EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0517

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2017 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Μάλτας για το 2017

COM/2017/0517 final

Βρυξέλλες, 22.5.2017

COM(2017) 517 final

Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2017

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Μάλτας για το 2017


Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Μάλτας για το 2017

και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Μάλτας για το 2017

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών 1 , και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2 ,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 3 ,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στις 16 Νοεμβρίου 2016, η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 4 , με την οποία σηματοδοτήθηκε η έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017 σχετικά με τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9-10 Μαρτίου 2017. Στις 16 Νοεμβρίου 2016, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, η Επιτροπή ενέκρινε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης 5 , στην οποία η Μάλτα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης σύσταση για Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Η Σύσταση αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9-10 Μαρτίου 2017 και εκδόθηκε από το Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου 6 .

(2)Ως χώρα με νόμισμα το ευρώ και λαμβανομένης υπόψη της στενής διασύνδεσης των οικονομιών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η Μάλτα θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Σύστασης για τη ζώνη του ευρώ, που αντικατοπτρίζεται στην κατωτέρω σύσταση 2.

(3)Η έκθεση χώρας του 2017 για τη Μάλτα 7 δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2017. Στην έκθεση αξιολογήθηκε η πρόοδος της Μάλτας όσον αφορά την εφαρμογή των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο στις 12 Ιουλίου 2016, η συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν εκδοθεί κατά τα προηγούμενα έτη και η πρόοδος της Μάλτας ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων της στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» 8 . 

(4)Στις 18 Απριλίου 2017 η Μάλτα υπέβαλε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το 2017 και στις 2 Μαΐου 2017 υπέβαλε το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2017. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(5)Οι σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις ελήφθησαν υπόψη στα προγράμματα των κρατών μελών για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) που καλύπτουν την περίοδο 2014-2020. Όπως προβλέπεται στη νομοθεσία που διέπει τα ΕΔΕΤ 9 , όταν είναι αναγκαίο για τη στήριξη της εφαρμογής των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από ένα κράτος μέλος να επανεξετάσει και να τροποποιήσει τα οικεία προγράμματα ΕΔΕΤ. Η Επιτροπή έχει παράσχει περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων 10 .

(6)Η Μάλτα υπάγεται επί του παρόντος στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2017, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει πλεόνασμα σε ονομαστικούς όρους κατά την περίοδο 2017-2020. Ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος —ισοσκελισμένη δημοσιονομική θέση σε σχέση με το ΑΕΠ— εξακολουθεί να τηρείται με θετικό περιθώριο απόκλισης καθ’ όλη την περίοδο του προγράμματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κάτω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ και να μειωθεί σταδιακά από 58,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 47,6% το 2020. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι εν λόγω δημοσιονομικές προβλέψεις είναι ευλογοφανές για το 2017 και συντηρητικό για την περίοδο 2018-2020. Ταυτόχρονα, ελλοχεύουν πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

(7)Στις 12 Ιουλίου 2016 το Συμβούλιο συνέστησε στη Μάλτα να επιτύχει, για το 2017, ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ προς την κατεύθυνση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Μάλτα είχε ήδη επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο της το 2016. Με βάση τις εαρινές προβλέψεις του 2017 της Επιτροπής, το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να αυξηθεί από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2017 σε 0,7% του ΑΕΠ το 2018, διατηρούμενο σε επίπεδο που υπερβαίνει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο. Συνολικά, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι η Μάλτα προβλέπεται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

(8)Παρά την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου τρία έτη νωρίτερα από τον στόχο, οι αυξήσεις των δαπανών υπερέβησαν την αύξηση της δυνητικής παραγωγής. Αν αυτό συνεχιστεί περαιτέρω, θα αποτελέσει πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, ιδίως σε περίπτωση απρόβλεπτων διαταράξεων σε σχέση με τα έσοδα. Οι αρχές διενήργησαν επανεξέταση των δαπανών σε ορισμένους τομείς των δημόσιων δαπανών με ιδιαίτερη σημασία από την άποψη της βιωσιμότητας: υγεία, εκπαίδευση και κατάρτιση, κοινωνική ασφάλιση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των επακόλουθων συστάσεων θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την επίτευξη του στόχου τους. Επιπλέον, τα δημόσια οικονομικά της Μάλτας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμη βάση, λόγω των προβλεπόμενων δαπανών που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη, η μακροχρόνια περίθαλψη και οι συντάξεις. Η προβλεπόμενη απότομη αύξηση των συνδεόμενων με τη δημογραφική γήρανση δαπανών οφείλεται κυρίως στις δαπάνες για συντάξεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με την έκθεση του 2015 για τη δημογραφική γήρανση. Ορισμένα από τα προσφάτως θεσπισθέντα μέτρα είναι πιθανό να επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο, η εξοικονόμηση αυτή μάλλον δεν θα επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες πιέσεις στις δαπάνες και να βελτιώσει αποφασιστικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν, επομένως, να είναι αναγκαία.

(9)Η Μάλτα έχει προτείνει διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της διττής πρόκλησης της βιωσιμότητας και της εξασφάλισης επαρκών εισοδημάτων συνταξιοδότησης που θέτει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα μέτρα που θεσπίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2017 αναμένεται να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο της φτώχειας για τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και να βελτιώσουν κατά τι το καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης της εγγυημένης κατώτατης σύνταξης. Συνολικά, οι δείκτες επάρκειας των συντάξεων εξακολουθούν να δείχνουν σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, μεταξύ άλλων όσον αφορά το κλείσιμο της ψαλίδας κάλυψης μεταξύ των δύο φύλων.

(10)Η κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει καταστεί εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα δε εξωτερικά στοιχεία κόστους (οικονομικού και περιβαλλοντικού) εκτιμώνται σε 274 εκατ. ευρώ ετησίως και αναμένεται να αυξηθούν. Επιπλέον, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου λόγω κυκλοφορίας συνεχίζουν να αυξάνονται και η Μάλτα είναι πιθανόν να μην επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές το 2020. Η Μάλτα έχει υιοθετήσει φιλόδοξη εθνική στρατηγική μεταφορών με ορίζοντα το 2050 και ένα επιχειρησιακό ρυθμιστικό σχέδιο για τις μεταφορές έως το 2025. Σε αυτά περιλαμβάνεται σειρά ποικίλων μέτρων για τον εξορθολογισμό της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων, την προώθηση εναλλακτικών λύσεων κινητικότητας και την αποτελεσματικότερη χρήση των πολυτροπικών και συλλογικών συστημάτων μεταφορών. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις, ωστόσο εξακολουθεί να προβλέπεται ότι η μεν συμφόρηση θα αυξηθεί, οι δε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου λόγω μεταφορών θα μειωθούν απλώς λίγο έως το 2030.

(11)Το χρηματοπιστωτικό σύστημα χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό αλλοδαπών ιδρυμάτων που προσελκύονται, μεταξύ άλλων παραγόντων, από το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον. Η Μάλτα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που χρησιμοποιεί το σύστημα πλήρους συμψηφισμού της φορολογίας των επιχειρήσεων και προσφέρει ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας πίστωσης φόρου. Έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας και ένα ελκυστικό καθεστώς φορολογικής κατοικίας φυσικών προσώπων. Η εποπτεία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με διεθνή προσανατολισμό, ωστόσο, αποτελεί πρόκληση. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του εκτός Μάλτας. Η ικανότητα μίας σχετικά μικρής εποπτικής αρχής να επιβλέπει ένα μεγάλο σύστημα, ιδίως στον ασφαλιστικό, αλλά και στον τραπεζικό τομέα, υφίσταται πίεση. Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Μάλτας, σε διαβούλευση με την ΕΚΤ, ζήτησε πρόσφατα την ανάκληση της άδειας άσκησης τραπεζικών δραστηριοτήτων ενός μικρού παρόχου διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών που συγκεντρώνει καταθέσεις και εκτός Μάλτας.

(12)Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Αν και η κυβέρνηση έχει προτείνει νέα μέτρα για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και την αφερεγγυότητα, οι χρονοβόρες διαδικασίες αφερεγγυότητας και απαλλαγής βλάπτουν την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Μάλτα. Επιπλέον, το πλαίσιο της απαλλαγής από χρέη δεν προβλέπει χρονικό περιορισμό και, ως εκ τούτου, δεν παρέχει ασφάλεια δικαίου. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, το εθνικό κοινοβούλιο εξετάζει νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί με το οποίο τροποποιείται ο νόμος περί εταιρειών και εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπως η δυνατότητα διαμεσολάβησης. Ο αντίκτυπος των εν λόγω αλλαγών, έτσι όπως θα διαμορφωθούν τελικά όσον αφορά το εύρος και τη διατύπωση, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.

(13)Εμφανίζονται ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλο το φάσμα δεξιοτήτων και η προσαρμογή της προσφοράς δεξιοτήτων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να είναι ατελής. Σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Μάλτας εξακολουθεί να έχει χαμηλό επίπεδο προσόντων. Ενώ το μορφωτικό επίπεδο αυξάνεται, το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου παραμένει υψηλό και η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων μεταξύ των νέων εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Η πρόσβαση και η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση —με τη συμμετοχή των εργοδοτών— βελτιώνεται, και για τα άτομα με χαμηλή ειδίκευση, αλλά δεδομένου του μεγέθους της πρόκλησης, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Οι σημαντικές επενδύσεις στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης αναμένεται να αποφέρουν καρπούς, ιδίως εάν τα μέτρα διατηρηθούν και βελτιωθούν στο μέλλον, ιδίως μέσω του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων. Τα ποσοστά απασχόλησης παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση και το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 5 %. Ωστόσο, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, ιδίως για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλής ειδίκευσης, στοιχείο που υποδηλώνει επίσης ότι παραμένει ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού για όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να προσαρμοστούν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία. Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες επενδύσεις στον τομέα της πολιτικής πρέπει να συνεχιστούν, οι δε περαιτέρω εξελίξεις πρέπει να παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς.

(14)Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Μάλτας και τη δημοσίευσε στην έκθεση του 2017 για τη χώρα. Επίσης, αξιολόγησε το πρόγραμμα Σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις που είχαν απευθυνθεί προς τη Μάλτα κατά τα προηγούμενα έτη. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Μάλτα, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων.

(15)Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σταθερότητας και η γνώμη του 11 αποτυπώνεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω,

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Μάλτα να λάβει μέτρα το 2017 και το 2018 προκειμένου:

1.Να επεκτείνει την εμβέλεια των εν εξελίξει επανεξετάσεων των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να καθιερώσει τη διαχείριση δημόσιων δαπανών βάσει επιδόσεων.

2.Να διασφαλίσει την αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με διεθνή προσανατολισμό οι οποίες ασκούνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στη Μάλτα, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές υποδοχής στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.
(2) COM(2017) 517 final.
(3) P8_ TA(2017)0038, P8_ TA(2017)0039 και P8_ TA(2017)0040.
(4) COM(2016) 725 final.
(5) COM(2016) 728 final.
(6) 2017/C92/01
(7) SWD(2017) 83 final.
(8) COM(2017) 90 final.
(9) Άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320.
(10)    COM(2014) 494 final.
(11) Δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.
Top