EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Het EU-systeem voor de handel in emissierechten (EU-ETS)

Het EU-systeem voor de handel in emissierechten (EU-ETS)

Het EU-ETS (EU Emissions Trading System) is de kern van de maatregelen in het kader van het klimaatbeleid van de EU om de emissie van broeikasgassen op een kosteneffectieve manier te verminderen.

Het systeem werkt volgens het “ cap-and-trade ”-beginsel. Er wordt een “cap”, oftewel een plafond, ingesteld voor de totale hoeveelheid van bepaalde broeikasgassen die door bedrijven die onder het systeem vallen mag worden uitgestoten. De bovengrens wordt mettertijd verlaagd zodat de totale uitstoot afneemt.

Binnen het plafond krijgen of kopen bedrijven emissierechten die zij zo nodig met elkaar kunnen verhandelen. De beperking van het totale aantal beschikbare rechten zorgt ervoor dat deze hun waarde behouden.

Aan het einde van elk jaar moet een bedrijf genoeg rechten opgeven om alle emissies van het bedrijf te dekken. Als een bedrijf zijn uitstoot vermindert, kan het de rechten die het niet heeft gebruikt behouden om zijn toekomstige behoeften te dekken of ze verkopen aan een ander bedrijf dat rechten tekortkomt.

Het ETS:

  • functioneert in de EU-lidstaten, en daarnaast ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Sinds 1 januari 2020 is het EU-ETS ook gekoppeld aan het Zwitserse systeem van de handel in emissierechten. Vanaf 2021 omvat het EU-ETS bedrijven in Noord-Ierland die elektriciteit opwekken;
  • reguleert de emissies van bijna 11 000 krachtcentrales en productiebedrijven en van rond 600 luchtvaartmaatschappijen die naar en vanaf luchthavens in de Europese Economische Ruimte vliegen;
  • dekt ongeveer 38 % van de emissie van broeikasgassen in de EU.

In september 2020 presenteerde de Europese Commissie in het kader van de Europese Green Deal een klimaatdoelstellingenplan. Dit plan, waarvoor een effectbeoordeling heeft plaatsgevonden, heeft tot doel de netto-emissie van broeikasgassen in de EU in 2030 met ten minste 55 % te hebben verlaagd. In juli 2021 heeft de Commissie wetgevingsvoorstellen ingediend om de nieuwe doelstelling uit te voeren, inclusief een herziening en een mogelijke uitbreiding van de werkingssfeer van het EU-ETS.

ZIE OOK

Top