EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1251

Komission asetus (EY) N:o 1251/2008 annettu 12 päivään joulukuuta 2008 , neuvoston direktiivin 2006/88/EY täytäntöönpanosta vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden markkinoille saattamista ja yhteisöön tuontia koskevien edellytysten ja todistusvaatimusten osalta ja tartunnanlevittäjälajien luettelon vahvistamiseksi (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUVL L 337, 16.12.2008, p. 41–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; Kumoaja 32020R2236

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1251/oj

16.12.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 337/41


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1251/2008

annettu 12 päivään joulukuuta 2008,

neuvoston direktiivin 2006/88/EY täytäntöönpanosta vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden markkinoille saattamista ja yhteisöön tuontia koskevien edellytysten ja todistusvaatimusten osalta ja tartunnanlevittäjälajien luettelon vahvistamiseksi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon vesiviljelyeläimiin ja niistä saataviin tuotteisiin sovellettavista eläinten terveyttä koskevista vaatimuksista sekä vesieläinten tiettyjen tautien ehkäisemisestä ja torjunnasta 24 päivänä lokakuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/88/EY (1) ja erityisesti sen 17 artiklan 2 kohdan, 22 ja 25 artiklan sekä 61 artiklan 3 kohdan

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 2006/88/EY vahvistetaan eläinten terveyttä koskevat vaatimukset, joita sovelletaan vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden saattamiseen markkinoille, kuljettamiseen yhteisön kautta ja tuontiin yhteisön alueelle. Direktiivillä 2006/88/EY kumotaan ja korvataan eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä saatettaessa vesiviljeltyjä eläimiä ja tuotteita markkinoille annettu neuvoston direktiivi 91/67/ETY (2)1 päivästä elokuuta 2008 alkaen.

(2)

Direktiivin 2006/88/EY mukaan vesiviljelyeläimellä tarkoitetaan kaikkia viljelylaitoksessa tai nilviäisten viljelyalueella kasvatettavia vesieläimiä, myös koristevesieläimiä, niiden kehitysvaiheesta riippumatta, mätimunat ja maiti/sukusolut mukaan luettuina, myös kaikkia vastaavia luonnosta saatavia vesieläimiä, jotka on tarkoitettu viljelylaitokselle tai nilviäisten viljelyalueelle. Vesieläimillä tarkoitetaan kaloja, nilviäisiä ja äyriäisiä.

(3)

Neuvoston direktiivin 91/67/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun todistuksen mallista 27 päivänä heinäkuuta 1999 tehdyssä komission päätöksessä 1999/567/EY (3) sekä vesiviljeltyjen eläinlajien, jotka eivät ole alttiita tietyille taudeille, sekä niistä saatavien tuotteiden markkinoille saattamisen erityisedellytyksistä 23 päivänä toukokuuta 2003 tehdyssä komission päätöksessä 2003/390/EY (4) vahvistetaan tietyt säännöt vesiviljelyeläinten saattamisesta markkinoille, myös todistusvaatimukset. Nilviäisten sekä niiden mätimunien ja sukusolujen edelleen kasvattamista, lihottamista, uudelleensijoittamista tai ihmisravinnoksi käyttämistä varten tapahtuvaan tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä ja todistuksiin liittyvistä vaatimuksista 14 päivänä marraskuuta 2003 tehdyssä komission päätöksessä 2003/804/EY (5), viljeltäviksi tarkoitettujen elävien kalojen sekä niiden mätimunien ja sukusolujen sekä ihmisravinnoksi tarkoitettujen vesiviljelystä peräisin olevien elävien kalojen sekä niistä saatavien tuotteiden tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä ja todistuksiin liittyvistä vaatimuksista 21 päivänä marraskuuta 2003 tehdyssä komission päätöksessä 2003/858/EY (6) ja koristekalojen tuontiin liittyvistä eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä ja todistuksiin liittyvistä vaatimuksista 20 päivänä syyskuuta 2006 tehdyssä komission päätöksessä 2006/656/EY (7) vahvistetaan ehdot, joita sovelletaan vesiviljelyeläinten tuontiin yhteisön alueelle. Näillä päätöksillä direktiivi 91/67/ETY pannaan täytäntöön.

(4)

Direktiivissä 2006/88/EY säädetään, että vesiviljelyeläinten markkinoille saattaminen edellyttää eläinten terveystodistuksia silloin, kun eläimet tuodaan sellaiseen jäsenvaltioon, vyöhykkeeseen tai osastoon, joka on julistettu taudista vapaaksi kyseisen direktiivin mukaisesti tai johon sovelletaan seurantaa tai hävittämisohjelmaa. Siksi direktiivissä 91/67/ETY ja sen täytäntöönpanevissa päätöksissä säädetyt todistusvaatimukset on syytä korvata säätämällä tässä asetuksessa todistusvaatimuksista ja yhtenäistetyistä eläinterveystodistusten malleista.

(5)

Eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 853/2004 (8) vahvistetaan elintarvikealan toimijoita varten eläinperäisiä elintarvikkeita koskevat erityiset hygieniasäännöt, pakkaamista ja merkitsemistä koskevat vaatimukset mukaan luettuina. Tässä asetuksessa säädettyjä eläinten terveystodistusvaatimuksia, jotka koskevat ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostukseen tarkoitettujen vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden markkinoille saattamista ja tuontia, ei pitäisi soveltaa eläimiin ja tuotteisiin, jotka on pakattu ja merkitty asetuksen (EY) N:o 853/2004 mukaisesti, tietyin edellytyksin.

(6)

Direktiivissä 2006/88/EY säädetään, että jäsenvaltioiden on varmistettava, ettei koristevesieläinten markkinoille saattaminen vaaranna vesieläinten terveystilannetta kyseisen direktiivin liitteessä IV olevassa II osassa lueteltujen muiden kuin eksoottisten tautien osalta.

(7)

Yhteisön markkinoille saatetut koristevesieläimet, jotka on tarkoitettu tiloihin, jotka eivät ole suorassa yhteydessä luonnonvesiin, eli suljettuihin koristetiloihin, eivät aiheuta yhteisön muille vesiviljelyaloille tai luonnonvaraisille kannoille samanlaisia riskejä. Siksi tässä asetuksessa ei ole aiheellista vaatia tällaisilta eläimiltä eläinten terveystodistusta.

(8)

Jotta jäsenvaltiot, joiden koko alue tai tietyt vyöhykkeet tai osastot on vahvistettu vapaiksi yhdestä tai useammasta muusta kuin eksoottisesta taudista, joille koristevesieläimet ovat alttiita, saisivat tietoa suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen koristevesieläinten liikkumisesta niiden alueella, tällaisesta liikkumisesta on aiheellista ilmoittaa Traces-järjestelmällä, josta säädetään eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa 26 päivänä kesäkuuta 1990 annetussa neuvoston direktiivissä 90/425/ETY (9) ja joka otettiin käyttöön Traces-järjestelmän käyttöönotosta 30 päivänä maaliskuuta 2004 tehdyllä komission päätöksellä 2004/292/EY (10).

(9)

Liikkuminen yhteisössä suljetuista koristetiloista avoimiin koristetiloihin tai luontoon saattaa aiheuttaa vakavan riskin yhteisön muille vesiviljelyaloille, eikä sitä pitäisi sallia ilman jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten lupaa.

(10)

Direktiivissä 2006/88/EY säädetään, että jäsenvaltioiden on toteutettava vähimmäistorjuntatoimenpiteitä, kun kyseisen direktiivin liitteessä IV olevassa II osassa mainitun eksoottisen tai muun kuin eksoottisen taudin esiintyminen vesiviljelyeläimissä tai luonnonvaraisissa eläimissä on vahvistettu tai kun kyse on uusista taudeista. Lisäksi kyseisessä direktiivissä säädetään, että jäsenvaltioiden on varmistettava, että vesiviljelyeläinten markkinoille saattaminen edellyttää eläinten terveystodistuksia silloin, kun eläimiä saa viedä pois alueelta, johon sovelletaan kyseisiä torjuntatoimenpiteitä.

(11)

Näin ollen tässä asetuksessa pitäisi vahvistaa eläinten terveyttä koskevat edellytykset ja todistusvaatimukset, joita sovelletaan vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden eriin, jotka lähtevät jäsenvaltioista, vyöhykkeiltä tai osastoista, joissa/joilla toteutetaan taudinvalvontatoimenpiteitä.

(12)

Direktiivissä 2006/88/EY säädetään, että jäsenvaltioiden on varmistettava, että vesiviljelyeläimiä ja niistä saatavia tuotteita tuodaan yhteisöön ainoastaan sellaisista kolmansista maista tai kolmansien maiden osista, jotka mainitaan kyseisen direktiivin mukaisesti laaditussa luettelossa.

(13)

Vesiviljelyeläinten tuonti yhteisöön pitäisi sallia vain sellaisista kolmansista maista, joilla on vastaavat eläinten terveyttä koskevat lait ja valvontajärjestelmät kuin yhteisössä. Siksi tässä asetuksessa pitäisi vahvistaa luettelo kolmansista maista, alueista, vyöhykkeistä tai osastoista, joista/joilta jäsenvaltiot saavat tuoda vesiviljelyeläimiä yhteisöön viljely- ja uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin. Tiettyjen suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen koristekalojen, -simpukoiden ja -äyriäisten tuonti yhteisöön pitäisi kuitenkin sallia Maailman eläintautijärjestöön (OIE) kuuluvista kolmansista maista.

(14)

Kolmansille maille ja alueille, jotka saavat viedä yhteisöön ihmisravinnoksi tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä kansanterveysnäkökohtien perusteella, pitäisi sallia vienti yhteisöön myös tämän asetuksen eläinten terveyttä koskevien säännösten nojalla. Näin ollen ihmisravinnoksi tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä ja niistä saatavia tuotteita pitäisi tuoda yhteisöön vain sellaisista kolmansista maista tai sellaisten kolmansien maiden alueilta, vyöhykkeiltä tai osastoista, jotka mainitaan ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista erityissäännöistä 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 854/2004 (11) 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti laaditussa luettelossa.

(15)

Tällaiset luettelot vahvistetaan sellaisia kolmansia maita ja alueita, joista simpukoiden, piikkinahkaisten, vaippaeläinten, merikotiloiden ja kalastustuotteiden tuonti on sallittua, koskevien luetteloiden vahvistamisesta 6 päivänä marraskuuta 2006 tehdyn komission päätöksen 2006/766/EY (12) liitteissä I ja II ja siirtymäkautena 31 päivään joulukuuta 2009 asti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 853/2004, (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004 täytäntöönpanoa koskevista siirtymäjärjestelyistä sekä asetusten (EY) N:o 853/2004 ja (EY) N:o 854/2004 muuttamisesta 5 päivänä joulukuuta 2005 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 2076/2005 (13). Yhteisön lainsäädännön yhtenäisyyden varmistamiseksi nämä luettelot olisi otettava huomioon tässä asetuksessa.

(16)

Direktiivissä 2006/88/EY säädetään, että vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden lähetysten mukana on niiden saapuessa yhteisöön oltava asiakirja, joka sisältää eläinten terveystodistuksen. Tässä asetuksessa on vahvistettava yksityiskohtaisesti eläinten terveyttä koskevat edellytykset, joita sovelletaan vesiviljelyeläinten tuontiin yhteisön alueelle, myös eläinten terveystodistuksen malli, ja joiden pitäisi korvata direktiivissä 91/67/ETY säädetyt tuontiehdot.

(17)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 soveltamisalaan kuuluvia tuotteita sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004 mukaisen virallisen valvonnan järjestämistä koskevien täytäntöönpanotoimenpiteiden vahvistamisesta, poikkeuksen tekemisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 852/2004 sekä asetusten (EY) N:o 853/2004 ja (EY) N:o 854/2004 muuttamisesta 5 päivänä joulukuuta 2005 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 2074/2005 (14) on terveystodistuksen mallit ihmisravinnoksi tarkoitettujen kalastustuotteiden ja simpukoiden tuontia varten. Yhteisön lainsäädännön yhtenäisyyden varmistamiseksi tässä asetuksessa pitäisi säätää, että kyseisiä terveystodistusmalleja käytetään tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden tuonnissa.

(18)

Koristevesieläimiä, kalat, nilviäiset ja äyriäiset mukaan luettuina, tuodaan laajalti yhteisöön kolmansista maista ja niiden alueilta. Jotta yhteisössä koristetiloissa elävien eläinten terveydentilaa voidaan suojella, tällaisten eläinten tuonnille on asetettava tiettyjä eläinten terveyttä koskevia vaatimuksia.

(19)

On tärkeää varmistaa, ettei yhteisöön tuotavien vesiviljelyeläinten terveydentila vaarannu yhteisöön kuljettamisen aikana.

(20)

Tuotujen vesiviljelyeläinten vapauttaminen luontoon yhteisössä aiheuttaa yhteisön eläinten terveydentilalle erityisen suuren riskin, sillä luonnonvesissä tautien valvonta ja hävittäminen on vaikeaa. Siksi tällaisen vapauttamisen pitäisi tapahtua vain toimivaltaisen viranomaisen erityisluvalla, ja se pitäisi sallia vain, jos vapautuspaikan eläinten terveydentilan suojelemiseksi on toteutettu asianmukaiset toimenpiteet.

(21)

Yhteisön kautta kuljetettavaksi tarkoitettujen vesiviljelyeläinten pitäisi täyttää samat vaatimukset kuin yhteisöön tuotavaksi tarkoitettujen vesiviljelyeläinten.

(22)

Kaliningradin maantieteellisen sijainnin vuoksi pitäisi säätää yhteisön kautta Venäjälle ja Venäjältä kulkeviin eriin sovellettavista erityisehdoista vain Latviaan, Liettuaan ja Puolaan vaikuttavina. Yhteisön lainsäädännön yhtenäisyyden varmistamiseksi tässä asetuksessa pitäisi ottaa huomioon kolmansista maista tulevien eläinten ja eläintuotteiden eläinlääkärintarkastuksia varten hyväksyttyjen rajatarkastusasemien luettelosta ja komission asiantuntijoiden tekemiä tarkastuksia koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen saattamisesta ajan tasalle 7 päivänä joulukuuta 2001 tehty komission päätös 2001/881/EY (15) sekä kolmansista maista yhteisöön tuotavien tuotteiden eläinlääkinnällisten tarkastusten järjestämistä koskevista periaatteista 18 päivänä joulukuuta 1997 annettu neuvoston direktiivi 97/78/EY (16).

(23)

Tämän asetuksen nojalla myönnettäviin eläinten terveystodistuksiin pitäisi soveltaa eläimiä ja eläintuotteita koskevien todistusten laadinnasta 17 päivänä joulukuuta 1996 annettua neuvoston direktiiviä 96/93/EY (17), jossa vahvistetaan eläinlääkärintodistuksia myönnettäessä noudatettavat säännöt.

(24)

Direktiivin 2006/88/EY 17 artiklassa säädetään, että jos tieteellinen tieto tai käytännön kokemus osoittaa, että muut kuin kyseisen direktiivin liitteessä IV olevassa II osassa mainitut lajit voivat levittää tiettyä tautia toimimalla tartunnanlevittäjälajeina, jäsenvaltioiden on varmistettava, että jos tartunnanlevittäjälajeja tuodaan viljelyä tai istutusta varten jäsenvaltioon, vyöhykkeeseen tai osastoon, joka on julistettu kyseisestä taudista vapaaksi, tiettyjä kyseisessä direktiivissä säädettyjä vaatimuksia on noudatettava. Direktiivin 2006/88/EY 17 artiklassa säädetään myös taudinlevittäjälajien luettelon laatimisesta. Näin ollen pitäisi hyväksyä taudinlevittäjälajien luettelo.

(25)

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on antanut kyseisestä aiheesta kolme seuraavaa lausuntoa: eläinten terveyttä ja hyvinvointia käsittelevän lautakunnan Euroopan komission pyynnöstä laatima tieteellinen lausunto tiettyjen kalatautien mahdollisista levittäjälajeista sekä niitä levittämättömien mutta niille alttiiden lajien kehitysvaiheista (18), eläinten terveyttä ja hyvinvointia käsittelevän lautakunnan Euroopan komission pyynnöstä laatima tieteellinen lausunto tiettyjen nilviäistautien mahdollisista levittäjälajeista sekä niitä levittämättömien mutta niille alttiiden lajien kehitysvaiheista (19) ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia käsittelevän lautakunnan Euroopan komission pyynnöstä laatima tieteellinen lausunto tiettyjen äyriäistautien mahdollisista levittäjälajeista sekä niitä levittämättömien mutta niille alttiiden lajien kehitysvaiheista (20).

(26)

Kyseisissä tieteellisissä lausunnoissa todennäköisyys, että arvioinnin kohteena olleet mahdolliset taudinlevittäjälajit tai niiden ryhmät aiheuttaisivat direktiivissä 2006/88/EY lueteltujen tautien leviämistä ja vakiintumista, on arvioitu merkityksettömästä tai erittäin pienestä kohtalaiseen tietyin edellytyksin. Tämä arviointi koski vesieläinlajeja, joita käytetään vesiviljelyssä ja joilla käydään kauppaa viljelytarkoituksissa.

(27)

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen lausunnot pitäisi ottaa huomioon taudinlevittäjälajien luetteloa laadittaessa. Päätettäessä, mitkä lajit luetteloon pitäisi sisällyttää, olisi varmistettava vesiviljelyeläinten terveydentilan asianmukainen suojelu yhteisössä ja vältettävä samalla tarpeettomien kaupan rajoitteiden ottamista käyttöön. Näin ollen lajit, jotka aiheuttavat kyseisten lausuntojen mukaan taudin leviämistä koskevan kohtalaisen riskin, pitäisi sisällyttää luetteloon.

(28)

Monia niistä lajeista, jotka on määritelty Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen lausunnoissa tiettyjen tautien mahdollisiksi levittäjälajeiksi, pitäisi pitää sellaisina vain, kun ne ovat peräisin alueelta, jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja, ja kun ne on tarkoitettu alueelle, jolla elää samoja kyseiselle taudille alttiita lajeja. Näin ollen mahdollisiin taudinlevittäjälajeihin kuuluvia vesiviljelyeläimiä pitäisi pitää direktiivin 2006/88/EY 17 artiklassa tarkoitettuina taudinlevittäjälajeina ainoastaan tällaisissa olosuhteissa.

(29)

Yhteisön lainsäädännön selvyyden ja yhtenäisyyden varmistamiseksi tällä asetuksella pitäisi kumota ja korvata päätökset 1999/567/EY, 2003/390/EY, 2003/804/EY, 2003/858/EY ja 2006/656/EY.

(30)

On aiheellista säätää siirtymäkaudesta, jotta jäsenvaltiot ja teollisuus voivat toteuttaa tarvittavat toimenpiteet voidakseen noudattaa tässä asetuksessa vahvistettuja uusia vaatimuksia.

(31)

Koska epitsoottiselle ulseratiiviselle syndroomalle (EUS) alttiisiin lajeihin kuuluvilla koristevesieläimillä käydään runsaasti kauppaa ja koska vaarasta, jonka kyseinen tauti aiheuttaa koristevesieläinalalle, on tehtävä lisätutkimuksia, mukaan luettuna taudille alttiiden lajien luettelon uudelleenarviointi, EUS:lle alttiisiin lajeihin kuuluvien, vain suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen koristekalojen tuonnin välitöntä keskeyttämistä pitäisi välttää. Siksi on aiheellista ottaa käyttöön kyseiseen tautiin liittyviä vaatimuksia koskeva siirtymäkausi kyseisten erien osalta. Lisäksi tarvitaan siirtymäkausi, jotta kolmannet maat saavat riittävästi aikaa todistaakseen olevansa vapaita kyseisestä taudista.

(32)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

I   LUKU

KOHDE, SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄT

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

Tässä asetuksessa säädetään

a)

taudinlevittäjälajien luettelosta;

b)

eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä joko suljetuista koristetiloista peräisin olevien tai niihin tarkoitettujen koristevesieläinten markkinoille saattamista varten;

c)

eläinten terveystodistusvaatimuksista seuraavien eläinten/tuotteiden markkinoille saattamista varten:

i)

vesiviljelyeläimet, jotka on tarkoitettu viljelyyn, myös uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin, sekä istutukseen, ja

ii)

ihmisravinnoksi tarkoitetut vesiviljelyeläimet ja niistä saatavat tuotteet;

d)

eläinten terveyttä koskevista edellytyksistä ja todistusvaatimuksista yhteisöön tuontia varten ja yhteisön kautta tapahtuvaa kuljetusta varten, mukaan luettuna seuraavien eläinten/tuotteiden varastointi kauttakuljetuksen aikana:

i)

vesiviljelyeläimet, jotka on tarkoitettu viljelyyn, myös uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin;

ii)

ihmisravinnoksi tarkoitetut vesiviljelyeläimet ja niistä saatavat tuotteet;

iii)

suljettuihin koristetiloihin tarkoitetut koristevesieläimet.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

a)

’suljetuilla koristetiloilla’ eläinkauppoja, puutarhamyymälöitä, puutarhalampia, kaupallisia akvaarioita taikka koristevesieläimiä pitäviä tukkukauppiaita,

i)

jotka eivät ole millään tavalla suorassa yhteydessä yhteisön luonnonvesiin; tai

ii)

jotka on varustettu jätevedenkäsittelyjärjestelmällä, jolla riski tautien leviämisestä luonnonvesiin alennetaan hyväksyttävälle tasolle;

b)

’avoimella koristetilalla’ muuta koristetilaa kuin suljettua koristetilaa;

c)

’istutuksella’ vesiviljelyeläinten vapauttamista luontoon.

II   LUKU

TAUDINLEVITTÄJÄLAJIT

3 artikla

Taudinlevittäjälajien luettelo

Tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesiviljelyeläimiä pidetään direktiivin 2006/88/EY 17 artiklassa tarkoitettuina taudinlevittäjälajeina vain silloin, kun kyseiset eläimet täyttävät kyseisen taulukon sarakkeissa 3 ja 4 asetetut ehdot.

III   LUKU

VESIVILJELYELÄINTEN SAATTAMINEN MARKKINOILLE

4 artikla

Koristetiloista peräisin olevat tai niihin tarkoitetut koristevesieläimet

1.   Koristevesieläinten liikkumisesta on ilmoitettava direktiivin 90/425/ETY 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tietokonejärjestelmällä (Traces), kun eläimet

a)

ovat peräisin jossakin jäsenvaltiossa sijaitsevasta koristetilasta;

b)

on tarkoitettu suljettuun koristetilaan, joka sijaitsee toisessa jäsenvaltiossa, jonka

i)

koko alue tai tietyt vyöhykkeet tai osastot on vahvistettu vapaaksi/vapaiksi yhdestä tai useammasta muusta kuin eksoottisesta taudista, joka mainitaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa, kyseisen direktiivin 48 tai 50 artiklan mukaisesti; tai

ii)

koko alueella tai tietyillä vyöhykkeillä tai tietyissä osastoissa toteutetaan seuranta- tai hävittämisohjelmaa kyseisen direktiivin 44 artiklan 1 tai 2 kohdan mukaisesti; ja

c)

ovat lajia, joka on altis yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille, josta kyseinen jäsenvaltio tai sen vyöhyke tai osasto on vahvistettu vapaaksi tai johon sovelletaan b alakohdassa tarkoitettua seuranta- tai hävittämisohjelmaa.

2.   Suljetuissa koristetiloissa pidettyjä koristevesieläimiä ei saa päästää avoimiin koristetiloihin, viljelyalueille, uudelleensijoitusalueille eikä istuta ja ongi -kalastuspaikoille, nilviäisten viljelyalueille tai luontoon ilman toimivaltaisen viranomaisen lupaa.

Toimivaltainen viranomainen myöntää luvan vain, jos vapauttaminen ei vaaranna vapautuspaikassa elävien vesieläinten terveydentilaa, ja varmistaa, että riskin pienentämiseksi on toteutettu asianmukaiset toimenpiteet.

5 artikla

Viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille, avoimiin koristetiloihin ja istutukseen tarkoitetut vesiviljelyeläimet

Viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille, avoimiin koristetiloihin tai istutukseen tarkoitettujen vesiviljelyeläinten lähetysten mukana on oltava liitteessä II olevassa A osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus, kun kyseiset eläimet

a)

tuodaan jäsenvaltioihin, vyöhykkeille tai osastoihin,

i)

jotka on vahvistettu vapaiksi yhdestä tai useammasta muusta kuin eksoottisesta taudista, joka mainitaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa, kyseisen direktiivin 49 tai 50 artiklan mukaisesti; tai

ii)

joilla toteutetaan seuranta- tai hävittämisohjelmaa kyseisen direktiivin 44 artiklan 1 tai 2 kohdan mukaisesti;

b)

ovat yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille altista lajia tai yhden tai useamman sellaisen taudin levittäjälajia, josta kyseinen jäsenvaltio tai sen vyöhyke tai osasto on vahvistettu vapaaksi tai johon sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua seuranta- tai hävittämisohjelmaa.

6 artikla

Ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostettaviksi tarkoitetut vesiviljelyeläimet ja niistä saatavat tuotteet

1.   Ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostettavien vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden lähetysten mukana on oltava liitteessä II olevassa B osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus, kun ne

a)

tuodaan jäsenvaltioihin, vyöhykkeille tai osastoihin,

i)

jotka on vahvistettu vapaiksi yhdestä tai useammasta muusta kuin eksoottisesta taudista, joka mainitaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa, kyseisen direktiivin 49 tai 50 artiklan mukaisesti; tai

ii)

joilla toteutetaan seuranta- tai hävittämisohjelmaa kyseisen direktiivin 44 artiklan 1 tai 2 kohdan mukaisesti;

b)

ovat lajia, joka on altis yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille, josta kyseinen jäsenvaltio, vyöhyke tai osasto on vahvistettu vapaaksi tai johon sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua seuranta- tai hävittämisohjelmaa.

2.   Ensimmäistä kohtaa ei sovelleta

a)

kaloihin, jotka on teurastettu ja suolistettu ennen lähettämistä;

b)

ihmisravinnoksi tarkoitettuihin nilviäisiin tai äyriäisiin, jotka on pakattu ja merkitty tätä käyttötarkoitusta varten asetuksen (EY) N:o 853/2004 mukaisesti ja jotka

i)

ovat elinkelvottomia, mikä tarkoittaa, etteivät ne kykene enää selviytymään elävinä, jos ne palautetaan ympäristöön, josta ne ovat peräisin; tai

ii)

on tarkoitettu jatkojalostukseen ilman väliaikaista varastointia jalostuspaikassa;

c)

ihmisravinnoksi tarkoitettuihin vesiviljelyeläimiin tai niistä saataviin tuotteisiin, jotka on saatettu markkinoille ilman jatkojalostusta, mikäli ne on pakattu vähittäismyyntipakkauksiin, jotka täyttävät tällaisiin pakkauksiin sovellettavat asetuksen (EY) N:o 853/2004 säännökset.

7 artikla

Ennen ihmisravinnoksi käyttämistä puhdistuslaitoksiin, lähettämöihin ja vastaaviin laitoksiin tarkoitetut elävät nilviäiset ja äyriäiset

Ennen ihmisravinnoksi käyttämistä puhdistuslaitoksiin, lähettämöihin ja vastaaviin laitoksiin tarkoitettujen elävien nilviäisten ja äyriäisten lähetysten mukana on oltava liitteessä II olevassa B osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus, kun ne

a)

tuodaan jäsenvaltioihin, vyöhykkeille tai osastoihin,

i)

jotka on vahvistettu vapaiksi yhdestä tai useammasta muusta kuin eksoottisesta taudista, joka mainitaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa, kyseisen direktiivin 48 tai 50 artiklan mukaisesti; tai

ii)

joilla toteutetaan seuranta- tai hävittämisohjelmaa kyseisen direktiivin 44 artiklan 1 tai 2 kohdan mukaisesti;

b)

ovat lajia, joka on altis yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille, josta kyseinen jäsenvaltio, vyöhyke tai osasto on vahvistettu vapaaksi tai johon sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua seuranta- tai hävittämisohjelmaa.

8 artikla

Vesiviljelyeläimet ja niistä saatavat tuotteet, jotka lähtevät jäsenvaltioista, vyöhykkeiltä tai osastoista, joissa/joilla toteutetaan taudinvalvontatoimenpiteitä, myös hävittämisohjelmia

1.   Vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden lähetyksissä, jotka lähtevät jäsenvaltioista, vyöhykkeiltä tai osastoista, joissa/joilla toteutetaan direktiivin 2006/88/EY V luvun 3–6 jaksossa tarkoitettuja taudinvalvontatoimenpiteitä, mutta joille toimivaltainen viranomainen on myöntänyt kyseisiä taudinvalvontatoimenpiteitä koskevan vapautuksen, on oltava mukana eläinten terveystodistus, joka on täytetty seuraavissa kohdissa vahvistetun mallin mukaisesti:

a)

liitteessä II oleva A osa ja liitteen V perustelut, kun lähetykset sisältävät viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille, avoimiin koristetiloihin tai istutukseen tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä; ja

b)

liitteessä II oleva B osa ja liitteen V perustelut, kun lähetykset sisältävät ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostukseen, puhdistuslaitoksiin, lähettämöihin tai vastaaviin laitoksiin tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä ja niistä saatavia tuotteita.

2.   Viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille, avoimiin koristetiloihin tai istutukseen tarkoitettujen vesiviljelyeläinten lähetysten mukana on oltava liitteessä II olevassa A osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus, kun ne

a)

lähtevät jäsenvaltiosta, vyöhykkeeltä tai osastosta, jonka hävittämisohjelma on hyväksytty direktiivin 2006/88/EY 44 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

b)

ovat yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille altista lajia tai yhden tai useamman sellaisen taudin levittäjälajia, johon sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua hävittämisohjelmaa.

3.   Ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostukseen, puhdistuslaitoksiin, lähettämöihin tai vastaaviin laitoksiin tarkoitettujen vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden lähetysten mukana on oltava liitteessä II olevassa B osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus, kun ne

a)

lähtevät jäsenvaltiosta, vyöhykkeeltä tai osastosta, jonka hävittämisohjelma on hyväksytty direktiivin 2006/88/EY 44 artiklan 2 kohdan mukaisesti;

b)

ovat lajia, joka on altis yhdelle tai useammalle sellaiselle taudille, johon sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua hävittämisohjelmaa.

4.   Tätä artiklaa ei sovelleta

a)

kaloihin, jotka on teurastettu ja suolistettu ennen lähettämistä;

b)

ihmisravinnoksi tarkoitettuihin nilviäisiin tai äyriäisiin, jotka on pakattu ja merkitty tätä käyttötarkoitusta varten asetuksen (EY) N:o 853/2004 mukaisesti ja jotka

i)

ovat elinkelvottomia, mikä tarkoittaa, etteivät ne kykene enää selviytymään elävinä, jos ne palautetaan ympäristöön, josta ne ovat peräisin; tai

ii)

on tarkoitettu jatkojalostukseen ilman väliaikaista varastointia jalostuspaikassa;

c)

ihmisravinnoksi tarkoitettuihin vesiviljelyeläimiin tai niistä saataviin tuotteisiin, jotka on saatettu markkinoille ilman jatkojalostusta, mikäli ne on pakattu vähittäismyyntipakkauksiin, jotka täyttävät tällaisiin pakkauksiin sovellettavat asetuksen (EY) N:o 853/2004 säännökset.

9 artikla

Vesiviljelyeläinten tuonti tarkastuksen jälkeen

Kun tässä luvussa säädetään, että ennen eläinten terveystodistuksen myöntämistä on tehtävä tarkastus, eläviä vesiviljelyeläimiä, jotka kuuluvat kyseisessä todistuksessa tarkoitettuun yhdelle tai useammalle taudille alttiiseen lajiin tai yhden tai useamman taudin levittäjälajiin, ei saa tuoda viljelylaitokseen tai nilviäisten viljelyalueelle tällaisen tarkastuksen ja erän lastauksen välisenä aikana.

IV   LUKU

TUONTIEHDOT

10 artikla

Viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin tarkoitetut vesiviljelyeläimet

1.   Viljelyyn, uudelleensijoitusalueille, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä saa tuoda yhteisöön vain kolmansista maista tai niiden alueilta, vyöhykkeiltä tai osastoista, jotka mainitaan liitteessä III.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen vesiviljelyeläinten lähetysten on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

niiden mukana on oltava liitteessä IV olevassa A osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus;

b)

niiden on täytettävä a alakohdassa tarkoitetuissa todistusmallissa ja perusteluissa asetetut eläinten terveyttä koskevat vaatimukset.

11 artikla

Suljettuihin koristetiloihin tarkoitetut koristevesieläimet

1.   Koristekaloja, jotka ovat yhdelle tai useammalle direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa mainitulle taudille altista lajia ja jotka on tarkoitettu suljettuihin koristetiloihin, saa tuoda yhteisöön vain kolmansista maista tai niiden alueilta, vyöhykkeiltä tai osastoista, jotka mainitaan tämän asetuksen liitteessä III.

2.   Koristekaloja, jotka eivät ole millekään 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa mainitulle taudille altista lajia, ja koristenilviäisiä ja koristeäyriäisiä, jotka on tarkoitettu suljettuihin koristetiloihin, saa tuoda yhteisöön vain kolmansista maista tai alueilta, jotka kuuluvat Maailman eläintautijärjestöön (OIE).

3.   Edellä 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen eläinten lähetysten on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

niiden mukana on oltava liitteessä IV olevassa B osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus; ja

b)

niiden on täytettävä a alakohdassa tarkoitetuissa todistusmallissa ja perusteluissa asetetut eläinten terveyttä koskevat vaatimukset.

12 artikla

Ihmisravinnoksi tarkoitetut vesiviljelyeläimet ja niistä saatavat tuotteet

1.   Ihmisravinnoksi tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä ja niistä saatavia tuotteita saa tuoda yhteisöön vain kolmansista maista ja niiden alueilta, vyöhykkeiltä tai osastoista, jotka mainitaan asetuksen (EY) N:o 854/2004 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti laaditussa luettelossa.

2.   Ensimmäisessä kohdassa tarkoitettujen eläinten ja tuotteiden lähetysten on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

niiden mukana on oltava asetuksen (EY) N:o 2074/2005 liitteen VI lisäysten IV ja V asiaankuuluvien mallien mukaisesti täytetty kansanterveyttä ja eläinten terveyttä koskeva todistus; ja

b)

niiden on täytettävä a alakohdassa tarkoitetuissa todistus- ja vakuutusmalleissa asetetut eläinten terveyttä koskevat vaatimukset ja huomautukset.

3.   Tätä artiklaa ei sovelleta, jos vesiviljelyeläimet on tarkoitus sijoittaa tai istuttaa uudelleen yhteisön vesiin, jolloin sovelletaan 10 artiklaa.

13 artikla

Sähköinen todistus

Tässä luvussa tarkoitettujen todistusten ja vakuutusten antamiseen voidaan käyttää sähköistä todistusjärjestelmää ja muita sovittuja, yhteisössä yhdenmukaistettuja järjestelmiä.

14 artikla

Vesiviljelyeläinten kuljettaminen

1.   Yhteisöön tuotavia vesiviljelyeläimiä ei saa kuljettaa olosuhteissa, jotka voivat muuttaa niiden terveydentilaa. Niitä ei saa varsinkaan kuljettaa samassa vedessä tai säiliössä kuin vesieläimiä, joiden terveydentila on heikompi tai joita ei ole tarkoitettu tuotavaksi yhteisöön.

2.   Yhteisöön kuljettamisen aikana vesiviljelyeläinlastia ei saa purkaa säiliöstä eikä vettä, jossa eläimiä kuljetetaan, saa vaihtaa sellaisen kolmannen maan alueella, josta tällaisia eläimiä ei saa tuoda yhteisöön tai jolla eläinten terveydentila on heikompi kuin määräpaikassa.

3.   Kun vesiviljelyeläinten eriä kuljetetaan meriteitse yhteisön rajalle, asiaankuuluvaan eläinten terveystodistukseen on liitettävä liitteessä IV olevan D osan mallin mukaisesti täytetty liite elävien vesiviljelyeläinten kuljettamisesta meriteitse.

15 artikla

Vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden vapauttamista sekä kuljetusvettä koskevat vaatimukset

1.   Yhteisöön tuotuja ja ihmisravinnoksi tarkoitettuja vesiviljelyeläimiä ja niistä saatavia tuotteita on käsiteltävä asianmukaisesti, jotta yhteisön luonnonvesiin ei leviä tauteja.

2.   Yhteisöön tuotuja vesiviljelyeläimiä ei saa päästää yhteisön alueella luontoon ilman määräpaikan toimivaltaisen viranomaisen lupaa.

Toimivaltainen viranomainen myöntää luvan vain, jos vapauttaminen ei vaaranna vapautuspaikassa elävien vesieläinten terveydentilaa, ja varmistaa, että riskin pienentämiseksi on toteutettu asianmukaiset toimenpiteet.

3.   Vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden tuontierien kuljetusvesi on käsiteltävä asianmukaisesti, jotta yhteisön luonnonvesiin ei leviä tauteja.

V   LUKU

KAUTTAKULJETUSTA KOSKEVAT EHDOT

16 artikla

Kauttakuljetus ja varastointi

Eläviä vesiviljelyeläimiä, mätimunia ja suolistamattomia kaloja sisältävien erien, jotka on tuotu yhteisöön mutta tarkoitettu kuljetettavaksi kolmanteen maahan joko suoraan yhteisön kautta tai yhteisössä tapahtuvan varastoinnin jälkeen, on täytettävä IV luvussa asetetut vaatimukset. Lähetysten mukana olevassa todistuksessa on oltava ilmaisu ”For transit through the EC” (kuljetettavaksi EY:n kautta). Lähetyksissä on oltava mukana myös yhteisön ulkopuolisen kohdemaan edellyttämä todistus.

Jos kyseiset erät on tarkoitettu ihmisravinnoksi, niiden mukana on kuitenkin oltava liitteessä IV olevassa C osassa olevan mallin ja liitteen V perustelujen mukaisesti täytetty eläinten terveystodistus.

17 artikla

Latvian, Liettuan ja Puolan kautta kulkevia kuljetuksia koskeva poikkeus

1.   Poikkeuksena 16 artiklaan sallitaan Venäjältä tulevien ja Venäjälle menevien erien kauttakuljetus maanteitse tai rautateitse päätöksen 2001/881/EY liitteessä lueteltujen Latvian, Liettuan ja Puolan rajatarkastusasemien välillä suoraan tai muun kolmannen maan kautta, jos seuraavat vaatimukset täyttyvät:

a)

virkaeläinlääkäri on sinetöinyt erän sarjanumeroidulla sinetillä saapumisrajatarkastusasemalla;

b)

erän mukana olevissa, direktiivin 97/78/EY 7 artiklassa tarkoitetuissa asiakirjoissa on jokaisella sivulla saapumisrajatarkastusaseman virallisen tarkastajan leima ”Only for transit to Russia via the EC” (vain kauttakuljetettavaksi EY:n läpi Venäjälle);

c)

direktiivin 97/78/EY 11 artiklassa säädettyjä menettelyä koskevia vaatimuksia noudatetaan; ja

d)

saapumisrajatarkastusaseman virallinen tarkastaja on yhteisessä eläinlääkinnällisessä tuloasiakirjassa todistanut, että erä on hyväksytty kauttakuljetettavaksi.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja eriä ei saa purkaa eikä varastoida yhteisön alueella direktiivin 97/78/EY 12 artiklan 4 kohdassa ja 13 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

3.   Toimivaltainen viranomainen tekee säännöllisiä tarkastuksia varmistaakseen, että yhteisöstä lähtevien, 1 kohdassa tarkoitettujen erien ja niiden sisältämien tuotteiden määrä vastaa yhteisöön tulevien erien ja tuotteiden määrää.

VI   LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET, SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

18 artikla

Muun yhteisön lainsäädännön mukaiset todistusvaatimukset

Tämän asetuksen III, IV ja V luvussa edellytetyissä eläinten terveystodistuksissa on otettava tarvittaessa huomioon eläinten terveystodistusta koskevat vaatimukset, jotka vahvistetaan

a)

toimenpiteissä direktiivin 2006/88/EY 43 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksytyssä, kyseisen direktiivin liitteessä IV olevan II osan luettelossa mainitsemattomien tautien tuonnin ehkäisemiseksi tai niiden valvomiseksi; tai

b)

komission päätöksen 2004/453/EY (21) 5 artiklassa.

19 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätökset 1999/567/EY, 2003/390/EY, 2003/804/EY, 2003/858/EY ja 2006/656/EY 1 päivästä tammikuuta 2009 alkaen.

Viittauksia kumottuihin päätöksiin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

20 artikla

Siirtymäsäännökset

1.   Siirtymäkautena 30 päivään kesäkuuta 2009 asti 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja koristevesieläimiä saa saattaa markkinoille tekemättä ilmoitusta direktiivin 90/425/ETY (Traces) 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulla tietokonejärjestelmällä, jos koristevesieläimet saapuvat lopulliseen määräpaikkaansa ennen kyseistä päivämäärää.

2.   Siirtymäkautena 30 päivään kesäkuuta 2009 asti vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden lähetykset, joissa on mukana direktiivin 91/67/ETY liitteen E tai päätösten 1999/567/EY ja 2003/390/EY mukainen liikkumista koskeva asiakirja tai eläinten terveystodistus, voidaan saattaa markkinoille, jos ne saapuvat lopulliseen määräpaikkaansa ennen kyseistä päivämäärää.

3.   Siirtymäkautena 30 päivään kesäkuuta 2009 asti yhteisöön saa tuoda tai yhteisön kautta saa kuljettaa vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden seuraavia eriä:

a)

erät, joissa on mukana päätösten 2003/804/EY, 2003/858/EY ja 2006/656/EY mukainen eläinten terveystodistus;

b)

tämän asetuksen IV luvussa tarkoitetut erät, jotka eivät kuitenkaan kuulu päätösten 2003/804/EY, 2003/858/EY ja 2006/656/EY soveltamisalaan.

Siirtymäkauden aikana a ja b alakohdassa tarkoitettuihin eriin ei sovelleta 14 artiklan 3 kohtaa.

4.   Siirtymäkautena 31 päivään joulukuuta 2009 asti jäsenvaltiot voivat sallia ihmisravinnoksi tarkoitettujen vesiviljelyeläinten ja niistä saatavien tuotteiden tuonnin kolmansista maista ja niiden alueilta, vyöhykkeiltä tai osastoista, jotka mainitaan asetuksen (EY) N:o 2076/2005 liitteissä I ja II.

5.   Siirtymäkautena 31 päivään joulukuuta 2010 asti jäsenvaltiot voivat sallia ainoastaan suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen, epitsoottiselle ulseratiiviselle syndroomalle (EUS) altista lajia olevien koristevesieläinten tuonnin Maailman eläintautijärjestöön (OIE) kuuluvista kolmansista maista tai niiden alueilta.

Kyseisen siirtymäkauden aikana EUS:ää koskevia vaatimuksia, jotka vahvistetaan liitteessä IV olevassa B osassa olevan eläinten terveystodistuksen osassa II.2, ei sovelleta koristevesieläimiin, jotka on tarkoitettu ainoastaan suljettuihin koristetiloihin.

21 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2009.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 12 päivänä joulukuuta 2008.

Komission puolesta

Androulla VASSILIOU

Komission jäsen


(1)  EUVL L 328, 24.11.2006, s. 14.

(2)  EYVL L 46, 19.2.1991, s. 1.

(3)  EYVL L 216, 14.8.1999, s. 13.

(4)  EUVL L 135, 3.6.2003, s. 19.

(5)  EUVL L 302, 20.11.2003, s. 22.

(6)  EUVL L 324, 11.12.2003, s. 37.

(7)  EUVL L 271, 30.9.2006, s. 71.

(8)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55.

(9)  EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29.

(10)  EUVL L 94, 31.3.2004, s. 63.

(11)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 206.

(12)  EUVL L 320, 18.11.2006, s. 53.

(13)  EUVL L 338, 22.12.2005, s. 83.

(14)  EUVL L 338, 22.12.2005, s. 27.

(15)  EYVL L 326, 11.12.2001, s. 44.

(16)  EYVL L 24, 30.1.1998, s. 9.

(17)  EYVL L 13, 16.1.1997, s. 28.

(18)  The EFSA Journal (2007) 584, s. 1–163.

(19)  The EFSA Journal (2007) 597, s. 1–116.

(20)  The EFSA Journal (2007) 598, s. 1–91.

(21)  EUVL L 156, 30.4.2004, s. 5.


LIITE I

Luettelo mahdollisista taudinlevittäjälajeista ja olosuhteista, joissa kyseisiä lajeja pidetään levittäjälajeina

Taudit

Levittäjät

 

Lajit, joita pidetään 17 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuina levittäjälajeina tämän taulukon sarakkeissa 3 ja 4 asetettujen lisäehtojen täyttyessä

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvien vesieläinten alkuperäpaikkaan liittyvät lisäehdot

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvien vesieläinten määräpaikkaan liittyvät lisäehdot

Sarake 1

Sarake 2

Sarake 3

Sarake 4

Epitsoottinen vertamuodostavan kudoksen kuolio (EHN)

Marmoripaksuotsa (Aristichthys nobilis), kultakala (Carassius auratus), ruutana (C. carassius), karppi ja koikarppi (Cyprinus carpio), hopeapaksuotsa (Hypophtalmichthys molitrix), Leuciscus-suvun lajit (Leuciscus spp.), särki (Rutilus rutilus), sorva (Scardinius erythrophthalmus), suutari (Tinca tinca)

Ei lisäehtoja

Ei lisäehtoja

Epitsoottinen ulseratiivinen syndrooma (EUS)

Marmoripaksuotsa (Aristichthys nobilis), kultakala (Carassius auratus), ruutana (C. carassius), karppi ja koikarppi (Cyprinus carpio), hopeapaksuotsa (Hypophtalmichthys molitrix), Leuciscus-suvun lajit (Leuciscus spp.), särki (Rutilus rutilus), sorva (Scardinius erythrophthalmus), suutari (Tinca tinca)

Isojärvisimpukka (Anodonta cygnea), jokirapu (Astacus astacus), täplärapu (Pacifastacus leniusculus), punarapu (Procambarus clarcii)

Ei lisäehtoja

Ei lisäehtoja

Bonamia exitiosa -loistartunta

Portugalinosteri (Crassostrea angulata), tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas), amerikanosteri (Crassostrea virginica)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta tai nilviäisten viljelyalueelta, jossa/jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen tai nilviäisten viljelyalueelle, jossa/jolla kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Perkinsus marinus -loistartunta

Euroopanhummeri (Homarus gammarus), taskuravut (Brachyura spp.), jappirapu (Cherax destructor), jättikatkarapu (Macrobrachium rosenbergii), langustit (Palinurus spp.), uimataskurapu (Portunus puber), mutataskurapu (Scylla serrata), Penaeus indicus -katkarapu (Penaeus indicus), Penaeus japonicus -katkarapu (Penaeus japonicus), Penaeus kerathurus -katkarapu (Penaeus kerathurus), Penaeus stylirostris -katkarapu (Penaeus stylirostris), Penaeus vannamei -katkarapu (Penaeus vannamei)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta tai nilviäisten viljelyalueelta, jossa/jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen tai nilviäisten viljelyalueelle, jossa/jolla kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Microcytos mackini -loistartunta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Taura-syndrooma

Atrina-suvun simpukat (Atrina spp.), torvikotilo (Buccinum undatum), portugalinosteri (Crassostrea angulata), sydänsimpukka (Cerastoderma edule), tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas), amerikanosteri (Crassostrea virginica), liemisimpukka (Donax trunculus), Haliotis discus hannai -simpukka (Haliotis discus hannai), merikorva (Haliotis tuberculata), rantasimpukka (Littorina littorea), kotilo (Mercenaria mercenaria), Meretrix lusoria -simpukka (Meretrix lusoria), hietasimpukka (Mya arenaria), sinisimpukka (Mytilus edulis), välimerensinisimpukka (Mytilus galloprovincialis), mustekala (Octopus vulgaris), osteri (Ostrea edulis), iso kampasimpukka (Pecten maximus), mattosimpukka (Ruditapes decussatus), japaninmattosimpukka (Ruditapes philippinarum), seepia (Sepia officinalis), siipikotilot (Strombus spp.), kultamattosimpukka (Venerupis aurea), pikkumattosimpukka (Venerupis pullastra), venussimpukka (Venus verrucosa)

Euroopanhummeri (Homarus gammarus), taskuravut (Brachyura spp.), jappirapu (Cherax destructor), jättikatkarapu (Macrobrachium rosenbergii), langustit (Palinurus spp.), uimataskurapu (Portunus puber), mutataskurapu (Scylla serrata), Penaeus indicus -katkarapu (Penaeus indicus), Penaeus japonicus -katkarapu (Penaeus japonicus), Penaeus kerathurus -katkarapu (Penaeus kerathurus)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta, jossa elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Yellowhead-tauti

Atrina-suvun simpukat (Atrina spp.), torvikotilo (Buccinum undatum), portugalinosteri (Crassostrea angulata), sydänsimpukka (Cerastoderma edule), tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas), amerikanosteri (Crassostrea virginica), liemisimpukka (Donax trunculus), Haliotis discus hannai -simpukka (Haliotis discus hannai), merikorva (Haliotis tuberculata), rantasimpukka (Littorina littorea), kotilo (Mercenaria mercenaria), Meretrix lusoria -simpukka (Meretrix lusoria), hietasimpukka (Mya arenaria), sinisimpukka (Mytilus edulis), välimerensimpukka (Mytilus galloprovincialis), mustekala (Octopus vulgaris), osteri (Ostrea edulis), iso kampasimpukka (Pecten maximus), mattosimpukka (Ruditapes decussatus), japaninmattosimpukka (Ruditapes philippinarum), seepia (Sepia officinalis), siipikotilot (Strombus spp.), kultamattosimpukka (Venerupis aurea), pikkumattosimpukka (Venerupis pullastra), venussimpukka (Venus verrucosa)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta, jossa elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Määräpaikkaan liittyviä lisäehtoja ei sovelleta.

Virusperäinen verenvuotoseptikemia (VHS)

Kitasampi (Huso huso), venäjänsampi (Acipenser gueldenstaedtii), sterletti (Acipenser ruthenus), tähtisampi (Acipenser stellatus), sampi (Acipenser sturio), siperiansampi (Acipenser Baerii)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta tai joen valuma-alueelta, jossa/jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Marmoripaksuotsa (Aristichthys nobilis), kultakala (Carassius auratus), ruutana (C. carassius), karppi ja koikarppi (Cyprinus carpio), hopeapaksuotsa (Hypophtalmichthys molitrix), Leuciscus-suvun lajit (Leuciscus spp.), särki (Rutilus rutilus), sorva (Scardinius erythrophthalmus), suutari (Tinca tinca)

Hammasankeriasmonni (Clarias gariepinus), hauki (Esox lucius), piikkimonnit (Ictalurus spp.), mustapiikkimonni (Ameiurus melas), pilkkupiikkimonni (Ictalurus punctatus), Pangasius-suvun kissakalat (Pangasius pangasius), kuha (Sander lucioperca), monni (Silurus glanis)

Meribassi (Dicentrarchus labrax), valkobassi (Morone chrysops x M. saxatilis), juovakeltti (Mugil cephalus), punarumpukala (Sciaenops ocellatus), kotkakala (Argyrosomus regius), partarumpukala (Umbrina cirrosa), tonnikalat (Thunnus spp.), tonnikala (Thunnus thynnus), valkomeriahven (Epinephelus aeneus), tummameriahven (Epinephelus marginatus), senegalinkielikampela (Solea senegalensis), meriantura (Solea solea), punapagelli (Pagellus erythrinus), hammasahven (Dentex dentex), kultaotsa-ahven (Sparus aurata), isosargi (Diplodus sargus), pilkkupagelli (Pagellus bogaraveo), punahammasahven (Pagrus major), Diplodus vulgaris, nokkasargi (Diplodus puntazzo), kaulussargi (Diplodus vulgaris), pargo (Pagrus pagrus)

Tilapia spp. (Oreochromis)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta, jossa elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Tarttuva verta muodostavan kudoksen kuolio (IHN)

Kitasampi (Huso huso), venäjänsampi (Acipenser gueldenstaedtii), sterletti (Acipenser ruthenus), tähtisampi (Acipenser stellatus), sampi (Acipenser sturio), siperiansampi (Acipenser Baerii)

Marmoripaksuotsa (Aristichthys nobilis), kultakala (Carassius auratus), ruutana (C. carassius), karppi ja koikarppi (Cyprinus carpio), hopeapaksuotsa (Hypophtalmichthys molitrix), Leuciscus-suvun lajit (Leuciscus spp.), särki (Rutilus rutilus), sorva (Scardinius erythrophthalmus), suutari (Tinca tinca)

Hammasankeriasmonni (Clarias gariepinus), piikkimonnit (Ictalurus spp.), mustapiikkimonni (Ameiurus melas), pilkkupiikkimonni (Ictalurus punctatus), Pangasius-suvun kissakalat (Pangasius pangasius), kuha (Sander lucioperca), monni (Silurus glanis)

Ruijanpallas (Hippoglossus hippoglossus), kampela (Platichthys flesus), turska (Gadus morhua), kolja (Melanogrammus aeglefinus)

Jokirapu (Astacus astacus), täplärapu (Pacifastacus leniusculus), punarapu (Procambarus clarkii)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta, jossa elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Koikarpin herpesvirus (KHV)

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Lohen tarttuva anemia (ISA)

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Marteilia refringens -loistartunta

Sydänsimpukka (Cerastoderma edule), liemisimpukka (Donax trunculus), hietasimpukka (Mya arenaria), kotilo (Mercenaria mercenaria), Meretrix lusoria -simpukka (Meretrix lusoria), mattosimpukka (Ruditapes decussatus), japaninmattosimpukka (Ruditapes philippinarum), kultamattosimpukka (Venerupis aurea), pikkumattosimpukka (Venerupis pullastra), venussimpukka (Venus verrucosa)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta tai nilviäisten viljelyalueelta, jossa/jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Bonamia ostreae -loistartunta

Sydänsimpukka (Cerastoderma edule), liemisimpukka (Donax trunculus), hietasimpukka (Mya arenaria), kotilo (Mercenaria mercenaria), Meretrix lusoria -simpukka (Meretrix lusoria), mattosimpukka (Ruditapes decussatus), japaninmattosimpukka (Ruditapes philippinarum), kultamattosimpukka (Venerupis aurea), pikkumattosimpukka (Venerupis pullastra), venussimpukka (Venus verrucosa)

Iso kampasimpukka (Pecten maximus)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta tai nilviäisten viljelyalueelta, jossa/jolla elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen tai nilviäisten viljelyalueelle, jossa/jolla kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Valkopilkkutauti

Atrina-suvun simpukat (Atrina spp.), torvikotilo (Buccinum undatum), portugalinosteri (Crassostrea angulata), sydänsimpukka (Cerastoderma edule), tyynenmerenosteri (Crassostrea gigas), amerikanosteri (Crassostrea virginica), liemisimpukka (Donax trunculus), Haliotis discus hannai -simpukka (Haliotis discus hannai), merikorva (Haliotis tuberculata), rantasimpukka (Littorina littorea), kotilo (Mercenaria mercenaria), Meretrix lusoria -simpukka (Meretrix lusoria), hietasimpukka (Mya arenaria), sinisimpukka (Mytilus edulis), välimerensimpukka (Mytilus galloprovincialis), mustekala (Octopus vulgaris), osteri (Ostrea edulis), iso kampasimpukka (Pecten maximus), mattosimpukka (Ruditapes decussatus), japaninmattosimpukka (Ruditapes philippinarum), seepia (Sepia officinalis), siipikotilot (Strombus spp.), kultamattosimpukka (Venerupis aurea), pikkumattosimpukka (Venerupis pullastra), venussimpukka (Venus verrucosa)

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne ovat peräisin viljelylaitoksesta, jossa elää kyseiselle taudille alttiita lajeja.

Sarakkeessa 2 lueteltuihin lajeihin kuuluvia vesieläimiä pidetään sarakkeessa 1 mainitun taudin levittäjinä vain, jos ne on tarkoitettu viljelylaitokseen, jossa kasvatetaan kyseiselle taudille alttiita lajeja.


LIITE II

A   OSA

Eläinten terveystodistusmalli viljelyyn, uudelleensijoitukseen, istuta ja ongi -kalastuspaikoille, avoimiin koristetiloihin ja istutukseen tarkoitettujen vesiviljelyeläinten markkinoille saattamista varten

Image

Image

Image

Image

B   OSA

Eläinten terveystodistusmalli ennen ihmisravinnoksi käyttämistä jatkojalostukseen, lähettämöihin, puhdistuslaitoksiin tai vastaaviin laitoksiin tarkoitettujen vesiviljelyeläinten tai niistä saatavien tuotteiden markkinoille saattamista varten

Image

Image

Image


LIITE III

Kolmannet maat, alueet, vyöhykkeet tai osastot, joista viljelyyn, istuta ja ongi -kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin tarkoitettujen vesiviljelyeläinten sekä yhdelle tai useammalle direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevassa II osassa luetellulle taudille alttiiden ja suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen koristekalojen tuonti sallitaan (1)

Maa/alue

Vesiviljelylaji

Vyöhyke/osasto

ISO-koodi

Nimi

Kalat

Nilviäiset

Äyriäiset

Koodi

Kuvaus

AU

Australia

X (2)

 

 

 

 

BR

Brasilia

X (3)

 

 

 

 

CA

Kanada

X

 

 

CA 0 (5)

Koko alue

CA 1 (6)

Brittiläinen Kolumbia

CA 2 (6)

Alberta

CA 3 (6)

Saskatchewan

CA 4 (6)

Manitoba

CA 5 (6)

New Brunswick

CA 6 (6)

Nova Scotia

CA 7 (6)

Prinssi Edwardin saari

CA 8 (6)

Newfoundland ja Labrador

CA 9 (6)

Yukon

CA 10 (6)

Luoteisterritoriot

CA 11 (6)

Nunavut

CL

Chile

X (2)

 

 

 

Koko maa

CN

Kiina

X (3)

 

 

 

Koko maa

CO

Kolumbia

X (3)

 

 

 

Koko maa

CG

Kongo

X (3)

 

 

 

Koko maa

HR

Kroatia

X (2)

 

 

 

Koko maa

HK

Hongkong

X (3)

 

 

 

Koko maa

IN

Intia

X (4)

 

 

 

Koko maa

ID

Indonesia

X (2)

 

 

 

Koko maa

IL

Israel

X (2)

 

 

 

Koko maa

JM

Jamaika

X (3)

 

 

 

Koko maa

JP

Japani

X (3)

 

 

 

Koko maa

LK

Sri Lanka

X (3)

 

 

 

Koko maa

MK (7)

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

X (3)

 

 

 

Koko maa

MY

Malesia

X (3)

 

 

 

Niemimaa, Länsi-Malesia

NZ

Uusi-Seelanti

X (2)

 

 

 

Koko maa

RU

Venäjä

X (2)

 

 

 

Koko maa

SG

Singapore

X (3)

 

 

 

Koko maa

ZA

Etelä-Afrikka

X (2)

 

 

 

Koko maa

TW

Taiwan

X (3)

 

 

 

Koko maa

TH

Thaimaa

X (3)

 

 

 

Koko maa

TR

Turkki

X (2)

 

 

 

Koko maa

US

Yhdysvallat

X

 

 

US 0 (5)

Koko maa

X

 

 

US 1 (6)

Koko maa seuraavia osavaltioita lukuun ottamatta: New York, Ohio, Illinois, Michigan, Indiana, Wisconsin, Minnesota ja Pennsylvania

 

X

 

US 2

Humboldt Bay (Kalifornia)

US 3

Netarts Bay (Oregon)

US 4

Wilapa Bay, Totten Inlet, Oakland Bay, Quilcence Bay ja Dabob Bay (Washington)

US 5

NELHA (Havaiji)

VN

Vietnam

X (4)

 

 

 

 


(1)  11 artiklan mukaan koristekaloja, jotka eivät ole millekään direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan luettelossa mainitulle taudille altista lajia, ja koristenilviäisiä ja koristeäyriäisiä, jotka on tarkoitettu suljettuihin koristetiloihin, saa tuoda yhteisöön kolmansista maista tai alueilta, jotka kuuluvat Maailman eläintautijärjestöön (OIE).

(2)  Koskee kaikkia kalalajeja.

(3)  Koskee ainoastaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan mukaan epitsoottiselle ulseratiiviselle syndroomalle alttiita, suljettuihin koristetiloihin tarkoitettuja kaloja sekä särkikaloja (Cyprinidae).

(4)  Koskee ainoastaan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan mukaan epitsoottiselle ulseratiiviselle syndroomalle alttiita, suljettuihin koristetiloihin tarkoitettuja kaloja.

(5)  Ei koske kalalajeja, jotka ovat direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan mukaan alttiita virusperäiselle verenvuotoseptikemialle, tai sen levittäjälajeja.

(6)  Koskee ainoastaan kalalajeja, jotka ovat direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevan II osan mukaan alttiita virusperäiselle verenvuotoseptikemialle, tai sen levittäjälajeja.

(7)  Väliaikainen koodi, joka ei vaikuta lopulliseen nimeen, joka hyväksytään, kun Yhdistyneissä Kansakunnissa asiasta parhaillaan käytävät neuvottelut saadaan päätökseen.


LIITE IV

A   OSA

Eläinten terveystodistusmalli viljelyyn, uudelleensijoitukseen, istuta ja ongi kalastuspaikoille ja avoimiin koristetiloihin tarkoitettujen vesiviljelyeläinten Euroopan yhteisöön tuontia varten

Image

Image

Image

Image

Image

B   OSA

Eläinten terveystodistusmalli suljettuihin koristetiloihin tarkoitettujen koristevesieläimien Euroopan yhteisöön tuontia varten

Image

Image

Image

C   OSA

Eläinten terveystodistusmalli ihmisravinnoksi tarkoitettujen elävien vesiviljelyeläinten, mätimunien ja suolistamattomien kalojen kauttakuljetusta/varastointia varten

Image

Image

D   OSA

Liite elävien vesiviljelyeläinten kuljettamisesta meriteitse

(Täytetään ja liitetään eläinten terveystodistukseen, kun kuljetus Euroopan yhteisön rajalle tapahtuu vaikka vain osittainkin laivalla.)

Image


LIITE V

Perustelut

a)

Todistuksen laativat alkuperämaan toimivaltaiset viranomaiset tämän asetuksen liitteessä II tai IV olevan mallin mukaisesti ottaen huomioon erän määräpaikan ja käyttötarkoituksen sen saavuttua määräpaikkaan.

b)

Ottaen huomioon EU:n jäsenvaltiossa sijaitsevan määräpaikan tautitilan direktiivin 2006/88/EY liitteessä IV olevassa II osassa tarkoitettujen muiden kuin eksoottisten tautien osalta taikka sellaisten tautien osalta, joista määräpaikalla on lisätakeet päätöksen 2004/453/EY mukaisesti tai joita koskevia toimenpiteitä on hyväksytty direktiivin 2006/88/EY 43 artiklan mukaisesti, todistukseen on sisällytettävä asianomaiset erityisvaatimukset ja täytettävä niitä koskevat kohdat.

c)

”Lähtöpaikan” on oltava sen viljelylaitoksen tai nilviäisten viljelyalueen sijaintipaikka, jossa vesiviljelyeläimet kasvatettiin siihen myyntikokoon asti, joka on merkityksellinen tämän todistuksen kattavan lähetyksen osalta. Luonnonvaraisten vesieläinten tapauksessa ”lähtöpaikalla” tarkoitetaan korjuupaikkaa.

d)

Todistuksen alkuperäiskappaleen on oltava yksisivuinen ja kaksipuolinen, tai jos tarvitaan enemmän kuin yksi sivu, todistuksen on oltava sellainen, että kaikista sivuista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus siten, että sivut eivät ole erillisiä.

e)

Kun kyse on kolmansista maista yhteisöön suuntautuvasta tuonnista, todistuksen alkuperäiskappale ja mallitodistuksessa tarkoitetut etiketit on laadittava vähintään yhdellä sen EU:n jäsenvaltion virallisista kielistä, jonka rajatarkastusasemalla tarkastus tehdään, sekä vähintään yhdellä määräpaikkana olevan EU:n jäsenvaltion virallisista kielistä. Kyseiset jäsenvaltiot voivat kuitenkin sallia EU:n muiden jäsenvaltioiden virallisten kielten käytön, jos mukaan liitetään tarvittaessa virallinen käännös.

f)

Jos todistukseen liitetään lisäsivuja lähetyksen osien tunnistamista varten, kyseisten lisäsivujen katsotaan olevan osa alkuperäiskappaletta, jos jokainen näistä sivuista on varustettu todistuksen myöntävän virallisen tarkastajan allekirjoituksella ja leimalla.

g)

Kun todistus, kaikki f kohdan mukaiset lisäsivut mukaan luettuina, muodostuu useammasta kuin yhdestä sivusta, kunkin sivun alareunassa on oltava sivunumerointi muodossa ”sivunumero/kokonaissivumäärä” ja yläreunassa toimivaltaisen viranomaisen antama todistuksen viitenumero.

h)

Virallisen tarkastajan on täytettävä ja allekirjoitettava alkuperäinen todistus enintään 72 tuntia ennen erän lastausta. Mikäli vesiviljelyeläimet on tarkistettava lastausta edeltävien 24 tunnin aikana, todistus on täytettävä ja allekirjoitettava enintään 24 tuntia ennen erän lastausta. Alkuperämaan toimivaltaiset viranomaiset varmistavat, että todistusta laadittaessa noudatetaan periaatteita, jotka vastaavat direktiivissä 96/93/EY vahvistettuja periaatteita.

i)

Allekirjoituksen värin on oltava eri kuin painoväri. Sama sääntö koskee muita leimoja kuin kohopainettuja leimoja ja vesileimoja.

j)

Kun kyse on kolmansista maista yhteisöön suuntautuvasta tuonnista, alkuperäiskappaleen on seurattava lähetyksen mukana EU:n rajatarkastusasemalle asti. Kun kyse on yhteisössä markkinoille saatettavista eristä, todistuksen alkuperäiskappaleen on seurattava lähetyksen mukana lopulliseen määräpaikkaan asti.

k)

Eläville vesiviljelyeläimille myönnettävä todistus on voimassa 10 päivää sen myöntämispäivästä. Jos kuljetus tapahtuu laivalla, voimassaoloaikaa pidennetään merimatkan keston mukaan. Tätä varten eläinten terveystodistukseen liitetään aluksen päällikön ilmoituksen alkuperäiskappale, joka laaditaan liitteessä IV olevan D osan liitemallin mukaisesti.

l)

On huomattava, että eläinten suojelusta kuljetuksen ja siihen liittyvien toimenpiteiden aikana sekä direktiivien 64/432/ETY ja 93/119/EY ja asetuksen (EY) N:o 1255/97 muuttamisesta annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1/2005 vahvistetut eläinkuljetuksia koskevat yleiset edellytykset saattavat tarvittaessa edellyttää toimenpiteiden toteuttamista yhteisöön saapumisen jälkeen, elleivät kyseisen asetuksen vaatimukset täyty.


Top