EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0411

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice (reformare) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piața energiei electrice (reformare) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (reformare) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice

SWD/2016/0411 final - 2016/0379 (COD)

Bruxelles, 30.11.2016

SWD(2016) 411 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice (reformare)

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piața energiei electrice (reformare)

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (reformare)

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice

{COM(2016) 861 final}
{SWD(2016) 410 final}
{SWD(2016) 412 final}
{SWD(2016) 413 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului privind:

-Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice (reformare)

-Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piața energiei electrice (reformare)

-Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (reformare)

-Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice 

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată? Maximum 11 rânduri

Existența unor piețe ale energiei electrice care funcționează corect și care asigură o siguranță a alimentării cu energie la prețuri competitive este esențială pentru creștere și pentru bunăstarea consumatorilor. Prin urmare, acestea se află în centrul politicii energetice a UE. De asemenea, ele constituie un obiectiv esențial al uniunii energetice a UE, care anunța intenția acesteia de a elabora propuneri legislative privind siguranța alimentării cu energie electrică și de a reorganiza piața energiei electrice, făcând legătura între comerțul cu ridicata și comerțul cu amănuntul. Prezenta evaluare a impactului arată faptul că tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon va avea implicații profunde pentru organizarea sectorului energiei electrice din UE și pentru rolurile actorilor de pe piață și ale consumatorilor. Ea identifică necesitatea realizării unor potențiale ameliorări în patru domenii interconectate: (i) organizarea actuală a pieței nu este potrivită pentru a absorbi volume mari de producție variabilă, deseori distribuită, de energie electrică și pentru a permite noi evoluții tehnologice; (ii) există incertitudini în ceea ce privește suficiența viitoarelor investiții în capacitatea de producție și necoordonarea piețelor de capacități; (iii) atunci când se pregătesc pentru situații de criză sau gestionează astfel de situații, statele membre urmează abordări naționale necoordonate și tind să nu țină seama de situația din afara granițelor proprii; și (iv) pe piețele energiei electrice cu amănuntul, introducerea de noi servicii este lentă, nivelul serviciilor este scăzut, iar performanța piețelor este discutabilă.

Ce se așteaptă de la această inițiativă? Maximum 8 rânduri

Obiectivul de politică general este de a face ca piețele energiei electrice să fie mai sigure, mai eficiente și mai competitive, asigurând în același timp faptul că energia electrică este produsă în mod durabil și rămâne la un preț accesibil pentru toți. Pentru aceasta, trebuie ca toate beneficiile generate de concurență în ceea ce privește prețurile, precum și gama și nivelul serviciilor să ajungă până la fiecare consumator. Există patru obiective specifice: (i) adaptarea organizării pieței astfel încât producția variabilă și deseori distribuită să fie rentabilă, ținând seama de evoluțiile tehnologice; (ii) facilitarea investițiilor în tipul și în cantitatea corecte de resurse pentru a garanta siguranța alimentării cu energie electrică, limitând în același timp efectele de denaturare ale mecanismelor necoordonate de asigurare a capacității; (iii) ameliorarea capacității statelor membre de a se baza unul pe altul în momente de suprasolicitare a sistemului și îmbunătățirea coordonării și cooperării lor în situații de criză; și (iv) abordarea cauzelor și simptomelor unei concurențe slabe pe piețele energiei electrice cu amănuntul.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? Maximum 7 rânduri

Piețele energiei electrice au devenit mai integrate datorită creșterii comerțului transfrontalier cu energie electrică și existenței unui număr mai mare de interconectări fizice în rețeaua europeană de energie electrică. Acești factori, plus ponderile din ce în ce mai mari ale surselor de energie regenerabile, au făcut ca sistemele naționale de energie electrică să fie mult mai interdependente decât în trecut. Prezenta inițiativă vizează modificarea legislației existente a UE și crearea de noi cadre pentru cooperarea transfrontalieră. Aceste obiective pot fi realizate din punct de vedere juridic și practic numai la nivel european. Provocările aferente nu pot fi soluționate la fel de eficient de statele membre acționând separat. Promovarea unei piețe mai eficiente și mai integrate a energiei electrice și asigurarea unui răspuns politic mai coordonat în ceea ce privește siguranța alimentării cu energie electrică necesită abordări armonizate și coordonate din partea tuturor statelor membre. Aceste obiective pot fi realizate în modul cel mai eficace prin acțiuni la nivelul UE.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce? Maximum 14 rânduri 

Evaluarea impactului prezintă o serie de opțiuni de politică legislative și nelegislative pentru fiecare dintre cele patru domenii problematice identificate.

Pentru a adapta organizarea pieței: (0) nicio acțiune la nivelul UE; (0+) o opțiune nelegislativă; (1) modernizarea flexibilității pieței prin introducerea unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic, care lasă loc pentru punerea în aplicare la nivel național. Această opțiune stabilește grade diferite de ambiție în ceea ce privește integrarea piețelor, de la ambiția cea mai mică (a) la ambiția cea mai mare (c); (2) integrarea completă a pieței UE. Opțiunea preferată este opțiunea 1(c).

Pentru a facilita investițiile în capacitatea de producție: (0) nicio acțiune la nivelul UE; (0+) o opțiune nelegislativă; (1) urmărirea realizării unei piețe a energiei îmbunătățite, fără mecanisme de asigurare a capacității; (2) bazarea mecanismelor de asigurare a capacității pe o evaluare a adecvării la nivelul UE; (3) bazarea mecanismelor de asigurare a capacității pe un cadru al UE pentru participarea transfrontalieră; (4) instituirea de mecanisme de asigurare a capacității la nivelul UE/regionale. Opțiunea preferată este opțiunea 3 (care cuprinde, de asemenea, opțiunile 1 și 2).

Pentru a ameliora coordonarea și capacitatea statelor membre de a se baza unul pe altul în momente de criză: (0) nicio acțiune la nivelul UE; (0+) aplicarea unei opțiuni nelegislative; (1) norme comune minime care să fie respectate de statele membre; (2) norme comune minime, plus obligații de cooperare eficace într-un context regional și la nivelul UE; (3) armonizare completă și luarea deciziilor la nivel regional. Opțiunea preferată este opțiunea 2.

Pentru a aborda problema concurenței slabe pe piețele cu amănuntul: (0) nicio acțiune la nivelul UE; (0+) o opțiune nelegislativă pentru îmbunătățirea concurenței și a implicării consumatorilor; (1) introducerea unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic care lasă loc pentru punerea în aplicare la nivel național; (2) armonizare completă și măsuri de protecție importante pentru consumatori. Opțiunea preferată este opțiunea 1.

Opțiunile preferate sunt cele mai eficace, cele mai eficiente din punct de vedere economic și cele mai consecvente cu alte domenii de politică.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni? Maximum 7 rânduri 

Diversele opțiuni și idei se bazează pe o analiză comparativă a opțiunilor și a argumentelor prezentate de toate părțile interesate relevante, în special în cadrul consultărilor publice. Considerăm că inițiativele propuse reprezintă compromisuri echitabile și proporționale. De asemenea, considerăm că ele vor duce la piețe care sunt mai sigure, mai eficiente și mai competitive pe termen scurt și mediu, asigurând în același timp faptul că energia electrică este produsă în mod durabil și rămâne la un preț accesibil. Inițiativele propuse asigură faptul că piața internă a energiei electrice nu va avea de suferit.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, avantajele opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri 

Prezentăm mai jos o vedere de ansamblu globală a beneficiilor opțiunilor preferate:

-O contribuție la piața internă a energiei electrice prin crearea unor condiții de concurență echitabile între diferitele resurse din partea ofertei/cererii. Aceasta sporește presiunile concurențiale și, prin urmare, ar putea exercita o presiune în sensul reducerii facturilor la energie electrică, în beneficiul ultim al consumatorilor și al economiei, fără impact asupra mediului. Mai mult, o piață a energiei electrice care funcționează bine va genera beneficii indirecte pentru mediu, deoarece ar crea stimulente pentru producția cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

-Sisteme de energie electrică mai fiabile și la prețuri mai scăzute în Europa. Acestea sunt benefice pentru economie și oferă beneficii directe pentru întreprinderi și pentru consumatori. Ele ar contribui la prevenirea crizelor de energie electrică și, în cazul în care acestea totuși apar, ar optimiza resursele limitate și ar asigura funcționarea în continuare a piețelor cât mai mult timp posibil.

-Funcționarea mai eficientă a sistemelor europene de transport și de distribuție. Aceasta duce la economii de costuri care pot fi în cele din urmă transferate către consumatori, inclusiv către cei afectați de sărăcia energetică și către întreprinderi. Și acesta este un beneficiu pentru economie și pentru cetățeni. De asemenea, generează și beneficii indirecte pentru mediu, deoarece un sistem mai eficient este mai în măsură să încorporeze ponderi ridicate de energie produsă din surse regenerabile.

-Măsurile propuse în legătură cu sărăcia energetică vor avea efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării din gospodăriile europene, precum și efecte indirecte, prin creșteri ale productivității la nivelul întregii economii.

Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, costurile opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri

Ar putea apărea costuri administrative pentru părțile interesate, care decurg din necesitatea ca acestea să își revizuiască și să își adapteze practicile profesionale pentru a facilita schimbările propuse în cadrul inițiativei în ceea ce privește funcționarea piețelor energiei electrice. Cu toate acestea, se vor produce și economii de costuri, pe măsură ce piețele energiei electrice vor deveni mai integrate. Nu este preconizat niciun impact negativ direct de ordin social sau asupra mediului.

Care sunt efectele asupra IMM-urilor și a competitivității? Maximum 8 rânduri

Inițiativele propuse vor reduce obstacolele cu care se confruntă întreprinderile noi ce doresc să intre pe piață și le vor oferi acestora un cadru de funcționare stabil. Acest lucru este deosebit de important pentru întreprinderile nou-înființate și pentru IMM-urile care oferă de obicei servicii și produse energetice inovatoare. Pe de altă parte, instalațiile foarte mici ar putea fi supuse unor efecte de ordin administrativ. Efectele respective sunt reduse în mod semnificativ prin măsurile de facilitare a agregării acestora, care permit operarea și gestionarea în comun a unui număr mare de instalații mici. De asemenea, sunt prevăzute anumite excepții.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? Maximum 4 rânduri

Este posibil ca inițiativele propuse să implice un cost punctual pentru statele membre, care vor trebui să își modifice legislația națională. De asemenea, este posibil ca ele să creeze o sarcină suplimentară pentru autoritățile competente, deoarece acestea vor trebui să supravegheze punerea în aplicare a inițiativelor și să monitorizeze aplicarea lor continuă. Impactul va fi însă limitat, deoarece autoritățile competente îndeplinesc deja astfel de sarcini la nivel național.

Vor exista și alte impacturi semnificative? Maximum 6 rânduri

Se poate preconiza o cooperare mai strânsă cu părțile contractante la Comunitatea Energiei, odată ce aceste țări implementează și aplică inițiativele propuse. Acest lucru este valabil în special pentru statele membre care au granițe comune cu țările membre ale Comunității Energiei.

Proporționalitatea?

Opțiunile preferate prezentate pe scurt mai sus au în comun faptul că urmăresc să atingă un echilibru între patru obiective: (i) ameliorarea fiabilității, a eficienței și a competitivității generale a piețelor energiei electrice; (ii) facilitarea tranziției către producția de energie electrică cu emisii scăzute de dioxid de carbon; (iii) promovarea cooperării regionale; și (iv) lăsarea de loc pentru punerea în aplicare la nivel național.

D. Măsuri ulterioare

Când va fi revizuită politica? Maximum 4 rânduri 

Comisia va monitoriza transpunerea legislației și respectarea măsurilor adoptate. Ea va lua măsuri de executare dacă și când se impune acest lucru. Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) va monitoriza anual progresele realizate în direcția îndeplinirii obiectivelor inițiativelor propuse. Comisia va evalua eficacitatea, eficiența, coerența și relevanța măsurilor adoptate în final, la cinci ani (orientativ) de la intrarea în vigoare a măsurilor adoptate.

Top