EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XG0527(02)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ρόλου του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, ιδίως μεταξύ των νέων

ΕΕ C 172 της 27.5.2015, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.5.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 172/8


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ρόλου του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, ιδίως μεταξύ των νέων

(2015/C 172/03)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΥΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1.

Τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τις εμβληματικές της πρωτοβουλίες, όπου τονίζεται η ανάγκη να εφοδιάζονται οι νέοι με τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες, και να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, καθώς και τη συγκεφαλαιωτική έκθεση για την ενδιάμεση επανεξέταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (1), όπου καταγράφεται μεταξύ των βασικών αποτελεσμάτων ο πολύτιμος ρόλος του τομέα του αθλητισμού ως μέσο κοινωνικής συνοχής και ένταξης.

2.

Το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του αθλητισμού για την περίοδο 2014-2017 (2), στο οποίο αναδεικνύεται η σημαντική συμβολή του αθλητισμού στην επίτευξη των γενικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων του τομέα να συμβάλει στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Μία από τις τρεις προτεραιότητες του προγράμματος εργασίας - «Αθλητισμός και κοινωνία»- τονίζει τις σχέσεις του αθλητισμού με την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

3.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 2006 για την αναγνώριση της αξίας της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης στον τομέα της νεολαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (3), όπου τονίζεται ότι η ανεπίσημη και άτυπη μάθηση μπορεί να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και να συμβάλει στην προσωπική τους ανάπτυξη, την κοινωνική τους ένταξη και την ενεργό συμμετοχή τους ως πολιτών, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές απασχόλησης τους· και ότι οι εργοδότες, το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία των πολιτών εν γένει οφείλουν να δώσουν τη δέουσα προσοχή ώστε αυτή να τύχει μεγαλύτερης αναγνώρισης.

4.

Τη σύσταση του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2012 για την επικύρωση της ανεπίσημης και της άτυπης μάθησης (4), στην οποία επισημαίνονται οι ευκαιρίες και οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στη γνώση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες οι οποίες αποκτώνται μέσω της ανεπίσημης και της άτυπης μάθησης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της κινητικότητας καθώς και στην αύξηση των κινήτρων για τη διά βίου μάθηση.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

5.

Η συμμετοχή στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό (5), ενώ είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο μια φυσική δραστηριότητα αναψυχής, προσδίδει επίσης προστιθέμενη αξία για μια υγιέστερη και γενικά πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία στην Ευρώπη. Μπορεί να αναπτύσσει θετικές κοινωνικές συμπεριφορές και αξίες καθώς και δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων, μεταξύ άλλων εγκάρσιες δεξιότητες (6) όπως είναι η ικανότητα κριτικής σκέψης, ανάληψης πρωτοβουλιών, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας (7).

6.

Για μια προωθημένη οικονομία βασισμένη στη γνώση πρέπει ληφθεί υπόψη ότι οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη εγκαρσίων δεξιοτήτων και την ικανότητα αποτελεσματικής αξιοποίησης τους σε διάφορούς τομείς· σε μια εποχή όπου η ζήτηση στην αγορά εργασίας μεταβάλλεται ραγδαία, οι εργοδότες αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εγκάρσιες δεξιότητες, εντούτοις συχνά επισημαίνουν ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν διαθέτουν τέτοιες δεξιότητες.

7.

Όσον αφορά τη συμβολή του αθλητισμού στην ανάπτυξη εγκαρσίων δεξιοτήτων, υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό, ιδίως για τους νέους, εφόσον οι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της ανεπίσημης (8) και άτυπης μάθησης (9) είναι πολύτιμες για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων για την αγορά εργασίας και στον τομέα της διά βίου μάθησης (10).

8.

Όσον αφορά την αναγνώριση της αξίας των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αποκτώνται με την ανεπίσημη και άτυπη μάθησης μέσω του μαζικού αθλητισμού, τα πρώτα βήματα είναι η ευαισθητοποίηση και η προβολή, κυρίως, μεταξύ των ιδίων των συμμετεχόντων, των γονέων, των εθελοντών και του προσωπικού, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ:

9.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένων των επειγουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπως είναι τα επίμονα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων (11) στην Ευρώπη. Για να αναπτύξει ο αθλητισμός πλήρως το δυναμικό του προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό να επιδιωχθεί μια διατομεακή προσέγγιση που να εμπλέκει άλλους τομείς πολιτικής, όπως είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση, η νεολαία και απασχόληση, τα κοινωνικά θέματα και η δημόσια υγεία.

10.

Έχει αποδειχτεί ότι τα μη παραδοσιακά αθλήματα (12) προσελκύουν ιδιαίτερα τους νέους, μεταξύ άλλων εκείνους που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες, θα μπορούσαν δε να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες που αυτά προσφέρουν.

11.

Ουσιαστικό ρόλο στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό διαδραματίζει το αρμόδιο προσωπικό, μεταξύ άλλων οι εθελοντές, για να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση και να αποδεσμευτούν η προστιθέμενη αξία και τα οφέλη που αυτός μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΔΕΟΝΤΩΣ ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ:

12.

να μεριμνούν ώστε οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι συμφερόντων, η κοινωνία και οι εργοδότες να συνειδητοποιήσουν περισσότερο ότι οι εγκάρσιες δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της συμμετοχής σε ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες έχουν προσωπική, κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς.

13.

Να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές με άλλους συναφείς τομείς και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τα θετικά οφέλη των δεξιοτήτων που αποκτώνται έξω από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ανεπίσημης και άτυπης μάθησης στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

14.

Να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του αρμόδιου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και εθελοντών, στον μαζικό αθλητισμό με σκοπό την κατοχύρωση κοινωνικών και εκπαιδευτικών αξιών, καθώς και εγκαρσίων δεξιοτήτων, μέσω του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

15.

Να ενθαρρύνουν καινοτόμες συμπράξεις μεταξύ επίσημης και ανεπίσημης μάθησης, καθώς και διαμέσου της νεολαίας και τομέων του αθλητισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν μαθησιακές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να είναι ενδεδειγμένες για τον μαζικό αθλητισμό.

16.

Να προωθούν την αυτοαξιολόγηση των δεξιοτήτων, ιδίως μεταξύ των νέων, που να περιλαμβάνει εγκάρσιες δεξιότητες αποκτώμενες μέσω του ερασιτεχνικού μαζικού αθλητισμού, καθώς και τη χρήση πιστοποιητικών των πλέον κοινών δεξιοτήτων και υποδειγμάτων για βιογραφικά σημειώματα, ειδικότερα του Europass.

17.

Να χρησιμοποιούν τις ισχύουσες ρυθμίσεις που αποσκοπούν να διευκολύνουν την επικύρωση των δεξιοτήτων και εμπειριών οι οποίες αποκτώνται στο πλαίσιο της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης στον τομέα του αθλητισμού.

18.

Ακόμη, να βελτιώσουν συνολικά τη συμμετοχή των νέων σε μαζικές αθλητικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των νέων που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, και να αξιοποιήσουν το θετικό δυναμικό των μη παραδοσιακών αθλημάτων προς την κατεύθυνση αυτή.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:

19.

Προώθηση της αξίας των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού από αρχάριους, ώστε να μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε τομείς για σκοπούς απασχόλησης, μαθησιακής κινητικότητας και διά βίου μάθησης.

20.

Αναγνώριση και ενσωμάτωση των θετικών αποτελεσμάτων των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αναπτύσσονται μέσω του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές που αφορούν τον αθλητισμό, τη νεολαία, τις κοινωνικές υποθέσεις, την υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

21.

Αναγνώριση και στήριξη των συμβολών των οργανώσεων μαζικού αθλητισμού στην παροχή ευκαιριών ανεπίσημης μάθησης.

22.

Διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με τον τομέα της νεολαίας, ιδίως όσον αφορά:

α.

την εφαρμογή μεθόδων και εργαλείων της ανεπίσημης μάθησης στον τομέα του αθλητισμού·

β.

την αξιοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων σε μεθόδους ανεπίσημης μάθησης στον τομέα της νεολαίας·

γ.

την ενθάρρυνση της χρηματοδότησης περισσοτέρων έργων της ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας με τη συμμετοχή νέων εθελοντών από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στον τομέα του αθλητισμού·

δ.

την αξιοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων ως εργαλείων κοινωνικής ένταξης και προβολής, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμβολή τους στην υλοποίηση της «Εγγύησης για τη νεολαία στην Ευρώπη».

23.

Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, εφόσον απαιτούνται, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού για την εκπαιδευτική αξία του αθλητισμού, καθώς και ενθάρρυνση της ενίσχυσης των χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς κοινοτήτων.

24.

Συνεργασία με σκοπό να βελτιωθούν τα πρότυπα επιμόρφωσης και προπόνησης καθώς και της εκπαίδευσης των επιμορφωτών και των προπονητών όπως και των εθελοντών, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των φορέων λήψεως αποφάσεων και των αθλητικών παραγόντων.

25.

Ενθάρρυνση του εθελοντισμού στον αθλητισμό, και ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία του εθελοντισμού στον αθλητισμό, ιδίως όσον αφορά την απόκτηση εγκάρσιων δεξιοτήτων, αναγνώριση του εθελοντισμού ως σημαντικής μορφής ανεπίσημης μάθησης και ενίσχυση της εθνικής και διασυνοριακής κινητικότητας των νέων εθελοντών.

26.

Ενθάρρυνση της αποτελεσματικής χρήσης των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, όπως είναι το πρόγραμμα Erasmus+ ως ευκαιρία για την ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων, ιδίως μεταξύ των νέων, ώστε να ενισχυθεί επίσης η κοινωνική ένταξη, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά καθώς και η αυξημένη συμμετοχή σε ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες.

27.

Αξιοποίηση της διαδικασίας παρακολούθησης της σύστασης του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, όσον αφορά την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης, για να εξεταστεί το ζήτημα των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσω του αθλητισμού.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

28.

να αναλάβει μελέτη για τη συμβολή του αθλητισμού στην απασχολησιμότητα των νέων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μεταξύ άλλων για τις πτυχές που αφορούν τις εγκάρσιες δεξιότητες οι οποίες αποκτώνται μέσω της συμμετοχής σε ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες.

29.

να ενσωματώσει τη διάσταση του αθλητισμού στις υφιστάμενες συζητήσεις και εκδηλώσεις με θέμα την ισχύουσα πολιτική δεξιοτήτων, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να αναζητηθούν πιο συγκεκριμένοι τρόποι απόκτησης εγκάρσιων δεξιοτήτων στο πλαίσιο και μέσω του αθλητισμού.

30.

να συνεχίσει, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εντολής των ομάδων εμπειρογνωμόνων που έχουν συσταθεί βάσει του προγράμματος εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό, τη συλλογή δεδομένων, βέλτιστων πρακτικών και την ανάλυση της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας του αθλητισμού - και το πώς ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός συμβάλλει σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση και κατάρτιση, μεταξύ άλλων εστιάζοντας στην ανάπτυξη προσωπικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων.

31.

να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, την αποτελεσματική αλληλοδιδαχή ομολόγων και τη δικτύωση μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη πιο προσιτού, ελκυστικότερου και πιο διαφοροποιημένου μαζικού αθλητισμού, ιδιαίτερα για τους νέους.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

32.

Ευαισθητοποίηση, ιδίως των νέων και των γονέων τους, για το ότι οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο και μέσω του αθλητισμού μπορεί να έχουν ιδιαίτερη αξία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς.

33.

Επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό που χρησιμοποιεί τις πλέον επικαιροποιημένες μεθόδους στις εργασίες του ώστε να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την προστιθέμενη αξία που είναι σε θέση να παρέχει ο αθλητισμός, και μεταξύ άλλων η απόκτηση δεξιοτήτων.

34.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού στον τομέα του αθλητισμού για τα θετικά οφέλη των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αποκτώνται σε αθλητικές δραστηριότητες μέσω της ανεπίσημης και της άτυπης μάθησης και της συνολικής κοινωνικής και οικονομικής προστιθέμενης αξίας του μαζικού αθλητισμού.

35.

Διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας και ανταλλαγής ορθών πρακτικών με οργανώσεις της νεολαίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή μεθόδων και εργαλείων ανεπίσημης μάθησης στον τομέα του αθλητισμού.

36.

Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τον τρόπο ενίσχυσης και διαφοροποίησης του κινήματος του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξη νέων μορφών μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, λόγου χάρη μη παραδοσιακών αθλημάτων.


(1)  Έγγρ. 16559/14.

(2)  ΕΕ C 183 της 14.6.2014, σ. 12.

(3)  ΕΕ C 168 της 20.7.2006, σ. 1.

(4)  ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1.

(5)  «Μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός»: η οργανωμένη άθληση που πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο από ερασιτέχνες αθλητές, και ο αθλητισμός για όλους. Πηγή: κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50).

(6)  Διάφοροι φορείς και οργανισμοί αποδίδουν διαφορετικούς χαρακτηρισμούς σε αυτές τις δεξιότητες, οι οποίοι κυμαίνονται από «βασικές ικανότητες» ως «ήπιες δεξιότητες», «μεταβιβάσιμες δεξιότητες» ή «ουσιαστικές δεξιότητες», «κεντρικές επαγγελματικές δεξιότητες» ή «κεντρικές δεξιότητες για την απασχολησιμότητα». Σύμφωνα με το γλωσσάριο του ευρωπαϊκού δικτύου για την πολιτική του διά βίου προσανατολισμού οι εγκάρσιες δεξιότητες είναι σημαντικές για θέσεις εργασίας και επαγγέλματα άλλα εκτός από εκείνα που τις προβλέπουν ή τις έχουν πρόσφατα προβλέψει. Οι δεξιότητες αυτές ενδέχεται επίσης να έχουν αποκτηθεί εκτός εργασίας ή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας ή με συμμετοχή στην εκπαίδευση ή κατάρτιση. Γενικότερα, πρόκειται για δεξιότητες, που αποκτήθηκαν σε ένα γενικό πλαίσιο ή κατά την αντιμετώπιση μιας ειδικής κατάστασης/ενός προβλήματος και μπορούν να μεταφερθούν σε ένα άλλο πλαίσιο.

(7)  COM/2012/669 τελικό.

(8)  Ορισμός: «ανεπίσημη μάθηση»: μάθηση μέσω προγραμματισμένων δραστηριοτήτων (όσον αφορά τους στόχους και τον χρόνο της μάθησης), όπου υπάρχει κάποιο είδος μαθησιακής υποστήριξης (π.χ. μια σχέση μαθητή-δασκάλου), αλλά που δεν αποτελεί μέρος του επίσημου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης. Πηγή: ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50

(9)  Ορισμός: «άτυπη μάθηση»: μάθηση που προκύπτει από καθημερινές δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την εργασία, την οικογένεια ή την αναψυχή και που δεν είναι οργανωμένη ή δομημένη όσον αφορά στόχους, χρόνο ή μαθησιακή υποστήριξη· μπορεί να συμβαίνει χωρίς πρόθεση από την πλευρά του μαθητή. Πηγή: ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50

(10)  Τα στοιχεία δείχνουν ότι, όσον αφορά το ζήτημα της απόκτησης δεξιοτήτων έξω από επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, το 52 % των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι είναι εφικτή η απόκτηση δεξιοτήτων που μπορούν αργότερα να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς (π.χ. η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η συλλογική εργασία κ.λπ.). Πηγή: Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 417 (2014) «Ευρωπαϊκός χώρος των δεξιοτήτων και των προσόντων», σ. 12.

(11)  Πάνω από 5 εκατ. νέοι άνθρωποι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ των 28 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό ανεργίας 21,7 %, ενώ το ποσοστό των ΕΕΑΚ (νέοι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, απασχόλησης ή κατάρτισης) ανήλθε στο 13 %. Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat)

(12)  Νεοεμφανιζόμενες μορφές αθλητισμού ελκυστικές για τους νέους, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο δρόμου, οι τεχνικές γυμνασμάτων και ασκήσεων (parkour) σε υπαίθριους αστικούς χώρους, η τροχοσανίδα/η πλατιά τροχοσανίδα (skateboarding/longboarding), τα τροχοπέδιλα, η καλαθοσφαίριση τύπου streeetball και ο υπαίθριος χορός σε αστκούς χώρους (urban streetdance).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

1.

Τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (1) όπου οι κοινωνικές ικανότητες συνδέονται με την προσωπική και κοινωνική ευημερία, η οποία απαιτεί την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα μπορούν να εξασφαλίζουν βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων ως πόρων για κάθε άτομο, την οικογένειά του και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του, των γνώσεων σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να συμβάλει, εν προκειμένω, σε αυτό ένας υγιής τρόπος ζωής. Για την επιτυχή διαπροσωπική και κοινωνική συμμετοχή είναι σημαντική η κατανόηση των κοινά αποδεκτών κωδίκων και τρόπων συμπεριφοράς σε διαφορετικές κοινωνίες και περιβάλλοντα (π.χ. στην εργασία). Οι βασικές δεξιότητες της ικανότητας αυτής περιλαμβάνουν την ικανότητα εποικοδομητικής επικοινωνίας σε διαφορετικά περιβάλλοντα, την επίδειξη ανεκτικότητας, την έκφραση και κατανόηση διαφορετικών απόψεων, την ικανότητα διαπραγμάτευσης σε κλίμα εμπιστοσύνης και την ικανότητα ενσυναίσθησης. Τα άτομα θα πρέπει να είναι ικανά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος και την απογοήτευση, να εκφράζονται με εποικοδομητικό τρόπο, καθώς και να κάνουν διάκριση μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σφαίρας.

2.

Στις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την επικύρωση της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης (2) επισημαίνεται ότι η επικύρωση της ανεπίσημης και άτυπης μάθησης θεωρείται όλο και περισσότερο τρόπος βελτίωσης της διά βίου μάθησης που καλύπτει όλες τις πλευρές της ζωής. Περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζουν τη σημασία του να προβληθεί και να αξιοποιηθεί η μάθηση που πραγματοποιείται έξω από το πλαίσιο των επίσημων ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, για παράδειγμα, στην εργασία, σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και στο σπίτι.

3.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Νοεμβρίου 2010 για τον ρόλο του αθλητισμού ως παράγοντα και μοχλού της ενεργού κοινωνικής ένταξης (3) τονίζεται ότι η πρόσβαση και η συμμετοχή σε διάφορες πτυχές του αθλητισμού είναι σημαντικά στοιχεία για την προσωπική ανάπτυξη και την αίσθηση ταυτότητας και ιδιότητας μέλους, τη φυσική κατάσταση και πνευματική υγεία, τη χειραφέτηση, τις κοινωνικές ικανότητες και δικτύωση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την απασχολησιμότητα.

4.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 29ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό για την προαγωγή της ενεργού συμμετοχής του πολίτη (4) υπογραμμίζεται η ανάγκη να προωθηθούν οι εθελοντικές δραστηριότητες στον αθλητισμό ως σημαντικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ακόμα και με μορφή ανεπίσημης και άτυπης μάθησης.

5.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2013 σχετικά με τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση — απάντηση στον Ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης: Επένδυση σε δεξιότητες για καλύτερα αποτελέσματα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα και Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2013 (5), καλούνται τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως περιγράφονται στη σύσταση του 2006 σχετικά με τις βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση.

6.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2013 σχετικά με τη συμβολή του αθλητισμού στην οικονομία της ΕΕ, και ιδίως στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στην κοινωνική ένταξη (6), αναγνωρίζεται ότι με τη συμμετοχή στον αθλητισμό, οι νέοι αποκτούν συγκεκριμένες προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες οι οποίες ενισχύουν την απασχολησιμότητα. Αυτές περιλαμβάνουν τις μεταγνωστικές ικανότητες, τις απαραίτητες ικανότητες για τα μέλη της κοινωνίας και τους πολίτες, τα ηγετικά προσόντα, τις επικοινωνιακές ικανότητες, την ομαδική εργασία, την πειθαρχία, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα.


(1)  ΕΕ L 394 της 30.12.2006, σ. 10.

(2)  Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης. CEDEFOP (2009).

(3)  ΕΕ C 326 της 3.12.2010, σ. 5.

(4)  ΕΕ C 372 της 20.12.2011, σ. 24.

(5)  ΕΕ C 64 της 5.3.2013, σ. 5.

(6)  ΕΕ C 32 της 4.2.2014, σ. 2.


Top