Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0411

    2008/411/CE: Decizia Comisiei din 21 mai 2008 privind armonizarea benzii de frecvențe 3400 - 3800 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în cadrul Comunității [notificată cu numărul C(2008) 1873] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 144, 4.6.2008, p. 77–81 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 08/02/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/411/oj

    4.6.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 144/77


    DECIZIA COMISIEI

    din 21 mai 2008

    privind armonizarea benzii de frecvențe 3 400-3 800 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în cadrul Comunității

    [notificată cu numărul C(2008) 1873]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2008/411/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (Decizia privind spectrul de frecvențe radio) (1), în special articolul 4 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Comisia a sprijinit o utilizare mai flexibilă a spectrului în comunicarea sa privind „Accesul rapid la spectrul de frecvențe pentru serviciile de comunicații electronice fără fir prin mărirea flexibilității” (2), în care se referă, printre altele, la banda 3 400-3 800 MHz. Neutralitatea tehnologică și neutralitatea serviciilor au fost subliniate de către statele membre în avizul Grupului pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPG) asupra WAPECS (Wireless Access Policy for Electronic Communications Services – „Politica privind accesul fără fir pentru serviciile de comunicații electronice”) din 23 noiembrie 2005, în vederea unei utilizări mai flexibile a spectrului. Mai mult, conform avizului respectiv, aceste obiective de politică nu trebuie să fie impuse în mod brutal, ci progresiv, astfel încât să se evite perturbarea pieței.

    (2)

    Desemnarea benzii 3 400-3 800 MHz pentru aplicații fixe, nomadice și mobile reprezintă un element important care implică convergența sectoarelor de comunicații mobile, fixe și de radiodifuziune, precum și care reflectă inovația tehnică. Serviciile oferite în această bandă de frecvențe ar trebui să fie destinate, în principal, accesului utilizatorului final la comunicațiile de bandă largă.

    (3)

    Se prevede că serviciile de comunicații electronice de bandă largă pe suport radio, pentru care urmează să se desemneze banda 3 400-3 800 MHz, vor fi, în mare parte, paneuropene, în sensul că utilizatorii acestor servicii de comunicații electronice dintr-un stat membru vor putea, de asemenea, să aibă acces la servicii echivalente în orice alt stat membru.

    (4)

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Decizia nr. 676/2002/CE, Comisia a acordat un mandat la data de 4 ianuarie 2006 Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (denumită în continuare „CEPT”) pentru a identifica condițiile privind punerea la dispoziție de benzi de frecvențe radio armonizate în cadrul UE pentru aplicații de acces pe suport radio de bandă largă (BWA – Broadband Wireless Access).

    (5)

    Ca răspuns la acest mandat, CEPT a publicat un raport (Raportul 15 al CEPT) cu privire la accesul fără fir în bandă largă (BWA), în care se concluzionează că instalarea de rețele fixe, nomadice și mobile este fezabilă din punct de vedere tehnic în banda de frecvențe 3 400-3 800 MHz, în condițiile tehnice descrise în Decizia ECC/DEC/(07)02 și în Recomandarea ECC/REC/(04)05 ale Comitetului pentru comunicații electronice.

    (6)

    Rezultatele mandatului CEPT trebuie să devină aplicabile în Comunitate și puse în aplicare de îndată de către statele membre, ținându-se seama de cererea pieței în favoarea introducerii de servicii de comunicații electronice terestre care oferă acces de bandă largă în aceste benzi. Având în vedere diferențele existente cu privire la utilizarea actuală și la cererea pieței pentru subbenzile 3 400-3 600 MHz și 3 600-3 800 MHz la nivel național, ar trebui să se stabilească un termen diferit pentru desemnarea și disponibilitatea celor două subbenzi.

    (7)

    Prin desemnarea și punerea la dispoziție a benzii 3 400-3 800 MHz, în conformitate cu mandatul privind BWA, se recunoaște faptul că există și alte aplicații în aceste benzi și nu se exclude utilizarea viitoare a acestora de către alte sisteme și servicii cărora aceste benzi le sunt atribuite în conformitate cu Regulamentul radiocomunicațiilor al UIT (desemnare pe o bază neexclusivă). În Raportul 100 al Comitetului pentru comunicații electronice s-au elaborat criterii de partajare adecvate de coexistență cu alte sisteme și servicii în aceeași bandă sau în benzi adiacente. Acest raport confirmă, printre altele, că partajul cu serviciile prin satelit este adesea fezabil, având în vedere gradul de răspândire a acestora în Europa, cerințele de separare geografică și evaluarea de la caz la caz a topografiei reale a terenului.

    (8)

    BEM (Block Edge Masks) sunt parametri tehnici care se aplică întregului bloc de frecvențe al unui utilizator specific, independent de numărul de canale necesare tehnologiei alese de acesta. Aceste măști sunt destinate să facă parte din regimul de autorizare pentru utilizarea spectrului. Acestea acoperă atât emisiile în cadrul blocului de frecvențe (adică puterea semnalului emis în cadrul blocului), cât și emisiile în afara blocului de frecvențe (adică emisia în afara blocului). Acestea reprezintă cerințe normative destinate gestionării riscului de interferențe prejudiciabile între rețele vecine și nu aduc atingere limitelor stabilite de standardele pentru echipamente în temeiul Directivei 1999/5/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 1999 privind echipamentele hertziene și echipamentele terminale de telecomunicații și recunoașterea reciprocă a conformității acestora (3).

    (9)

    Armonizarea condițiilor tehnice pentru disponibilitatea și utilizarea eficientă a spectrului nu include asignarea, procedurile și calendarul de acordare a licențelor, nici decizia de a recurge la proceduri de selecție competitive pentru asignarea de frecvențe radio, care vor fi organizate de statele membre în conformitate cu legislația comunitară.

    (10)

    Diferențele dintre situațiile moștenite la nivel național ar putea duce la denaturări ale concurenței. Cadrul de reglementare existent oferă statelor membre mijloacele de a rezolva aceste probleme într-un mod proporționat, nediscriminatoriu și obiectiv, în conformitate cu legislația comunitară, în special cu Directiva 2002/20/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea rețelelor și a serviciilor de comunicații electronice (4) (Directiva privind autorizarea) și cu Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice (5) (directivă-cadru).

    (11)

    Utilizarea benzii 3 400-3 800 MHz de către alte aplicații existente în țările terțe poate limita introducerea și utilizarea acesteia de către rețele de comunicații electronice în mai multe state membre. Informațiile cu privire la astfel de limitări trebuie notificate Comisiei în conformitate cu articolul 7 și cu articolul 6 alineatul (2) din Decizia 676/2002/CE și publicate în conformitate cu articolul 5 din Decizia 676/2002/CE.

    (12)

    Pentru a asigura o utilizare eficientă a benzii 3 400-3 800 MHz și pe termen mai lung, administrațiile trebuie să continue să realizeze studii care pot contribui la o eficiență sporită și la o utilizare inovatoare, cum ar fi arhitecturile de rețea multinodală. Este necesar să se țină seama de astfel de studii, în cazul în care se are în vedere o revizuire a prezentei decizii.

    (13)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru spectrul de frecvențe radio,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prezenta decizie urmărește să armonizeze condițiile pentru punerea la dispoziție și utilizarea eficientă a benzii 3 400-3 800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice, fără a aduce atingere protecției și menținerii în funcțiune a altor utilizări existente în această bandă.

    Articolul 2

    (1)   În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, statele membre desemnează și pun la dispoziție, pe o bază neexclusivă, banda 3 400-3 600 MHz pentru rețelele terestre de comunicații electronice, în conformitate cu parametrii stabiliți în anexa la prezenta decizie.

    (2)   Până la 1 ianuarie 2012, statele membre desemnează și ulterior pun la dispoziție, pe o bază neexclusivă, banda de 3 600-3 800 MHz pentru rețele terestre de comunicații electronice, în conformitate cu parametrii stabiliți în anexa la prezenta decizie.

    (3)   Statele membre veghează ca rețelele prevăzute la alineatele (1) și (2) să ofere o protecție corespunzătoare sistemelor din benzile adiacente.

    (4)   Statelor membre nu li se impune să respecte obligațiile care decurg din prezenta decizie în zonele geografice în care coordonarea cu țări terțe necesită o deviație de la parametrii din anexa la prezenta decizie.

    Statele membre depun toate eforturile practic posibile pentru a soluționa astfel de deviații, pe care le notifică Comisiei, inclusiv zonele geografice afectate, și publică informațiile relevante în conformitate cu Decizia nr. 676/2002/CE.

    Articolul 3

    Statele membre permit utilizarea benzii 3 400-3 800 MHz în conformitate cu articolul 2 pentru rețele fixe, nomadice și mobile de comunicații electronice.

    Articolul 4

    Statele membre mențin sub observație folosirea benzii 3 400-3 800 MHz și raportează constatările lor Comisiei pentru a permite revizuirea periodică și oportună a deciziei.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 21 mai 2008.

    Pentru Comisie

    Viviane REDING

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 108, 24.4.2002, p. 1.

    (2)  COM(2007) 50.

    (3)  JO L 91, 7.4.1999, p. 10. Directivă modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).

    (4)  JO L 108, 24.4.2002, p. 21.

    (5)  JO L 108, 24.4.2002, p. 33. Directivă modificată prin Regulamentul (CE) nr. 717/2007 (JO L 171, 29.6.2007, p. 32).


    ANEXĂ

    PARAMETRII MENȚIONAȚI LA ARTICOLUL 2

    Următorii parametri tehnici, denumiți BEM (Block Edge Masks), reprezintă o componentă esențială a condițiilor necesare pentru asigurarea coexistenței, în absența unor acorduri bilaterale sau multilaterale între rețele vecine. De asemenea, se pot utiliza parametri tehnici mai puțin stricți, în cazul în care operatorii unor astfel de rețele ajung la un acord în acest sens. Echipamentele care operează în această bandă pot utiliza, de asemenea, alte limite de putere echivalentă izotrop radiată (p.e.i.r.) (1) decât cele stabilite mai jos, cu condiția să se aplice tehnici de atenuare corespunzătoare, conforme cu Directiva 1999/5/CE și care oferă un nivel de protecție cel puțin echivalent cu cel prevăzut de acești parametri tehnici (2).

    A.   LIMITE PENTRU EMISIILE ÎN CADRUL BLOCULUI

    Tabelul 1

    Limite ale densității spectrale a p.e.i.r. pentru instalarea de rețele fixe sau mobile în benzile cuprinse între 3 400 și 3 800 MHz

    Tipul de stație

    Densitatea spectrală maximă a p.e.i.r.

    (dBm/MHz)

    (inclusiv toleranțele și intervalul de control automat al puterii emițătorului)

    Stație centrală (și legăturile descendente ale stațiilor repetoare)

    +53 (3)

    Stația terminală în exterior (și legăturile ascendente ale stațiilor repetoare)

    +50

    Stația terminală în interior

    +42


    Tabelul 2

    Limite ale densității spectrale a p.e.i.r pentru instalarea de rețele mobile în benzile cuprinse între 3 400 și 3 800 MHz

    Tipul de stație

    Densitatea spectrală maximă a p.e.i.r.

    (dBm/MHz)

    (intervalul minim de control automat al puterii emițătorului: 15 dB)

    Stație centrală

    +53 (4)

    Stație terminală

    +25

    B.   LIMITE PENTRU EMISIILE ÎN AFARA BLOCULUI (MĂȘTI BEM PENTRU STAȚII CENTRALE)

    Figură

    Emisiile stației centrale în afara blocului

    Image

    Tabel

    Descrierea tabulară a măștii BEM (Block Edge Mask) pentru stația centrală

    Ecart de frecvență

    Limitele densității puterii de ieșire a emițătorului stației centrale

    (dBm/MHz)

    În interiorul benzii (în interiorul blocului asignat)

    A se vedea tabelele 1 și 2

    ΔF = 0

    – 6

    0<ΔF<A

    – 6 – 41· (ΔF/A)

    A

    – 47

    A<ΔF<B

    – 47 – 12· ((ΔF – A)/(B – A))

    ΔF≥B

    – 59


    (1)  Putere echivalentă izotrop radiată.

    (2)  Condițiile tehnice generice aplicabile rețelelor fixe și nomadice sunt enumerate în Standardele armonizate EN 302 326-2 și EN 302 326-3, care includ și definițiile stațiilor centrale și ale stațiilor terminale. Termenul „stație centrală” poate fi considerat echivalentul termenului „stație de bază” în contextul rețelelor celulare mobile.

    (3)  Valoarea densității spectrale a p.e.i.r a stației centrale, indicată în tabel, este considerată adecvată pentru antenele sectoriale convenționale de 90 de grade.

    (4)  Valoarea densității spectrale a p.e.i.r. a stației centrale, indicată în tabel, este considerată adecvată pentru antenele sectoriale convenționale de 90 de grade.


    Top