EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0890

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019: εφαρμογή του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής

COM/2018/890 final

Βρυξέλλες, 19.12.2018

COM(2018) 890 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Προετοιμασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Μαρτίου 2019: εφαρμογή του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα οι εργασίες όσον αφορά την ετοιμότητα για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τις οποίες θα ληφθεί υπόψη κάθε πιθανή έκβαση

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), 13 Δεκεμβρίου 2018 1

1.Εισαγωγή

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενο τη διαδικασία του άρθρου 50 της Συνθήκης για την M Ένωση. Εκτός αν η απόφαση ανακληθεί 2 ή η προθεσμία παραταθεί ομόφωνα, η εν λόγω αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ σε μόλις λίγο παραπάνω από 100 ημέρες. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση αυτή, την οποία, ωστόσο, σέβεται. Όπως τονίστηκε στην πρώτη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit, της 19ης Ιουλίου 2018 3 , ανεξάρτητα από το προβλεπόμενο σενάριο, η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει σημαντική διατάραξη της ομαλότητας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για όλα τα πιθανά σενάρια, να εκτιμήσουν τους σχετικούς κινδύνους και να σχεδιάσουν την απόκρισή τους προκειμένου να τους μετριάσουν.

Στις 13 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή δημοσίευσε σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης στη δεύτερη ανακοίνωσή της σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit 4 . Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εξαγγέλθηκαν στο σχέδιο δράσης συνιστούν μονομερή μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών και μπορούν να μετριάσουν μόνο τις σοβαρότερες συνέπειες της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Στις 14 Νοεμβρίου 2018 οι διαπραγματευτές της Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης 5 . Στις 22 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή ενέκρινε την ολοκληρωμένη συμφωνία αποχώρησης 6 . Στις 25 Νοεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης και κάλεσε την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα μπορέσει να αρχίσει να ισχύει στις 30 Μαρτίου 2019 με στόχο την εύτακτη αποχώρηση 7 .

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 η Επιτροπή ενέκρινε δύο προτάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου για την υπογραφή και τη σύναψη της συμφωνίας αποχώρησης, ώστε να καταστεί δυνατή η σύναψη και η κύρωση από την πλευρά της ΕΕ τις προσεχείς εβδομάδες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) της 13ης Δεκεμβρίου 2018 επιβεβαίωσε την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης και την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κύρωσή της. Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να κυρωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους συνταγματικούς του κανόνες. Στόχος και προτεραιότητα της Επιτροπής εξακολουθούν να είναι η κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και από τα δύο μέρη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) της 13ης Δεκεμβρίου 2018 ζήτησε επίσης να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα οι εργασίες όσον αφορά την ετοιμότητα για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και για κάθε πιθανή έκβαση. Στην παρούσα ανακοίνωση επεξηγούνται τα μέτρα που η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στην εν λόγω έκκληση, μαζί με άλλα κρίσιμα βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης.

2.Το σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής

Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που περιβάλλει τη διαδικασία κύρωσης από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) της 13ης Δεκεμβρίου, προχωρεί επειγόντως στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα όλες τις νομοθετικές προτάσεις και τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εξήγγειλε στο εν λόγω σχέδιο δράσης 8 . Τα υπόλοιπα σχέδια εκτελεστικών πράξεων που εξήγγειλε θα είναι έτοιμα το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019, ώστε να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία στις αρμόδιες επιτροπές σε εύθετο χρόνο.

Παράλληλα, η Επιτροπή συνέχισε επίσης να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό του σχεδιασμού σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Η δέσμη μέτρων που ενέκρινε η Επιτροπή, και τα οποία περιγράφονται στην παρούσα ανακοίνωση, λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη 9 . Η δράση αυτή έρχεται να προστεθεί στα μέτρα ετοιμότητας που έχουν ήδη ληφθεί, όπως εκτίθενται στη δεύτερη ανακοίνωση σχετικά με την ετοιμότητα.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν επειγόντως τις προτάσεις. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες τους προκειμένου να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να απόσχουν από τη σύναψη διμερών συμφωνιών και ρυθμίσεων, καθώς και τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία κύρωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα ήταν συμβατό με το ενωσιακό δίκαιο και θα μπορούσε να δημιουργήσει άνισους όρους μεταξύ των κρατών μελών. Θα περιέπλεκε επίσης τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις της Ένωσης για τη νέα εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως συνέβη στην περίπτωση της συμφωνίας αποχώρησης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστεί η ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τις εργασίες ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης.

3.Ανάληψη δράσης

Όπως αναφέρεται στη δεύτερη ανακοίνωση σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης 10 που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες αρχές:

·τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με αυτά των οποίων απολαύουν τα κράτη μέλη της Ένωσης, ούτε ίδιους όρους με εκείνους οποιασδήποτε ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης·

·θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Για τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα η Επιτροπή πρότεινε, κατά περίπτωση, χρονικούς περιορισμούς που αποτελούν συνάρτηση της ειδικής κατάστασης στον συγκεκριμένο τομέα·

·θα πρέπει να εγκρίνονται μονομερώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και να μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή·

·θα πρέπει να σέβονται την καταμερισμό των αρμοδιοτήτων που προβλέπεται από τις Συνθήκες·

·τα εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ·

·δεν θα πρέπει να αποκαθιστούν τις καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μέτρα ετοιμότητας και έγκαιρη ανάληψη δράσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σύμφωνα με το άρθρο 355 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ και στον βαθμό που προβλέπεται στην πράξη προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες του 1972, το ενωσιακό δίκαιο εφαρμόζεται στο Γιβραλτάρ ως ευρωπαϊκό έδαφος για τις εξωτερικές σχέσεις του οποίου υπεύθυνο είναι κράτος μέλος. Το άρθρο 355 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ θα παύσει να ισχύει για το Γιβραλτάρ όταν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον κράτος μέλος. Κατά συνέπεια, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα ισχύουν για το Γιβραλτάρ.

4.Πολίτες

Αν η συμφωνία αποχώρησης δεν κυρωθεί, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προστατεύονταν πλέον από τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπόκεινται, από την ημερομηνία αποχώρησης, στους γενικούς κανόνες που ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων χωρών στην ΕΕ. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στο δικαίωμά τους να παραμένουν και να εργάζονται εκεί όπου ζουν σήμερα, καθώς και στην προστασία της κοινωνικής ασφάλισης της οποίας απολαύουν.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι η προστασία των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί προτεραιότητα. Καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν γενναιόδωρη προσέγγιση όσον αφορά τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν ήδη στην επικράτειά τους 11 . Στην ανακοίνωσή της, της 13ης Νοεμβρίου, η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού κας May 12 ότι, ακόμη και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προστατεύονται με παρόμοιο τρόπο. Η Επιτροπή αναμένει ότι η πρόθεση αυτή θα επισημοποιηθεί σύντομα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να την επικαλούνται.

Δικαίωμα παραμονής

Για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ, καθώς και οι εθνικοί κανόνες περί υπηκόων τρίτων χωρών, όσον αφορά το δικαίωμά τους να εισέρχονται, να διαμένουν και να εργάζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για διαμονή βραχείας διάρκειας (μέχρι 90 ημέρες ανά περίοδο 180 ημερών), η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού 13 που απαλλάσσει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου από την υποχρέωση θεώρησης, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι πολίτες της Ένωσης θα απαλλάσσονται επίσης από την υποχρέωση θεώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν για οποιονδήποτε λόγο να διαμείνουν σε κράτος μέλος της ΕΕ για διάστημα άνω των 90 ημερών πρέπει να λάβουν άδεια διαμονής ή θεώρηση μακράς διαρκείας από τις αρμόδιες για τη μετανάστευση εθνικές αρχές. Στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος για περίοδο πέντε ετών πρέπει να χορηγείται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στο εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες. Η Επιτροπή διευκρίνισε στη δεύτερη ανακοίνωσή της σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit ότι οι περίοδοι νόμιμης διαμονής υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου σε κράτος μέλος πριν από την αποχώρηση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη:

üνα λάβουν μέτρα, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, ώστε όλοι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος στις 29 Μαρτίου 2019 να εξακολουθήσουν να θεωρούνται νόμιμοι κάτοικοι του εν λόγω κράτους μέλους χωρίς διακοπή·

üνα είναι έτοιμα να χορηγήσουν άδειες διαμονής στους ενδιαφερόμενους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αποδεικτικά στοιχεία της νόμιμης διαμονής τους και του δικαιώματός τους να εργάζονται. Τα κράτη μέλη, ιδίως όσα φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων, καλούνται να υιοθετήσουν ρεαλιστική προσέγγιση, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, για την έκδοση προσωρινών εγγράφων διαμονής, έως ότου καταστεί δυνατή η έκδοση οριστικών αδειών διαμονής 14 . Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι για παράδειγμα τα εθνικά νομοθετικά μέτρα, η έκδοση προσωρινών εγγράφων ή η αναγνώριση ήδη υφισταμένων εγγράφων· και

üνα λάβουν όλα τα αναγκαία νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για να είναι σε θέση να εκδίδουν προσωρινά έγγραφα διαμονής από την ημερομηνία αποχώρησης και να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για οριστικές άδειες διαμονής σύμφωνα με τον ενιαίο τύπο 15 μέχρι το τέλος του 2019.

Η Επιτροπή θα συζητήσει περαιτέρω πρακτικές λεπτομέρειες με τα κράτη μέλη (ΕΕ-27) στις 20 Δεκεμβρίου 2018 με σκοπό να διασφαλισθεί μια συνεκτική προσέγγιση.

Για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέραν των προσπαθειών που καταβάλλουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αντιπροσωπείες της Επιτροπής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τη συνέχιση της διαμονής των πολιτών της Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα παρέχουν εν προκειμένω πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης

Το δίκαιο της Ένωσης ορίζει κοινούς κανόνες για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών της ΕΕ που έχουν ασκήσει το θεμελιώδες δικαίωμά τους να μεταβούν σε άλλο κράτος μέλος. Οι κανόνες της Ένωσης σχετικά με τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης καλύπτουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία όσον αφορά τις παροχές ασθενείας, μητρότητας και πατρότητας, τις συντάξεις, τις παροχές αναπηρίας και ανεργίας, τις οικογενειακές παροχές, τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες 16 . Οι αρχές που διέπουν τους κανόνες για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης διασφαλίζουν ότι οι πολίτες καλύπτονται από τη νομοθεσία ενός μόνο κράτους μέλους (ενιαίος χαρακτήρας) και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με τους υπηκόους του κράτους μέλους στο οποίο καλύπτονται (ίση μεταχείριση). Οι αρχές διασφαλίζουν επίσης ότι οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης, εργασίας ή διαμονής σε άλλα κράτη μέλη λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό της επιλεξιμότητας ενός ατόμου για μια παροχή (συνυπολογισμός), καθώς και ότι οι πολίτες μπορούν, κατά κανόνα, να λαμβάνουν τις παροχές σε χρήμα που δικαιούνται ακόμη και αν κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος (εξαγωγιμότητα).

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, οι κανόνες της Ένωσης σχετικά με τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης θα παύσουν να ισχύουν ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ανησυχία στους πολίτες της ΕΕ οι οποίοι εργάζονται ή διαμένουν επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή εργάζονταν ή διέμεναν εκεί στο παρελθόν, σχετικά με τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισής τους. Το ίδιο ισχύει και για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν/εργάζονται επί του παρόντος σε άλλο κράτος μέλος.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να προβούν σε κάθε δυνατή ενέργεια για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες αυτές και για να εγγυηθούν ασφάλεια δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν θεμελιώνουν οι πολίτες οι οποίοι θα έχουν ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας τους πριν από τις 30 Μαρτίου 2019.

Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη:

üνα συνυπολογίζουν, για τους πολίτες της ΕΕ των 27 και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, περιόδους εργασίας/ασφάλισης που έχουν συμπληρώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρησή του·

üνα ενημερώσουν τους πολίτες ότι θα πρέπει να φυλάσσουν τα κατάλληλα έγγραφα που παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις περιόδους αυτές·

üνα διασφαλίσουν ότι οι περίοδοι που συμπληρώθηκαν πριν από την αποχώρηση συνυπολογίζονται και για τους πολίτες που εξακολουθούν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο·

üνα εξάγουν τις συντάξεις γήρατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι θα αποτελεί τρίτη χώρα. Αυτό θα ισχύει για τους πολίτες που εξακολουθούν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ημερομηνία αποχώρησης, αλλά και για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που θεμελίωσαν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος εντός της ΕΕ των 27 πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. 

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 η Επιτροπή θα παράσχει συγκεκριμένες και λεπτομερείς συμβουλές στα κράτη μέλη (ΕΕ των 27) σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μιας συνεκτικής προσέγγισης έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη από την ημερομηνία αποχώρησης.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στον τομέα του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης για τις περιόδους που συμπληρώθηκαν και για γεγονότα και συμβάντα που έλαβαν χώρα πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

5.Τομεακές κανονιστικές ρυθμίσεις

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, οι χρηματοπιστωτικοί φορείς που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσουν, κατά την ημερομηνία αποχώρησης, το δικαίωμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 βάσει των διαβατηρίων της ΕΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συνεπώς, οι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αντισυμβαλλόμενοί τους στην ΕΕ των 27 πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με το ενωσιακό δίκαιο υπό όλα τα σενάρια και εγκαίρως πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επισήμανε η Επιτροπή στις ανακοινώσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη που δημοσίευσε στον τομέα αυτό 17 .

Αφού εξέτασε τους κινδύνους που συνδέονται με την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ των 27 απαιτείται μόνο ένας μικρός αριθμός μέτρων έκτακτης ανάγκης. Τα εν λόγω μέτρα μετριάζουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκλειστικά στους τομείς στους οποίους οι δράσεις ετοιμότητας των φορέων της αγοράς από μόνες τους είναι σαφώς ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων πριν από την ημερομηνία αποχώρησης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα τις ακόλουθες πράξεις που θα εφαρμόζονται από την ημερομηνία αποχώρησης αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης:

üπροσωρινή και υπό όρους απόφαση ισοδυναμίας I για 12 μήνες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην κεντρική εκκαθάριση των παραγώγων. Με αυτή την απόφαση η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα μπορεί να αναγνωρίζει προσωρινά κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους που είναι επί του παρόντος εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντάς τους προσωρινά να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στην Ένωση. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες της ΕΕ των 27 χρειάζονται αυτό το χρονικό περιθώριο για να βρουν απόλυτα βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ώστε να αντικαταστήσουν τους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου.

üπροσωρινή και υπό όρους απόφαση ισοδυναμίας II για 24 μήνες, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υπηρεσίες που παρέχουν κεντρικά αποθετήρια τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόφαση αυτή θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν προσωρινά να παρέχουν συμβολαιογραφικές υπηρεσίες και υπηρεσίες κεντρικής διατήρησης σε φορείς της Ένωσης. Έτσι, οι φορείς της ΕΕ των 27 οι οποίοι δεν διαθέτουν επί του παρόντος άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση εντός της ΕΕ των 27 θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του δικαίου της ΕΕ.

üδύο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς III , IV οι οποίοι διευκολύνουν την ανανέωση, για καθορισμένο χρονικό διάστημα, ορισμένων συμβάσεων εξωχρηματιστηριακών παραγώγων με αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την αντικατάσταση του εν λόγω αντισυμβαλλομένου με αντισυμβαλλόμενο εγκατεστημένο στην Ένωση. Έτσι επιτρέπεται η μεταβίβαση των εν λόγω συμβάσεων σε αντισυμβαλλόμενο της ΕΕ των 27, με παράλληλη διατήρηση του καθεστώτος εξαίρεσής τους και, ως εκ τούτου, οι συμβάσεις δεν υπόκεινται στις υποχρεώσεις εκκαθάρισης και περιθωρίου ασφαλείας δυνάμει του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών. Οι συμβάσεις αυτές που έχουν συναφθεί πριν από τον κανονισμό EMIR εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του κανονισμού EMIR. Με την πράξη αυτή θα διασφαλιστεί ότι η αλλαγή του αντισυμβαλλομένου δεν συνεπάγεται αλλαγή του καθεστώτος εξαίρεσης.

Σε όλους τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μετριάσουν τους κινδύνους και να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν ενεργά τους πελάτες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει και με τον τρόπο εφαρμογής τους. Από την πλευρά τους, οι πελάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να προετοιμαστούν για την περίπτωση στην οποία ο πάροχός τους δεν θα υπόκειται πλέον στο δίκαιο της ΕΕ.

Αεροπορικές μεταφορές

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα διακοπεί από την ημερομηνία αποχώρησης. Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα δύο προσωρινά μέτρα με τα οποία θα αποφευχθεί η πλήρης διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διασφαλιστεί βασική συνδεσιμότητα:

üπρόταση κανονισμού V για την προσωρινή διασφάλιση, για 12 μήνες, της παροχής υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ των 27, η οποία παρέχει στους αερομεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου το δικαίωμα υπέρπτησης του εδάφους της Ένωσης χωρίς προσγείωση, στάσης στο έδαφος της Ένωσης για μη εμπορικούς σκοπούς, και εκτέλεσης τακτικών και έκτακτων υπηρεσιών αεροπορικής μεταφοράς επιβατών και φορτίου. Τα δικαιώματα αυτά θα χορηγηθούν με την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει ισοδύναμα δικαιώματα στους αερομεταφορείς της Ένωσης, καθώς και ότι θα εξασφαλίσει συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού.

üπρόταση κανονισμού VI σχετικά με την ασφάλεια της αεροπορίας για την προσωρινή παράταση, κατά 9 μήνες, της ισχύος ορισμένων υφιστάμενων αδειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας, όπου ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) μπορεί να εκδίδει ορισμένα πιστοποιητικά μόνο βάσει άδειας που έχει εκδοθεί σε τρίτη χώρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εκδίδει άδειες μόνο μετά την ημερομηνία αποχώρησης, όταν θα έχει ανακτήσει την ιδιότητα του «κράτος σχεδιασμού».

Η ανάληψη δράσης έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία και δυνατή μόνο σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για να αποφευχθεί η απότομη διακοπή των δραστηριοτήτων στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών 18 . Δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Οδικές εμπορευματικές μεταφορές

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθούν σημαντικά και θα περιορίζονται σε ένα διεθνές σύστημα περιορισμένων ποσοστώσεων. Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα μέτρο για τη διασφάλιση βασικής συνδεσιμότητας. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρουν προσωρινά εμπορεύματα στην Ένωση, με την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χορηγήσει ισοδύναμα δικαιώματα στους οδικούς μεταφορείς της Ένωσης και υπό συνθήκες που διασφαλίζουν τον θεμιτό ανταγωνισμό:

üπρόταση κανονισμού VII για την προσωρινή, για διάστημα 9 μηνών, παροχή πρόσβασης στους οδικούς μεταφορείς με άδεια Ηνωμένου Βασιλείου στην οδική μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ του εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

Η ανάληψη δράσης έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί κατάλληλο νομικό πλαίσιο στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει παλαιών διμερών συμφωνιών σχετικά με τα δικαιώματα σε οδικές εμπορευματικές μεταφορές, οι οποίες δεν μπορούν να αναβιώσουν. Οποιαδήποτε νέα διμερής συμφωνία θα εγείρει ζητήματα αρμοδιότητας και δεν θα επιτρέπει τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές προς το Ηνωμένο Βασίλειο από μεταφορέα άλλου κράτους μέλους (διασυνοριακό εμπόριο). Ως εκ τούτου, οι διμερείς συμφωνίες δεν αποτελούν πρακτική λύση.

Τελωνεία και εξαγωγές εμπορευμάτων

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, από την ημερομηνία αποχώρησης θα εφαρμόζεται όλη η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τα εισαγόμενα και τα εξαγόμενα εμπορεύματα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η είσπραξη δασμών και φόρων και η τήρηση των διατυπώσεων και των ελέγχων που απαιτούνται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

Η δράση των κρατών μελών εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι σε θέση να εφαρμόζουν, από την ημερομηνία αποχώρησης σε περίπτωση που δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα και τους συναφείς κανόνες για την έμμεση φορολογία σε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες δυνατότητες έκδοσης αδειών για τη χρήση μέτρων διευκόλυνσης που προβλέπονται στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα. Σε συναντήσεις της με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή έχει παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές δυνάμει του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα.

Η Επιτροπή ενέκρινε, επίσης, σήμερα το ακόλουθο τεχνικό μέτρο:

üκατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό VIII με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι θάλασσες που περιβάλλουν το Ηνωμένο Βασίλειο στις διατάξεις που διέπουν τις προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να κατατίθενται συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου και διασαφήσεις πριν από την αναχώρηση, πριν από την είσοδο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης ή την έξοδο από αυτό.

Αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, από την ημερομηνία αποχώρησης θα απαιτούνται ειδικές άδειες για τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα είδη διπλής χρήσης είναι εμπορεύματα, λογισμικό και τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε μη στρατιωτικές όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές. Η ΕΕ ελέγχει τις εξαγωγές, τη μεσιτεία και τη διαμετακόμιση ειδών διπλής χρήσης ώστε να μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και να αποτρέπει τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ). Οι ενωσιακές γενικές άδειες εξαγωγής επιτρέπουν τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης προς ορισμένους προορισμούς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις 19 . Προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία αποχώρησης αν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης και να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του καθεστώτος αδειοδότησης των εξαγωγών για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27, η Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη πράξη:

üπρόταση κανονισμού IX με τον οποίο προστίθεται το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής για την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα

H πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα συνίσταται σε διάφορα μέσα, ιδίως στο σύστημα εμπορίας εκπομπών και σε ένα σύστημα ποσοστώσεων για τη διάθεση υδροφθορανθράκων στην αγορά. Το σύστημα εμπορίας εκπομπών λειτουργεί βάσει μηχανισμών της αγοράς για την προσφορά δικαιωμάτων εκπομπής. Εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να ς συμμετέχει στο σύστημα και ενδέχεται να προκληθεί κατάσταση υπερπροσφοράς εξαιτίας των δικαιωμάτων που έχει εκδώσει. Για να αποφευχθεί η συνακόλουθη στρέβλωση της αγοράς και για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η περιβαλλοντική ακεραιότητα του συστήματος εμπορίας εκπομπών, η Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη πράξη:

üαπόφαση της Επιτροπής X για την προσωρινή αναστολή, όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών, του εκπλειστηριασμού και της ανταλλαγής διεθνών πιστωτικών μορίων, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Επιπλέον, εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να συμμετέχει στο σύστημα ποσοστώσεων για τη διάθεση υδροφθορανθράκων στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε τα ακόλουθα μέτρα:

üεκτελεστική απόφαση XI με την οποία προβλέπεται κατάλληλη κατανομή των ετήσιων ποσοστώσεων σε εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ των 27.

üεκτελεστικός κανονισμός XII με τον οποίο διασφαλίζεται ότι, όταν οι εταιρείες υποβάλλουν στοιχεία, κάνουν διάκριση μεταξύ της αγοράς της ΕΕ και της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε μελλοντικά να καταστεί δυνατή η ορθή κατανομή των ποσοστώσεων.

Άλλοι τομείς

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της συνέχισης των τρεχόντων προγραμμάτων μεταξύ των μεθοριακών κομητειών της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας υπό όλα τα σενάρια, δεδομένης της ιδιαίτερης σημασίας της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ακόλουθη πράξη:

üπρόταση κανονισμού XIII για τη διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και «Ηνωμένο Βασίλειο - Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία) μέχρι το τέλος του 2020.

Η Επιτροπή τονίζει ότι έχει προτείνει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η διασυνοριακή στήριξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης στις παραμεθόριες κομητείες της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας 20 στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τέλος, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλει ορισμένες προσαρμογές των κανόνων περί στατιστικών στοιχείων. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την ακόλουθη πράξη:

üκατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής XIV σχετικά με τη συμπερίληψη του Ηνωμένου Βασιλείου στα στατιστικά στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών, τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές υπηρεσιών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

6.Επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

Η Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης. Επίσης, θα συνεχίσει να εξετάζει κατά πόσον υφίσταται ανάγκη ανάληψης συμπληρωματικής δράσης.

Η στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη θα συνεχιστεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των τομεακών σεμιναρίων της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου (άρθρο 50) Η Επιτροπή θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ζητήματα ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης όσο συχνά απαιτείται.

Η Επιτροπή καλεί τους συννομοθέτες να μεριμνήσουν για την έκδοση των προτεινόμενων νομοθετικών πράξεων, ώστε αυτές να έχουν αρχίσει να ισχύουν έως την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή τονίζει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ότι είναι σημαντικό οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις να αρχίσουν να ισχύουν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς τα κράτη μέλη να παραμείνουν ενωμένα και όσον αφορά τη δράση έκτακτης ανάγκης και να απέχουν από διμερείς συμφωνίες που θα ήταν ασυμβίβαστες με το ενωσιακό δίκαιο και οι οποίες δεν μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ. Οι συμφωνίες αυτές θα δυσχέραιναν τη θέσπιση οιασδήποτε μελλοντικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.



Κατάλογος των νομικών πράξεων που έχει εκδώσει η Επιτροπή

(1)

    https://www.consilium.europa.eu/media/37508/13-euco-art-50-conclusions-en.pdf

(2)

     Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς, με κατηγορηματικό και ανεπιφύλακτο τρόπο, τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του να αποχωρήσει από την ΕΕ, υπόθεση C-621/18 Wightman και λοιποί κατά Secretary of State for Exiting the European Union.

(3)

      https://ec.europa.eu/info/publications/preparing-withdrawal-united-kingdom-european-union-30-march-2019_en

(4)

      https://ec.europa.eu/info/publications/communication-preparing-withdrawal-united-kingdom-european-union-30-march-2019-contingency-action-plan-13-11-2018_en  

(5)

      https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/joint_report_0.pdf , https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/draft_withdrawal_agreement_0.pdf

(6)

     Ανακοίνωση προς την Επιτροπή, η οποία εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018, C (2018) 9001.

(7)

      https://www.consilium.europa.eu/media/37103/25-special-euco-final-conclusions-en.pdf  

(8)

     Βλ. παραρτήματα I και II της δεύτερης ανακοίνωσης σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit.

(9)

     Διεξήχθη σειρά τομεακών σεμιναρίων ετοιμότητας με τα κράτη μέλη (ΕΕ27), κατάλογος των οποίων παρατίθεται στο παράρτημα 6 της δεύτερης ανακοίνωσης σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit.

(10)

     Ο κατάλογος των μέτρων καταρτίστηκε με την επιφύλαξη επιπρόσθετης δράσης που θα μπορούσε να κριθεί αναγκαία σε μεταγενέστερο στάδιο.

(11)

     Ο όρος «υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου» που χρησιμοποιείται στην παρούσα ανακοίνωση θα πρέπει να νοείται ότι καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και διαμένουν ήδη στο αντίστοιχο κράτος υποδοχής κατά τη χρονική στιγμή της αποχώρησης.

(12)

     https://www.gov.uk/government/news/pm-brexit-negotiations-statement-21-september-2018.

(13)

     COM(2018) 745 final.

(14)

     Προκειμένου να συνεχίσουν να διαμένουν και να εργάζονται σε κράτος μέλος της ΕΕ, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στο κράτος μέλος κατά τον χρόνο της αποχώρησης, θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη για υπηκόους τρίτων χωρών άδεια διαμονής, που εκδίδεται από τις αρμόδιες για τη μετανάστευση εθνικές αρχές.

(15)

     Όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1030/2002 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών (ΕΕ L 157 της 15.6.2002, σ. 1).

(16)

     Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 166 της 30.4.2004, σ. 1) και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 284 της 30.10.2009, σ. 1).

(17)

      https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_el#fisma  

(18)

     Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους φορείς, η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει ότι είναι απαραίτητο οι αερομεταφορείς, οι οργανισμοί κατασκευής και συντήρησης, καθώς και το αδειοδοτημένο προσωπικό, να μεριμνήσουν για την έκδοση των αναγκαίων αδειών, πιστοποιητικών και εγκρίσεων το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναγνωρίζονται ως αερομεταφορείς της ΕΕ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα πληρούν την απαίτηση αυτή στις 30 Μαρτίου 2019.

(19)

     Για τις εξαγωγές προς την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισχύει ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής.

(20)

     COM(2018) 374 final.

(I)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) της Επιτροπής, που προσδιορίζει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ότι το κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ισοδύναμο, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (C(2018) 9139).

(II)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) της Επιτροπής που καθορίζει, για περιορισμένη χρονική περίοδο, ότι το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ισοδύναμο δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (C(2018) 9138).

(III)

     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) της Επιτροπής για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2205 της Επιτροπής, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/592 της Επιτροπής και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1178 της Επιτροπής, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να παράγει αποτελέσματα η υποχρέωση εκκαθάρισης για ορισμένα είδη συμβάσεων (C(2018) 9122).

(IV)

     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) της Επιτροπής για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/2251 που συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ημερομηνία έως την οποία επιτρέπεται να εξακολουθήσουν οι αντισυμβαλλόμενοι να εφαρμόζουν τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου τους για ορισμένες συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο (C(2018) 9118).

(V)

     Πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινούς κανόνες διασφάλισης βασικής αεροπορικής συνδεσιμότητας όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ένωση (COM(2018) 893 final).

(VI)

     Πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες πτυχές ασφάλειας της αεροπορίας όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ένωση (COM(2018) 894 final).

(VII)

     Πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινούς κανόνες διασφάλισης βασικής συνδεσιμότητας των οδικών εμπορευματικών μεταφορών όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ένωση (COM(2018) 895 final).

(VIII)

     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός για την τροποποίηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 όσον αφορά τις προθεσμίες για την κατάθεση συνοπτικών διασαφήσεων εισόδου και διασαφήσεων πριν από την αναχώρηση σε περίπτωση μεταφοράς διά θαλάσσης από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τις Αγγλονορμανδικές Νήσους και τη Νήσο του Μαν (C(2018) 9094).

(IX)

     Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 428/2009 του Συμβουλίου με την χορήγηση ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής για την εξαγωγή ορισμένων ειδών διπλής χρήσης από την Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (COM(2018) 891 final).

(X)

     Απόφαση της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2018, με την οποία δίνεται εντολή στον κεντρικό διαχειριστή να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή στο ημερολόγιο συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των σχετικών διαδικασιών για το Ηνωμένο Βασίλειο που αφορούν τη δωρεάν κατανομή, τον εκπλειστηριασμό και την ανταλλαγή διεθνών πιστωτικών μορίων [C(2018) 8707].

(XI)

     Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 17 Δεκεμβρίου 2018, σχετικά με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2017/1984 της Επιτροπής για τον καθορισμό, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, των τιμών αναφοράς όσον αφορά τις τιμές αναφοράς για την περίοδο από την 30ή Μαρτίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για παραγωγούς ή εισαγωγείς εγκατεστημένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έχουν νομίμως διαθέσει υδροφθοράνθρακες στην αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως δηλώθηκαν βάσει του εν λόγω κανονισμού [C(2018) 8801].

(XII)

     Εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής, της 14ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1191/2014 όσον αφορά την υποβολή της έκθεσης με τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014 για τους υδροφθοράνθρακες που διατίθενται στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ένωση των 27 κρατών μελών [C(2018) 8575].

(XIII)

     Πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εξασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας PEACE IV (Ιρλανδία-Ηνωμένο Βασίλειο) και «Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία» (Ιρλανδία-Βόρεια Ιρλανδία-Σκωτία) στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση [COM(2018) 892 final].

(XIV)

     Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός της Επιτροπής (ΕΕ), της 19ης Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 184/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα επίπεδα γεωγραφικής κατανομής [C(2018) 8872].

Top