EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ ενισχύει την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας και περιορίζει τις σχετικές δαπάνες - EUR-Lex

Το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ ενισχύει την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας και περιορίζει τις σχετικές δαπάνες

Στο πλαίσιο του νέου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της ΕΕ (ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών), οι εφευρέτες μπορούν να υποβάλουν μία ενιαία αίτηση για την προστασία της εφεύρεσής τους σε 25 κράτη μέλη. Επίσης, το σύστημα διευκολύνει και καθιστά λιγότερο δαπανηρή και περισσότερο νομικά ασφαλή την πρόσβαση στο σύστημα προστασίας των ευρεσιτεχνιών.

ΠΡΆΞΗ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1257/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17 Δεκεμβρίου 2012, για τη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της δημιουργίας ενιαίου καθεστώτος προστασίας των ευρεσιτεχνιών.

ΣΎΝΟΨΗ

Ο κανονισμός 1257/2012 της ΕΕ για το ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών (UPP) επεκτείνει το ευρωπαϊκό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παρέχοντας τη δυνατότητα προστασίας μιας εφεύρεσης στο σύνολο των 25 συμμετεχόντων κρατών μελών με μία μόλις αίτηση. Το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να μειώσει τις μεταφραστικές και λοιπές δαπάνες κατά 80 %, με την καταβολή ενιαίου ετήσιου τέλους ανανέωσης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ).

Μέχρι σήμερα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη χορηγούνταν σε εθνικό επίπεδο ή από το ΕΓΔΕ. Ωστόσο, για να ισχύσει ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε κάποιο κράτος μέλος, ο δικαιούχος πρέπει να ζητά την επικύρωσή του σε καθεμία χώρα στην οποία επιθυμεί την προστασία της ευρεσιτεχνίας. Οι μεταφραστικές δαπάνες και τα ετήσια τέλη ανανέωσης για αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορεί να είναι υψηλές και αποτελούν γενικότερα επιβάρυνση για την ΕΕ.

Όπως περιγράφεται στον εν λόγω κανονισμό, το ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών αποσκοπεί στην εξάλειψη της πολυπλοκότητας και της υψηλής δαπάνης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ευρεσιτεχνιών. Παραδείγματος χάριν:

  • Οι δικαιούχοι ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΕΓΔΕ για το ενιαίο καθεστώς προστασίας στο σύνολο της επικράτειας των 25 κρατών μελών. Αυτό το δίπλωμα θα προσφέρει ομοιόμορφο επίπεδο προστασίας για τις εφευρέσεις τους σε όλες αυτές τις χώρες.
  • Οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορούν να υποβληθούν στο ΕΓΔΕ σε οποιαδήποτε γλώσσα. Ωστόσο, οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να συνυποβάλουν μετάφραση σε μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες του ΕΓΔΕ (αγγλική, γαλλική ή γερμανική). Οι αιτούντες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, εάν πρόκειται για επιχειρήσεις, ιδιώτες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς φορείς με έδρα στην ΕΕ. Οι αξιώσεις που περιλαμβάνονται στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και προσδιορίζουν το πεδίο της προστασίας πρέπει να μεταφράζονται στις άλλες δύο επίσημες γλώσσες του ΕΓΔΕ.
  • Τέλος, για μια μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβεί τα δώδεκα έτη, τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ τα οποία χορηγήθηκαν στη γαλλική ή τη γερμανική γλώσσα θα χρειαστεί να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα, ενώ εκείνα που χορηγήθηκαν στην αγγλική γλώσσα θα χρειαστεί να μεταφραστούν σε άλλη επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Αυτές οι μεταφράσεις θα απαιτούνται έως ότου καταστούν διαθέσιμες υψηλής ποιότητας μηχανικές μεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Ενισχυμένη συνεργασία

Τόσο ο εν λόγω κανονισμός όσο και ο κανονισμός (EE) αριθ.1260/2012 της ΕΕ για τις μεταφραστικές ρυθμίσεις αναφορικά με το UPP εγκρίθηκαν από 25 κράτη μέλη στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας*. Τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν μπορούν να το πράξουν αργότερα.

Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Η δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει σύμβαση για το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Το εν λόγω δικαστήριο ιδρύθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη στις 19 Φεβρουαρίου 2013, και θα διαθέτει ειδική αρμοδιότητα σε διαφορές για θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αποτρέποντας έτσι τις χωριστές δίκες σε έως και 28 εθνικά δικαστήρια.

* Αυτή δίνει στα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να εργαστούν για έναν κοινό σκοπό τη δυνατότητα να το πράξουν εκτός του παραδοσιακού ενωσιακού πλαισίου συνεργασίας -στην προκειμένη περίπτωση, μέσω μιας διακυβερνητικής συνθήκης.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1257/2012

20.1.2013Εφαρμογή: από 1.1.2014 ή την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης για το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, αναλόγως του ποια από τις ημερομηνίες αυτές είναι η τελευταία.

-

ΕΕ L 361 της 31.12.2012

ΣΥΝΑΦΕΊΣ ΠΡΆΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1260/2012 του Συμβουλίου, της 17 Δεκεμβρίου 2012, για τη θέσπιση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της δημιουργίας ενιαίου καθεστώτος προστασίας των ευρεσιτεχνιών σε σχέση με τις εφαρμοστέες μεταφραστικές ρυθμίσεις. (Επίσημη Εφημερίδα L 361 της 31.12.2012)

Σύμβαση για το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Επίσημη Εφημερίδα C 175 της 20.6.2013)

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.03.2014

Top