EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31990R3916

Rådets forordning (EØF) nr. 3916/90 af 21. december 1990 om de foranstaltninger, der skal træffes i tilfælde af krise på markedet for vejgodstransport

EFT L 375 af 31.12.1990, p. 10–11 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1990/3916/oj

31990R3916

Rådets forordning (EØF) nr. 3916/90 af 21. december 1990 om de foranstaltninger, der skal træffes i tilfælde af krise på markedet for vejgodstransport

EF-Tidende nr. L 375 af 31/12/1990 s. 0010 - 0011
den finske specialudgave: kapitel 7 bind 3 s. 0227
den svenske specialudgave: kapitel 7 bind 3 s. 0227


RAADETS FORORDNING (EOEF) Nr. 3916/90 af 21. december 1990 om de foranstaltninger, der skal traeffes i tilfaelde af krise paa markedet for vejgodstransport

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 75,

under henvisning til forslag fra Kommissionen(1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet(2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg(3), og ud fra foelgende betragtninger:

I henhold til artikel 3, stk. 3, i forordning (EOEF) nr. 3164/76(4), senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 1841/88(5), skal Raadet traeffe afgoerelse om, hvilke foranstaltninger der skal traeffes i tilfaelde af krise inden for vejgodstransportsektoren;

det er derfor absolut noedvendigt at indfoere en beskyttelsesmekanisme paa faellesskabsplan for at imoedegaa eventuelle alvorlige forstyrrelser paa det paagaeldende transportmarked og for at afhjaelpe dem;

der skal i den forbindelse traeffes foranstaltninger, der er egnede til at loese krisen, og arten af dem skal angives naermere; der skal fastlaegges en passende beslutningsprocedure, og der skal drages omsorg for, at de noedvendige oplysninger for anvendelsen af beskyttelsesklausulen foreligger UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Denne forordning gaelder for markedet for international vejgodstransport, der paa Faellesskabets omraade udfoeres mellem medlemsstater for fremmed regning.

Artikel 2

I denne forordning forstaas ved krise, at der paa det i artikel 1 naevnte marked opstaar problemer, der er specifikke for dette marked, og som medfoerer et alvorligt og tilsyneladende vedvarende udbudsoverskud i forhold til efterspoergslen, hvilket indebaerer en alvorlig trussel for et betydeligt antal vejgodstransportvirksomheders oekonomiske ligevaegt og overlevelsesevne, medmindre prognoserne paa kort og mellemlang sigt for det paagaeldende marked peger i retning af kraftige og vedvarende forbedringer.

Artikel 3

Kommissionen indsamler de noedvendige oplysninger for at kunne foelge markedsudviklingen og paavise en eventuel krise.

Med henblik herpaa samarbejder medlemsstaterne med Kommissionen om at meddele og behandle de oplysninger, der foreligger eller let kan fremskaffes.

Artikel 4

1. Naar en medlemsstat finder, at der foreligger en krise, kan den anmode Kommissionen om at foranstalte undersoegelser.

2. For at Kommissionen kan vurdere situationen, fremlaegger den beroerte medlemsstat alle vaesentlige oplysninger med talangivelser.

3. Efter anmodning fra en medlemsstat hoerer Kommissionen straks det i artikel 5 omhandlede udvalg.

4. Hvis Kommissionen efter at have hoert udvalget konstaterer, at der foreligger en krise, kan den traeffe afgoerelse om foranstaltninger med henblik paa at hindre, at der sker en yderligere foroegelse i kapacitetsudbuddet paa det beroerte marked, ved at fastsaette graenser for stigningen i de eksisterende transportvirksomheders aktivitet og ved at begraense adgangen til markedet for nye transportvirksomheder.

En saadan afgoerelse traeffes inden tredive dage efter modtagelsen af medlemsstatens anmodning.

Gyldighedsperioden for de foranstaltninger, der traeffes i medfoer af denne artikel, kan hoejst vaere seks maaneder, og den kan forlaenges en gang med samme tidsbegraensning.

5. Kommissionen underretter straks medlemsstaterne og Raadet om en afgoerelse, der traeffes i henhold til stk. 4, eller i givet fald om sin afgoerelse om ikke at traeffe nogen foranstaltninger.

6. En eller flere medlemsstater kan forelaegge den i stk. 5 naevnte kommissionsafgoerelse for Raadet inden for en frist paa 30 dage fra datoen for meddelelsen. Raadet kan med kvalificeret flertal inden for de gyldighedsbegraensninger, der er fastsat i stk. 4, tredje afsnit, traeffe anden afgoerelse inden for en frist paa 30 dage, efter at den eller de paagaeldende medlemsstater har fremsat anmodning.

7. Hvis Kommissionen finder,

at de i stk. 4 omhandlede foranstaltninger boer viderefoeres, og/eller at der boer traeffes yderligere saerskilte foranstaltninger forelaegger den et forslag for Raadet, som traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal.

Artikel 5

Kommissionen bistaas af et raadgivende udvalg, der bestaar af repraesentanter for medlemsstaterne og har en repraesentant for Kommissionen som formand.

Udvalget skal foelge situationen paa det i artikel 1 omhandlede transportmarked og raadgive Kommissionen i denne henseende paa Kommissionens anmodning raadgive denne om den i artikel 3 fastsatte indsamling af oplysninger paa Kommissionens anmodning raadgive denne om enhver anmodning fra en medlemsstat i henhold til artikel 4, stk. 1 raadgive Kommissionen om de foranstaltninger, der foreslaas for at loese en krise, og saerlig om deres anvendelse i praksis.

Derudover kan udvalget inden for rammerne af denne forordning hoeres af Kommissionen om ethvert andet spoergsmaal, der vedroerer forordningens gennemfoerelse.

Udvalget fastlaegger selv sin forretningsorden.

Artikel 6

Naar der henvises til fremgangsmaaden i denne artikel, forelaegger Kommissionen udvalget et udkast til de midlertidige foranstaltninger, der skal traeffes med henblik paa at afhjaelpe en krise. Udvalget afgiver udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyntagen til, hvor meget det paagaeldende spoergsmaal haster, om noedvendigt ved afstemning.

Udtalelsen optages i moedeprotokollen; derudover har hver medlemsstat ret til at anmode om, at dens holdning indfoeres i moedeprotokollen.

Kommissionen tager stoerst muligt hensyn til udvalgets udtalelse. Den underretter udvalget om, hvorledes den har taget hensyn til dets udtalelse.

Artikel 7

Senest den 31. december 1995 forelaegger Kommissionen Europa-Parlamentet og Raadet en rapport om anvendelsen af denne forordning, om fornoedent ledsaget af forslag.

Artikel 8

Denne forordning traeder i kraft den 1. januar 1991.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 21. december 1990.

Paa Raadets vegneA. RUBERTIFormand

(1)EFT nr. C 87 af 5. 4. 1990, s. 4 og EFT nr. C 294 af 24. 11. 1990, s. 11.

(2)Udtalelse afgivet den 26. oktober 1990 (endnu ikke offentliggjort i Tidende).

(3)Udtalelse afgivet den 19. september 1990 (endnu ikke offentliggjort i Tidende).

(4)EFT nr. L 357 af 29. 12. 1976, s. 1.

(5)EFT nr. L 163 af 30. 6. 1988, s. 1.

Top