Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συγκρίσιμες και σαφείς οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Οδηγία 2013/34/ΕΕ σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις ορισμένων μορφών επιχειρήσεων

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;

Επιδιώκει:

  • τη διασφάλιση της σαφήνειας και της συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων, με εξαίρεση τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΠΧΠ)·
  • τον περιορισμό των διοικητικών επιβαρύνσεων και της παροχής απλών και εμπεριστατωμένων λογιστικών κανόνων, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)·
  • την ενίσχυση της διαφάνειας των πληρωμών που πραγματοποιούνται από τις βιομηχανίες εκμετάλλευσης ορυχείων και συλλογής ξύλου σε κυβερνήσεις και των εταιρικών φόρων που καταβάλλονται από πολύ μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους·
  • τον σχεδιασμό των κανόνων όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες μετά τις τροποποιήσεις της οδηγίας (ΕΕ) 2022/2464, της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD).

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η νομοθεσία εφαρμόζεται σε εταιρείες περιορισμένης ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
  • Η νομοθεσία ορίζει και διαφοροποιεί μεταξύ πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων εταιρειών με βάση:
    • τους ισολογισμούς τους·
    • το καθαρό ύψος κύκλου εργασιών τους· και
    • τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους.
  • Για κάθε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες μεγέθους ορίζει τρία όρια, δύο εκ των οποίων δεν πρέπει να γίνει υπέρβαση:
    • πολύ μικρές επιχειρήσεις: ισολογισμός (350 000 ευρώ), καθαρό ύψος κύκλου εργασιών (700 000 ευρώ), εργαζόμενοι (10)·
    • μικρές επιχειρήσεις: ισολογισμός (4 εκατομμύρια ευρώ), καθαρό ύψος κύκλου εργασιών (8 εκατομμύρια ευρώ), εργαζόμενοι (50)·
    • μεσαίες επιχειρήσεις: ισολογισμός (20 εκατομμύρια ευρώ), καθαρό ύψος κύκλου εργασιών (40 εκατομμύρια ευρώ), εργαζόμενοι (250).
  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα τρία ακόλουθα κριτήρια: ισολογισμός (20 εκατομμύρια ευρώ), καθαρό ύψος κύκλου εργασιών (40 εκατομμύρια ευρώ) και εργαζόμενοι (250).

Ομοίως, η οδηγία θέτει παρόμοιους κανόνες για ομίλους εταιρειών (που αποτελούνται από μητρικές και θυγατρικές επιχειρήσεις) διαφορετικών μεγεθών.

  • Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις πρέπει:
    • να περιέχουν κατ’ ελάχιστον τον ισολογισμό, τα αποτελέσματα χρήσης και το προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων*·
    • να παρέχουν την πραγματική εικόνα του ενεργητικού και παθητικού, της οικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων χρήσης της επιχείρησης·
    • να δημοσιεύονται από κάθε εταιρεία στο σχετικό εθνικό μητρώο επιχειρήσεων.
  • Η οδηγία ορίζει γενικές αρχές χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, όπως συνεπή εφαρμογή των λογιστικών μεθόδων και των βάσεων επιμέτρησης από το ένα έτος στο επόμενο.
  • Λεπτομερείς κανόνες καλύπτουν την παρουσίαση του ισολογισμού, των αποτελεσμάτων χρήσης και του προσαρτήματος των οικονομικών καταστάσεων, μαζί με τις εκθέσεις διαχείρισης, μη οικονομικών πληροφοριών, της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.
  • Οι υποχρεώσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, και η οδηγία επιτρέπει εξαιρέσεις ή απλουστεύσεις σε πολλούς τομείς για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ΜΜΕ. Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους της ΕΕ να αποφασίσει για το εύρος των εν λόγω εξαιρέσεων και απλουστεύσεων.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, καθώς και μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να ελέγχονται από έναν ή περισσότερους νόμιμους ελεγκτές.
  • Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη ορυκτών, πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων υλικών ή άλλες, που δραστηριοποιούνται στην υλοτόμηση πρωτογενών δασών* πρέπει να δημοσιεύουν λεπτομερή στοιχεία πληρωμών, άνω των 100 000 ευρώ συνολικά, προς κυβερνήσεις ανά οικονομικό έτος.
  • Από την 22α Ιουνίου 2023 ισχύει το κεφάλαιο 10α της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, το οποίο αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από πολυεθνικούς ομίλους με ετήσια ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ.
    • Οι μητρικές εταιρείες αντίστοιχων ομίλων θα κληθούν να δηλώσουν, σε συγκεκριμένη έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τους, τα έσοδά τους, τα κέρδη, τον φόρο εταιρικών εσόδων που καταβλήθηκε και τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κράτος μέλος και ανά τρίτη χώρα που δεν συνεργάζεται με την ΕΕ σε φορολογικά θέματα ή που δεν πληροί όλα τα πρότυπα και έχει αναλάβει δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.
    • Τα μητρώα επιχειρήσεων θα προβλέπουν επίσης πρόσβαση του κοινού στις εν λόγω εκθέσεις.
    • Οι πολυεθνικοί όμιλοι τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην ΕΕ απαιτείται να υποβάλουν εκθέσεις ομοίως.
  • Οι κανόνες που θεσπίστηκαν με την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2022/2464 σχετικά με την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες απαιτούν από τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (όχι τις πολύ μικρές επιχειρήσεις) που συγκαταλέγονται σε οργανωμένες από την ΕΕ αγορές –και μητρικές εταιρείες μεγάλων ομίλων– να συμπεριλαμβάνουν στην έκθεση διαχείρισής τους πληροφορίες που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της εταιρείας σε θέματα βιωσιμότητας (όπως περιβαλλοντικά δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα και παράγοντες διακυβέρνησης), μαζί με πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πτυχές της βιωσιμότητας επηρεάζουν την ανάπτυξη, τις επιδόσεις και τη θέση της. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά (βλ. παρακάτω).

Κατάργηση

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ;

  • Η οδηγία 2013/34/ΕΕ έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 20 Ιουλίου 2015.
  • Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2021/2101 έπρεπε να μεταφερθεί έως τις 22 Ιουνίου 2023 και οι εκθέσεις θα υποβληθούν για τα οικονομικά έτη που ξεκινούν στις ή μετά τις 22 Ιουνίου 2024.
  • Η τροποποιητική οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 έπρεπε να μεταφερθεί έως τις 6 Ιουλίου 2024. Η οδηγία θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια:
    • στο οικονομικό έτος 2024 για εταιρείες που ήδη υπόκεινται στην οδηγία περί υποβολής εκθέσεων μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (Οδηγία 2014/95/ΕΕ – βλ. σύνοψη
    • στο οικονομικό έτος 2025 για μεγάλες εταιρείες που δεν υπόκεινται επί του παρόντος στην οδηγία 2014/95/ΕΕ·
    • στο οικονομικό έτος 2026 για εισηγμένες ΜΜΕ, μικρά και μη πολύπλοκα πιστωτικά ιδρύματα και εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις*.

Οι εν λόγω κανόνες ισχύουν επίσης για εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ με τίτλους εισηγμένους προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες από την ΕΕ αγορές λόγω της παραπομπής που περιλαμβάνεται στην οδηγία 2004/109/ΕΚ με την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2022/2464.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων. Πρόσθετες πληροφορίες πέρα από αυτές που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας. Οι εν λόγω πληροφορίες παρέχονται για λόγους σαφήνειας και μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, λογιστικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή και την έκθεση συναλλαγών και στοιχείων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Πρωτογενή δάση. Δασώδεις εκτάσεις γηγενών ειδών, εφόσον δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας και δεν έχουν διαταραχθεί σημαντικά οι οικολογικές διεργασίες.
Εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Μια ασφαλιστική επιχείρηση ανήκει είτε σε χρηματοπιστωτική επιχείρηση εκτός των ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών επιχειρήσεων ή του ομίλου ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών επιχειρήσεων ή από μια μη χρηματοπιστωτική επιχείρηση, σκοπός της οποίας είναι η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης αποκλειστικά για τους κινδύνους της επιχείρησης ή των επιχειρήσεων στις οποίες ανήκει ή των επιχειρήσεων του ομίλου του οποίου είναι μέλος.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19-76).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2013/34/ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους (ΕΕ L 330 της 15.11.2014, σ. 1-9).

Οδηγία 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2006, για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, για την τροποποίηση των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 84/253/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 157 της 9.6.2006, σ. 87-107).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 20.11.2023

Top