Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus

Neuvoston päätös (EU) 2015/451 Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaan yleissopimukseen (CITES)

YLEISSOPIMUKSEN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

  • Yleissopimuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kansainvälinen kauppa uhkaa niiden selviytymistä.
  • Päätöksellä hyväksytään Euroopan unionin (EU) liittyminen yleissopimukseen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yleissopimus uhanalaisten luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kaupasta (CITES-sopimus)

  • CITES tuli voimaan vuonna 1975.
  • 183 maata ja alueelliset järjestöt ovat yleissopimuksen osapuolia, myös EU ja kaikki EU:n jäsenvaltiot.

Asetus

Yleissopimuksessa määrätään eri kasvi- ja eläinlajeja koskevasta sääntelystä. Lajit on lueteltu asetuksen liitteissä.

  • Liitteessä I on lueteltu kaikki lajit, joita uhkaa sukupuuttoon kuoleminen. Kyseisten lajien kauppaa on säänneltävä ankarasti ja siihen annetaan lupa vain erikoistapauksissa.
  • Liitteessä II on lueteltu ne lajit, joita ei välttämättä vielä uhkaa sukupuuttoon kuoleminen mutta joiden säilyminen saattaa vaarantua, ellei näiden lajien kaupankäyntiä ankarasti säännellä. Näiden lajien valvonnan tehostamiseksi liitteeseen voi sisältyä myös ulkonäöltään samankaltaisia lajeja, jotka näyttävät uhanalaisilta lajeilta.
  • Liitteessä III on lueteltu ne lajit, jotka ovat jonkin osapuolen sääntelyn alaisia ja joiden osalta tarvitaan muiden osapuolten yhteistyötä liiallisen hyödyntämisen hillitsemiseksi kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Luvat ja todistukset

  • Lupia ja todistuksia käytetään CITES-sopimuksen nojalla uhanalaisten lajien kaupan sääntelemiseen ja valvontaan. Niitä myöntävät kunkin osapuolen nimetyt hallintoviranomaiset (EU:ssa jäsenvaltioiden viranomaiset).
  • Lupia ja todistuksia myönnetään vain, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Lajiryhmästä riippuen nämä edellytykset koskevat seuraavia seikkoja:
    • onko kauppa haitallista lajin säilymiselle
    • onko lajin yksilö hankittu laillisesti
    • elävien eläinten kuljetus- ja säilytysolosuhteet.
  • Liitteessä I mainittuja lajeja ei voida myydä kaupallisiin tarkoituksiin.
  • Tiedeviranomaiset neuvovat hallintoviranomaisia vientilupien myöntämisessä sen varmistamiseksi, että liitteessä II mainittujen lajien suojelun taso pysyy selvästi korkeammalla kuin liitteessä I mainittu taso.
  • Joistakin näistä säännöistä on useita poikkeuksia, jotka koskevat muun muassa seuraavia:
    • ennen yleissopimuksen soveltamisen aloittamista hankitut yksilöt
    • yksilöiden kuljetus osapuolen alueen läpi tai sen kautta silloin, kun ne jätetään tulliviranomaisten valvonnan alaiseksi
    • vankeudessa kasvatetut eläimet ja keinotekoisesti lisätyt kasvit
    • tutkijoiden ja tieteellisten laitosten kokoelmissa olevien yksilöiden sekä kiertävien näyttelyiden hallussa olevien vankeudessa kasvatettujen tai yleissopimusta edeltävien yksilöiden vaihto.

Valvonta ja täytäntöönpano

  • Sopimusosapuolten on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet, jotta ne voivat
    • asettaa seuraamuksia CITES-sääntöjen soveltamisalaan kuuluvien yksilöiden laittomalle kaupalle tai hallussapidolle
    • takavarikoida tai palauttaa laittomasta kaupasta takavarikoidut yksilöt viejämaahan.
  • Osapuolten on kirjattava ja raportoitava kaikki kauppatiedot CITES-sihteeristölle vuosittain. Euroopan komissio laatii myös analyysin EU:n vuotuisesta kauppaa koskevasta kertomuksesta.
  • Osapuolet toimittavat sihteeristölle kolmen vuoden välein kertomuksen CITES-sopimuksen täytäntöönpanemiseksi toteutetuista oikeudellisista säännöistä ja toimenpiteistä.

VOIMAANTULO

Yleissopimus tuli voimaan Euroopan unionin osalta 8. heinäkuuta 2015.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus (EUVL L 75, 19.3.2015, s. 4–15)

Neuvoston päätös (EU) 2015/451, annettu 6 päivänä maaliskuuta 2015, Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaan yleissopimukseen (CITES) (EUVL L 75, 19.3.2015, s. 1–3)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission asetus (EY) N:o 865/2006, annettu 4 päivänä toukokuuta 2006, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 338/97 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 166, 19.6.2006, s. 1–69)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/1587, annettu 24 päivänä syyskuuta 2019, tiettyjen luonnonvaraisten eläin- ja kasvilajien yksilöiden unioniin tuonnin kieltämisestä luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 338/97 mukaisesti (EUVL L 248, 27.9.2019, s. 5–21)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – EU:n toimintasuunnitelma luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseksi (COM(2016) 87 final, 26.2.2016)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 792/2012, annettu 23 päivänä elokuuta 2012, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 338/97 säädettyjen lupien, todistusten ja muiden asiakirjojen mallia koskevista yksityiskohtaisista säännöistä ja komission asetuksen (EY) N:o 865/2006 muuttamisesta (EUVL L 242, 7.9.2012, s. 13–45)

Asetukseen (EY) N:o 792/2012 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 27.09.2021

Top