Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Élelmiszerekben előforduló szennyező anyagok

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Élelmiszerekben előforduló szennyező anyagok

A szennyező anyagok az élelmiszerhez nem szándékosan hozzáadott anyagok, amelyek a termelés, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás, vagy a szennyezett környezet eredményeként lehetnek jelen az élelmiszerekben. A szennyező anyagok élelmiszerekre gyakorolt kedvezőtlen hatásának korlátozása és az emberi egészséget érintő esetleges kockázatok megelőzése érdekében az Európai Unió különböző intézkedésekkel igyekszik csökkenteni az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagok szintjét.

JOGI AKTUS

A Tanács 315/93/EGK rendelete (1993. február 8.) az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagok ellenőrzésére vonatkozó közösségi eljárások megállapításáról [lásd a módosító jogszabály(oka)t].

ÖSSZEFOGLALÓ

A 315/93/EGK rendelet megtiltja a nem elfogadható mennyiségben szennyező anyagot tartalmazó élelmiszerek forgalomba hozatalát. Ezek az úgynevezett szennyező anyagok a termelés során az élelmiszereken végzett kezelési műveletekből vagy azok környezet általi szennyeződéséből származnak, és közegészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ezért az Európai Unió úgy szabályozza a szennyező anyagok megengedett szintjét, hogy azok toxikológiai szempontból a lehető legalacsonyabbak legyenek.

A rendeletet nem kell alkalmazni olyan szennyező anyagokra, amelyekre részletesebb közösségi szabályok vonatkoznak, illetve az idegen anyagokra, többek között a rovarmaradványra, állati szőrre és egyéb anyagokra.

Ha egy tagállam feltételezi, hogy valamely szennyeződés veszélyt jelent az emberi egészségre, e rendelet előírásait korlátozó intézkedéseket hozhat. Ilyen esetben haladéktalanul tájékoztatja a többi tagállamot és a Bizottságot, és döntését megindokolja. A Bizottság a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálja a tagállam indokait, és az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottsággal folytatott konzultációt követően megteszi a szükséges intézkedéseket. Ez a bizottság a szennyező anyagokkal kapcsolatos valamennyi kérdésben segíti a Bizottság munkáját, ideértve a legmagasabb megengedett határértékek megállapítását is.

A tagállamok nem tilthatják meg az olyan élelmiszerek forgalomba hozatalát, amelyek megfelelnek e rendelet előírásainak.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

315/93/EGK rendelet

1993.3.1.

HL L 37., 1993.2.13.

Módosító jogszabályok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1882/2003/EK rendelet

2003.11.20.

HL L 284., 2003.10.31.

596/2009/EK rendelet

2009.8.7.

HL L 188., 2009.7.18.

A 315/93/EGK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

KAPCSOLÓDÓ JOGI AKTUSOK

A Bizottság 1881/2006/EK rendelete (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról [Hivatalos Lap L 364., 2006.12.20.]. Ez a rendelet meghatározza az élelmiszerekben előforduló mikotoxinok, fémek, dioxinok, policiklikus aromás szénhidrogének stb. megengedett felső határértékeit.

Lásd: egységes szerkezetbe foglalt változat

Utolsó frissítés: 09.12.2010

Top