Gemensamma bestämmelser för EU-fonder (2021–2027)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2021/1060 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen, som kallas förordningen om gemensamma bestämmelser, fastställs en uppsättning gemensamma finansiella regler för följande av Europeiska unionens (EU) finansieringskällor, samt ytterligare gemensamma bestämmelser för de fonder som markerats med en asterisk (*):

VIKTIGA PUNKTER

Fem politiska mål

Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden och EHFVF stöder följande politiska mål:

Klimatmål

Fonderna bör bidra till att integrera klimatåtgärder och till att uppnå det övergripande målet att 30 % av EU:s budgetutgifter ska stödja klimatmål. I synnerhet måste EU:s medlemsstater tillhandahålla information om hur de stöder miljö- och klimatmål och ange sitt bidrag till det övergripande målet uttryckt i procent av sitt totala anslag till Eruf och Sammanhållningsfonden. Om det inte gjorts tillräckliga framsteg för att uppnå dessa mål ska medlemsstaten och Europeiska kommissionen enas om korrigerande åtgärder vid det årliga översynsmötet.

Huvudprinciper

Medlemsstaterna och kommissionen ska genomföra budgetanslagen på grundval av följande principer:

Partnerskapsavtal

Varje medlemsstat utarbetar en partnerskapsöverenskommelse som anger hur medlemsstaten avser att använda Eruf, ESF+, Sammanhållningsfonden, FRO och EHFVF på ett effektivt och ändamålsenligt sätt under perioden 2021–2027.

Programplanering

I samarbete med sina partner utarbetar medlemsstaterna finansieringsprogram för perioden 2021–2027 vilka ska lämnas till kommissionen senast tre månader efter det att partnerskapsöverenskommelsen har lämnats in. I förordningen fastställs regler bestämmelser om följande programplaneringsaspekter:

Territoriell utveckling

Den integrerade strategin för territoriell utveckling stärks och kan stödjas genom något av följande:

Tekniskt bistånd

kommissionens initiativ får fonderna stödja förberedelser, övervakning, kontroll, revision, utvärdering, kommunikation, synlighet samt administrativt och tekniskt bistånd som krävs för att genomföra förordningen, också i länder utanför EU när så är lämpligt.

en medlemsstats initiativ får fonderna stödja åtgärder som krävs för att fonderna ska kunna förvaltas och användas på ett ändamålsenligt sätt, inbegripet kapacitetsuppbyggnad hos partner och förberedelse, utbildning, förvaltning, övervakning, utvärdering, synlighet och kommunikation.

Prestation

Medlemsstaterna ska inrätta ett system som gör det möjligt för dem att övervaka, rapportera om och utvärdera prestation, bestående av

Övervakning

Utvärdering

Medlemsstaterna eller deras förvaltningsmyndigheter ska utvärdera programmen med hjälp av funktionellt oberoende experter i syfte att förbättra programmens kvalitet och genomförande.

Kommissionen ska genomföra sin egen halvtidsutvärdering av varje fond i slutet av 2024 och en efterhandsutvärdering senast den 31 december 2031. Utvärderingarna bygger på följande kriterier:

Vid utvärderingarna får hänsyn också tas till inkludering, icke-diskriminering och synlighet.

Dessutom måste medlemsstaterna senast den 30 juni 2029 göra en utvärdering av varje program för att bedöma dess genomslag.

Synlighet

Varje medlemsstat ska se till att stödet synliggörs både i all verksamhet som rör insatser som får stöd från fonderna och att EU-medborgarna informeras om fondernas roll och resultat genom en enda webbportal som ger tillgång till alla program som involverar den medlemsstaten.

I synnerhet ska stödmottagare och organ som genomför finansieringsinstrument erkänna stöd från fonderna i enlighet med bestämmelserna i förordningen. Om de inte gör det har förvaltningsmyndigheten rätt att vidta åtgärder och annullera upp till 3 % av stödet från fonderna till den berörda insatsen.

Ekonomiskt stöd

EU:s ekonomiska bidrag får utformas på något av följande sätt:

Medlemsstaterna ska använda medlen för att tillhandahålla stöd till stödmottagarna i form av bidrag, finansieringsinstrument eller priser (eller en kombination av dessa).

Behörighet

Utgifternas stödberättigande ska fastställas i nationella bestämmelser, utom när det finns särskilda regler i denna förordning eller fondspecifika förordningar.

Följande kostnader ska inte berättiga till bidrag från fonderna:

Fondspecifika förordningar får fastställa ytterligare kostnader som inte berättigar till bidrag från den särskilda fonden.

Förvaltning och kontroll

Medlemsstaterna ska ha effektiva förvaltnings- och kontrollsystem för sina program och ska bland annat ansvara för

Kommissionen måste bland annat

Förvaltningsmyndigheterna ansvarar bland annat för att

I förordningen fastställs detaljerade regler för revisioner som utförs av nationella revisionsmyndigheter, däribland

Ekonomisk förvaltning

I förordningen fastställs detaljerade regler, bland annat för

Budgetram

Eruf, ESF+ och Sammanhållningsfonden stöder målet Investering för sysselsättning och tillväxt, där medel anslagits i alla Nuts 2-regioner som inrättats genom förordning (EG) nr 1059/2003, ändrad genom förordning (EU) 2016/2066 (se sammanfattningen).

Framför allt anslås medel från Eruf och ESF+ till följande tre kategorier av regioner:

Sammanhållningsfonden stöder de medlemsstater vars bruttonationalinkomst (BNI) per capita, mätt i köpkraftsstandarder och beräknad på grundval av EU-siffror för perioden 2015–2017, är mindre än 90 % av den genomsnittliga bruttonationalinkomsten per capita i EU-27 för samma referensperiod.

I förordningen anges också bestämmelser om följande:

Översyn

Europaparlamentet och Europeiska unionens råd måste se över förordningen senast den 31 december 2027.

Ytterligare flexibilitet för att hantera konsekvenserna av Rysslands aggression i Ukraina

Genom förordning (EU) 2022/2039 om Fast-Care ändras förordningarna om gemensamma bestämmelser för användning av EU:s fonder under två budgetperioder: 2014–2020 (förordning (EU) nr 1303/2013 – se sammanfattningen) och 2021–2027 (förordning (EU) 2021/1060).

När det gäller förordningen om gemensamma bestämmelser för 2021–2027 syftar ändringen av Fast-Care till att minska bördan för medlemsstaternas budgetar och underlätta genomförandet av insatser för att hantera utmaningarna till följd av Rysslands aggression.

Ändringsförordningen innebär följande:

Stöd till överkomliga energipriser

Ändringsförordningen (EU) 2023/435 är ett led i en bredare politisk förändring som syftar till att hantera EU:s energiberoende i förhållande till Ryssland.

Bland annat ändras förordningen om gemensamma bestämmelser för 2014–2020 när det gäller användningen av EU:s fonder (förordning (EU) nr 1303/2013) i syfte att hantera konsekvenserna av de stigande energipriserna i samtliga medlemsstater till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Dessutom ändras förordningen om gemensamma bestämmelser för 2021–2027 för att specifikt tillåta att medlemsstater använder 7,5 % av anslaget för sammanhållningspolitiken under 2021–2027 i syfte att bidra till målen i REPowerEU. Sådana åtgärder bör fortsätta att uppfylla de fondspecifika reglerna, inbegripet principen om att ”inte orsaka betydande skada”.

Genom förordning (EU) 2023/435 ändras också följande:

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 1 juli 2021.

BAKGRUND

Se även tillhörande lagstiftning:

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2021/1060 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1139 av den 7 juli 2021 om Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden och om ändring av förordning (EU) 2017/1004 (EUT L 247, 13.7.2021, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1056 av den 24 juni 2021 om inrättande av Fonden för en rättvis omställning (EUT L 231, 30.6.2021, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 av den 24 juni 2021 om inrättande av Europeiska socialfonden+ (ESF+) och om upphävande av förordning (EU) nr 1296/2013 (EUT L 231, 30.6.2021, s. 21).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1058 av den 24 juni 2021 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden (EUT L 231, 30.6.2021, s. 60).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1059 av den 24 juni 2021 om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder (EUT L 231, 30.6.2021, s. 94).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 320).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 30.03.2023