EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0710

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Kommissionens arbetsprogram 2017 Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

COM/2016/0710 final

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


I.    Europa står inför ett vägskäl

Människorna i EU vet och ser i sin vardag följderna av de utmaningar som finns kvar omkring oss. Den ekonomiska återhämtningen ligger forfarande i sin linda och har ännu inte spritt sig till alla i våra samhällen, särskilt inte när det gäller att skapa jobb för ungdomar och minska ojämlikheten. Migrationsflödena har satt våra yttre gränser på prov och förblir en utmaning för EU:s förmåga att visa solidaritet. Terroristhotet ökar. Instabiliteten fortsätter i vårt östra och södra grannskap. Dit måste nu också läggas den osäkerhet som är följden av den brittiska folkomröstningen.

När vi lyssnar på människorna i EU har vi förstått att de söker ett svar på de här utmaningarna och skydd mot de här hoten. De söker sätt att bygga en hållbar framtid för sig sjäva och sina familjer. Och de söker framtidsutsikter: en visshet om att det lokala, regionala, nationella och europeiska styret kollektivt kan tillgodose de förväntningar som dagens och morgondagens generationer hyser.

En kommission som koncentrerar sig på väsentligheter…

Ända från mandatets början har den här kommissionen prioriterat att satsa på de stora frågorna, där effektiva EU-åtgärder kan ge påtaglig utdelning för de utmaningar som EU-medborgarna, medlemsstaterna och EU som helhet står inför. Det senaste året har vi gjort betydande framsteg med att genomföra strategierna i investeringsplanen för Europa, den digitala inre marknaden, energiunionen, den europeiska säkerhetsagendan, den europeiska migrationsagendan, kapitalmarknadsunionen, handlingsplanen för en rättvis och effektiv företagsbeskattning, den nya handelsstrategin, stegen mot färdigställandet av den ekonomiska och monetära unionen, strategin för den inre marknaden samt handlingsplanen för den cirkulära ekonomin.

Genom att koncentrera oss på de stora frågorna och förankra dessa prioriteringar hos Europaparlamentet och rådet har vi levererat påtagliga, snabba resultat på viktiga områden. På bara ett år har Europeiska fonden för strategiska investeringar satts in i 27 medlemsstater och lett till 138 miljarder euro i investeringar, däribland ny finansiering för nästan 300 000 små och medelstora företag. Vi har gjort avsevärda framsteg med att återfå kontrollen över flödena av irreguljära migranter och förhindra dödsfall i Egeiska havet och Medelhavet. Den europeiska gräns- och kustbevakningen arbetar arbetar redan med att stärka kontrollen vid de yttre gränserna, bara tio månader efter att kommissionen lade fram ett förslag om det. Samtidigt visar EU solidaritet med 1 miljon syrier som funnit skydd här. Vi har också omplacerat och vidarebosatt ytterligare drygt 15 000 flyktingar de senaste tolv månaderna. De senaste tre månaderna har vi kommit upp i ett genomsnitt på omkring 1 000 omplacerade per månad. I september ökade antalet till 1 200 omplacerade. Skillnaden mellan faktiska behov och verkliga omplaceringar från Grekland minskar nu, men tempot måste upprätthållas under de kommande månaderna, och antalet omplaceringar från Italien behöver öka betydligt.

I detta arbetsprogram anges de viktigaste initiativ 1 som kommissionen åtar sig att ha genomfört före slutet av 2017. Dessa konkreta förslag är det mest synliga tecknet på våra ansträngningar att bidra till förnyelseprocessen inför 60-årsdagen av Romfördragen i mars 2017. Vi kommer att samarbeta med Europaparlamentet och rådet för att se till att de här förslagen och andra viktiga förslag från tidigare år antas snabbt, så att de kan ge påtagliga resultat i praktiken.

… och en kommission som gör saker bättre

Att gemensamt slå fast prioriteringar är dock bara ett sätt att visa för EU-medborgarna hur ett förbättrat samarbete på EU-nivå verkligen innebär att EU:s styrning står till deras tjänst. Därför är att göra saker bättre lika viktigt för medborgarnas förtroende som att göra bättre saker.

Av den anledningen kommer vi de närmaste månaderna att uppmärksamma den operativa delen av vårt arbete: se till att befintlig EU-lagstiftning tillämpas, genomdrivs och är ändamålsenlig, ge strukturellt stöd till bl.a. Grekland, satsa på Europeiska fonden för strategiska investeringar, ta itu med hinder för investeringar och samarbeta med medlemsstaterna, arbetsmarknadens parter och det civila samhället för att skapa en miljö som bidrar till uppfyllelsen av EU:s politiska mål, bl.a. genom ett effektivt utnyttjande av de budgetmedel vi förfogar över. I år satsar vi särskilt på genomförande, eftersom även den bästa lagstiftningen är meningslös om den inte ger konkreta resultat.

Vi kommer också att fortsätta att tillämpa principerna för bättre lagstiftning i all vår verksamhet, så att det vi gör hela tiden bedöms för att se om det har avsedd verkan och står i rimlig proportion till de politiska mål vi har satt upp. Många av de initiativ vi lägger fram under året har sin grund i översyner inom programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit), och de ska uppdatera eller förbättra den befintliga lagstiftningen så att den fortsätter att nå sina mål på ett effektivt sätt utan onödiga bördor.

Förutom de viktigaste initiativen föreslår vi också ett antal andra Refitöversyner av befintlig lagstiftning 2 , och senare ska vi försöka nå Refitmål varje gång befintlig lagstiftning ska ses över. När vi lagt fast våra prioriteringar för de kommande månaderna har vi särskilt beaktat Refitplattformens 22 yttranden. Vi bedriver eller planerar verksamhet på alla områden som berörs av yttrandena 3 . Samtidigt med det här arbetsprogrammet lägger vi fram en resulttattavla om uppföljningen av Refitplattformens yttranden och det pågående arbetet med att utvärdera och se över befintlig lagstiftning, och vi föreslår också att föråldrad lagstiftning ska upphävas 4 . Vidare föreslår vi att en rad förslag under behandling ska dras tillbaka, eftersom de är inaktuella eller inte längre ändamålsenliga, så att rådet och parlamentet kan koncentrera sig på de förslag som verkligen är väsentliga 5 .

Vi kommer också att fortsätta att befästa de ändringar vi gjort av våra arbetssätt. De senaste två åren har kommissionen avsevärt ökat öppenheten och redovisningsskyldigheten gentemot medborgarna 6 , och det har förbättrat vårt arbete och våra förslag. Vi rådfrågar nu allmänheten över hela linjen, även om utkast till delegerade akter och genomförandeakter. Vi är öppna om de lobbyister som försöker påverka våra politiska beslut, och har uppmanat Europaparlamentet och rådet i egenskap av lagstiftare att ansluta sig till ett nytt interinstitutionellt avtal om ett obligatoriskt öppenhetsregister 7 , så att medborgarna kan ställa oss till svars i fråga om lobbying under alla delar av EU:s lagstiftningsprocess.

II.    Genomförande av de tio prioriteringarna

Under det kommande året kommer kommissionen att arbeta enligt de tio prioriteringarna i de politiska riktlinjer 8 som lades fram i början av mandatperioden efter diskussioner med Europaparlamentet och med inspiration från Europeiska rådets Strategisk agenda för unionen i tider av förändring, och meningen är att driva en målmedveten, positiv agenda som leder till konkreta resultat för att skydda och försvara medborgarna och sätta dem i centrum 9 .

1.    En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

Ett EU som bevarar vårt levnadssätt och sätter ungdomarna i centrum. Omkring åtta miljoner ytterligare arbetstillfällen har skapats de senaste tre åren, men arbetslösheten är fortfarande oacceptabelt hög i många medlemsstater, särskilt bland ungdomar. Vår prioritering måste vara att hjälpa medlemsstaterna att skapa bästa möjliga förutsättningar så att ungdomarna kan skaffa sig de färdigheter de behöver och bli aktiva på arbetsmarknaden och i samhället.

Målet för vårt nya ungdomsinitiativ är att alla ungdomar ska ha klara utsikter till utbildning och jobb. Vi kommer att prioritera ungdomarna i den nya europeiska kompetensagendan. Förslagen rör bl.a. modernisering av utbildningen, ökad kvalitet i lärlingsutbildningen, mer rörlighet för lärlingar samt kartläggning av ungdomars resultat på arbetsmarknaden efter avslutad högskole- eller yrkesutbildning. Vi förstärker också ungdomsgarantin som ett sätt att investera i ungdomar, i deras färdigheter och i deras första steg i karriären 10 och i sysselsättningsinitiativet för ungdomar 11 . Detta ska komplettera medlemsstaternas insatser genom att nå ut till de mest behövande regionerna och ungdomarna.

Vi kommer att grunda Europeiska solidaritetskåren före slutet av 2016, och det skapar möjligheter för ungdomar under 30 att aktivt bidra till samhället i en anda av solidaritet, och samtidigt få nya färdigheter och erfarenheter, bl.a. språkkunskaper.

Det är genom innovation och rätt slags investeringar i våra ekonomier som företagen skapar arbetstillfällen. Med utgångspunkt i de första framgångarna för investeringsplanen för Europa 12 är kommissionen besluten att fördubbla löptiden för och anslagen till Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi). Fonden beslutades ursprungligen av Europaparlamentet och rådet på rekordsnabba fyra och en halv månad, och kommissionen räknar med att både parlamentet och rådet lika snabbt enas om förlängning och förstärkning av fonden, och på så sätt bidrar till långsiktiga investeringar. Med inspiration från Efsis framgångar har kommissionen också lagt fram en yttre investeringsplan för Afrika och EU:s grannskap för att åtgärda några av migrationens bakomliggande orsaker och främja jobb och hållbar tillväxt i de här länderna 13 .

Vi kommer att fortsätta att arbeta för att skapa de rätta förutsättningarna för innovation i EU, bidra till att skapa nya branscher och jobb, ta itu med utmaningar i samhället och miljön och förbättra människors liv. Genom att arbeta in innovation på alla EU-politikområden och målstyra vår forskning och utveckling och våra struktur- och investeringsfonder effektivt, vill vi göra EU ledande inom ny teknik och nya affärsmetoder, t.ex. genom smart specialisering.

Kommissionen kommer att fortsätta att arbeta för att nå målen för hållbar utveckling. Den cirkulära ekonomin erbjuder stora möjligheter för innovation, tillväxt och jobb. Kommissionen kommer att gå vidare med att genomföra handlingsplanen för den cirkulära ekonomin genom att förbättra lönsamheten, kvaliteten och utbredningen av återvinning och återanvändning av plast i EU och minska mängden plast som hamnar i miljön. Vi kommer också att lägga fram ett lagstiftningsförslag om minimikrav på återanvänt vatten och en översyn av dricksvattendirektivet efter en Refitutvärdering och det europeiska medborgarinitiativet ”Right2Water”. Vi kommer att ta fram former för övervakning för att se till att framstegen med den cirkulära ekonomin fortgår planenligt och skapar nytta som stärker både miljön och den ekonomiska tillväxten.

Den europeiska planeringsterminen 2017 kommer att fortsätta att inriktas på de åtgärder som medlemsstaterna behöver vidta för investeringar, sunda offentliga finanser och strukturreformer. I nästa rekommendation om euroområdets ekonomiska politik kommer kommissionen också att främja en positiv finanspolitisk inriktning för euroområdet, för att understödja Europeiska centralbankens penningpolitik. På grundval av de landsrapporter som ska antas i februari kommer kommissionen att ta fram en rad landsspecifika rekommendationer som ska läggas fram för rådet i maj.

Vi kommer i samarbete med Europaparlamentet och rådet att följa upp vårt förslag om översyn av den fleråriga budgetramen (2014–2020) 14 . Vårt mål är en reviderad budget som ger stöd till unionens prioritieringar och kan reagera snabbare på oförutsedda omständigheter, genom enklare regler för stödmottagare och ökad resultatinriktning. Ett heltäckande förslag om den framtida budgetramen efter 2020, inbegripet om egna medel, ska följa. Förslaget kommer att vägledas av initiativet ”En resultatinriktad EU-budget” och inriktas på EU:s utmaningar och behov efter 2020 på grundval av en bedömning av befintlig utgiftspolitik och utguftsinstrument.

Kommissionen kommer att gå vidare med arbetet och föra brett upplagda samråd om förenkling och modernisering av den gemensamma jordbrukspolitiken för att maximera dess bidrag till kommissionens tio prioriteringar och målen för hållbar utveckling. Detta inriktas på politiska prioriteringar för framtiden, med utgångspunkt i Refitplattformens yttrande och utan att det påverkar kommissionens förslag om översyn av den fleråriga budgetramen. Vad gäller jordbrukarnas ställning i livsmedelskedjan kommer kommissionen att ta hänsyn till det pågående arbetet i arbetsgruppen för jordbruksmarknaderna och högnivåforumet för livsmedelskedjan, och överväga vilka ytterligare åtgärder som kan bli nödvändiga.

2.    En sammankopplad digital inre marknad

Ett EU som sätter medborgarna och företagen i centrum. Digital teknik och kommunikation genomsyrar alla delar av vardagen, skapar nya möjligheter för kreativitet, näringsliv och sysselsättning men visar också på behovet av tillit och säkerhet. Under 2017 kommer förverkligandet av den digitala inre marknadens tillväxtpotential och strategin för den att stå högt på dagordningen. Som tillkännagavs i förra årets arbetsprogram kommer vi att lägga fram de återstående förslagen under de närmaste månaderna, bl.a. momsrefitpaketet med förslag om e-handel, e-publikationer och e-böcker, och initiativ för dataekonomin om bl.a. åtgärder mot omotiverade hinder för det fria flödet av data i EU.

Vi kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt att föra ett nära samarbete med rådet och parlamentet för att snabbt komma till skott med de förslag som redan lagts fram. Det är bl.a. fråga om digitala avtal 15 , upphovsrätt 16 , geoblockering 17 , portabilitet 18 , paketleveranser 19 , audiovisuella tjänster 20 , telekommunikation 21 , 700 MHz-bandet för mobila tjänster 22 och vårt nya förslag WiFi4EU 23 . Sammankoppling är nyckeln, och kommissionen tänker hålla löftet att få roamingavgifterna avskaffade i mitten av 2017. Vi kommer att se över framstegen med den digitala inre marknaden och titta på var det krävs mer insatser av rådet och parlamentet, och lägga fram de eventuella kompletterande förslag som krävs.

3.    En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

Ett EU som tar ansvar för sina löften. Den snabba ratificeringen av Parisavtalet har visat att medlemsstaterna kan enas när det är uppenbart att unionens slagkraft blir större än summan av delarna när man agerar gemensamt. Detta har också bekräftat EU:s globala ledande roll i klimatförändringsarbetet. Vi behöver nu hålla vad vi lovat för att verkligen modernisera vår ekonomi och samtidigt göra en socialt rättvis omställning. Genomförandet av Parisavtalet och det internationella avtalet om utsläpp från luftfartyg (Internationella civila luftfartsorganisationen) har stor betydelse här.

Som redan tillkännagetts kommer vi att fortsätta arbetet med vår strategi för energiunionen och före årsslutet lägga fram ett övergripande paket om modernisering av ekonomin genom att satsa på energieffektivitet, och sträva efter att bli världsledande inom förnybar energi och rättvisa villkor för konsumenter. Här ingår bl.a. lagstiftning om energieffektivitet, förnybar energi och hållbar bioenergi, elmarknadens utformning och reglerna för styrning av energiunionen. Ett initiativ för att påskynda innovationer för ren energi kommer att ge stöd till forskning och marknadslansering av de tekniska innovationer som krävs för energieffektivitet och förnybar energi för att möta kraven på övergång från fossila bränslen i Parisavtalet och våra egna mål för 2030. Alla lagförslag om energiunionen som kommissionen lade fram 2015 och 2016 behöver omgående behandlas av parlamentet och rådet. Det gäller bl.a. det ovannämnda paketet, paketet om trygg gasförsörjning 24 , EU:s system för handel med utsläppsrätter 25 och de därtill hörande reglerna om fördelning av bördan 26 samt om markanvändning och skogsbruk 27 .

Vi kommer också att följa upp vår strategi om utsläppssnål rörlighet som lades fram i juli. Målet är att effektivisera transporterna genom att tillgodose behoven av rörlighet för personer och gods och samtidigt främja lägre utsläpp, bl.a. genom en successiv övergång till utsläppsfria fordon, vilket också stärker industrins konkurrenskraft. Därför kommer vi som ett första steg att lägga fram en Refitöversyn av förordningarna om personbilar och lätta nyttofordon, med strategier för krav på nollutsläpp och lågutsläpp efter 2020, och direktivet om rena fordon för att förbättra incitament och regler i upphandling. Med tillämpning av principerna om att användaren betalar och förorenaren betalar tänker vi föreslå förbättringar för de medlemsstater som väljer att ta ut vägavgifter, bl.a. för kompatibilitet mellan elektroniska vägavgiftstjänster.

4.    En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

Ett EU som ger ett viktigt bidrag till sysselsättning och tillväxt och står upp för sin industri. Den fria rörligheten för varor, personer, tjänster och kapital är grunden för Europas ekonomiska styrka. Vi har världens största inre marknad, och reformerna i strategin för den inre marknaden ska frigöra hela dess potential. I samverkan med våra andra strategier kommer detta att skapa förutsättningarna för den europeiska ekonomins långsiktiga konkurrenskraft och stödja innovation, digitalisering och näringslivets omställning.

Andra mål som redan aviserats är bl.a. åtgärder för att hjälpa små och medelstora företag och uppstartsföretag att växa, ett paket om immaterialrätt och ett tjänstepaket för att ta itu med hinder på tjänstemarknaden. Vi kommer att lägga fram ett initiativ om bolagsrätt för att underlätta användningen av digital teknik under hela företagets livscykel och för gränsöverskridande fusioner och uppdelningar.

Nästa år kommer kommissionen att agera för att stärka den inre marknaden för varor, bl.a. genom att underlätta ömsesidigt erkännande och hantera det växande antalet produkter som inte följer reglerna på EU-marknaden genom Refitöversyner av den berörda lagstiftningen. På så sätt kan företagare enklare erbjuda sina produkter över gränserna, och samtidigt skapas incitament att följa reglerna och återställa lika spelregler, vilket både företag och konsumenter tjänar på. Vi kommer också att lägga fram ett initiativ om samordnade utvärderingar av medicinska metoder.

Med utgångspunkt i strategin för utsläpssnål rörlighet kommer kommissionen att arbeta på ett integrerat sätt med rörlighet, sammankoppling och bilindustrins framtid, eftersom den behöver reagera på strukturella utmaningar och återskapa förtroendet för sin vilja och förmåga att hantera utsläpp. Vi kommer bl.a. att arbeta mer regler, uppbyggnad av plattformar, resurseffektivitet och standardisering för att underlätta marknadsföring av allt effektivare autonoma, uppkopplade fordon.

Inom rymdindustrin kommer kommissionen 2017, som uppföljning av den europeiska handlingsplanen på försvarsområdet och den europeiska rymdstrategin, att lägga fram ett initiativ för tillförlitliga, säkra och kostnadseffektiva satellitkommunikationstjänster för myndigheter (Govsatcom) samt åtgärder för att underlätta marknadsintroduktion av rymdtjänster och rymddata.

Genomförandet av inremarknadsreglerna är en förutsättning för att de ska ha avsedd effekt. Kommissionen kommer 2017 som en del av inriktningen på genomförande att lägga fram förslag om att förstärka och rationalisera problemlösningsverktygen, bl.a. Solvit-nätverket, och informera konsumenter och näringsidkare om deras rättigheter. Det är bl.a. fråga om informationsverktyget för den inre marknaden och den inre marknaden och den samlade digitala portalen för att stödja företag och hjälpa dem att utveckla gränsöverskridande verksamhet på hela den inre marknaden, med hänsyn tagen till Refitplattformens yttrande. Förslag kommer att läggas fram för att ge de nationella konkurrensmyndigheterna ökade befogenheter så att de kan bedriva effektivare tillsyn över de regler som garanterar konkurrens på den inre marknaden.

I enlighet med Europeiska rådets uppmaning att snabbt komma framåt med enklare tillgång till finansiering för företagen och stödja investeringar i den reala ekonomin, kommer kommissionen att lägga fram en halvtidsöversyn av handlingsplanen för kapitalmarknadsunionen, och kartlägga kvarvarande hinder och eventuella ytterligare åtgärder som kan krävas. Vi kommer att föreslå en enkel, effektiv och konkurrenskraftig privat EU-pensionsprodukt för privatpersoner och mindre företag som ska minska hindren för tillhandahållande av pensionstjänster över gränserna och öka konkurrensen mellan pensionsinstituten, en Refitöversyn av förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer, en strategi för långsiktig finansiering, åtgärder för att underlätta finansiering av infrastrukturbolag samt en handlingsplan för finansiella tjänster till privatpersoner och mindre företag för att avlägsna de nationella hinder som gör att konsumenterna inte får valuta för pengarna, inte får tillgång till ett brett urval och inte kan dra fördel av ny finansteknik. Kommissionen kommer också att följa upp efterlysningen av en kartläggning av finanslagstiftningens samlade inverkan, bl.a. med beaktande av Refitplattformens yttrande om rapporteringskrav. Och vi kommer att gå vidare med de återstående förslag som redan har aviserats, bl.a. lagstiftning om omstrukturering av företag och en andra chans för att se till att företag som går i konkurs avvecklas rättvist och effektivt och att företagare får en andra chans.

En sund skattemiljö måste vara enkel och effektiv för företag med gränsöverskriande verksamhet, men samtidigt garantera att de här företagen rättvist och effektivt bidrar till skatterna på de platser där de faktiskt gör sina vinster. Samtidigt med detta arbetsprogram gör kommissionen en nystart med den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen, inledningsvis med en obligatorisk gemensam skattebas 28 . Kommissionen lägger också fram fler åtgärder mot skattebrott och skatteflykt, även via tredjeländer 29 . Med utgångspunkt i det pågående samrådet kommer fler åtgärder att läggas fram rörande skatteinsyn, t.ex. ett förslag om ökad tillsyn över dem som främjar eller möjliggör aggressiv skatteplanering. Som en central del av den yttre strategin för effektiv beskattning kommer kommissionen att i samarbete med medlemsstaterna verka för att färdigställa en EU-förteckning över tredjeländer som inte iakttar god internationell skattesed och inte tillämpar de relevanta internationella överenskommelserna om bästa praxis mot urholkning av skattebasen och överföring av vinster.

Varje år kostar gränsöverskridande momsbedrägerier medlemsstaternas skattebetalare omkring 50 miljarder euro. Samtidigt är det tungt för småföretagen att följa momsreglerna, och tekniska innovationer innebär nya problem för en effektiv skatteuppbörd. Kommissionen kommer därför att föreslå åtgärder för att genomföra momshandlinsgplanen, förenkla momsen för småföretag och lägga grunden för ett modernt, effektivare, företagarvänligt och bedrägerisäkert slutgiltigt momssystem i EU, med hänsyn tagen till Refitplattformens yttranden. En effektivare och rimligare inställning till momssatser är ett centralt inslag i reformen.

5.    En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

Ett EU som skyddar våra ekonomier och ser till att det råder lika spelregler för arbetstagare och företag. Som en etablerad global valuta för euron med sig enorma, ofta osynliga ekonomiska fördelar. Euroländerna sparade i år 50 miljarder euro i ränta på sina lån, tack vare de låga räntorna och Europeiska centralbankens penningpolitik. Kommissionen står fast vid målen och färdplanerna i de fem ordförandenas rapport om fullbordandet av den ekonomiska och monetära unionen (EMU).

I vitboken om Europas framtid finns åtgärder för hur man kan reformera ett EU med 27 medlemsstater 60 år efter Romfördragen, och den ska också behandla EMU:s framtid, inför etapp 2 av ett fördjupat EMU mot bakgrund av nya politiska och demokratiska förhållanden. Det är bl.a. fråga om en stabilitetsinriktad översyn av stabilitets- och tillväxtpakten och uppföljningen av artikel 16 i fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom Ekonomiska och monetära unionen (dvs. att sakinnehållet i det fördraget ska inarbetas i EU-lagstiftningen). Vi kommer också att se över det europeiska systemet för finansiell tillsyn (ESFS) för att stärka tillsynens verkan och effektivitet på makro- och mikronivå. Antagande av förslaget om en enad representation för euroområdet i Internationella valutafonden 30 bör påskyndas.

Färdigställandet av bankunionen och enighet om förslaget till ett gemensamt europeiskt system för insättningsgarantier 31 är också prioriterat. Mot bakgrund av den senaste internationella utvecklingen kommer kommissionen att se över delar av banklagstiftningen och föreslå vissa ändringar av kapitalkravsförordningen och kapitalkravsdirektivet samt direktivet om återhämtning och resolution av banker för att göra bankerna mer motståndskraftiga och förenkla reglerna för dem som har en mindre komplicerad affärsmodell, främja investeringar, särskilt i små och medelstora företag, och stärka riskminskningsåtgärder genom att bl.a. genomföra internationella standarder för total förlustabsorberade kapacitet för systemviktiga banker. Att snabba på genomförandet av kapitalmarknadsunionen är avgörande för att främja ökad privat riskdelning i EMU. De framlagda förslagen om värdepapperisering 32 och prospekt 33 behöver antas snabbt.

Kommissionen har åtagit sig att främja social konvergens uppåt och stärka den europeiska integrationens sociala dimension. Med utgångspunkt i det underlag som inhämtats under det offentliga samrådet i år kommer vi att föreslå en europeisk pelare för sociala rättigheter, som innehåller principerna för en union som bygger på social rättvisa. Pelaren är tänkt att innehålla en ram med principer för rättvisa spelregler i den europeiska sociala marknadsekonomin. Den ska fungera som en kompass för rättvisa och dynamiska arbetsmarknader, där alla får chansen att ta vara på sin begåvning, och för välfungerande och hållbara välfärdssystem som motsvarar dagens snabbt föränderliga verklighet. Den ska kompletteras av initiativ för att t.ex. hantera utmaningarna med balans mellan arbetsliv och privatliv för arbetande familjer.

6.    Handel: ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

Ett EU som är öppet och handlar med våra partnerländer och samtidigt stärker sina skyddsinstrument. I dagens globala ekonomi är handel en förutsättning för tillväxt, jobb och konkurrenskraft. Handel innebär arbetstillfällen – för varje miljard euro vi exporterar skapas 14 000 nya jobb i EU. Och över 30 miljoner jobb, en sjundedel av alla jobb i EU, är nu beroende av export till omvärlden. Därför fortsätter EU att vara för ett öppet, regelbaserat handelssystem.

Med utgångspunkt i EU:s framgånsrika väv av frihandelsavtal kommer kommissionen att fortsätta förhandlingarna med USA, Japan, Mercosur, Mexiko, Tunisien och Asean-länderna. Vi kommer att begära nya mandat att inleda förhandlingar med Turkiet, Australien, Nya Zeeland och Chile. Vi kommer att fortsätta att arbeta i Världshandelsorganisationen (WTO), bl.a. med plurilaterala avtal, och för en snabb ratificering av frihandelsavtalet med Kanada (CETA).

Vi är också fast beslutna att se till att handeln förblir rättvis genom att uppdatera och modernisera EU:s handelspolitiska skyddsinstrument så att de är helt funktionsdugliga även med tanke på nya ekonomiska utmaningar som överkapacitet och förändrade ekonomiska förhålllanden, t.ex. att vissa delar i protokollen om anslutning till WTO löper ut. Det är nu angeläget att lösa dödläget i rådet om vårt förslag från 2013 om att modernisera våra handelspolitiska skyddsinstrument, bl.a. ändringen av regeln om lägre tull 34 . Europeiska rådet efterlyste den 21 oktober 2016 en snabb och väl avvägd överenskommelse i rådet om heltäckande modernisering av de handelspolitiska skyddsinstrumenten före slutet av 2016.

Med tanke på EU:s och USA:s gemensamma värderingar och de transatlantiska förbindelsernas strategiska, politiska och ekonomiska betydelse är kommissionen beredd att sluta ett ambitiöst och balanserat frihandelsavtal med höga krav. Båda parter kommer att anstränga sig för att befästa de framsteg som har gjorts inför de kommande valen i USA som oundvikligen kommer att fördröja förhandlingarna. Kommissionen är beredd att ta kontakt med den nya amerikanska regeringen så snart som möjligt, på grundval av sitt mandat som Europeiska rådet bekräftade den 21 oktober 2016 35 .

Kommissionen kommer också att vara ledande i G20:s globala forum om överkapacitet i stålbranschen.

7.    Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

Ett EU som skyddar och bevarar våra värderingar om frihet, demokrati och rättssamhälle. Säkerheten vid och innanför våra gränser är en viktig och gemensam fråga, med tanke på de hot som EU står inför. Terroristhotet har aldrig tidigare varit så påtagligt i EU. Vi tänker följa upp EU:s säkerhetsagenda med åtgärder på väg mot en säkerhetsunion och stärka kontrollerna vid våra gränser. Det här ska bl.a. omfatta ett EU-system för reseuppgifter och resetillstånd (ETIAS) så att viseringsfria tredjelandsmedborgare på väg till Schengenområdet kontrolleras automatiskt, något som kompletterar det system för tredjelandsmedborgares inresa och utresa som kommissionen redan har föreslagit 36 och som bör beslutas snabbt tillsammans med vårt förslag om systematiska kontroller av EU-medborgare som passerar EU:s yttre gränser 37 . Vi kommer också att föreslå förbättringar av Schengens informationssystem och göra dagens och morgondagens polis- och gränsförvaltningssystem mer kompatibla med varandra, som uppföljning av arbetet i högnivågruppen för informationssystem och driftskompatibilitet. Dessutom ska vi lägga fram ett initiativ om tillgång till elektronisk bevisning, med tanke på dess ökande betydelse för brottsutredningar av och åtal mot grov brottslighet och terrorism.

De närmaste månaderna kommer kommissionen att fortsätta att genomföra EU:s handlingsplan mot finansiering av terrorism, och lägga fram förslag om enhetliga påföljer för att avskräcka från penningtvätt, olovliga kontantflöden, olovlig handel med kulturföremål samt frysning och förverkande av brottslingars tillgångar. Vi arbetar också med att stärka Europol, särskilt dess europeiska centrum mot terrorism. Vi kommer att rapportera om framstegen mot en säkerhetsunion varje månad 38 och samarbeta med Europaparlamentet och rådet för att snabbt enas om viktiga åtgärder mot missbruk av handeldvapen och för att straffbelägga terroristernas beteende, t.ex. utländska terroriststridandes resor.

Rätten till säkerhet får inte äventyra respekten för andra grundläggande rättigheter, t.ex. rätten till skydd av personuppgifter. EU:s förordning om skydd av personuppgifter 39 träder i kraft 2018, och kommissionen kommer att se till att samma starka skydd för personuppgifter även gäller EU:s institutioner och organ. Av samma anledning kommer kommissionen också att titta på nya beslut om adekvat skyddsnivå för personuppgifter i tredjeländer, för att garantera ett starkt skydd när personuppgifter överförs till länder utanför EU. Vi kommer att lägga fram en Refitöversyn av direktivet om integritet och elektronisk kommunikation för att uppdatera det mot bakgrund av den senaste tekniska utvecklingen och Refitplattformens yttrande. Vi kommer också att undersöka möjligheterna till övergripande och sektorsspecifika åtgärder på EU-nivå för att skydda visselblåsare som avslöjar olagligheter.

Vi ska också arbeta med att få EU anslutet till den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, med fullständigt hänsynstagade till EU-domstolens beslut. Och eftersom oberoende och effektiva rättsväsenden stöder ekonomisk tillväxt och upprätthåller de grundläggande rättigheterna, kommer vi att fortsätta att arbeta tillsammans med Europaparlamentet och medlemsstaterna för att främja och försvara rättsstatsprincipen.

8.    Mot en ny migrationspolitik

Ett EU som skyddar våra gränser och för en ansvarsfull migrationspolitik. Att hantera migrationsströmmarna och samtidigt garantera att de som söker skydd här alltid finner en fristad fortsätter att vara en daglig utmaning. Det gångna året har kommissionen påskyndat arbetet med Europaparlamentet, rådet och medlemsstaterna inom ramen för den europeiska migrationsagendan för att möjliggöra ett snabbt och samordnat svar på flyktingkrisen och bygga upp en långsiktig ram som grundar sig på solidaritet och ansvarstagande.

EU:s beslutsamhet att ta itu med krisens konsekvenser har lett till ett exempellöst dagligt arbete på fältet. Kommissionen, EU-organen och medlemsstaterna har arbetat tillsammans för att rädda liv till sjöss och stödja de medlemsstater som främst är utsatta. Över 15 miljarder euro från EU-budgeten har anslagits till EU:s hantering av flyktingkrisen. Uttalandet från EU och Turkiet har visat sig vara avgörande för att stoppa migrantsmuggling, få ordning på flödena och förebygga dödsfall. Kommissionen kommer under 2017 att hålla uppe tempot i sitt arbete att direkt stödja flyktingar och deras integration i värdsamhällena i och utanför EU, förbättra migrationshanteringen längs de mest utsatta gränsavsnitten, bekämpa människosmuggling och människohandel, särskilt av ensamkommande barn, och se till att irreguljära migranter återvänder.

För ett område med fri inre rörlighet är de yttre gränserna mer än någonsin ett gemensamt ansvar. Åtgärder har vidtagits för att få Schengenområdet, ett område med fri rörlighet för personer, att börja fungera normalt igen. På mindre än ett år har EU byggt upp ett permanent system för att garantera gränsskyddet och åtgärda brister i kontrollerna av personer som reser in i EU via en operativ europeisk gräns- och kustbevakning.

En permanent kapacitet att hantera migrationen på ett trovärdigt och långsiktigt sätt förutsätter att det finns en heltäckande migrationspolitisk verktygslåda att tillgå. Alla nödvändiga verktyg ligger nu på Europaparlamentets och rådets bord för behandling. Att snabbt anta centrala förslag, t.ex. reformen av Dublinreglerna om det gemensamma europeiska asylsystemet 40 , omorganisationen av Europeiska stödkontoret för asylfrågor till det fullvärdiga EU-organet Europeiska unionens asylbyrå 41 , förstärkningen av Eurodac 42 , de nya formerna för vidarebosättning 43 samt åtgärder för korrekt hantering av laglig migration 44 , är viktiga för den heltäckande och samlade hållning som EU behöver för att hantera migrationens utmaningar.

Med utgångspunkt i de första resultaten av den nyligen införda partnerskapsramen med tredjeländer enligt den europeiska migrationsagendan 45 behöver mer göras av EU-institutionerna och medlemsstaterna, så att migrationsfrågor står i centrum för och blir en förutsättning för kvaliteten på förbindelserna med alla betydande ursprungs- och transitländer. Ursprungs- och transitländerna har börjat medverka i ett djupare samarbete för att förebygga irreguljär migration och få migranter att återvända. Vi behöver också införa fungerande lagliga sätt att ta sig till EU, oavsett om det är fråga om laglig migration eller vidarebosättning.

Nästa år kommer vi att se över läget inom de olika delarna av strategin för att få en helhetsbild av framstegen mot en mer effektiv och hållbar migrationshantering, och se var mer insatser behövs.

9.     En starkare global aktör

Ett Europa som skyddar kan också försvara våra intressen utanför våra gränser. EU är en mjuk makt av global betydelse. Genom den globala strategin och den reviderade europeiska grannskapspolitiken kommer EU att fortsätta att utnyttja alla till buds stående medel för att stödja sina partner med ekonomisk och politisk stabilisering, reformer och uppbyggnad av motståndskraft. Kommissionen kommer att fortsätta att verka för gemensam stabilitet och välstånd med kandidatländerna genom utvidgningspolitiken.

Mjuk makt räcker dock inte i en alltmer konflikthärjad värld. Kommissionen kommer därför senare under året att lägga fram en europeisk handlingsplan på försvarsområdet, där man utforskar hur EU:s politik och instrument kan säkerställa att industri- och kunskapsbasen kan tillhandahålla den försvarskapacitet som behövs för dagens och morgondagens säkerhetshot. Med det som utgångspunkt kommer kommissionen att föreslå att det inrättas en europeisk försvarsfond för att främja forskning och innovation, bidra till att stärka det europeiska försvarets teknik- och industribas och stimulera utvecklingen av viktig försvarskapacitet. Åtgärder kommer dessutom att föreslås inom offentlig försvarsupphandling.

Kommissionens redan framlagda förslag om ändring av instrumentet som bidrar till stabilitet och fred går ut på att åtgärda luckor i EU:s förmåga att stödja partnerländerna att förebygga och hantera kriser på egen hand, särskilt genom kapacitetsuppbyggnad till stöd för säkerhet och utveckling. Med tanke på de omedelbara hoten mot stabilitet och fred och därigenom utveckling i en rad viktiga partnerländer är det viktigt att Europaparlamentet och rådet snabbt antar förslaget.

EU kommer att fortsätta att sträva efter att lösa pågående konflikter och kriser i och bortom grannskapet, och bidra till Förenta nationernas och andra internationella aktörers insatser för det ändamålet. Kommissionen och utrikesrepresentanten kommer att anta en EU-strategi för Syrien där det anges hur EU kan fortsätta att lämna humanitärt stöd och bidra till politisk övergång, stabilisering och återuppbyggnad i syfte att bygga upp en fredlig syrisk stat och ett pluralistiskt och tolerant civilsamhälle i Syrien.

Afrika förblir en av EU:s viktigaste strategiska partner, och den senaste tidens flyktingkris har återigen visat på behovet att investera i långsiktiga, sunda förbindelser med de afrikanska länderna i en anda av gemensamt ansvar. Partnerskapsramen, de särskilda anslagen i EU:s förvaltningsfond för Afrika och den nya europeiska yttre investeringsplanen 46 visar vår beslutsamhet att arbeta tillsammans med våra afrikanska partnerländer och gemensamt möta våra globala utmaningar. Inför det femte toppmötet mellan EU och Afrika i slutet av 2017 kommer vi att föreslå en ny modell där man anger EU:s strategiska mål och prioriteringar i förbindelserna med Afrika. Detta bidrar också till den afrikanska delen av politiken efter Cotonouavtalet, som kommissionen snart kommer att lägga fram, och bör också visa på den stora vikten av våra handelsförbindelser med de afrikanska partnerländerna.

Som redan tillkännagetts kommer kommissionen också att lägga fram en ny version av det europeiska samförståndet om utveckling, där vi anpassar vår utvecklingspolitik till FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling och ser till att samförståndet bidrar till målen för hållbar utveckling.

10. En union i demokratisk förändring

Ett EU som tar ansvar, lyssnar och håller sina löften Att bygga ett EU i demokratisk förändring, den mest övergripande av den här kommissionens tio prioriteringar, har aldrig varit mer angeläget. Vid denna kritiska tidpunkt kommer vår unions framtid att vara beroende av att vi lyckas övertyga människorna i EU om att vi kollektivt har förmågan att skydda och försvara dem och sätta dem i centrum, och kan bidra till att ge dem positiva och hållbara framtidsutsikter.

Bättre lagstiftning, mer anvarsutkrävande och ökad insyn fortsätter att vara den här kommissionens kärnvärden, och alla EU-institutioner behöver följa dessa principer på ett konsekvent och engagerat sätt om vi vill vinna tillbaka medborgarnas förtroende. Kommissionen kommer att arbeta i partnerskap med Europaparlamentet och rådet för att se till att det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning genomförs och tillämpas fullt ut, och kommer också att föra konstruktiva förhandlingar med de båda institutionerna om vårt nyligen framlagda förslag om ett obligatoriskt öppenhetsregister som omfattar Europaparlamentet, rådet och kommissionen. Kommissionen kommer vidare att föreslå ändringar av ramavtalet med Europaparlamentet så att ledamöter av kommissionen kan ställa upp i valen till Europaparlamentet.

Kommissionen kommer att föreslå att befintlig lagstiftning anpassas till fördragets bestämmelser om delegerade akter och genomförandeakter, och därigenom fasa ut det föreskrivande förfarandet med kontroll. Vi kommer också att utvärdera den demokratiska legitimiteten i befintliga rutiner för antagande av delegerade akter och genomförandeakter, och överväga olika sätt att ändra de befintliga förfarandena för antaganden av vissa sekundärrättsakter.

För att EU-lagstiftningen ska få avsedd verkan tänker kommissionen skärpa sina insatser när det gäller tillämpning, införlivande och genomdrivande av EU-rätten. Det är bl.a. fråga om åtgärdspaketet för bättre efterlevnad av reglerna för den inre marknaden och på miljöområdet, ett Refitförslag om förenklad miljörapportering efter den nyligen slutförda ändamålsenlighetskontrollen samt åtgärder för att underlätta tillgången till rättsmedel och stödja efterlevnaden av miljöreglerna i medlemsstaterna.

III.    Snabbare genomförande av de tio prioriteringarna i parlamentet, rådet och kommissionen

Vår dagordning, som presenterades i ordförande Jean-Claude Junckers tal om tillståndet i unionen den 14 september 2016 47 , bygger inte bara på vad vi har hört att allmänheten förväntar sig att EU ska göra och vår dialog med de direkt folkvalda ledamöterna av Europaparlamentet 48 och rådet där alla nationella regeringar är representerade 49 , liksom Europeiska ekonomiska och sociala kommittén 50 och Regionkommittén 51 , utan också på de prioriteringar som nämndes av de 27 stats- och regeringscheferna i Bratislava 52 .

Den här kommissionens inriktning för det kommande året ligger helt på resultat, men vi kan inte klara det på egen hand. Vår konstruktiva dialog med Europaparlamentet och rådet innan detta arbetsprogram lades fram har lett till en gemensam uppfattning om vad som bör prioriteras framöver, i enlighet med det nya interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning 53 . Kommissionen ser detta avtal som ett gemensamt åtagande att inrikta sig på stora, angelägna frågor, och sträva efter enkel, evidensbaserad, förutsägbar och proportionerlig lagstiftning som skapar största möjliga nytta för enskilda och företag.

Vi ser därför fram emot att de närmaste veckorna arbeta tillsammans med Europaparlamentet och rådet för att enas om en gemensam förklaring med mål och prioriteringar i stora drag för 2017 och de förslag som förtjänar att behandlas med förtur i lagstiftningsprocessen. Detta är en nyhet i det interinstitutionella avtalet 54 . Det här arbetsprogrammet är grunden för detta gemensamma arbete och visar de aktuella förslag 55 där kommissionen tycker det är viktigast att snabbt göra framsteg, så att EU kan omsätta förslagen i handling och nå resultat där det behövs mest.

(1)

Bilaga I.

(2)

Bilaga II.

(3)

 Förutom den standardiserade momsdeklarationen, där ett tidigare kommissionsförslag fick dras tillbaka tidigare i år på grund av bristande stöd från rådet i lagstiftningsprocessen. Exempel på kommissionens uppföljning i årets arbetsprogram är bl.a. förslagen till ändring av EU-lagstiftningen om integritet och elektronisk kommunikation och om moms (se bilaga I) och förslaget till genomförandeakt enligt direktivet om avfall från elektriska och elektroniska produkter (se bilaga II).

(4)

Bilaga V.

(5)

 Bilaga IV.

(6)

Kommissionens beslut av den 25 november 2014 om offentliggörande av information om möten som hålls mellan kommissionsledamöter och organisationer eller egenföretagare (C(2014)9051 final) och kommissionens beslut av den 25 november 2014 om offentliggörande av information om möten som hålls mellan kommissionens generaldirektörer och organisationer eller egenföretagare (C(2014)9048 final).

(7)

COM(2016) 627 final.

(8)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_en.pdf.

(9)

Här kommer kommissionen att inrikta sin kommunikationsverksamhet under 2017 på sina prioriteringar i de gemensamma kommunikationsinsatserna 2017–2018 enligt den fleråriga budgetramen 2014–2020 (C(2016) 6838, 25.10.2016).

(10)

COM(2016) 646 final.

(11)

Som stöd till det praktiska genomförandet föreslog vi nyligen att ungdomssysselsättningsinitiativet skulle få ett tillskott med 2 miljarder euro 2017–2020.

(12)

Som nämns ovan har Europeiska fonden för strategiska investeringar varit verksam i 27 medlemsstater och lett till 138 miljarder euro i investeringar, inbegripet ny finansiering av nästan 300 000 små och medelstora företag.

(13)

COM(2016) 581 final.

(14)

COM(2016) 603 final.

(15)

COM(2015) 634 final, COM(2015) 635/s final.

(16)

COM(2016) 593 final, COM(2016) 594 final, COM(2016) 595 final, COM(2016) 596 final.

(17)

COM(2016) 289 final.

(18)

COM(2015) 627 final.

(19)

COM(2016) 285 final.

(20)

COM(2016) 287 final.

(21)

COM(2016) 590 final, COM(2016) 591 final.

(22)

COM(2016) 43 final.

(23)

COM(2016) 589 final.

(24)

COM(2016) 52 final och KOM(2016) 53/2 final.

(25)

COM(2015) 337/2 final.

(26)

COM(2016) 482/2 final.

(27)

COM(2016) 479 final.

(28)

COM(2016) 683 och COM(2016) 685.

(29)

COM(2016) 686 och COM(2016) 687.

(30)

COM(2015) 603 final.

(31)

COM(2015) 586/2 final.

(32)

COM(2015) 472/2 final.

(33)

COM(2015) 583 final.

(34)

COM(2013) 192 final.

(35)

Europeiska rådets slutsatser, Bryssel den 20–21 oktober 2016, punkt 14: ”Det uppmanar också kommissionen att fortsätta förhandlingarna med USA:s myndigheter för att kunna lägga fram ett ambitiöst, balanserat och omfattande frihandelsavtal.”

(36)

COM(2016) 194 final och COM(2016) 196 final.

(37)

COM(2015) 670 final.

(38)

Kommissionens första lägesrapport om säkerhetsunionen lades fram den 12 oktober 2016, COM(2016) 670 final.

(39)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning), EUT L 119, 4.5.2016, s. 1.

(40)

COM(2016) 270/2 final.

(41)

COM(2016) 271 final.

(42)

COM(2016) 272/2 final.

(43)

COM(2016) 468 final.

(44)

COM(2016) 378 final.

(45)

COM(2016) 385 final.

(46)

 COM(2016) 581 final.

(47)

  http://ec.europa.eu/priorities/state-union-2016_en . Se även ordförandens och förste vice ordförandens avsiktsförklaring till Europaparlamentets talman och rådets ordförande. På grundval av avsiktsförklaringen träffade kommissionens förste vice ordförande rådet (allmänna frågor) den 20 september, medan kommissionen träffade utskottsordförandekonferensen den 3 och 4 oktober.

(48)

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2016-0312+0+DOC+XML+V0//EN

(49)

Skrivelse av den 4 oktober från ordföranden i rådet (allmänna frågor) till kommissionens ordförande och förste vice ordförande.

(50)

  http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/eesc_contribution-to-ec--2017-workprogramme_en.pdf

(51)

  https://toad.cor.europa.eu/corwipdetail.aspx?folderpath=RESOL-VI/010&id=24254  

(52)

  http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/09/16-bratislava-declaration-and-roadmap

(53)

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2016:123:FULL&from=EN

(54)

Punkt 7 i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning.

(55)

 Bilaga III.

Top

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


Bilaga I: Nya initiativ

Nr

Rubrik

Beskrivning 1  

En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

1.

Ungdomsinitiativ

Initiativet omfattar ett förslag till inrättande av en europeisk solidaritetskår (lagstiftning/icke-lagstiftning) och prioriterade åtgärder för att genomföra ungdomsinslagen i kompetensagendan, bl.a. en kvalitetsram för lärlingsutbildningar och ett förslag om ökad rörlighet för lärlingar (lagstiftning), modernisering av skola och högre utbildning (icke-lagstiftning, andra kvartalet 2017), samt ett förslag till förbättrad kartläggning av resultaten för högskoleexaminerade och ungdomar som gått yrkesutbildning (icke-lagstiftning, andra kvartalet 2017).

2.

Handlingsplan för den cirkulära ekonomin

Omfattar en strategi för användning, återanvändning och återvinning av plast (icke-lagstiftning, fjärde kvartalet 2017), åtgärder för vatten, ett förslag till förordning om minimikrav på återanvänt vatten (inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017), en Refitöversyn av dricksvattendirektivet (inkl. konsekvensbedömning, artikel 192.1 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017), ett initiativ för att åtgärda rättsliga, tekniska och praktiska hinder på grund av samverkan mellan kemikalie-, produkt- och avfallslagstiftning (icke-lagstiftning, fjärde kvartalet 2017) samt former för övervakning av den cirkulära ekonomin (icke-lagstiftning, tredje kvartalet 2017).

3.

Budgetram efter 2020

Ett övergripande förslag om nästa fleråriga budgetram, inklusive egna medel (lagstiftning/icke-lagstiftning, artikel 312 i EUF-fördraget).

En sammankopplad digital inre marknad

4.

Strategin för den digitala inre marknaden

Halvtidsöversyn av genomförandet av strategin för den digitala inre marknaden.

En motståndskraftig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik

5.

Strategin för energiunionen: utsläppssnåla transporter

Refitöversyn av flera rättsakter enligt handlingsplanen för utsläppssnåla transporter: strategier för tiden efter 2020 för bilar, lastbilar och bussar (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, andra kvartalet 2017), direktivet om rena fordon (inkl. inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017), samt direktiven om eurovinjett respektive det europeiska systemet för elektroniska vägtullar (EETS) (inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017. Initiativet omfattar genomförande av det internationella avtalet om utsläpp från luftfartyg (ICAO) (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 i EUF-fördraget, första kvartalet 2017).

En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

6.

Strategin för den inre marknaden

Resultat är bl.a. en Refitöversyn av lagstiftningen om varor (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 43, 114 och 207 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017), ett initiativ om bolagsrätt för att underlätta användning av digital teknik under ett bolags livscykel och gränsöverskridande fusioner och uppdelningar (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, tredje och fjärde kvartalet 2017), ett initiativ om samordnad utvärdering av medicinska metoder (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2017) samt åtgärder för bättre tillämpning av reglerna om den inre marknaden som en del av ett övergripande tillämpningspaket, med bl.a. förslag om en samlad digital portal (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, första kvartalet 2017), ett informationsverktyg för den inre marknaden (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114 och 337 i EUF-fördraget, första kvartalet 2017), utbyggnad av Solvit (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017) och se till att de nationella konkurrensmyndigheterna blir effektivare (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, andra kvartalet 2017).

7.

Rättvisare beskattning av företag

Initiativet omfattar genomförande av momshandlingsplanen genom Refitförslag om ett slutligt momssystem och om momssatser (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 113 i EUF-fördraget, tredje kvartalet 2017), bättre samarbete mellan förvaltningarna och ett förenklingspaket för att minska bördan på företag och skattemyndigheter (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 113 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017), ett förslag till EU-förteckning över tredjeländer som inte iakttar god skattesed (icke-lagstiftning, tredje kvartalet 2017) samt införande i EU-lagstiftningen av det internationella avtalet om urholkning av skattebasen och överföring av vinster (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, andra kvartalet 2017).

8.

Den europeiska rymdstrategin

Lagförslag om offentliga satellitkommunikationstjänster (inkl. konsekvensbedömning, artikel 189 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017) och åtgärder för att sprida rymdtjänster och rymddata på marknaden (lagstiftning/icke-lagstiftning).

9.

Handlingsplan för kapitalmarknadsunionen

I en halvtidsöversyn (icke-lagstiftning, andra kvartalet 2017) ska det kartläggas hur långt kapitalmarknadsunionen kommit och vilka eventuella åtgärder som krävs för att förbättra finansieringen av ekonomin. Nya åtgärder blir bl.a. regler om personliga EU-pensionsprodukter (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017), en Refitöversyn av förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer (inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 i EUF-fördraget, första kvartalet 2017), en handlingsplan om finansiella tjänster till privatpersoner och mindre företag (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017) samt kompletterande delegerad lagstiftning om förenklad finansiering av infrastrukturbolag av institutionella investerare (inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2016).

En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

10.

Ett starkt EU på grundval av ett starkt EMU

I vitboken om Europas framtid (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017) redovisas stegen för reform av ett EU med 27 medlemsstater 60 år efter Romfördragen, men också EMU:s framtid i form av etapp 2 av EMU med fördjupning mot den nya politiska och demokratiska bakgrunden (inkl. en stabilitetsinriktad översyn av stabilitets- och tillväxtpakten) och uppföljning av artikel 16 i fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom EMU (så att sakinnehållet i detta fördrag arbetas in i EU-lagstiftningen). Initiativet omfattar också en översyn av Europeiska systemet för finansiell tillsyn (ESFS) för att stärka tillsynens verkan och effektivitet på makro- och mikronivå.

11.

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter

Efter det offentliga samrådet ska det läggas fram ett förslag till pelare för sociala rättigheter (första kvartalet 2017) med relaterade initiativ, t.ex. om balans mellan arbete och privatliv för arbetande familjer (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 153 och 157 i EUF-fördraget), om tillgång till socialt skydd (lagstiftning/icke-lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 153 och 292), om tillämpning av arbetstidsdirektivet (icke-lagstiftning) samt en Refitöversyn av direktivet om skriftlig information som stadgar om arbetsgivarens plikt att informera arbetstagarna om villkoren för anställningskontraktet eller anställningsförhållandet (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 153.1 b och 154 i EUF-fördraget).

Handel: Ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

12.

Strategin för handel för alla

Förutom fortsatta bilaterala och eventuellt slutförda förhandlingar (bl.a. med Japan) och inledande av nya förhandlingar med Australien (inkl. konsekvensbedömning, första kvartalet 2017), Chile (inkl. konsekvensbedömning, andra kvartalet 2017) och Nya Zeeland (inkl. konsekvensbedömning, första kvartalet 2017) om frihandelsavtal omfattar initiativet en stärkning av EU:s handelspolitiska skyddsinstrument i form av ett förslag om ändring av EU:s antidumpningslagstiftning (inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2016) i enlighet med kommissionens meddelande av den 18 oktober 2016.

Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

13.

Dataskyddspaketet

Paketet (första kvartalet 2017) ska omfatta en anpassning av reglerna om skydd av personuppgifter som behandlas av EU-institutionerna till de nya generella dataskyddsreglerna (lagstiftning, artikel 16 i EUF-fördraget), en Refitöversyn av direktivet om integritet och elektronisk kommunikation (inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114 och 16 i EUF-fördraget) samt regler för beslut om när skyddet av personuppgifter i tredjeländer är adekvat.

14.

Säkerhetsunionen

Genomförande av agendan för säkerhetsunionen och handlingsplanen om terroristfinansiering, med förslag om harmonisering av brottsbeskrivning och straff för penningtvätt (lagstiftning, artikel 83 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016), stärkt ömsesidigt erkännande av straffrättslig frysning av tillgångar och förverkansbeslut (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 82 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016) och åtgärder mot olagliga kontantförflyttningar (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 33 och 114 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016) och olaglig handel med kulturföremål (lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 207 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016). Initiativet omfattar också ett förslag till EU-system för reseuppgifter och resetillstånd (lagstiftning, artikel 77.2 b och d i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016) samt uppföljning av arbetet i högnivågruppen för informationssystem och driftskompatibilitet.

Mot en ny migrationspolitik

15.

Den europeiska migrationsagendan

Halvtidsöversyn av genomförandet av den europeiska migrationsagendan, med en samling och lägesöversikt över de olika delarna, bl.a. det nya migrationspartnerskapet med tredjeländerna. 

En starkare global aktör

16.

Den europeiska handlingsplanen på försvarsområdet

Nytt förslag om en europeisk försvarsfond och åtgärder för förbättrad tillämpning och effektivitet i reglerna om offentlig upphandling (lagstiftning/icke-lagstiftning).

17.

EU:s globala strategi

Satsningar på att stärka statens, ekonomins, miljöns, klimatets och samhällets motståndskraft i tredjeländer, särskilt i EU:s grannländer men även längre bort (icke-lagstiftning).

18.

EU:s strategi för Syrien

I strategin ska det anges hur EU kan bidra till att återuppbygga ett fredligt och stabilt Syrien och ett mångfaldigt, tolerant civilsamhälle i Syrien (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017).

19.

Partnerskapet mellan Afrika och EU: nya impulser

Initiativet handlar om EU:s strategiska mål och prioriteringar i relationerna med Afrika (icke-lagstiftning, andra kvartalet 2017). 

En union i demokratisk förändring

20.

Modernisering av kommittéförfarandena

Förslag att anpassa sekundärrätten till de nya fördragen (lagstiftning, första kvartalet 2017) och bedömning av den demokratiska legitimiteten i de befintliga förfarandena för antagande av delegerade akter och genomförandeakter (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017).

21.

En mer strategisk inställning till tillämpningen av EU-rätten

Åtgärder för att öka satsningarna på tillämpning, genomförande och genomdrivande av EU-rätten (icke-lagstiftning, fjärde kvartalet 2016) enligt kommissionens prioriteringar, konkreta förslag för bättre tillämpning av reglerna för den inre marknaden (jfr punkt 6) och Refitinitiativ för korrekt genomförande och genomdrivande av miljöreglerna, bl.a. garantier för att miljöreglerna följs (icke-lagstiftning, trejde kvartalet 2017), tillgång till rättsmedel (icke-lagstiftning, första kvartalet 2017) och övervakning, insyn och rapportering (lagstiftning/icke-lagstiftning, andra kvartalet 2017).

(1)

I denna bilaga lämnar kommissionen i möjligaste mån mer information om initiativen i arbetsprogrammet i enlighet med det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning. Denna information, som finns inom parentes under beskrivningen av varje initiativ, är preliminär och kan komma att ändras under beredningen, t.ex. beroende på hur konsekvensbedömningar utfaller.

Top

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


Bilaga II: Refitinitiativ 1

Nr

Rubrik

Beskrivning 2

En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

1.

Avfall från elektrisk och elektronisk utrustning

Genomförandeakt om standardformat och tidsfrister för rapportering (direktiv 2012/19/EU, artikel 16.3; fjärde kvartalet 2017). Uppföljning av Refitplattformens yttrande.

En sammankopplad digital inre marknad

2.

Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa)

Översyn av förordning (EU) nr 526/2013 (Enisaförordningen) om Enisas uppdrag, mål och arbetsuppgifter. (inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2017)

3.

Regler för domännamn

Översyn av förordning (EG) nr 733/2002 om toppdomänen .eu och förordning (EG) nr 874/2004 om allmänna riktlinjer för inrättandet och driften av toppdomänen .eu och allmänna principer för registrering (inkl. konsekvensbedömning, artikel 173 i EUF-fördraget, tredje kvartalet 2017). Det senaste årtionden har marknaden för toppdomäner förändrats betydligt, vilket innebär strategiska möjligheter och utmaningar för toppdomänen .eu.

En motståndskraftig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik

4.

Kombifrakt

Översyn av direktiv 92/106/EEG om gemensamma regler för vissa former av kombinerad transport av gods mellan medlemsstaterna. Översynen ska öka effektiviteten och ytterligare främja kombifrakt i EU (inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2017), och följer efter en utvärdering som blev färdig 2016.

En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

5.

Förordningen om gruppundantag 2015

Översyn av kommissionens förordning 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget. Genom översynen görs undantag för hamnar och flygplatser (rådets förordning 2015/1589, första kvartalet 2017).

6.

Allmänna punktskatteregler

Översyn av direktiv 2008/118/EG för att anpassa tull- och punktskattereglerna till varandra, öka rättssäkerheten och se till att EU-lagstiftningen tillämpas enhetligt (inkl. konsekvensbedömning, artikel 113 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017)

7.

Översyn av punktskatter på alkohol

Översyn av rådets direktiv 92/83/EEG om harmonisering av strukturerna för punktskatter på alkohol och alkoholdrycker (inkl. konsekvensbedömning, artikel 113 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017).

8.

Utbildning, kvalifikationer och godkännanden i vägtransporter

Översyn av direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och fortbildning för förare av vissa vägfordon för gods- eller persontransport (inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016). Uppföljning av en utvärdering som blev färdig i juli 2016.

9.

En bättre fungerande busstransportmarknad

Översyn av förordning (EG) nr 1073/2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss och om ändring av förordning (EG) nr 561/2006, i syfte att öka konkurrensen på de nationella bussmarknaderna och garantera icke-diskriminerande tillgång till terminaler och annan infrastruktur (inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017). Översynen följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

10.

Tillträde till åkerimarknaden i EU

Översyn av förordning (EG) nr 1072/2009 och förordning (EG) nr 1071/2009 för att förenkla, underlätta tillämpningen och se till att alla har samma villkor (inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017). Översynen följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

11.

Stärkt sociallagstiftning inom vägtransporter

Översyn av förordning (EG) nr 561/2006, direktiv 2002/15/EG och direktiv 2006/22/EG så att lika spelregler gäller inom vägtransportbranschen och att goda arbetsvillkor råder (inkl. konsekvensbedömning, andra kvartalet 2017). Översynen följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

12.

Regler om små fartyg

Förslag till rådets rekommendation för att förenkla och underlätta byggande, gränsöverskridande handel med och registrering av små passagerarfartyg (artikel 100.2 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017). Uppföljning av kontrollen inom Refit av ändamålsenligheten hos EU:s lagstiftning om säkerheten på passagerarfartyg.

13.

Hyra av fordon

Översyn av direktiv 2006/1/EG om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg. Översynen ska leda till optimerad resursallokering och ökad flexibilitet vid organiseringen av godstransporter och därigenom stärka företagens produktivitet (inkl. konsekvensbedömning, artikel  91 i EUF-fördraget, andra kvartalet 2017). Översynen följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

14.

Väg- och tunnelsäkerhet

Översyn av direktiv 2008/96/EG om förvaltning av vägars säkerhet och direktiv 2004/54/EG om minimikrav för säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet. Översynen ska öka säkerheten på vägar och i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet, möjliggöra lika spelregler för säkerhetsförvaltning och minska administrationen. Uppföljning av två utvärderingar som blev färdiga 2015 (inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017).

En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

15.

Gränsöverskridande betalningar

Översyn av förordning (EG) nr 924/2009 om gränsöverskridande betalningar för att utöka förordningens räckvidd till andra valutor än euron, öka insynen och minska avgifterna för gränsöverskridande betalningar, särskilt till och från medlemsstater som inte använder euron (artikel 114 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2017).

Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

16.

Schengens informationssystem

Översyn av förordning (EG) nr 1987/2006 och rådets beslut 2007/533/RIF om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II) (artikel 77.2 b och d och artiklarna 82 och 87 i EUF-fördraget, fjärde kvartalet 2016).. Initiativet följer på utvärderingen av SIS II, vilket föreskrivs i de rättsliga grunderna (förordning (EG) nr 1987/2006, beslut 2007/533/RIF). Följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

17.

Konsumenträtt

Översyn av direktiv 93/13/EEG om oskäliga villkor i konsumentavtal, direktiv 98/6/EG om konsumentskydd i samband med prismärkning av varor som erbjuds konsumenter, direktiv 1999/44/EG om vissa aspekter rörande försäljning av konsumentvaror och härmed förknippade garantier, direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder som tillämpas av näringsidkare gentemot konsumenter på den inre marknaden, direktiv 2006/114/EG om vilseledande och jämförande reklam, direktiv 2009/22/EG om förbudsföreläggande för att skydda konsumenternas intressen samt direktiv 2011/83/EU om konsumenträttigheter (inkl. konsekvensbedömning, fjärde kvartalet 2017). Översynen följer efter en kontroll av ändamålsenligheten och en utvärdering.

Mot en ny migrationspolitik

18.

Informationssystemet för viseringar

Förslag till ändring av förordning 767/2008 vad gäller informationssystemet för viseringar och utbyte av uppgifter mellan medlemsstaterna om visum för korta vistelser och förordning 810/2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar (viseringskodex) (inkl. konsekvensbedömning, artikel 77.2 a och b och artikel 87 i EUF-fördraget). Följer på en utvärdering som blev färdig 2016.

(1)

I denna bilaga finns initiativ till lagstiftning enligt Refit som är tänkta att antas 2017. Den kompletterar förteckningen över nya initiativ i bilaga I.

(2)

I denna bilaga lämnar kommissionen i möjligaste mån mer information om initiativen i arbetsprogrammet i enlighet med det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning. Denna information, som finns inom parentes under beskrivningen av varje initiativ, är preliminär och kan komma att ändras under beredningen, t.ex. beroende på hur konsekvensbedömningar utfaller.

Top

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


Bilaga III: Prioriterade förslag under behandling

Nr

Område

Fullständig titel

Ref.

En ny satsning på sysselsättning, tillväxt och investeringar

1.

Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 2.0

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EU) nr 1316/2013 och (EU) nr 2015/1017 vad gäller förlängningen av löptiden för Europeiska fonden för strategiska investeringar liksom införandet av tekniska förstärkningar av den fonden och Europeiska centrumet för investeringsrådgivning

COM/2016/0597 final -

2016/0276 (COD)

14/9/2016

2.

Paketet för den cirkulära ekonomin

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiven 2000/53/EG om uttjänta fordon, 2006/66/EG om batterier och ackumulatorer och förbrukade batterier och ackumulatorer och 2012/19/EU om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska och elektroniska produkter

COM/2015/0593 final - 2015/0272 (COD)

3.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 1999/31/EG om deponering av avfall

COM/2015/0594 final - 2015/0274 (COD)

4.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2008/98/EG om avfall

COM/2015/0595 final - 2015/0275 (COD)

5.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 94/62/EG om förpackningar och förpackningsavfall

COM/2015/0596 final - 2015/0276 (COD)

6.

Halvtidsöversyn av den fleråriga budgetramen

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020

COM/2016/0604 final -

2016/0283 (APP)

14/9/2016

7.

Ny budgetförordning (omnibus)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS förordning om finansiella regler för unionens allmänna budget och om ändring av förordning (EG) nr 2012/2002, Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1296/2013, (EU) 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1305/2013, (EU) nr 1306/2013, (EU) nr 1307/2013, (EU) nr 1308/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014, (EU) nr 652/2014 samt Europaparlamentets och rådets beslut nr 541/2014/EU

COM(2016)605 final -
2016/0282(COD)

14/9/2016

En sammankopplad digital inre marknad

8.

Gränsöverskridande portabilitet för innehåll på den inre marknaden

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om säkerställande av gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden

COM/2015/0627 final -

2015/0284 (COD)

9/12/2015

9.

Digitala avtal

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om vissa aspekter på avtal om tillhandahållande av digitalt innehåll

COM/2015/0634 final -

2015/0287 (COD)

9/12/2015

10.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om vissa aspekter på avtal om försäljning av varor på nätet och annan distansförsäljning av varor

COM/2015/0635 final -

2015/0288 (COD)

20/6/2016

11.

Telereform

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (omarbetning)

COM(2016)/0590 final -

2016/0288 (COD)

14/9/2016

12.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation

COM(2016)/0591 final -

2016/0286 (COD)

14/9/2016

13.

Upphovsrättsreform

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om upphovsrätt på den digitala inre marknaden

COM(2016)/0593 final -

2016/0280 (COD)

14/9/2016

14.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av bestämmelser för utövandet av upphovsrätt och närstående rättigheter tillämpliga på vissa av programföretagens onlinesändningar och vidaresändningar av tv- och radioprogram

COM(2016)/0594 final -

2016/0284 (COD)

14/9/2016

15.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om viss tillåten användning av verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp och om ändring av direktiv 2001/29/EG om harmonisering av vissa aspekter av upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

COM(2016)/0596 final -

2016/0278 (COD)

14/9/2016

16.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gränsöverskridande utbyte mellan unionen och tredjeländer av exemplar i tillgängligt format av vissa verk och andra alster som skyddas av upphovsrätt och närstående rättigheter till förmån för personer som är blinda, synsvaga eller har annat läshandikapp

COM(2016)/0595 final -

2016/0279 (COD)

14/9/2016

17.

WiFi4EU, ett stödsystem för
lokala myndigheter

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EU) nr 1316/2013 och (EU) nr 283/2014 vad gäller främjande av internetkonnektivitet i lokala samhällen

COM(2016)/0589 final -

2016/0287 (COD)

14/9/2016

18.

Audiovisuella medier

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2010/13/EU om samordning av vissa bestämmelser som fastställs i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster, mot bakgrund av ändrade marknadsförhållanden

COM/2016/0287 final -

2016/0151 (COD)

25/5/2016

19.

Förslag mot omotiverad geoblockering

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder mot geoblockering och andra former av diskriminering på grund av kundernas nationalitet, bosättningsort eller etableringsort på den inre marknaden och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004 och direktiv 2009/22/EG

COM/2016/0289 final -

2016/0152 (COD)

25/5/2016

20.

Bruk av frekvensbandet 470–790 MHz i EU

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om användningen av frekvensbandet 470–790 MHz i unionen

COM/2016/043 final -

2016/027 (COD)

2/2/2016

En motståndskraftig energiunion med en framåtblickande klimatpolitik

21.

EU:s system för handel med utsläppsrätter

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/87/EG för att främja kostnadseffektiva utsläppsminskningar och koldioxidsnåla investeringar

COM/2015/0337 final/2 - 2015/0148 (COD)

3/9/2015

22.

Beslut om fördelning av bördorna

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om bindande årliga minskningar av medlemsstaternas växthusgasutsläpp 2021–2030 för att skapa en motståndskraftig energiunion och fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning nr 525/2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information som är relevant för klimatförändringen

COM/2016/0482 final/2 -

2016/0231 (COD)

20/7/2016

23.

Paket om trygg gasförsörjning

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder för att trygga gasförsörjningen och om upphävande av förordning (EU) nr 994/2010

COM/2016/052 final -

2016/030 (COD)

16/2/2016

24.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om inrättandet av en mekanism för informationsutbyte om mellanstatliga avtal och icke-bindande instrument mellan medlemsstaterna och tredjeländer på energiområdet och om upphävande av beslut nr 994/2012/EU

COM/2016/053 final/2 -

2016/031 (COD)

2/6/2016

En fördjupad och mer rättvis inre marknad med en stärkt industribas

25.

Kapitalmarknadsunionen, värdepapperisering

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemensamma regler för värdepapperisering och om inrättandet av ett europeiskt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG, 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012

COM/2015/0472 final/2 -

2015/0226 (COD)

15/2/2016

26.

Kapitalmarknadsunionen, prospekt

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel

COM/2015/0583 final -

2015/0268 (COD)

30/11/2015

27.

Utstationering av arbetstagare

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster

COM/2016/0128 final –
2016/070
(COD)
8/3/2016

28.

Godkännande av och tillsyn över motorfordon

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om godkännande av och marknadstillsyn över motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon

COM/2016/031 final –

2016/014 (COD)

27/1/2016

En djupare och mer rättvis ekonomisk och monetär union

29.

Europeisk insättningsgaranti

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 806/2014 för att inrätta ett europeiskt insättningsgarantisystem

COM/2015/0586 final/2 -

2015/0270 (COD)

8/6/2016

30.

Stödprogram för strukturreformer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av stödprogrammet för strukturreformer för perioden 2017–2020 och om ändring av förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) nr 1305/2013

COM/2015/0701 final - 2015/0263 (COD)

Handel: ett rimligt och balanserat frihandelsavtal med USA

31.

Snabb ratificering av frihandelsavtalet med Kanada (CETA)

Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan

COM/2016/0443 final -

2016/0205 (NLE)

5/7/2016

Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande på Europeiska unionens vägnar av det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan

COM/2016/0444 final -

2016/0206 (NLE)

5/7/2016

Förslag till RÅDETS BESLUT om provisorisk tillämpning av det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan

COM/2016/0470 final -

2016/0220 (NLE)

5/7/2016

32.

Handelspolitiska skyddsåtgärder

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1225/2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen och av rådets förordning (EG) nr 597/2009 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen

COM(2013)0192 -

2013/0103 (COD)

10/4/2013

Ett område för rättvisa och grundläggande rättigheter som grundar sig på ömsesidigt förtroende

33.

Europeisk åklagare

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten

COM/2013/0534 final -

2013/0255 (APP)

17/7/2013

34.

Vapendirektiv

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 91/477/EEG om kontroll av förvärv och innehav av vapen

COM/2015/0750 final - 2015/0269 (COD)

18/11/2015

35.

Terrorismdirektiv

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om bekämpande av terrorism och om ersättande av rådets rambeslut 2002/475/RIF om bekämpande av terrorism

COM/2015/0625 final - 2015/0281 (COD)

2/12/2015

36.

Europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets rambeslut 2009/315/RIF vad gäller utbyte av information om tredjelandsmedborgare och vad gäller det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris), samt om upphävande av rådets beslut 2009/316/RIF

COM/2016/07 final -

2016/02 (COD)

19/1/2016

37.

System för in- och utresa (smarta gränser)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett in- och utresesystem som har till syfte att registrera in- och utreseuppgifter och uppgifter om nekad inresa för tredjelandsmedborgare som passerar Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser och om fastställande av villkoren för åtkomst till in- och utresesystemet för brottsbekämpande ändamål och om ändring av förordning (EG) nr 767/2008 och förordning (EU) nr 1077/2011

COM/2016/0194 final -

2016/0106 (COD)

6/4/2016

38.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/399 vad gäller användningen av in- och utresesystemet

COM/2016/0196 final -

2016/0105 (COD)

6/4/2016

Mot en ny migrationspolitik

39.

Reform av det gemensamma europeiska asylsystemet

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat (omarbetning)  

COM/2016/0270 final/2 -

2016/0133 (COD)

4/5/2016

40.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska unionens asylbyrå och om upphävande av förordning (EU) nr 439/2010

COM/2016/0271 final -

2016/0131 (COD)

4/5/2016

41.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av [förordning (EU) nr 604/2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat] , för identifiering av tredjelandsmedborgare eller statslösa personer som vistas olagligt, och för när medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och Europol begär jämförelser med Eurodacuppgifter för brottsbekämpande ändamål (omarbetning)

COM/2016/0272 final/2 -

2016/0132 (COD)

4/5/2016

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd (omarbetning)

COM/2016/0465 final/2 -

2016/0222 (COD)

15/9/2015

42.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om normer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet och om ändring av rådets direktiv 2003/109/EG av den 25 november 2003 om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

COM/2016/0466 final -

2016/0223 (COD)

13/7/2016

43.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av ett gemensamt förfarande för internationellt skydd i unionen och om upphävande av direktiv 2013/32/EU

COM/2016/0467 final -

2016/0224 (COD)

13/7/2016

44.

Ny ram för vidarebosättning

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en unionsram för vidarebosättning och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 516/2014

COM(2016)/0468 final -

2016/0225 (COD)

13/7/2016

45.

Omplaceringsmekanism vid kriser

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en omplaceringsmekanism vid kriser och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 604/2013 av den 26 juni 2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat

COM/2015/0450 final -

2015/0208 (COD)

9/9/2015

46.

Förteckning över säkra länder

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av EU:s gemensamma förteckning över säkra ursprungsländer enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU och om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla internationellt skydd och om ändring av direktiv 2013/32/EU

COM/2015/0452 final -

2015/0211 (COD)

9/9/2015

47.

Schengenkodexen/

kontroll vi de yttre gränserna

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning nr 562/2006 (EG) vad gäller stärkandet av kontrollerna mot relevanta databaser vid de yttre gränserna

COM/2015/0670 final -

2015/0307 (COD)

15/12/2015

En starkare global aktör

48.

Kapacitetsuppbyggnad för
säkerhet och utveckling utanför EU

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 230/2014 av den 11 mars 2014 om upprättande av ett instrument som bidrar till stabilitet och fred

COM/2016/0447 final/2 - 2016/0207 (COD)

5/7/2016

49.

Yttre investeringsplanen

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) och om inrättandet av EFHU-garantin och EFHU-garantifonden

COM/2016/0586 final -

2016/0281 (COD)

14/9/2016

50.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av beslut nr 466/2014/EU om beviljande av en EU-garanti till Europeiska investeringsbanken mot förluster vid lån och lånegarantier till projekt utanför unionen

COM/2016/0583 final -

2016/0275 (COD)

14/9/2016

51.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 om upprättande av en garantifond för åtgärder avseende tredje land

COM/2016/0586 final - 2016/0281 (COD)

14/9/2016

Top

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


Bilaga IV: Tillbakadraganden 1

No

COM-referens/ interinstitutionell referens

Titel

Skäl till tillbakadragande

Jordbruk och landsbygdsutveckling

1.

COM(2016) 0159

2016/0086/COD

Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av den justeringsgrad för direktstöd som avses i förordning (EU) nr 1306/2013 avseende kalenderåret 2016

Inte längre aktuell: Ämnesområdet behandlades i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/1153 av den 14 juli 2016.

Klimatåtgärder och energi

2.

COM(2014) 566

2014/0262/NLE

Förslag till rådets beslut om utfärdande av direktiv till kommissionen för förhandlingarna om ändring av konventionen om kärnsäkerhet inom ramen för en diplomatkonferens

Inte längre aktuellt: Förslaget är inte längre aktuellt eftersom ändringarna omhandlades i konventionen om kärnsäkerhet från Wien.

Ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullar

3.

KOM(2011) 121

2011/0058/CNS

Förslag till rådets direktiv om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas

Som en uppföljning av handlingsplanen om företagsbeskattning från juni 2015 återupptar kommissionen arbetet med den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen med en ny etappmodell. Ett lagförslag om en obligatorisk konsoliderad bolagsskattebas antogs den 25 oktober 2016. I enlighet med vad som redan sagts i kommissionens arbetsprogram 2016 har det befintliga förslaget samtidigt dragits tillbaka.

Utrikes- och säkerhetspolitik

4.

KOM(2005) 397

Förslag till rådets beslut om gemenskapens ståndpunkt i gemensamma kommittén avseende genomförande av artikel 66 i Europa-Medelhavsinterimsavtalet om associering av handel och samarbete mellan Europeiska gemenskapen, å ena sidan, och Palestinska befrielseorganisationen (PLO) för den palestinska myndigheten på Västbanken och i Gaza, å andra sidan

Inte längre aktuellt: Det senaste relevanta dokumentet i denna fråga är beslutet av gemensamma kommittén EU-PLO om inrättande av sex underkommittéer (EUT L 187, 17.7.2012, s. 64).

5.

JOIN/2015/035

2015/0303/NLE

Gemensamt förslag till rådets beslut om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av samarbetsavtalet om partnerskap och utveckling mellan Europeiska unionen och Islamiska republiken Afghanistan

Förslaget har ersatts av ett förslag till blandat avtal, inklusive provisorisk tillämpning (JOIN(2016) 45).

Hälsa och livsmedelssäkerhet

6.

COM(2014) 04

2014/0033 (COD)

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 89/608/EEG, 90/425/EEG och 91/496/EEG vad gäller hänvisningar till avelsteknisk lagstiftning

Inte längre aktuellt: Sakinnehållet i förslaget till direktiv återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1012 om avelstekniska och genealogiska villkor för avel, handel med och införsel till unionen av renrasiga avelsdjur, hybridavelssvin och avelsmaterial från dem, som nyligen antogs (EUT L 171, 19.6.2016, s. 66).

7.

KOM(2007) 872

2008/0002/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om nya livsmedel och om ändring av förordning (EG) nr XXX/XXXX [enhetligt förfarande]

Inte längre aktuellt: Förlikningen misslyckades 2011.

Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag

8.

SEK(2010) 312 

Rekommendation från Europeiska kommissionen till rådet om att bemyndiga Europeiska kommissionen att inleda förhandlingar med länder utanför EU för att ingå avtal om installation av markstationer för Galileo

Den här rekommendationen från 2010 antogs inte av rådet eftersom man valde en annan väg. Istället för att bygga ut stationer för Galileo i länder utanför EU (som var det ursprungliga syftet med det här förslaget) föredrog medlemsstaterna att bygga ut dem på EU-ländernas territorier.

Rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet

9.

KOM(2011) 126

2011/0059/CNS

Förslag till rådets förordning om domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet i mål om makars förmögenhetsförhållanden

Inte längre aktuellt: Förslaget har blivit inaktuellt med anledning av ett förslag enligt förfarandet för fördjupat samarbete.

10.

KOM(2011) 127

2011/0060/CNS

Förslag till rådets förordning om domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap

Inte längre aktuellt: Förslaget har blivit inaktuellt med anledning av förslag enligt förfarandet för fördjupat samarbete (COM(2016) 107/108).

Migration, inrikes frågor och medborgarskap

11.

COM(2013) 97

2013/0059/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett program för registrerade resenärer

Förslaget fanns redan med i förteckningen över tillbakadragna eller ändrade förslag under behandling i kommissionens arbetsprogram 2016. Såsom anges i förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett in- och utresesystem (COM(2016) 194 final) drog kommissionen i och med antagandet av det förslaget tillbaka förslaget om inrättande av ett program för registrerade resenärer (se PV(2016)2172 final)

12.

COM(2013) 619

2013/0305/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådet förordning om nya psykoaktiva ämnen

Inte längre aktuellt: Vissa delar i förslaget ingår i det nya förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1920/2006 vad gäller informationsutbyte, system för tidig varning och riskbedömningsförfarande avseende nya psykoaktiva ämnen (COM(2016) 547). Andra delar omfattas av förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel vad gäller definitionen av narkotika (COM(2013) 618).

13.

KOM(2009) 703

2009/0190/NLE

Förslag till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Amerikas förenta stater om behandling och överföring av uppgifter om finansiella betalningsmeddelanden från Europeiska unionen till Förenta staterna i enlighet med programmet för att spåra finansiering av terrorism

Inte längre aktuellt: Rådets beslut av den 13 juli 2010 om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Amerikas förenta stater om behandling och överföring av uppgifter om finansiella betalningsmeddelanden från Europeiska unionen till Förenta staterna i enlighet med programmet för att spåra finansiering av terrorism antogs på grundval av ett annat förslag (KOM(2010) 316). Detta första förslag kan därför dras tillbaka.

Handel

14.

COM(2015) 390

2015/0170/NLE

Förslag till rådets beslut om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den associeringskommitté i dess konstellation för handelsfrågor som inrättats genom associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan

Inte längre aktuellt: Detta förslag har ersatts av förslag COM(2016) 649.

Transport

15.

KOM(2010) 263

2010/0141/NLE

Förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Peru om vissa luftfartsaspekter

Inte längre aktuellt: Efter att avtalet har förhandlats om har detta förslag ersatts av förslag COM(2013) 423.

16.

KOM(2010) 264

2010/0142/NLE

Förslag till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Peru om vissa luftfartsaspekter

Inte längre aktuellt: Efter att avtalet har förhandlats om har detta förslag ersatts av förslag COM(2013) 424.

17.

KOM(2010) 803

2010/0388/NLE

Förslag till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Konungariket Saudiarabien om vissa luftfartsaspekter

Inte längre aktuellt: Den 15 juni 2014 informerade Konungariket Saudiarabien kommissionen om att det inte hade för avsikt att underteckna avtalet. Förslaget kan därför dras tillbaka.

Kodifieringar

18.

KOM(2011) 120

2011/0053/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om däck och däckmontering på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon (kodifiering)

Inte längre aktuellt eftersom det innehåller en hänvisning till en gammal bestämmelse om kommittéförfarande.

19.

COM(2015) 157

2015/0082/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om handel med vissa stålprodukter mellan Europeiska unionen och Republiken Kazakstan (kodifiering)

Inte längre aktuellt: Den akt som föreslogs kodifieras upphörde att gälla (tillkännagivande EUT C 425, 18.12.2015).

(1)

Den här förteckningen innehåller lagförslag som kommissionen planerar att dra tillbaka inom sex månader (senast i april 2017). Den innehåller också två förslag som redan dragits tillbaka (nr 3 och nr 11). De fanns med i kommissionens arbetsprogram 2016 och tas upp här för att säkerställa insyn.

Top

Strasbourg den 25.10.2016

COM(2016) 710 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN


Kommissionens arbetsprogram 2017

Ett EU som skyddar, försvarar och sätter medborgarna i centrum

{SWD(2016) 400 final}


Bilaga V: Upphävande

Nr

Politikområde

Titel

Skäl till upphävande

1.

Jordbruk

Övergripande åtgärd för att ersätta en rad inaktuella kommissionsrättsakter som rör jordbruksmarknaderna

Syftet med denna åtgärd är dels att anpassa kommissionens förordningar från före Lissabonfördraget till reglerna om en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter enligt förordning (EU) nr 1308/2013, dels att i möjligaste mån förenkla de befintliga reglerna. Till följd av detta kommer en rad av kommissionen förordningar som rör jordbruksmarknaderna att upphävas och ersättas av nya delegerade akter och genomförandeakter.

2.

Sysselsättning

Kommissionens genomförandebeslut (EU) nr 2012/733 av den 26 november 2012 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 492/2011 om arbetskraftens fria rörlighet inom unionen med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar och nyinrättandet av Eures-nätverket

Ersatt av förordning (EU) 2016/589 i enlighet med kapitel II i förordning (EU) nr 492/2011.

3.

Energi

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 256/2014 om anmälan till kommissionen av projekt för investeringar i energiinfrastruktur inom Europeiska unionen, om ersättning av rådets förordning (EU, Euratom) nr 617/2010 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 736/96

Förordningen har inget mervärde och överlappar andra rättsakter, vilket framgick av ändamålsenlighetskontrollen av rapporterings-, planerings- och övervakningsskyldigheterna i EU:s regelverk på energiområdet. Dessutom framgick det redan av resultattavlan för Refit 2015 att förordningen var en kandidat för upphävande.

4.

Livsmedelssäkerhet

Kommissionens beslut av den 2 mars om kartor som skall användas till det datoriserade systemet Animo (92/176/EEG)

Detta beslut har ersatts av EU:s veterinärdatasystem Traces som omfattar alla sanitära krav som gäller handel och import inom EU av djur, sperma och embryon samt livsmedel, foder och växter.

5.

Livsmedelssäkerhet

Kommissionens beslut 2002/623/E av den 24 juli 2002 om vägledande kommentarer för att komplettera bilaga II till Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/18/EG om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön och om upphävande av rådets direktiv 90/220/EEG

I kommissionens beslut 2002/623/EG ges vägledning angående de miljöriskbedömningar avseende genetiskt modifierade organismer som avses i bilaga II till direktiv 2001/18/EG om avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer i miljön. Kommissionen kommer 2017 att anta ett nytt direktiv som kommer att integrera de viktigaste delarna av Efsas uttömmande vägledning för miljöriskbedömning från 2010 i bilaga II till direktiv 2001/18/EG, enligt kraven i direktiv (EU) 2015/412. Till följd av detta kommer beslut 2002/623/EG att bli inaktuellt. För att göra det lättare för operatörer och nationella myndigheter är det lämpligt att upphäva beslut 2002/623/EG samtidigt som man antar det nya direktivet.

6.

Livsmedelssäkerhet

Kommissionens beslut 2005/463/EG av den 21 juni 2005 om upprättande av en nätverksgrupp för utbyte och samordning av information om samexistens mellan genetiskt modifierade, konventionella och ekologiska grödor

Det föreslås att denna expertgrupp upplöses, i synnerhet mot bakgrund av de reviderade övergripande reglerna för inrättandet av kommissionens expertgrupper som antogs i maj 2016 och eftersom denna grupp varit inaktiv under de fem senaste åren.

7.

Inre marknaden

Rådets direktiv 73/361/EEG av den 19 november 1973 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om certifiering och märkning av stållinor, kätting och krokar

Direktivet i sin nuvarande form innehåller inte längre några viktiga bestämmelser som fortfarande gäller eftersom vissa bestämmelser upphävdes genom rådets direktiv 91/368/EEG om ändring av det tidigare maskindirektivet (89/392/EEG). Andra bestämmelser upphävdes eller ersattes av bilaga III till rådets förordning (EG) nr 807/2003. De bestämmelser som återstår är inaktuella och de relevanta säkerhetsreglerna har införts i direktiv 2014/33/EU om hissar.

8.

Inre marknaden

Kommissionens beslut 2009/767/EG av den 16 oktober 2009 om åtgärder som underlättar användningen av förfaranden på elektronisk väg genom gemensamma kontaktpunkter i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG om tjänster på den inre marknaden

De krav och de tekniska specifikationer som fastställs i beslut 2009/767EG omfattas nu av förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG och av kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1505 och (EU) 2015/1506. Beslut 2009/767/EG har därför blivit inaktuellt.

9.

Inre marknaden

Kommissionens beslut 2011/130/EU av den 25 februari 2011 om fastställande av minimikrav för behandling över gränserna av dokument som signerats elektroniskt av behöriga myndigheter i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG om tjänster på den inre marknaden

De krav och de tekniska specifikationer som fastställs i beslut 2011/130/EU omfattas nu av förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG och av kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1505 och (EU) 2015/1506. Beslut 2011/130/EU har därför blivit inaktuellt.

10.

Skatter och tullar

Commission Regulation (EEC) No 3510/80 of 23 December 1980 on the definition of the concept of originating products for purposes of the application of tariff preferences granted by the European Economic Community in respect of certain products from developing countries (ej översatt till svenska)

Denna kommissionsförordning är inte längre aktuell till följd av flera reformer av reglerna om förmånsursprung. De senaste, uppdaterade reglerna om förmånsursprung finns i följande rättsakter: förordning (EU) nr 952/2013 (unionens tullkodex), delegerad förordning (EU) 2015/2446 och genomförandeförordning (EU) 2015/2447 (de två sista förordningarna ersätter tillämpningsföreskrifterna i den tidigare tullkodexen från 1992).

11.

Skatter och tullar

Rådets förordning (EG) nr 1147/2002 av den 25 juni 2002 om temporärt upphörande med att tillämpa Gemensamma tulltaxans autonoma tullar på vissa varor som importeras med stöd av luftfärdighetsbevis

Upphävandet av denna rådsförordning föreslås i ett nytt förslag till rådsförordning om tillfällig befrielse från autonoma tullar enligt Gemensamma tulltaxans autonoma tullar på vissa varor som importeras med auktoriserade underhållsintyg.

12.

Skatter och tullar

Kommissionens förordning (EG) nr 209/2005 av den 7 februari 2005 om fastställande av en förteckning över textilprodukter för vilka inget ursprungsbevis krävs vid övergång till fri omsättning i gemenskapen

Den här kommissionsförordningen var en genomförandeakt till rådets förordning (EG) nr 1541/98 av den 13 juli, som upphävdes 2011.

13.

Skatter och tullar

Europaparlamentets och rådets beslut nr 70/2008/EG av den 15 januari 2008 om en papperslös miljö för tullen och handeln

Tullagstiftningen har utvecklats och det faktum att det finns så detaljerade och harmoniserade bestämmelser om användningen av elektroniska system har gjort förslaget om e-tull från 2008 överflödigt. De centrala bestämmelserna i beslutet har ersatts, med undantag av artikel 4.4–4.7 i beslutet i fråga om en enda kontaktpunkt. Förberedelserna för en ny rättslig grund för en enda kontaktpunkt har börjat och ett förslag kommer att läggas fram samtidigt som ett förslag om att upphäva beslut nr 70/2008/EG.

14.

Skatter och tullar

Kommissionens genomförandebeslut 2011/544/EU av den 16 september om fastställande av en gemensam märkning för beskattningsändamål av dieselbrännolja och fotogen

Genomförandebeslutet kommer att ersättas med ett nytt beslut 2017 och kan därför samtidigt upphävas.

15.

Transport

Rådets direktiv 89/629/EEG av den 4 december 1989 om begränsning av buller från civila jetmotordrivna underljudsflygplan

Direktiv 89/629/EEG har blivit överflödigt sedan direktiv 2006/93/EG antogs och införlivades eftersom det i det direktivet fastställs mer omfattande och strängare bestämmelser. Enligt direktiv 89/629/EEG var det tillåtet att fortsätta använda bullriga flygplan om de redan var registrerade i medlemsstaterna. Det var dock inte tillåtet att göra några nya registreringar av sådana bullriga flygplan (begränsad rätt till registrering). Äldre och bullriga flygplan kunde därför fortfarande användas. I direktiv 2006/93/EG föreskrivs en fullständig avveckling av alla bullriga flygplan, inklusive dem som omfattas av direktiv 89/629/EEG, oavsett om de redan är registrerade eller inte. Detta innebär att undermåliga luftfartyg inte längre får flyga inom EU:s luftrum och måste tas bort från de nationella registren.

16.

Transport

Rådets förordning (EEG) nr 3572/90 av den 4 december 1990 om ändring, till följd av Tysklands enande, av vissa direktiv, beslut och förordningar i fråga om transporter på väg, järnväg och inre vattenvägar

De rättsakter som ändrades genom förordningen har upphävts eller håller på att upphävas. När detta har skett och rättsakten inte längre är aktuell bör den upphävas.

Top