EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις και συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ

Δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις και συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 662/2009 — για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ που αφορούν το εφαρμοστέο δίκαιο σε συμβατικές και εξωσυμβατικές ενοχές

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνοχής της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε έναν τομέα που εμπίπτει πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.
  • Καθιερώνει μια διαδικασία για την εξουσιοδότηση μιας χώρας της ΕΕ να τροποποιεί υφιστάμενη συμφωνία —ή να διαπραγματεύεται και να συνάπτει νέα συμφωνία με μια χώρα εκτός ΕΕ σχετικά με συγκεκριμένα θέματα εφαρμοστέου δικαίου σε συμβατικές και εξωσυμβατικές ενοχές*. Η διαδικασία υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και πρέπει να θεωρείται έκτακτη.

ΒΑΣΙΚΟ ΣΗΜΕΙΑ

Πεδίο εφαρμογής: ο κανονισμός εφαρμόζεται σε συμφωνίες που αφορούν ειδικά θέματα που εμπίπτουν, πλήρως ή μερικώς, στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 593/2008 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη I) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 864/2007 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη II).

Κοινοποίηση: όταν μια χώρα της ΕΕ προτίθεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις προκειμένου να τροποποιήσει μια υφιστάμενη συμφωνία ή να συνάψει νέα συμφωνία που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, οφείλει να κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γραπτώς την πρόθεσή της το συντομότερο δυνατόν πριν από την προβλεπόμενη έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Εμπιστευτικότητα: η Επιτροπή πρέπει να χειρίζεται τις πληροφορίες που κοινοποιεί η χώρα της ΕΕ ως εμπιστευτικές, εάν ζητείται.

Αξιολόγηση: η Επιτροπή πρέπει:

  • κατ’ αρχάς, να ελέγχει αν προβλέπεται σχετική διαπραγματευτική εντολή για τη σύναψη συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ με την ενδιαφερόμενη χώρα εκτός ΕΕ εντός των επόμενων 24 μηνών·
  • εάν δεν προβλέπεται, να επαληθεύει ότι υπάρχει πραγματικό ειδικό ενδιαφέρον από τη χώρα της ΕΕ για τη συμφωνία και ότι η προβλεπόμενη συμφωνία δεν θα υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του δικαίου της ΕΕ και το αντικείμενο και τον σκοπό της πολιτικής εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ· και
  • να ζητά περισσότερες πληροφορίες, εάν είναι απαραίτητο.

Εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις: εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η Επιτροπή εξουσιοδοτεί τη χώρα της ΕΕ να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης καθώς και τη συμπερίληψη συγκεκριμένων ρητρών στην προβλεπόμενη συμφωνία.

Συμμετοχή: η Επιτροπή μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις, διαφορετικά πρέπει να ενημερώνεται για την πρόοδο και τα αποτελέσματά τους.

Ρήτρες της συμφωνίας: όταν εξουσιοδοτείται, η συμφωνία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προβλέπει

  • ότι η ισχύς της τερματίζεται πλήρως ή μερικώς στην περίπτωση μεταγενέστερης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της ίδιας χώρας εκτός ΕΕ πάνω στο ίδιο αντικείμενο· και
  • ότι μια μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της χώρας εκτός ΕΕ σχετικά με το ίδιο αντικείμενο αντικαθιστά απευθείας τις σχετικές ρήτρες της συμφωνίας.

Εξουσιοδότηση για τη σύναψη: πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η χώρα της ΕΕ οφείλει να κοινοποιεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να υποβάλλει το κείμενο της συμφωνίας στην Επιτροπή, για την εξουσιοδότηση της σύναψης αφού εξακριβωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Άρνηση: ο κανονισμός ορίζει τη διαδικασία και τις συνέπειες της άρνησης της Επιτροπής να εξουσιοδοτήσει μια χώρα για διαπραγματεύσεις ή για τη σύναψη της συμφωνίας.

Αναθεώρηση και λήξη

Ο κανονισμός λήγει 3 έτη μετά την υποβολή από την Επιτροπή —όχι νωρίτερα από τις 7 Ιουλίου 2017— μιας έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή του. Στην έκθεση αυτή, η Επιτροπή πρέπει να αναφέρει εάν συνιστά ο κανονισμός αυτός να αντικατασταθεί με τη λήξη του με νέο κανονισμό.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη κατά την ημερομηνία λήξης μπορεί να συνεχίζεται.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο κανονισμός αυτός πρέπει να ιδωθεί μέσα στο πλαίσιο της αποκλειστικής εξωτερικής αρμοδιότητας της ΕΕ γι’ αυτούς τους τομείς του αστικού δικαίου. Πριν από την υιοθέτηση των σχετικών εσωτερικών κανονισμών της ΕΕ (Ρώμη I και Ρώμη II), οι ίδιες οι χώρες της ΕΕ σύναψαν συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης της ΕΕ σε σχέση με τη δικαστική συνεργασία και τις συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ σε αστικές υποθέσεις, ο κανονισμός αυτός συνοδεύεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 664/2009 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση δικαστικών και άλλων αποφάσεων σε υποθέσεις γαµικών διαφορών, γονικής µέριµνας και υποχρεώσεων διατροφής, που τέθηκε σε ισχύ την ίδια ημέρα και βασίζεται σε παρόμοια διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Εξωσυμβατική ενοχή: όταν ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για ζημία που υπέστη άλλο πρόσωπο εκτός της εκτέλεσης μιας σύμβασης —π.χ. λόγω αδικοπραξίας ή αδικαιολόγητου πλουτισμού— απαιτείται να αποζημιώνει τη ζημία.

ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 662/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών για ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το εφαρμοστέο δίκαιο σε συμβατικές και εξωσυμβατικές ενοχές (ΕΕ L 200 της 31.7.2009, σ. 25-30)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 662/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 664/2009 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2009, για τη θέσπιση διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνιών ανάμεσα σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση δικαστικών και άλλων αποφάσεων σε υποθέσεις γαμικών διαφορών, ζητήματα γονικής μέριμνας και ζητήματα που συνδέονται προς υποχρεώσεις διατροφής, καθώς και το εφαρμοστέο δίκαιο σε υποθέσεις υποχρεώσεων διατροφής (ΕΕ L 200 της 31.7.2009, σ. 46-51)

Βλέπε την ενοποιημένη έκδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 593/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Ρώμη I) (ΕΕ L 177 της 4.7.2008, σ. 6-16)

Βλέπε την ενοποιημένη έκδοση.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 864/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007, για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές (Ρώμη II) (ΕΕ L 199 της 31.7.2007, σ. 40-49)

Βλέπε την ενοποιημένη έκδοση.

τελευταία ενημέρωση 06.12.2017

Top