Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R1020

    Kommissionens forordning (EF) nr. 1020/2009 af 28. oktober 2009 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2003/2003 om gødninger med henblik på tilpasning af bilag I, III, IV og V til den tekniske udvikling (EØS-relevant tekst)

    EUT L 282 af 29.10.2009, p. 7–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/07/2022; stiltiende ophævelse ved 32019R1009

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1020/oj

    29.10.2009   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 282/7


    KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1020/2009

    af 28. oktober 2009

    om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2003/2003 om gødninger med henblik på tilpasning af bilag I, III, IV og V til den tekniske udvikling

    (EØS-relevant tekst)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2003/2003 af 13. oktober 2003 om gødninger (1), særlig artikel 31, stk. 1 og 3, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til artikel 3 i forordning (EF) nr. 2003/2003 må en gødning, der tilhører en af typerne i forordningens bilag I, og som opfylder forordningens bestemmelser, betegnes »EF-gødning«.

    (2)

    Delvist oplukket råphosphat er en gødning indeholdende hovednæringsstoffer og anført i bilag I til forordning (EF) nr. 2003/2003. I henhold til artikel 16 i nævnte forordning må der tilsættes sekundærnæringsstoffer til alle typer gødninger indeholdende hovednæringsstoffer. Det fastsatte minimumsindhold af phosphorpentaoxid for den eksisterende type gødning med delvist oplukket råphosphat er imidlertid for højt til, at der kan tilsættes sekundærnæringsstoffer. Der bør derfor indføres en ny gødningstype, så det bliver muligt at markedsføre blandinger af delvist oplukket råphosphat og det sekundære næringsstof magnesium som »EF-gødning«.

    (3)

    Magnesiumsulfat eller magnesiumoxid tilsættes til formalet råphosphat for at kunne afhjælpe manglen på phosphat og magnesium i visse landbrugsjorder. Delvis oplukning gør, at phosphat og magnesium hurtigt kan optages af afgrøderne over en kort periode, mens de ikkeoplukkede bestanddele giver en langsommere og længerevarende forsyning med phosphat og magnesium. Både phosphat og magnesium bør være til stede i samme gødningstype af hensyn til landbrugerne.

    (4)

    Magnesiumsulfat er en gødning indeholdende sekundærnæringsstoffer og anført i bilag I til forordning (EF) nr. 2003/2003. I henhold til artikel 20 i nævnte forordning må der tilsættes mikronæringsstoffer til alle typer gødninger indeholdende sekundærnæringsstoffer. Det fastsatte minimumsindhold af svovltrioxid og meagnesiumtrioxid i den eksisterende type gødning med magnesiumsulfat er imidlertid for højt til, at der kan tilsættes mikronæringsstoffer. På grund af den voksende interesse for afbalanceret gødskning anvendes mikronæringsstoffer i stigende grad. En blanding af magnesiumsulfat og mikronæringsstoffer vil gøre det lettere for landbrugerne at anvende mikronæringsstoffer. Gødningstypen magnesiumsulfat bør derfor ændres, så det bliver muligt at markedsføre blandinger af magnesiumsulfat og mikronæringsstoffer som »EF-gødning«.

    (5)

    Bilag III til forordning (EF) nr. 2003/2003 indeholder tekniske forskrifter for ammoniumnitratgødning med højt kvælstofindhold. Det bør præciseres, at analysemetoderne kan anvendes for de forskellige former for ammoniumnitratgødninger (prillede eller granulerede gødninger). I de nævnte beskrivelser af analysemetoder anvendes der desuden forældede enheder for tryk i stedet for de gældende SI-enheder.

    (6)

    I henhold til artikel 29, stk. 2, i forordning (EF) nr. 2003/2003 skal kontrol af EF-gødninger, der hører til de gødningstyper, der er anført i bilag I til forordningen, foretages efter de metoder, der er beskrevet i bilag III og IV til forordningen. Da disse metoder ikke er internationalt anerkendt, fik Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) mandat til at udarbejde tilsvarende EN-standarder til erstatning for de eksisterende metoder.

    (7)

    Som et delvist resultat af CEN-mandat M/335 om modernisering af analysemetoder for gødninger og jordbrugskalk er der blevet udarbejdet 20 EN-standarder, og disse bør indsættes i bilag IV til forordning (EF) nr. 2003/2003. Nogle af disse standarder bør erstatte eksisterende analysemetoder, mens andre er nye.

    (8)

    Validerede metoder, der offentliggøres som EN-standarder, indbefatter sædvanligvis en ringtest med henblik på at bestemme analysemetodernes reproducerbarhed mellem forskellige laboratorier. En foreløbig evaluering af de metoder, der skulle indgå i mandatet, viste, at nogle af metoderne ikke bruges ret meget. I de tilfælde fandtes det tilstrækkeligt med en ændring af teksten og unødvendigt med en ringtest. Der bør derfor sondres mellem validerede EN-standarder og ikkevaliderede metoder, således at det fremgår, hvilke EN-standarder der er blevet underkastet en sammenlignende test på flere laboratorier, således at de ansvarlige får korrekt information om EN-standardernes statistiske pålidelighed.

    (9)

    For at forenkle lovgivningen og lette fremtidige ændringer af den bør hele teksten til standarderne i bilag IV til forordning (EF) nr. 2003/2003 erstattes med henvisninger til de EN-standarder, der offentliggøres af CEN.

    (10)

    For at kunne gennemføre analyser af gødningsprøver i forbindelse med officiel kontrol skal laboratorier i henhold til artikel 30 i forordning (EF) nr. 2003/2003 have kompetence hertil og være godkendt af medlemsstaterne. Sådanne godkendte laboratorier skal opfylde de akkrediteringskrav, der er anført i bilag V, punkt B. Da akkrediteringen har vist sig i praksis at tage længere tid end oprindelig forudset, bør bilag V ændres, så det med henblik på en effektiv kontrol bliver muligt for medlemsstaterne at godkende laboratorier, der har kompetence til at foretage officiel kontrol, men som endnu ikke er akkrediteret.

    (11)

    Forordning (EF) nr. 2003/2003 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

    (12)

    Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra det ved artikel 32 i forordning (EF) nr. 2003/2003 nedsatte udvalg —

    UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

    Artikel 1

    I forordning (EF) nr. 2003/2003 foretages følgende ændringer:

    1)

    Bilag I ændres som angivet i bilag I til nærværende forordning.

    2)

    Bilag III ændres som angivet i bilag II til nærværende forordning.

    3)

    Bilag IV ændres som angivet i bilag III til nærværende forordning.

    4)

    Bilag V ændres som angivet i bilag IV til nærværende forordning.

    Artikel 2

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 28. oktober 2009.

    På Kommissionens vegne

    Günter VERHEUGEN

    Næstformand


    (1)  EUT L 304 af 21.11.2003, s. 1.


    BILAG I

    I bilag I til forordning (EF) nr. 2003/2003 foretages følgende ændringer:

    1)

    I tabel A.2 indsættes som nr. 3(a):

    Nr.

    Typebetegnelse

    Henvisning til fremstillingsmåde og hovedbestanddele

    Mindsteindhold af næringsstoffer

    (i vægtprocent)

    Angivelser til bestemmelse af indholdet af næringsstoffer Øvrige krav

    Yderligere oplysninger vedrørende typebetegnelsen

    Næringsstoffer, hvis indhold skal deklareres

    Næringsstoffernes former og opløseligheder

    Øvrige kriterier

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    »3(a)

    Delvist oplukket råphosphat med magnesium

    Produkt fremstillet ved delvis oplukning af råphosphat med svovlsyre eller phosphorsyre og tilsætning af formalet magnesiumsulfat eller magnesiumoxid. Indeholder som hovedbestanddele monocalciumphosphat, tricalciumphosphat, calciumsulfat og magnesiumsulfat

    16 % P2O5

    6 % MgO

    Phosphor bestemt som mineralsyreopløseligt P2O5. Mindst 40 % af det angivne P2O5 skal være vandopløseligt

    Formalingsgrader:

    mindst 90 % sigtegennemgang ved 0,160 mm maskevidde

    mindst 98 % sigtegennemgang ved 0,630 mm maskevidde

     

    Total phosphorpentoxid (mineralsyreopløseligt)

    Vandopløseligt phosphorpentoxid

    Total magnesiumoxid

    Vandopløseligt magnesiumoxid«

    2)

    I tabel D affattes punkt 5 således:

    Nr.

    Typebetegnelse

    Henvisning til fremstillingsmåde og hovedbestanddele

    Mindsteindhold af næringsstoffer

    (i vægtprocent)

    Angivelser til bestemmelse af indholdet af næringsstoffer

    Øvrige krav

    Yderligere oplysninger vedrørende typebetegnelsen

    Næringsstoffer, hvis indhold skal deklareres

    Næringsstoffernes former og opløseligheder

    Øvrige kriterier

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    »5

    Magnesiumsulfat

    Produkt med magnesiumsulfat med syv molekyler vand som hovedbestanddel

    15 % MgO

    28 % SO3

    Hvis der tilsættes mikronæringsstoffer og dette deklareres i henhold til artikel 6, stk. 4 og 6:

    10 % MgO

    17 % SO3

    Magnesium og svovl bestemt som vandopløseligt magnesiumoxid og svovltrioxid

    De almindelige handelsnavne kan tilføjes valgfrit

    Vandopløseligt magnesiumoxid

    Vandopløseligt svolvtrioxid«


    BILAG II

    I afdeling 3 i bilag III til forordning (EF) nr. 2003/2003 foretages følgende ændringer:

    1)

    I metode 2 affattes punkt 6.2 således:

    6.2.   Partikler på under 0,5 mm udskilles ved hjælp af prøvesigten (5.4). Til en enkelt bestemmelse afvejes ca. 50 g af prøven med 0,01 g nøjagtighed i bægerglasset (5.2). Der tilføres så meget gasolie (4), at det prillede eller granulerede produkt er fuldstændig dækket, og der omrøres forsigtigt for at sikre, at det prillede eller granulerede produkt er fuldstændig fugtet. Prøven står tildækket under urglas en time ved 25 (± 2) °C.«

    2)

    I metode 3 affattes punkt 4.3.5 således:

    4.3.5.   Drechselflaske D fungerer som en fælde for eventuelt syre, der er destilleret med over.«

    3)

    I metode 3 affattes punkt 5.2, første afsnit, således:

    »Den afvejede prøve anbringes i reaktionskolben B, og der tilsættes 100 ml H2SO4 (3.2). Prøven (prillet eller granuleret gødning) opløses i løbet af ca. 10 min. ved stuetemperatur. Apparatet samles som vist på figuren: absorptionsrøret (A) forbindes i den ene ende til kvælstofkilden (4.2) via en gaslås (fælde) med et tryk på 667 til 800 Pa og i den anden ende til tilførselsrøret, som befinder sig i reaktionskolben. Det punktopdelte fraktioneringsrør (C′) og svaleren (C) anbringes, og der åbnes for kølevandet til svaleren. Efter indstilling af kvælstofstrømmen, så der fremkommer en moderat gasstrøm gennem opløsningen, bringes denne til moderat kogning i 2 minutter. Derefter bør boblingen være ophørt. Hvis der stadig udvikles bobler, fortsættes kogningen i 30 minutter. Opløsningen afkøles dernæst i mindst 20 minutter under en kvælstofstrøm.«


    BILAG III

    I afdeling B i bilag IV til forordning (EF) nr. 2003/2003 foretages følgende ændringer:

    1)

    Metode 1 affattes således:

    »Metode 1

    Prøveforberedelse

    EN 1482-2: Gødninger og jordbrugskalk — Prøvetagning og prøveforberedelse — del 2: Prøveforberedelse«

    2)

    Metoderne under 2 erstattes af følgende:

    a)

    Metode 2.1 affattes således:

    »Metode 2.1

    Bestemmelse af ammoniumkvælstof

    EN 15475: Gødning — Bestemmelse af ammoniumkvælstof

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«

    b)

    Metode 2.2.1 affattes således:

    »Metode 2.2.1

    Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Ulsch

    EN 15558: Gødning — Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Ulsch

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    c)

    Metode 2.2.2 affattes således:

    »Metode 2.2.2

    Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Arnd

    EN 15559: Gødning — Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Arnd

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    d)

    Metode 2.2.3 affattes således:

    »Metode 2.2.3

    Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Devarda

    EN 15476: Gødning — Bestemmelse af nitrat- og ammoniumkvælstof efter Devarda

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«

    e)

    Metode 2.3.1 affattes således:

    »Metode 2.3.1

    Bestemmelse af det totale kvælstofindhold i nitratfri calciumcyanamid

    EN 15560: Gødning — Bestemmelse af det totale nitrogenindhold i nitratfri kalciumcyanamid

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    f)

    Metode 2.3.2 affattes således:

    »Metode 2.3.2

    Bestemmelse af det totale kvælstofindhold i nitratholdig calciumcyanamid

    EN 15561: Gødning — Bestemmelse af det totale nitrogenindhold i nitratholdig kalciumcyanamid

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    g)

    Metode 2.3.3 affattes således:

    »Metode 2.3.3

    Bestemmelse af det totale kvælstofindhold i urea

    EN 15478: Gødning — Bestemmelse af det totale nitrogenindhold i urea

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«

    h)

    Metode 2.4 affattes således:

    »Metode 2.4

    Bestemmelse af cyanamidkvælstof

    EN 15562: Gødning — Bestemmelse af cyanamidnitrogen

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    i)

    Metode 2.5 affattes således:

    »Metode 2.5

    Bestemmelse af biuret i urea ved spektrometri

    EN 15479: Gødning — Spektrofotometrisk bestemmelse af biuret i urea

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«

    j)

    Metode 2.6.1 affattes således:

    »Metode 2.6.1

    Bestemmelse af forskellige former for kvælstof i samme prøvemateriale i gødninger, der indeholder kvælstof i form af nitrat-, ammonium-, urea- og cyanamidkvælstof

    EN 15604: Gødning — Bestemmelse af nitrogenindholdet i forskellige, samtidigt tilstedeværende nitrogenforbindelser bestående af nitrat-, ammonium-, urea og cyanamidnitrogen

    Denne analysemetode har ikke været underkastet en ringtest.«

    3)

    Metode 4.1 affattes således:

    »Metode 4.1

    Bestemmelse af vandopløseligt kalium

    EN 15477: Gødning — Bestemmelse af vandopløseligt kalium

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«

    4)

    Følgende metoder tilføjes:

    »Metode 11

    Chelatdannere

    Metode 11.1

    Bestemmelse af indholdet af chelateret mikronæringsstof og den chelaterede andel af mikronæringsstof

    EN 13366: Gødning — Anvendelse af kationbytter ved bestemmelse af indhold af chelateret mikronæringsstof og de chelaterede fraktioner af mikronæringsstoffer

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 11.2

    Bestemmelse af EDTA, HEDTA og DTPA

    EN 13368-1: Gødning — Bestemmelse af chelateringsmidler i gødninger ved ionkromatografi — Del 1: EDTA, HEDTA og DTPA

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 11.3

    Bestemmelse af jern chelateret med o,o EDDHA og o,o EDDHMA

    EN 13368-2: 2007 Gødning — Bestemmelse af chelatdannere i gødning ved kromatografi — Del 2: Bestemmelse af Fe chelateret med o,o-EDDHA og o,o-EDDHMA ved ionparkromatografi

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 11.4

    Bestemmelse af jern chelateret med EDDHSA

    EN 15451: Gødning — Bestemmelse af chelatdannere — Bestemmelse af jern chelateret med EDDHSA ved ionparkromatografi

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 11.5

    Bestemmelse af jern chelateret med o,p EDDHA

    EN 15452: Gødning — Bestemmelse af chelatdannere — Bestemmelse af jern chelateret med o,p-EDDHA ved omvendt fase-HPLC

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 12

    Nitrifikations- og ureasehæmmere

    Metode 12.1

    Bestemmelse af dicyandiamid

    EN 15360: Gødninger — Bestemmelse af dicyandiamid ved hjælp af HPLC-metoden (high-performance liquid chromatography)

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 12.2

    Bestemmelse af NBPT

    EN 15688: Gødning — Bestemmelse af ureasehæmmer N-(n-butyl)-thiophosphorsyretriamid (NBPT) ved hjælp af HPLC

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.

    Metode 13

    Tungmetaller

    Metode 13.1

    Bestemmelse af cadmiumindholdet

    EN 14888: Gødning og kalkningsmidler (kalkmaterialer) — Bestemmelse af cadmiumindhold

    Denne analysemetode har været underkastet en ringtest.«


    BILAG IV

    Punkt B i bilag V til forordning (EF) nr. 2003/2003 affattes således:

    »B.   KRAV VEDRØRENDE GODKENDELSE AF LABORATORIER, DER HAR KOMPETENCE TIL AT UDFØRE KONTROLLEN MED, AT EF-GØDNINGER ER I OVERENSSTEMMELSE MED DENNE FORORDNING OG DENS BILAG

    1.

    Standard gældende for laboratorierne.

    Laboratorier akkrediteret i overensstemmelse med EN ISO/IEC 17025 — Generelle krav til prøvnings- og kalibreringslaboratoriers kompetence, for så vidt angår mindst en af metoderne i bilag III eller IV.

    Indtil [fem år efter denne forordnings ikrafttrædelse laboratorier, der endnu ikke er akkrediteret, forudsat at laboratoriet:

    dokumenterer, at det har iværksat og følger de nødvendige akkrediteringsprocedurer i overensstemmelse med EN ISO/IEC 17025 vedrørende en eller flere af metoderne i bilag III eller IV

    over for den kompetente myndighed dokumenterer, at det deltager i ringtest sammen med andre laboratorier med gode resultater.

    2.

    Standard gældende for akkrediteringsorganerne.

    EN ISO/IEC 17011, Overensstemmelsesvurdering: Generelle krav til akkrediteringsorganer, der akkrediterer virksomheder, som foretager overensstemmelsesvurdering.«


    Top