnic să se definească USB de tip C ca receptacul comun de încărcare pentru categoriile sau clasele relevante de echipamente radio, mai ales deoarece acestea sunt deja capabile să conțină un astfel de receptacul. Tehnologia USB de tip C, care este utilizată la nivel mondial, a fost adoptată la nivelul standardizării internaționale și a fost transpusă în sistemul european de către Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică (Cenelec) în cadrul standardului european EN IEC 62680-1-3:2021 „Interfețe de magistrală serială universală pentru date și alimentare electrică – Partea 1-3: Componente comune – Specificație pentru cabluri și conectoare USB de tip C®”.

(12)

USB de tip C este o tehnologie deja comună pentru multe categorii sau clase de echipamente radio, deoarece asigură încărcarea și transferul de date de înaltă calitate. Atunci când este combinat cu protocolul de comunicare pentru încărcare USB Power Delivery, receptaculul de încărcare USB de tip C este capabil să furnizeze o putere de până la 100 de wați și, prin urmare, lasă o marjă largă pentru continuarea dezvoltării unor soluții de încărcare rapidă, permițând în același timp pieței să asigure condițiile necesare pentru echipamentele mai puțin performante, care nu necesită o încărcare rapidă. Telefoanele mobile și echipamentele radio similare care permit încărcarea rapidă pot încorpora caracteristicile USB Power Delivery, astfel cum sunt descrise în standardul european EN IEC 62680-1-2:2021 „Interfețe de magistrală serială universală pentru date și alimentare electrică – Partea 1-2: Componente comune – Specificație USB pentru furnizarea de curent”. Specificațiile pentru USB fac obiectul unei evoluții continue. În această privință, USB Implementers Forum a elaborat o versiune actualizată a specificației USB pentru furnizarea de curent, care permite susținerea unei puteri de până la 240 de wați. De asemenea, a fost adaptată specificația pentru USB de tip C, care va extinde cerințele pentru cabluri și conectori astfel încât aceștia să susțină o putere de până la 240 de wați. Acest lucru va permite ca echipamentele radio care necesită astfel de niveluri de putere să fie luate în considerare pentru o eventuală includere pe lista echipamentelor radio reglementate de prezenta directivă.

(13)

În ceea ce privește încărcarea prin alte mijloace decât prin cablu, ar putea fi dezvoltate în viitor soluții divergente, care ar putea avea un impact negativ asupra interoperabilității, asupra confortului consumatorilor și asupra mediului. Deși este prematur să se impună cerințe specifice asupra unor astfel de soluții în această etapă, Comisia ar trebui să ia măsuri în vederea promovării și armonizării unor astfel de soluții pentru a evita fragmentarea pe viitor a pieței interne.

(14)

Directiva 2014/53/UE ar trebui modificată pentru a include dispoziții referitoare la interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare. Categoriile sau clasele de echipamente radio reglementate în mod specific de noile dispoziții ar trebui descrise mai detaliat într-o nouă anexă la respectiva directivă. În cadrul respectivelor categorii sau clase de echipamente radio sunt vizate numai echipamentele radio cu baterie reîncărcabilă amovibilă sau încorporată. În ceea ce privește camerele digitale, sunt considerate echipamente radio vizate orice camere foto și video digitale, inclusiv camerele de acțiune. Pentru camerele digitale concepute exclusiv pentru sectorul audiovizual sau pentru sectorul securitate și supraveghere nu ar trebui să se impună obligația de a integra soluția de încărcare armonizată. În ceea ce privește căștile intraauriculare, echipamentele radio vizate sunt luate în considerare împreună cu carcasa sau caseta de încărcare aferentă, având în vedere că dimensiunile și forma specifice ale căștilor intraauriculare nu permit o disociere a acestora de carcasa sau caseta lor de încărcare. Carcasa sau caseta de încărcare pentru acest tip de echipamente radio nu este considerată ca făcând parte din dispozitivul de încărcare. În ceea ce privește laptopurile, sunt considerate echipamente radio vizate orice computere portabile, inclusiv laptopurile, notebook-urile, mini-laptopurile, laptopurile hibride sau convertibile și netbook-urile.

(15)

Directiva 2014/53/UE ar trebui, de asemenea, să fie modificată în vederea introducerii de cerințe privind furnizarea anumitor categorii sau clase de echipamente radio fără dispozitive de încărcare. Categoriile sau clasele de echipamente radio în cauză, precum și specificațiile privind soluțiile de încărcare ar trebui prezentate într-o nouă anexă la respectiva directivă.

(16)

Directiva 2014/53/UE prevede includerea de informații în instrucțiunile însoțitoare ale echipamentelor radio și, prin urmare, în articolul relevant al respectivei directive ar trebui introduse cerințe suplimentare privind informațiile. Conținutul noilor cerințe ar trebui specificat într-o nouă anexă la respectiva directivă. Anumite informații ar trebui puse la dispoziție în format vizual pentru toate formele de furnizare, inclusiv în cazul vânzării la distanță. O etichetă dedicată specificațiilor cu privire la capacitățile de încărcare și la dispozitivele de încărcare compatibile ar permite consumatorilor și altor utilizatori finali să aleagă cel mai adecvat dispozitiv de încărcare necesar pentru încărcarea echipamentelor lor radio. Pentru a furniza o sursă de referință utilă pe parcursul întregului ciclu de viață al echipamentelor radio, ar trebui ca informațiile privind specificațiile cu privire la capacitățile de încărcare și cu privire la dispozitivele de încărcare compatibile să fie incluse și în instrucțiunile și informațiile de siguranță care însoțesc echipamentele radio. Ar trebui să fie posibilă adaptarea acestor cerințe de informare în viitor pentru a reflecta eventualele modificări ale cerințelor de etichetare, în special pentru dispozitivele de încărcare, care ar putea fi introduse în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6). Ar trebui, în special, ca respectivele cerințe de informare să reflecte evoluția soluțiilor de încărcare armonizate și să fie adaptate în consecință. În respectivul context, ar putea fi avută în vedere și includerea unui sistem de coduri de culori.

(17)

Având în vedere că importatorii și distribuitorii ar putea, de asemenea, furniza echipamente radio direct consumatorilor și altor utilizatori finali, acestora ar trebui să li se aplice obligații identice cu cele aplicabile producătorilor în ceea ce privește informațiile care trebuie să fie furnizate sau afișate. Atunci când pun echipamente radio la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali, toți operatorii economici ar trebui să îndeplinească obligația în ceea ce privește pictograma care indică dacă alături de echipamentele radio sunt incluse sau nu dispozitive de încărcare. Astfel, importatorii și distribuitorii ar putea oferi pachete care ar include echipamentele radio și dispozitivele de încărcare aferente chiar și atunci când astfel de echipamente radio sunt furnizate de către producător fără dispozitive de încărcare, cu condiția ca importatorii și distribuitorii să ofere consumatorilor și altor utilizatori finali și posibilitatea de a achiziționa echipamentele radio fără niciun dispozitiv de încărcare.

(18)

Directiva 2014/53/UE stabilește procedurile de evaluare a conformității. Aceasta ar trebui modificată pentru a adăuga trimiteri la noi cerințe esențiale. Producătorii ar trebui să aibă astfel posibilitatea de a recurge la o procedură de control intern al producției pentru a demonstra conformitatea cu noile cerințe esențiale.

(19)

Pentru a se asigura că autoritățile naționale de supraveghere a pieței dispun de mijloacele procedurale necesare pentru a asigura respectarea noilor cerințe referitoare la interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare armonizate, precum și a cerințelor referitoare la furnizarea de echipamente radio care fac obiectul unei astfel de armonizări, Directiva 2014/53/UE ar trebui adaptată în consecință. Ar trebui inclusă în special o trimitere explicită la nerespectarea cerințelor esențiale, care includ și noile dispoziții în legătură cu specificațiile privind capacitățile de încărcare și dispozitivele de încărcare compatibile. Dat fiind că respectivele dispoziții noi se referă la aspecte legate de interoperabilitate, obiectivul ar fi evitarea interpretărilor divergente cu privire la posibilitatea de a declanșa procedura prevăzută în Directiva 2014/53/UE și în ceea ce privește echipamentele radio care nu prezintă riscuri pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau pentru alte aspecte legate de protecția interesului public.

(20)

Directiva 2014/53/UE prevede cazurile de nonconformitate formală. Dat fiind că prezenta directivă introduce noi cerințe aplicabile anumitor categorii sau clase de echipamente radio, Directiva 2014/53/UE ar trebui modificată pentru a permite asigurarea eficace de către autoritățile naționale de supraveghere a pieței a conformării cu noile cerințe.

(21)

De asemenea, Directiva 2014/53/UE ar trebui modificată astfel încât trimiterile pe care le conține să fie adaptate la noile cerințe introduse prin prezenta directivă.

(22)

Este necesar să fie asigurată interoperabilitatea minimă comună între echipamentele radio și dispozitivele de încărcare pentru astfel de echipamente radioși să fie abordate orice evoluții viitoare ale pieței, cum ar fi apariția unor noi categorii sau clase de echipamente radio în legătură cu care are loc o fragmentare semnificativă a interfețelor de încărcare și a protocoalelor de comunicare pentru încărcare, precum și orice evoluții ale tehnologiei de încărcare. Este, de asemenea, necesar să fie reflectate modificările viitoare ale cerințelor de etichetare, cum ar fi cele privind dispozitivele de încărcare sau cablurile de încărcare, sau alte progrese tehnice. Prin urmare, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea categoriilor sau claselor de echipamente radio și a specificațiilor privind interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare pentru fiecare dintre acestea, precum și în ceea ce privește modificarea cerințelor de informare referitoare la interfețele de încărcare și protocoalele de comunicare pentru încărcare. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (7). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(23)

Prin urmare, Directiva 2014/53/UE ar trebui modificată în consecință.

(24)

Operatorilor economici ar trebui să li se acorde suficient timp pentru a efectua adaptările necesare ale echipamentelor radio care intră în domeniul de aplicare al prezentei directive, pe care intenționează să le introducă pe piața Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Directiva 2014/53/UE se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (3) primul paragraf, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

echipamentele radio funcționează cu accesoriile, altele decât dispozitivele de încărcare pentru categoriile sau clasele de echipamente radio menționate în partea I din anexa Ia, care sunt menționate în mod specific la alineatul (4) din prezentul articol;”

;

(b)

se adaugă următorul alineat:

„(4)   Echipamentele radio care se încadrează în categoriile sau clasele specificate în partea I din anexa Ia sunt construite astfel încât să respecte specificațiile privind capacitățile de încărcare prevăzute în anexa respectivă pentru categoria sau clasa relevantă de echipamente radio.

În ceea ce privește echipamentele radio care pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu, Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 44, acte delegate pentru a modifica partea I din anexa Ia ținând seama de progresele științifice și tehnologice sau de evoluțiile pieței în scopul asigurării unei interoperabilități comune minime între echipamentele radio și dispozitivele lor de încărcare, precum și pentru a îmbunătăți confortul consumatorilor, pentru a reduce deșeurile din mediul înconjurător și pentru a evita fragmentarea pieței, prin:

(a)

modificarea, adăugarea sau eliminarea categoriilor sau a claselor de echipamente radio;

(b)

modificarea, adăugarea sau eliminarea specificațiilor tehnice, inclusiv a referințelor și a descrierilor, în legătură cu receptaculul (receptaculele) de încărcare și cu protocolul (protocoalele) de comunicare pentru încărcare, pentru fiecare categorie sau clasă de echipamente radio în cauză.

Comisia evaluează în permanență evoluțiile pieței, fragmentarea pieței și progresele tehnologice pentru a identifica categoriile sau clasele de echipamente radio care pot fi reîncărcate prin încărcarea prin cablu și a căror includere în partea I din anexa Ia ar avea un impact semnificativ asupra confortului consumatorilor și ar conduce la reducerea deșeurilor din mediul înconjurător.

Comisia transmite Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la evaluarea menționată la al treilea paragraf, pentru prima dată până la 28 decembrie 2025 și, ulterior, la fiecare cinci ani și adoptă acte delegate în temeiul celui de-al doilea paragraf litera (a) în consecință.

În ceea ce privește echipamentele radio care pot fi reîncărcate prin alte metode decât încărcarea prin cablu, Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 44, acte delegate pentru a modifica partea I din anexa Ia ținând seama de progresele științifice și tehnologice sau de evoluțiile pieței în scopul asigurării unei interoperabilități comune minime între echipamentele radio și dispozitivele lor de încărcare, precum și pentru a îmbunătăți confortul consumatorilor, pentru a reduce deșeurile din mediul înconjurător și pentru a evita fragmentarea pieței, prin:

(a)

introducerea, modificarea, adăugarea sau eliminarea categoriilor sau a claselor de echipamente radio;

(b)

introducerea, modificarea, adăugarea sau eliminarea specificațiilor tehnice, inclusiv a referințelor și descrierilor, în legătură cu interfața (interfețele) de încărcare și cu protocolul (protocoalele) de comunicare pentru încărcare, pentru fiecare categorie sau clasă de echipamente radio în cauză.

În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, până la 28 decembrie 2024 Comisia solicită uneia sau mai multor organizații de standardizare europene să elaboreze standarde armonizate de stabilire a specificațiilor tehnice pentru interfața (interfețele) de încărcare și pentru protocolul (protocoalele) de comunicare pentru încărcare în ceea ce privește echipamentele radio care pot fi reîncărcate prin alte mijloace decât încărcarea prin cablu. În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, Comisia consultă comitetul instituit în temeiul articolului 45 alineatul (1) din prezenta directivă. Cerințele privind conținutul standardelor armonizate solicitate se bazează pe o evaluare, care este efectuată de Comisie, a situației actuale a tehnologiilor de încărcare fără fir pentru echipamentele radio, acoperind în special evoluțiile pieței, pătrunderea pe piață, fragmentarea pieței, performanțele tehnologice, interoperabilitatea, eficiența energetică și performanțele de încărcare.

La elaborarea actelor delegate menționate la prezentul articol în ceea ce privește echipamentele radio care pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu, precum și în ceea ce privește echipamentele radio care pot fi reîncărcate prin alte mijloace decât încărcarea prin cablu, Comisia ține seama de gradul de acceptare pe piață a specificațiilor tehnice în cauză, de confortul creat pentru consumatori și de amploarea reducerii deșeurilor din mediul înconjurător și a fragmentării pieței care pot fi preconizate drept consecințe ale unor astfel de specificații tehnice. Se consideră că specificațiile tehnice bazate pe standarde europene sau internaționale relevante disponibile îndeplinesc obiectivele stabilite în teza anterioară. Cu toate acestea, atunci când nu există astfel de standarde europene sau internaționale sau atunci când Comisia stabilește, pe baza unei evaluări tehnice, că acestea nu îndeplinesc în mod optim obiectivele menționate, Comisia poate stabili alte specificații tehnice care să îndeplinească mai bine obiectivele respective.”

2.

Se introduce următorul articol:

„Articolul 3a

Posibilitatea pentru consumatori și alți utilizatorii finali de a achiziționa anumite categorii sau clase de echipamente radio fără dispozitiv de încărcare

(1)

În cazul în care un operator economic le oferă consumatorilor și altor utilizatori finali posibilitatea de a achiziționa echipamentele radio menționate la articolul 3 alineatul (4) împreună cu un dispozitiv de încărcare, operatorul economic oferă, de asemenea, consumatorilor și altor utilizatori finali posibilitatea de a achiziționa respectivele echipamente radio fără un dispozitiv de încărcare.

(2)

Operatorii economici se asigură că informațiile din care reiese dacă alături de echipamentele radio menționate la articolul 3 alineatul (4) sunt incluse sau nu dispozitive de încărcare sunt afișate într-o formă grafică ce conține o pictogramă ușor de înțeles și ușor accesibilă, astfel cum se prevede în partea III din anexa Ia, atunci când astfel de echipamente radio sunt puse la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali. Pictograma este fie tipărită pe ambalaj, fie aplicată pe acesta sub formă de autocolant. Atunci când echipamentele radio sunt puse la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali, pictograma este afișată într-un mod vizibil și lizibil și, în cazul vânzării la distanță, aproape de locul unde este indicat prețul.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 44 pentru a modifica partea III din anexa Ia, ca urmare a modificării părților I și II din anexa respectivă sau ca urmare a unor modificări viitoare ale cerințelor de etichetare, sau ținând seama de progresele tehnologice, prin introducerea, modificarea, adăugarea sau eliminarea oricăror elemente grafice sau de text.”

3.

La articolul 10, alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8)   Producătorii se asigură că echipamentele radio sunt însoțite de instrucțiuni și informații de siguranță. Instrucțiunile includ informațiile necesare pentru utilizarea echipamentelor radio în conformitate cu destinația prevăzută. Aceste informații includ, după caz, o descriere a accesoriilor și a componentelor, inclusiv a produselor software, care permit echipamentelor radio să funcționeze conform destinației prevăzute. Instrucțiunile și informațiile de siguranță, precum și conținutul etichetelor, trebuie să fie clare, ușor de înțeles și inteligibile.

De asemenea, în cazul echipamentelor care emit intenționat unde radio, în instrucțiuni sunt incluse următoarele informații:

(a)

banda (benzile) de frecvență în care funcționează echipamentele radio;

(b)

puterea maximă de radiofrecvență transmisă în banda (benzile) de frecvențe în care funcționează echipamentul radio.

În cazul echipamentelor radio menționate la articolul 3 alineatul (4), instrucțiunile conțin informații privind specificațiile referitoare la capacitățile de încărcare și la dispozitivele de încărcare compatibile ale echipamentelor radio, astfel cum sunt prevăzute în partea II din anexa Ia. Pe lângă faptul că sunt incluse în instrucțiuni, atunci când producătorii pun astfel de echipamente radio la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali, informațiile se afișează, de asemenea, pe o etichetă, astfel cum se prevede în partea IV din anexa Ia. Eticheta este fie tipărită în cadrul instrucțiunilor și pe ambalaj, fie aplicată pe ambalaj sub formă de autocolant. În absența unui ambalaj, autocolantul cu eticheta este aplicat pe echipamentul radio. Atunci când echipamentele radio sunt puse la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali, eticheta este afișată într-un mod vizibil și lizibil și, în cazul vânzării la distanță, aproape de locul unde este indicat prețul. În cazul în care dimensiunile sau natura echipamentului radio nu permit aplicarea etichetei, aceasta poate fi tipărită ca document separat care însoțește echipamentul radio.

Instrucțiunile și informațiile de siguranță menționate la primul, al doilea si al treilea paragraf de la prezentul alineat sunt redactate într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori și alți utilizatori finali, după cum se stabilește de către statul membru în cauză.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 44 pentru a modifica părțile II și IV din anexa Ia, ca urmare a modificării părții I din anexa respectivă, sau ca urmare a unor modificări viitoare ale cerințelor de etichetare, sau ținând seama de progresele tehnologice, prin introducerea, modificarea, adăugarea sau eliminarea oricăror detalii referitoare la informațiile, elementele grafice sau de text, astfel cum sunt prevăzute în prezentul articol.”

4.

La articolul 12 alineatul (4), se adaugă următorul paragraf:

„Atunci când pun la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali echipamentele radio menționate la articolul 3 alineatul (4), importatorii se asigură că:

(a)

astfel de echipamente radio au aplicată o etichetă sau sunt furnizate împreună cu o etichetă în conformitate cu articolul 10 alineatul (8) al treilea paragraf;

(b)

respectiva etichetă este afișată într-un mod vizibil și lizibil și, în cazul vânzării la distanță, aproape de locul unde este indicat prețul.”

5.

La articolul 13 alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:

„Atunci când pun la dispoziția consumatorilor și a altor utilizatori finali echipamentele radio menționate la articolul 3 alineatul (4), distribuitorii se asigură că:

(a)

astfel de echipamente radio au aplicată o etichetă sau sunt furnizate împreună cu respectiva etichetă în conformitate cu articolul 10 alineatul (8) al treilea paragraf;

(b)

respectiva etichetă este afișată într-un mod vizibil și lizibil și, în cazul vânzării la distanță, aproape de locul unde este indicat prețul.”

6.

La articolul 17 alineatul (2) partea introductivă, cuvintele „articolul 3 alineatul (1)” se înlocuiesc cu cuvintele „articolul 3 alineatele (1) și (4)”.

7.

Articolul 40 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Procedura la nivel național aplicabilă echipamentelor radio care prezintă un risc sau care nu sunt conforme cu cerințele esențiale”

;

(b)

la alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul în care au motive suficiente să creadă că echipamentele radio care intră sub incidența prezentei directive prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța persoanelor sau pentru alte aspecte referitoare la protecția interesului public care intră sub incidența prezentei directive, sau că nu respectă cel puțin una dintre cerințele esențiale aplicabile prevăzute la articolul 3, autoritățile de supraveghere a pieței dintr-un stat membru fac o evaluare cu privire la echipamentele radio în cauză, acoperind toate cerințele relevante stabilite în prezenta directivă. Operatorii economici relevanți cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței în acest scop, dacă este necesar.”

8.

La articolul 43, alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(a)

după litera (f) se introduc următoarele litere:

„(fa)

pictograma menționată la articolul 3a alineatul (2) sau eticheta menționată la articolul 10 alineatul (8) nu a fost corect elaborată;

(fb)

eticheta menționată la articolul 10 alineatul (8) nu însoțește echipamentul radio vizat;

(fc)

pictograma sau eticheta nu este aplicată sau afișată în conformitate cu articolul 3a alineatul (2) sau cu articolul 10 alineatul (8);”

;

(b)

litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

„(h)

informațiile menționate la articolul 10 alineatul (8), declarația UE de conformitate menționată la articolul 10 alineatul (9) sau informațiile privind restricțiile de utilizare menționate la articolul 10 alineatul (10) nu însoțesc echipamentele radio;”

;

(c)

litera (j) se înlocuiește cu următorul text:

„(j)

nonconformitatea cu articolul 3a alineatul (1) sau cu articolul 5.”

9.

Articolul 44 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (2), după prima teză se introduce următoarea teză:

„Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 3 alineatul (4), la articolul 3a alineatul (2) al doilea paragraf și la articolul 10 alineatul (8) al cincilea paragraf se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 27 decembrie 2022.”

;

(b)

la alineatul (3), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Delegarea de competențe menționată la articolul 3 alineatul (3) al doilea paragraf, articolul 3 alineatul (4), articolul 3a alineatul (2) al doilea paragraf, articolul 4 alineatul (2), articolul 5 alineatul (2) și articolul 10 alineatul (8) al cincilea paragraf poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu.”

;

(c)

se introduce următorul alineat:

„(3a)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (*1).

(*1)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.”;"

(d)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 3 alineatul (3) al doilea paragraf, al articolului 3 alineatul (4), al articolului 3a alineatul (2) al doilea paragraf, al articolului 4 alineatul (2), al articolului 5 alineatul (2) sau al articolului 10 alineatul (8) al cincilea paragraf intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.”

10.

La articolul 47, se adaugă următorul alineat:

„(3)   Până la 28 decembrie 2026, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind impactul posibilității de a achiziționa echipamente radio fără vreun dispozitiv de încărcare și fără cablu, în special în ceea ce privește confortul consumatorilor, reducerea deșeurilor din mediul înconjurător, modificările de comportament și evoluția practicilor de piață. Raportul respectiv este însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă de modificare a prezentei directive în vederea introducerii obligativității separării vânzării dispozitivelor de încărcare și a cablurilor de vânzarea echipamentelor radio.”

11.

Textul prevăzut în anexa la prezenta directivă se introduce ca anexa Ia.

Articolul 2

(1)   Statele membre adoptă și publică până la 28 decembrie 2023 actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul dispozițiilor respective.

Statele membre aplică dispozițiile respective de la 28 decembrie 2024 pentru categoriile sau clasele de echipamente radio menționate în partea I punctele 1.1-1.12 din anexa Ia și de la 28 aprilie 2026 pentru categoriile sau clasele de echipamente radio menționate în partea I punctul 1.13 din anexa Ia.

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile respective, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a unei astfel de trimiteri.

(2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Strasbourg, 23 noiembrie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

M. BEK


(1)  JO C 152, 6.4.2022, p. 82.

(2)  Poziția Parlamentului European din 4 octombrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 24 octombrie 2022.

(3)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).

(4)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

(6)  Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, p. 10).

(7)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.


ANEXĂ

„ANEXA Ia

SPECIFICAȚII ȘI INFORMAȚII REFERITOARE LA ÎNCĂRCARE APLICABILE ANUMITOR CATEGORII SAU CLASE DE ECHIPAMENTE RADIO

PARTEA I

Specificații privind capacitățile de încărcare

1.

Cerințele prevăzute la punctele 2 și 3 din prezenta parte se aplică următoarelor categorii sau clase de echipamente radio:

1.1.

telefoane mobile portabile;

1.2.

tablete;

1.3.

camere digitale;

1.4.

căști;

1.5.

căști cu microfon;

1.6.

console video portabile;

1.7.

difuzoare portabile;

1.8.

e-readere;

1.9.

tastaturi;

1.10.

mouse-uri;

1.11.

sisteme portabile de navigație;

1.12.

căști intraauriculare;

1.13.

laptopuri.

2.

În măsura în care pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu, categoriile sau clasele de echipamente radio menționate la punctul 1 din prezenta parte trebuie:

2.1.

să fie echipate cu receptaculul USB de tip C, astfel cum este descris în standardul EN IEC 62680-1-3:2021: «Interfețe de magistrală serială universală pentru date și alimentare electrică – Partea 1-3: Componente comune – Specificație pentru cabluri și conectoare USB de tip C®», și receptaculul respectiv trebuie să rămână accesibil și operațional în orice moment;

2.2.

să poată fi încărcate cu cabluri care respectă standardul EN IEC 62680-1-3: 2021 «Interfețe de magistrală serială universală pentru date și alimentare electrică – Partea 1-3: Componente comune – Specificație pentru cabluri și conectoare USB de tip C®».

3.

În măsura în care pot fi reîncărcate prin încărcarea prin cablu la tensiuni mai mari de 5 volți, la curenți mai mari de 3 amperi sau la puteri mai mari de 15 wați, categoriile sau clasele de echipamente radio menționate la punctul 1 din prezenta parte trebuie:

3.1.

să încorporeze protocolul USB Power Delivery, astfel cum este descris în standardul EN IEC 62680-1-2:2021, «Interfețe de magistrală serială universală pentru date și alimentare electrică. Partea 1-2: Componente comune. Specificație USB pentru furnizarea de curent»;

3.2.

să se asigure că orice protocol de încărcare suplimentar permite funcționarea deplină a protocolului USB Power Delivery menționat la punctul 3.1, indiferent de dispozitivul de încărcare utilizat.

PARTEA A II-A

Informații referitoare la specificațiile privind capacitățile de încărcare și dispozitivele de încărcare compatibile

În cazul echipamentelor radio care intră sub incidența articolului 3 alineatul (4) primul paragraf, următoarele informații se indică în conformitate cu cerințele prevăzute la articolul 10 alineatul (8) și pot fi puse la dispoziție în mod suplimentar prin intermediul unor coduri QR sau al unor soluții electronice similare:

(a)

în cazul tuturor categoriilor sau claselor de echipamente radio care fac obiectul cerințelor prevăzute în partea I, o descriere a cerințelor cu privire la putere pentru dispozitivele de încărcare prin cablu care pot fi utilizate împreună cu echipamentele radio respective, inclusiv puterea minimă necesară pentru încărcarea echipamentelor radio și puterea maximă necesară pentru încărcarea echipamentelor radio la viteza maximă de încărcare exprimată în wați prin afișarea textului: «puterea furnizată de încărcător trebuie să se situeze între minimum [xx] wați, de care are nevoie echipamentul radio, și maximum [yy] wați pentru a atinge viteza maximă de încărcare». Numărul de wați exprimă puterea minimă de care are nevoie echipamentul radio și, respectiv, puterea maximă de care are nevoie echipamentul radio pentru a atinge viteza maximă de încărcare;

(b)

în cazul echipamentelor radio care fac obiectul cerințelor prevăzute la punctul 3 din partea I, o descriere a specificațiilor privind capacitățile de încărcare ale echipamentelor radio, în măsura în care acestea pot fi reîncărcate prin încărcare prin cablu la tensiuni mai mari de 5 volți sau curenți mai mari de 3 amperi sau puteri mai mari de 15 wați, inclusiv precizarea faptului că echipamentul radio este compatibil cu protocolul de încărcare USB Power Delivery, prin afișarea textului «încărcare rapidă USB PD», și indicarea oricărui alt protocol de încărcare compatibil prin afișarea denumirii sale în format text.

PARTEA A III-A

Pictogramă care indică dacă alături de echipamentele radio sunt incluse sau nu dispozitive de încărcare

1.

Pictograma trebuie să aibă următoarele formate:

1.1.

În cazul în care sunt incluse dispozitive de încărcare alături de echipamentele radio:

Image 1

1.2.

În cazul în care nu sunt incluse dispozitive de încărcare alături de echipamentele radio:

Image 2

2.

Sunt admise diverse variații ale pictogramei (de exemplu, în ce privește culoarea, forma plină sau goală, grosimea liniei), cu condiția ca aceasta să rămână vizibilă și lizibilă. În cazul în care pictograma este redusă sau mărită, se păstrează proporțiile prevăzute în desenele de la punctul 1 din prezenta parte. Dimensiunea «a» menționată la punctul 1 din prezenta parte trebuie să fie mai mare sau egală cu 7 mm, indiferent de variație.

PARTEA A IV-A

Conținutul și formatul etichetei

1.

Eticheta trebuie să aibă următorul format:

Image 3

2.

Literele «XX» se înlocuiesc cu valoarea corespunzătoare puterii minime de care are nevoie echipamentul radio pentru încărcare, care indică nivelul minim de putere pe care ar trebui să îl furnizeze un dispozitiv de încărcare pentru încărcarea echipamentului radio. Literele «YY» se înlocuiesc cu valoarea corespunzătoare puterii maxime de care are nevoie echipamentul radio pentru a atinge viteza maximă de încărcare, care indică nivelul minim de putere pe care ar trebui să îl furnizeze un dispozitiv de încărcare pentru a atinge viteza maximă de încărcare. Trebuie afișată abrevierea «USB PD» (USB Power Delivery) în cazul în care echipamentul radio este compatibil cu acest protocol de comunicare pentru încărcare. «USB PD» este un protocol care negociază furnizarea cea mai rapidă de curent de la dispozitivul de încărcare la echipamentul radio, fără a scurta durata de viață a bateriei.

3.

Sunt admise diverse variații ale etichetei (de exemplu, în ce privește culoarea, forma plină sau goală, grosimea liniei), cu condiția ca aceasta să rămână vizibilă și lizibilă. În cazul în care eticheta este redusă sau mărită, se păstrează proporțiile prevăzute în desenul de la punctul 1 din prezenta parte. Dimensiunea «a» menționată la punctul 1 din prezenta parte trebuie să fie mai mare sau egală cu 7 mm, indiferent de variație.

Top