EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatio EU:hun

MMA-assosiaatiopäätös hyväksyttiin marraskuussa 2013, ja se tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 2014. Päätös koskee Euroopan unionin suhteita merentakaisiin maihin ja alueisiin, joihin EU-maat ovat sidoksissa.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2013/755/EU, annettu 25 päivänä marraskuuta 2013, merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin (MMA-assosiaatiopäätös) (EUVL L 344, 19.12.2013)

TIIVISTELMÄ

Euroopan unionin alkuajoista asti merentakaiset maat ja alueet (MMA) ovat olleet sidoksissa Euroopan unioniin. Merentakaisiin maihin ja alueisiin kuuluu 25 Atlantin, etelänavan ja arktisen alueen, Intian valtameren ja Tyynenmeren sekä Karibianmeren saarta. Kyse on itsenäisistä valtioista, jotka kuitenkin kuuluvat perustuslakien nojalla neljälle EU-maalle: Tanskalle, Ranskalle, Alankomaille ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle (1).

Merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatio Euroopan unioniin perustuu niiden perustuslaillisiin suhteisiin neljän EU-maan kanssa.

Vuoden 2013 MMA-päätöksen tavoitteena on uudistaa Euroopan unionin suhteita MMA:ihin sekä ottaa huomioon maailmankaupan muutokset ja muun muassa ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu. Tarkoituksena on siirtyä kehitysyhteistyöstä yhteisiin etuihin ja arvoihin perustuvaan suhteeseen sekä kestävään kehitykseen.

Assosiaation pääasiallisena tavoitteena on:

  • luoda läheiset taloudelliset suhteet erityisesti parantamalla kauppajärjestelyjä, kuten helpottamalla pääsyä Euroopan unionin markkinoille
  • auttaa MMA:ita kehittämään selviytymiskykyään ja vähentämään haavoittuvuuttaan (esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja maailmankaupan osalta)
  • parantaa MMA:iden kilpailukykyä älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua edistävää EU 2020 -strategiaa heijastellen
  • kannustaa MMA:ita yhteistyöhön muiden kumppaneiden kuin Euroopan unionin EU-maiden kanssa
  • edistää EU:n arvoja, normeja ja etuja laajemmin MMA:iden kautta.

Euroopan unionin lainsäädäntö ei ole sellaisenaan voimassa MMA:issa, joten MMA-assosiaatiopäätöksessä säädetään assosiaation yksityiskohtaisista säännöistä ja menettelyistä.

Kauppajärjestelmän uudistaminen

Uudella MMA-assosiaatiopäätöksellä luodaan uusi kauppajärjestelmä, jonka tavoitteena on edistää MMA:iden kaupankäyntiympäristöä. Uudessa järjestelmässä MMA:t luokitellaan suosituimmiksi kauppakumppaneiksi, joihin sovelletaan palveluiden ja sijoittautumisen osalta parempia kauppaehtoja ja jotka voivat tuoda tavaroita Euroopan unionin markkinoille tulli- ja kiintiövapaasti. Päätöksessa on tarkistettu Euroopan unionin markkinoille pääsyn ehtoja parempien vientimahdollisuuksien tarjoamiseksi MMA:ille.

Rahoitustuki

  • Euroopan unioni tarjoaa MMA-assosiaatiopäätöksen nojalla rahoitustukea MMA:iden kehittämisstrategoille. Euroopan unionin kokonaisrahoitus MMA:ille yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston (EKR) kautta on kaudella 2014-2020 yhteensä 364,5 miljoonaa euroa.
  • Grönlanti saa tukea Euroopan unionin yleisestä talousarviosta Euroopan unionin, Tanskan ja Grönlannin välisen kumppanuussopimuksen nojalla (kaudella 2014-2020 yhteensä 217,8 miljoonaa euroa). Grönlanti voi saada rahoitusta myös yhdennentoista Euroopan kehitysrahaston temaattisen alueohjelman kautta.
  • MMA:t voivat myös osallistua Euroopan unionin yleisestä talousarviosta rahoitettaviin ohjelmiin ja saada niiden kautta rahoitusta (mm. tutkimus, koulutus, innovaatio ja kilpailukyky, kulttuuri ja media).

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Päätös (EY) 2013/755/EU

1.1.2014

-

EUVL L 344, 19.12.2013, s. 1-118

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös 2014/137/EU, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan unionin sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välisistä suhteista (EUVL L 76, 15.3.2014, s.1-5)

Viimeisin päivitys: 21.09.2015



(1) Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista, ja siitä tulee 1.2.2020 alkaen kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa).

Top