EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU’s emissionshandelssystem (EU ETS)

EU’s emissionshandelssystem er en central del i EU’s klimaindsatspolitik om at reducere udledning af drivhusgasser (GHG) på en omkostningseffektiv måde.

Systemet er baseret på » cap and trade «-princippet. Det betyder, at der fastsættes et »cap«, eller et loft, for den samlede mængde af visse GHG’er, der kan udledes fra anlæg, som er omfattet af systemet. Loftet reduceres med tiden, således at den samlede udledning falder.

Inden for dette loft modtager eller køber anlæg kvoter for emissioner, som de efter behov kan handle med indbyrdes. Begrænsningen af det samlede antal tilgængelige kvoter betyder, at de har en værdi.

Ved årets udgang skal et anlæg opgive nok kvoter til at dække alle sine emissioner. Hvis et anlæg reducerer sine emissioner, kan det beholde de kvoter, det ikke har anvendt, for at dække eventuelle fremtidige behov eller sælge dem videre til et andet anlæg, der mangler kvoter.

Emissionshandelssystemet:

  • gælder i EU-medlemsstaterne samt Island, Liechtenstein og Norge. Fra og med den 1. januar 2020 er EU’s emissionshandelssystem også sammenkædet med den schweiziske GHG-emissionshandelsordning. Fra 2021 vil EU’s emissionshandelssystem dække elektricitetsproducerende anlæg i Nordirland.
  • regulerer emissioner fra næsten 11 000 kraftværk og fremstillingsanlæg og ca. 600 luftfartøjsoperatører, der flyver til og fra lufthavne i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.
  • dækker omtrent 38 % af EU’s GHG-emissioner.

I september 2020 fremlagde Europa-Kommissionen under Den europæiske grønne pagt en klimaplan, som er en konsekvensanalyseret plan om at reducere EU’s GHG-nettoemissioner med mindst 55 % inden 2030. I juli 2021 fremlagde Kommissionen lovforslag vedrørende gennemførelse af det nye mål, herunder revision og eventuelt udvidelse af omfanget af EU’s emissionshandelssystem.

SE DESUDEN

Top