EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Transparante effectenfinancieringstransacties

Transparante effectenfinancieringstransacties

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2015/2365 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

Met de verordening wordt de transparantie van bepaalde activiteiten op geldmarkten vergroot, zoals het gebruik van effectenfinancieringstransacties (SFT’s)* en van zekerheid*-hergebruik*, zodat ze kunnen worden gemonitord en de risico’s ervan kunnen worden geïdentificeerd.

KERNPUNTEN

Met de verordening worden EU-regels vastgesteld voor de rapportage van bijzonderheden van SFT’s aan transactieregisters, voor informatie over SFT’s en totale-opbrengstenswaps* die moeten worden meegedeeld aan beleggers in instellingen voor collectieve belegging en voor minimale transparantievoorwaarden waaraan de partijen moeten voldoen die betrokken zijn bij het hergebruik van zekerheden.

Rapportage

  • Tegenpartijen bij SFT’s rapporteren de gegevens over SFT’s die ze hebben gesloten, evenals eventuele wijzigingen in de transacties of de beëindiging ervan, aan een centrale gegevensbank („transactieregister”) die is geregistreerd bij de Europese Autoriteit voor effecten en markten (European Securities and Markets Authority, of ESMA) of die is erkend overeenkomstig deze verordening.
  • Die gegevens worden uiterlijk op de werkdag volgend op de sluiting, wijziging of beëindiging van de transactie gerapporteerd.
  • Tegenpartijen houden gedurende ten minste vijf jaar na de beëindiging van een transactie een overzicht bij van alle SFT’s die zij hebben gesloten, gewijzigd of beëindigd.

In dit kader moet de ESMA het volgende opstellen:

  • ontwerpen van technische reguleringsnormen ter specificatie van de details van de rapporten voor de verschillende soorten SFT’s;
  • ontwerpen van technische uitvoeringsnormen ter specificatie van het formaat en de frequentie van de rapporten van de verschillende soorten SFT’s.

Deze technische normen worden vervolgens door de Europese Commissie onderzocht en vastgesteld als gedelegeerde verordeningen of uitvoeringsverordeningen.

Transparantie voor investeerders

  • Beheerders van instellingen voor collectieve belegging dienen gedetailleerde informatie over hun gebruik van SFT’s of totale-opbrengstenswaps te vermelden in periodieke rapporten om beleggers bewust te maken van de risico’s die aan het gebruik ervan zijn verbonden.
  • Het investeringsbeleid dat een instelling voor collectieve belegging voert ten aanzien van SFT’s en totale-opbrengstenswaps moet duidelijk worden uiteengezet in de precontractuele documenten.

Transparantie van hergebruik

  • Voor meer transparantie betreffende de mate van hergebruik van als zekerheid verstrekte financiële instrumenten, met name met betrekking tot de daaruit voortvloeiende risico’s en gevolgen, bijvoorbeeld in geval van faillissement, staan in de verordening minimale informatievereisten.
  • Hergebruik mag alleen onder de volgende voorwaarden plaatsvinden:
    • de voorafgaande toestemming van de verstrekkende tegenpartij bij een zakelijke zekerheidsovereenkomst, of de uitdrukkelijke overeenkomst om zekerheden te verschaffen door middel van een eigendomsoverdracht; en
    • de overdracht van de zekerheden van de rekening van de verstrekkende tegenpartij.

Samenwerking tussen bevoegde autoriteiten

  • De bevoegde nationale autoriteiten en de ESMA moeten nauw samenwerken en informatie uitwisselen, met name om inbreuken op deze verordening op te sporen en te verhelpen. De entiteiten die toegang hebben tot gegevens die zijn opgeslagen in transactieregisters (bijv. toezichthoudende autoriteiten) en de betrokken leden van het Europees Stelsel van Centrale Banken moeten ook nauw samenwerken, met inachtneming van bepaalde voorwaarden.
  • Een bevoegde autoriteit kan in buitengewone omstandigheden weigeren in te gaan op een verzoek tot samenwerking en uitwisseling van informatie.

Beroepsgeheim

Alle uit hoofde van deze verordening ontvangen, uitgewisselde of doorgegeven vertrouwelijke informatie valt onder de voorwaarden van het beroepsgeheim.

Betrekkingen met niet-EU-landen

  • Met de verordening wordt de Europese Commissie de bevoegdheid verleend om de regels van niet-EU-landen te beoordelen met als doeleinde om transactieregisters van niet-EU-landen te erkennen en potentieel overlappende of tegenstrijdige eisen te voorkomen.
  • Een in een niet-EU-land gevestigd transactieregister mag pas na erkenning door de ESMA diensten verlenen aan entiteiten in de Unie. De ESMA publiceert op haar website een lijst van in overeenstemming met deze verordening geregistreerde transactieregisters.

Sancties

EU-landen moeten bevoegde autoriteiten de bevoegdheid verlenen om administratieve sancties en andere bestuursmaatregelen op te leggen die doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn.

Er zijn bepaalde essentiële vereisten van toepassing met betrekking tot de:

  • in aanmerking te nemen criteria bij het opleggen van een sanctie of maatregel;
  • bekendmaking van sancties of maatregelen;
  • aard en soorten sancties en maatregelen;
  • omvang van administratieve geldelijke sancties.

Gedelegeerde handelingen

De Commissie heeft een reeks gedelegeerde handelingen vastgesteld ter aanvulling of wijziging van de verordening. Deze verordeningen vormen een aanvulling op Verordening (EU) 2015/2365 met betrekking tot technische reguleringsnormen:

Verdere gedelegeerde verordeningen hebben betrekking op:

Uitvoeringshandelingen

De Commissie heeft ook drie uitvoeringshandelingen aangenomen:

  • In Verordening (EU) 2019/363 worden technische normen vastgesteld voor de vorm en frequentie van de rapporten over de nadere gegevens van SFT’s aan transactieregisters. Ook wordt Verordening (EU) nr. 1247/2012 met betrekking tot het gebruik van rapporteringscodes bij de rapportage van derivatencontracten ermee gewijzigd;
  • Met Verordening (EU) 2019/364 worden technische normen vastgesteld voor het formaat van aanvragen tot registratie en uitbreiding van de registratie van transactieregisters;
  • Met Verordening (EU) 2019/365 worden technische uitvoeringsnormen vastgesteld voor de procedures en formulieren voor de uitwisseling van informatie over sancties, maatregelen en onderzoeken.

Vooruitgang

Binnen 36 maanden na de datum van inwerkingtreding van de vastgestelde technische reguleringsnormen moet de Commissie een verslag indienen bij het Europees Parlement en de Raad. Dit verslag betreft de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de evenredigheid van de in deze verordening beschreven verplichtingen en kan worden vergezeld van passende voorstellen.

Op 19 oktober 2017 diende de Commissie ook een verslag in over de vooruitgang in internationale inspanningen om de met SFT’s verbonden risico’s te beperken.

VANAF WANNEER IS DEZE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 12 januari 2016 van toepassing, maar er werd het volgende uitvoeringsproces in verschillende fasen mee vastgesteld:

  • Rapportage aan transactieregisters: afhankelijk van het soort entiteit (bijv. bank, investeringsonderneming, centrale tegenpartij), begint de rapportage aan transactieregisters in verschillende fasen, van 12 tot 21 maanden na de inwerkingtreding van door de hierboven genoemde technische normen.
  • Sinds 13 januari 2017 zijn de vereisten voor de informatieverstrekking over fondsen in periodieke verslagen van toepassing. Wat de precontractuele documenten betreft, moesten de vóór 12 januari 2016 opgerichte investeringsfondsen sinds 13 juli 2017 het gebruik van SFT’s en totale-opbrengstenswaps bekendmaken in de precontractuele documenten, terwijl de recenter opgerichte fondsen dit vanaf 12 januari 2016 moesten doen.
  • Transparantieregels inzake het hergebruik van zekerheden: de hergebruikregels zijn sinds 13 juli 2016 van toepassing.

De gedelegeerde verordeningen en uitvoeringsverordeningen zijn sinds 11 april 2019 van toepassing. De gedelegeerde verordening met betrekking tot entiteiten in het Verenigd Koninkrijk (1) zal van toepassing zijn wanneer de hoofdverordening na Brexit niet langer van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk (1).

ACHTERGROND

Voor meer informatie zie:

KERNBEGRIPPEN

Effectenfinancieringstransactie (SFT’s): de term kan naar een aantal transacties verwijzen, zoals:
  • een terugkooptransactie (wanneer een partij effecten, d.w.z. financiële activa zoals aandelen of overheidsobligaties, verkoopt, en overeenkomt die in de toekomst terug te kopen tegen dezelfde prijs vermeerderd met een opbrengst voor het gebruik van het geld);
  • een transactie waarbij de lenende tegenpartij effecten leent voor een vergoeding in ruil voor een garantie in de vorm van financiële instrumenten of contanten die worden gegeven door de cliënten of tegenpartijen van de lenende tegenpartij;
  • een kooptransactie met wederverkoop of een verkooptransactie met wederinkoop; en
  • een margeleningstransactie (bijv. wanneer een tegenpartij krediet verleent in verband met het aankopen, verkopen, aanhouden of verhandelen van effecten, met uitsluiting van andere leningen die door zekerheid in de vorm van effecten gedekt zijn).
Zekerheid: het verstrekken van activa (bijv. effecten) door een leningnemer aan een leninggever om de nakoming van een verplichting te waarborgen door:
  • de overdracht van de volledige eigendom van een zekerheidsverschaffer aan een zekerheidsnemer (eigendomsoverdracht); of door
  • de overdracht van het bezit van een zekerheidsverschaffer aan een zekerheidsnemer in het kader van een zekerheidsrecht waarbij de volledige eigendom van de activa bij de zekerheidsverschaffer blijft berusten (zakelijke zekerheidsovereenkomst).
Hergebruik: het gebruik door een ontvangende tegenpartij, in eigen naam en voor eigen rekening of voor rekening van een andere tegenpartij, van in het kader van een zekerheidsovereenkomst ontvangen financiële instrumenten.
Totale-opbrengstenswap: een financieel contract waarmee zowel het kredietrisico (bijv. het vermogen van een lener om een lening terug te betalen) als het marktrisico van de onderliggende activa (d.w.z. het financiële instrument, zoals een aandeel of grondstof waarop de prijs van een derivaat is gebaseerd) wordt overgedragen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (PB L 337 van 23.12.2015, blz. 1-34)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/463 van de Commissie van 30 januari 2019 tot wijziging van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de lijst van vrijgestelde entiteiten (PB L 80 van 22.3.2019, blz. 16-17)

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/363 van de Commissie van 13 december 2018 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot het formaat en de frequentie van de rapportage over de nadere gegevens over effectenfinancieringstransacties (SFT’s) aan transactieregisters overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad en tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1247/2012 van de Commissie met betrekking tot het gebruik van rapportagecodes in de rapportage over derivatencontracten (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 85-124)

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/364 van de Commissie van 13 december 2018 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot het formaat van aanvragen tot registratie en uitbreiding van registratie van transactieregisters overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 125-127)

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/365 van de Commissie van 13 december 2018 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot de procedures en formulieren voor de uitwisseling van informatie over sancties, maatregelen en onderzoeken overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 128-133)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/356 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen tot nadere bepaling van de aan transactieregisters te rapporteren gegevens over effectenfinancieringstransacties (SFT’s) (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 1-21)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/357 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft technische reguleringsnormen betreffende toegang tot gegevens over bij transactieregisters bewaarde effectenfinancieringstransacties (SFT’s) (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 22-29)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/358 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen betreffende de verzameling, verificatie, aggregatie, vergelijking en publicatie van gegevens over effectenfinancieringstransacties door transactieregisters (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 30-44)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/359 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad ten aanzien van technische reguleringsnormen tot specificatie van de gegevens van de aanvraag tot registratie en uitbreiding van registratie als transactieregister (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 45-57)

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/360 van de Commissie van 13 december 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot door de Europese Autoriteit voor effecten en markten aan transactieregisters aangerekende vergoedingen (PB L 81 van 22.3.2019, blz. 58-68)

Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters (PB L 201 van 27.7.2012, blz. 1-59)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 648/2012 zijn opgenomen in het oorspronkelijke document. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad overeenkomstig artikel 29, lid 3, van Verordening (EU) 2015/2365 van 25 november 2015 betreffende de transparantie van effectenfinancieringstransacties en van hergebruik en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 (COM(2017) 604 final van 19 oktober 2017)

Laatste bijwerking 05.06.2019



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.

Top