Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

En plan for bekæmpelsen af globale klimaændringer efter 2020 (Parisprotokollen)

 

RESUMÉ AF:

Meddelelse (COM(2015) 81 final): Parisprotokollen — En plan for bekæmpelsen af globale klimaændringer efter 2020

HVAD ER FORMÅLET MED MEDDELELSEN?

  • Den beskriver, hvordan Den Europæiske Union (EU) har taget føringen i at presse på for at nå ambitiøse mål i en juridisk bindende aftale inden for rammerne af FN’s rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC). Uden en hurtig indsats vil klimaændringerne forårsage alvorlige og uoprettelige skader for menneskeheden og miljøet. Alle lande skal nu reducere deres udledning af drivhusgasser markant.
  • Den indeholder EU’s mål for klimakonferencen i Paris og beskrivelse af, hvordan disse kan nås. Disse omfatter det langsigtede mål om at reducere de globale emissioner med mindst 60 % under 2010-niveauerne inden 2050.

HOVEDPUNKTER

Aftalen, der er kendt som Parisprotokollen, bør:

  • omfatte deltagelse af så mange lande som muligt og indeholde en omfattende dækning af alle sektorer, herunder landbrug, international luft- og søtransport og emissioner;
  • omfatte robuste forpligtelser til at afbøde virkningerne af klimaændringerne;
  • regelmæssigt gennemgå disse modvirkningsindsatser hvert femte år efter 2020;
  • indeholde regler til at overvåge, rapportere og verificere, at alle lande tilmeldt aftalen er i færd med at opfylde deres forpligtelser;
  • fremme investeringer med offentlig og privat finansiering i lavemissions-, klimarobuste programmer og politikker;
  • tilskynde til mere systematisk udveksling af erfaringer og god praksis inden for og mellem forskellige dele af verden;
  • støtte udviklingen og udbredelsen af en bred vifte af klimateknologier, herunder energiproduktion, vandforvaltningssystemer og teknologier til at bekæmpe virkningerne af ekstreme vejrforhold.

EU optrappede sit klimadiplomati forud for Pariskonferencen. Unionen har godkendt en klimadiplomatisk handlingsplan. Unionen benytter mange andre politikker — økonomisk samarbejde og udviklingssamarbejde, forskning, teknologi, innovation, handel, miljø og reduktion af katastroferisici — til at understøtte Unionens mål og hjælpe Unionens partnere med at opfylde deres forpligtelser.

Forhandlingerne blev afsluttet i Paris i december 2015. Den nye aftale vil blive gennemført fra 2020.

BAGGRUND

EU’s klima- og energipolitik giver resultater. EU’s emissioner faldt med 23 % mellem 1990 og 2014, mens BNP steg med 46 % i samme periode. EU har taget betydelige skridt til at blive verdens mest emissionseffektive økonomi. I oktober 2014 blev EU’s ledere enige om en ny ramme for klima og energi for 2030 med det mål at reducere udledningen af drivhusgasser med mindst 40 % i forhold til 1990-niveauerne.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet: Parisprotokollen — En plan for bekæmpelsen af globale klimaændringer efter 2020 (COM(2015) 81 final af 25.2.2015)

seneste ajourføring 28.11.2016

Top