Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Verkkovierailumaksut Euroopan unionin alueella

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2022/612 verkkovierailuista yleisissä matkaviestinverkoissa unionin alueella

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksen tarkoituksena on laajentaa ja parantaa verkkovierailuun liittyviä palveluja, kun käyttäjät matkustavat ulkomaille Euroopan unionissa (EU) ja tarjota heille lisäetuja, parempia yhteyksiä ja tietoja sekä suojata heitä puhelujen, tekstiviestien ja tietojen kohtuuttomilta hinnoilta kieltämällä lisämaksut myös jatkossa. Näistä parannetuista palveluista käytetään myös nimitystä ”roam like at home”.

Asetuksen tarkoituksena on erityisesti

  • taata todelliset ”roam like at home” -palvelut sääntelemällä verkkovierailupalvelun ehtoja ja yleisten matkaviestinverkkojen tukkutason käyttöoikeuksia
  • lisätä avoimuutta ja parantaa tiedonsaantia maksuista
  • lisätä avoimuutta käyttäjille, jotka käyttävät sääntelemättömiä verkkovierailupalveluja esimerkiksi aluksilla tai ilma-aluksissa tai lisäarvopalveluja (esim. neuvontapalvelut, vakuutusyhtiöt tai lentoyhtiöt)
  • varmistaa, että käyttäjät voivat tavoittaa hätäpalvelut maksutta, ja lisätä avoimuutta mahdollisuudesta tavoittaa hätäpalvelut erityisesti vaihtoehtoisilla hätäviestintävälineillä.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Verkkovierailun jatkaminen kansallisilla hinnoilla vuoteen 2032 asti

  • Verkkovierailumaksut poistettiin EU:ssa 15. kesäkuuta 2017, mutta kyseisen lainsäädännön voimassaolo päättyi 30. kesäkuuta 2022. Uusi asetus on voimassa vuoteen 2032 asti.

Verkkovierailujen tukkutason käyttöoikeus*

  • Matkaviestinverkon operaattoreiden on täytettävä kaikki verkkovierailupalvelujen tukkutason käyttöoikeutta koskevat kohtuulliset pyynnöt, erityisesti siten, että verkkovierailuoperaattorille annetaan mahdollisuus toisintaa kotimaassa tarjoamansa vähittäistason matkaviestinpalvelut, jos se on vierailuverkossa teknisesti toteutettavissa.
  • Matkaviestinverkon operaattorit voivat hylätä verkkovierailupalvelujen tukkutason käyttöoikeutta koskevat pyynnöt ainoastaan objektiivisten kriteerien perusteella, jollaisia voivat olla tekninen toteutettavuus ja verkon eheys. Kaupallisia näkökohtia ei voida käyttää perusteena hylätä verkkovierailupalvelujen tukkutason käyttöoikeutta koskevia pyyntöjä kilpailevien verkkovierailupalvelujen tarjoamisen rajoittamiseksi.

Säänneltyjen vähittäistason verkkovierailupalvelujen tarjoaminen

  • Verkkovierailuoperaattorit eivät saa periä asiakkailta missään EU:n jäsenvaltiossa mitään lisämaksuja kotimaisten vähittäishintojen lisäksi, kun kyseessä on
    • puhelujen soittaminen ja vastaanottaminen
    • tekstiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen
    • internetyhteyden käyttäminen esimerkiksi sähköpostia tai internetiin liitettyjä sovelluksia varten
    • datan lataus tai siirto, mukaan lukien pikaviestit, videoneuvottelut tai äänipuhelut, joissa käytetään dataa.
  • Palveluja ei saa tarjota kotimaassa tarjottavia palveluja vähemmän edullisin ehdoin etenkään palvelun laadun osalta, jos vierailuverkossa on käytettävissä saman sukupolven matkaviestinverkkoja ja -teknologioita.
  • Matkaviestinoperaattoreiden on vältettävä kohtuuttomia viiveitä siirtymisissä verkkojen välillä, kun ylitetään unionin sisäraja.

Säänneltyjen verkkovierailupalvelujen tukkuhinnat

  • Heinäkuun 1. päivästä 2022 alkaen:
    • Puhelun hinta saa olla enintään 0,022 euroa minuutilta. Tämä hinta alenee 0,019 euroon 1. tammikuuta 2025 ja on voimassa 30. kesäkuuta 2032 saakka.
    • Tekstiviestin hinta saa olla enintään 0,004 euroa tekstiviestiltä. Tämä hinta alenee 0,003 euroon 1. tammikuuta 2025 ja on voimassa 30. kesäkuuta 2032 saakka.
    • Datan hinta saa olla enintään 2,00 euroa gigatavua kohti. Tämä hinta alenee asteittain 1,00 euroon gigatavua kohti vuonna 2027 ja on voimassa 30. kesäkuuta 2032 saakka.
  • Jos asiakkaat käyttävät verkkovierailupalveluja enemmän kuin kohtuullisen käytön politiikassa on sallittu, operaattori voi soveltaa lisämaksua, joka ei saa olla suurempi kuin edellä mainittu verkkovierailujen tukkuhintaraja.

Avoimuus

  • Verkkovierailuoperaattoreiden on
    • tiedotettava asiakkailleen verkkovierailupalvelujen laadusta
    • tiedotettava asiakkailleen palvelutyypeistä, joista saatetaan periä lisämaksuja verkkovierailun aikana
    • varmistettava, että niiden asiakkaille tiedotetaan maksuista, joita sovelletaan säänneltyjen verkkovierailudatapalvelujen käyttöön, tavoilla, jotka auttavat käyttäjiä ymmärtämään tällaisen käytön taloudelliset seuraukset sekä seuraamaan ja hallitsemaan kulujaan
    • tarjottava toiminto, joka estää verkkovierailupalvelujen käytön, kun kokonaiskulutus saavuttaa tietyn rajan (esim. 50 tai 100 euroa)
    • tarvittaessa ilmoitettava asiakkaille ennen vähittäissopimuksen tekemistä ja sen jälkeen säännöllisesti automaattisen ja kontrolloimattoman verkkovierailudatayhteyden ja latauksen riskistä
    • ilmoitettava asiakkailleen maksutta, miten he voivat kytkeä automaattiset verkkovierailudatayhteydet pois päältä niin, että vältetään datan hallitsematon kulutus
    • asiakkaan saapuessa muuhun kuin kotimaan operaattorinsa jäsenvaltioon annettava tälle automaattisella viestillä yksilölliset hintatiedot sekä tiedot kohtuullisen käytön politiikasta, mahdollisista sovellettavista lisämaksuista ja riskistä, että maksut voivat lisäarvopalveluja käytettäessä olla korkeampia
    • asiakkaan saapuessa muuhun kuin kotimaan operaattorinsa jäsenvaltioon ilmoitettava tälle automaattisella viestillä siitä, miten tämä voi tavoittaa hätäpalvelut, ja vaihtoehtoisista hätäviestintäkeinoista
    • toteutettava kohtuulliset toimet sitä varten, että niiden asiakkaat eivät joutuisi maksamaan lisämaksuja äänipuheluista ja tekstiviesteistä yhdistyessään tahattomasti muuhun kuin maanpäälliseen yleiseen matkaviestinverkkoon tai verkkoon EU:n ulkopuolisessa maassa.

Kohtuullinen käyttö

Palveluntarjoajat voivat soveltaa kohtuullisen käytön rajaa estääkseen asiakkaita käyttämästä verkkovierailupalveluja muihin tarkoituksiin kuin ajoittaista matkailua varten. Operaattorin on ilmoitettava tällaisesta rajasta asiakkaille etukäteen ja lähetettävä ilmoitus, jos asiakas saavuttaa 80 prosenttia rajasta. Mahdollisen kohtuullisen käytön politiikan on oltava yhdenmukainen käyttäjän hinnoittelumallin kanssa, ja siinä on noudatettava komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2016/2286 esitettyä yksityiskohtaista kaavaa.

Hätäpalvelujen tavoittaminen ulkomailla

  • Kesäkuuhun 2023 mennessä käyttäjät saavat ulkomailla matkustaessaan automaattisesti muistutuksen siitä, että he voivat tavoittaa hätäpalvelut maksutta soittamalla eurooppalaiseen hätänumeroon ”112” ja käytettävissä olevista vaihtoehtoisista hätäviestintäkeinoista, kuten reaaliaikaisesta tekstityksestä tai sovelluksista.
  • Vierailuverkon operaattorit eivät saa veloittaa hätäpuheluista.
  • Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen on vuoden 2022 loppuun mennessä perustettava palveluntarjoajia ja kansallisia sääntelyviranomaisia varten yhteinen EU:n laajuinen tietokanta
    • lisäarvopalvelujen numerointialueista kussakin jäsenvaltiossa
    • hätäpalvelujen mahdollisista käyttötavoista, jotka kussakin jäsenvaltiossa ovat käytössä ja jotka ovat teknisesti toteutettavissa verkkovierailuasiakkaiden käyttöön.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. heinäkuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Asetuksella laaditaan uudelleen ja kumotaan asetus (EU) N:o 531/2012 ja asetus (EU) 2015/2120.

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Verkkovierailujen tukkutason käyttöoikeus. Yksi matkaviestinverkon operaattori tarjoaa toimintoja tai palveluja toiselle yritykselle siinä tarkoituksessa, että kyseinen toinen yritys tarjoaa säänneltyjä verkkovierailupalveluja verkkovierailuasiakkaille.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/612, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2022, verkkovierailuista yleisissä matkapuhelinverkoissa unionin alueella (uudelleenlaadittu) (EUVL L 115, 13.4.2022, s. 1–37)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/2286, annettu 15 päivänä joulukuuta 2016, yksityiskohtaisista säännöistä kohtuullisen käytön politiikan soveltamiseksi sekä menetelmistä verkkovierailujen vähittäistason lisämaksujen poistamisen kestävyyden arvioimiseksi ja verkkovierailuoperaattorin tätä arviointia varten toimittamasta hakemuksesta (EUVL L 344, 17.12.2016, s. 46–62)

Komission delegoitu asetus (EU) 2021/654, annettu 18 päivänä joulukuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/1972 täydentämisestä vahvistamalla unionin yhteinen matkapuhelujen terminoinnin enimmäismaksu ja unionin yhteinen kiinteän verkon puhelujen terminoinnin enimmäismaksu (EUVL L 137, 22.4.2021, s. 1–9)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/882, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista (EUVL L 151, 7.6.2019, s. 70–115)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/1972, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018 eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä (uudelleenlaadittu) (EUVL L 321, 17.12.2018, s. 36–214)

Direktiiviin (EU) 2018/1972 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1971, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018 Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen (BEREC) ja BERECin tukiviraston (BEREC-virasto) perustamisesta, asetuksen (EU) 2015/2120 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1211/2009 kumoamisesta (EUVL L 321, 17.12.2018, s. 1–35)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/2102, annettu 26 päivänä lokakuuta 2016, julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta (EUVL L 327, 2.12.2016, s. 1–15)

Komission päätös 2008/294/EY, tehty 7 päivänä huhtikuuta 2008, ilma-aluksissa tarjottavien matkaviestintäpalvelujen (MCA-palvelujen) käyttämiä radiotaajuuksia koskevien käyttöehtojen yhdenmukaistamisesta yhteisössä (EUVL L 98, 10.4.2008, s. 19–23)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2002, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s. 37–47)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 05.07.2022

Top