EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007PC0735

Propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie (Reformare)

/* COM/2007/0735 final - COD 2007/0253 */

52007PC0735

Propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie (Reformare) /* COM/2007/0735 final - COD 2007/0253 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 29.11.2007

COM(2007) 735 final

2007/0253 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie (Reformare)

(prezentată de Comisie)

EXPUNERE DE MOTIVE

1. La 1 aprilie 1987, Comisia a dat instrucţiuni[1] serviciilor sale de a realiza codificarea tuturor actelor legislative cel mai târziu după a zecea lor modificare, menţionând că este vorba despre o cerinţă minimală şi că, în vederea clarităţii şi a bunei înţelegeri a legislaţiei comunitare, serviciile responsabile ar trebui să codifice textele la intervale şi mai scurte.

2. Codificarea Directivei 90/377/CEE a Consiliului din 29 iunie 1990 privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie a fost iniţiată de Comisie[2]. Noua directivă trebuia să se substituie diverselor acte care i-au fost încorporate[3].

3. Între timp Decizia 1999/468/CE din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei[4] a fost modificată prin Decizia 2006/512/CE, care a introdus procedura de reglementare cu control pentru măsurile cu caracter general concepute în vederea modificării unor elemente neesenţiale ale unui act de bază adoptat în conformitate cu procedura menţionată la articolul 251 din tratat, inclusiv prin eliminarea unora dintre aceste elemente sau prin completarea actului prin adăugarea unor noi elemente neesenţiale.

4. În conformitate cu Declaraţia comună a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei[5] privind Decizia 2006/512/CE, pentru ca această nouă procedură să fie aplicabilă actelor deja în vigoare adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedurile aplicabile.

5. Prin urmare, este necesar să se transforme codificarea Directivei 90/377/CEE într-o reformare, în vederea inserării modificărilor necesare pentru adaptarea la procedura de reglementare cu control.

ê 90/377/CEE (adaptat)

2007/0253 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A Ö PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A Õ CONSILIULUI

privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie

(Text cu relevanţă pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul Ö 285 alineatul (1) Õ,

având în vedere propunerea Comisiei,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[6]

întrucât:

ò nou

(1) Directiva 90/377/CEE a Consiliului din 29 iunie 1990 privind o procedură comunitară de ameliorare a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii finali din industrie[7] a fost modificată de mai multe ori şi în mod substanţial[8]. Din motive de claritate, ar trebui, cu ocazia noilor modificări, să se procedeze la reformarea directivei menţionate.

ê 90/377/CEE considerentul 1

(2) Transparenţa preţurilor energiei, în măsura în care întăreşte condiţiile care previn denaturarea concurenţei pe piaţa comună, este esenţială pentru realizarea şi buna funcţionare a pieţei interne a energiei.

ê 90/377/CEE considerentul 2

(3) Transparenţa poate ajuta la eliminarea discriminărilor faţă de utilizatori, prin creşterea gradului de libertate a acestora în ceea ce priveşte alegerea între diferite surse de energie şi diferiţi furnizori.

ê 90/377/CEE considerentul 3 (adaptat)

(4) În prezent, gradul de transparenţă variază între diversele surse de energie, precum şi de la Ö un stat membru sau de la Õ o regiune comunitară la alta, punând astfel sub semnul întrebării realizarea unei pieţe interne a energiei.

ê 90/377/CEE considerentul 4

(5) Totuşi, preţul plătit de industrie în Comunitate pentru energia utilizată este unul din factorii care îi influenţează competitivitatea şi trebuie aşadar să rămână confidenţial.

ê 90/377/CEE considerentul 5 (adaptat)

(6) Sistemul consumatorilor standard folosit de Biroul Statistic al Comunităţilor Europene (Ö Eurostat Õ) în publicaţiile sale despre preţuri şi sistemul preţurilor de Ö referinţă Õ pus în aplicare pentru majoritatea utilizatorilor de energie electrică din industrie Ö garantează Õ că transparenţa nu devine un obstacol în calea păstrării confidenţialităţii.

ê 90/377/CEE considerentul 6 (adaptat)

(7) Este necesar să se extindă categoriile de consumatori folosite de Ö Eurostat Õ până la limitele maxime la care se păstrează reprezentativitatea consumatorilor.

ê 90/377/CEE considerentul 7

(8) În acest mod, transparenţa preţului pentru utilizatorii finali este realizată fără să se pericliteze confidenţialitatea necesară privind contractele. Pentru respectarea confidenţialităţii, într-o anumită categorie de consum trebuie să existe cel puţin trei consumatori pentru ca preţul să fie publicat.

ê 90/377/CEE considerentul 8

(9) Aceste informaţii care privesc energia electrică şi gazul consumate de industrie pentru utilizatori finali de energie vor permite, de asemenea, comparaţii cu alte surse de energie (petrol, cărbune, combustibil fosil şi surse de energie regenerabile) şi cu alţi consumatori.

ê 90/377/CEE considerentul 9

(10) Întreprinderile care furnizează gaz şi energie electrică, precum şi consumatorii industriali de gaz şi energie electrică se supun în continuare, independent de aplicarea prezentei directive, normelor de concurenţă impuse prin tratat şi, prin urmare, Comisia poate solicita comunicarea preţurilor şi a condiţiilor de vânzare.

ê 90/377/CEE considerentul 10

(11) Cunoaşterea sistemelor de preţuri în vigoare reprezintă o parte a transparenţei preţurilor.

ê 90/377/CEE considerentul 11

(12) Cunoaşterea defalcării consumatorilor pe categorii şi segmentele lor de piaţă respective reprezintă, de asemenea, o parte a transparenţei preţurilor.

ê 90/377/CEE considerentul 12 (adaptat)

(13) Comunicarea la Ö Eurostat Õ a preţurilor şi condiţiilor de vânzare către consumatori şi a sistemelor de preţuri în vigoare, precum şi a defalcării consumatorilor pe categorii Ö asigurându-se astfel reprezentativitatea acestor categorii la nivel naţional, Õ trebuie să constituie informaţii suficiente pentru Comisie în vederea deciderii – în funcţie de necesitate – a unei acţiuni sau a unor propuneri adecvate, având în vedere situaţia pieţei interne a energiei.

ê 90/377/CEE considerentul 13 (adaptat)

(14) Informaţiile raportate Ö Eurostat Õ sunt mai credibile dacă informaţiile sunt colectate chiar de către întreprinderile respective.

ê 90/377/CEE considerentul 14

(15) Pentru asigurarea transparenţei preţurilor este importantă familiarizarea cu sistemul fiscal şi taxele parafiscale existente în fiecare stat membru.

ê 90/377/CEE considerentul 15 (adaptat)

(16) Trebuie să fie posibilă verificarea credibilităţii informaţiilor raportate la Ö Eurostat Õ .

ê 90/377/CEE considerentul 16

(17) Realizarea transparenţei presupune publicarea şi circulaţia preţurilor şi sistemelor de preţuri între consumatori, pe o scară cât mai largă posibil.

ê 90/377/CEE considerentul 17 (adaptat)

(18) Pentru punerea în aplicare a transparenţei preţurilor la energie, sistemul trebuie să se bazeze pe metode şi tehnici demonstrate, care au fost dezvoltate şi aplicate de Ö Eurostat Õ cu privire la prelucrarea, verificarea şi publicarea informaţiilor.

ê 90/377/CEE considerentul 18

(19) În vederea realizării pieţei interne a energiei, sistemul transparenţei preţurilor trebuie să devină operaţional cât mai repede posibil.

ê 90/377/CEE considerentul 19

(20) Punerea în aplicare uniformă a prezentei directive poate avea loc doar în statele membre în care piaţa de gaze naturale a atins un grad suficient de dezvoltare, în special din punct de vedere al infrastructurii.

ê

(21) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive trebuie să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competenţelor de executare conferite Comisiei[9].

ò nou

(22) Ar trebui, în special, să fie împuternicită Comisia să opereze schimbările necesare cu privire la anexele I şi II având în vedere problemele specifice identificate. Întrucât măsurile respective au un domeniu general de aplicare şi sunt destinate să modifice elementele neesenţiale ale prezentei directive, acestea trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

ò nou

(23) Noile elemente introduse în prezenta directivă se referă numai la procedurile comitetelor. Prin urmare, acestea nu trebuie să fie transpuse de către statele membre.

ê

(24) Prezenta directivă nu trebuie să aducă atingere obligaţiilor statelor membre în ceea ce priveşte termenele de transpunere în dreptul intern a directivelor prevăzute în anexa III partea B,

ê 90/377/CEE (adaptat)

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că întreprinderile care furnizează gaz şi energie electrică utilizatorilor finali industriali, definiţi ca în anexele I şi II, comunică Biroului Statistic al Comunităţilor Europene (Ö Eurostat Õ), în forma prevăzută la articolul 3, următoarele:

(1) preţurile şi condiţiile de vânzare a gazului şi energiei electrice către utilizatori finali industriali;

(2) sistemele de preţuri utilizate;

(3) împărţirea consumatorilor şi cantităţile de energie respective pe categorii de consum, Ö asigurându-se Õ reprezentativitatea acestor categorii la nivel naţional.

Articolul 2

(1) Întreprinderile menţionate la articolul 1 culeg informaţiile prevăzute la articolul 1 alineatele (1) şi (2), la 1 ianuarie şi 1 iulie ale fiecărui an.

Aceste informaţii, redactate în conformitate cu dispoziţiile menţionate la articolul 3, sunt transmise Ö Eurostat Õ şi autorităţilor competente din statele membre în termen de două luni.

(2) Pe baza informaţiilor menţionate la alineatul (1), Ö Eurostat Õ publică în fiecare lună mai şi noiembrie, într-o formă adecvată, preţurile la gaz şi energie electrică pentru utilizatorii industriali din statele membre şi sistemele de stabilire a preţurilor folosite în acest scop.

(3) Informaţiile prevăzute la articolul 1 alineatul (3) sunt transmise din doi în doi ani Ö Eurostat Õ şi autorităţilor competente din statele membre.

Aceste informaţii nu se publică.

ê 90/377/CEE

Articolul 3

Dispoziţiile de punere în aplicare privind forma, conţinutul şi orice alte caracteristici ale informaţiilor prevăzute la articolul 1 sunt stabilite în anexele I şi II.

Articolul 4

ê 90/377/CEE (adaptat)

Ö Eurostat Õ este obligat să nu dezvăluie acele informaţii care i-au fost furnizate în temeiul articolului 1 şi care, prin natura lor, ar putea face obiectul confidenţialităţii comerciale. Asemenea informaţii statistice confidenţiale transmise Ö Eurostat Õ sunt accesibile doar oficialilor din cadrul Ö Eurostat Õ şi pot fi folosite exclusiv în scopuri statistice.

Ö Primul alineat Õ nu împiedică, totuşi, publicarea unor asemenea informaţii în formă agregată, care nu permite identificarea tranzacţiilor comerciale individuale.

Articolul 5

În cazul în care constată anomalii statistice sau neconcordanţe semnificative în informaţiile transmise în conformitate cu dispoziţiile prezentei directive, Ö Eurostat Õ poate cere autorităţilor naţionale să permită verificarea informaţiilor dezagregate corespunzătoare, precum şi a metodelor de calcul sau evaluare pe care se bazează informaţiile agregate, pentru a evalua – sau chiar modifica – orice informaţii considerate necorespunzătoare.

Articolul 6

ê 90/377/CEE (adaptat)

ð nou

Dacă este cazul, Comisia operează schimbările necesare în anexele Ö I şi II Õ , având în vedere problemele specifice identificate. ðAceste măsuri destinate să modifice elmente neesenţiale din prezenta directivă sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 7 alineatul (2). ï

ê 90/377/CEE (adaptat)

Totuşi, astfel de schimbări se referă doar la elementele tehnice din anexele Ö I şi II Õ şi nu Ö sunt Õ de natură să modifice structura generală a sistemului.

ê 1882/2003 art. 1 şi anexa 1 pct. 3 (adaptat)

ð nou

Articolul 7

(1) Comisia este asistată de un comitet.

(2) Când se face trimitere la prezentul Ö alineat Õ se aplică ð articolul 5a alineatele (1) – (4) ï şi articolul 7 din Decizia 1999/468/CE Ö cu respectarea dispoziţiilor articolului 8 Õ .

(3) Comitetul îşi stabileşte regulamentul de procedură.

ê 90/377/CEE

Articolul 8

O dată pe an, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului şi Comitetului Economic şi Social European un raport de sinteză privind aplicarea prezentei directive.

Articolul 9

În cazul gazelor naturale, prezenta directivă nu se va aplica într-un stat membru decât după cinci ani de la introducerea acelei forme de energie pe piaţa respectivă.

Data introducerii acelei surse de energie pe o piaţă naţională este raportată Comisiei imediat, în mod explicit, de către statul membru respectiv.

ê

Articolul 10

Directiva 90/377/CEE, astfel cum a fost modificată prin actele enumerate în anexa III, partea A, se abrogă fără a aduce atingere obligaţiilor statelor membre cu privire la termenele de transpunere în dreptul intern a directivelor prevăzute în anexa III, partea B.

Trimiterile la directiva abrogată se înţeleg ca trimiteri la prezenta directivă şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa IV.

Articolul 11

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

ê 90/377/CEE

Articolul 12

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Preşedintele Preşedintele

ê 2007/394/CE

ANEXA I

PREȚURI ALE GAZULUI

Prețurile gazului pentru utilizatori finali din industrie[10] vor fi colectate și compilate în conformitate cu următoarea metodologie:

(a) Prețurile care vor fi raportate sunt prețurile plătite de utilizatorii finali din industrie care achiziționează gaze naturale distribuite prin conducte pentru uzul propriu.

(b) Se au în vedere toate utilizările în scop industrial ale gazului. Cu toate acestea, sistemul exclude consumatorii care utilizează gaz:

- pentru generarea de energie electrică în centrale electrice sau centrale de producere combinată a energiei termice și electrice;

- pentru utilizări ne-energetice (de exemplu în industria chimică);

- peste 4 000 000 gigajouli (GJ) pe an.

(c) Prețurile înregistrate trebuie să se bazeze pe un sistem de tranșe de consum standard definite printr-o marjă de consum anual de gaz.

(d) Prețurile vor fi colectate de două ori pe an, la începutul fiecărei perioade de șase luni (ianuarie și iulie) și se vor referi la prețurile medii plătite pentru gaz de către utilizatorii finali din industrie pe perioada ultimelor șase luni. Prima comunicare a datelor privind prețurile către Biroul Statistic al Comunităților Europene va face referire la situația de la 1 ianuarie 2008.

(e) Prețurile trebuie să fie exprimate în monedă națională per gigajoule. Unitatea de energie utilizată se măsoară pe baza puterii calorifice brute (PCB).

(f) Prețurile trebuie să includă toate taxele care trebuie plătite: taxe de rețea plus energia consumată, minus orice rabaturi sau prime, plus alte taxe (taxa de contorizare, taxe fixe etc.). Taxele inițiale de instalare nu vor fi incluse.

(g) Prețurile vor fi înregistrate ca prețuri naționale medii.

(h) Statele membre dezvoltă și implementează proceduri rentabile pentru a asigura un sistem reprezentativ de compilare a datelor pe baza următoarelor reguli:

- Prețurile vor reprezenta o medie ponderată, cu utilizarea cotelor de piață ale întreprinderilor furnizoare de gaz, anchetate ca factori de ponderare. Media aritmetică a prețurilor va fi comunicată numai în cazul în care valorile ponderate nu pot fi calculate. În oricare dintre aceste cazuri, statele membre se vor asigura că ancheta acoperă o cotă reprezentativă din piața națională.

- Cotele de piață trebuie calculate pe baza cantității de gaz facturate de către întreprinderile furnizoare de gaz utilizatorilor finali din industrie. Dacă este posibil, cotele de piață vor fi calculate separate pentru fiecare tranșă. Informațiile utilizate pentru calcularea prețurilor medii ponderate vor fi gestionate de statele membre, cu respectarea regulilor de confidențialitate.

- În vederea păstrării confidențialității, datele referitoare la prețuri vor fi comunicate doar dacă în statul membru în cauză există cel puțin trei utilizatori finali în fiecare din categoriile menționate la litera (j).

(i) Se vor comunica trei niveluri de prețuri:

- prețuri neincluzând impozitele și taxele;

- prețuri neincluzând TVA și alte taxe deductibile;

- prețuri incluzând toate impozitele, taxele și TVA.

(j) Pentru următoarele categorii de utilizatori finali din industrie se vor ancheta prețurile gazului:

Utilizator final din industrie | Consum anual de gaz (GJ) |

Minim | Maxim |

Tranşa I1 | < 1 000 |

Tranșa I2 | 1 000 | < 10 000 |

Tranșa I3 | 10 000 | < 100 000 |

Tranșa I4 | 100 000 | < 1 000 000 |

Tranșa I5 | 1 000 000 | <= 4 000 000 |

(k) La fiecare doi ani, împreună cu raportul din ianuarie privind prețurile, se vor comunica de asemenea Biroului Statistic al Comunităților Europene informații privind sistemul de compilare aplicat, în special: o descriere a anchetei și a domeniului său de aplicare (numărul de întreprinderi furnizoare anchetate, procentaj total al cotelor de piață reprezentate etc.), criteriile utilizate pentru calcularea prețurilor medii ponderate, precum și volumul total de consum reprezentat pe fiecare tranșă. Prima comunicare privind sistemul de compilare va face referire la situația de la 1 ianuarie 2008.

(l) O dată pe an, împreună cu raportul din ianuarie privind prețurile, se vor comunica de asemenea Biroului Statistic al Comunităților Europene informații în legătură cu principalele caracteristici și factori medii care afectează prețurile raportate pentru fiecare tranșă de consum.

Informațiile vor include:

- factorii de sarcină medii pentru utilizatorii finali din industrie, corespunzători fiecărei tranșe de consum, calculați în funcție de energia totală furnizată și cererea maximă medie;o descriere a reducerilor acordate pentru interuptibilitate;

- o descriere a taxelor fixe, a celor de contorizare sau orice alte taxe relevante la nivel național.

(m) O dată pe an, împreună cu raportul din ianuarie, trebuie de asemenea raportate tarifele și metodele de calculare, precum și o descriere a taxelor impuse vânzărilor de gaz către utilizatorii finali din industrie. Descrierea trebuie să includă orice taxă nefiscală care acoperă costurile de sistem și obligațiile de serviciu public.

Descrierea impozitelor va include trei secțiuni în mod clar distincte:

- impozite, taxe, taxe nefiscale, plăți și orice alte taxe fiscale neidentificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie. Elementele descrise la acest punct vor fi incluse în categoria cifrelor raportate pentru nivelul prețurilor: «Prețuri neincluzând impozitele și taxele»;

- impozitele și taxele identificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie și considerate a fi nedeductibile. Elementele descrise la acest punct vor fi prin urmare incluse în categoria cifrelor raportate pentru nivelul prețurilor: «Prețuri neincluzând TVA și alte taxe deductibile»;

- taxa pe valoarea adăugată (TVA) și alte taxe deductibile identificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie. Articolele descrise la acest punct vor fi incluse în categoria sumelor raportate pentru nivelul prețurilor: «Prețuri incluzând toate impozitele, taxele și TVA».

O listă cu diferitele impozite, taxe, taxe nefiscale, plăți și orice alte taxe fiscale aplicabile:

- Taxa pe valoarea adăugată;

- Taxe de concesiune. Acestea se referă în general la licențele și taxele de ocupare a terenurilor și proprietăților publice sau private de către rețele sau alte dispozitive pentru gaz;

- Taxele sau impozite de mediu. Acestea se referă în general la promovarea surselor de energie regenerabile sau a cogenerării sau ca penalizare pentru emisiile de CO2, SO2 sau alți agenți care influențează schimbările climatice;

- Alte taxe sau impozite conexe sectorului energetic: obligații/sarcini de serviciu public, impozite pe finanțarea autorităților reglementatoare în domeniul energiei etc.;

- Alte taxe sau impozite care nu sunt conexe sectorului energetic: taxe fiscale naționale, locale sau regionale pe energia consumată, taxe pe distribuția gazelor etc.

Impozitele pe venit, impozitele conexe proprietății, carburanților pentru automobile, taxele rutiere, taxele pe licențele pentru telecomunicații, radio, publicitate, plăți pentru licențe, plăți pentru deșeuri etc. nu vor fi luate în considerare și sunt excluse din această descriere, deoarece sunt, fără îndoială, parte a costurilor operatorilor și se aplică de asemenea altor industrii și activități.

(n) În statele membre în care o singură companie acoperă toate vânzările industriale, informația poate fi comunicată de către acea companie. În statele membre unde operează mai multe companii, informațiile trebuie comunicate de către un organism statistic independent.

ê 2007/394/CE

ANEXA II

PREȚURI PENTRU ENERGIA ELECTRICĂ

Prețurile pentru energia electrică pentru utilizatori finali din industrie[11] vor fi colectate şi compilate în conformitate cu următoarea metodologie:

(a) Prețurile care vor fi raportate sunt prețurile plătite de utilizatorii finali din industrie care achiziționează energie electrică pentru uzul propriu.

(b) Se au în vedere toate utilizările în scop industrial ale energiei electrice.

(c) Prețurile înregistrate trebuie să se bazeze pe un sistem de tranșe de consum standard definite printr-o marjă de consum anual de energie electrică.

(d) Prețurile vor fi colectate de două ori pe an, la începutul fiecărei perioade de șase luni (ianuarie și iulie) și se vor referi la prețurile medii plătite pentru energie electrică de către utilizatorul finali din industrie pe perioada ultimelor șase luni. Prima comunicare a datelor privind prețurile către Biroul Statistic al Comunităților Europene va face referire la situația de la 1 ianuarie 2008.

(e) Prețurile trebuie să fie exprimate în monedă națională per kWh.

(f) Prețurile trebuie să includă toate taxele care trebuie plătite: taxe de rețea plus energia consumată, minus orice rabaturi sau prime, plus alte taxe (taxele de capacitate, comercializare, taxa de contorizare etc.). Taxele inițiale de instalare nu vor fi incluse.

(g) Prețurile vor fi înregistrate ca prețuri naționale medii.

(h) Statele membre dezvoltă și implementează proceduri rentabile pentru a asigura un sistem reprezentativ de compilare a datelor pe baza următoarelor reguli:

- Prețurile vor reprezenta o medie ponderată, cu utilizarea cotei de piață a întreprinderilor furnizoare de energie electrică, anchetate ca factori de ponderare. Media aritmetică a prețurilor va fi comunicată numai în cazul în care valorile ponderate nu pot fi calculate. În oricare dintre aceste cazuri, statele membre se vor asigura că ancheta acoperă o cotă reprezentativă din piața națională.

- Cotele de piață trebuie calculate pe baza cantității de energie electrică facturate de către întreprinderile furnizoare de energie electrică utilizatorilor finali din industrie. Dacă este posibil, cotele de piață vor fi calculate separat pentru fiecare tranșă. Informațiile utilizate pentru calcularea prețurilor medii ponderate vor fi gestionate de statele membre, cu respectarea regulilor de confidențialitate.

- În vederea păstrării confidențialității, datele referitoare la prețuri vor fi comunicate doar dacă în statul membru în cauză există cel puțin trei utilizatori finali în fiecare din categoriile menționate la litera (j).

(i) Se vor comunica trei niveluri de prețuri:

- prețuri neincluzând impozitele și taxele;

- prețuri neincluzând TVA și alte taxe deductibile;

- prețuri incluzând toate impozitele, taxele și TVA.

(j) Pentru următoarele categorii de utilizatori finali din industrie se vor ancheta prețurile pentru energie electrică:

Utilizator final din industrie | Consum anual de energie electrică (MWh) |

Minim | Maxim |

Tranșa IA | < 20 |

Tranșa IB | 20 | < 500 |

Tranșa IC | 500 | < 2 000 |

Tranșa ID | 2 000 | < 20 000 |

Tranșa IE | 20 000 | < 70 000 |

Tranșa IF | 70 000 | <= 150 000 |

(k) La fiecare doi ani, împreună cu raportul din ianuarie privind prețurile, se vor comunica de asemenea Biroului Statistic al Comunităților Europene informații privind sistemul de compilare aplicat, în special: o descriere a anchetei și a domeniului său de aplicare (numărul de întreprinderi furnizoare anchetate, procentaj total al cotelor de piață reprezentate etc.), criteriile utilizate pentru calcularea prețurilor medii ponderate, precum și volumul total de consum reprezentat pe fiecare tranșă. Prima comunicare privind sistemul de compilare va face referire la situația de la 1 ianuarie 2008.

(l) O dată pe an, împreună cu raportul din ianuarie privind prețurile, se vor comunica de asemenea Biroului Statistic al Comunităților Europene informații în legătură cu principalele caracteristici și factori medii care afectează prețurile raportate pentru fiecare tranșă de consum.

Informațiile care urmează a fi furnizate includ:

- factorii de sarcină medii pentru utilizatorii finali din industrie, corespunzători fiecărei tranșe de consum, calculați în funcție de energia totală furnizată și cererea maximă medie;

- un tabel în care să se indice limitele de tensiune pe fiecare țară;

- o descriere a taxelor fixe, a celor de contorizare sau orice alte taxe relevante la nivel național.

(m) O dată pe an, împreună cu raportul din ianuarie privind prețurile, trebuie de asemenea raportate tarifele și metodele de calculare, precum și o descriere a taxelor impuse vânzărilor de energie electrică către utilizatorii finali din industrie. Descrierea trebuie să includă orice taxă nefiscală care acoperă costurile de sistem și obligațiile de serviciu public.

Descrierea taxelor va include trei secțiuni în mod clar distincte:

- Impozite, taxe, taxe nefiscale, plăți și orice alte taxe fiscale neidentificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie. Elementele descrise la acest punct vor fi incluse în categoria cifrelor raportate pentru nivelul preţurilor: «Preţuri neincluzând taxele și impozitele».

- Impozitele și taxele identificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie şi considerate a fi nedeductibile. Elementele descrise la acest punct vor fi incluse în categoria cifrelor raportate pentru nivelul preţurilor: «Preţuri neincluzând TVA și alte taxe deductibile».

- Taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi alte taxe deductibile identificate în facturile emise utilizatorilor finali din industrie. Elementele descrise la acest punct vor fi incluse în categoria cifrelor raportate pentru nivelul preţurilor: «Preţuri incluzând toate taxele, impozitele și TVA».

O listă cu diferitele impozite, taxe, taxe nefiscale, plăţi şi orice alte taxe fiscale care pot fi aplicate:

- Taxa pe valoarea adăugată;

- Taxe de concesiune. Acestea se referă în general la licenţele și taxele de ocupare a terenurilor şi proprietăţilor publice sau private de către reţele sau alte dispozitive pentru energie electrică;

- Taxele sau impozite de mediu. Acestea se referă în general la promovarea surselor de energie regenerabile sau a cogenerării sau ca penalizare pentru emisiile de CO2, SO2 sau alţi aagenţi care influenţează schimbările climatice;

- Taxe de inspecţie nucleară și de alte tipuri: taxe de dezafectare nucleară, inspecţii şi plăți pentru instalaţii nucleare etc.;

- Alte taxe sau impozite conexe sectorului energetic: obligații/sarcini de serviciu public, impozite pe finanţarea autorităților de reglementare în domeniul energiei etc.;

- Alte taxe sau impozite care nu sunt conexe sectorului energetic: taxe fiscale naționale, locale sau regionale pe energia consumată, taxe pe distribuția energiei electrice etc.

Impozitele pe venit, impozitele conexe proprietăţii, accize pe produse petroliere și combustibili, carburanți pentru automobile, taxele rutiere, taxele pe licențele pentru telecomunicaţii, radio, publicitate, plăţi pentru licenţe, plăţi pentru deşeuri etc. nu vor fi luate în considerare şi sunt excluse din această descriere, deoarece sunt, fără îndoială, parte a costurilor operatorilor şi se aplică de asemenea altor industrii și activităţi.

(n) O dată pe an, împreună cu raportul din ianuarie privind preţurile, se va comunica Biroului Statistic al Comunităților Europene o defalcare pe componente principale a preţurilor energiei electrice. Această defalcare pe componente principale a preţurilor energiei electrice va fi efectuată pe baza următoarei metodologii:

Preţul complet al energiei electrice per tranşă de consum poate fi luat în considerare ca sumă globală a preţurilor «rețea», a preţurilor «energie și furnizare» (de exemplu, de la generare la comercializare, cu excepţia reţelelor), precum și a tuturor impozitelor şi taxelor.

- Prețul «rețea» reprezintă raportul dintre venitul conex tarifelor de transmitere și distribuție și (dacă este posibil) volumul corespunzător de kWh per tranșă de consum. În cazul în care volumul corespunzător de kWh per tranșă de consum nu este disponibil, se for face estimări.

- Prețul «energie și furnizare» reprezintă prețul total minus prețul «rețea», minus toate impozitele și taxele.

- Impozite și taxe. Pentru această componentă se va furniza o defalcare suplimentară:

- impozite și taxe pe prețurile «rețea»;

- impozite și taxe pe prețurile «energie și furnizare»;

- TVA și alte taxe deductibile.

NOTĂ: În cazul în care sunt identificate separat servicii complementare, acestea pot fi distribuite în cadrul uneia dintre cele două componente principale, după cum urmează:

- Prețul «rețea» va include următoarele costuri: tarife de transmisie și distribuție, pierderi de transmisie și distribuție, costuri de rețea, servicii post-vânare, costuri de întreținere a sistemului și taxe de contorizare.

- Prețul «energie și furnizare» va include următoarele costuri: generare, agregare, echilibrare energetică, costuri ale energiei furnizate, servicii pentru clienți, management post-vânzare, contorizare și alte costuri de furnizare.

- Alte costuri specifice. Acest punct reprezintă costuri care nu sunt nici costuri de rețea, nici costuri pentru energie și furnizare și nici taxe. În cazul în care există acest tip de costuri, acestea vor fi raportate separat.

(o) În statele membre în care o singură companie acoperă toate vânzările industriale, informația poate fi comunicată de către acea companie. În statele membre unde operează mai multe companii, informațiile trebuie comunicate de către un organism statistic independent.”

é

ANEXA III

Partea A

Directiva abrogată şi lista modificărilor ulterioare (menţionate la articolul 10)

Directiva 90/377/EEC a Consiliului (JO L 185, 17.7.1990, p. 16) |

Directiva 93/87/EEC a Comisiei (JO L 277, 10.11.1993, p. 32) |

Actul de aderare din 1994 Anexa I(JO C 241, 29.8.1994) |

Actul de aderare din 2003 Anexa II, pct. 12 (A) (3) literele (a) şi (b) (JO L 236, 23.9.2003) |

Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1) | numai anexa I punctul 3 |

Directiva 2006/108/CE a Consiliului (JO L 363, 20.12.2006, p. 414) | Numai cu privire la trimiterea la Directiva 90/377/CEE în articolul 1 şi în anexa I, punctul 1 literele (a) şi (b) |

Decizia 2007/394/CE a Comisiei (JO L 148, 9.6.2007, p. 11) |

Partea B

Termene de transpunere în dreptul intern (menţionate la articolul 10)

Directiva | Termen limită de transpunere: |

90/377/CEE | 30 iulie 1991 |

93/87/CEE | - |

2006/108/CE | 1 ianuarie 2007 |

_____________

ANEXA IV

TABEL DE CORESPONDENŢĂ

Directiva 90/377/CEE | Prezenta directivă |

Articolul 1 | Articolul 1 |

Articolul 2 alineatul (1) prima teză | Articolul 2 alineatul (1) primul paragraf |

Articolul 2 alineatul (1) a doua teză | Articolul 2 alineatul (1) al doilea paragraf |

Articolul 2 alineatul (2) | Articolul 2 alineatul (2) |

Articolul 2 alineatul (3) prima teză | Articolul 2 alineatul (3) primul paragraf |

Articolul 2 alineatul (3) a doua teză | - |

Articolul 2 alineatul (3) a treia teză | Articolul 2 alineatul (3) al doilea paragraf |

Articolele 3 - 5 | Articolele 3 - 5 |

Articolul 6 alineatul (1) | Articolul 6 alineatul (1) prima teză |

- | Articolul 6 alineatul (1) a doua teză |

Articolul 6 alineatul (2) | Articolul 6 alineatul (2) |

Articolul 7 alineatele (1) şi (2) | Articolul 7 |

Articolul 7 alineatul (3) | - |

Articolul 8 | Articolul 8 |

Articolul 9 alineatul (1) | - |

Articolul 9 alineatul (2) prima teză | Articolul 9 alineatul (1) |

Articolul 9 alineatul (2) a doua teză | Articolul 9 alineatul (2) |

- | Articolele 10 şi 11 |

Articolul 10 | Articolul 12 |

Anexele I - II | Anexele I - II |

– | Anexa III |

– | Anexa IV |

_____________

[1] COM(87) 868 PV.

[2] Codificare efectuată în conformitate cu Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Codificarea acquis-ului comunitar, COM (2001) 645 final.

[3] A se vedea anexa III, partea A la prezenta propunere.

[4] OJ L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

[5] JO C 255, 21.10.2006, p. 1.

[6] JO C […], […], p. […]

[7] JO L 185, 17.7.1990, p. 16. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia Comisiei 007/394/CE (JO L 148, 9.6.2007, p. 11).

[8] A se vedea anexa III, partea A .

[9] JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11)

[10] Utilizatorii finali din industrie pot include şi utilizatori nerezidenţiali

[11] Utilizatorii finali din industrie pot include şi utilizatori nerezidenţiali

Top