Bryssel den 12.9.2023

COM(2023) 539 final

2023/0326(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen vad gäller antagandet av ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (utträdesavtalet) i samband med det planerade antagandet av gemensamma kommitténs beslut om ändring av bilaga 2 till Windsorramen 1 , som utgör en integrerad del av utträdesavtalet.

2.Bakgrund till förslaget

2.1.Avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen samt Windsorramen

I utträdesavtalet fastställs villkoren för Förenade kungarikets utträde ur unionen och Euratom under ordnade former. Utträdesavtalet trädde i kraft den 1 februari 2020. Den 27 februari 2023 nådde Europeiska kommissionen och Förenade kungarikets regering en politisk principöverenskommelse om Windsorramen. Den gemensamma kommitté som inrättats genom utträdesavtalet antog vid ett möte i London den 24 mars 2023 nya arrangemang för Windsorramen, och de två parterna kom överens om att samarbeta intensivt och noggrant för att genomföra alla delar av Windsorramen.

2.2.Gemensamma kommittén

Gemensamma kommittén inrättades genom artikel 164.1 i utträdesavtalet och består av företrädare för unionen och Förenade kungariket. Ordförandeskapet innehas gemensamt av unionen och Förenade kungariket. Gemensamma kommitténs arbetsordning fastställs i bilaga VIII till utträdesavtalet. Gemensamma kommittén sammanträder minst en gång om året eller på begäran av unionen eller Förenade kungariket och fastställer sitt sammanträdesschema och sin dagordning genom ömsesidig överenskommelse.

Gemensamma kommitténs uppgifter anges i artikel 164 i utträdesavtalet och består huvudsakligen i att

·övervaka genomförandet och tillämpningen av avtalet, direkt eller genom arbetet i de specialiserade kommittéer som rapporterar till den,

·anta beslut och rekommendationer, inbegripet ändringar av avtalet, i alla frågor för vilka avtalet föreskriver det,

·förebygga problem och lösa tvister som kan uppkomma rörande tolkningen och tillämpningen av avtalet.

2.3.Gemensamma kommitténs planerade akt

Vid sitt nästa möte ska gemensamma kommittén anta ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter som omfattas av Windsorramens tillämpningsområde i bilaga 2 till Windsorramen (den planerade akten), i enlighet med artikel 13.4.

Den planerade akten kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 166.2 i utträdesavtalet. I enlighet med regel 9 i arbetsordningen för gemensamma kommittén och de specialiserade kommittéerna kommer beslut antagna av gemensamma kommittén att ange det datum då de får verkan.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

3.1    Bilaga 2 (”Unionsrättsliga bestämmelser som avses i artikel 5.4”) till Windsorramen

Bilaga 2 till Windsorramen innehåller de unionsrättsliga bestämmelser som avses i artikel 5.4.

Den 31 maj 2023 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) 2023/1077 2 , som föreskriver tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder (t.ex. tillfälligt upphävande av tullar, tullkvoter och antidumpningstullar) som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. I förordning (EU) 2023/1077 föreskrivs samma typ och nivå av handelsliberaliseringsåtgärder gentemot Ukraina som de som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/870 av den 30 maj 2022 3 , som upphörde att gälla den 5 juni 2023 och som hade en positiv inverkan på Ukrainas handel med unionen, genom att bevara handelsflödena från Ukraina till unionen trots de störningar som orsakades av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och mot den övergripande trenden med en kraftig minskning av exporten från Ukraina. Förordning (EU) 2023/1077 trädde i kraft den 6 juni 2023 och ska tillämpas till och med den 5 juni 2024.

Den 20 juli 2023 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) 2023/1524 4 , som förlänger det tillfälliga upphävande av importtullar på import från Republiken Moldavien (Moldavien) till unionen som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1279 av den 18 juli 2022 5 , som upphörde att gälla den 24 juli 2023, och utvidgar detta upphävande till att omfatta alla återstående tullar och tullkvoter för import från Moldavien till unionen. Förordning (EU) 2023/1524 kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på produkter från Moldavien enligt associeringsavtalet mellan EU och Moldavien i syfte att mildra de negativa effekterna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina på Moldaviens ekonomi, påskynda utvecklingen av närmare ekonomiska förbindelser mellan unionen och Moldavien och ge snabbt stöd till Moldaviens ekonomi. Förordning (EU) 2023/1524 trädde i kraft den 25 juli 2023 och ska tillämpas till och med den 25 juli 2024.

Dessa nyligen antagna unionsakter rör handeln med varor med tredjeländer och omfattas därför av Windsorramens tillämpningsområde. Dessa rättsakter bör därför läggas till i bilaga 2, under punkt 4 ”Allmänna handelsaspekter”.

4.Rättslig grund

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att rådet ska anta beslut ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

Begreppet akter med rättslig verkan omfattar dessutom akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 6 .

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Gemensamma kommittén är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen utträdesavtalet.

Den akt som ska antas av gemensamma kommittén utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artikel 166.2 i utträdesavtalet.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar utträdesavtalets institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Det enda syftet med och innehållet i den planerade akten är att lägga till de två nyligen antagna unionsakterna i bilaga 2 till Windsorramen.

Utträdesavtalet ingicks på grundval av artikel 50.2 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget).

Därför, och i enlighet med den grundläggande principen att en rättsakt kan ändras endast genom en rättsakt av samma typ, är den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet artikel 50.2 i EU-fördraget.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 50.2 i EU-fördraget jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

5.Offentliggörande av den planerade akten

Eftersom gemensamma kommitténs akt ändrar bilaga 2 till Windsorramen är det lämpligt att efter dess antagande offentliggöra den i Europeiska unionens officiella tidning.

2023/0326 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen vad gäller antagandet av ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 50.2,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen 7 (utträdesavtalet) ingicks av unionen genom rådets beslut (EU) 2020/135 8 den 30 januari 2020 och trädde i kraft den 1 februari 2020.

(2)I enlighet med artikel 13.4 i Windsorramen 9 , som utgör en integrerad del av utträdesavtalet, är den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 164.1 i utträdesavtalet (gemensamma kommittén) behörig att anta beslut om att ändra de relevanta bilagorna till Windsorramen genom att lägga till nyligen antagna unionsakter som omfattas av Windsorramens tillämpningsområde, men som varken ändrar eller ersätter de unionsakter som förtecknas i bilagorna till Windsorramen.

(3)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan 10 , och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1524 av den 20 juli 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden som är tillämpliga på produkter från Republiken Moldavien enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan 11 , är nyligen antagna unionsakter som rör handeln med varor med tredjeländer och omfattas därför av Windsorramens tillämpningsområde.

(4)Vid sitt nästa möte bör gemensamma kommittén anta ett beslut i enlighet med artikel 13.4 i Windsorramen om att lägga till dessa två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen.

(5)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma kommittén vad gäller antagandet av ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 164.1 i utträdesavtalet, vad gäller antagandet av ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen, ska grundas på det utkast till beslut av gemensamma kommittén som åtföljer detta beslut.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Gemensam förklaring nr 1/2023 av unionen och Förenade kungariket i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen av den 24 mars 2023 (EUT L 102, 17.4.2023, s. 87) .
(2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan ( EUT L 144, 5.6.2023, s. 1 ).
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/870 av den 30 maj 2022 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan ( EUT L 152, 3.6.2022, s. 103 ).
(4)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1524 av den 20 juli 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden som är tillämpliga på produkter från Republiken Moldavien enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan ( EUT L 185, 24.7.2023, s. 1 ).
(5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1279 av den 18 juli 2022 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på produkter från Republiken Moldavien enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan ( EUT L 195, 22.7.2022, s. 6 ).
(6)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(7)     EUT L 29, 31.1.2020, s. 1 .
(8)    Rådets beslut (EU) 2020/135 av den 30 januari 2020 om ingående av avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen ( EUT L 29, 31.1.2020, s. 1 )
(9)    Gemensam förklaring nr 1/2023 av unionen och Förenade kungariket i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen av den 24 mars 2023 (EUT L 102, 17.4.2023, s. 87 ) .
(10)     EUT L 144, 5.6.2023, s. 1 .
(11)     EUT L 185, 24.7.2023, s. 1 . 

Bryssel den 12.9.2023

COM(2023) 539 final

BILAGA

till

förslag till RÅDETS BESLUT

om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen vad gäller antagandet av ett beslut om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen










BILAGA

BESLUT nr […]/2023 AV DEN GEMENSAMMA KOMMITTÉ SOM INRÄTTATS GENOM AVTALET OM FÖRENADE KONUNGARIKET STORBRITANNIEN OCH NORDIRLANDS UTTRÄDE UR EUROPEISKA UNIONEN OCH EUROPEISKA ATOMENERGIGEMENSKAPEN

av den...

om att lägga till två nyligen antagna unionsakter i bilaga 2 till Windsorramen

GEMENSAMMA KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen 1 (utträdesavtalet), särskilt artikel 13.4 i Windsorramen 2 , och

av följande skäl:

(1)I artikel 13.4 i Windsorramen ges den gemensamma kommitté som inrättats genom artikel 164.1 i utträdesavtalet (gemensamma kommittén) befogenhet att anta beslut om att lägga till nyligen antagna unionsakter som omfattas av Windsorramens tillämpningsområde i de relevanta bilagorna till Windsorramen. I enlighet med artikel 166.2 i utträdesavtalet är beslut som antas av gemensamma kommittén bindande för unionen och Förenade kungariket. Unionen och Förenade kungariket ska genomföra sådana beslut, som har samma rättsverkan som utträdesavtalet.

(2)Två nyligen antagna unionsakter bör läggas till i bilaga 2 till Windsorramen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

(1)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan 3 ska läggas till i punkt 4 ”Allmänna handelsaspekter” i bilaga 2 till Windsorramen.

(2)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1524 av den 20 juli 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden som är tillämpliga på produkter från Republiken Moldavien enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan 4 ska läggas till i punkt 4 ”Allmänna handelsaspekter” i bilaga 2 till Windsorramen.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har antagits.

Utfärdat i ...den...

På gemensamma kommitténs vägnar

Vice medordförande

(1)     EUT L 29, 31.1.2020, s. 7 .
(2)    Gemensam förklaring nr 1/2023 av unionen och Förenade kungariket i den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen av den 24 mars 2023 ( EUT L 102, 17.4.2023, s. 87 ).
(3)     EUT L 144, 5.6.2023, s. 1 .
(4)     EUT L 185, 24.7.2023, s. 1 .