Kommissionskollegiet

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Europeiska rådets beslut 2013/272/EU om antalet ledamöter i Europeiska kommissionen

VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

Det fastställer antalet ledamöter i Europeiska kommissionen och säkerställer att kommissionen har en ledamot från varje medlemsstat i Europeiska unionen (EU).

I artikel 17 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) fastställs kommissionens befogenheter.

VIKTIGA PUNKTER

I början av processen föreslår Europeiska rådet en kandidat till kommissionsordförande till Europaparlamentet. Ordföranden väljs sedan av en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet.

Under 2014 var EU:s ledare för första gången tvungna att ta hänsyn till Europaparlamentsvalet i maj det året när de valde kommissionens ordförande. Detta innebar i praktiken att kandidaten behövde få stöd av en majoritet i parlamentet när parlamentsledamöterna röstade om vem som ska nomineras till kommissionens ordförande i juli. Den nominerade kommissionsordföranden lägger fram sina politiska riktlinjer för mandattiden inför parlamentet, så att en väl underbyggd diskussion kan äga rum före omröstningen.

Kommissionskollegiets sammansättning

När kommissionens ordförande har blivit vald kontaktar han eller hon medlemsstaternas regeringschefer för att hjälpa till att bilda kommissionskollegiet. Kollegiets medlemmar (kommissionsledamöter) väljs för sin allmänna kompetens och sitt engagemang för EU. Efter samråd mellan kommissionens ordförande och regeringscheferna antar Europeiska unionens råd, i samförstånd med kommissionsordföranden, en förteckning över personer som nomineras till kommissionsledamöter. Dessa personer måste vara helt oberoende. Ordföranden beslutar om kommissionens interna organisation och fördelar de olika politiska ansvarsområdena, exempelvis energi, miljö och handel, bland de nya kommissionsledamöterna – en process som kräver stor politisk skicklighet i att kunna tillmötesgå konkurrerande krav och förväntningar.

Europaparlamentets roll

När de nominerade kommissionsledamöternas namn och ansvarsområden blivit kända sker en offentlig utfrågning av var och en inför det parlamentsutskott som motsvarar deras respektive ansvarsområde. Där utfrågas de ingående om sin lämplighet för befattningen och sina kunskaper inom det tilldelade ansvarsområdet. Detta är ingen ren formalitet. Det har hänt att nominerade kommissionsledamöter har tvingats dra sig tillbaka när de inte lyckats vinna utskottets godkännande. Parlamentet röstar sedan i sin helhet om det nya kommissionskollegiet. Om det godkänns tillsätts det därefter av rådet. Det nya kollegiet tillträder vanligtvis den 1 november.

Kommissionen är kollektivt ansvarig inför Europaparlamentet. Parlamentet är den enda EU-institution som kan avsätta kommissionen under dess femåriga mandatperiod genom en misstroendeförklaring.

Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik

Enligt artikel 18 i EU-fördraget utses en av kommissionens vice ordförande till hög representant. Denna person utses av EU:s ledare med godkännande av kommissionens ordförande. Den höga representanten sitter inte bara med i kommissionen, utan leder även sammanträden med utrikesministrarna och ansvarar för Europeiska utrikestjänsten. Den höga representanten leder också EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik samt den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.

Antalet kommissionsledamöter

Enligt artikel 17.5 i EU-fördraget skulle antalet kommissionsledamöter från och med november 2014 motsvara två tredjedelar av antalet medlemsstater, såvida inte EU:s ledare beslutade att ändra detta antal. I maj 2013 beslutade dock rådet att antalet ledamöter skulle fortsätta att motsvara antalet medlemsstater.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET FÖR?

Beslutet har gällt sedan den 1 november 2014.

BAKGRUND

Det nuvarande kommissionskollegiet, som leds av Ursula von der Leyen, tillträdde i december 2019 för perioden 2019–2024.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europeiska rådets beslut 2013/272/EU av den 22 maj 2013 om antalet ledamöter i Europeiska kommissionen (EUT L 165, 18.6.2013, s. 98).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning III – Institutionella bestämmelser – Artikel 17 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 25).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning III – Institutionella bestämmelser – Artikel 18 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 26).

Senast ändrat 20.03.2024