EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Extrastat: στατιστικές για τις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις' for an updated information about the subject.

Extrastat: στατιστικές για τις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 471/2009 — στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Ο κανονισμός θεσπίζει εναρμονισμένους κανόνες για την κατάρτιση στατιστικών σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τρίτων χωρών.

Καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1172/95.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής

Οι στατιστικές για το εμπόριο αφορούν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών*. Σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ, ο παρών κανονισμός ορίζει ότι:

  • αγαθά που εξέρχονται από το στατιστικό έδαφος της ΕΕ* θεωρούνται εξαγωγές·
  • αγαθά που εισέρχονται στο στατιστικό έδαφος της ΕΕ θεωρούνται εισαγωγές.

Ορισμένα είδη αγαθών ή μετακινήσεις αγαθών (όπως ορισμένα είδη βιομηχανικού εξοπλισμού, αεροσκάφη, στρατιωτικά αγαθά, απόβλητα ή προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου) υπόκεινται σε ειδικούς κανόνες.

Πηγή δεδομένων

Η τελωνειακή διασάφηση* θεωρείται, όσον αφορά τα εισαγόμενα ή εξαγόμενα αγαθά, η βασική πηγή για την καταγραφή στατιστικών δεδομένων.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν άλλες πηγές δεδομένων για την κατάρτιση των εθνικών στατιστικών τους.

Στατιστικά δεδομένα

Για κάθε μηνιαία περίοδο αναφοράς, οι χώρες της ΕΕ καταρτίζουν στατιστικές που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο αγαθών. Οι εν λόγω στατιστικές εκφράζονται σε αξία και ποσότητα, ιδίως σε σχέση με:

Κάθε χρόνο, οι χώρες της ΕΕ καταρτίζουν στατιστικές των εμπορικών συναλλαγών κατά αγαθά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 177/2008, σε σχέση με:

  • την οικονομική δραστηριότητα που ασκεί η επιχείρηση, σύμφωνα με το τμήμα της κοινής στατιστικής ονοματολογίας των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ (NACE*
  • τον αριθμό των υπαλλήλων.

Οι στατιστικές καταρτίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα που σχετίζονται με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά και δεδομένα για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Κάθε 2 χρόνια, οι χώρες της ΕΕ καταρτίζουν στατιστικές για τις εμπορικές συναλλαγές εισαγόμενων και εξαγόμενων αγαθών ταξινομώντας τα κατά λογιστική μονάδα. Οι εν λόγω στατιστικές καταρτίζονται με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα εγγραφών για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές βάσει των τελωνειακών διασαφήσεων. Αν η λογιστική μονάδα για τις εξαγωγές δεν είναι διαθέσιμη από τις τελωνειακές διασαφήσεις, πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δεδομένων.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να καταρτίζουν πρόσθετες στατιστικές για εθνικούς σκοπούς σε περίπτωση που τα δεδομένα αναφέρονται στην τελωνειακή διασάφηση.

Ανταλλαγή δεδομένων

Τα δεδομένα από τις εγγραφές εισαγωγών και εξαγωγών που έχουν δηλωθεί στις τελωνειακές αρχές πρέπει να αποστέλλονται στις εθνικές στατιστικές αρχές εντός ενός μηνός. Οι εν λόγω εγγραφές πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστο όγκο στατιστικών δεδομένων.

Διαβίβαση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Eurostat)

Οι μηνιαίες στατιστικές για το εξωτερικό εμπόριο πρέπει να αποστέλλονται στη Eurostat εντός 40 ημερών μετά τη λήξη κάθε μήνα αναφοράς. Εάν γίνεται αναθεώρηση των στατιστικών, πρέπει να αποστέλλονται επικαιροποιήσεις στη Eurostat.

Αξιολόγηση ποιότητας

Οι στατιστικές που αποστέλλονται στη Eurostat πρέπει να είναι ακριβείς, ενημερωμένες, σχετικές, σαφείς και προσβάσιμες για τους χρήστες.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρέχουν στη Eurostat έκθεση για την ποιότητα των στατιστικών που διαβιβάζονται, ώστε η Eurostat να αξιολογεί την ποιότητά τους.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2010.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο παρών κανονισμός ψηφίστηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με σκοπό να καταστεί το στατιστικό σύστημα της ΕΕ πιο διαφανές.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αγαθά: κάθε κινητή περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στατιστικό έδαφος της ΕΕ: το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, όπως ορίζεται στον τελωνειακό κώδικα, με την προσθήκη της Νήσου Ελιγολάνδης στο έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Τελωνειακή διασάφηση: η τελωνειακή διασάφηση όπως ορίζεται στον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ.
NACE: το ακρωνύμιο προκύπτει από τη γαλλική ονομασία Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne. Διάφορες εκδοχές έχουν συνταχθεί από το 1970.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 471/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009, για τις κοινοτικές στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου με τις τρίτες χώρες και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1172/95 του Συμβουλίου (ΕΕ L 152 της 16.6.2009, σ. 23-29)

Διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 471/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1-101)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 16.07.2018

Top