EUR-Lex Достъп до правото на Европейския съюз

Обратно към началната страница на EUR-Lex

Този документ е извадка от уебсайта EUR-Lex.

Ecologisch ontwerp en energie-etikettering — koelapparaten met een directe-verkoopfunctie

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2019/2024 betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor koelapparaten met een directe-verkoopfunctie

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2018 betreffende de energie-etikettering van koelapparaten met een directe-verkoopfunctie

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENINGEN?

  • In Verordening (EU) 2019/2024 worden eisen inzake ecologisch ontwerp* gesteld aan het in de handel brengen en het in bedrijf stellen van op het elektriciteitsnet aangesloten koelapparaten* met een directe-verkoopfunctie, met inbegrip van apparaten die worden verkocht voor de koeling van andere producten dan levensmiddelen.
  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2018 bevat voorschriften voor de etikettering van en het verstrekken van aanvullende productinformatie over dezelfde koelapparaten.

KERNPUNTEN

De apparaten waarop de verordeningen van toepassing zijn (koelapparaten met een directe-verkoopfunctie) omvatten onder meer koelmeubelen voor supermarkten (koelkasten en vriezers), koelautomaten, drankenkoelers, ijsvriezers en schepijsvitrines.

De verordeningen zijn niet van toepassing op:

  • apparaten die niet worden aangedreven door elektriciteit;
  • apparaten die geen gebruikmaken van dampcompressiekoeling;
  • onderdelen op afstand, zoals condensoreenheden of compressoren;
  • voedselverwerkingsapparaten;
  • apparaten die specifiek bedoeld zijn voor medicijnen of wetenschappelijke stalen;
  • apparaten voor levende levensmiddelen, zoals levende vis en schaal- en schelpdieren;
  • saladettes (bv. gemakkelijk toegankelijke serveereenheden voor toppings voor pizza’s of ingrediënten voor salades);
  • horizontale koeltoonbanken die bestemd zijn om te werken bij gekoelde bedrijfstemperaturen;
  • apparaten die niet met een geïntegreerd koelsysteem zijn uitgerust en functioneren door toevoer van gekoelde lucht;
  • automaten die zijn ontworpen om te werken bij bevroren bedrijfstemperaturen;
  • toonbanken voor vis met scherfijs;
  • professionele koelbewaarkasten, snelkoelers/-vriezers, condensoreenheden en proces-chillers;
  • wijnbewaarkasten en minibars.

De verordening van de Commissie:

  • bevat in bijlage II de datums (aanvankelijk 1 maart 2021 en er worden verdere eisen ingevoerd per 1 september 2023) waarop de eisen inzake ecologisch ontwerp in werking treden. Deze omvatten:
    • energie-efficiëntie,
    • efficiënt hulpbronnengebruik,
    • informatie voor installateurs en eindgebruikers;
  • bevat de overeenstemmingsbeoordelingsprocedure en in bijlage III de meetmethoden en berekeningen die moeten worden gevolgd.

De nationale autoriteiten moeten bij het uitvoeren van markttoezichtcontroles de in bijlage IV vermelde controleprocedures gebruiken.

Fabrikanten, importeurs of hun gemachtigde vertegenwoordigers mogen geen producten op de markt brengen die in staat zijn te herkennen dat ze getest worden en hun prestaties dienovereenkomstig aan te passen om betere waarden te behalen voor de geteste parameters.

Bijlage V bevat indicatieve benchmarks die zijn gebaseerd op de best presterende producten en technologieën die voor koelapparaten met een directe-verkoopfunctie beschikbaar zijn wat betreft hun energie-efficiëntie-index.

De Commissie moet de verordening vier jaar na de inwerkingtreding ervan evalueren in het licht van de technologische vooruitgang, alsmede een aantal aspecten beoordelen.

Met deze verordening gelden er voor het eerst eisen inzake ecologisch ontwerp voor koelapparaten met een directe-verkoopfunctie.

De gedelegeerde verordening vormt een aanvulling op Verordening (EU) 2017/1369 inzake energie-etikettering en bevat voorschriften voor leveranciers, handelaren en webhostingplatforms.

  • Leveranciers moeten ervoor zorgen dat:
    • elk koelapparaat met een directe-verkoopfunctie is voorzien van een gedrukt etiket in het in bijlage III genoemde formaat;
    • de in bijlage V vastgestelde informatie van het productinformatieblad en de inhoud van de technische documentatie (bijlage VI) in de productendatabank worden ingevoerd;
    • in visuele advertenties voor een specifiek model de energie-efficiëntieklasse en de schaal van de beschikbare klassen worden vermeld overeenkomstig de bijlagen VII en VIII;
    • in technisch promotiemateriaal voor een specifiek model, ook op internet, waarin de specifieke parameters voor dat model worden beschreven, de energie-efficiëntieklasse van het apparaat en de schaal van de beschikbare klassen worden vermeld overeenkomstig bijlage VII;
    • handelaren voor elk koelapparaat met een directe-verkoopfunctie een elektronisch etiket in het formaat zoals beschreven in bijlage III, en een elektronisch productinformatieblad zoals beschreven in bijlage V ontvangen.
  • Handelaren moeten ervoor zorgen dat:
    • elk koelapparaat met een directe-verkoopfunctie dat te koop wordt aangeboden, onder meer op handelsbeurzen, is voorzien van een duidelijk zichtbaar etiket dat door de leveranciers overeenkomstig bijlage III is verstrekt;
    • het etiket en het productinformatieblad in overeenstemming zijn met de bijlagen VII en VIII in het geval van verkoop op afstand;
    • in visuele advertenties voor een specifiek model, ook op internet, de energie-efficiëntieklasse en de schaal van de klassen worden vermeld overeenkomstig bijlage VII;
    • in technisch promotiemateriaal voor een specifiek model, ook op internet, waarin de specifieke parameters voor dat model worden beschreven, de energie-efficiëntieklasse van het apparaat en de schaal van de beschikbare klassen worden vermeld overeenkomstig de bijlagen VII en VIII.
  • Webhostingplatforms moeten ervoor zorgen dat:
    • het door de handelaar verstrekte elektronische etiket en elektronische productinformatieblad duidelijk worden weergegeven, overeenkomstig bijlage VIII, op alle koelapparaten met een directe-verkoopfunctie die direct via de website worden verkocht.

De nationale autoriteiten gebruiken bij het uitvoeren van markttoezichtcontroles de in bijlage IX vermelde controleprocedures.

De energie-efficiëntieklasse is gebaseerd op een in bijlage II beschreven index.

De Commissie moet de verordening vier jaar na de inwerkingtreding ervan evalueren in het licht van de technologische vooruitgang.

VANAF WANNEER ZIJN DE VERORDENINGEN VAN TOEPASSING?

Ze zijn beide van toepassing vanaf 1 maart 2021.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Ecologisch ontwerp: beleid ter verbetering, door een beter ontwerp, van de milieuprestaties van producten tijdens hun gehele levensduur en met name van hun energie-efficiëntie.
Koelapparaat: een geïsoleerde kast met een of meer compartimenten die op specifieke temperaturen worden gehouden, die worden gekoeld door natuurlijke of geforceerde convectie.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2019/2024 van de Commissie van 1 oktober 2019 tot vaststelling van eisen inzake ecologisch ontwerp voor koelapparaten met een directe-verkoopfunctie overeenkomstig Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 315 van 5.12.2019, blz. 313-334)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/2018 van de Commissie van 11 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2017/1369 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van koelapparaten met een directe-verkoopfunctie (PB L 315 van 5.12.2019, blz. 155-186)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2017/1369 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2017 tot vaststelling van een kader voor energie-etikettering en tot intrekking van Richtlijn 2010/30/EU (PB L 198 van 28.7.2017, blz. 1-23)

Verordening (EU) nr. 517/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 842/2006 (Voor de EER relevante tekst) (PB L 150 van 20.5.2014, blz. 195-230)

Richtlijn 2012/19/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) (PB L 197 van 24.7.2012, blz. 38-71)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2012/19/EU werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten (PB L 285 van 31.10.2009, blz. 10-35)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 29.01.2020

Нагоре