EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0054

Decizia Consiliului din 30 ianuarie 2006 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania și de abrogare a Deciziei 2004/519/CE

JO L 35, 7.2.2006, p. 1–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 334M, 12.12.2008, p. 854–888 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/03/2008; abrogat prin 32008D0210

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/54(1)/oj

11/Volumul 45

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

3


32006D0054


L 035/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 30 ianuarie 2006

privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania și de abrogare a Deciziei 2004/519/CE

(2006/54/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și asociere (1), în special articolul 2,

având în vedere propunerea Comisiei,

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Salonic din 19 și 20 iunie 2003 a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca mijloc de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 prevede că trebuie stabilite de către Consiliu principiile, prioritățile și condițiile care urmează să fie incluse în parteneriatele europene, precum și eventualele modificări ulterioare.

(3)

Consiliul a adoptat la 14 iunie 2004 un prim parteneriat european cu Albania (2). Acest parteneriat ar trebui actualizat pentru a identifica noile domenii prioritare pentru activități ulterioare, pe baza constatărilor din raportul din 2005 privind progresul înregistrat de Albania în vederea integrării în Uniunea Europeană.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 indică faptul că monitorizarea în urma parteneriatelor europene este asigurată în cadrul mecanismelor stabilite în temeiul procesului de stabilizare și asociere.

(5)

Pentru a pregăti integrarea în Uniunea Europeană, Albania ar trebui să elaboreze un plan care să cuprindă un calendar și măsuri specifice de abordare a priorităților acestui parteneriat european.

(6)

Prin urmare, Decizia 2004/519/CE ar trebui abrogată,

DECIDE:

Articolul 1

În conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (CE) nr. 533/2004, principiile, prioritățile și condițiile din Parteneriatul european cu Albania sunt enunțate în anexa la prezenta decizie, care face parte integrantă din aceasta.

Articolul 2

Punerea în aplicare a parteneriatului european se examinează în cadrul mecanismelor stabilite în temeiul procesului de stabilizare și asociere, în special al rapoartelor de activitate anuale prezentate de către Comisie.

Articolul 3

Decizia 2004/519/CE se abrogă.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 30 ianuarie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

U. PLASSNIK


(1)  JO L 86, 24.3.2004, p. 1.

(2)  Decizia 2004/519/CE a Consiliului din 14 iunie 2004 privind principiile, prioritățile și condițiile cuprinse în Parteneriatul european cu Albania (JO L 223, 24.6.2004, p. 20).


ANEXĂ

PARTENERIATUL EUROPEAN DIN 2005 CU ALBANIA

1.   INTRODUCERE

Consiliul European de la Salonic a aprobat introducerea parteneriatelor europene ca mijloc de concretizare a perspectivei europene a țărilor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

Primul parteneriat european cu Albania a fost adoptat de către Consiliu la 14 iunie 2004. Acest parteneriat ar trebui actualizat pe baza constatărilor din raportul din 2005 privind progresul înregistrat de Albania. Cel de-al doilea parteneriat european identifică noi priorități de acțiune. Aceste priorități noi sunt adaptate nevoilor specifice și stadiului de pregătire a Albaniei și vor fi actualizate în cazul în care este necesar. Parteneriatul european prevede, în egală măsură, orientări privind asistența financiară acordată țării.

Albania va elabora un plan care va cuprinde un calendar și măsuri specifice pentru abordarea priorităților.

2.   PRINCIPII

Procesul de stabilizare și asociere rămâne cadrul pentru parcursul european al țărilor din Balcanii de Vest până la aderarea viitoare a acestora.

Principalele priorități identificate pentru Albania se referă la capacitatea acestei țări de a îndeplini criteriile definite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 și condițiile stabilite pentru procesul de stabilizare și asociere, în special condițiile definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și 21 și 22 iunie 1999, în conținutul declarației finale a Summitului de la Zagreb din 24 noiembrie 2000 și al agendei de la Salonic.

3.   PRIORITĂȚI

Prioritățile enumerate în prezentul parteneriat european au fost selectate pe baza unei evaluări realiste a obiectivelor pe care Albania ar fi în măsură să le realizeze sau a progreselor substanțiale pe care le-ar putea întreprinde în acest sens în următorii câțiva ani. Se face o distincție între prioritățile pe termen scurt, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în termen de unu sau doi ani și prioritățile pe termen mediu, care ar trebui să fie aduse la îndeplinire în termen de trei sau patru ani. Prioritățile privesc atât legislația, cât și punerea în aplicare a acesteia.

Ținând seama de costurile substanțiale pe care le implică respectarea tuturor cerințelor Uniunii Europene, precum și de complexitatea acestor cerințe în anumite domenii, parteneriatul nu include în acest stadiu toate sarcinile importante. Parteneriatele viitoare vor include alte priorități în funcție de progresul înregistrat de către Albania.

La începutul secțiunii 3.1 au fost identificate și grupate prioritățile esențiale pe termen scurt. Ordinea acestor priorități esențiale nu constituie o clasificare în funcție de importanță.

3.1.   PRIORITĂȚI PE TERMEN SCURT

Priorități esențiale

Obținerea unor rezultate concrete îmbunătățite în lupta împotriva crimei organizate, în special prin folosirea deplină a dispozițiilor noilor legi privind crima organizată și accelerarea aplicării măsurilor concrete împotriva crimei organizate.

Aplicarea și actualizarea planului de acțiune împotriva corupției 2004-2005 și a recomandărilor rapoartelor de evaluare ale Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

Aplicarea legislației existente privind restituirea/despăgubirea bunurilor imobiliare. În special, accelerarea atât a primei înregistrări a proprietăților, cât și a administrării cererilor de restituire și asigurarea viabilității strategiilor și a mecanismelor de despăgubire.

Încurajarea libertății mijloacelor de informare în masă, în special prin accelerarea adoptării legislației corespunzătoare pentru mijloacele scrise de informare în masă și îmbunătățirea legislației privind mijloacelor electronice de informare în masă, ținând seama de standardele comunitare.

Consolidarea în continuare a guvernării sectorului public, în special a gestionării, a planificării și a aplicării investițiilor publice.

Cerințe politice

Democrație și statul de drept

Guvernare

Asigurarea unei orientări politice clare și a unui angajament instituțional și încurajarea unui consens constructiv pentru aplicarea reformelor necesare în vederea progresului în cadrul procesului de stabilizare și asociere.

Alegeri

Pregătirea alegerilor locale din 2006 în mod corespunzător și la timp, aplicând cu promptitudine recomandările emise de către OSCE/Biroul pentru instituții democratice și drepturile omului după alegerile parlamentare din 2005, în special prin îmbunătățirea listelor electorale.

Administrație publică

Asigurarea aplicării legii privind serviciile publice în ceea ce privește numirile în administrația publică și funcționarea acesteia.

Asigurarea faptului că recrutarea, transferul și concedierea funcționarilor sunt realizate conform normelor stabilite.

Asigurarea aplicării legii privind serviciile publice și întreprinderea unor demersuri pentru îmbunătățirea acesteia.

Asigurarea punerii la dispoziție a sediului, a echipamentului și a personalului instruit corespunzător pentru Ministerul Integrării Europene și îmbunătățirea coordonării dintre acest minister și ministerele de resort.

Folosirea deplină și eficientă a sistemului de planificare integrată.

Sistemul judiciar

Creșterea transparenței procedurii judiciare penale și civile.

Garantarea faptului că judecătorii și procurorii sunt numiți prin concurs.

Consolidarea statutului, a independenței și a protecției constituționale a magistraților.

Stabilirea unor reguli obiective pentru atribuirea cauzelor către judecători.

Punerea în aplicare a unui sistem transparent și bazat pe merite pentru evaluarea procurorilor.

Îmbunătățirea coordonării dintre parchet și poliție.

Asigurarea respectării convențiilor internaționale relevante la înființarea și administrarea penitenciarelor noi.

Asigurarea disponibilității resurselor corespunzătoare pentru protecția credibilă a martorilor.

Creșterea în permanență a ratei de punere în executare a hotărârilor judecătorești.

Politica anticorupție

Adoptarea legislației necesare pentru armonizarea cadrului juridic albanez cu convențiile europene privind corupția (în materie de drept civil și penal) ratificate de Albania și cu convențiile relevante ale Organizației Națiunilor Unite.

Îmbunătățirea legislației existente privind corupția și aplicarea acesteia luând în considerare în mod corespunzător coordonarea interministerială.

Asigurarea aplicării legii privind declararea activelor.

Consolidarea capacității instituționale pentru investigarea și urmărirea cazurilor de corupție.

Asigurarea faptului că unitatea specializată de pe lângă Parchetul din Tirana (care se ocupă de infracțiuni financiare) administrează și cazuri de corupție.

Reducerea listei de funcționari care beneficiază de imunitate și acordarea imunității doar în cazul în care acest lucru este strict necesar.

Drepturile omului și protecția minorităților

Respectarea legislației internaționale privind drepturile omului

Asigurarea faptului că toate instituțiile de aplicare a legii își cunosc pe deplin obligațiile în domeniul drepturilor omului și că le aplică în conformitate cu convențiile internaționale ratificate de Albania, în special cu Convenția europeană a drepturilor omului.

În caz de tratamente inumane aplicate de către organele de aplicare a legii, asigurarea urmăririi corespunzătoare a autorilor acestora.

Asigurarea conformității Codului penal albanez cu Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva torturii.

Aplicarea planului principal pentru 2004 în vederea îmbunătățirii condițiilor pentru deținuți și pentru prizonierii în arest preventiv.

Asigurarea respectării riguroase a codului deontologic al sistemului penitenciarelor.

Drepturi civile și politice

Alinierea legislației albaneze privind calomnia la standardele Uniunii Europene și aplicarea acesteia.

Accelerarea adoptării unei legislații eficiente pentru a asigura transparența privind proprietatea asupra mijloacelor de informare în masă.

Îmbunătățirea gestionării Consiliului Național al Radioului și Televiziunii și finalizarea planului național pentru frecvențele alocate serviciilor de radio și televiziune.

Promovarea independenței și a standardelor profesionale ale jurnaliștilor.

Asigurarea aplicării riguroase a măsurilor legale care interzic vânzarea proprietății publice înainte de restituire.

Drepturi culturale, drepturile și protecția minorităților

Îmbunătățirea cadrului legal privind minoritățile astfel încât acesta să îndeplinească cerințele Convenției-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și asigurarea aplicării acesteia pe întregul teritoriu al Albaniei, în special în ceea ce privește creșterea utilizării limbilor minoritare în relațiile dintre autorități și cetățeni și afișarea denumirilor locale, îmbunătățind accesul persoanelor care aparțin minorităților la mijloacele de informare în masă și extinderea învățământului în limba minorităților.

Aplicarea strategiei naționale pentru romi în cadrul strategiei statului de combatere a sărăciei și a excluderii sociale. Furnizarea datelor exacte privind numărul minorităților din Albania.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Respectarea procesului de stabilizare și asociere și a angajamentelor de la Salonic din punct de vedere al cooperării regionale și al relațiilor de bună vecinătate.

Asigurarea aplicării tuturor acordurilor regionale de liber schimb și depunerea de eforturi în vederea viitorului Acord regional de liber schimb în Europa de Sud-Est.

Încheierea și punerea în aplicare a acordurilor cu țările vecine și asigurarea aplicării eficiente a acestora, în special în ceea ce privește comerțul, cooperarea transfrontalieră, lupta împotriva crimei organizate, a contrabandei și a traficului, cooperarea judiciară, gestionarea frontierelor, readmisia, mediul, transportul și energia.

Cerințe economice

Menținerea stabilității macroeconomice prin accelerarea reformelor fiscale, în special în ceea ce privește procedura bugetară, gestionarea cheltuielilor și reforma salariilor în sectorul public.

Îmbunătățirea procedurilor bugetare prin consolidarea legăturilor între obiectivele politice și planificarea și execuția bugetului.

Reducerea economiei subterane prin aplicarea eficientă și nediscriminatorie a legislației fiscale și prin intensificarea luptei împotriva fraudei fiscale.

Adoptarea măsurilor necesare în vederea privatizării cu succes a Albtelecom.

Îmbunătățirea statisticilor macroeconomice și acoperirea registrului comerțului.

Aplicarea strategiei naționale pentru dezvoltarea socială și economică, asigurarea unei coordonări strânse cu planul de acțiune actualizat pentru aplicarea priorităților parteneriatului european.

Adoptarea măsurilor pentru îmbunătățirea sistemelor de protecție socială și combaterea excluderii sociale.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Consolidarea capacității administrative a Secretariatului OMC-ului și a Agenției de Promovare a Exportului.

Adoptarea unor măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare al operatorilor economici cu privire la conceptele de standarde și certificare și importanța acestora în comerțul internațional.

Elaborarea unei strategii naționale de supraveghere a pieței și consolidarea Departamentului de protecție a consumatorilor.

Asigurarea faptului că departamentul de acreditare dispune de infrastructura fizică adecvată și un număr suficient de salariați și adoptarea unui plan global de lucru pentru aderarea viitoare a Albaniei la Cooperarea europeană pentru acreditare.

Circulația persoanelor, a serviciilor și dreptul de stabilire

Modificarea legislației prezente privind dreptul de stabilire pentru a asigura pe deplin egalitatea de tratament a societăților străine și a celor naționale, făcându-se o distincție clară între prestarea temporară și prestarea permanentă a serviciilor și conformitatea cu cerințele Acordului de stabilizare și asociere (ASA).

Asigurarea proporționalității în ceea ce privește prestarea serviciilor transfrontaliere.

Consolidarea cadrului juridic și a supravegherii pentru sectorul bancar și sectorul asigurărilor, inclusiv prin crearea unor autorități de supraveghere independente și dotate cu personal corespunzător.

Libera circulație a capitalului

Îmbunătățirea monitorizării prudențiale a sectorului financiar.

Adoptarea măsurilor ulterioare pentru reducerea utilizării numerarului în economie.

Vamă și fiscalitate

Continuarea alinierii legislației și a procedurilor vamale la acquis-ul comunitar, în special asigurarea alinierii normelor și a procedurilor privind tranzitul, antrepozitele vamale, valoarea în vamă, controalele fizice și analiza riscului la standardele Uniunii Europene și, acolo unde este cazul, la convențiile internaționale.

Introducerea deplină a sistemului vamal automat pentru declarația în vamă în toate birourile vamale.

Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru aplicarea corespunzătoare a regulilor de origine.

Continuarea alinierii legislației fiscale la acquis-ul comunitar și asumarea angajamentului de respectare a principiilor codului deontologic în domeniul fiscalității întreprinderilor, asigurând conformitatea noilor măsuri fiscale cu aceste principii.

Finalizarea procesului de informatizare a birourilor fiscale.

Concurență

Îmbunătățirea legislației existente privind concurența pentru consolidarea controlului concurenței.

Consolidarea bugetului și alocarea de personal Autorității de Concurență.

Adoptarea legislației de punere în aplicare privind ajutorul de stat.

Stabilirea unei autorități privind ajutorul de stat independentă din punct de vedere operațional.

Asigurarea progresului în vederea realizării unui inventar complet al ajutoarelor de stat.

Achiziții publice

Aplicarea legislației actuale privind achizițiile publice și adoptarea de măsuri pentru aducerea acestora la nivelul standardelor comunitare.

Asigurarea aplicării stricte a procedurilor de cerere de oferte.

Consolidarea agenției pentru atribuirea contractelor publice, precum și a unităților responsabile de achizițiile publice din ministerele de resort.

Asigurarea investigării și a urmăririi penale a infracțiunilor legate de achizițiile publice.

Legea privind proprietatea intelectuală

Consolidarea capacității administrative pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv înființarea Biroului Albanez pentru Drepturile de Autor.

Adoptarea legislației noi privind proprietatea industrială.

Creșterea în continuare a gradului de conștientizare în rândul comunității de afaceri și al instituțiilor de aplicare a legii, inclusiv a sistemului judiciar, cu privire la chestiunile privind dreptul de proprietate intelectuală.

Intensificarea sancționării pirateriei și a contrafacerii.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Îmbunătățirea viabilității financiare a Agenției pentru IMM-uri și aplicarea programului național de formare pentru IMM-uri.

Aplicarea Cartei europene pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Aplicarea planului de acțiune pentru îndepărtarea barierelor administrative din calea investițiilor și asigurarea aplicării corespunzătoare, nediscreționare și nediscriminatorii a unor legi, norme și proceduri privind întreprinderile.

Simplificarea procedurii de înregistrare a societăților, reducerea costului și facilitarea acestei proceduri în întreaga țară.

Îmbunătățirea procedurilor de obținere a licențelor, a permiselor și a certificatelor.

Reformarea sistemului de plată a impozitelor în avans pentru ca acesta să fie mai puțin defavorabil pentru societățile nou-înființate.

Aplicarea planului de acțiune din luna aprilie 2005 privind economia subterană.

Crearea unor proceduri de evaluare a impactului măsurilor de reglementare prevăzute asupra întreprinderilor.

Adoptarea unei legislații comerciale îmbunătățite.

Asigurarea lansării eficiente a fondului de garantare a creditelor și asigurarea gestionării competente și independente a planului.

Adoptarea legii privind semnătura electronică.

Agricultură și pescuit

Consolidarea sistemului de siguranță alimentară și a sistemelor de control aferente.

Clarificarea competențelor și consolidarea personalului serviciului veterinar.

Modernizarea laboratoarelor Institutului de Cercetare Veterinară.

Îmbunătățirea condițiilor fitosanitare și veterinare în conformitate cu standardele Uniunii Europene, în special pentru produsele cu potențial ridicat de export.

Consolidarea eforturilor de aliniere a legislației la acquis-ul comunitar în domeniul veterinar și fitosanitar și alinierea la cerințele Uniunii Europene a sistemului de identificare a animalelor și înregistrare a bovinelor.

Consolidarea culegerii și a prelucrării statisticilor agricole în conformitate cu standardele și metodologia Uniunii Europene.

Mediu

Consolidarea capacității administrative și a coordonării la nivel național și local.

Aplicarea legislației privind evaluarea impactului asupra mediului.

Adoptarea unei strategii de continuare a alinierii legislației privind mediul la acquis-ul comunitar și aplicarea corespunzătoare a legislației existente, în special în ceea ce privește măsurile de aplicare.

Adoptarea unor măsuri privind punctele de contaminare de la depozitul de deșeuri solide din Sharra și zona de extracție a petrolului Patos-Marinez.

Dezvoltarea în continuare și aplicarea strategiei naționale în domeniul apei și al salubrizării și a strategiei rurale pentru alimentarea cu apă și canalizare și dezvoltarea și demararea aplicării unei strategii de aliniere progresivă la acquis-ul în domeniul alimentării cu apă și al salubrizării.

Aplicarea convențiilor internaționale în domeniul protecției naturii la care Albania este parte.

Politica în domeniul transporturilor

Aplicarea planului național în domeniul transportului, inclusiv planificarea și stabilirea bugetului pentru întreținerea activelor din transport.

Aplicarea programului de siguranță rutieră și îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră prin demararea alinierii legislației albaneze la acquis-ul comunitar privind greutățile și dimensiunile, teste în vederea omologării, inspecțiile tehnice rutiere, permisele de conducere și documentele de înmatriculare a vehiculelor.

Adoptarea unor măsuri de prevenire a construcțiilor ilegale de-a lungul drumurilor noi și adoptarea măsurilor necesare pentru prevenirea accesului periculos la drumurile naționale.

Demararea reformei necesare a sectorului feroviar.

Aplicarea procedurilor de atribuire sistematică de contracte publice pentru investițiile mari.

Asigurarea modificării Codului transportului aerian în conformitate cu acquis-ul comunitar în perspectiva spațiului aerian european comun.

Îmbunătățirea condițiilor de siguranță maritimă, în special a ratei de imobilizare a navelor albaneze în conformitate cu Memorandumul de înțelegere de la Paris.

Energie

Continuarea aplicării planului de acțiune revizuit pentru aplicarea strategiei naționale în domeniul energiei.

Demararea aplicării angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energiei.

Societatea informațională și mijloacele de informare

Asigurarea faptului că legislația în domeniul comunicațiilor electronice ia în considerare directivele comunitare și este aplicată.

Consolidarea rolului și a capacității entității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, asigurarea independenței acesteia și instituirea unui sistem îmbunătățit de acțiuni reparatorii.

Adoptarea unor măsuri de realizare a unei piețe competitive pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice.

Demararea procesului de aliniere la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și la Directiva privind televiziunea fără frontiere.

Consolidarea capacității administrative a Consiliului Național al Radioului și Televiziunii și finalizarea planului național pentru radio și televiziune.

Control financiar

Dezvoltarea în continuare a documentului strategic privind controlul intern al finanțelor publice și definirea clară a funcției de inspecție, distinct de alte funcții de control și audit intern.

Consolidarea capacității operaționale a instituției superioare de control al finanțelor publice și asigurarea independenței funcționale și financiare a acesteia.

Justiție, libertate și securitate

Vize, controlul frontierelor, azil și migrație

Emiterea documentelor de călătorie în conformitate cu standardele internaționale și stabilirea unei rețele informatizate centralizate pentru administrarea vizelor.

Modificarea legii privind cetățenii străini pentru a alinia mai mult legislația privind vizele la standardele Uniunii Europene.

Aplicarea angajamentelor de la Ohrid privind siguranța și gestionarea frontierelor, în special stabilirea unei strategii integrate de gestionare integrată a frontierelor în conformitate cu orientările Uniunii Europene.

Concentrarea unor resurse financiare și umane sporite asupra problemei traficului de persoane și a migrației ilegale.

Asigurarea faptului că gestionarea frontierelor în aeroportul internațional de la Tirana și în porturile Durres și Vlora este în conformitate cu standardele internaționale.

Încurajarea cooperării între vamă și poliția de frontieră.

Asigurarea semnării și a alinierii la Convenția Europeană din 1977 privind statutul juridic al lucrătorilor migranți.

Aplicarea Acordului de readmisie CE-Albania și negocierea acordurilor de readmisie cu țările de origine ale migranților în tranzit.

Concentrarea unei capacități administrative și financiare suficiente în vederea aplicării legislației privind azilul și migrația, în special aplicarea strategiilor și a planurilor naționale conexe.

Spălarea banilor

Adoptarea unor măsuri urgente pentru aplicarea îmbunătățită a legislației împotriva spălării banilor din punct de vedere al condamnării, al confiscării, al sechestrului și al înghețării activelor.

Consolidarea capacității unității de informații financiare, a parchetelor și a unității de poliție pentru criminalitatea economică prin asigurarea resurselor financiare și informatice corespunzătoare și îmbunătățirea colaborării la nivelul muncii.

Asigurarea conformității legii actuale privind prevenirea spălării banilor cu standardele Uniunii Europene.

Îmbunătățirea în continuare a cooperării cu autoritățile altor țări, în special prin folosirea mai activă a rețelei regionale de informații financiare.

Asigurarea unei aplicări corespunzătoare a obligațiilor în materie de informare și notificare și examinarea pragurilor de notificare cu privire la tranzacții.

Droguri

Aplicarea strategiei naționale de luptă împotriva drogurilor și a planului de acțiune conex.

Îmbunătățirea formării, a echipamentelor și continuitatea gestionării ofițerilor de poliție implicați în lupta împotriva drogurilor.

Identificarea și urmărirea persoanelor vinovate de corupție în legătură cu traficul de droguri la toate nivelurile administrației publice.

Adoptarea unor măsuri pentru a asigura o coordonare mai bună atât pe plan național, cât și cu parteneri din alte țări în lupta împotriva drogurilor.

Asigurarea unei transparențe sporite a cifrelor privind confiscările și adoptarea măsurilor pentru eliminarea corespunzătoare a drogurilor confiscate în trecut.

Poliție

Asigurarea aplicării depline a legii privind gradele.

Îmbunătățirea în continuare a gestionării poliției naționale albaneze și asigurarea capacității acesteia de a gestiona resursele în mod independent.

Consolidarea unității responsabile de anchetele interne ale poliției și asigurarea urmăririi corespunzătoare în justiție a ofițerilor de poliție pentru comiterea unor infracțiuni.

Accelerarea eforturilor de încheiere a unui acord cu Europolul.

Elaborarea unui manual consolidat de proceduri pentru toți ofițerii de poliție judiciară.

Consolidarea poliției de proximitate.

Combaterea crimei organizate și a terorismului

Definirea mai clară a responsabilităților respective ale diferitor organisme de stat implicate în combaterea crimei organizate și a terorismului și adoptarea măsurilor necesare pentru creșterea cooperării, mai ales între autoritățile judiciare și poliție.

Adoptarea unor măsuri suplimentare de instituire a unor sisteme coerente și coordonate de culegere și procesare a informațiilor.

Creșterea utilizării mijloacelor speciale de investigare, a interceptării telecomunicațiilor și a utilizării informațiilor.

Aplicarea urgentă a măsurilor concrete în vederea garantării protecției martorilor.

Adoptarea unor măsuri de dotare a analiștilor și investigatorilor responsabili de combaterea terorismului cu echipamente și instruire mai bună.

Adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a aduce aeroportul din Tirana la standarde internaționale în ceea ce privește securitatea.

3.2.   PRIORITĂȚI PE TERMEN MEDIU

Cerințe politice

Democrație și statul de drept

Alegeri

Adoptarea unor acțiuni anticipate pentru pregătirea următoarelor alegeri parlamentare.

Administrație publică

Asigurarea faptului că sectoarele administrației responsabile cu aplicarea dispozițiilor Acordului de stabilizare și asociere și cele implicate în aplicarea asistenței financiare CE sunt instruite și dotate corespunzător pentru a-și îndeplini sarcinile.

Introducerea unui sistem de gestionare și formare axat pe rezultate pentru funcționarii publici.

Elaborarea și aplicarea unei structuri salariale pentru funcționarii publici care să permită atât o planificare bugetară corespunzătoare, cât și o carieră profesională motivantă.

Sistemul judiciar

Asigurarea urmăririi infracțiunilor grave, în special a crimei organizate, acordându-se o atenție specială mecanismelor de cooperare transfrontalieră.

Asigurarea unei formări corespunzătoare și continue a judecătorilor și a procurorilor, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului, etica și aspectele comerciale ale unor chestiuni privind Acordul de stabilizare și asociere.

Revizuirea rolului și a calificărilor administratorilor judiciari și includerea progresivă a acestora în serviciul civil, asigurând paritatea remunerației acestora cu cea a personalului ministerului.

Asigurarea viabilității financiare a Școlii de Magistratură.

Aplicarea legislației privind protecția martorilor.

Politica anticorupție

Aplicarea convențiilor europene privind corupția în materie civilă și penală ratificate de Albania și a convențiilor relevante ale Organizației Națiunilor Unite.

Obținerea unor rezultate semnificative în lupta împotriva corupției, la toate nivelurile și în toate domeniile, prin aplicarea legislației corespunzătoare.

Drepturile omului și protecția minorităților

Respectarea legislației internaționale privind drepturile omului

Asigurarea faptului că toți deținuții și prizonierii sunt tratați în conformitate cu standardele internaționale.

Garantarea respectării demnității umane și a siguranței personale în centrele de detenție, închisori și instituții de boli mentale, în conformitate cu convențiile internaționale.

Drepturi civile și politice

Îmbunătățirea sistemului de justiție pentru minori.

Asigurarea respectării Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea torturii și a tratamentului sau a pedepselor inumane și degradante.

Aplicarea legislației privind restituirea/despăgubirea pentru proprietățile confiscate în timpul perioadei comuniste.

Finalizarea procesului de înregistrare a terenurilor.

Asigurarea faptului că transferurile de proprietate sunt realizate în conformitate cu legea și asigurarea unei funcționări corespunzătoare a tuturor organismelor implicate în proces (notari, cadastru etc.).

Libertatea de exprimare, asociere și întrunire pașnică

Aplicarea legislației noi privind mijloacele de informare în masă tipărite și electronice, ținând seama de standardele Uniunii Europene.

Asigurarea faptului că alocarea frecvenței pentru serviciile de televiziune este realizată într-un mod corect și nediscriminatoriu, în conformitate cu planul național, și că aceste cerințe sunt respectate pe deplin de către organismele de difuzare.

Îmbunătățirea neutralității societății publice de televiziune.

Încurajarea îmbunătățirii continue a calității jurnalismului.

Încurajarea participării active a ONG-urilor și a altor organizații din societatea civilă în cadrul procesului de luare a deciziilor de către organismele publice.

Aspecte regionale și obligații internaționale

Promovarea dialogului regional, a stabilității, a bunei vecinătăți și a cooperării.

Cerințe economice

Menținerea politicilor macroeconomice durabile, continuarea reechilibrării și a consolidării fiscale și în special sporirea viabilității deficitelor comerciale și de cont curent prin creșterea competitivității la export.

Continuarea adoptării unei politici monetare și valutare prudente.

Consolidarea în continuare a auditului extern, a gestionării controlului financiar și a auditului intern.

Instituirea unor proceduri eficiente de depistare, administrare și urmărire a cazurilor de fraudă și a altor ilegalități (suspectate) care afectează fondurile naționale și internaționale.

Continuarea privatizării, în special în sectorul financiar și energetic.

Asigurarea respectării dispozițiilor privind clasificarea terenurilor și utilizarea acestora.

Elaborarea și adoptarea legislației pentru impozitarea terenurilor și a proprietăților imobiliare.

Intensificarea eforturilor de îmbunătățire a sistemului de învățământ, inclusiv a învățământului primar, și crearea unei sistem modern de învățământ și formare profesională.

Standarde europene

Piața internă

Libera circulație a mărfurilor

Asigurarea capacității administrative pentru aplicarea cerințelor Acordului de stabilizare și asociere în această privință.

Înregistrarea unor progrese suplimentare în ceea ce privește adoptarea standardelor europene și accelerarea eforturilor de a deveni membru deplin al Comitetului European pentru Standardizare, al Comitetului European pentru Standardizare Electrotehnică și al Institutului European de Standarde în Telecomunicații.

Progresul realizat în transpunerea directivelor „abordare nouă” și „abordare globală”, precum și „abordare veche”.

Instituirea deplină a unui sistem de supraveghere a pieței impus de acquis cu privire la libera circulație a mărfurilor.

Asigurarea unei mai bune funcționări, ținând seama de cele mai bune practici comunitare, a organismelor responsabile de standardizare, acreditare și certificare, precum și a organismelor responsabile de metrologie și calibrare.

Asigurarea aderării Albaniei la Cooperarea europeană pentru acreditare.

Circulația persoanelor, a serviciilor și dreptul de stabilire

Asigurarea faptului că legislația privind dreptul de stabilire este aplicată în mod echitabil și imparțial.

Libera circulație a capitalului

Asigurarea progresului în ceea ce privește liberalizarea deplină a circulației capitalului pentru a îndeplini termenul 2010 fixat pentru Albania în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Vamă și fiscalitate

Asigurarea continuării alinierii la acquis-ul comunitar a legislației albaneze în domeniul vamal și fiscal și consolidarea în continuare a capacității administrative de aplicare a legislației vamale și de combatere a corupției, a criminalității transfrontaliere și a evaziunii fiscale.

Îmbunătățirea transparenței și a schimbului de informații cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a facilita aplicarea măsurilor de prevenire a evaziunii sau a fraudei fiscale.

Concurență

Aplicarea coerentă a legislației privind concurența atât în domeniul înțelegerilor dintre întreprinderi, cât și în privința ajutorului de stat.

Achiziții publice

Asigurarea alinierii cadrului juridic albanez la acquis-ul comunitar.

Introducerea unor structuri pe deplin operaționale în materie de atribuire de contracte publice, asigurând funcționarea strictă a procedurilor de achiziții publice în conformitate cu legea și cu cerințele Acordului de stabilizare și asociere.

Legea privind proprietatea intelectuală

Aplicarea deplină a convențiilor internaționale ratificate în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, comercială și industrială.

Asigurarea aplicării corespunzătoare a drepturilor de proprietate intelectuală și obținerea unor rezultate îmbunătățite în combaterea pirateriei și a contrafacerii.

Garantarea unei capacități administrative suficiente pentru respectarea cerințelor Acordului de stabilizare și asociere în acest domeniu.

Înființarea unor oficii regionale pentru drepturile de autor.

Statistică

Elaborarea unor statistici comerciale și sociale, inclusiv a unor statistici în domeniul pieței muncii, și înregistrarea unor progrese semnificative pentru aplicarea tuturor clasificărilor europene, inclusiv a clasificării regiunilor statistice.

Politici sectoriale

Industrie și IMM-uri

Aplicarea unei legislații comerciale îmbunătățite.

Asigurarea unei formări corespunzătoare a magistraților în domeniul legislației comerciale și a legislației privind societățile.

Asigurarea faptului că strategia de luptă împotriva economiei subterane se adaptează evoluțiilor din sector.

Dezvoltarea în continuare a structurilor specializate de susținere a întreprinderilor (de exemplu, incubatoare și grupări de întreprinderi) și examinarea fezabilității unui parc de activități/tehnologic.

Demararea elaborării și a aplicării unei politici de cercetare integrate și dezvoltarea în continuare a măsurilor de stimulare a inovației și a competitivității societăților mici.

Introducerea standardelor privind divulgarea unor informații și a standardelor de raportare financiară în conformitate cu standardele Uniunii Europene și asigurarea aplicării eficiente a acestora.

Agricultură și pescuit

Adoptarea măsurilor pentru a asigura că politica albaneză în domeniul pescuitului se apropie de standardele Uniunii Europene, în special în domeniul gestionării resurselor, al inspecției și al controlului și în domeniul politicilor de piață și structurale.

Elaborarea unor strategii pentru utilizarea terenurilor, piața funciară, dezvoltarea rurală, diversificarea activităților agricole și a competitivității în domeniul agricol.

Realizarea unor îmbunătățiri substanțiale din punct de vedere al siguranței alimentelor și al condițiilor fitosanitare și veterinare, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.

Elaborarea unui program pentru modernizarea unităților de prelucrare a alimentelor pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene.

Demararea unei acțiuni în vederea identificării ovinelor și a caprinelor și înregistrarea circulației acestora.

Demararea unei acțiuni în vederea asigurării unui control eficient al producției interne de specii vegetale, în special pentru produsele supuse cerințelor specifice ale Uniunii Europene și înființarea unor capacități de analiză în sectorul fitosanitar.

Mediu

Continuarea eforturilor pentru abordarea problemei punctelor de contaminare.

Reducerea poluării produse de rafinăria din Balsh, inclusiv a deversărilor în râul Gjanica și adoptarea măsurilor necesare pentru abordarea problemei poluării apei în general.

Consolidarea monitorizării în domeniul mediului și asigurarea unor sancțiuni suficient de descurajante împotriva poluatorilor.

Continuarea aplicării angajamentelor regionale și internaționale în domeniul mediului.

Politica în domeniul transporturilor

Continuarea aplicării planului principal în domeniul transportului național, inclusiv depunerea de eforturi pentru finalizarea coridorului est-vest și a axei nord-sud.

Finalizarea reformelor instituționale necesare pentru îmbunătățirea gestionării activelor din transport, prioritizarea investițiilor, elaborarea politicilor și implicarea sectorului privat.

Înregistrarea unui progres substanțial în ceea ce privește reabilitarea porturilor Durres și Vlora și consolidarea operațiunilor portuare desfășurate în aceste porturi.

Obținerea unor rezultate îmbunătățite în ceea ce privește siguranța rutieră și adoptarea unor măsuri suplimentare pentru îmbunătățiri ulterioare.

Aplicarea protocolului acordului referitor la dezvoltarea rețelei de transport regional de bază din Europa de Sud-Est, inclusiv a observatorului transporturilor.

Energie

Asigurarea în continuare a aplicării corespunzătoare a planurilor de acțiune în sectorul electricității și realizarea unor progrese noi în ceea ce privește aplicarea strategiei albaneze în domeniul energiei.

Asigurarea aplicării la timp a diferitelor proiecte al căror scop este îmbunătățirea infrastructurii pentru producerea, transportul și distribuția de energie electrică.

Aplicarea în continuare a angajamentelor regionale și internaționale în domeniul energiei în vederea stabilirii unei piețe regionale concurențiale a energiei.

Societatea informațională și mijloacele de informare

Transpunerea și aplicarea în continuare a cadrului comunitar pentru comunicații electronice.

Continuarea procesului de aliniere cu Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră și cu Directiva privind televiziunea fără frontiere.

Control financiar

Elaborarea și aplicarea principiilor privind responsabilitatea de gestiune descentralizată și auditul intern independent conform standardelor internaționale și celor mai bune practici UE.

Elaborarea procedurilor și a capacităților administrative pentru asigurarea unei protecții eficiente a intereselor financiare ale UE.

Libertate, securitate și justiție

Vize, controlul frontierelor, azil și migrație

Asigurarea conformității depline a tuturor documentelor de călătorie albaneze cu standardele internaționale.

Aplicarea strategiei integrate de gestionare a frontierelor și a tuturor angajamentelor internaționale asumate de Albania în domeniul controlului frontierelor.

Asigurarea conformității gestionării frontierelor în aeroportul internațional de la Tirana și în porturile Durres și Vlora cu standardele internaționale.

Aplicarea legislației în domeniul azilului și al instituirii unui sistem de azil cu drepturi depline în conformitate cu standardele internaționale.

Aplicarea strategiei naționale albaneze privind migrația și a planului național de acțiune în domeniul azilului.

Asigurarea faptului că Albania este în măsură să respecte normele Acordului de stabilizare și asociere privind cetățenii Uniunii Europene care lucrează și/sau au reședința în Albania.

Negocierea acordurilor privind readmisia cu toate țările din regiune și cu țările de origine ale migranților care tranzitează Albania.

Încheierea, ratificarea și aplicarea progresivă a tuturor convențiilor internaționale principale în domeniul migrației.

Spălarea banilor

Intensificarea combaterii criminalității economice și financiare, inclusiv a spălării banilor și a contrafacerii banilor.

Înființarea unei agenții interministeriale pentru confiscarea produselor infracțiunii.

Obținerea unor rezultate tangibile în lupta împotriva spălării banilor, atât în interiorul, cât și în afara sectorului financiar.

Droguri

Aplicarea în continuare a strategiei naționale de luptă împotriva drogurilor și a planului de acțiune conex.

Asigurarea unor rezultate substanțial mai bune în lupta împotriva traficului de droguri, în special în ceea ce privește drogurile sintetice, heroina și cocaina.

Poliție

Aducerea în continuare a serviciilor polițienești la nivelul standardelor europene, în special punând la dispoziție formarea și echipamentele corespunzătoare.

Asigurarea funcționării unui sistem adecvat de gestionare a cazurilor.

Obținerea unor rezultate semnificative în lupta împotriva criminalității și în combaterea corupției și a altor fapte penale în cadrul poliției.

Combaterea crimei organizate și a terorismului

Intensificarea cooperării internaționale în combaterea crimei organizate și a terorismului.

Obținerea unor rezultate semnificative în ceea ce privește frecvența, numărul și calitatea urmăririlor în cazul infracțiunilor legate de crima organizată și traficul de persoane și în ceea ce privește confiscarea produselor activității infracționale.

Integrarea deplină în legislația națională a convențiilor și a protocoalelor internaționale privind prevenirea terorismului la care Albania este parte și aplicarea acestora.

4.   PROGRAMARE

Asistența comunitară acordată în cadrul procesului de stabilizare și asociere țărilor din Balcanii de Vest va fi furnizată în temeiul instrumentelor financiare existente, în special al Regulamentului (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului din 5 decembrie 2000 privind ajutorul acordat Albaniei, Bosniei și Herțegovinei, Croației, Republicii Federale Iugoslavia și Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1628/96, precum și de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3906/89 și (CEE) nr. 1360/90 și a Deciziilor 97/256/CE și 1999/311/CE (1). În consecință, prezenta decizie nu va avea implicații financiare. Albania poate avea acces la finanțarea acordată prin programele multinaționale și orizontale.

5.   CONDIȚIONARE

Asistența comunitară acordată în cadrul procesului de stabilizare și asociere țărilor din Balcanii de Vest este condiționată de progresul înregistrat în continuare în ceea ce privește respectarea criteriilor de la Copenhaga și de îndeplinirea priorităților specifice ale prezentului parteneriat european. Nerespectarea acestor condiții ar putea determina Consiliul să ia măsurile corespunzătoare în temeiul articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 2666/2000. Asistența comunitară va fi, de asemenea, supusă condițiilor definite de Consiliu în concluziile sale din 29 aprilie 1997 și din 21-22 iunie 1999, în special în ceea ce privește angajamentul beneficiarilor de a derula reforme democratice, economice și instituționale.

6.   MONITORIZARE

Aplicarea parteneriatului european va fi examinată în cadrul mecanismelor stabilite în conformitate cu procesul de stabilizare și asociere, în special prin rapoartele anuale de activitate prezentate de Comisie.


(1)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2112/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 23).


Top