Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2017

Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


I.    Europa se află într-un moment de răscruce.

Europenii știu care sunt consecințele provocărilor cu care continuăm să ne confruntăm și le văd în viața de zi cu zi. O redresare economică aflată încă în faza de început, care nu a adus încă beneficii pentru toți membrii societăților noastre, în special în ceea ce privește crearea de locuri de muncă pentru tineri și reducerea inegalității. Fluxuri de migrație care ne-au pus la încercare frontierele externe și rămân o provocare pentru capacitatea Uniunii de a da dovadă de solidaritate. Creșterea amenințării teroriste. Instabilitatea care se menține în vecinătatea noastră estică și sudică. La toate acestea trebuie să adăugăm acum incertitudinea creată de referendumul din Regatul Unit.

Ascultându-i pe europeni, am înțeles că doresc un răspuns la aceste provocări și protecție împotriva acestor amenințări. Europenii caută mijloacele care să le permită să își creeze un viitor durabil pentru ei și pentru familiile lor. Și își doresc să aibă perspective: să li se dea asigurarea că guvernanța de la nivel local, regional, național și european poate răspunde în mod colectiv așteptărilor generațiilor de astăzi și de mâine.

Comisia s-a axat asupra lucrurilor importante...

Încă de la începutul mandatului său, prioritatea actualei Comisii a fost aceea de a se axa asupra aspectelor importante, cu privire la care o acțiune europeană eficace poate aduce rezultate concrete, soluționând provocările cu care se confruntă cetățenii Europei, statele membre și Uniunea în ansamblul său. Anul trecut, am realizat progrese semnificative în ceea ce privește punerea în aplicare a strategiilor pe care le-am prevăzut în Planul de investiții pentru Europa, în Strategia privind piața unică digitală, în Strategia privind uniunea energetică, în Agenda europeană privind securitatea, în Agenda europeană privind migrația, în Planul de acțiune privind edificarea unei Uniuni a piețelor de capital, în Planul de acțiune privind impozitarea echitabilă și eficientă a întreprinderilor, în noua strategie comercială, în Comunicarea privind măsurile care trebuie întreprinse în vederea finalizării Uniunii economice și monetare, în Strategia privind piața unică și în Planul de acțiune privind economia circulară.

Prin faptul că ne-am axat pe aspectele importante și că Parlamentul European și Consiliul au împărtășit la rândul lor aceste priorități, am obținut rezultate concrete și rapide în domenii­cheie. În doar un an, Fondul european pentru investiții strategice a fost activat în 27 de state membre și a generat investiții în valoare de 138 de miliarde EUR, inclusiv finanțare nouă pentru circa 300 000 de întreprinderi mici și mijlocii. Am înregistrat progrese substanțiale în redobândirea controlului asupra fluxurilor de migrație neregulamentară și în evitarea pierderilor de vieți omenești în Marea Egee și în Marea Mediterană. Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european desfășoară deja operațiuni de întărire a controlului la frontierele noastre externe la doar zece luni de la propunerea instituirii sale de către Comisie. În același timp, Europa și-a arătat solidaritatea față de 1 milion de sirieni care și-au găsit adăpost și protecție aici. De asemenea, am transferat și relocat peste 15 000 de alți refugiați în ultimele douăsprezece luni. În cursul ultimelor trei luni, am ajuns la o medie de circa 1 000 de transferuri pe lună, în septembrie, această cifră crescând la 1 200 de transferuri. Decalajul dintre nevoile actuale în materie de transfer și transferurile efective din Grecia a început să scadă, dar aceste eforturi trebuie menținute în lunile următoare, iar transferurile din Italia ar trebui intensificate semnificativ.

Prezentul Program de lucru stabilește inițiativele-cheie 1 pe care Comisia se angajează să le lanseze până la sfârșitul anului 2017. Aceste propuneri concrete reprezintă modul cel mai vizibil în care munca noastră va contribui la procesul de reînnoire, înaintea celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma, care va avea loc în martie 2017. De asemenea, vom coopera cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a ne asigura că aceste propuneri, precum și celelalte propuneri esențiale pe care le-am prezentat în ultimii ani sunt adoptate rapid, astfel încât să aibă un impact tangibil pe teren.

... și o Comisie care se axează pe a face lucrurile mai bine

A stabili împreună prioritățile nu este însă decât una dintre modalitățile prin care îmbunătățirea modului în care conlucrăm la nivel european le poate demonstra europenilor că structurile noastre de guvernanță sunt cu adevărat în slujba lor. Și asta pentru că, pentru a câștiga încrederea cetățenilor, a face lucrurile mai bine este la fel de important ca a face lucruri mai bune.

Acesta este motivul pentru care, în lunile următoare, vom acorda o atenție deosebită laturii operaționale a activității noastre, și anume ne vom asigura că actele legislative europene existente se aplică în mod corespunzător și se asigură în mod adecvat respectarea acestora, rămânând totodată adecvate scopului în care au fost propuse; vom acorda sprijin structural, de exemplu în Grecia, vom impulsiona executarea Fondului european pentru investiții strategice, vom elimina barierele din calea investițiilor și vom coopera cu statele membre, cu partenerii sociali și cu societatea civilă pentru a contribui la crearea unui mediu propice pentru realizarea obiectivelor de politică ale Uniunii, inclusiv prin utilizarea eficace a mijloacelor bugetare de care dispunem. Anul acesta ne vom intensifica în special eforturile de implementare a agendei noastre referitoare la asigurarea respectării legislației, deoarece oricât de bun ar fi un act legislativ, acesta este inutil dacă nu dă rezultate tangibile pe teren.

De asemenea, vom continua să aplicăm principiile unei mai bune legiferări în toate activitățile noastre, astfel încât să verificăm în permanență dacă măsurile noastre sunt eficace și proporționale din perspectiva realizării nivelului de ambiție al obiectivelor de politică pe care le-am stabilit. Multe dintre inițiativele-cheie pe care le vom prezenta la anul includ propuneri care decurg din evaluările privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) și care vor actualiza și îmbunătăți legislația existentă, astfel încât aceasta să își atingă în continuare obiectivele în mod eficace și fără poveri inutile.

În afară de inițiativele-cheie, vom propune, de asemenea, o serie de alte revizuiri REFIT ale actelor legislative existente 2 , iar în viitor vom încerca să îndeplinim obiectivele REFIT ori de câte ori un act legislativ existent trebuie revizuit. La stabilirea priorităților pentru lunile următoare, am acordat o atenție specială celor 22 de opinii ale Platformei REFIT. Întreprindem deja sau intenționăm să întreprindem acțiuni în toate domeniile vizate de opinii 3 . În paralel cu prezentul program de lucru, publicăm un tablou de bord care prezintă în detaliu acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a da curs opiniilor Platformei REFIT și demersurile în curs ce vizează evaluarea și revizuirea actelor legislative existente, propunând, de asemenea, abrogarea unei serii de acte legislative care sunt caduce 4 . Propunem, de asemenea, retragerea unei serii de propuneri care nu au fost încă adoptate și care sunt depășite din punct de vedere tehnic sau care nu mai servesc scopului lor, pentru a le permite colegiuitorilor să se axeze asupra propunerilor care contează cu adevărat 5 .

De asemenea, vom continua să integrăm celelalte modificări aduse modului în care lucrăm. În ultimii doi ani, Comisia a devenit mult mai deschisă și mai responsabilă față de cetățeni 6 , ceea ce a îmbunătățit calitatea activității și a propunerilor noastre. Acum, solicităm opiniile publicului în toate domeniile, inclusiv cu privire la proiectele de acte delegate și de punere în aplicare. Dăm dovadă de transparență în privința reprezentanților grupurilor de interese care încearcă să ne influențeze deciziile în materie de politică și am invitat Parlamentul European și Consiliul, în calitate de colegiuitori, să ni se alăture într-un nou acord interinstituțional privind un registru obligatoriu în materie de transparență 7 , astfel încât să existe răspundere față de cetățeni cu privire la activitatea de lobby în toate etapele procesului legislativ european.

II.    Punerea în aplicare a celor 10 priorități

Anul viitor, Comisia va întreprinde acțiuni în cadrul celor 10 priorități prevăzute în Orientările politice 8 , care au fost prezentate la începutul mandatului nostru în urma discuțiilor cu Parlamentul European și care s-au inspirat din „Agenda strategică pentru Uniune într-o lume în schimbare” a Consiliului European, pentru a implementa o agendă pozitivă cu obiective clar definite, care produce rezultate concrete și prin care cetățenii sunt protejați, li se ofere pârghii pentru reușită și sunt apărați 9 .

1.    Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

O Europă care ne apără modul de viață și care le oferă tinerilor noștri pârghii pentru reușită. În ultimii trei ani au fost create circa opt milioane de noi locuri de muncă, însă rata șomajului rămâne la niveluri inacceptabil de ridicate în multe state membre, în special în rândul tinerilor. Prioritatea noastră trebuie să fie aceea de a sprijini statele membre să creeze cele mai bune condiții posibile pentru ca tinerii noștri să-și dezvolte competențele de care au nevoie și să devină activi pe piața forței de muncă și în societate.

Scopul noii noastre Inițiative privind tineretul este ca fiecare tânăr să aibă perspective reale de educație, de formare și de angajare în muncă. La punerea în aplicare a Noii agende pentru competențe în Europa le vom acorda prioritate tinerilor. Propunerile vor viza modernizarea sistemului de învățământ, îmbunătățirea calității stagiilor de ucenicie, îmbunătățirea în continuare a mobilității ucenicilor, precum și monitorizarea situației tinerilor pe piața forței de muncă după ce au absolvit cursurile universitare ori au încheiat cursurile de formare profesională. Consolidăm, de asemenea, Garanția pentru tineret ca instrument de investiție în tineri, în competențele lor și în primii lor pași în carieră 10 , precum și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor 11 . Aceasta va sprijini acțiunile statelor membre prin faptul că va pune accentul pe regiunile și pe tinerii care au cel mai mult nevoie de sprijin.

Vom lansa Corpul european de solidaritate până la sfârșitul anului 2016. Acesta va crea pentru tinerii sub 30 de ani oportunități de a contribui în mod activ la societate într-un spirit de solidaritate, dobândind în cadrul acestui proces noi competențe și experiențe, inclusiv competențe lingvistice.

Întreprinderile creează locuri de muncă prin inovare și prin realizarea de investiții adecvate în economiile noastre. Pornind de la succesul pe care l-a avut încă de la început Planul de investiții pentru Europa 12 , Comisia s-a angajat să dubleze atât durata, cât și capacitatea financiară a Fondului european pentru investiții strategice (FEIS). Colegiuitorii au convenit asupra fondului inițial într-un timp record de patru luni și jumătate, iar Comisia se bazează atât pe Parlamentul European, cât și pe Consiliu că vor ajunge la fel de rapid la un acord asupra prelungirii și consolidării acestuia, promovând astfel investițiile durabile. Inspirată de succesul FEIS, Comisia a prezentat, de asemenea, un Plan de investiții externe pentru Africa și vecinătatea UE, care să abordeze unele dintre cauzele profunde ale migrației și să favorizeze ocuparea forței de muncă și creșterea economică durabilă în aceste regiuni 13 .

Vom continua să facem eforturi pentru a institui un climat favorabil inovării în Europa, a contribui la crearea de noi sectoare industriale și de noi locuri de muncă, a aborda provocările societale și de mediu și a îmbunătăți viețile cetățenilor. Prin integrarea inovării în toate politicile Uniunii și prin direcționarea eficace a fondurilor noastre din domeniul cercetării și dezvoltării și a fondurilor structurale și de investiții, dorim ca Europa să devină lider în noile tehnologii și metode de afaceri, inclusiv prin specializare inteligentă.

Comisia va continua să depună eforturi în vederea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă. Economia circulară oferă un potențial semnificativ de inovare, creștere economică și creare de locuri de muncă. Comisia va întreprinde noi măsuri în vederea punerii în aplicare a Planului de acțiune privind economia circulară prin îmbunătățirea aspectelor economice și de calitate și a adoptării pe o scară mai largă a proceselor de reciclare și reutilizare a materialelor plastice în UE și prin reducerea scurgerilor de materialele plastice în mediu. De asemenea, vom prezenta o propunere legislativă privind cerințele minime de calitate aplicabile apei reutilizate și o revizuire a Directivei privind apa potabilă în urma evaluării REFIT și a inițiativei cetățenești europene „Dreptul la apă” (Right2Water). Vom elabora un cadru de monitorizare pentru a ne asigura că se înregistrează progrese în direcția realizării obiectivelor noastre ambițioase în privința economiei circulare și că acestea creează beneficii pentru mediu și pentru creșterea economică ce se potențează reciproc.

Semestrul european 2017 va continua să se axeze pe măsurile pe care statele membre trebuie să le întreprindă pentru a asigura realizarea de investiții și soliditatea finanțelor publice, precum și pentru a efectua o reformă structurală. În următoarea sa recomandare privind politica economică a zonei euro, Comisia va promova, de asemenea, o orientare bugetară pozitivă pentru zona euro, care să sprijine politica monetară a Băncii Centrale Europene. Pe baza analizei din rapoartele de țară ce vor fi adoptate în februarie, Comisia va elabora o nouă serie de recomandări specifice fiecărei țări, care vor fi propuse Consiliului în luna mai.

Vom monitoriza împreună cu Parlamentul European și cu Consiliul rezultatele propunerii noastre de revizuire a cadrului financiar multianual (2014-2020) 14 . Obiectivul nostru este ca bugetul să fie revizuit de așa manieră încât să consolideze sprijinul pentru prioritățile Uniunii și să fie mai în măsură să răspundă rapid la evenimente neprevăzute, fiind prevăzute reguli simplificate pentru beneficiari și un accent mai mare pe rezultate. Aceste măsuri vor fi urmate de o propunere cuprinzătoare pentru viitorul cadru, ulterior anului 2020, care va viza inclusiv resursele proprii. Această propunere se va întemeia pe inițiativa „Un buget al UE axat pe rezultate” și va reflecta viitoarele provocări și nevoi ale Uniunii pentru perioada de după 2020, identificate pe baza unei evaluări a politicilor și instrumentelor în materie de cheltuieli existente.

Comisia își va continua activitatea de simplificare și modernizare a politicii agricole comune și va efectua o consultare amplă pe această temă, pentru a maximiza contribuția politicii agricole comune la cele zece priorități ale Comisiei și la obiectivele de dezvoltare durabilă. Se va pune accentul pe anumite priorități în materie de politică pentru viitor, ținând cont de opinia Platformei REFIT și fără a aduce atingere propunerii Comisiei de revizuire a cadrului financiar multianual. În ceea ce privește poziția fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare, în lumina rezultatului lucrărilor în curs ale Grupului operativ privind piețele agricole și ale Forumului la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente, Comisia va avea în vedere întreprinderea de acțiuni suplimentare, dacă va fi necesar.

2.    O piață unică digitală conectată

O Europă care oferă pârghii pentru reușită cetățenilor și întreprinderilor sale. Tehnologiile și comunicațiile digitale pătrund în fiecare aspect al vieții, oferindu-ne noi oportunități în materie de creativitate, de desfășurare a unei activități economice și de ocupare a forței de muncă, evidențiind totodată și nevoia de încredere și de securitate informatică. Valorificarea pe deplin a potențialului de creștere suplimentară al unei piețe unice digitale conectate prin finalizarea punerii în aplicare a strategiei va rămâne una dintre prioritățile agendei pe 2017. Așa cum am anunțat în programul de lucru pe anul trecut, în următoarele câteva luni vom prezenta propunerile rămase, cum ar fi Pachetul REFIT privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), din care fac parte propuneri privind comerțul electronic, publicațiile electronice și cărțile electronice și inițiative referitoare la promovarea economiei bazate pe date, fiind abordate inclusiv barierele nejustificate din calea fluxului liber de date în Europa.

Vom acorda o atenție deosebită unei colaborări strânse cu colegiuitorii pentru a înregistra progrese rapide cu privire la propunerile prezentate deja. Printre acestea se numără propunerile privind contractele digitale 15 , dreptul de autor 16 , geoblocarea 17 , portabilitatea 18 , livrarea pachetelor 19 , serviciile mass-media audiovizuale 20 , telecomunicațiile 21 , utilizarea benzii de frecvențe de 700 MHz pentru serviciile mobile 22 și propunerea noastră recentă „Wi­Fi pentru Europa” (WiFi4EU) 23 . Conectivitatea este esențială, iar Comisia își va ține promisiunea de a elimina tarifele de roaming până la jumătatea anului 2017. Vom analiza progresele înregistrate în ceea ce privește finalizarea pieței unice digitale și vom identifica domeniile în care mai sunt nevoie eforturi din partea colegiuitorilor și orice alte propuneri necesare.

3.    O uniune energetică rezilientă, cu o politică privind schimbările climatice orientată spre viitor

O Europă care își asumă răspunderea de a-și ține promisiunile făcute. Ratificarea rapidă a Acordului de la Paris a demonstrat faptul că statele membre pot găsi un teren comun atunci când este clar că, acționând împreună, impactul Uniunii este mai mare decât cel al simplei însumări a acțiunilor individuale ale statelor membre, confirmând totodată rolul UE de lider la nivel mondial în ceea ce privește schimbările climatice. Acum, este necesar să ne onorăm angajamentele pe care ni le-am asumat, pentru ca modernizarea economiei noastre să devină realitate și să asigurăm, în același timp, o tranziție echitabilă din punct de vedere social. Punerea în aplicare a Acordului de la Paris și a Acordului internațional privind emisiile provenite de la aeronave (Organizația Aviației Civile Internaționale) este o prioritate în acest context.

După cum am anunțat deja, vom continua punerea în aplicare a Strategiei noastre privind uniunea energetică și vom prezenta, până la sfârșitul acestui an, un pachet cuprinzător ce vizează gestionarea modernizării economiei prin acordarea unui rol primordial eficienței energetice, urmărirea obiectivului ambițios ca UE să devină numărul unu mondial în domeniul energiilor din surse regenerabile și oferirea consumatorilor a unor condiții echitabile. Aceasta implică acțiuni legislative privind eficiența energetică, energia din surse regenerabile, inclusiv sustenabilitatea bioenergiei, organizarea pieței energiei electrice și normele în materie de guvernanță pentru uniunea energetică. O inițiativă ce vizează accelerarea inovării în materie de energie curată va sprijini cercetarea și preluarea pe piață a inovațiilor tehnologice necesare pentru eficiența energetică și pentru ca sursele regenerabile de energie să îndeplinească obiectivele privind decarbonizarea stabilite de Acordul de la Paris și obiectivele noastre pentru anul 2030. Toate propunerile legislative legate de uniunea energetică prezentate de către Comisie în 2015 și 2016 trebuie dezbătute în mod prioritar de către Parlament și Consiliu. Printre acestea se numără pachetul menționat mai sus, propunerile privind securitatea aprovizionării cu gaze 24 , schema UE de comercializare a certificatelor de emisii 25 și normele conexe privind partajarea eforturilor 26 și destinația terenurilor și silvicultura 27 .

De asemenea, vom întreprinde acțiuni pentru a transpune în practică Strategia noastră privind mobilitatea cu emisii scăzute prezentată în luna iulie, urmărind obiective precum sporirea eficienței transporturilor, răspunzând necesităților în materie de mobilitate ale persoanelor și ale bunurilor și promovând emisii mai scăzute, inclusiv o trecere treptată la vehicule cu emisii zero, ceea ce va consolida totodată competitivitatea industriei. În acest sens, într-o primă etapă vom prezenta revizuiri REFIT ale Regulamentelor privind autoturismele și vehiculele comerciale ușoare, propunând strategii care stabilesc standarde de emisii de dioxid de carbon zero și scăzute pentru perioada de după 2020, și ale Directivei privind vehiculele nepoluante, pentru a îmbunătăți stimulentele pentru achiziții și normele în materie. În aplicarea principiilor „utilizatorul plătește” și „poluatorul plătește”, intenționăm să propunem îmbunătățiri pentru acele state membre care aleg să utilizeze taxarea rutieră, inclusiv pentru interoperabilitatea serviciilor de taxare rutieră electronică.

4.    O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

O Europă care își aduce o contribuție importantă la ocuparea forței de muncă și la creșterea economică și care își apără industria. Libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor reprezintă baza puterii economice a Europei. Avem cea mai mare piață unică din lume, iar reformele prevăzute în Strategia privind piața unică vizează valorificarea întregului său potențial. În sinergie cu celelalte strategii ale noastre, se vor crea astfel condițiile adecvate pentru competitivitatea durabilă a economiei europene și pentru sprijinirea inovării, a digitalizării și a transformării industriale.

Măsurile viitoare, anunțate deja, se referă la ajutarea IMM-urilor și a întreprinderilor nou­înființate să se dezvolte, la elaborarea unui Pachet privind drepturile de proprietate intelectuală și a unui pachet privind serviciile, ce vizează eliminarea barierelor de pe piața serviciilor. Vom prezenta o inițiativă în materie de drept al societăților comerciale ce își propune facilitarea utilizării tehnologiilor digitale pe tot parcursul ciclului de viață al unei întreprinderi, precum și în materie de fuziuni și divizări transfrontaliere.

Anul viitor, Comisia va acționa în direcția consolidării pieței unice a mărfurilor, în special prin facilitarea recunoașterii reciproce și prin abordarea numărului tot mai mare de produse neconforme de pe piața UE prin intermediul revizuirilor REFIT ale legislației relevante. Acest lucru le va permite antreprenorilor să își ofere mai ușor produsele în alte state membre, furnizând totodată stimulente pentru încurajarea respectării reglementărilor și restabilind condiții de concurență echitabile, în beneficiul întreprinderilor și al cetățenilor. De asemenea, vom introduce o inițiativă privind evaluările coordonate ale tehnologiei medicale.

Pe baza Strategiei privind o mobilitate cu emisii scăzute, Comisia va aborda într-un mod integrat aspecte precum mobilitatea, conectivitatea și viitorul industriei autovehiculelor, care trebuie să facă față provocărilor de natură structurală și să recâștige încrederea cetățenilor în angajamentul său și în capacitatea sa de a gestiona problema emisiilor generate de autovehicule. Vom continua, în special, să întreprindem măsuri cu privire la cadrul de reglementare, la construirea de ecosisteme, la utilizarea eficientă a resurselor și la standardizare, pentru a facilita introducerea pe piață a unor vehicule conectate și autonome tot mai eficiente.

În ceea ce privește industria spațială, ca măsură luată în continuarea Planului de acțiune european în domeniul apărării și a Strategiei spațiale pentru Europa, Comisia va prezenta în 2017 o inițiativă care să asigure servicii de comunicații prin satelit fiabile, sigure și eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru autoritățile publice (GOVSATCOM – comunicații guvernamentale prin satelit), precum și măsuri de facilitare a penetrării pe piață a serviciilor și datelor spațiale.

Asigurarea respectării normelor privind piața unică este esențială pentru ca acestea să dea rezultate pe teren. În 2017, Comisia va prezenta, ca parte a unui proces mai amplu de asigurare a respectării legislației, propuneri de modernizare și de raționalizare a instrumentelor de soluționare a problemelor, inclusiv a rețelei SOLVIT, și va promova cunoașterea de către cetățeni și întreprinderi a drepturilor pe care le au. Printre instrumentele cu ajutorul cărora va face acest lucru se vor număra Instrumentul de informare privind piața unică și Portalul digital unic, pentru a sprijini întreprinderile și a le ajuta să desfășoare activități transfrontaliere în cadrul întregii piețe unice, ținând seama de o opinie a Platformei REFIT. Vor fi prezentate propuneri prin care autoritățile naționale din domeniul concurenței să fie și mai eficace în asigurarea respectării normelor care garantează un mediu concurențial pe piața unică.

În conformitate cu solicitarea Consiliului European de a se înregistra progrese rapide în asigurarea unui acces mai ușor la finanțare pentru întreprinderi, precum și de a sprijini investițiile în economia reală, Comisia va prezenta o evaluare la jumătatea perioadei a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital, care va identifica obstacolele rămase și orice măsuri suplimentare necesare. Vom propune un produs simplu, eficient și competitiv de pensie personală la nivelul UE, ce vizează reducerea barierelor din calea prestării de servicii de pensii la nivel transfrontalier și o mai mare concurență între furnizorii de pensii, o revizuire REFIT a Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR), o strategie privind finanțarea durabilă, măsuri de facilitare a finanțării societăților active în sectoarele legate de infrastructură (infrastructure corporates) și un plan de acțiune privind serviciile financiare cu amănuntul, pentru a elimina barierele naționale care îi împiedică pe consumatori să obțină ofertele cele mai avantajoase, un evantai cât mai larg de opțiuni și prețuri și să beneficieze de pe urma noilor tehnologii financiare. De asemenea, Comisia va asigura întreprinderea de măsuri ca urmare a cererii de contribuții privind impactul cumulativ al legislației financiare, ținând seama și de opinia Platformei REFIT privind cerințele de raportare. În plus, vom prezenta celelalte propuneri anunțate deja, inclusiv acte legislative privind restructurarea întreprinderilor și a doua șansă, astfel încât, atunci când întreprinderile eșuează, acestea să fie lichidate în mod corect și eficient, iar antreprenorii să aibă șansa unui nou început.

Un mediu fiscal solid trebuie să fie simplu și eficient pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere și să garanteze, în același timp, faptul că acestea plătesc impozite în mod echitabil și efectiv în locul în care obțin efectiv profiturile. În paralel cu prezentul program de lucru, Comisia relansează baza fiscală consolidată comună a societăților, care comportă ca o primă etapă o bază fiscală comună obligatorie 28 . Comisia prezintă, de asemenea, măsuri suplimentare de combatere a fraudei și a evaziunii fiscale, inclusiv prin intermediul țărilor terțe 29 . Ținând seama de consultarea în curs, măsurile suplimentare din domeniul transparenței fiscale pentru anul următor ar putea include o propunere de sporire a monitorizării promotorilor și facilitatorilor sistemelor de planificare fiscală agresivă. O componentă esențială a Strategiei externe pentru impozitarea eficace o va reprezenta conlucrarea dintre Comisie și statele membre în vederea finalizării unei liste a UE a jurisdicțiilor din țările terțe care nu respectă standardele internaționale în materie de bună guvernanță fiscală și nu pun în aplicare acordurile internaționale relevante privind cele mai bune practici de combatere a transferului profiturilor și a erodării bazei impozabile.

În fiecare an, fraudele transfrontaliere privind TVA-ul înseamnă pentru contribuabilii din statele noastre membre pierderi de aproximativ 50 de miliarde EUR. În același timp, pentru întreprinderile mici, sarcina administrativă a îndeplinirii obligațiilor în materie de TVA este oneroasă, iar inovațiile tehnice implică noi dificultăți în ceea ce privește colectarea eficace a impozitelor. Prin urmare, Comisia va propune măsuri de punere în aplicare a Planului de acțiune privind TVA-ul, de simplificare a TVA-ului pentru întreprinderile mai mici și de instituire a bazelor unui regim definitiv privind TVA-ul la nivelul întregii Europe care să fie modern, mai eficient, favorabil activităților economice și invulnerabil la fraude, ținând cont de opiniile Platformei REFIT. Un element-cheie al acestei reforme îl reprezintă o abordare mai eficace și mai proporțională cu privire la ratele TVA-ului.

5.    O uniune economică și monetară mai aprofundată și mai echitabilă

O Europă care ne protejează economiile și care asigură condiții de concurență echitabile pentru lucrători și întreprinderi. Fiind o monedă recunoscută la nivel mondial, euro reprezintă o sursă de beneficii economice uriașe, care adesea trec neobservate. Țările din zona euro au economisit anul acesta 50 de miliarde EUR în ceea ce privește ratele dobânzii pentru datoriile lor, ca urmare a ratelor scăzute ale dobânzilor și a politicii monetare a Băncii Centrale Europene. Comisia sprijină obiectivele ambițioase și foile de parcurs prezentate în Raportul celor cinci președinți privind finalizarea uniunii economice și monetare (UEM).

Cartea albă privind viitorul Europei, care stabilește măsuri referitoare la modul de reformare a unei UE cu 27 de state membre la 60 de ani de la Tratatele de la Roma, va aborda, de asemenea, viitorul UEM, pentru a pregăti etapa a doua a aprofundării UEM în noul context politic și democratic, care include o revizuire orientată spre stabilitate a Pactului de stabilitate și de creștere și măsuri întreprinse în baza articolului 16 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare (încorporând elementele de fond ale acestui tratat în cadrul juridic al Uniunii Europene). Vom revizui, de asemenea, Sistemul european de supraveghere financiară (SESF) pentru a consolida eficacitatea și eficiența supravegherii atât la nivel macroprudențial, cât și microprudențial. Ar trebui accelerată adoptarea propunerii privind o reprezentare unificată a zonei euro în cadrul Fondului Monetar Internațional 30 .

Finalizarea uniunii bancare și, în acest context, ajungerea la un acord cu privire la Propunerea privind un sistem european de asigurare a depozitelor 31 rămân o prioritate. De asemenea, în lumina evoluțiilor celor mai recente de la nivel internațional, Comisia va revizui unele părți ale legislației bancare și va propune modificări punctuale ale Regulamentului și Directivei privind cerințele de capital, precum și ale Directivei privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare, pentru ca băncile să devină și mai reziliente, simplificând, în același timp, normele pentru băncile cu un model economic mai puțin complex, promovând investițiile în special în IMM-uri și consolidând măsurile existente de reducere a riscurilor, în special prin punerea în aplicare a standardelor globale privind capacitatea totală de absorbție a pierderilor pentru băncile de importanță sistemică. Este esențială accelerarea obținerii de progrese privind realizarea uniunii piețelor de capital, pentru a promova un nivel mai mare de partajare a riscurilor de către sectorul privat în cadrul UEM. Trebuie accelerată adoptarea propunerilor deja prezentate privind securitizarea 32 și prospectul 33 .

Comisia și-a asumat angajamentul de a promova convergența socială în sens ascendent și de a consolida dimensiunea socială a integrării europene. Pe baza dovezilor strânse în urma consultării publice din acest an, vom propune un pilon european al drepturilor sociale, care să stabilească principiile unei Uniuni întemeiate pe echitate socială. Acest pilon va institui un cadru de principii ce vizează crearea unor condiții de concurență echitabile în cadrul unei economii sociale de piață europene. Se vor oferi astfel orientări de politică privind realizarea unor piețe ale forței de muncă echitabile și dinamice, în care toată lumea are oportunitatea de a-și valorifica talentul, și privind sisteme de securitate socială care funcționează bine și care sunt durabile, reflectând schimbările rapide care au loc în ziua de azi. Pilonul va fi însoțit de inițiative conexe, cum ar fi inițiativele de abordare a provocărilor legate de echilibrul dintre viața profesională și cea privată cu care se confruntă familiile care muncesc.

6.    Comerț: un acord de liber schimb cu SUA care să fie rezonabil și echilibrat

O Europă deschisă, care efectuează schimburi comerciale cu partenerii săi, consolidându-și, în același timp, instrumentele de apărare. În economia globală de azi, comerțul este esențial pentru a avea creștere economică și competitivitate și a crea locuri de muncă. Comerțul înseamnă noi locuri de muncă - fiecare miliard de euro care este obținut din exporturi duce la crearea a 14 000 de noi locuri de muncă în întreaga UE. Peste 30 de milioane de locuri de muncă, și anume 1 din 7 locuri de muncă din UE, depind în prezent de exporturile către restul lumii. Din acest motiv, UE își menține angajamentul față de un sistem comercial deschis, bazat pe norme.

Pe baza succesului rețelei de acorduri de liber schimb ale Uniunii, Comisia va continua negocierile cu SUA, Japonia, Mercosur, Mexic, Tunisia și țările ASEAN. Vom solicita noi mandate de deschidere a negocierilor cu Turcia, Australia, Noua Zeelandă și Chile. Ne vom continua activitatea în cadrul OMC, inclusiv privind acordurile plurilaterale, precum și în vederea ratificării rapide a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) cu Canada.

Ne-am asumat, de asemenea, angajamentul de a asigura menținerea echității comerțului, prin actualizarea și modernizarea instrumentelor de apărare comercială ale Europei, pentru a garanta faptul că acestea sunt pe deplin viabile în ciuda noilor provocări economice, ca de exemplu supracapacitatea și schimbarea realităților juridice, cum ar fi expirarea anumitor dispoziții ale protocoalelor de aderare la OMC. Consiliul trebuie acum să pună capăt de urgență blocajului privind propunerea noastră din 2013 de modernizare a instrumentelor de apărare comercială, ce include o reformă a regulii taxei celei mai mici 34 . Consiliul European a făcut apel la 21 octombrie 2016 la toate părțile implicate să ajungă la un acord urgent și echilibrat cu privire la poziția Consiliului referitoare la modernizarea cuprinzătoare a tuturor instrumentelor de apărare comercială până la sfârșitul anului 2016.

Având în vedere valorile comune ale UE și ale Statelor Unite, precum și importanța strategică, politică și economică a relației transatlantice, Comisia este gata să încheie un acord de parteneriat pentru comerț și investiții (TTIP) ambițios, echilibrat și care să prevadă standarde înalte. Având în vedere faptul că în curând vor avea loc alegeri în SUA și deci, în mod inevitabil, ritmul negocierilor va încetini, ambele părți vor încerca să consolideze progresele înregistrate deja. Comisia este gata să angajeze discuții cu noua administrație a SUA cât mai curând posibil, în baza mandatului acordat, care a fost reconfirmat de Consiliul European la 21 octombrie 2016 35 .

De asemenea, Comisia va avea un rol de lider în punerea în aplicare a Forumului global privind supracapacitatea siderurgică, sub auspiciile G20.

7.    Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă

O Europă care apără și păstrează valorile noastre: libertatea, democrația și statul de drept. Securitatea la granițele noastre și în interiorul acestora reprezintă un motiv de preocupare comun și esențial, date fiind actualele amenințări cu care se confruntă Europa. Amenințarea teroristă nu a fost niciodată resimțită pe scară atât de largă în Europa ca acum. Intenționăm să dăm curs Agendei de securitate a UE prin acțiuni care să pregătească realizarea unei uniuni a securității și să întărim controalele la frontiere. Aceste acțiuni vor include instituirea unui sistem al UE de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), astfel încât să se efectueze o verificare automatizată a resortisanților țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză care intenționează să călătorească în spațiul Schengen. Acest sistem va completa sistemul de intrare-ieșire pentru resortisanții țărilor terțe propus deja de Comisie 36 și asupra căruia ar trebui să se ajungă rapid la un acord 37 , așa cum este și cazul propunerii noastre privind controalele sistematice ale resortisanților UE care traversează frontierele externe ale UE. Vom prezenta, de asemenea, îmbunătățiri ale Sistemului de informații Schengen și vom asigura o mai mare interoperabilitate între sistemele existente și viitoare de asigurare a respectării legislației și de gestionare a frontierelor, pe baza activității în curs a Grupului la nivel înalt privind sistemele de informații și interoperabilitatea. Vom prezenta, de asemenea, o inițiativă privind accesul la probele electronice, având în vedere importanța tot mai mare a acestora în asigurarea efectuării unor anchete și urmăriri penale eficace pentru combaterea infracțiunilor grave și a terorismului.

În următoarele luni, Comisia va continua punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE privind combaterea finanțării terorismului, prin prezentarea de propuneri privind armonizarea sancțiunilor pentru prevenirea spălării banilor, a mișcărilor de numerar ilicite, a comerțului ilicit cu bunuri culturale și pentru înghețarea și confiscarea activelor aparținând infractorilor. Întreprindem, de asemenea, acțiuni în vederea consolidării rolului Europol și, în special, a dotării cu resurse a Centrului european de combatere a terorismului. Vom prezenta lunar un raport cu privire la progresele înregistrate în direcția realizării unei uniuni a securității 38 și vom colabora cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a conveni în timp util cu privire la măsurile-cheie de combatere a utilizării abuzive a armelor de foc și de incriminare a comportamentelor teroriste, inclusiv a călătoriilor luptătorilor teroriști străini.

Dreptul la securitate nu poate în niciun caz compromite respectarea altor drepturi fundamentale, inclusiv a dreptului la protecția datelor cu caracter personal. Regulamentul european privind protecția datelor 39 se va aplica începând cu 2018, iar Comisia se va asigura că același nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal se aplică și de către instituțiile, organele, agențiile și oficiile europene. În același spirit, Comisia va examina, de asemenea, noi decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecție a schimburilor de date cu caracter personal cu țările terțe, pentru a asigura standarde înalte atunci când datele cu caracter personal sunt transferate către țări terțe. Vom prezenta o revizuire REFIT a Directivei asupra confidențialității electronice, pentru a o actualiza în lumina celor mai recente evoluții tehnologice și ținând seama de opinia Platformei REFIT. Vom evalua, de asemenea, oportunitatea întreprinderii de acțiuni orizontale sau a unor noi acțiuni sectoriale la nivelul UE pentru a-i proteja pe cei care denunță practicile ilegale.

Vom continua să întreprindem măsuri în direcția aderării Uniunii la Convenția europeană a drepturilor omului, ținând seama pe deplin de hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Întrucât sistemele de justiție independente și eficace sprijină creșterea economică și respectarea drepturilor fundamentale, vom continua să conlucrăm cu Parlamentul European și cu statele membre în vederea promovării și apărării statului de drept.

8.    Către o nouă politică privind migrația

O Europă care ne protejează frontierele și pune în aplicare o politică responsabilă în materie de migrație. Gestionarea fluxurilor de migrație, garantând, în același timp, faptul că cei care caută un refugiu găsesc întotdeauna un adăpost în Europa rămâne o provocare zilnică. În cursul ultimului an, Comisia a accelerat colaborarea cu Parlamentul European, cu Consiliul și cu statele membre în temeiul Agendei europene privind migrația, pentru a permite un răspuns coordonat rapid la criza refugiaților și pentru a stabili un cadru pe termen lung bazat pe solidaritate și responsabilitate.

Hotărârea UE de a aborda impactul crizei a dus la o implicare zilnică pe teren fără precedent. Comisia, agențiile UE și statele membre au acționat împreună pentru a salva vieți pe mare și a sprijini statele membre din prima linie. Peste 15 miliarde EUR din bugetul UE au fost alocate răspunsului UE la criza refugiaților. Declarația UE-Turcia se dovedește a fi un pas decisiv pentru a opri introducerea ilegală de migranți, a pune ordine în fluxurile de migranți și a preveni pierderea de vieți omenești. În 2017, Comisia va continua să depună eforturi susținute pentru a oferi un sprijin direct refugiaților și a asigura integrarea acestora în comunități-gazdă din Europa și din țările terțe, pentru a îmbunătăți gestionarea migrației în zonele de frontieră cele mai expuse, a combate introducerea ilegală de migranți și traficul acestora, în special al minorilor neînsoțiți, precum și pentru returnarea migranților în situație neregulamentară.

Într-un spațiu de liberă circulație internă, frontierele noastre externe sunt, mai mult decât niciodată, o chestiune de responsabilitate comună. Au fost luate măsuri pentru ca spațiul Schengen de liberă circulație a persoanelor să revină la normalitate. În mai puțin de un an, UE a creat un sistem permanent de asigurare a protecției frontierelor și de prevenire și remediere a deficiențelor de la nivelul controalelor persoanelor care intră în UE, prin faptul că a instituit o poliție de frontieră și o gardă de coastă la nivel european, care acum este operațională.

Pentru a avea în permanență capacitatea de a gestiona migrația într-un mod credibil și durabil este necesară instituirea unei game complete de instrumente privind migrația. Toate componentele necesare în acest sens fac acum obiectul dezbaterii Parlamentului European și Consiliului. Adoptarea rapidă a propunerilor-cheie, cum ar fi reforma normelor de la Dublin pentru un sistem european comun de azil 40 , transformarea    Biroului European de Sprijin pentru Azil într-o veritabilă Agenție a UE pentru azil 41 , consolidarea Eurodac 42 , noul cadru privind relocarea 43 , precum și măsurile de gestionare adecvată a migrației legale 44 , este esențială pentru abordarea cuprinzătoare și coerentă de care are nevoie Uniunea Europeană pentru a gestiona provocarea reprezentată de migrație.

Pornind de la primele rezultate ale recentului Cadru de parteneriat cu țările terțe bazat pe Agenda europeană privind migrația 45 , instituțiile UE și statele membre trebuie să întreprindă noi acțiuni prin care să se garanteze faptul că aspectele legate de migrație sunt în centrul relațiilor cu toate țările partenere cheie de origine și de tranzit și, totodată, o condiție a calității acestor relații. Țările de origine și de tranzit au început să participe la o cooperare mai strânsă privind prevenirea migrației neregulamentare și returnarea. Va trebui, de asemenea, să instituim căi legale eficace de intrare în Uniune, fie că este vorba de migrație legală sau de relocare.

Anul viitor, vom analiza acțiunile întreprinse în diferitele domenii ale strategiei, pentru a oferi o evaluare cuprinzătoare a progreselor realizate în direcția unei gestionări mai eficace și mai durabile a migrației, și vom identifica domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare.

9.     Un actor mai puternic pe plan mondial

O Europă care protejează ne și apără interesele dincolo de frontierele noastre. Europa este o putere necoercitivă de importanță mondială. Prin Strategia sa globală și prin politica europeană de vecinătate revizuită, UE va continua să mobilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a-și sprijini partenerii să efectueze o stabilizare economică și politică și să întreprindă reforme, precum și să-și consolideze reziliența. Comisia va continua să creeze o stabilitate și prosperitate comună pentru UE și țările candidate prin politica sa de extindere.

Cu toate acestea, într-o lume tot mai conflictuală, a exercita o putere necoercitivă nu este suficient. Prin urmare, Comisia va prezenta spre sfârșitul acestui an un Plan de acțiune european în domeniul apărării, în cadrul căruia se va analiza modul în care politicile și instrumentele UE pot asigura faptul că baza industrială și baza de competențe vor putea furniza capacitățile de apărare identificate, având în vedere actualele și viitoarele provocări în materie de securitate. Apoi, Comisia va propune crearea unui Fond european de apărare, care să impulsioneze cercetarea și inovarea și să contribuie la consolidarea bazei tehnologice și industriale europene în materie de apărare și să stimuleze în continuare dezvoltarea unor capacități de apărare esențiale. În plus, vor fi propuse măsuri suplimentare în domeniul achizițiilor publice în materie de apărare.

Propunerea prezentată de Comisie de modificare a instrumentului care contribuie la stabilitate și la pace are drept obiectiv abordarea lacunelor în ceea ce privește capacitatea Uniunii Europene de a sprijini țările partenere să prevină și să gestioneze crizele prin forțe proprii, în special prin consolidarea capacităților în sprijinul securității și al dezvoltării. Având în vedere amenințările imediate la adresa stabilității și a păcii și, prin urmare, a dezvoltării într-o serie de țări partenere cheie, este important ca Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid această propunere.

Uniunea Europeană va continua să depună eforturi în vederea soluționării conflictelor și crizelor actuale din vecinătatea sa, precum și din alte părți ale lumii, și va contribui la eforturile în curs depuse în acest sens de Organizația Națiunilor Unite și de alți actori internaționali. Comisia și Înaltul Reprezentant vor adopta o Strategie a UE pentru Siria, care va stabili modul în care Europa poate continua să furnizeze sprijin umanitar și să contribuie la tranziție, stabilizare și reconstrucție politică, în vederea reconstruirii unei națiuni siriene pașnice și a unei societăți civile pluraliste și tolerante în Siria.

Africa va rămâne unul dintre partenerii strategici cheie ai UE, iar recenta criză a refugiaților a evidențiat încă o dată cât de important este să se investească în relații durabile și solide cu țările africane, într-un spirit de responsabilitate comună. Cadrul de parteneriat și finanțarea specifică furnizată de Fondul fiduciar de urgență al UE pentru Africa și de noul Plan european de investiții externe (PIE) 46  reflectă angajamentul nostru de a conlucra strâns cu partenerii noștri africani și de a face față împreună provocărilor noastre globale. În pregătirea celei de a 5-a Reuniuni la nivel înalt UE-Africa, care va avea loc la sfârșitul anului 2017, vom propune o nouă abordare, care ar trebui să definească obiectivele și prioritățile strategice ale UE în relațiile sale cu Africa. Aceasta ar contribui, de asemenea, la pilonul african al cadrului post­Cotonou, pe care Comisia îl va prezenta în curând, și ar trebui, de asemenea, să sublinieze importanța crucială a relațiilor noastre comerciale cu partenerii africani.

După cum s-a anunțat deja, Comisia va propune, de asemenea, reînnoirea Consensului european privind dezvoltarea, aliniind politica noastră în materie de dezvoltare la Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă și asigurând faptul că aceasta își îndeplinește pe deplin rolul în punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

10. O Uniune a schimbărilor democratice

O Europă care își asumă responsabilitatea, ascultă și obține rezultate. Acum este mai urgent ca niciodată să se realizeze obiectivul unei Uniuni a schimbărilor democratice, care este cea mai cuprinzătoare dintre cele 10 priorități ale Comisiei. În acest moment critic, viitorul Uniunii noastre va depinde de măsura în care le oferim europenilor certitudinea că, împreună, îi putem proteja, le putem oferi pârghii pentru reușită și îi putem apăra, precum și de măsura în care reușim să construim perspective de viitor pozitive și durabile pentru aceștia.

Îmbunătățirea legiferării, asumarea răspunderii și transparența continuă să reprezinte principalele linii de acțiune ale actualei Comisii și, pentru a putea recâștiga încrederea cetățenilor noștri, toate instituțiile UE trebuie să aplice aceste principii în mod consecvent și hotărât. Comisia va colabora îndeaproape cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare este pus în aplicare și aplicat pe deplin și va demara, de asemenea, negocieri constructive cu ambele instituții privind propunerea sa recentă de registru de transparență obligatoriu, care să includă Parlamentul European, Consiliul și Comisia. De asemenea, Comisia va propune modificări la acordul-cadru cu Parlamentul European, pentru a se asigura că membrii Comisiei pot candida la alegerile pentru Parlamentul European.

Comisia va propune acte legislative prin care să fie aliniate actele în vigoare cu dispozițiile tratatului privind actele delegate și de punere în aplicare, eliminând astfel treptat procedura de reglementare cu control. De asemenea, vom evalua legitimitatea democratică a procedurilor existente de adoptare a actelor delegate și de punere în aplicare și vom examina opțiunile de modificare a procedurilor existente pentru adoptarea anumitor acte secundare.

Pentru a asigura faptul că instrumentele legislative ale UE au efectul dorit, Comisia intenționează să își intensifice eforturile privind aplicarea, punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației UE. Printre acțiunile prevăzute în acest sens se numără pachetul de măsuri ce vizează îmbunătățirea asigurării respectării normelor privind piața unică, iar în domeniul mediului o propunere REFIT de simplificare a raportării în materie de mediu în urma recentei verificări a adecvării, precum și măsuri de facilitare a accesului la justiție și de asigurare a respectării legislației în materie de mediu în statele membre.

III.    Accelerarea obținerii de rezultate de către cele trei instituții în ceea ce privește cele 10 priorități

Agenda noastră, lansată de discursul președintelui privind Starea Uniunii din 14 septembrie 2016 47 , nu numai că reflectă ceea ce am auzit de la cetățeni că ar dori să realizeze UE, dialogurile noastre cu membrii Parlamentului European, care sunt aleși direct 48 , și cu Consiliul, în care sunt reprezentate toate guvernele naționale 49 , precum și contribuțiile Comitetului Economic și Social European 50 și ale Comitetului Regiunilor 51 , dar este și aliniată pe deplin la prioritățile identificate de către cei 27 de șefi de stat sau de guvern la Bratislava 52 .

Pentru anul care urmează, actuala Comisie și-a propus să se axeze asupra rezultatelor, însă nu poate atinge acest obiectiv singură. În urma dialogului constructiv pe care l-am avut cu Parlamentul European și cu Consiliul înainte de prezentarea acestui program de lucru, s-a cristalizat o viziune comună cu privire la prioritățile pe care este nevoie să le abordăm în perioada următoare, în conformitate cu noul Acord interinstituțional privind o mai bună legiferare 53 . Comisia consideră acest acord ca fiind un angajament comun de a pune accentul pe aspectele importante și urgente, depunând totodată eforturi ca actele legislative propuse să fie simple, bazate pe dovezi, previzibile, proporționale și să le ofere beneficii maxime cetățenilor și întreprinderilor.

Prin urmare, așteptăm cu interes colaborarea noastră din următoarele săptămâni cu Parlamentul European și cu Consiliul în vederea ajungerii la un acord între cei trei președinți cu privire la o declarație comună care să stabilească obiectivele și prioritățile generale pentru anul 2017 și să identifice propunerile cărora merită să li se acorde prioritate în cadrul procesului legislativ. Acesta este un nou angajament comun în cadrul Acordului interinstituțional 54 . Prezentul program de lucru oferă o bază pentru acest proces de reflecție comună și evidențiază propunerile deja prezentate 55 în privința cărora Comisia consideră că este cel mai important să se realizeze progrese rapide, astfel încât Uniunea să poată transforma propunerile în acțiuni concrete și să obțină rezultate acolo unde acestea sunt cel mai necesare.

(1)

Anexa I.

(2)

Anexa II.

(3)

 Cu excepția declarației de TVA standard, cu privire la care o propunere anterioară a Comisiei a trebuit retrasă anul acesta din cauza lipsei de sprijin din partea Consiliului în procedura legislativă. Printre exemplele de acțiuni subsecvente ale Comisiei incluse în prezentul program de lucru se numără: propunerile de modificare a legislației UE privind confidențialitatea electronică și TVA-ul (a se vedea anexa I) și o propunere de act de punere în aplicare prezentată în temeiul Directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (a se vedea anexa II).

(4)

Anexa V.

(5)

 Anexa IV.

(6)

Decizia Comisiei din 25.11.2014 privind publicarea informațiilor referitoare la reuniunile dintre membrii Comisiei și organizații sau persoane care desfășoară activități independente [C(2014) 9051 final] și Decizia Comisiei din 25.11.2014 privind publicarea informațiilor referitoare la reuniunile dintre directorii generali ai Comisiei și organizații sau persoane care desfășoară activități independente [C(2014) 9048 final].

(7)

COM(2016) 627 final.

(8)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_ro.pdf.

(9)

În acest context, în 2017 Comisia își va concentra activitatea de comunicare asupra priorităților Comisiei, pe baza acțiunii de comunicare instituțională în 2017-2018 din cadrul financiar multianual 2014-2020 [C(2016) 6838 din 25.10.2016].

(10)

COM(2016) 646 final.

(11)

Pentru a sprijini în continuare punerea în aplicare pe teren, am propus recent suplimentarea cu 2 miliarde EUR a finanțării actuale pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor pentru perioada 2017­2020.

(12)

După cum s-a menționat mai sus, în doar un an, Fondul european pentru investiții strategice a fost activat în 27 de state membre și a generat investiții în valoare de 138 de miliarde EUR, inclusiv finanțare nouă pentru circa 300 000 de întreprinderi mici și mijlocii.

(13)

COM(2016) 581 final.

(14)

COM(2016) 603 final.

(15)

COM(2015) 634 final, COM(2015) 635 final/2.

(16)

COM(2016) 593 final, COM(2016) 594 final, COM(2016) 595 final, COM(2016) 596 final.

(17)

COM(2016) 289 final.

(18)

COM(2015) 627 final.

(19)

COM(2016) 285 final.

(20)

COM(2016) 287 final.

(21)

COM(2016) 590 final, COM(2016) 591 final.

(22)

COM(2016) 43 final.

(23)

COM(2016) 589 final.

(24)

COM(2016) 52 final și COM(2016) 53 final/2.

(25)

COM(2015) 337 final/2.

(26)

COM(2016) 482 final/2.

(27)

COM(2016) 479 final.

(28)

COM(2016) 683 și COM(2016) 685.

(29)

COM(2016) 686 și COM(2016) 687.

(30)

COM(2015) 603 final.

(31)

COM(2015) 586 final/2.

(32)

COM(2015) 472 final/2.

(33)

COM(2015) 583 final.

(34)

COM(2013) 192 final.

(35)

Concluziile Consiliului European – Bruxelles, 20-21.10.2016, punctul 14: „ …De asemenea, invită Comisia să continue negocierile cu autoritățile din SUA pentru a putea prezenta un acord de liber schimb ambițios, echilibrat și cuprinzător.”.

(36)

COM(2016) 194 final și COM(2016) 196 final.

(37)

COM(2015) 670 final.

(38)

Primul raport al Comisiei privind progresele înregistrate către o uniune a securității efectivă și autentică a fost adoptat la 12 octombrie 2016 – COM(2016) 670 final.

(39)

Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), JO L 119 din 4.5.2016.

(40)

COM(2016) 270 final/2.

(41)

COM(2016) 271 final.

(42)

COM(2016) 272 final/2.

(43)

COM(2016) 468 final.

(44)

COM(2016) 378 final.

(45)

COM(2016) 385 final.

(46)

 COM(2016) 581 final.

(47)

  http://ec.europa.eu/priorities/state-union-2016_ro . A se vedea, de asemenea, scrisoarea de intenție semnată de către președinte și prim-vicepreședinte și adresată președinților Parlamentului European și Consiliului. Pe această bază, prim-vicepreședintele a discutat cu Consiliul Afaceri Generale, la 20 septembrie, iar Comisia s-a întâlnit cu Conferința președinților de comisie la 3 și 4 octombrie.

(48)

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2016-0312+0+DOC+XML+V0//RO

(49)

Scrisoarea din 4 octombrie a președintelui Consiliului Afaceri Generale adresată președintelui și prim-vicepreședintelui Comisiei.

(50)

  http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/eesc_contribution-to-ec--2017-workprogramme_en.pdf

(51)

  https://toad.cor.europa.eu/corwipdetail.aspx?folderpath=RESOL-VI/010&id=24254  

(52)

  http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/09/16-bratislava-declaration-and-roadmap/

(53)

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ro/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2016:123:FULL&from=RO

(54)

Punctul 7 din Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare.

(55)

 Anexa III.


Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2017

Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


Anexa I: Noi inițiative

Nr.

Titlu

Descriere 1  

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1.

Inițiativa privind tinerii

Inițiativa include o propunere privind crearea unui Corp european de solidaritate (propunere legislativă/fără caracter legislativ) și măsuri prioritare în vederea punerii în aplicare a aspectelor referitoare la tineret din cadrul Agendei pentru competențe, inclusiv un cadru de calitate pentru ucenicii și o propunere privind o mai mare mobilitate a ucenicilor (propunere legislativă); modernizarea școlilor și a învățământului superior [propunere fără caracter legislativ; trimestrul 2 (Q2)/2017]; precum și o propunere privind o mai bună urmărire a parcursului profesional al absolvenților și tinerilor care au urmat învățământul profesional și tehnic [propunere fără caracter legislativ; trimestrul 2 (Q2)/2017].

2.

Punerea în aplicare a Planului de acțiune privind economia circulară

Acesta include o strategie privind utilizarea, reutilizarea și reciclarea materialelor plastice [fără caracter legislativ; trimestrul 4 (Q4)/2017]; măsuri privind apa: o Propunere de regulament privind cerințele minime de calitate aplicabile apei reutilizate [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 192 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]; o revizuire REFIT a Directivei privind apa potabilă [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 192 alineatul (1) din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017]; o inițiativă menită să abordeze dificultățile de ordin juridic, tehnic sau practic la interfața dintre legislația în domeniul substanțelor chimice, produselor și deșeurilor [fără caracter legislativ; trimestrul 4 (Q4)/2017]; și un cadru de monitorizare pentru economia circulară [fără caracter legislativ; trimestrul 3 (Q3)/2017].

3.

Cadrul financiar de după 2020

O propunere cuprinzătoare pentru următorul cadru financiar multianual, inclusiv privind resursele proprii (propunere legislativă/fără caracter legislativ; articolul 312 din TFUE). 

O piață unică digitală conectată

4.

Punerea în aplicare a Strategiei privind piața unică digitală

Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a Strategiei privind piața unică digitală.

O uniune a energiei rezilientă, însoțită de o politică privind schimbările climatice orientată spre viitor

5.

Punerea în aplicare a Strategiei privind Uniunea energetică: călătorii și mobilitate cu emisii scăzute

Revizuiri REFIT ale mai multor acte legislative cheie, evidențiate în Planul de acțiune privind mobilitatea cu emisii scăzute: strategii pentru perioada de după 2020 privind automobilele/furgonetele și privind camioanele, autobuzele și autocarele [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 2 (Q2)/2017]; Directiva privind vehiculele nepoluante [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 192 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]; și Directivele privind Eurovigneta și Serviciul european de taxare rutieră electronică (EETS) [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]. Această inițiativă include punerea în aplicare a Acordului internațional privind emisiile provenite de la aeronave (OACI) [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 192 din TFUE; trimestrul 1 (Q1)/2017].

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

6.

Punerea în aplicare a Strategiei privind piața unică

Măsurile ce vor fi luate vor include o revizuire REFIT a legislației privind mărfurile [propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 43/114/207 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017], o inițiativă în materie de drept al societăților comerciale pentru facilitarea utilizării tehnologiilor digitale pe tot parcursul ciclului de viață al unei societăți și în cazul fuziunilor și divizărilor transfrontaliere [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 3-4 (Q3-4)/2017], o inițiativă privind evaluările tehnologiilor medicale coordonate [propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 4 (Q4)/2017] și măsuri pentru o mai bună asigurare a respectării normelor privind piața unică în cadrul unui pachet mai larg de măsuri de asigurare a respectării legislației, care include propuneri privind un portal digital unic [propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 114 din TFUE; trimestrul 1 (Q1)/2017] și privind un instrument de informare privind piața unică [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 1 (Q1)/2017], modernizarea SOLVIT [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017] și crearea unui cadru care să permită autorităților naționale în domeniul concurenței să asigure cu mai multă eficacitate respectarea legislației în domeniu [propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 2 (Q2)/2017]. 

7.

O impozitare mai echitabilă a întreprinderilor

Inițiativa include punerea în aplicare a Planului de acțiune în materie de TVA prin propuneri REFIT privind un sistem de TVA definitiv și privind cotele de TVA [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 113 din TFUE; trimestrul 3 (Q3)/2017], o mai bună cooperare administrativă și un pachet de măsuri de simplificare care să reducă sarcina ce revine întreprinderilor și administrațiilor fiscale [propunere legislativă, care include o evaluare a impactului; articolul 113 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017]; o propunere privind o listă UE a jurisdicțiilor țărilor terțe care nu respectă standardele de bună guvernanță fiscală [propunere fără caracter legislativ; trimestrul 3 (Q3)/2017]; și punerea în aplicare în legislația UE a Acordului internațional privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) (propunere legislativă/fără caracter legislativ, care include o evaluare a impactului; trimestrul 2 (Q2)/2017).

8.

Punerea în aplicare a Strategiei spațiale pentru Europa

Propuneri legislative privind serviciile de comunicații guvernamentale prin satelit [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 189 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017] și măsuri de facilitare a pătrunderii pe piață a serviciilor și datelor spațiale (propunere legislativă/fără caracter legislativ).

9.

Punerea în aplicare a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital

O evaluare la jumătatea perioadei [fără caracter legislativ; trimestrul 2 (Q2)/2017] va trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a uniunii piețelor de capital și va identifica eventualele măsuri suplimentare necesare pentru a îmbunătăți finanțarea economiei. Noile măsuri vor include un cadru pentru un produs UE de pensii private [propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 114 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]; o revizuire REFIT a Regulamentului privind infrastructura pieței europene (EMIR) [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 114 din TFUE; trimestrul 1 (Q1)/2017]; un Plan de acțiune privind serviciile financiare cu amănuntul [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017]; și alte acte delegate menite să faciliteze finanțarea de către investitorii instituționali a societăților active în sectoarele legate de infrastructură [inclusiv evaluări ale impactului; trimestrul 4 (Q4)/2016].

O uniune economică și monetară mai aprofundată și mai echitabilă

10.

O Uniune puternică, bazată pe o UEM puternică

Cartea albă privind viitorul Europei [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017], care stabilește măsurile prin care ar putea fi reformată o Uniune Europeană cu 27 de state membre la 60 de ani de la Tratatele de la Roma, va aborda și viitorul UEM pentru a pregăti etapa a doua a procesului de aprofundare a UEM în noul cadru politic și democratic (include o revizuire axată pe stabilitate a Pactului de stabilitate și de creștere și măsuri de asigurare a punerii în aplicare a articolului 16 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul UEM, încorporând elementele de fond ale acestui tratat în cadrul juridic al UE). Inițiativa va include, de asemenea, o revizuire a Sistemului european de supraveghere financiară (SESF) în vederea consolidării eficienței și a eficacității supravegherii la nivel macroprudențial și microprudențial.

11.

Pilonul european al drepturilor sociale

În urma consultării publice, inițiativa va prezenta propunerea sa privind un pilon al drepturilor sociale [trimestrul 1 (Q1)/2017] și inițiative conexe, precum inițiativele menite să rezolve problemele legate de echilibrul dintre viața profesională și viața de familie pentru familiile care muncesc (propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 153/157 TFUE), inițiativa privind accesul la protecție socială (propunere legislativă/fără caracter legislativ, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 153/292) și transpunerea Directivei privind timpul de lucru (propunere fără caracter legislativ), precum și o revizuire REFIT a Directivei privind declarația scrisă, care stabilește obligația angajatorului de a-și informa angajații cu privire la condițiile aplicabile contractului sau relației de muncă [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 153 alineatul (1) litera (b)/articolul 154 din TFUE].

Comerț: un acord de liber schimb cu SUA care să fie rezonabil și echilibrat

12.

Punerea în aplicare a strategiei „Comerț pentru toți”

În paralel cu continuarea și finalizarea negocierilor bilaterale (de exemplu, cu Japonia) și cu deschiderea de noi negocieri, cu Australia [inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 1 (Q1)/2017], cu Chile [inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 2 (Q2)/2017] și cu Noua Zeelandă [inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 1 (Q1)/2017] în vederea încheierii de acorduri de liber schimb, această inițiativă include o consolidare suplimentară a instrumentelor de apărarea comercială ale UE printr-o propunere de modificare a legislației antidumping a UE [inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 4 (Q4)/2016], în conformitate cu Comunicarea Comisiei din 18 octombrie 2016.

Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă

13.

Pachetul privind protecția datelor

Pachetul [trimestrul 1 (Q1)/2017] va include o aliniere a normelor privind protecția datelor cu caracter personal în contextul prelucrării lor de către instituțiile UE la noile normele generale privind protecția datelor (propunere legislativă; articolul 16 din TFUE), o revizuire REFIT a Directivei asupra confidențialității electronice (ePrivacy) (inclusiv o evaluare a impactului; articolul 114/16 TFUE), precum și un cadru pentru deciziile privind caracterul adecvat al schimbului de date cu caracter personal cu țările terțe.

14.

Progrese înregistrate către o uniune a securității efectivă și autentică

Punerea în aplicare a Agendei privind uniunea securității și a Planului de acțiune privind finanțarea terorismului, cu propuneri de armonizare a infracțiunilor de spălare de bani și a sancțiunilor aferente [propunere legislativă; articolul 83 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016], de consolidare a recunoașterii reciproce a ordinelor de înghețare și de confiscare a activelor provenite din infracțiuni [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 82 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016] și de combatere a mișcărilor ilicite de numerar [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 33/114 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016] și a comerțului ilicit cu bunuri culturale [propunere legislativă, inclusiv o evaluare a impactului; articolul 207 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016]. Această inițiativă include, de asemenea, o propunere privind un sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) [propunere legislativă; articolul 77 alineatul (2) literele (b) și (d) din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016], precum și continuarea activității Grupului la nivel înalt privind sistemele de informații și interoperabilitatea.

Către o nouă politică privind migrația

15.

Punerea în aplicare a Agendei europene privind migrația

Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a Agendei europene privind migrația, prin consolidarea și analiza orizontală a diferitelor direcții de lucru, inclusiv prin punerea în aplicare a noului cadru de parteneriat privind migrația cu țările terțe.

Un actor mai puternic pe plan mondial

16.

Punerea în aplicare a Planului de acțiune european în domeniul apărării

Include o propunere privind un Fond european de apărare și măsuri de îmbunătățire a utilizării și a eficacității normelor privind achizițiile publice (propunere legislativă/fără caracter legislativ).

17.

Punerea în aplicare a Strategiei globale a UE

Include, în special, eforturi de a promova reziliența statală, economică, de mediu/climatică și societală în țările terțe, în special în statele vecine ale UE și în regiunile din vecinătatea mai largă (fără caracter legislativ). 

18.

Strategia UE pentru Siria

Strategia va stabili modul în care UE poate contribui la restabilirea unei națiuni siriene pașnice și stabile și a unei societăți civile pluraliste și tolerante în Siria [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017].

19.

Parteneriatul Africa - UE: un nou impuls

Inițiativa va defini obiectivele și prioritățile strategice ale UE în relațiile sale cu Africa [fără caracter legislativ; trimestrul 2 (Q2)/2017]. 

O Uniune a schimbărilor democratice

20.

Modernizarea procedurilor comitetului

Propuneri de aliniere a normelor privind legislația secundară la normele actualizate ale tratatelor [propunere legislativă; trimestrul 1 (Q1)/2017]; și evaluarea legitimității democratice a procedurilor existente de adoptare a actelor delegate și de punere în aplicare [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017].

21.

O abordare mai strategică a asigurării respectării legislației UE

Măsuri de intensificare a eforturilor legate de aplicarea, punerea în aplicare și respectarea legislației UE [fără caracter legislativ; trimestrul 4 (Q4)/2016], în conformitate cu prioritățile Comisiei; propuneri concrete pentru a asigura o mai bună respectare a normelor privind piața unică (a se vedea punctul 6 de mai sus), precum și inițiative REFIT pentru a asigura punerea în aplicare și respectarea adecvată a reglementărilor de mediu, inclusiv asigurarea respectării legislației de mediu [fără caracter legislativ; trimestrul 3 (Q3)/2017], accesul la justiție [fără caracter legislativ; trimestrul 1 (Q1)/2017] și monitorizarea, transparența și raportarea [propunere legislativă/fără caracter legislativ; trimestrul 2 (Q2)/2017].

(1)

În prezenta anexă, Comisia furnizează informații suplimentare, în măsura în care acestea sunt disponibile, referitoare la inițiativele incluse în programul său de lucru, în conformitate cu Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare. Aceste informații, inserate între paranteze sub descrierea fiecărei inițiative, sunt oferite doar cu titlu orientativ și pot suferi modificări în cursul procesului pregătitor, în special în funcție de rezultatul unei eventuale evaluări a impactului.


Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2017

Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


Anexa II: Inițiative REFIT 1

Nr.

Titlu

Descriere 2

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții 

1.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)

Act de punere în aplicare privind un format standard și frecvența raportării [Directiva 2012/19/UE; articolul 16 alineatul (3); trimestrul 4 (Q4)/2017]. Acțiuni adoptate în urma unei opinii a platformei REFIT

O piață unică digitală conectată

2.

ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor)

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 526/2013 (Regulamentul ENISA) care stabilește mandatul, obiectivele și sarcinile Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor. [inclusiv o evaluare a impactului, trimestrul 4 (Q4)/2017]

3.

Regulamentul privind numele de domeniu

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 733/2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” și a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 173 din TFUE; trimestrul 3 (Q3)/2017]. În cursul ultimului deceniu, piața domeniului de nivel superior a suferit schimbări semnificative care oferă atât provocări, cât și oportunități strategice pentru domeniul de nivel superior „.eu”.

O uniune a energiei rezilientă, însoțită de o politică privind schimbările climatice orientată spre viitor 

4.

Transportul combinat

Revizuirea Directivei 92/106/CEE privind stabilirea de norme comune pentru anumite tipuri de transporturi combinate de mărfuri între statele membre, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și eficacitatea și de a asigura o promovare mai puternică a transportului intermodal în UE [inclusiv o evaluare a impactului;
trimestrul 4 (Q4)/2017]. Această revizuire se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei evaluări încheiate în 2016.

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

5.

Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA) 2015

Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei pentru a introduce derogări pentru porturi și aeroporturi în Regulamentul Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat [Regulamentul 2015/1589 al Consiliului;
trimestrul 1 (Q1)/2017].

6.

Regimul general al accizelor

Revizuirea Directivei 2008/118/CE în vederea alinierii și asigurării coerenței între legislația privind taxele vamale și accizele, a îmbunătățirii securității juridice și a asigurării aplicării uniforme a legislației UE [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 113 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017].

7.

Revizuirea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice

Revizuirea Directivei 92/83/CEE a Consiliului privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 113 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017].

8.

Formare, calificare și acordare de licențe în transportul rutier

Revizuirea Directivei 2003/59/CE privind calificarea inițială și formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de pasageri [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016]. Acțiune întreprinsă în urma unei evaluări încheiate în iulie 2016.

9.

O mai bună funcționare a pieței pentru transportul cu autobuzul și autocarul

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 în vederea îmbunătățirii concurenței pe piețele interne ale transportului cu autocarul și a asigurării accesului nediscriminatoriu la terminale și la alte infrastructuri [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017]. Această revizuire se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei evaluări încheiate în 2016.

10.

Accesul pe piața UE a transportului rutier de mărfuri

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1072/2009 și a Regulamentului (CE) nr. 1071/2009 din rațiuni de simplificare, facilitare a punerii în aplicare și consolidare a unor condiții de concurență echitabile [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]. Această revizuire se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei evaluări încheiate în 2016.

11.

Consolidarea legislației sociale în domeniul transportului rutier

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 561/2006, a Directivei 2002/15/CE și a Directivei 2006/22/CE pentru a garanta condiții de concurență cu adevărat echitabile pentru întreprinderile din sectorul transporturilor rutiere și condiții de muncă adecvate [inclusiv o evaluare a impactului; trimestrul 2 (Q2)/2017]. Această revizuire se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei evaluări încheiate în 2016.

12.

Codul ambarcațiunilor mici

Propunere de recomandare a Consiliului de facilitare și simplificare a construcției și comerțului transfrontalier cu nave mici de pasageri, precum și a înregistrării acestora [articolul 100 alineatul (2) din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017]. Acțiuni întreprinse în urma verificării REFIT a adecvării legislației UE privind siguranța navelor de pasageri.

13.

Închirierea de vehicule

Revizuirea Directivei 2006/1/CE privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri în vederea unei mai bune alocări a resurselor, a sporirii flexibilității în organizarea operațiunilor de transport de mărfuri și, astfel, a productivității întreprinderilor [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 2 (Q2)/2017]. Această revizuire se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei evaluări încheiate în 2016.

14.

Infrastructura rutieră și siguranța tunelurilor

Revizuirea Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere și a Directivei 2004/54/CE privind cerințele minime de siguranță pentru tunelurile din Rețeaua rutieră transeuropeană în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere, a practicilor de gestionare a siguranței infrastructurii tunelurilor pe drumurile care fac parte din TEN-T, a asigurării unor condiții de concurență echitabile în ceea ce privește gestionarea siguranței și a reducerii sarcinii administrative. Acțiuni întreprinse în urma a două evaluări încheiate în 2015 [inclusiv o evaluare a impactului; articolul 91 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017].

O uniune economică și monetară mai aprofundată și mai echitabilă

15.

Plăți transfrontaliere

Revizuirea legislativă a Regulamentului (CE) nr. 924/2009 privind plățile transfrontaliere în vederea extinderii domeniului său de aplicare la toate monedele din afara zonei euro, a îmbunătățirii comunicării informațiilor și a reducerii taxelor în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere, în special către și dinspre statele membre din afara zonei euro [articolul 114 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2017].

Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă 

16.

Sistemul de informații Schengen

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 și a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului privind înființarea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen de a doua generație (SIS II) [articolul 77 alineatul (2) literele (b) și (d) și articolele 82 și 87 din TFUE; trimestrul 4 (Q4)/2016]. Inițiativa se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma evaluării punerii în aplicare a SIS II, astfel cum prevedeau temeiurile juridice [Regulamentul (CE) nr. 1987/2006, Decizia 2007/533/JAI a Consiliului; acțiuni întreprinse în urma unei evaluări din 2016.

17.

Legislația privind protecția consumatorilor

Revizuirea Directivei 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, a Directivei 98/6/CE privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor, a Directivei 1999/44/CE privind anumite aspecte ale vânzării de bunuri de consum și garanțiile conexe, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori, a Directivei 2006/114/CE privind publicitatea înșelătoare și comparativă, a Directivei 2009/22/CE privind acțiunile în încetare în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor și a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor [inclusiv o evaluare a impactului,
trimestrul 4 (Q4) 2017] Revizuirea se înscrie în setul de măsuri adoptate în urma unei verificări a adecvării și a unei evaluări.

Către o nouă politică privind migrația

18.

Sistemul de informații privind vizele

Propunere de modificare a Regulamentului nr. 767/2008 privind Sistemul de informații privind vizele (VIS) și schimbul de date între statele membre cu privire la vizele de scurtă ședere și a Regulamentului 810/2009 privind instituirea unui Cod comunitar de vize (Codul de vize) [inclusiv o evaluare a impactului; Articolul 77 alineatul (2) literele (a) și (b) și articolul 87 din TFUE]. Acțiuni întreprinse în urma unei evaluări din 2016.

(1)

Prezenta anexă enumeră inițiativele legislative din cadrul programului REFIT prevăzute a fi adoptate în 2017. Aceasta completează noile inițiative enumerate în lista din anexa I.

(2)

În prezenta anexă, Comisia furnizează informații suplimentare, în măsura în care acestea sunt disponibile, referitoare la inițiativele incluse în programul său de lucru, în conformitate cu Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare. Aceste informații, inserate între paranteze sub descrierea fiecărei inițiative, sunt oferite doar cu titlu orientativ și pot suferi modificări în cursul procesului pregătitor, în special în funcție de rezultatul unei eventuale evaluări a impactului.


Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2017

Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


Anexa III: Propuneri prioritare aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor

Nr.

Propunere

Titlu integral

Referință

Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

1.

EFSI 2.0

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) 2015/1017 în ceea ce privește prelungirea duratei Fondului european pentru investiții strategice și introducerea unor îmbunătățiri tehnice ale fondului și ale Platformei europene de consiliere în materie de investiții

COM/2016/0597 final -

2016/0276 (COD)

14/9/2016

2.

Pachetul de măsuri privind economia circulară

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, a Directivei 2006/66/CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori și a Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice

COM/2015/0593 final - 2015/0272 (COD)

3.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deșeurilor

COM/2015/0594 final - 2015/0274 (COD)

4.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile

COM/2015/0595 final - 2015/0275 (COD)

5.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

COM/2015/0596 final - 2015/0276 (COD)

6.

Evaluarea CFM la mijlocul perioadei

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1311/2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020

COM/2016/0604 final -

2016/0283 (APP)

14/9/016

7.

Regulamentul financiar/Omnibus

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002, a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013, (UE) nr. 1307/2013, (UE) nr. 1308/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și (UE) nr. 652/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziei nr. 541/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului

COM(2016)605 final -
2016/0282(COD)

14/9/2016

O piață unică digitală conectată

8.

Portabilitatea transfrontalieră a serviciilor de conținut online în cadrul pieței interne

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind asigurarea portabilității transfrontaliere a serviciilor de conținut online în cadrul pieței interne

COM/2015/0627 final -

2015/0284 (COD)

9/12/2015

9.

Contractele digitale

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital

COM/2015/0634 final -

2015/0287 (COD)

9/12/2015

10.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare online și la alte tipuri de contracte de vânzare la distanță de bunuri

COM/2015/0635 final/2 -

2015/0288 (COD)

20/6/2016

11.

Reforma sectorului telecomunicațiilor

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (reformare)

COM(2016)/0590 final -

2016/0288 (COD)

14/9/2016

12.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice

COM(2016)/0591 final -

2016/0286 (COD)

14/9/2016

13.

Reforma drepturilor de autor

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind dreptul de autor pe piața unică digitală

COM(2016)/0593 final -

2016/0280 (COD)

14/9/2016

14.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind exercitarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune și anumitor retransmisii ale programelor de televiziune și radio

COM(2016)/0594 final -

2016/0284 (COD)

14/9/2016

15.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind anumite utilizări permise ale operelor și altor obiecte protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate și de modificare a Directivei 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională

COM(2016)/0596 final -

2016/0278 (COD)

14/9/2016

16.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind schimbul transfrontalier între Uniune și țările terțe de exemplare în format accesibil ale anumitor opere și altor obiecte ale protecției prin drepturi de autor și drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate

COM(2016)/0595 final -

2016/0279 (COD)

14/9/2016

17.

Sistemul WiFi4EU de cupoane pentru autoritățile locale

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1316/2013 și (UE) nr. 283/2014 în ceea ce privește promovarea conectivității la internet în comunitățile locale

COM(2016)/0589 final -

2016/0287 (COD)

14/9/2016

18.

Serviciile mass-media audiovizuale

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale având în vedere evoluția realităților pieței

COM/2016/0287 final -

2016/0151 (COD)

25/5/2016

19.

Propunere de prevenire a geoblocării nejustificate

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prevenirea geoblocării și a altor forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților pe piața internă și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE

COM/2016/0289 final -

2016/0152 (COD)

25/5/2016

20.

Utilizarea benzii de frecvențe de 470-790 MHz în Uniune

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind utilizarea benzii de frecvențe de 470-790 MHz în Uniune

COM/2016/043 final -

2016/027 (COD)

2/2/2016

O uniune energetică rezilientă, cu o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor

21.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu

COM/2015/0337 final/2 - 2015/0148 (COD)

3/9/2015

22.

Decizia privind partajarea eforturilor

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030, în vederea realizării unei uniuni energetice reziliente și a respectării angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris, și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind un mecanism de monitorizare și de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor informații relevante pentru schimbările climatice

COM/2016/0482 final/2 -

2016/0231 (COD)

20/7/2016

23.

Pachetul privind securitatea aprovizionării cu gaze

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010

COM/2016/052 final -

2016/030 (COD)

16/2/2016

24.

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind instituirea unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale și la instrumentele fără caracter juridic obligatoriu dintre statele membre și țări terțe în domeniul energiei și de abrogare a Deciziei nr. 994/2012/UE

COM/2016/053 final/2 -

2016/031 (COD)

2/6/2016

O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

25.

Uniunea piețelor de capital - securitizarea

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor norme comune privind securitizarea și de creare a unui cadru european pentru o securitizare simplă, transparentă și standardizată și de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE, 2011/61/UE, precum și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 648/2012

COM/2015/0472 final/2 -

2015/0226 (COD)

15/2/2016

26.

Uniunea piețelor de capital - prospectul

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare

COM/2015/0583 final -

2015/0268 (COD)

30/11/2015

27.

Detașarea lucrătorilor

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

COM/2016/0128 final –

2016/070 (COD)

8/3/2016

28.

Omologarea vehiculelor și supravegherea pieței vehiculelor

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective

COM/2016/031 final –

2016/014 (COD)

27/1/2016

O uniune economică și monetară mai aprofundată și mai echitabilă

29.

Sistemul european de asigurare a depozitelor

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în scopul instituirii unui sistem european de asigurare a depozitelor

COM/2015/0586 final/2 -

2015/0270 (COD)

8/6/2016

30.

Programul de sprijin pentru reforme structurale

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Programului de sprijin pentru reforme structurale pentru perioada 20172020 și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1303/2013 și (UE) nr. 1305/2013

COM/2015/0701 final - 2015/0263 (COD)

Comerț: un acord de liber schimb cu SUA care să fie rezonabil și echilibrat

31.

Ratificarea rapidă a Acordului economic

și comercial cuprinzător cu Canada

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte

COM/2016/0443 final -

2016/0205 (NLE)

5/7/2016

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte

COM/2016/0444 final -

2016/0206 (NLE)

5/7/2016

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte

COM/2016/0470 final -

2016/0220 (NLE)

5/7/2016

32.

Instrumente de apărare comercială

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1225/2009 al Consiliului privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene și a Regulamentului (CE) nr. 597/2009 al Consiliului privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Comunității Europene

COM(2013)0192 -

2013/0103 (COD)

10/4/2013

Un spațiu de justiție și de drepturi fundamentale bazat pe încredere reciprocă

33.

Parchetul European

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire a Parchetului European

COM/2013/0534 final -

2013/0255 (APP)

17/7/2013

34.

Directivele privind armele de foc

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziționării și deținerii de arme

COM/2015/0750 final - 2015/0269 (COD)

18/11/2015

35.

Directiva privind terorismul

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind combaterea terorismului și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului privind combaterea terorismului

COM/2015/0625 final - 2015/0281 (COD)

2/12/2015

36.

Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS)

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Deciziei-cadru 2009/315/JAI a Consiliului în ceea ce privește schimbul de informații privind resortisanții țărilor terțe și în ceea ce privește Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) și de înlocuire a Deciziei 2009/316/JAI a Consiliului

COM/2016/07 final -

2016/02 (COD)

19/1/2016

37.

Sistemul de intrare/ieșire (frontiere inteligente)

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a sistemului de intrare/ieșire (EES) pentru înregistrarea datelor de intrare și de ieșire și a datelor referitoare la refuzul intrării în ceea ce îi privește pe resortisanții țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre ale Uniunii Europene, de stabilire a condițiilor de acces la EES în scopul asigurării respectării legii și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 767/2008 și a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011

COM/2016/0194 final -

2016/0106 (COD)

6/4/2016

38.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2016/399 în ceea ce privește utilizarea sistemului de intrare/ieșire

COM/2016/0196 final -

2016/0105 (COD)

6/4/2016

Către o nouă politică privind migrația

39.

Reforma sistemului european comun de azil

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (reformare)

COM/2016/0270 final/2 -

2016/0133 (COD)

4/5/2016

40.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Agenția pentru Azil a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 439/2010

COM/2016/0271 final -

2016/0131 (COD)

4/5/2016

41.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a [Regulamentului (UE) nr. 604/2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] , al identificării unui resortisant al unei țări terțe sau a unui apatrid în situație neregulamentară și privind cererile de comparare cu datele Eurodac prezentate de autoritățile de aplicare a legii din statele membre și de Europol în scopul asigurării respectării aplicării legii (reformare)

COM/2016/0272 final/2 -

2016/0132 (COD)

4/5/2016

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (reformare)

COM/2016/0465 final/2 -

2016/0222 (COD)

15/9/2015

42.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau persoanele eligibile pentru protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate și de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung

COM/2016/0466 final -

2016/0223 (COD)

13/7/2016

43.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unei proceduri comune în materie de protecție internațională în Uniune și de abrogare a Directivei 2013/32/UE

COM/2016/0467 final -

2016/0224 (COD)

13/7/2016

44.

Noul cadru de relocare

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a cadrului de relocare al Uniunii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

COM(2016)/0468 final -

2016/0225 (COD)

13/7/2016

45.

Mecanismul de transfer în caz de criză

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui mecanism de transfer în caz de criză și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid

COM/2015/0450 final -

2015/0208 (COD)

9/9/2015

46.

Lista țărilor sigure

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de constituire a unei liste comune la nivelul UE a țărilor de origine sigure în sensul Directivei 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale, precum și de modificare a Directivei 2013/32/UE

COM/2015/0452 final -

2015/0211 (COD)

9/9/2015

47.

Codul frontierelor Schengen/

Controalele la frontierele externe

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 562/2006 în ceea ce privește consolidarea controalelor prin consultarea bazelor de date relevante la frontierele externe

COM/2015/0670 final -

2015/0307 (COD)

15/12/2015

Un actor mai puternic pe plan mondial

48.

Consolidarea capacităților în sprijinul securității și al dezvoltării în țările terțe

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 230/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument care contribuie la stabilitate și pace

COM/2016/0447 final/2 - 2016/0207 (COD)

5/7/2016

49.

Planul de investiții externe

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) și de instituire a garanției FEDD și a Fondului de garantare FEDD

COM/2016/0586 final - 2016/0281 (COD)

14/9/2016

50.

Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Deciziei nr. 466/2014/UE de acordare a unei garanții a UE Băncii Europene de Investiții pentru pierderile rezultate din operațiuni de finanțare care sprijină proiecte de investiții în afara Uniunii

COM/2016/0583 final -

2016/0275 (COD)

14/9/2016

51.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 privind constituirea Fondului de garantare pentru acțiuni externe

COM/2016/0582 final - 2016/0274 (COD)

14/9/2016


Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2017

Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


Anexa IV: Retrageri 1

Nr.

COM/ Referință interinstituțională

Titlu

Motivele retragerii

Agricultură și dezvoltare rurală

1.

COM/2016/0159

2016/0086/COD

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a ratei de ajustare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 pentru plățile directe în ceea ce privește anul calendaristic 2016

Caduc: această chestiune a fost abordată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1153 al Comisiei din 14 iulie 2016.

Politici climatice și energie

2.

COM/2014/0566

2014/0262/NLE

Propunere de decizie a Consiliului de emitere a directivelor pentru negocierea de către Comisie a modificărilor la Convenția privind securitatea nucleară (CSN) în cadrul unei conferințe diplomatice

Caducă: propunerea nu mai este de actualitate deoarece modificările respective au fost abordate în cadrul Convenției de la Viena privind securitatea nucleară.

Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

3.

COM/2011/0121

2011/0058/CNS

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind o bază fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB)

Ca urmare a Planului său de acțiune privind impozitarea întreprinderilor din iunie 2015, Comisia relansează baza fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB), cu o nouă abordare, în mai multe etape. La 25 octombrie 2016 a fost adoptată o propunere legislativă privind o bază fiscală comună obligatorie a societăților. Așa cum s-a anunțat deja în Programul de lucru al Comisiei pentru 2016, propunerea existentă a fost retrasă în paralel.

Afaceri externe și politica de securitate

4.

COM/2005/0397

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția Comunității în Comitetul mixt pentru punerea în aplicare a articolului 66 din Acordul de asociere euro-mediteraneean interimar privind schimburile comerciale și cooperarea dintre Comunitatea Europeană, pe de o parte, și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care acționează în numele Autorității Palestiniene din Cisiordania și Fâșia Gaza, pe de altă parte

Caducă: cel mai recent document relevant privind această chestiune este Decizia Comitetului mixt UE-OLP de instituire a șase subcomitete (JO L 187, 17.7.2012, p. 64-72).

5.

JOIN/2015/0035

2015/0303/NLE

Propunere comună de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Acordului de cooperare privind parteneriatul și dezvoltarea dintre Uniunea Europeană și Republica Islamică Afganistan

A fost înlocuită cu o propunere de acord mixt, care include aplicarea cu titlu provizoriu [JOIN (2016) 45].

Sănătate și siguranță alimentară

6.

COM/2014/0004

2014/0033/COD

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 89/608/CEE, 90/425/CEE și 91/496/CEE în ceea ce privește referințele la legislația zootehnică

Caducă: elementele de fond ale directivei propuse au fost preluate în recent adoptatul Regulament (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea, comerțului cu acestea și introducerii lor în Uniune (JO L 171, 29.6.2016, p. 66-143).

7.

COM/2007/0872

2008/0002/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind alimentele noi și de modificare a Regulamentului (CE) nr. XXX/XXXX [procedură comună]

Caducă: procedura de conciliere a eșuat în 2011.

Piața internă, industria, antreprenoriatul și IMM-urile

8.

SEC(2010) 312 

Recomandare a Comisiei Europene către Consiliu de autorizare a Comisiei Europene să deschidă negocieri cu țări terțe în vederea încheierii unor acorduri privind instalarea stațiilor terestre ale Galileo.

Această recomandare, care datează din 2010, nu a fost acceptată de către Consiliu deoarece s-a găsit o procedură alternativă: în locul negocierii instalării de stații terestre ale Galileo în țări terțe – obiectivul inițial al propunerii –, statele membre au preferat să le instaleze pe teritoriile lor.

Justiție, consumatori și egalitatea de gen

9.

COM/2011/0126

2011/0059/CNS

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materia regimurilor matrimoniale

Caducă: această propunere a fost înlocuită de o propunere adoptată în temeiul procedurii de cooperare consolidată [COM(2016) 108].

10.

COM/2011/0127

2011/0060/CNS

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materia parteneriatelor înregistrate

Caducă: această propunere a fost înlocuită de propuneri adoptate în temeiul procedurii de cooperare consolidată [COM(2016) 107/108].

Migrație, afaceri interne și cetățenie

11.

COM/2013/0097

2013/0059/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a programului de înregistrare a călătorilor

Propunerea a fost deja inclusă în lista de retrageri sau de modificări ale propunerilor pendinte din Programul de lucru al Comisiei pentru 2016. Așa cum se indică în Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a sistemului de intrare/ieșire (EES), COM(2016)194 final, la adoptarea propunerii privind EES Comisia a retras propunerea de instituire a programului de înregistrare a călătorilor [a se vedea PV(2016) 2172 final].

12.

COM/2013/0619

2013/0305/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind noile substanțe psihoactive

Caducă: unele elemente ale acestei propuneri au fost preluate în noua Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1920/2006 în ceea ce privește schimbul de informații, sistemul de alertă timpurie și procedura de evaluare a riscurilor pentru noile substanțe psihoactive [COM(2016)547], în timp ce alte elemente au fost incluse în Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004 de stabilire a dispozițiilor minime privind elementele constitutive ale infracțiunilor și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri, în ceea ce privește definirea termenului „drog” [COM(2013)618].

13.

COM/2009/0703

2009/0190/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind prelucrarea și transferul datelor de mesagerie financiară din Uniunea Europeană către Statele Unite ale Americii în cadrul Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste

Caducă: Decizia Consiliului din 13 iulie 2010 privind încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind prelucrarea și transferul datelor de mesagerie financiară din Uniunea Europeană către Statele Unite ale Americii în cadrul Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste a fost adoptată pe baza altei propuneri [COM(2010)316]. Pin urmare, această propunere anterioară poate fi retrasă.

Comerț

14.

COM/2015/0390

2015/0170/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte

Caducă: această propunere a fost înlocuită de propunerea COM(2016) 649.

Transporturi

15.

COM/2010/0263

2010/0141/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI cu privire la semnarea și aplicarea provizorie a acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Peru privind anumite aspecte ale serviciilor aeriene

Caducă: în urma renegocierii acordului, această propunere a fost înlocuită de propunerea COM(2013) 423.

16.

COM/2010/0264

2010/0142/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI cu privire la încheierea acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Peru privind anumite aspecte ale serviciilor aeriene

Caducă: în urma renegocierii acordului, această propunere a fost înlocuită de propunerea COM(2013) 424.

17.

COM/2010/0803

2010/0388/NLE

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI referitoare la încheierea acordului dintre Uniunea Europeană și Regatul Arabiei Saudite privind anumite aspecte ale serviciilor aeriene

Caducă: La 15 iunie 2014, Regatul Arabiei Saudite a informat Comisia că nu intenționează să semneze acordul. Pin urmare, propunerea poate fi retrasă.

Codificări

18.

COM/2011/0120

2011/0053/COD

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor (codificare)

Această propunere este caducă deoarece conține o trimitere la o dispoziție privind procedura comitetului care nu mai este de actualitate.

19.

COM/2015/0157

2015/0082/COD

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind comerțul cu anumite produse siderurgice între Uniunea Europeană și Republica Kazahstan (versiune codificată)

Caducă: actul a cărui codificare a fost propusă a expirat (aviz de expirare - JO C 425 din 18.12.2015).

(1)

Prezenta listă include propunerile legislative aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor pe care Comisia intenționează să le retragă în termen de șase luni (până în aprilie 2017). Aceasta cuprinde, de asemenea, două propuneri retrase deja (a se vedea nr. 3 și 11), care fuseseră deja incluse în Programul de lucru al Comisiei pentru 2016 și care sunt enumerate aici din motive de transparență.


Strasbourg, 25.10.2016

COM(2016) 710 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR


Programul de lucru al Comisiei pentru 2017


Construirea unei Europe care le oferă cetățenilor săi protecție, îi ajută să își afirme drepturile și îi apără

{SWD(2016) 400 final}


Anexa V: Abrogări

Nr.

Domeniu de politică

Titlu

Motivele abrogării

1.

Agricultură

Acțiune orizontală care înlocuiește o serie de regulamente ale Comisiei din domeniul piețelor agricole care nu mai sunt de actualitate

Scopul acestei acțiuni este, pe de o parte, de a adapta regulamentele Comisiei care au fost adoptate înainte de Tratatul de la Lisabona la normele privind organizarea comună a piețelor produselor agricole, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, și, pe de altă parte, în măsura posibilului, de a simplifica normele existente. Prin urmare, o serie de regulamente ale Comisiei din domeniul piețelor agricole vor fi abrogate și înlocuite cu noi acte delegate și de punere în aplicare.

2.

Ocuparea forței de muncă

Decizia de punere în aplicare (UE) nr. 2012/733 a Comisiei din 26 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la compensarea ofertelor și a cererilor de locuri de muncă și reinstituirea EURES

Înlocuită de Regulamentul (UE) nr. 2016/589, astfel cum se prevede în capitolul II din Regulamentul (UE) nr. 492/2011.

3.

Energie

Regulamentul (UE) nr. 256/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 februarie 2014 privind notificarea către Comisie a proiectelor de investiții în infrastructura energetică din Uniunea Europeană, de înlocuire a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 617/2010 al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 736/96 al Consiliului

Acest regulament nu aduce o valoare adăugată și se suprapune în mod semnificativ cu alte acte juridice, astfel cum s-a constatat cu ocazia verificării adecvării obligațiilor de raportare, de planificare și de monitorizare prevăzute de acquis-ul UE în domeniul energiei. În plus, Tabloul de bord REFIT pe 2015 a identificat deja acest regulament ca fiind candidat la abrogare.

4.

Siguranța alimentară

Decizia (CEE) nr. 92/176 a Comisiei din 2 martie 1992 privind hărțile geografice necesare funcționării rețelei ANIMO

Această decizie a fost între timp înlocuită de instrumentul de gestionare online al Sistemului de control al comerțului și de expertiză (TRACES), care acoperă toate cerințele sanitare privind comerțul intra-UE și importul în UE de animale, material seminal și embrioni, produse alimentare, hrană pentru animale și plante.

5.

Siguranța alimentară

Decizia (CE) nr. 2002/623 a Comisiei din 24 iulie 2002 de stabilire a unor note de orientare de completare a anexei II la Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220/CEE a Consiliului

Decizia (CE) nr. 2002/623 a Comisiei prevede orientări privind evaluarea riscurilor asupra mediului (ERM) ale OMG-urilor menţionate în anexa II la Directiva 2001/18/CE privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic. În 2017, Comisia va adopta o nouă directivă, care va integra în anexa II la Directiva (CE) 2001/18, astfel cum prevede Directiva (UE) 2015/412, elementele-cheie ale orientărilor cuprinzătoare ale EFSA din 2010 privind ERM. Prin urmare, Decizia (CE) nr. 2002/623 va deveni caducă. Din motive de simplificare pentru operatori și pentru autoritățile naționale, este oportun să se abroge Decizia (CE) nr. 2002/623 în paralel cu adoptarea noii directive.

6.

Siguranța alimentară

Decizia (CE) nr. 2005/463 a Comisiei din 21 iunie 2005 de instituire a unui grup de lucru în rețea pentru schimbul și coordonarea de informații privind coexistența culturilor modificate genetic, convenționale și biologice

Se propune desființarea acestui grup de experți, având în vedere, în special, normele orizontale revizuite ale Comisiei privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ai Comisiei, adoptate în mai 2016, și faptul că acest grup de experți a fost inactiv în ultimii cinci ani.

7.

Piața internă

Directiva (CEE) nr. 73/361 a Consiliului din 19 noiembrie 1973 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre cu privire la atestarea și marcarea cablurilor, lanțurilor și cârligelor

În forma sa actuală, actul nu mai conține norme de fond aplicabile deoarece unele dintre dispozițiile sale au fost abrogate prin Directiva (CEE) nr. 91/368 a Consiliului de modificare a Directivei anterioare privind echipamentele tehnice, (CEE) nr. 89/392, iar alte norme ale acestuia au fost abrogate sau înlocuite prin anexa III la Regulamentul (CE) nr. 807/2003 al Consiliului. Celelalte dispoziții au devenit caduce, iar dispozițiile relevante privind siguranța au fost incluse în Directiva privind ascensoarele (UE) nr. 2014/33.

8.

Piața internă

Decizia (CE) nr. 2009/767 a Comisiei din 16 octombrie 2009 de stabilire a unor măsuri de facilitare a utilizării procedurilor prin mijloace electronice prin intermediul ghișeelor unice în temeiul Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile în cadrul pieței interne

Obligațiile și specificațiile tehnice prevăzute în Decizia (CE) nr. 2009/767 intră acum în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și al deciziilor de punere în aplicare ale Comisiei (UE) nr. 2015/1505 și (UE) nr. 2015/1506. Prin urmare, Decizia (CE) nr. 2009/767 a devenit caducă.

9.

Piața internă

Decizia (UE) nr. 2011/130 a Comisiei din 25 februarie 2011 de stabilire a unor cerințe minime pentru tratamentul transfrontalier al documentelor semnate electronic de autoritățile competente în temeiul Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile în cadrul pieței interne

Obligațiile și specificațiile tehnice prevăzute în Decizia (UE) nr. 2011/130 intră acum în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și al deciziilor de punere în aplicare ale Comisiei (UE) nr. 2015/1505 și (UE) nr. 2015/1506. Prin urmare, Decizia (UE) nr. 2011/130 a devenit caducă.

10.

Impozitare și vamă

Regulamentul (CEE) nr. 3510/80 al Comisiei din 23 decembrie 1980 privind definirea noțiunii de „produse originare” pentru aplicarea de preferințe tarifare acordate de Comunitatea Economică Europeană unor produse care provin din țări în curs de dezvoltare

Acest regulament al Comisiei a devenit caduc ca urmare a reformelor succesive ale regulilor de origine preferențiale. Regulile de origine preferențiale cele mai recente și actualizate se regăsesc acum în Regulamentul (UE) nr. 952/2013 (Codul vamal al Uniunii), în Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/2446 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2015/2447 (ultimele două regulamente înlocuiesc dispozițiile de punere în aplicare ale Codului vamal precedent, din 1992).

11.

Impozitare și vamă

Regulamentul (CE) nr. 1147/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 de suspendare temporară a drepturilor autonome din Tariful Vamal Comun pentru anumite mărfuri importate pe baza unor certificate de navigabilitate

Abrogarea acestui regulament al Consiliului va fi propusă în noua propunere de regulament al Consiliului de suspendare temporară a taxelor autonome din Tariful Vamal Comun pentru anumite mărfuri importate pe bază de certificate de autorizare a dării în exploatare.

12.

Impozitare și vamă

Regulamentul (CE) nr. 209/2005 al Comisiei din 7 februarie 2005 de stabilire a listei de produse textile pentru care nu se solicită nici o dovadă de origine în momentul punerii lor în liberă circulație în cadrul Comunității

Acest regulament al Comisiei a fost un act de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1541/98 al Consiliului din 13 iulie1998, care a fost abrogat în 2011.

13.

Impozitare și vamă

Decizia nr. 70/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind crearea unui mediu informatizat pentru vamă și comerț

Ca urmare a evoluției legislației vamale și a faptului că obligația juridică de a utiliza sisteme electronice a fost instituită cu un grad ridicat de detaliere și de armonizare, Decizia privind vama electronică din 2008 a devenit superfluă. Dispozițiile de bază ale deciziei se regăsesc acum în alte acte, cu excepția articolului 4 alineatele (4)-(7) din decizie privind ghișeul unic. Pregătirile pentru un nou temei juridic pentru ghișeul unic au început și se va prezenta o propunere în paralel cu propunerea de abrogare a Deciziei Consiliului (CE) nr. 70/2008.

14.

Impozitare și vamă

Decizia de punere în aplicare (UE) nr. 2011/544 a Comisiei din 16 septembrie 2011 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine și kerosen

Decizia de punere în aplicare va fi înlocuită cu una nouă începând cu 2017, moment în care aceasta va fi abrogată.

15.

Transporturi

Directiva (CEE) nr. 89/629 a Consiliului din 4 decembrie 1989 privind limitarea emisiilor sonore produse de avioanele civile subsonice cu reacție

Această directivă a devenit redundantă de la adoptarea și transpunerea Directivei (CE) nr. 2006/93, care prevede o abordare mai extinsă și mai strictă. Directiva (CEE) nr. 89/629 permitea ca aeronavele zgomotoase să fie în continuare utilizate, în cazul în care fuseseră deja înscrise în registrele naționale. Nu mai permitea însă efectuarea niciunei alte noi înscrieri de astfel de aeronave zgomotoase (regula interzicerii de noi înscrieri). Aeronavele mai vechi și zgomotoase puteau, prin urmare, fi utilizate în continuare. Directiva (CE) nr. 2006/93 a introdus un proces de scoatere treptată din exploatare a tuturor aeronavelor zgomotoase, inclusiv a celor reglementate de Directiva (CEE) nr. 89/629, indiferent dacă acestea era sau nu deja înscrise în registre, ceea ce înseamnă că aeronavele care nu mai îndeplinesc standardele nu mai sunt autorizate să zboare în spațiul aerian al UE, fiind necesară eliminarea lor din registrele naționale.

16.

Transporturi

Regulamentul (CEE) nr. 3572/90 al Consiliului din 4 decembrie 1990 de modificare, ca urmare a unificării Germaniei, a anumitor directive, decizii și regulamente privind transportul rutier, pe cale ferată și pe căile de navigație interioare

Actele juridice modificate de acest regulament au fost deja abrogate sau sunt în curs de abrogare. După ce regulamentul va fi devenit caduc, va trebui abrogat.