EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0708

Komission delegoitu päätös (EU) 2019/708, annettu 15 päivänä helmikuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY täydentämisestä niiden toimialojen ja toimialojen osien määrittämisen osalta, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuodon riskille vuosina 2021–2030 (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

C/2019/930

EUVL L 120, 8.5.2019, p. 20–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_del/2019/708/oj

8.5.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 120/20


KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS (EU) 2019/708,

annettu 15 päivänä helmikuuta 2019,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY täydentämisestä niiden toimialojen ja toimialojen osien määrittämisen osalta, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuodon riskille vuosina 2021–2030

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta unionissa ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta 13 päivänä lokakuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY (1) ja erityisesti sen 10 b artiklan 5 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivin 2003/87/EY mukaan kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien huutokauppaaminen on perusperiaate kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kauppaa koskevassa unionin järjestelmässä.

(2)

Lokakuussa 2014 kokoontunut Eurooppa-neuvosto katsoi, että maksutta tapahtuvan jakamisen ei tulisi päättyä vaan nykyisiä toimenpiteitä olisi jatkettava vuoden 2020 jälkeen, jotta voidaan ehkäistä ilmastopolitiikasta johtuvan hiilivuodon riskiä niin kauan kuin muut suurimmat taloudet eivät toteuta vastaavia toimenpiteitä. Jotta voidaan säilyttää päästövähennyksistä saatava ympäristöhyöty unionissa, kun kolmansien maiden toimenpiteistä ei seuraa teollisuudelle samanlaisia kannustimia päästöjen vähentämiseksi, olisi jatkettava siirtymäajan maksutta jakamista laitoksille niillä toimialoilla ja toimialojen osilla, joilla vallitsee hiilivuodon riski.

(3)

EU:n päästökauppajärjestelmän toiminnan aikana saatu kokemus on osoittanut, että toimialat ja toimialojen osat ovat alttiita hiilivuodon riskille eriasteisesti ja että päästöoikeuksien jakaminen maksutta on estänyt hiilivuotoa. Samalla kun joidenkin toimialojen ja toimialojen osien voidaan katsoa olevan alttiita hiilivuodon riskille suuremmassa määrin, toiset pystyvät siirtämään merkittävän osuuden niiden päästöt kattavien päästöoikeuksien kustannuksista tuotteiden hintoihin menettämättä markkinaosuuttaan, jolloin niiden vastattavaksi jää vain jäljellä oleva osa kustannuksista ja niiden hiilivuotoriski on näin ollen alhaisempi. Hiilivuodon riskin torjumiseksi direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 5 kohdassa säädetään, että komissio määrittää luettelon niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuotoriskille. Näiden toimialojen ja toimialojen osien on määrä saada ilmaisia päästöoikeuksia 100 prosenttia direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan mukaisesti määritetystä määrästä.

(4)

Komissio vahvisti päätöksellä 2014/746/EU (2) hiilivuotoluettelon vuosiksi 2015–2019. Hiilivuotoluettelon voimassaoloa jatkettiin 31 päivään joulukuuta 2020 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä (EU) 2018/410 (3).

(5)

Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklassa vahvistetaan arviointiperusteet, jotka perustuvat kolmelta viimeisimmältä kalenterivuodelta saatavilla oleviin tietoihin. Tässä yhteydessä komissio käytti tietoja vuosilta 2013, 2014 ja 2015, koska arvioinnin aikaan tietoja vuodelta 2016 oli saatavilla ainoastaan joidenkin muuttujien osalta.

(6)

Jotta voidaan vahvistaa hiilivuotoluettelo vuoksiksi 2021–2030, komissio arvioi toimialojen ja toimialojen osien hiilivuodon riskin unionin yhteisen tilastollisen toimialaluokituksen, sellaisena kuin se on määritettynä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (4), NACE 4 -tasolla. NACE 4 on taso, jolla tietojen saatavuus on optimaalinen ja toimialat määritellään tarkkaan. Toimiala määritetään NACE-luokittelun 4-numerotasolla ja toimialan osa Prodcom-luokituksen 6- tai 8-numerotasolla. Prodcom on tavaroiden luokittelu, jota käytetään NACE-luokittelusta suoraan johdettavissa teollisuustuotantoa koskevissa tilastoissa.

(7)

Hiilivuodon arviointi tehtiin kahdessa vaiheessa: Määrällisessä ensimmäisen tason arvioinnissa NACE 4 -tasolla toimialaan katsotaan kohdistuvan hiilivuodon riski, jos ”hiilivuotoindikaattori” ylittää direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 1 kohdassa säädetyn kynnysarvon 0,2. Joissakin tapauksissa, jotka selvästi täyttivät direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 ja 3 kohdassa täsmennetyt kelpoisuusperusteet, tehtiin ”toisen tason arviointi” joko laadullisena arviointina yksilöidyillä perusteilla tai määrällisenä arviointina eriytetyllä tasolla.

(8)

Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan mukaisesti hiilivuotoindikaattori laskettiin kertomalla toimialan kolmansien maiden kanssa käytävän kaupan intensiteetti alan päästöintensiteetillä.

(9)

Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan mukaisesti kolmansien maiden kanssa käytävän kaupan intensiteetti laskettiin suhteena yhtäältä kolmansiin maihin kohdistuvan viennin kokonaisarvon ja kolmansista maista tapahtuvan tuonnin arvon summan sekä toisaalta Euroopan talousalueella olevien markkinoiden kokonaiskoon (vuosittainen liikevaihto sekä kokonaistuonti kolmansista maista) välillä. Komissio arvioi kunkin toimialan ja toimialan osan kaupan intensiteetin Eurostatin Comext-tietokannasta saatujen tietojen perusteella. Komissio katsoo näiden olevan kattavimmat ja luotettavimmat tiedot kolmansiin maihin suuntautuvan viennin ja kolmansista maista tapahtuvan tuonnin kokonaisarvoista sekä vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta unionissa.

(10)

Päästöintensiteetti laskettiin asianomaisen alan suorien ja epäsuorien päästöjen summana jaettuna bruttoarvonlisäyksellä ja se mitataan kilogrammoina hiilidioksidia jaettuna euroilla. Komissio katsoo Euroopan unionin tapahtumalokin (EUTL) olevan kaikkein täsmällisin ja läpinäkyvin lähde hiilidioksidipäästötiedoille laitostasolla, ja näitä tietoja on sen vuoksi käytetty laskettaessa toimialojen suoria päästöjä. Laitokset on jaettu NACE-4-tason toimialoihin niiden laitostason tietojen perusteella, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet kansallisissa täytäntöönpanotoimenpiteissään direktiivin 2003/87/EY 11 artiklan ja komission päätöksen 2011/278/EU (5) mukaisesti. Toimialatason bruttoarvonlisäyksen arvioinnissa on käytetty Eurostatin yritystoiminnan rakennetilastoista saatuja tietoja, sillä niitä pidetään luotettavimpana lähteenä.

(11)

Epäsuorien päästöjen määrittämiseksi luotettavimpana lähteenä pidetään suoraan jäsenvaltioilta kerättyjä tietoja sähkönkulutuksesta, koska EU-28-maiden tasolla tietoja ei ole saatavilla. Sähkönkulutus muunnetaan epäsuoriksi päästöiksi sähkön päästökertoimella. Komissio käytti viitearvona EU:n keskimääräistä sähköntuotannon yhdistelmää. Se perustuu kaikista EU:n sähköntuotannon lähteistä peräisin olevien energia-alan päästöjen unionin vuotuiseen kokonaismäärään, joka on jaettu vastaavalla määrällä sähköntuotantoa. Sähkön päästökerroin on päivitetty ottamalla huomioon hiilen vähentäminen sähköjärjestelmässä ja uusiutuvien energialähteiden lisääntyvä osuus. Uuden arvon olisi viitattava vuoteen 2015, joka on linjassa kolmen viimeisimmän kalenterivuoden (2013–2015) käytettävissä olevien tietojen kanssa. Päivitetyksi arvoksi vahvistetaan 376 grammaa hiilidioksidia kilowattituntia kohti.

(12)

Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 ja 3 kohdassa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt tiettyjen toimialojen ja toimialojen osien kelpoisuudesta toiseen arviointiin, jos ne eivät täytä tärkeimpiä hiilivuotoluetteloon sisällyttämistä koskevia perusteita. Jos hiilivuotoindikaattori on ollut välillä 0,15–0,2, toimiala on saattanut pyytää laadullista arviointia mainitun direktiivin 10 b artiklan 2 kohdassa esitettyjen perusteiden mukaisesti. Direktiivin 10 b artiklan 3 kohdan mukaisesti toimialat ja toimialojen osat, joiden päästöintensiteetti on yli 1,5, voivat pyytää joko laadullista arviointia tai määrällistä arviointia eriytetyllä tasolla (Prodcom-6- tai 8-numerotaso). Toimialat ja toimialojen osat, joiden osalta maksuttomat päästöoikeudet lasketaan jalostamojen vertailuarvojen perusteella, voivat myös hakea kumpaakin arviointia. Päätöksen 2014/746/EU liitteessä olevassa 1.2 kohdassa luetellut toimialat ja toimialojen osat olivat kelpoisia jättämään hakemuksia määrälliseksi arvioimiseksi eriytetyllä tasolla.

(13)

Marraskuusta 2017 helmikuuhun 2018 järjestettiin verkkokuuleminen, jossa sidosryhmiä pyydettiin esittämään näkemyksiä hiilivuotoluettelon määrittämiseen käytettävistä menetelmistä. Vastaajat kannattivat yleisesti toisen tason arviointeja, joilla olisi samantasoinen häiriönsieto, oikeudenmukaisuus, avoimuus ja tasapuolisuus kuin ensimmäisen tason arvioinneissa, ja ilmaisivat tukensa yhdenmukaiselle arviointikehykselle, johon sidosryhmät osallistuvat. Helmikuun ja toukokuun 2018 välisenä aikana pidettiin neljä kokousta, joissa valmisteltiin hiilivuotoluetteloa ja jatkotoimia jäsenvaltioiden ja sidosryhmien kanssa toteutettavien arviointien osalta.

(14)

Vaikutustenarviointi (6) tehtiin sen varmistamiseksi, että hiilivuotoluettelon 2021–2030 ensimmäisen ja toisen tason arvioinnit tehdään vertailukelpoisella tavalla eli siten, että molemmilla arvioinneilla yksilöidään vain aloja, joilla on hiilivuodon riski. Vaikutustenarvioinnissa keskityttiin toisen tason arviointikehykseen liittyviin toiminnallisiin vaihtoehtoihin.

(15)

Alustava hiilivuotoluettelo vuosiksi 2021–2030 (7) julkaistiin 8 päivänä toukokuuta 2018 yhdessä komission puiteohjeasiakirjojen kanssa laadullisia ja eriytettyjä määrällisiä arviointeja varten (8).

(16)

Arviointeja, jotka perustuvat direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 ja 3 kohdassa vahvistettuihin perusteisiin, on suoritettu useilla toimialoilla, joiden ei katsottu olevan alttiita hiilivuodon riskille, 10 b artiklan 1 kohdassa vahvistettujen määrällisten perusteiden mukaisesti.

(17)

Komissio arvioi yhteensä 245 teollisuuden toimialaa, jotka luokitellaan NACE-luokittelussa pääluokkiin ”Kaivostoiminta ja louhinta” ja ”Teollisuus”. Tämän päätöksen liitteessä olevassa 1 kohdassa luetellut toimialat ja toimialojen osat täyttävät direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 1 kohdassa vahvistetut perusteet, ja niiden olisi katsottava olevan alttiita hiilivuodon riskille.

(18)

Useilla toimialoilla on tehty direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 ja 3 kohdassa säädettyjen perusteiden mukaisia laadullisia arviointeja. Seuraavien toimialojen sisällyttämistä hiilivuotoluetteloon pidettiin perusteltuna: ”Suolan tuotanto” (NACE-koodi 0893), ”Tekstiilien viimeistely” (NACE-koodi 1330), ”Lääkeaineiden ja lääkkeiden valmistus” (NACE-koodi 2110), ”Keraamisten talous- ja koriste-esineiden valmistus” (NACE-koodi 2341), ”Keraamisten saniteettikalusteiden valmistus” (NACE-koodi 2342) ja ”Poltettujen tiilien ja muun rakennuskeramiikan valmistus” (NACE-koodi 2332). Näiden toimialojen olisi sen vuoksi katsottava olevan alttiita hiilivuodon riskille vuosina 2021–2030.

(19)

Toimialan ”Ruskohiilen kaivu” (NACE-koodi 0520) tapauksessa laadullisessa arvioinnissa todettiin useita puutteita esimerkiksi sen osalta, että alaan ei voida katsoa kohdistuvan suoria päästökustannuksia, ja yhteys muiden polttoainelähteiden aiheuttaman unionin sisäisen kilpailun ja hiilivuodon välillä herätti epäilyksiä. Tässä yhteydessä voitiin osoittaa, että unionin ulkopuolisista ruskohiilivoimaloista aiheutuu jonkin verran alueellista kilpailua, mutta unionin laajuinen arviointi vahvistaa ulkoisen kilpailun olevan erittäin vähäistä. Sen vuoksi pääteltiin, ettei ole perusteltua lisätä tätä alaa niiden toimialojen ja toimialojen osien luetteloon, joiden katsotaan olevan alttiita hiilivuodon riskille.

(20)

Kolme hakemusta saatiin toimialoilta, joita ei ollut sisällytetty alustavaan hiilivuotoluetteloon: ”Maakaasun tuotanto” (NACE-koodi 0620), ”Kipsituotteiden valmistus rakennustarkoituksiin” (NACE-koodi 2362) ja ”Kevytmetallien valu” (NACE-koodi 2453). Näiden hakemusten yhteydessä arvioitiin alojen kelpoisuutta tulla sisällytetyiksi hiilivuotoluetteloon määrällisellä ensimmäisen tason arvioinnilla NACE 4 -tasolla. Ensimmäisen tason arviointien suorittamisessa käytetyt viralliset tiedot toimitettiin sidosryhmille ja niitä pidettiin riittävän luotettavina alustavan hiilivuotoluettelon julkaisemiseksi. Komissio on tutkinut näiden kolmen alan hakemuksissaan esittämät lisätiedot ja katsoo, etteivät ne oikeuta alkuperäisen kannan muuttamiseen. Kyseisillä toimialoilla ei edelleenkään katsota olevan hiilivuodon riskiä, koska niiden hiilivuotoindikaattorit eivät ylitä direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 1 kohdassa vahvistettua kynnysarvoa 0,2. Lisäksi nämä alat eivät edelleenkään täytä direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 kohdassa ja 10 b (3) artiklassa säädettyjä lisäarviointien kelpoisuusperusteita.

(21)

Useilla toimialojen osilla on tehty direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 1 ja 3 kohdassa artiklassa säädettyihin perusteisiin perustuvia eriytettyjä laadullisia arviointeja. Seuraavien toimialojen osien sisällyttämistä hiilivuotoluetteloon pidettiin perusteltuna: ”Kaoliini ja muut kaoliinipitoiset savet” (Prodcom-koodi 08.12.21), ”Jäädytetyt perunat, valmistetut tai säilötyt, (mukaan lukien kokonaan tai osittain öljyssä kypsennetyt ja sen jälkeen jäädytetyt perunat, pois lukien etikan tai etikkahapon avulla säilötyt perunat)” (Prodcom-koodi 10.31.11.30), ”Kuivattu peruna hienona ja karkeana jauhona, hiutaleina, jyväsinä ja pelletteinä” (Prodcom-koodi 10.31.13.00), ”Tomaattisose ja -pyree, tiivistetty” (Prodcom-koodi 10.39.17.25), ”Rasvaton maitojauhe” (Prodcom-koodi 10.51.21), ”Täysmaitojauhe” (Prodcom-koodi 10.51.22), ”Kaseiini” (Prodcom-koodi 10.51.53), ”Laktoosi ja laktoosisiirappi” (Prodcom-koodi 10.51.54), ”Hera ja modifioitu hera, jauheena, rakeina tai muussa kiinteässä muodossa, tiivistetty tai tiivistämätön, lisättyä makeutusainetta sisältävä tai sisältämätön” (Prodcom-koodi 10.51.55.30), ”Leivontahiiva” (Prodcom-koodi 10.89.13.34), ”Lasiintuvat emalit ja lasitteet, enkopit ja niiden kaltaiset valmisteet, jollaisia käytetään keraamisessa, emaloimis- ja lasiteollisuudessa” (Prodcom-koodi 20.30.21.50), Nestemäiset lysterit ja niiden kaltaiset tuotteet, lasisulate (fritti) ja muu lasi jauheena, rakeina, suomuina tai hiutaleina (Prodcom-koodi 20.30.21.70) ja ”Voimansiirtoakselien, nokka-akselien ja kampiakselien, kampien jne.” osat, rautametallia, avoimessa muotissa taotut (Prodcom-koodi 25.50.11.34). Näiden toimialojen osien olisi sen vuoksi katsottava olevan alttiita hiilivuodon riskille vuosina 2021–2030.

(22)

Seuraavien toimialojen osien tapauksessa määrällisissä eriytetyissä arvioissa todettiin yhdenmukaistetuista menettelyistä joitakin poikkeamia, joista on seurauksena hiilivuotoindikaattorin merkittävän yliarvioinnin riski: ”Kaakaomassa, myös sellainen, josta rasva on poistettu” (Prodcom-koodi 10.82.11), ”Kaakaovoi, -rasva ja -öljy” (Prodcom-koodi 10.82.12) ja ”Kaakaojauhe, ei sisällä lisättyä sokeria tai muuta makeutusainetta” (Prodcom-koodi 10.82.13). Sen vuoksi kyseisten toimialojen lisäämistä hiilivuotoluetteloon ei pidetty perusteltuna.

(23)

Koska hiilivuotoluettelon on määrä olla voimassa vuosina 2021–2030, tätä päätöstä olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2021,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Liitteessä lueteltujen toimialojen ja toimialojen osien on katsottava olevan alttiita hiilivuodon riskille vuosina 2021–2030.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2021.

Tehty Brysselissä 15 päivänä helmikuuta 2019.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32.

(2)  Komission päätös 2014/746/EU, annettu 27 päivänä lokakuuta 2014, luettelon laatimisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY nojalla niistä toimialoista ja toimialojen osista, joiden katsotaan olevan alttiita merkittävälle hiilivuodon riskille, vuosiksi 2015–2019 (EUVL L 308, 29.10.2014, s. 114).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/410, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2018, direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta kustannustehokkaiden päästövähennysten ja vähähiilisyyttä edistävien investointien edistämiseksi sekä päätöksen (EU) 2015/1814 muuttamisesta (EUVL L 76, 19.3.2018, s. 3).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

(5)  Komission päätös 2011/278/EU, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2011, päästöoikeuksien yhdenmukaistettua maksutta tapahtuvaa jakoa koskevien unionin laajuisten siirtymäsäännösten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY 10 a artiklan mukaisesti (EUVL L 130, 17.5.2011, s. 1).

(6)  Komission yksiköiden valmisteluasiakirja SWD (2019) 22.

(7)  Komission tiedonanto alustavasta hiilivuotoluettelosta, 2021–2030 (EUVL C 162, 8.5.2018, s. 1).

(8)  https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/ets/allowances/leakage/docs/framework_for_qualitative_assessments.pdf https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/ets/allowances/leakage/docs/framework_for_disaggregated_assessments.pdf


LIITE

Toimialat ja toimialojen osat, joiden katsotaan direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan mukaisesti olevan alttiita hiilivuodon riskille

1.   Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 1 kohdassa vahvistettujen perusteiden mukaan

NACE-koodi

Kuvaus

0510

Kivihiilen kaivu

0610

Raakaöljyn tuotanto

0710

Rautamalmien louhinta

0729

Muiden värimetallimalmien louhinta

0891

Kemiallisten ja lannoitemineraalien louhinta

0899

Muualla luokittelematon kaivostoiminta ja louhinta

1041

Kasvi- ja eläinperäisten öljyjen ja -rasvojen valmistus (pl. ravintorasvat)

1062

Tärkkelyksen ja tärkkelystuotteiden valmistus

1081

Sokerin valmistus

1106

Maltaiden valmistus

1310

Tekstiilikuitujen valmistelu ja kehruu

1395

Kuitukankaiden ja kuitukangastuotteiden valmistus (pl. vaatteet)

1411

Nahkavaatteiden valmistus

1621

Vaneriviilun ja puupaneelien valmistus

1711

Massan valmistus

1712

Paperin, kartongin ja pahvin valmistus

1910

Koksituotteiden valmistus

1920

Jalostettujen öljytuotteiden valmistus

2011

Teollisuuskaasujen valmistus

2012

Värien ja pigmenttien valmistus

2013

Muiden epäorgaanisten peruskemikaalien valmistus

2014

Muiden orgaanisten peruskemikaalien valmistus

2015

Lannoitteiden ja typpiyhdisteiden valmistus

2016

Muoviaineiden valmistus

2017

Synteettisen kumiraaka-aineen valmistus

2060

Tekokuitujen valmistus

2311

Tasolasin valmistus

2313

Onton lasin valmistus

2314

Lasikuitujen valmistus

2319

Muu lasin valmistus ja muokkaus, mukaan lukien tekniset lasituotteet

2320

Tulenkestävien keraamisten tuotteiden valmistus

2331

Keraamisten tiilien ja laattojen valmistus

2351

Sementin valmistus

2352

Kalkin ja kipsin valmistus

2399

Muualla luokittelemattomien ei-metallisten mineraalituotteiden valmistus

2410

Raudan, teräksen ja rautaseosten valmistus

2420

Putkien, profiiliputkien ja niihin liittyvien tarvikkeiden valmistus teräksestä

2431

Raudan ja teräksen kylmävetäminen

2442

Alumiinin valmistus

2443

Lyijyn, sinkin ja tinan valmistus

2444

Kuparin valmistus

2445

Muiden värimetallien valmistus

2446

Ydinpolttoaineen valmistus

2451

Raudan valu

2.   Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 2 kohdassa vahvistettujen perusteiden mukaan

NACE-koodi

Kuvaus

0893

Suolan tuotanto

1330

Tekstiilien viimeistely

2110

Lääkeaineiden ja lääkkeiden valmistus

2341

Keraamisten talous- ja koriste-esineiden valmistus

2342

Keraamisten saniteettikalusteiden valmistus

3.   Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 3 kohdan ensimmäisessä alakohdassa vahvistettujen perusteiden mukaan

NACE-koodi

Kuvaus

2332

Poltettujen tiilien ja muun rakennuskeramiikan valmistus

4.   Direktiivin 2003/87/EY 10 b artiklan 3 kohdan viidennessä alakohdassa vahvistettujen perusteiden mukaan

Prodcom-koodi

Kuvaus

081221

Kaoliini ja muut kaoliinipitoiset savet

10311130

Jäädytetyt perunat, valmistetut tai säilötyt, (mukaan lukien kokonaan tai osittain öljyssä kypsennetyt ja sen jälkeen jäädytetyt perunat; pois lukien etikan tai etikkahapon avulla säilötyt perunat)

10311300

Kuivattu peruna hienona ja karkeana jauhona, hiutaleina, jyväsinä ja pelletteinä

10391725

Tomaattisose ja -pyree, tiivistetty

105121

Rasvaton maitojauhe

105122

Täysmaitojauhe

105153

Kaseiini

105154

Laktoosi ja laktoosisiirappi

10515530

Hera ja modifioitu hera, jauheena, rakeina tai muussa kiinteässä muodossa, tiivistetty tai tiivistämätön, lisättyä makeutusainetta sisältävä tai sisältämätön

10891334

Leivontahiiva

20302150

Lasiintuvat emalit ja lasitteet, enkopit ja niiden kaltaiset valmisteet, jollaisia käytetään keraamisessa, emaloimis- ja lasiteollisuudessa

20302170

Nestemäiset lysterit ja niiden kaltaiset tuotteet, lasisulate (fritti) ja muu lasi jauheena, rakeina, suomuina tai hiutaleina

25501134

Voimansiirtoakselien, nokka-akselien ja kampiakselien, kampien jne. osat, rautametallia, avoimessa muotissa taotut


Top