EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0110

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την ανθρωπιστική δράση της ΕΕ: νέες προκλήσεις, ίδιες αρχές

COM/2021/110 final

Βρυξέλλες, 10.3.2021

COM(2021) 110 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την ανθρωπιστική δράση της ΕΕ: νέες προκλήσεις, ίδιες αρχές


1.Εισαγωγή: νέες και παλιές προκλήσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 36 % της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας 1 . Σε έναν κόσμο όπου το αποτύπωμα των συγκρούσεων και των καταστροφών αυξάνεται σταθερά, η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και σημαντικό μέρος της ικανότητάς της να προβάλλει τις αξίες της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, η ανθρωπιστική βοήθεια αντιμετωπίζει τώρα μια άνευ προηγουμένου σειρά προκλήσεων, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες βρίσκονται σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων σε επίπεδο κρατών 2 σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της αποτυχημένης διακυβέρνησης. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των διαθέσιμων πόρων αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βασικοί κανόνες και αρχές αμφισβητούνται όσο λίγες φορές στο παρελθόν, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη και πιο επικίνδυνη την παροχή βοήθειας.

Η παρούσα ανακοίνωση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ, σε συνεργασία με τους διάφορους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλους χορηγούς, μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Ανθρωπιστικές ανάγκες: αυξητική τάση — οδηγούμενη σε μια θεαματικά ανοδική πορεία λόγω της νόσου COVID-19 και των κλιματικών επιπτώσεων

Ποτέ άλλοτε η παγκόσμια ευθύνη της ΕΕ ως φορέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο κατά την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19. Το 2021 εκτιμάται ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιέλθει σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της πανδημίας 3 . Η νόσος COVID-19 έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες αδυναμίες και ανισότητες και έχει εντείνει περαιτέρω τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν 235 εκατομμύρια άνθρωποι —1 στους 33 ανθρώπους ανά τον κόσμο— θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2021. Πρόκειται για αύξηση κατά 40 % σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2020 όσον αφορά τις ανάγκες (πριν από τη νόσο COVID-19) και σχεδόν τριπλασιασμό σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2014. Ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει διπλασιαστεί από το 2010, φθάνοντας τα 79,5 εκατομμύρια έως το τέλος του 2019 4 . Η μέση ανθρωπιστική κρίση διαρκεί πλέον πάνω από 9 χρόνια και πολλές κρίσεις που ξεσπούν, μεταξύ άλλων και στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, διαρκούν πολύ περισσότερο. Ως εκ τούτου, πάρα πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις «λησμονούνται 5 ».

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντέδρασαν καταρτίζοντας από κοινού, από τον Απρίλιο του 2020, δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» 6 ύψους 38,5 δισ. EUR, από τα οποία 3,49 δισ. EUR προορίζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις ανθρωπιστικές ανάγκες που απορρέουν από την πανδημία.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της μη βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, ενώ παράλληλα αυξάνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Εκτός από τους ολοένα συχνότερους και σοβαρότερους φυσικούς κινδύνους που προκαλούν καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συγκαταλέγονται μεταξύ των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του εκτοπισμού. Το 2018, περίπου 108 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια λόγω καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και δασικών πυρκαγιών 7 . Έως το 2050 πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια κάθε χρόνο λόγω καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα 8 και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αυξανόμενο χρηματοδοτικό κενό – και επίμονα περιορισμένη βάση χορηγών

Το 2020, όλες οι εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική βοήθεια ανήλθαν σε σχεδόν 32,5 δισ. EUR – το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και που οφείλεται επίσης στον αντίκτυπο της νόσου COVID-19. Επιπλέον, υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 17,5 δισ. EUR – πάνω από το μισό του συνολικού ποσού. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, απαιτούνται αρχικά 29 δισ. EUR για την κάλυψη των ανθρωπιστικών εκκλήσεων του ΟΗΕ το 2021 9 . Μολονότι η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι χορηγοί έχουν εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές τους τα τελευταία χρόνια, με την παγκόσμια χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανθρωπιστικές εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών να αυξάνεται από 4,1 δισ. EUR το 2012 σε 15 δισ. EUR το 2020, το έλλειμμα παγκόσμιας χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται παρ' όλα αυτά ραγδαία. Το εν λόγω χρηματοδοτικό κενό  είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι οικονομίες των χορηγών θα παραμείνουν υπό πίεση λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ορισμένοι σημαντικοί χορηγοί έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπές στους προϋπολογισμούς τους για τη βοήθεια ή στις συνεισφορές τους σε σημαντικές κρίσεις. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η ανθρωπιστική χρηματοδότηση σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πολύ περιορισμένο αριθμό χορηγών: το 2020, οι δέκα μεγαλύτεροι χορηγοί παγκοσμίως αντιστοιχούσαν στο 83 % της αναφερθείσας χρηματοδότησης 10 . Το ίδιο ισχύει εντός της ΕΕ, όπου το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ προέρχεται από τον προϋπολογισμό ενός πολύ μικρού αριθμού κρατών μελών και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 11 . Αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Εμπόδια στην πρόσβαση και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε πολλές συγκρούσεις, αυξάνονται οι άμεσες και συχνά εσκεμμένες επιθέσεις από εμπόλεμους κατά αμάχων, νοσοκομείων και σχολείων κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το 2019 αναφέρθηκαν 277 επιθέσεις κατά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, με 125 νεκρούς 12 . Σε πολλές κρίσεις, οι οργανισμοί παροχής βοήθειας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν διοικητικά εμπόδια και άλλους περιορισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να περιορίζουν την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στους πληγέντες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω της νόσου COVID-19 και οι επακόλουθοι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο προκλήσεων στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες πληθυσμούς.

Υπό το πρίσμα αυτών των τάσεων και προκλήσεων, η ΕΕ πρέπει να δώσει νέα ώθηση στην πολιτική της για την ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες και να στηρίξει τη δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασισμένης σε αρχές. Ταυτόχρονα, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τους φορείς ανάπτυξης και οικοδόμησης της ειρήνης για την προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων.

2. Οικοδόμηση σε στερεές βάσεις: οι δοκιμασμένες αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ βασίζεται σε στέρεη νομική βάση, καθώς και σε ένα σύνολο βασικών αρχών και κοινών στόχων. Η εν λόγω βοήθεια θα εξακολουθήσει να τηρεί αυστηρά τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, όπως κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο. Η διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς θα παραμείνει βασικός στόχος της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια 13 εξακολουθεί να αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς που διέπει την ανθρωπιστική δράση της ΕΕ. Μαζί με τον κανονισμό σχετικά την ανθρωπιστική βοήθεια 14 , η κοινή αντίληψη καθορίζει τον ειδικό χαρακτήρα και την εντολή της ανθρωπιστικής βοήθειας: η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται αποκλειστικά βάσει των αναγκών σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής ανθρωπιστικής χορηγίας 15 . Όπως υπενθυμίζεται επίσης στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ έναντι των εξωτερικών συγκρούσεων και κρίσεων 16 , η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ δεν επηρεάζεται από κανέναν πολιτικό, στρατηγικό, στρατιωτικό ή οικονομικό στόχο. Αυτό είναι επίσης απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί σε άτομα που πλήττονται από κρίση σε συχνά πολύπλοκα πολιτικά περιβάλλοντα και περιβάλλοντα ασφάλειας.

Παρότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής αντιμετώπισης των κρίσεων από την ΕΕ, η ΕΕ διασφαλίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ανθρωπιστικής βοήθειάς της, ενώ παράλληλα εμβαθύνει περαιτέρω τον σύνδεσμο με την αναπτυξιακή βοήθεια, την επίλυση των συγκρούσεων και τις πρωτοβουλίες οικοδόμησης ειρήνης της ΕΕ.

Η ανθρωπιστική δράση της ΕΕ θα εξακολουθήσει να τηρεί την αρχή της «μη πρόκλησης βλάβης» στους πληγέντες πληθυσμούς και το περιβάλλον 17 και να επιδιώκει να λαμβάνει υπόψη τη διάσταση της σύγκρουσης ούτως ώστε να μην ενισχύει ακούσια τις συγκρούσεις. Θα συνεχίσει να προάγει και να ενισχύει τον αποτελεσματικό ανθρωπιστικό στρατιωτικό και μη στρατιωτικό συντονισμό, ώστε να διασφαλίζεται ο ανθρωπιστικός χώρος.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συχνά την κύρια μορφή βοήθειας που παρέχεται σε άτομα που πλήττονται από κρίσεις. Δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται και οι προϋπολογισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας πλησιάζουν στα όριά τους, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ορισμένα άτομα και κοινότητες να μείνουν στο περιθώριο. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να διασφαλίζει ισόρροπη ανταπόκριση στις ανάγκες και θα συνεχίσει να διαθέτει το 15 % του αρχικού προϋπολογισμού της για ανθρωπιστική βοήθεια σε «λησμονημένες κρίσεις».

Η συνεχής ενσωμάτωση της προστασίας των ατόμων που εγκλωβίζονται σε καταστάσεις κρίσης, μεταξύ άλλων μέσω της πρόληψης, του μετριασμού και της αντιμετώπισης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και παρενόχλησης, θα παραμείνει ισχυρό χαρακτηριστικό της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου 18 . Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την παγκόσμια έκκληση για ανάληψη δράσης όσον αφορά την προστασία από την έμφυλη βία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης 19 . Θα τηρήσει επίσης τις δεσμεύσεις της για την ταχεία αντιμετώπιση κάθε είδους παραπτώματος στον τομέα της διεθνούς βοήθειας, καθώς και για την αύξηση της λογοδοσίας 20 .

Οι άνθρωποι θα παραμείνουν σταθερά στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, με ευκαιρίες για ουσιαστική συμμετοχή των δικαιούχων της βοήθειας σε αποφάσεις που τους αφορούν. Η ΕΕ είναι επίσης προσηλωμένη στην κάλυψη των αναγκών και στον σεβασμό των δικαιωμάτων συγκεκριμένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Αυτό συμβάλλει στο γενικό θεματολόγιο της ΕΕ για την ισότητα 21 , που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσβαση των παιδιών που βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσεων σε ασφαλή και συνεπή σχολική εκπαίδευση έχει ζωτική σημασία, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το να αποτελεί πραγματικότητα παντού. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα —και οι ίδιοι οι σπουδαστές— αποτελούν ολοένα και περισσότερο εσκεμμένο στόχο βίαιων επιθέσεων, κυρίως στην περιοχή του Σαχέλ. Εν τω μεταξύ, μολονότι οι ψηφιακές και εξ αποστάσεως λύσεις συνέβαλαν στη διασφάλιση ενός επιπέδου συνέχειας για τους σπουδαστές σε πολλά μέρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η πρόσβαση σε αυτές τις ευκαιρίες ήταν δύσκολη για πολλούς αποδέκτες ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα παιδιά προσφύγων και τα εσωτερικά εκτοπισθέντα παιδιά αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν 22 ότι σχεδόν 24 εκατομμύρια παιδιά και νέοι σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω της νόσου COVID-19. Τα κορίτσια διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η μη φοίτηση στο σχολείο οδηγεί συχνά σε πρόωρους και καταναγκαστικούς γάμους 23 . Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της προστασίας των παιδιών και της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Θα συνεχίσει να διαθέτει τουλάχιστον το 10 % του ετήσιου προϋπολογισμού της για ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την προτεραιότητα (από μόλις 1 % το 2015) και θα συμμετέχει πλήρως στη «διακήρυξη για ασφαλή σχολεία 24 ».

Τέλος, η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση 25 και ο συντονισμός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα παραμείνουν στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής δράσης της ΕΕ, ως βασικοί παράγοντες διευκόλυνσης μιας συνεκτικής και βασισμένης σε αρχές ανθρωπιστικής δράσης. Επιπλέον, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο διαφόρων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, ταμείων και προγραμμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς και ειδικευμένων οργανισμών των κρατών μελών της ΕΕ. Η συνεργασία με αυτούς τους διάφορους εταίρους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης και την επίτευξη ποιοτικών αποτελεσμάτων στην πράξη.



3. Αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών, μείωση του χρηματοδοτικού κενού

3.1 Επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων: Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποίηση της καινοτομίας και των ικανοτήτων

Ήδη το 2016, κατά την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, οι κύριοι χορηγοί και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αναγνώρισαν τη διαρθρωτική πρόκληση που θέτουν οι αυξανόμενες ανάγκες και η βάση πεπερασμένων πόρων. Συμφώνησαν σε μια «Μεγάλη Συμφωνία» για την προσαρμογή των πρακτικών εργασίας των χορηγών και των οργανώσεων παροχής βοήθειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και του αντικτύπου 26 . Οι κεντρικές ιδέες πίσω από τη «Μεγάλη Συμφωνία» ισχύουν και είναι πιο επιτακτικές από ποτέ: ευελιξία από πλευράς χορηγών ώστε να μπορούν οι εταίροι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να παρέχουν έγκαιρη και προσαρμοσμένη απόκριση, με παράλληλη εναρμόνιση των συχνά επαχθών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων των διαφόρων χορηγών. Σε αντιστάθμισμα, οι οργανώσεις παροχής βοήθειας ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για συντονισμένες αξιολογήσεις των αναγκών, λογοδοσία στους δικαιούχους και τους φορολογούμενους, διαφάνεια και προβολή της βοήθειας των χορηγών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κονδυλίων διατίθεται στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (όπως καταδεικνύεται από τη νόσο COVID-19) και συχνότερων περιπτώσεων αιφνίδιας επέλευσης φυσικών καταστροφών, όπως αυτές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ θα επιδιώξει να εκσυγχρονίσει περαιτέρω τους χρηματοδοτικούς της μηχανισμούς ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία στους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενισχύοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία και την προβολή της βοήθειας της ΕΕ.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ χορηγείται σε ετήσια βάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει πιλοτικές πολυετείς και πολυεθνικές «προγραμματικές συμπράξεις», μεταξύ άλλων με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 27 . Οι συμπράξεις αυτές αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και στη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους εν λόγω εταίρους όσο και για την Επιτροπή, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο της χρηματοδότησης της ΕΕ και ενισχύοντας την προβολή της ΕΕ. Αυτή η πιλοτική προσέγγιση θα επεκταθεί σε οντότητες, οργανισμούς και άλλες διεθνείς οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Γενικότερα, η ΕΕ θα προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που παρέχουν αποτελεσματικότερη, οικονομικά αποδοτικότερη, φιλικότερη προς το περιβάλλον και ανθεκτικότερη στην κλιματική αλλαγή βοήθεια 28 .

Η χρήση των χρηματικών μεταβιβάσεων αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως ο πλέον αποδοτικός και αποτελεσματικός τρόπος παροχής βοήθειας σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις ή καταστροφές. Η ΕΕ έχει αναλάβει από μακρού τη δέσμευση να χρησιμοποιεί τη χρηματική ενίσχυση σε ανθρωπιστικά πλαίσια, όποτε αυτό είναι εφικτό και σκόπιμο 29 . Συνεργάστηκε επίσης με βασικούς εταίρους για να διασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της χρηματοδότησης που προβλέπεται για ένα πρόγραμμα χρηματικής ενίσχυσης διατίθεται στους τελικούς δικαιούχους.

Τα ψηφιακά μέσα έχουν καίρια σημασία για την ασφαλή παράδοση των χρηματικών μεταβιβάσεων. Όταν υπάρχουν, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως μάθησης όσον αφορά την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 30 , καθώς και στη διευκόλυνση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για καταστροφές, στην παρακολούθηση των εκτοπισμών και σε εξ αποστάσεως εκτιμήσεις των αναγκών. Η ΕΕ θα διευρύνει περαιτέρω τη χρήση ασφαλών και αποδοτικών ψηφιακών εργαλείων στις ανθρωπιστικές δράσεις της, ιδίως στα προγράμματα κοινωνικού διχτυού ασφαλείας για την αντιμετώπιση κλυδωνισμών, όπως το Κοινωνικό Δίχτυ Ασφαλείας Έκτακτης Ανάγκης 31 στην Τουρκία (το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ΕΕ) και με σκοπό να καταστήσει δυνατή τη διευκόλυνση της συνδεσιμότητας των αποδεκτών της βοήθειας, με πλήρη σεβασμό των απαιτήσεων για την προστασία των δεδομένων 32 .

Στήριξη των τοπικών παραγόντων που αναλαμβάνουν δράση

Οι τοπικές κοινότητες και οργανώσεις είναι συνήθως οι πρώτοι παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση σε μια κρίση, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην παροχή ταχείας, ποιοτικής και οικονομικά αποδοτικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19, οι τοπικοί παράγοντες ήταν συχνά οι πρώτοι που αντέδρασαν, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι αποχωρήσαντες διεθνείς φορείς. Η πανδημία έχει επίσης υπογραμμίσει τη σημασία των τοπικών γνώσεων και της κατανόησης του πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι η βοήθεια γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή και να επιταχύνεται η ικανότητα παρέμβασης.

Η «Μεγάλη Συμφωνία» περιλάμβανε την ισχυρή δέσμευση των χορηγών και των διεθνών οργανισμών παροχής βοήθειας να διοχετεύουν περισσότερους πόρους απευθείας στους τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση. Ωστόσο, η ροή της χρηματοδότησης προς τοπικούς φορείς και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει παρεμποδιστεί από την ανάγκη πολλοί χορηγοί βοήθειας να συνδυάσουν αυτήν τη δέσμευση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, τις απαιτήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, ιδίως σε καταστάσεις συγκρούσεων στις οποίες η παρακολούθηση της χρηματοδότησης μπορεί να είναι δύσκολη.

Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να εντείνει τη στήριξη της ΕΕ για την τοπική προσαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες ανά χώρα και πλαίσιο, καθώς και αξιοποιώντας διάφορα μέσα σύμφωνα με τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης, σε τέσσερις άξονες:

1)επένδυση στην ενίσχυση των τοπικών ικανοτήτων, αξιοποιώντας την πείρα της από πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Τοπικής Πρωτοβουλίας στην Τουρκία (LIFT), το οποίο παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη σε τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση ώστε η βοήθεια να φθάνει στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής·

2)προώθηση φιλικής προς το περιβάλλον και τοπικής προμήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας·

3)στήριξη τοπικών μοντέλων χρηματοδότησης, όπως οι πολυμερείς μηχανισμοί συλλογικής χρηματοδότησης με ιδιαίτερη έμφαση στους τοπικούς παράγοντες·

4)ενθάρρυνση κοινοπραξιών που βασίζονται σε ισότιμες εταιρικές σχέσεις, επιμερισμένες αρμοδιότητες και χρηματοδότηση μεταξύ διεθνών και τοπικών παραγόντων που αναλαμβάνουν δράση.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της για τη «Μεγάλη Συμφωνία», η ΕΕ συνεισφέρει σε συγκεντρωμένα ανά χώρα κονδύλια των Ηνωμένων Εθνών 33 στο Νότιο Σουδάν και την Ουκρανία. Τα κονδύλια αυτά επιτρέπουν στους διεθνείς χορηγούς να στηρίζουν έμμεσα τοπικές και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων με την προώθηση της συμμετοχής τους σε μηχανισμούς συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας σε επίπεδο χώρας.

Στόχος: Προώθηση ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών ανθρωπιστικής δράσης και χρηματοδότησης.

Βασικές δράσεις:

·Επέκταση των πολυετών και ευέλικτων χρηματοδοτικών ρυθμίσεων με τους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας —σε συνεργασία με μέσα ανάπτυξης όταν μπορεί να προβλεφθεί μια προσέγγιση βάσει συσχετισμού— και απλούστευση/εναρμόνιση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τη «Μεγάλη Συμφωνία» με παράλληλη διασφάλιση ότι οι εκτιμήσεις αναγκών συντονίζονται μεταξύ των οργανισμών και ότι ενισχύονται η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα και η προβολή της στήριξης της ΕΕ.

·Αύξηση της στήριξης της ΕΕ προς τους τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση, μεταξύ άλλων μέσω της εκτεταμένης χρήσης συγκεντρωμένων ανά χώρα κονδυλίων και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών που δίνουν προτεραιότητα στους τοπικούς φορείς.

·Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την προαγωγή ισότιμων εταιρικών σχέσεων με τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση.

·Ενθάρρυνση της περαιτέρω χρήσης ψηφιακών εργαλείων από τους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω κοινών εργασιών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος.

·Κατάρτιση ειδικών κατευθυντήριων γραμμών για την επέκταση της χρήσης ψηφιακού χρήματος και διασφάλιση της πρόσβασης των αποδεκτών της βοήθειας σε ψηφιακές λύσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της θεματικής πολιτικής της ΕΕ για τις χρηματικές μεταβιβάσεις.

·Στήριξη, κλιμάκωση και προώθηση επενδύσεων σε δοκιμασμένες, οικονομικά αποδοτικές, βασισμένες στην τεχνολογία λύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια, με βάση επίσης το παράδειγμα των βραβείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας του 2020 34 .

3.2 Κάλυψη των κενών: Ικανότητα ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης 

Ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενδέχεται να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία για την άμεση παρέμβαση της ΕΕ, για παράδειγμα με σκοπό να καλυφθεί ένα προσωρινό κενό όταν οι συνήθεις μηχανισμοί παροχής βοήθειας ή οι διαθέσιμες ικανότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων ή των εθνικών αρχών ενδέχεται να είναι αναποτελεσματικές ή ελλιπείς 35 . Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ικανότητα ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και χρηματοδοτούμενη από τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, θα παρείχε τη δυνατότητα στην ΕΕ να στηρίξει τα κράτη μέλη και τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην ταχεία παροχή βοήθειας.

Η ικανότητα αυτή θα αξιοποιήσει την πείρα που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης πτήσεων επαναπατρισμού για τη μεταφορά ανθρωπιστικού φορτίου και της δημιουργίας ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ 36 , στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», για τη στήριξη της παροχής ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2020, η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς 67 επιχειρήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ σε 20 χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, απέστειλε 1 150 τόνους βασικού ιατρικού και ανθρωπιστικού φορτίου και 1 700 μέλη ιατρικού και ανθρωπιστικού προσωπικού, καθώς και άλλους επιβάτες.

Η ικανότητα αυτή θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης και θα βασίζεται στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 37 της ΕΕ. Θα επιδιώξει να διευκολύνει περαιτέρω την ανθρωπιστική δράση των εταίρων της ΕΕ και των κρατών μελών και θα υλοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη. Όπου απαιτείται, η ικανότητα αυτή θα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, καθιστώντας δυνατή τη συγκέντρωση πόρων και διευκολύνοντας την ανάπτυξή τους και τις αρχικές τους επιχειρήσεις επιτόπου. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προσφέρει υλικοτεχνικές αξιολογήσεις, στήριξη της αρχικής ανάπτυξης, στήριξη για προμήθειες, αποθήκευση, μεταφορά και/ή διανομή ειδών αρωγής, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 και της παράδοσής τους σε ευάλωτες χώρες 38 . Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα ιατρικής παρέμβασης της ΕΕ για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, με βάση το υφιστάμενο Ιατρικό Σώμα της ΕΕ, σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με τη μελλοντική ειδική ομάδα της ΕΕ για την υγεία 39 που θα συσταθεί υπό τον συντονισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για να βοηθήσει την τοπική αντιμετώπιση επιδημιών μεταδοτικών νόσων σε συνέργεια με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης και να ενισχύσει την ετοιμότητα στα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, οι προσπάθειες αυτές θα είναι επίσης συμπληρωματικές προς άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ που μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη της ανθρωπιστικής δράσης της ΕΕ, όπως η συμβολή εθελοντών μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο παρέχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για δραστηριότητες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ένωση και πέραν αυτής 40 .

Στόχος: Διασφάλιση ταχείας και αποτελεσματικής παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ σε όσους την έχουν ανάγκη.

Βασική δράση:

·Ανάπτυξη ικανότητας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης για την κάλυψη κενών, κατά περίπτωση, η οποία θα διευκολύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να παρέχουν ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, σε συντονισμό και συμπληρωματικά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης.

3.3. Μεγαλύτερη έμφαση στις κλιματικές επιπτώσεις και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες: υποστήριξη, ετοιμότητα και προληπτική δράση

Η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών αποτελεί ήδη αναπόσπαστο μέρος της ανθρωπιστικής δράσης της ΕΕ, με ειδικό προϋπολογισμό, και βασικό στοιχείο του μακροπρόθεσμου θεματολογίου της ΕΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών. Ωστόσο, οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία της ίδιας της ανθρωπιστικής δράσης 41 . Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο ενισχύει τις φυσικές καταστροφές, αλλά αποτελεί και πολλαπλασιαστή απειλών 42 που περιπλέκει και παρατείνει τις καταστάσεις συγκρούσεων, αυξάνοντας έτσι τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι παράμετροι που αφορούν το κλίμα και το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους) λαμβάνονται υπόψη στην ανθρωπιστική δράση οπουδήποτε και όποτε παρέχεται, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του προγραμματισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες και τις περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε καταστροφές.

Ειδικότερα, οι προληπτικές προσεγγίσεις της 43 ανθρωπιστικής δράσης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων ομάδων, σε περιοχές που είναι ευάλωτες και επιρρεπείς σε καταστροφές σχετιζόμενες με το κλίμα και σε λοιπούς κινδύνους. Η αποτελεσματικότητα των προσεγγίσεων αυτών εξαρτάται από την ύπαρξη επαρκώς αξιόπιστων πληροφοριών μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης 44 , συμπεριλαμβανομένων δεικτών ή άλλων κριτηρίων για την ανάληψη δράσης. Βασιζόμενη σε περισσότερες συμπράξεις με τις κοινότητες που ασχολούνται με το κλίμα και τις επιστημονικές κοινότητες, η ΕΕ θα αυξήσει τη χρήση αυτών των προσεγγίσεων. Η ΕΕ θα αξιοποιήσει επίσης την προεδρία της πλατφόρμας για τις εκτοπίσεις λόγω φυσικών καταστροφών που θα αναλάβει το 2022, για να προωθήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες με σκοπό την προστασία των εκτοπισθέντων από καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.

Τον Ιούλιο του 2020, οι προβλέψεις που παρασχέθηκαν από το παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για τις πλημμύρες στο πλαίσιο της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ (ένα εργαλείο διαθέσιμο για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης) έδωσαν τη δυνατότητα στους ανθρωπιστικούς εταίρους στο Μπανγκλαντές 45 να δράσουν γρήγορα για την αντιμετώπιση σοβαρών πλημμυρών, παρέχοντας χρηματική βοήθεια σε 3 300 οικογένειες σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Παρά τον αυξανόμενο ανθρωπιστικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής διατίθεται στις πλέον ευάλωτες χώρες 46 . Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη διεθνή χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές. Για να αποφευχθεί μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διάθεση σημαντικά περισσότερων κονδυλίων για το κλίμα με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής, όπου χρειάζεται περισσότερο.  Αυτό μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την κλιματική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα στην οποία συμμετέχουν φορείς ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής και ειρηνευτικής δράσης με έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα, με βάση την εμπειρογνωσία της πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον και των επιστημονικών κοινοτήτων 47 .

Μολονότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπόκειται στον στόχο του 30 % για την ενσωμάτωση της διάστασης του κλίματος στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ωστόσο, συμβάλλει στη δράση για το κλίμα. Ως συμβολή στις συνολικές προσπάθειες παρακολούθησης των δαπανών της ΕΕ που σχετίζονται με το κλίμα, η Επιτροπή θα εφαρμόσει οικειοθελώς την παρακολούθηση αυτή στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ.

Οι χορηγοί και οι φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα στηρίξει επίσης τις προσπάθειες των εταίρων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη διαδικασία του «οικολογικού προσανατολισμού» του δικτύου της στον ανθρωπιστικό τομέα (ECHOField) και των κεντρικών γραφείων του 48  προς στήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας 49 .

Στόχος: Περαιτέρω ενσωμάτωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην πολιτική και την πρακτική της ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυση του συντονισμού με τους φορείς ανάπτυξης, ασφάλειας και κλίματος/περιβάλλοντος για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων.

Βασικές δράσεις:

·Σημαντική αύξηση του μεριδίου των κονδυλίων για το κλίμα που προορίζονται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στις πλέον επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες και περιοχές, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στο πλαίσιο της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης.

·Ενίσχυση της κλιματικής και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των ευάλωτων πληθυσμών, μέσω της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης και διασφάλιση της διάδοσης και της εφαρμογής νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών μεταξύ των ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ, σε στενό συντονισμό με τους αναπτυξιακούς φορείς και τους φορείς για κλίμα.

·Περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης κινδύνου και της κλιμάκωσης της προληπτικής δράσης σε διάφορα ανθρωπιστικά πλαίσια και περιοχές.

·Κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών και προετοιμασία κατάρτισης για τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σχετικά με τον οικολογικό προσανατολισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

·Παρακολούθηση των δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

3.4Επίτευξη αποτελεσμάτων από κοινού: διεύρυνση της βάσης των πόρων, αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των κρίσεων και, τελικά, μείωση των αναγκών

Αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων και προώθηση του συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης

Στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που πλήττονται από κρίσεις. Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αντιμετωπίζει — και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει— τις σύνθετες υποκείμενες αιτίες των συγκρούσεων και άλλων κρίσεων, είτε σχετίζονται με κοινωνικοοικονομικά ζητήματα είτε με τη διακυβέρνηση ή περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς με ολιστικό τρόπο- με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της διακυβέρνησης, με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πληθυσμών, με συνυπολογισμό των ανισοτήτων, με την παροχή πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες, στη δικαιοσύνη, στις οικονομικές ευκαιρίες και στην ασφάλεια, καθώς και με την αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η διεθνής στήριξη σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης θα έχει διαρκή αντίκτυπο εφόσον συμβαδίσει με την ισχυρή δέσμευση των εθνικών και τοπικών αρχών να θέσουν τους ανθρώπους στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, αντιμετωπίζοντας τον αποκλεισμό, προστατεύοντας τα δικαιώματα και διασφαλίζοντας τη λογοδοσία. Η εν λόγω προσπάθεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τις συγκρούσεις και τις κρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη σύνδεση της ανθρωπιστικής βοήθειας με την ανάπτυξη και την οικοδόμηση της ειρήνης. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει σχεδιαστεί ως μακροπρόθεσμη λύση για τις ανάγκες των ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις. Μέσω της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που απαιτούνται όχι μόνο για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων αναγκών αλλά και για την παροχή μακροπρόθεσμων λύσεων και, σε περίπτωση συγκρούσεων, θα συμβάλει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης. Αυτό συνεπάγεται κοινά πλαίσια ανάλυσης και επιχειρησιακής αντίδρασης, καθώς και μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις συγκρούσεις, ώστε η εξωτερική βοήθεια να μην ενισχύει ακούσια τις συγκρούσεις.

Η προσέγγιση βάσει συσχετισμού αποτελεί πλέον πραγματικότητα στην εξωτερική βοήθεια της ΕΕ σε πολλές ευάλωτες και επιρρεπείς σε συγκρούσεις χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο οι έξι χώρες-πιλότοι της ΕΕ —όσον αφορά αυτόν τον συσχετισμό— που προσδιορίστηκαν το 2017 (Τσαντ, Ιράκ, Μιανμάρ, Νιγηρία, Σουδάν και Ουγκάντα) όσο και άλλα πλαίσια (π.χ. κοινά πλαίσια ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης στον Λίβανο και την Ιορδανία). Ενδεικτικά παραδείγματα:

·στήριξη των κοινωνικών διχτυών ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί σε στενό συντονισμό μεταξύ ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών φορέων·

·συντονισμένη στήριξη της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας έναντι καταστροφών στο πλαίσιο της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής χρηματοδότησης (κυρίως σε περιοχές που πλήττονται σοβαρά από την υποβάθμιση του εδάφους, τη λειψυδρία και την κλιματική αλλαγή, όπως το Σαχέλ)·

·μεγαλύτερη προσοχή στην προστασία των αμάχων·

·άσκηση πίεσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της βίας·

·προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων στο πλαίσιο της αναγκαστικής εκτόπισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ του 2016 με τίτλο «Ζώντας με αξιοπρέπεια» 50 και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες 51 .

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 απλώς επιτείνουν την ανάγκη αύξησης των εν λόγω προσπαθειών, κυρίως μέσω της στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ, των κρατών μελών της, του διπλωματικού δικτύου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και των εκτελεστικών οργανισμών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) με βάση την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» 52 . Θα καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία και την εκπαίδευση, δεδομένων των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας σε αυτούς τους τομείς. Με βάση τα θετικά διδάγματα που αντλήθηκαν από την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ενισχύει τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών της ΕΕ, τηρώντας παράλληλα τις ανθρωπιστικές αρχές. 

Στόχος: Διασφάλιση της συνέργειας μεταξύ πολιτικών στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό τομέα, στον τομέα οικοδόμησης της ειρήνης και άλλων πολιτικών για την καλύτερη σύνδεση της επείγουσας αρωγής και των πιο μακροπρόθεσμων λύσεων, με στόχο τη μείωση των αναγκών και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων και των κρίσεων.

Βασικές δράσεις:

·Διενέργεια συστηματικών κοινών αναλύσεων της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους, τις ανάγκες, τα τρωτά σημεία και τους διαρθρωτικούς παράγοντες της κρίσης, καθώς και, κατά περίπτωση, από κοινού προγραμματισμός και σχεδιασμός των πολιτικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον σύνδεσμο μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης.

·Ενίσχυση των μηχανισμών συντονισμού σε τοπικό επίπεδο σε όλες τις ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές και ειρηνευτικές δράσεις της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστούν κοινά και συνεκτικά αποτελέσματα, με την υποστήριξη των αντιπροσωπειών της ΕΕ και των τοπικών υπηρεσιών της ΓΔ ECHO. Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο βάσει της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη».

·Εφαρμογή αποτελεσματικών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων ανθρωπιστικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών δράσεων και χρήση των υφιστάμενων εργαλείων, όπως ο διάλογος πολιτικής, για την ενίσχυση των εθνικών και τοπικών ικανοτήτων —συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των μη κρατικών αρχών— ώστε να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και να στηρίζουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

·Επέκταση της στήριξης για κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας που βασίζονται στη χρηματική βοήθεια και ανταποκρίνονται στους κλυδωνισμούς.

·Χρήση της πολιτικής και διπλωματικής δέσμευσης της ΕΕ και όλων των διαθέσιμων μέσων για την πρόληψη κρίσεων, την επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, με παράλληλη ενίσχυση της υποστήριξης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν η πρόσβαση και ο σεβασμός των ανθρωπιστικών αρχών, η προστασία των αμάχων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

·Προώθηση αποτελεσματικού ανθρωπιστικού συντονισμού του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα σε όλα τα συναφή πλαίσια, ως τρόπου προστασίας του ανθρωπιστικού χώρου, αποφυγής των αλληλεπικαλύψεων, ελαχιστοποίησης των ασυνεπειών και μεγιστοποίησης των δυνητικών συνεργειών με φορείς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

·Δημιουργία συνεργειών με τις προσπάθειες της ΕΕ για την ειρηνευτική διαμεσολάβηση και την πρόληψη των συγκρούσεων, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών, με σκοπό την αύξηση των προσπαθειών για την ανακούφιση των δεινών.

·Ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στους τομείς προτεραιότητας όσον αφορά τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης για τη συμβολή στη γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος στην εκπαίδευση, παράλληλα με τομείς όπως η υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Διεύρυνση της βάσης των πόρων – τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης

Η ραγδαία αύξηση του πεδίου και της σοβαρότητας των ανθρωπιστικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόκληση για την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Η νόσος COVID-19 έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη «να μην μείνει κανείς στο περιθώριο». Οι βασικές συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ανθρωπιστική χρηματοδότηση, την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το 2015, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία το 2021 53 : υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση σημαντικά διευρυμένων ανθρωπιστικών αναγκών.

Παρόλα αυτά, η βάση των πόρων για την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ανησυχητικά περιορισμένη. Το 2020, οι τρεις μεγαλύτεροι χορηγοί (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παρείχαν το 62 % της αναφερθείσας ανθρωπιστικής χρηματοδότησης παγκοσμίως. Εντός της ΕΕ, μόνο τέσσερα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπροσωπεύουν περίπου το 90 % της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ 54 . Ενώ ορισμένες χώρες έχουν αυξήσει την ανθρωπιστική χρηματοδότησή τους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για διεύρυνση του καταλόγου των χορηγών και ενίσχυση των συνεισφορών των υφιστάμενων χορηγών προκειμένου να ανταποκριθούν στην κοινή παγκόσμια προσπάθεια που απαιτείται επειγόντως.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την υποστήριξή της για την ουσιαστική ενίσχυση των προσπαθειών ανθρωπιστικής χρηματοδότησης και τον καλύτερο επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των χορηγών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ. Η ΕΕ —σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν δεσμευτεί, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες— θα πρέπει να αξιοποιήσει τη διμερή, περιφερειακή και πολυμερή συνεργασία της με παραδοσιακούς και αναδυόμενους χορηγούς (ειδικότερα εκείνους των οποίων η ισχύς στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως η Κίνα και τα κράτη του Κόλπου) για να ενθαρρύνει υψηλότερα επίπεδα χρηματοδότησης και συστηματικότερη στήριξη του παγκόσμιου ανθρωπιστικού συστήματος. Η δέσμευση αυτή θα πρέπει να βασίζεται και να υπενθυμίζει τον υφιστάμενο στόχο του 0,7 % 55 του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος για την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια και θα πρέπει να ενθαρρύνει την ενίσχυση των δεσμεύσεων ανθρωπιστικής χρηματοδότησης κατ’ αναλογία με την απότομη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών και απαιτήσεων τα τελευταία χρόνια. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με την υποστήριξη του σεβασμού των ανθρωπιστικών αρχών, της χρηστής ανθρωπιστικής χορηγίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή εταιρική σχέση στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τον διάλογο και τη συνεργασία σε συγκεκριμένες κρίσεις και θεματικά ζητήματα. Στηριζόμενες σε αυτήν την ισχυρή σχέση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να συνεργαστούν για την καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των χορηγών για τη στήριξη του παγκόσμιου ανθρωπιστικού συστήματος, σύμφωνα με το νέο διατλαντικό θεματολόγιο για την παγκόσμια αλλαγή 56 .

Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη προώθηση και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις, κατά περίπτωση. Τα τελευταία χρόνια διάφοροι ανθρωπιστικοί φορείς έχουν αναλάβει ορισμένες καινοτόμες πρωτοβουλίες για πρωτοπόρα εργαλεία, όπως τα ομόλογα ανθρωπιστικού αντικτύπου. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη χρήση της ασφάλισης και αντασφάλισης για κινδύνους καταστροφών. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αξιοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης μέσω της μεγαλύτερης δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της ανθρωπιστικής δράσης.

Με βάση τις εκτεταμένες διερευνητικές εργασίες στις οποίες συνέβαλε στο πολυμερές πλαίσιο 57 , η Επιτροπή θα εργαστεί για την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων χρηματοδότησης στην εργαλειοθήκη της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα προωθήσει ενεργά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στόχος: Σημαντική αύξηση της βάσης των πόρων για την ανθρωπιστική δράση.

Βασικές δράσεις:

·Υπενθύμιση της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει το 0,7 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ως επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, συνεργασία με τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των δεσμεύσεων ανθρωπιστικής χρηματοδότησης κατ’ αναλογία με την απότομη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών και απαιτήσεων τα τελευταία χρόνια.

·Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με παραδοσιακές και αναδυόμενες χώρες-χορηγούς με στόχο την υπενθύμιση της κοινής ευθύνης για τη στήριξη της ανθρωπιστικής δράσης και την πιο συστηματική ενσωμάτωσή της στον πολιτικό διάλογο της ΕΕ με τις σχετικές τρίτες χώρες. Ενίσχυση ή σφυρηλάτηση συμμαχιών σε παγκόσμιο επίπεδο με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για την προώθηση του παγκόσμιου ανθρωπιστικού θεματολογίου.

·Δρομολόγηση πιλοτικής πρωτοβουλίας συνδυασμού μέσων από τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αξιοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα σε ανθρωπιστικό πλαίσιο το 2021.

4. Στήριξη ενός περισσότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανθρωπιστική βοήθεια

4.1 Προάσπιση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) είναι ένα σύνολο διεθνώς συμφωνημένων και παγκοσμίως αναγνωρισμένων κανόνων για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ένοπλων συγκρούσεων και για την προστασία των αμάχων και άλλων που δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες. Ο σεβασμός του ΔΑΔ αποτελεί από μόνος του σημαντικό στόχο· αποτελεί επίσης προϋπόθεση για αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να αποτρέψει εξαρχής την ανάγκη για βοήθεια αυτού του είδους. Σήμερα, οι παραβιάσεις των κανόνων αυτών αποτελούν επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα ή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πολύ συχνά στοχοποιούνται σκόπιμα από εμπόλεμες ομάδες.  

Η ΕΕ έχει θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της συμμόρφωσης με το ΔΑΔ 58 και παρέχει στήριξη για την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού, των δυνάμεων ασφαλείας και του διπλωματικού προσωπικού. Αυτό θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των νέων εξωτερικών μέσων της ΕΕ (για την περίοδο 2021-2027). Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να θέτει σταθερά την προώθηση και την εφαρμογή του ΔΑΔ στο επίκεντρο της εξωτερικής της δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά τον ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εντολή της για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΔΑΔ.

Οι σοβαρές παραβιάσεις του ΔΑΔ θα πρέπει να καταγγέλλονται συστηματικά ως μέρος συντονισμένης προσέγγισης της ΕΕ. Η διασφάλιση του σεβασμού του ΔΑΔ στο πλαίσιο των εξωτερικών μέσων της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων μέσω της δέουσας επιμέλειας. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει την πολιτική και οικονομική της βαρύτητα για να προαγάγει τη συμμόρφωση με το ΔΑΔ από χώρες εταίρους, για παράδειγμα μέσω του πολιτικού διαλόγου και του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στις σχέσεις εμπορίου και βοήθειας με χώρες εταίρους, κατά περίπτωση.

Η αυξανόμενη χρήση κυρώσεων —ιδίως μονομερείς κυρώσεις τρίτων χωρών, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν κυρώσεις εξωεδαφικής εμβέλειας— περιπλέκει επίσης την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και παρεμποδίζει την ανθρωπιστική δράση που βασίζεται σε αρχές. Καθώς οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους περιορίζοντας ή τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους σε δικαιοδοσίες που υπόκεινται σε κυρώσεις, οι ανθρωπιστικές συναλλαγές καθίστανται δυσκολότερες —αν όχι αδύνατες. Ενώ τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ είναι στοχευμένα και δεν αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεπάγονται ορισμένες υποχρεώσεις, η παραβίαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ποινικών κυρώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Η ΕΕ έχει αναλάβει δραστηριότητες προβολής για να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιβάλλοντα που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης της Επιτροπής στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 59 . Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει περαιτέρω τη στήριξή της προς τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα διάφορα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ 60 . Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει τη συνεπή ενσωμάτωση των ανθρωπιστικών εξαιρέσεων στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ 61 . Σύμφωνα με την «έκκληση για δράση για την ενίσχυση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της βασιζόμενης σε αρχές ανθρωπιστικής δράσης», στην οποία προσχώρησε πρόσφατα η ΕΕ 62 , οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης οι οποίοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με το ΔΑΔ και τις ανθρωπιστικές αρχές δεν θα πρέπει να αποτελούν στόχο ποινικής δίωξης. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει τις παραβιάσεις του ΔΑΔ ως κριτήριο για την καταχώριση προσώπων ή οντοτήτων στα σχετικά καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ.

Στόχος: Τοποθέτηση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) στο επίκεντρο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, υποστήριξη της βασισμένης σε αρχές ανθρωπιστικής δράσης και προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Βασικές δράσεις:

·Θέσπιση μηχανισμού συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ για το ΔΑΔ, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη παρακολούθηση των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παγκοσμίως, να διευκολυνθεί ο συντονισμός των σχετικών φορέων της ΕΕ και να υποστηριχτεί η ενίσχυση της ανθρωπιστικής διπλωματίας της ΕΕ.

·Περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου συμμόρφωσης με το ΔΑΔ, ως μέρος των εξωτερικών μέσων της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της δέουσας επιμέλειας και μέσω των διαλόγων της για την πολιτική, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και των εμπορικών συμφωνιών με χώρες εταίρους, κατά περίπτωση.

·Εξέταση του ενδεχομένου να συμπεριληφθούν οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ως λόγοι καταχώρισης στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με παράλληλη διασφάλιση ότι αποτρέπεται κάθε πιθανός αρνητικός αντίκτυπος στις ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

·Συνεχής διασφάλιση ότι το ΔΑΔ αντικατοπτρίζεται πλήρως στην πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της συνεπούς ενσωμάτωσης των ανθρωπιστικών εξαιρέσεων στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ. Συνεργασία προς την κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τη χρήση των εν λόγω εξαιρέσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παροχή περαιτέρω πρακτικής στήριξης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα διάφορα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ.

·Συνέχιση της προώθησης του διαλόγου μεταξύ όλων των μερών που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια (χορηγοί, ρυθμιστικές αρχές, ΜΚΟ και τράπεζες) προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

4.2 Ενίσχυση της δέσμευσης και του ηγετικού ρόλου της ΕΕ

Εργασία ως «Ομάδα Ευρώπη»

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ τυγχάνει ισχυρής δημόσιας στήριξης 63 ως μία από τις πιο ορατές πτυχές της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, τόσο τα κράτη μέλη όσο και η ΕΕ έχουν σημαντικό και διακριτό ρόλο να διαδραματίσουν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχει περιθώριο για αξιοποίηση αυτού του συλλογικού αντικτύπου με τον συντονισμό των προσπαθειών και τη διασφάλιση της συμπληρωματικότητας, καθώς και με την προώθηση της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης.

Ειδικότερα, τα κοινά μηνύματα της ΕΕ σχετικά με βασικές ανθρωπιστικές κρίσεις μπορούν να στηρίξουν πρωτοβουλίες «ανθρωπιστικής διπλωματίας» σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι ενοποιημένες δεσμεύσεις της ΕΕ (μαζί με τις δεσμεύσεις των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο) μπορούν να ενισχύσουν την προβολή της δέσμευσης της ΕΕ σε διεθνείς διασκέψεις των χορηγών.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια ακόμη στενότερη ανταλλαγή και συγκέντρωση αναλύσεων σε καταστάσεις κρίσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διαθέτει την εμπειρογνωσία του ανθρωπιστικού της δικτύου 64 , παράλληλα με αυτή των αντιπροσωπειών της ΕΕ, προς όφελος των κρατών μελών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη συστηματικότερη παροχή δυνατότητας εκτέλεσης μέρους της χρηματοδότησής τους σε συγκεκριμένες κρίσεις με άμεση συνεισφορά στους δημοσιονομικούς μηχανισμούς της ΕΕ ως εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό.

Η συγκέντρωση πόρων μπορεί επίσης να συμβάλει στη μεγιστοποίηση του αντικτύπου των παρεμβάσεων της ΕΕ και των κρατών μελών, προσφέροντας παράλληλα στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επεκτείνουν την εμβέλεια της ανθρωπιστικής τους βοήθειας. Οι εν λόγω προσπάθειες θα είναι ασφαλώς συμπληρωματικές προς τους καθιερωμένους μηχανισμούς συλλογικής χρηματοδότησης και δεν θα πρέπει να ανταγωνίζονται με αυτούς.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Επιτροπή θα προσφέρει τη δική της εμπειρογνωσία και τους δικούς της πόρους, τόσο στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στον τομέα της πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου εμπειρογνωμόνων του ανθρωπιστικού τομέα και του Δικτύου Γνώσεων για την Πολιτική Προστασία της Ένωσης 65 . Παράλληλα, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές στους σχετικούς τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, αξιοποιώντας τον αντίκτυπο που είχαν οι θεματικές πολιτικές της σε τομείς όπως η προστασία, το φύλο, η αναπηρία, τα τρόφιμα, η διατροφή, η υγεία —συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής στήριξης— η στέγαση, η ύδρευση, η αποχέτευση και η υγιεινή, η εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το περιβάλλον και οι μέθοδοι παροχής βοήθειας (π.χ. χρηματική βοήθεια).

Η Επιτροπή, συμβάλλοντας ενεργά στον διάλογο για ανθρωπιστικά θέματα σε πολυμερές επίπεδο, θα διοργανώσει το 2021 ένα ευρωπαϊκό ανθρωπιστικό φόρουμ για την προώθηση μιας διαρκέστερης συζήτησης και διαλόγου, μεταξύ άλλων σχετικά με τα θέματα ανθρωπιστικής πολιτικής που θίγονται στην παρούσα ανακοίνωση στο πνεύμα της «Ομάδας Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν βασικοί ενδιαφερόμενοι από τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και επιχειρησιακοί φορείς στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προώθηση της προβολής της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει την καθοδήγηση και την παρακολούθηση των υποχρεώσεων προβολής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να επενδύσουν περισσότερο στην ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ. Οι δράσεις επικοινωνίας της Επιτροπής θα στηρίξουν τις γενικές αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του διαλόγου με τους πολίτες.

Ενίσχυση της ανθρωπιστικής δέσμευσης της ΕΕ σε πολυμερές επίπεδο

Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και για τη θέσπιση και την τήρηση διεθνών κανονιστικών και νομικών πλαισίων. Για την αποτελεσματική στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, έχει ζωτική σημασία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για την εδραίωση των θέσεων σε διεθνή και πολυμερή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τη Ρώμη. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στους διεθνείς διαλόγους για ανθρωπιστικά θέματα, μεταξύ άλλων στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευσή της στα διοικητικά όργανα των οργανισμών, των ταμείων και των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών 66 .

Στόχος: Ενίσχυση της δέσμευσης και του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός της.

Βασικές δράσεις:

·Ενθάρρυνση κοινών μηνυμάτων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σχετικά με βασικές ανθρωπιστικές κρίσεις και ενθάρρυνση των ενοποιημένων δεσμεύσεων της ΕΕ και των κρατών μελών της σε διεθνείς ανθρωπιστικές διασκέψεις των χορηγών (παράλληλα με τις εθνικές) στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Προσπάθειες για την εδραίωση των θέσεων της ΕΕ και των κρατών μελών στα σχετικά διεθνή και πολυμερή φόρουμ.

·Ανάπτυξη της δυνατότητας χρήσης εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό προκειμένου τα κράτη μέλη της ΕΕ να επωφεληθούν από την παρουσία και την εμπειρογνωσία της ΕΕ στον ανθρωπιστικό τομέα.

·Διοργάνωση ευρωπαϊκού ανθρωπιστικού φόρουμ το 2021 για την προώθηση του διαλόγου σε θέματα ανθρωπιστικής πολιτικής.

·Προώθηση και έναρξη περαιτέρω διαλόγου με τους βασικούς ενδιαφερομένους για την προώθηση των προτεινόμενων βασικών δράσεων που διατυπώνονται στην παρούσα ανακοίνωση. 

5.Συμπεράσματα

Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ, η οποία αποτελεί θεμελιώδη και αναγκαία αξία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών και των περιορισμένων πόρων και σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα. Το φιλόδοξο θεματολόγιο που καθορίζεται στην παρούσα ανακοίνωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και με τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμμετάσχουν στην υποστήριξη και την προώθηση των προτεινόμενων δράσεων της παρούσας ανακοίνωσης.

Προσάρτημα: επισκόπηση των βασικών δράσεων

Βασικές δράσεις για την ΕΕ

Στόχος: Προώθηση ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών ανθρωπιστικής δράσης και χρηματοδότησης.

·Επέκταση των πολυετών και ευέλικτων χρηματοδοτικών ρυθμίσεων με τους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας —σε συνεργασία με μέσα ανάπτυξης όταν μπορεί να προβλεφθεί μια προσέγγιση βάσει συσχετισμού— και απλούστευση/εναρμόνιση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σύμφωνα με τη «Μεγάλη Συμφωνία» με παράλληλη διασφάλιση του συντονισμού των εκτιμήσεων αναγκών μεταξύ των οργανισμών και της ενίσχυσης της λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας και της προβολής της στήριξης της ΕΕ.

·Αύξηση της στήριξης της ΕΕ προς τους τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση, μεταξύ άλλων μέσω της εκτεταμένης χρήσης συγκεντρωμένων ανά χώρα κονδυλίων και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών που δίνουν προτεραιότητα στους τοπικούς φορείς.

·Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την προαγωγή ισότιμων εταιρικών σχέσεων με τοπικούς παράγοντες που αναλαμβάνουν δράση.

·Ενθάρρυνση της περαιτέρω χρήσης ψηφιακών εργαλείων από τους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω κοινών εργασιών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος.

·Κατάρτιση ειδικών κατευθυντήριων γραμμών για την επέκταση της χρήσης ψηφιακού χρήματος και διασφάλιση της πρόσβασης των αποδεκτών της βοήθειας σε ψηφιακές λύσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της θεματικής πολιτικής της ΕΕ για τις χρηματικές μεταβιβάσεις.

·Στήριξη, κλιμάκωση και προώθηση επενδύσεων σε δοκιμασμένες, οικονομικά αποδοτικές, βασισμένες στην τεχνολογία λύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια, με βάση επίσης το παράδειγμα των βραβείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας του 2020.

Στόχος: Διασφάλιση ταχείας και αποτελεσματικής παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ σε όσους την έχουν ανάγκη.

·Ανάπτυξη ικανότητας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης για την κάλυψη κενών, κατά περίπτωση, η οποία θα διευκολύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να παρέχουν ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, σε συντονισμό και συμπληρωματικά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης.

Στόχος: Περαιτέρω ενσωμάτωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην πολιτική και την πρακτική της ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυση του συντονισμού με τους φορείς ανάπτυξης, ασφάλειας και κλίματος/περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων.

·Προετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών και κατάρτισης για τους εταίρους της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σχετικά με τον οικολογικό προσανατολισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

·Παρακολούθηση των δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Στόχος: Διασφάλιση της συνέργειας μεταξύ πολιτικών στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό τομέα, πολιτικών στον τομέα οικοδόμησης της ειρήνης και άλλων πολιτικών για την καλύτερη σύνδεση της επείγουσας αρωγής και των πιο μακροπρόθεσμων λύσεων, με στόχο τη μείωση των αναγκών και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων και των κρίσεων.

·Διενέργεια συστηματικών κοινών αναλύσεων της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους, τις ανάγκες, τα τρωτά σημεία και τους διαρθρωτικούς παράγοντες της κρίσης, καθώς και, κατά περίπτωση, από κοινού προγραμματισμός και σχεδιασμός των πολιτικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης.

·Εφαρμογή αποτελεσματικών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων ανθρωπιστικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών δράσεων και χρήση των υφιστάμενων εργαλείων, όπως ο διάλογος πολιτικής, για την ενίσχυση των εθνικών και τοπικών ικανοτήτων —συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των μη κρατικών αρχών— ώστε να παρέχουν βασικές υπηρεσίες και να στηρίζουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

·Επέκταση της στήριξης για κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας που βασίζονται στη χρηματική βοήθεια και ανταποκρίνονται στους κλυδωνισμούς.

·Προώθηση αποτελεσματικού ανθρωπιστικού συντονισμού του πολιτικού και στρατιωτικού τομέα σε όλα τα συναφή πλαίσια, ως τρόπου προστασίας του ανθρωπιστικού χώρου, αποφυγής των αλληλεπικαλύψεων, ελαχιστοποίησης των ασυνεπειών και μεγιστοποίησης των δυνητικών συνεργειών με φορείς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

·Δημιουργία συνεργειών με τις προσπάθειες της ΕΕ για την ειρηνευτική διαμεσολάβηση και την πρόληψη των συγκρούσεων, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών, με σκοπό την αύξηση των προσπαθειών για την ανακούφιση των δεινών.

·Ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στους τομείς προτεραιότητας όσον αφορά τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης για τη συμβολή στη γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος στην εκπαίδευση, παράλληλα με τομείς όπως η υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Στόχος: Σημαντική αύξηση της βάσης των πόρων για την ανθρωπιστική δράση.

·Δρομολόγηση πιλοτικής πρωτοβουλίας συνδυασμού μέσων από τον προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την αξιοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα σε ανθρωπιστικό πλαίσιο το 2021.

Στόχος: Τοποθέτηση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) στο επίκεντρο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, υποστήριξη της βασισμένης σε αρχές ανθρωπιστικής δράσης και προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της υγειονομικής περίθαλψης.

·Θέσπιση μηχανισμού συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ για το ΔΑΔ, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη παρακολούθηση των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παγκοσμίως, να διευκολυνθεί ο συντονισμός των σχετικών φορέων της ΕΕ και να υποστηριχτεί η ενίσχυση της ανθρωπιστικής διπλωματίας της ΕΕ.

·Περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου συμμόρφωσης με το ΔΑΔ, ως μέρος των εξωτερικών μέσων της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της δέουσας επιμέλειας και μέσω των διαλόγων της για την πολιτική, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και των εμπορικών συμφωνιών με χώρες εταίρους, κατά περίπτωση.

·Συνέχιση της προώθησης του διαλόγου μεταξύ όλων των μερών που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια (χορηγοί, ρυθμιστικές αρχές, ΜΚΟ και τράπεζες) προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Στόχος: Ενίσχυση της δέσμευσης και του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός της.

·Διοργάνωση ευρωπαϊκού ανθρωπιστικού φόρουμ το 2021 για την προώθηση του διαλόγου σε θέματα ανθρωπιστικής πολιτικής.

·Προώθηση και έναρξη περαιτέρω διαλόγου με τους βασικούς ενδιαφερομένους για την προώθηση των προτεινόμενων βασικών δράσεων που διατυπώνονται στην παρούσα ανακοίνωση.

Βασικές δράσεις για την ΕΕ και τα κράτη μέλη

Στόχος: Περαιτέρω ενσωμάτωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην πολιτική και την πρακτική της ανθρωπιστικής βοήθειας και ενίσχυση του συντονισμού με τους φορείς ανάπτυξης, ασφάλειας και κλίματος/περιβάλλοντος για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας των ευάλωτων κοινοτήτων.

·Σημαντική αύξηση του μεριδίου των κονδυλίων για το κλίμα που προορίζονται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στις πλέον επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες και περιοχές, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στο πλαίσιο της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης.

·Ενίσχυση της κλιματικής και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των ευάλωτων πληθυσμών, μέσω της προσέγγισης βάσει συσχετισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάπτυξης και ειρήνης και διασφάλιση της διάδοσης και της εφαρμογής νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών μεταξύ των ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ, σε στενό συντονισμό με τους αναπτυξιακούς φορείς και τους φορείς για κλίμα.

·Περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης κινδύνων και της κλιμάκωσης της προληπτικής δράσης σε διάφορα ανθρωπιστικά πλαίσια και περιοχές .

Στόχος: Διασφάλιση της συνέργειας μεταξύ πολιτικών στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό τομέα, στον τομέα οικοδόμησης της ειρήνης και άλλων πολιτικών για την καλύτερη σύνδεση της επείγουσας αρωγής και των πιο μακροπρόθεσμων λύσεων, με στόχο τη μείωση των αναγκών και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων και των κρίσεων.

·Ενίσχυση των μηχανισμών συντονισμού σε τοπικό επίπεδο σε όλες τις ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές και ειρηνευτικές δράσεις της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστούν κοινά και συνεκτικά αποτελέσματα, με την υποστήριξη των αντιπροσωπειών της ΕΕ και των τοπικών υπηρεσιών της ΓΔ ECHO. Στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο βάσει της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη».

·Χρήση της πολιτικής και διπλωματικής δέσμευσης της ΕΕ και όλων των διαθέσιμων μέσων για την πρόληψη κρίσεων, την επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, με παράλληλη ενίσχυση της υποστήριξης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν η πρόσβαση και ο σεβασμός των ανθρωπιστικών αρχών, η προστασία των αμάχων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στόχος: Σημαντική αύξηση της βάσης των πόρων για την ανθρωπιστική δράση.

·Υπενθύμιση της δέσμευσης της ΕΕ να παράσχει το 0,7 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ως επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια, συνεργασία με τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των δεσμεύσεων ανθρωπιστικής χρηματοδότησης κατ’ αναλογία με την απότομη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών και απαιτήσεων τα τελευταία χρόνια.

·Ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με παραδοσιακές και αναδυόμενες χώρες-χορηγούς με στόχο την υπενθύμιση της κοινής ευθύνης για τη στήριξη της ανθρωπιστικής δράσης και την πιο συστηματική ενσωμάτωσή της στον πολιτικό διάλογο της ΕΕ με τις σχετικές τρίτες χώρες. Ενίσχυση ή σφυρηλάτηση συμμαχιών σε παγκόσμιο επίπεδο με χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για την προώθηση του παγκόσμιου ανθρωπιστικού θεματολογίου.

Στόχος: Τοποθέτηση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) στο επίκεντρο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, υποστήριξη της βασισμένης σε αρχές ανθρωπιστικής δράσης και προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της υγειονομικής περίθαλψης.

·Εξέταση του ενδεχομένου να συμπεριληφθούν οι σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ως λόγοι καταχώρισης στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με παράλληλη διασφάλιση ότι αποτρέπεται κάθε πιθανός αρνητικός αντίκτυπος στις ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

·Συνέχιση της διασφάλισης ότι το ΔΑΔ αντικατοπτρίζεται πλήρως στην πολιτική κυρώσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω της συνεπούς ενσωμάτωσης των ανθρωπιστικών εξαιρέσεων στα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ. Συνεργασία προς την κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τη χρήση των εν λόγω εξαιρέσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Παροχή περαιτέρω πρακτικής στήριξης σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα διάφορα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ.

Στόχος: Ενίσχυση της δέσμευσης και του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός της.

·Ενθάρρυνση κοινών μηνυμάτων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σχετικά με βασικές ανθρωπιστικές κρίσεις και ενθάρρυνση των ενοποιημένων δεσμεύσεων της ΕΕ και των κρατών μελών της σε διεθνείς ανθρωπιστικές διασκέψεις των χορηγών (παράλληλα με τις εθνικές) στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Προσπάθειες για την εδραίωση των θέσεων της ΕΕ και των κρατών μελών στα σχετικά διεθνή και πολυμερή φόρουμ.

·Ανάπτυξη της δυνατότητας χρήσης εξωτερικών εσόδων για ειδικό προορισμό προκειμένου τα κράτη μέλη της ΕΕ να επωφεληθούν από την παρουσία και την εμπειρογνωσία της ΕΕ στον ανθρωπιστικό τομέα.

(1)

Το 2020 η συνολική χορηγηθείσα χρηματοδότηση της ΕΕ και των κρατών μελών ανήλθε στα 7,577 δισ. EUR ( https://fts.unocha.org/ ) .

(2)

Peace Research Institute Oslo, Conflict Trends: A Global Overview, 1946-2019.

(3)

Παγκόσμια Τράπεζα, Global Economic Prospects, Ιανουάριος 2021.

(4)

UNHCR, Global Trends, Forced Displacement in 2019, https://www.unhcr.org/globaltrends2019

(5)

 Ανθρωπιστικές κρίσεις που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη ανταπόκριση χορηγών, γενική έλλειψη χρηματοδότησης και χαμηλό επίπεδο προσοχής των μέσων ενημέρωσης.

(6)

Η «Ομάδα Ευρώπη» αποτελείται από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και το διπλωματικό τους δίκτυο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και των εκτελεστικών οργανισμών, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Περισσότερες πληροφορίες: https://ec.europa.eu/international-partnerships/topics/eu-global-response-covid-19_en#header-2844

(7)

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, State of Climate Services 2020 Report.

(8)

Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, The Cost of Doing Nothing, Σεπτέμβριος 2019.

(9)

Ηνωμένα Έθνη, Global Humanitarian Overview 2021 (Διεθνής έκθεση επισκόπησης του ΟΗΕ στον ανθρωπιστικό τομέα 2021).

(10)

Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Υπηρεσία Χρηματοδοτικής Παρακολούθησης, https://fts.unocha.org/ .

(11)

  https://fts.unocha.org/

(12)

Humanitarian Outcomes, Aid Workers Security Database, https://aidworkersecurity.org/incidents/report

(13)

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1431445468547&uri=CELEX:42008X0130(01) .

(14)

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1257/96 του Συμβουλίου ορίζει τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ· ορίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει να απευθύνεται σε άτομα που πλήττονται από καταστροφές ή συγκρούσεις, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνοτική ομάδα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την ιθαγένεια ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, και δεν πρέπει να καθοδηγείται ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

(15)

  https://www.ghdinitiative.org/ghd/gns/principles-good-practice-of-ghd/principles-good-practice-ghd.html

(16)

  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5413-2018-INIT/el/pdf .

(17)

 Η ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια ζητά την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στις τομεακές πολιτικές και παρεμβάσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας.

(18)

  https://ec.europa.eu/international-partnerships/news/gender-action-plan-putting-women-and-girls-rights-heart-global-recovery-gender-equal-world_en

(19)

Η ΕΕ ηγήθηκε της έκκλησης για ανάληψη δράσης ( https://www.calltoactiongbv.com/ ) μεταξύ Ιουνίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018 και εξέδωσε επιχειρησιακή καθοδήγηση σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ ανθρωπιστικές δράσεις: https://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/2019-01_disability_inclusion_guidance_note.pdf

(20)

Η ΕΕ έχει εγκρίνει τις «δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χορηγοί για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον τομέα της διεθνούς βοήθειας» και τη «σύσταση επιτροπής αναπτυξιακής βοήθειας για τον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κακοποίησης και παρενόχλησης στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας» του 2019.

(21)

 Η «ισότητα για όλους και η ισότητα σε όλες τις μορφές της» αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, από την 1η Μαρτίου 2020 η Επιτροπή έχει προτείνει σειρά ειδικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών για την ισότητα, ιδίως όσον αφορά την ισότητα των φύλων, την αναπηρία και την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών διακρίσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται ιδίως το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ισότητα των φύλων ΙΙΙ στις εξωτερικές σχέσεις· η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025· η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία· η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025· το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού 2020-2025· το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά 2020-2030. ( https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/dalli/announcements/union-equality-first-year-actions-and-achievements_en ). Βλ. επίσης το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 ( https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/10101/2020/EL/JOIN-2020-5-F1-EL-ANNEX-1-PART-1.PDF )

(22)

Ηνωμένα Έθνη, Global Humanitarian Overview 2021 (Διεθνής έκθεση επισκόπησης του ΟΗΕ στον ανθρωπιστικό τομέα 2021).

(23)

 Βλ. το σημείωμα πολιτικής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «The impact of COVID-19 on women» και αφορά τον αντίκτυπο της νόσου COVID-19 στις γυναίκες: https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2020/04/policy-brief-the-impact-of-covid-19-on-women ; Βλ. επίσης τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων σχετικά με τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε συνάρτηση με το φύλο: https://eige.europa.eu/topics/health/covid-19-and-gender-equality

(24)

Η διακήρυξη για ασφαλή σχολεία (2015) είναι μια διακυβερνητική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Νορβηγίας και της Αργεντινής, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την προστασία της εκπαίδευσης από επιθέσεις και να διασφαλίσει τη συνέχεια της ασφαλούς εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

(25)

 Κοινή ανακοίνωση για την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στην πολυμερή προσέγγιση βάσει κανόνων https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021JC0003(01)&qid=1614850215202&from=EL .

(26)

 Βλ. High-Level Panel on Humanitarian Financing: Too important to fail - addressing the humanitarian financing gap και  https://agendaforhumanity.org/initiatives/3861 .

(27)

Στις υπόλοιπες περιλαμβάνονται οι ACTED-FR, Save The Children-DK, Concern-IRL και International Rescue Committee-DE.

(28)

Για παράδειγμα, μέσω του βραβείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για οικονομικά προσιτή τεχνολογία αιχμής για ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο στήριξε έργα που παρέχουν, μεταξύ άλλων, έξυπνες λύσεις σε κοινότητες και πρόσφυγες για οικονομικά προσιτή ενέργεια, υγεία και ιατρική περίθαλψη. Αναλυτικότερα:  https://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm?pg=prizes_aid

(29)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις χρηματικές μεταβιβάσεις: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10184-2015-INIT/el/pdf .

(30)

  https://ec.europa.eu/education/sites/default/files/document-library-docs/deap-communication-sept2020_en.pdf

(31)

  https://ec.europa.eu/echo/essn_en    

(32)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679 .

(33)

  https://www.unocha.org/our-work/humanitarian-financing/country-based-pooled-funds-cbpf .

(34)

  https://ec.europa.eu/research/eic/index.cfm?pg=prizes_aid

(35)

Η ανθρωπιστική δράση επηρεάστηκε σημαντικά από τις διαταραχές των μεταφορών και των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς και από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο στα αρχικά στάδια της πανδημίας COVID-19.

(36)

  https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/humanitarian-air-bridge_en

(37)

  https://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/emergency-response-coordination-centre-ercc_en

(38)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021DC0035&qid=1614498201357&from=EL .

(39)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020PC0726&qid=1614498395887&from=EL .

(40)

  https://europa.eu/youth/solidarity_el

(41)

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν κυρίως λόγω καιρικών κινδύνων και καταστροφών, κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και στο Κέρας της Αφρικής – Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, 2020.

(42)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την κλιματική και ενεργειακή διπλωματία - https://www.consilium.europa.eu/media/48057/st05263-en21.pdf , Χάρτης πορείας για την κλιματική αλλαγή και την άμυνα - https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12741-2020-INIT/en/pdf  

(43)

Η προληπτική δράση περιλαμβάνει εκ των προτέρων σχεδιασμό έγκαιρων δράσεων βάσει των οποίων η χρηματοδότηση μπορεί να εκταμιευθεί γρήγορα πριν από την επέλευση φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής ή πριν προκύψει οποιοδήποτε άλλο κίνητρο για δράση. Έχει επίσης σημασία για άλλους τύπους αναμενόμενων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, και όχι μόνο για εκείνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

(44)

  https://www.undrr.org/terminology/early-warning-system .

(45)

Δράσεις που υλοποιήθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, την Ερυθρά Ημισέληνο του Μπανγκλαντές, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.

(46)

Καμία από τις 20 χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και στις καταστροφές λόγω κλίματος δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των 20 πρώτων κατά κεφαλήν δικαιούχων της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της ΔΟΕΣΣ για τις καταστροφές του 2020 (World Disasters Report 2020).

(47)

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

(48)

Μέρος των δεσμεύσεων της Επιτροπής για κλιματική ουδετερότητα.

(49)

  https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_el

(50)

 «Ζώντας με αξιοπρέπεια» https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52016DC0234&qid=1615279590609

(51)

  https://www.unhcr.org/the-global-compact-on-refugees.html .

(52)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020JC0011&qid=1614509045443 .

(53)

  https://reliefweb.int/report/world/high-level-panel-humanitarian-financing-report-secretary-general-too-important-fail

(54)

  https://fts.unocha.org/global-funding/overview/2020 .

(55)

  https://ec.europa.eu/international-partnerships/system/files/european-consensus-on-development-final-20170626_en.pdf .

(56)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020JC0022&qid=1614526439797 .

(57)

 Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της συμπροεδρίας της Επιτροπής στην πρωτοβουλία Χρηστής Ανθρωπιστικής Χορηγίας (2018-2021) ή της συμμετοχής της ως μέλους στην Πρωτοβουλία Επενδύσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανθεκτικότητας ( https://www.weforum.org/projects/humanitarian-investing-initiative?emailType=Newsletter ).

(58)

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=LEGISSUM:ah0004 .

(59)

 Καθοδηγητικό σημείωμα της Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 σε ορισμένα περιβάλλοντα που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/201116-humanitarian-aid-guidance-note_el.pdf

(60)

 Για παράδειγμα, η ανακοίνωση «Το ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα: προώθηση του ανοικτού χαρακτήρα, της ισχύος και της ανθεκτικότητας» προβλέπει επανεξέταση των υφιστάμενων καθεστώτων προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί ο αντίκτυπός τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52021DC0032&qid=1611728656387

(61)

Από τα 42 καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ που ισχύουν επί του παρόντος, τα 7 περιλαμβάνουν ορισμένες ανθρωπιστικές εξαιρέσεις.

(62)

Δρομολογήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Η ΕΕ την ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2020. ( https://onu.delegfrance.org/Strengthening-respect-for-international-humanitarian-law ).

(63)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου του Δεκεμβρίου 2020, το 91 % των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ δηλώνει ότι είναι σημαντικό ή πολύ σημαντικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας

https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyky/2265

(64)

 Το δίκτυο της Επιτροπής στον ανθρωπιστικό τομέα (ECHOfield) αποτελείται από 49 γραφεία σε 41 χώρες, με περίπου 450 εμπειρογνώμονες που παρέχουν τεχνική βοήθεια και παρακολουθούν την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ.

(65)

  https://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/knowledge-network_en .

(66)

 Κοινή ανακοίνωση για την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ στην πολυμερή προσέγγιση βάσει κανόνων https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52021JC0003(01)&qid=1614850215202&from=EL .

Top