Bryssel den 16.3.2022

COM(2022) 120 final

2022/0074(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 909/2014 vad gäller avvecklingsdisciplin, gränsöverskridande tillhandahållande av tjänster, tillsynssamarbete, tillhandahållande av anknutna banktjänster och krav på värdepapperscentraler från tredjeland

(Text av betydelse för EES)

{SEC(2022) 160 final} - {SWD(2022) 75 final} - {SWD(2022) 76 final}


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Värdepapperscentraler driver den infrastruktur som möjliggör värdepappersavveckling, dvs. slutförande av en värdepapperstransaktion genom överföring av kontantmedel eller värdepapper eller bådadera 1 . Värdepapperscentraler spelar en avgörande roll för primärmarknaden genom att centralisera den ursprungliga registreringen av nyemitterade värdepapper (notarietjänst). De administrerar även värdepapperskonton för registerföring av hur många värdepapper som innehas av vem och varje förändring i innehavet av dessa värdepapper (central kontoföringstjänst). Därutöver tillhandahåller värdepapperscentraler anknutna tjänster 2 , inbegripet banktjänster.

Värdepapperscentraler har en viktig funktion för ekonomin genom deras roll i fråga om emission av värdepapper och möjliggörande av värdepapperstransaktioner. Värdepapperscentraler spelar också en viktig roll när det gäller centralbankernas genomförande av penningpolitik. Som exempel kan nämnas att säkerheter som är godtagbara för centralbankers monetära transaktioner, i synnerhet inom euroområdet, flödar genom avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentraler. I dag finns det 26 auktoriserade värdepapperscentraler inom EU. Under 2019 hanterade EU:s avvecklingssystem för värdepapper över 420 miljoner leveransinstruktioner till ett värde av över 53 biljoner euro i värdepapper och motsvarande en sammanlagd omsättning på mer än 1 120 biljoner euro 3 . 

Genom 2014 års förordning om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler (förordningen om värdepapperscentraler) försökte man öka säkerheten och effektiviteten i avvecklingen samt införa ett antal gemensamma krav för värdepapperscentraler i hela EU. Fastän värdepapperscentralerna var motståndskraftiga, även under finanskrisen 2008, och omfattades av nationell lagstiftning och internationella standarder var de inte enhetligt reglerade inom Europeiska unionen. Detta ledde till skillnader beträffande säkerheten och problem i fråga om lika villkor. Regleringen av värdepapperscentraler var även viktig för att komplettera regelverket för infrastrukturer för handel och efterhandel enligt direktiv 2004/39/EG om marknader för finansiella instrument 4 , som behandlade handelsplatser, och förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer (förordning (EU) nr 648/2012 5 ), som behandlade centrala motparter och transaktionsregister. Dessutom var det viktigt med en enhetlig regleringsstrategi för avvecklingssystem och avvecklingsprocesser för att komplettera och underlätta TARGET2-Securities 6 . Förordningen om värdepapperscentraler var också EU:s svar på uppmaningen från rådet för finansiell stabilitet den 20 oktober 2010 7 att genomföra en översyn och förbättring av standarder för att garantera mer stabila finansmarknadsinfrastrukturer 8 .

Värdepapperscentraler är finansinstitut av systemviktig betydelse för finansiella marknader, och det är därför grundläggande att deras ramverk förblir ändamålsenligt. Det krävs regelbunden översyn av förordningen om värdepapperscentraler för att säkerställa att den uppnår sina mål samtidigt som ramverket, där så är möjligt, görs mer proportionellt och ändamålsenligt. Översynen av förordningen om värdepapperscentraler är en central åtgärd i 2020 års handlingsplan för kapitalmarknadsunionen 9 i syfte att utveckla en mer effektiv efterhandel inom EU. Motståndskraftiga och effektiva avvecklingsmarknader inom EU bör förbättra integreringen av infrastrukturen för efterhandel och öka konkurrenskraften för EU:s värdepapperscentraler och EU:s finansiella marknader generellt.

Enligt artikel 75 i förordningen om värdepapperscentraler är kommissionen skyldig att se över och utarbeta en rapport där man bedömer genomförandet av förordningen och det fortsatta arbetet senast den 19 september 2019. Europaparlamentet har också i sin resolution om den fortsatta utvecklingen av kapitalmarknadsunionen 10 uppmanat kommissionen att se över systemet för avvecklingsdisciplin 11 mot bakgrund av brexit och covid-19-krisen. I detta syfte ägde ett riktat samråd 12 rum under perioden 8 december 2020–2 februari 2021. Den 1 juli 2021 antog kommissionen en rapport 13 . I rapporten drogs slutsatsen att förordningen om värdepapperscentraler uppfyller generellt dess ursprungliga mål att öka avvecklingseffektiviteten i EU och värdepapperscentralernas sundhet. För de flesta områden ansågs det vara för tidigt med betydande förändringar av förordningen om värdepapperscentraler med tanke på den nyliga tillämpningen av kraven. I rapporten identifierades dock områden där det kan krävas ytterligare åtgärder för att uppnå målen i förordningen om värdepapperscentraler på ett mer proportionellt, effektivt och ändamålsenligt sätt.

Med tanke på hur viktigt det är att få bort oproportionella kostnader och bördor och att förenkla reglerna utan att äventyra den finansiella stabiliteten togs översynen av förordningen om värdepapperscentraler med i kommissionens Refit-program 2021 (programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat) 14 . 

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förordningen om värdepapperscentraler är kopplad till flera av unionens rättsakter, däribland direktivet om slutgiltig avveckling 15 , Mifid och Mifir samt, när det gäller de värdepapperscentraler som är auktoriserade inom ramen för förordningen om värdepapperscentraler att tillhandahålla anknutna banktjänster, kapitalkravsförordningen 16 , kapitalkravsdirektivet 17 och direktivet om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag 18 .

Förslagen om ändring av förordningen om värdepapperscentraler är i överensstämmelse med kommissionens plan för en kapitalmarknadsunion 19 . Syftet med kapitalmarknadsunionen är att möjliggöra kapitalflöden inom hela EU till förmån för konsumenter, investerare och företag. Covid-19-krisen har gjort det mer angeläget att nå resultat när det gäller kapitalmarknadsunionen eftersom marknadsbaserad finansiering är avgörande för att den europeiska ekonomin ska kunna återgå till långsiktig tillväxt och för att finansiera EU:s gröna och digitala omställningar. Säkra och effektiva förfaranden efter handel är grundläggande för stabila kapitalmarknader. De föreslagna lagändringarna skulle bidra till att utveckla en mer effektiv efterhandel inom EU.

Förordningen om värdepapperscentraler har också ett nära samband med paketet för digitalisering av finanssektorn 20 . Den är särskilt förknippad med förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerade liggare 21 . Inom ramen för den förordningen kan avvecklingssystem och system för handel och avveckling som baseras på teknik för distribuerade liggare undantas från kraven i vissa bestämmelser i förordningen om värdepapperscentraler på vissa villkor i syfte att stimulera innovation på detta område, samtidigt som investerarskydd, marknadsintegritet och finansiell stabilitet säkerställs. Den politiska överenskommelsen om det förslaget innebar också införandet av möjligheten att senarelägga de bestämmelser i förordningen om värdepapperscentraler som avser obligatoriska ersättningsköp för att möjliggöra mer djupgående diskussioner som en del av översynen av förordningen om värdepapperscentraler 22 . Därutöver är förordningen om värdepapperscentraler kopplad till förslaget till förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn 23 , vars syfte är att säkerställa att alla aktörer i det finansiella systemet, däribland värdepapperscentraler, har vidtagit de skyddsåtgärder som krävs för att begränsa it-attacker och relaterade IKT-risker.

Marknadsinfrastrukturer, däribland värdepapperscentraler, ingick även i kommissionens meddelande Det europeiska ekonomiska och finansiella systemet: främja öppenhet, styrka och motståndskraft 24 . I detta meddelande anges hur EU kan stärka sitt öppna strategiska oberoende på de makroekonomiska och finansiella områdena genom att, framför allt men inte uteslutande, ytterligare utveckla EU:s finansmarknadsinfrastruktur och öka dess motståndskraft. Ett starkt avvecklingssystem inom EU som regleras av förordningen om värdepapperscentraler är således ett viktigt inslag som bidrar till EU:s öppna strategiska oberoende på området finansmarknadsinfrastruktur.

Förslaget är slutligen i överensstämmelse med det arbete som pågår internationellt inom rådet för finansiell stabilitet och som bl.a. syftar till att få till stånd en enhetlig tillämpning av de principer för finansmarknadsinfrastrukturer som tagits fram av kommittén för betalnings- och marknadsinfrastruktur och Internationella organisationen för värdepapperstillsyn.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Detta initiativ ska ses som ett led i kommissionens bredare agenda för att göra EU-marknaderna mer konkurrens- och motståndskraftiga som tar sig uttryck i kapitalmarknadsunionen, digitaliseringen av finanssektorn och initiativ för öppet strategiskt oberoende. Säkra och effektiva förfaranden efter handel är grundläggande för stabila kapitalmarknader. En fullt fungerande och integrerad marknad för kapital kommer att göra det möjligt för EU:s ekonomi att växa på ett hållbart sätt och bli mer konkurrenskraftig, i överensstämmelse med kommissionens strategiska prioritering ”En ekonomi för människor”, som är inriktad på att åstadkomma rätt förutsättningar för att skapa nya arbetstillfällen, tillväxt och investeringar.

Initiativet i fråga har inga direkta och/eller identifierbara verkningar som leder till betydande skada eller påverkar förenligheten med klimatneutralitetsmålen och de skyldigheter som följer av den europeiska klimatlagen 25 .

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), vilken är den rättsliga grunden för förordningen om värdepapperscentraler, Av den analys som genomfördes som en del av konsekvensbedömningsrapporten framgår att vissa delar av förordningen om värdepapperscentraler måste ändras för att få bort oproportionella kostnader och efterlevnadsbördor samt för att förenkla reglerna utan att äventyra den finansiella stabiliteten i syfte att förbättra förordningens effektivitet och underlätta integrationen av marknaden för värdepappersavveckling inom Europeiska unionen.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Målen i förordningen om värdepapperscentraler, närmare bestämt att fastställa enhetliga krav för avvecklingen av finansiella instrument inom EU, regler för värdepapperscentralers organisation och uppträdande samt att främja en säker, effektiv och smidig avveckling, kan inte uppnås av medlemsstaterna själva i tillräcklig utsträckning, vilket medlagstiftarna bekräftade när förordningen om värdepapperscentraler antogs 2014.

Medlemsstaterna och nationella tillsynsmyndigheter kan i nuläget inte på egen hand klara de utmaningar som uppstår på grund av de betungande och otydliga kraven i förordningen om värdepapperscentraler eller de risker som följer av avvikande nationell tillsynspraxis. De kan inte heller på egen hand hantera den risk som den bristande informationen om den verksamhet som värdepapperscentraler från tredjeland bedriver kan utgöra för EU:s finansiella stabilitet. Syftet med detta initiativ kan därför inte uppnås av medlemsstaterna själva i tillräcklig utsträckning, utan uppnås med tanke på åtgärdernas omfattning bättre på EU-nivå, i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

Proportionalitetsprincipen

Syftet med förslaget är att säkerställa att målen i förordningen om värdepapperscentraler uppnås på ett mer proportionellt, effektivt och ändamålsenligt sätt. Detta bör ta sig uttryck i enklare eller lägre krav som syftar till att minska den administrativa börda som förordningen medför för berörda parter, i synnerhet värdepapperscentraler, utan att äventyra investerarskydd, marknadsintegritet och finansiell stabilitet. I förslaget berörs de utmaningarna i samband med att uppnå konvergens i tillsynen genom en översyn av den tillsynsmässiga ramen för värdepapperscentraler (framför allt värdepapperscentraler med gränsöverskridande verksamhet och värdepapperscentraler som utgör delar av koncerner av värdepapperscentraler) Därutöver innebär ändringarna av vissa krav när det gäller passförfarandet, tillhandahållandet av anknutna banktjänster och systemet för avvecklingsdisciplin att man tar itu med den oro som har framförts av berörda parter, däribland Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), samtidigt som målen i förordningen om värdepapperscentraler säkerställs. Förslaget går inte längre än vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål, med hänsyn till behovet att övervaka och begränsa eventuella risker som den verksamhet som bedrivs av värdepapperscentraler, som verkar både inom och utanför EU, kan utgöra för den finansiella stabiliteten. Proportionaliteten för de rekommenderade policyalternativen bedöms vidare i kapitel 6 i den åtföljande konsekvensbedömningen.

Val av instrument

Eftersom förordningen om värdepapperscentraler är en förordning kan den bara ändras genom ett rättsligt instrument av samma slag.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

I en utvärdering av förordningen om värdepapperscentraler bedömdes i detta sammanhang i vilken mån särskilda politiska krav i denna förordning har uppnått sina mål och i synnerhet om det har skett på ett effektivt och ändamålsenligt sätt, samt om de är samstämmiga, relevanta och medför ett EU-mervärde. Resultaten av utvärderingen presenteras i bilaga 5 i konsekvensbedömningen.

Med tanke på att vissa av de centrala kraven i förordningen om värdepapperscentraler har trätt i kraft först nyligen, eller ännu inte har trätt i kraft, utgör bedömningen inte någon fullständig utvärdering.

I utvärderingen drogs emellertid följande slutsatser:

·Ändamålsenlighet och effektivitet: Samtidigt som volymen av avvecklade transaktioner ökat sedan förordningen om värdepapperscentraler trädde i kraft har gränsöverskridande transaktioner legat på en stabil nivå. På flera områden, t.ex. passförfaranden, finns det betydande hinder, och preliminära resultat tyder på att åtgärder skulle kunna vidtas för att minska den oproportionella efterlevnadsbördan och för att förbättra den gränsöverskridande verksamheten. Förbättringar kan också uppnås på området banktjänster, med tanke på att tillgången till anknutna banktjänster är begränsad vilket i sin tur hämmar avveckling i utländsk valuta, och på tillsynsområdet, vilka båda påverkar möjligheterna för värdepapperscentraler att tillhandahålla sina tjänster över gränserna.

·Relevans: Målen i förordningen om värdepapperscentraler att öka säkerheten och effektiviteten på EU:s avvecklingsmarknad och att säkerställa lika villkor för de tjänster som värdepapperscentraler tillhandahåller är fortfarande relevanta.

·Samstämmighet: Förordningen om värdepapperscentraler är anpassad till internationella ansträngningar för att säkerställa stabiliteten och säkerheten avseende efterhandelsinfrastrukturen. Förordningen om värdepapperscentraler är förenlig med andra rättsakter och politiska initiativ på EU-nivå.

·Europeiskt mervärde: Förordningen om värdepapperscentraler täckte en befintlig lucka genom införandet av en ny ram som syftar till att, i en enhetlig process på EU-nivå, åtgärda bristen på ett harmoniserat tillvägagångssätt när det gäller EU:s avvecklingsmarknader och att åtgärda de relaterade systemriskerna. 

På grund av behovet av att förenkla de berörda områdena i förordningen om värdepapperscentraler och göra dem mer proportionella, vilket framgår av bidragen till det riktade samrådet om den förordningen och av kommissionens översyn av förordningen, utgör översynen av förordningen om värdepapperscentraler ett Refit-initiativ.

Samråd med berörda parter

Kommissionen har samrått med berörda parter under hela utarbetandet av detta förslag. Det handlar framför allt om följande:

·Ett riktat samråd 26 under perioden 8 december 2020–2 februari 2021.

·Samrådet om en inledande konsekvensbedömning 27 under perioden 8 mars 2021–5 april 2021.

·Två möten med medlemsstaternas expertgrupper (den 22 september 2020 och den 15 juli 2021), till vilka även Europeiska centralbanken, Esma och sekretariatet för Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor var inbjudna.

Generellt fick målen i förordningen om värdepapperscentraler, dvs att öka avvecklingseffektiviteten i EU och säkerställa värdepapperscentralernas sundhet, stöd. Relaterade centrala krav ansågs uppnå dessa mål och leda till goda resultat när det gäller EU:s internationella åtaganden för lagstiftningsreformer. Berörda parter, däribland medlemsstaternas företrädare, framhöll dock ett antal områden där kraven i förordningen om värdepapperscentraler skulle kunna justeras utan att äventyra förordningens övergripande mål, i syfte att i) förenkla och effektivisera kraven, och ii) minska oproportionella kostnader och bördor.

I förslaget beaktas dessa synpunkter från berörda parter samt synpunkter som inkommit i samband med möten med en rad olika berörda parter och EU:s myndigheter och institutioner. Genom förslaget införs riktade ändringar av förordningen om värdepapperscentraler som syftar till att

(a)minimera hindren för gränsöverskridande avveckling genom att förenkla och klargöra betungande passkrav, förbättra samarbetet mellan tillsynsmyndigheter och underlätta tillgången till anknutna banktjänster för att underlätta avveckling i utländsk valuta,

(b)förbättra anpassningen när det gäller tillämpningen av vissa krav (t.ex. på avvecklingsdisciplin och anknutna banktjänster) för att minska den administrativa bördan och efterlevnadskostnaderna utan att äventyra den finansiella stabiliteten,

(c)säkerställa att myndigheter inom EU har lämpliga befogenheter och tillräcklig information för att övervaka riskerna i förhållande till värdepapperscentraler både inom EU och från tredjeland, bland annat genom att förbättra deras tillsynssamarbete.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Vid utarbetandet av detta förslag förlitade sig kommissionen på följande externa expertis:

Rapporter från Esma: Esma lämnade in fyra rapporter till kommissionen under 2020 och 2021 om internaliserad avveckling 28 , värdepapperscentralers tillhandahållande av tjänster över gränserna och behandling av ansökningar om att tillhandahålla gränsöverskridande notarietjänster och centrala kontoföringstjänster 29 , tillhandahållande av anknutna banktjänster 30 och värdepapperscentralers användning av finansteknik 31 . I sådana rapporter beaktades även svar på Esmas undersökningar från nationella myndigheter, värdepapperscentraler och aktörer. Kommissionen beaktade även Esmas halvårsrapporter om utvecklingstendenser, risker och sårbarheter 32 inom sektorerna för finansinfrastruktur och finansiella tjänster.

Riktade synpunkter från Europeiska centralbankssystemet (ECBS) till samrådet om förordningen om värdepapperscentraler, däribland ett anonymiserat och sammanställt resultat av en undersökning som genomförts bland värdepapperscentraler.

Dessa synpunkter har kompletterats med delvis konfidentiella, kvantitativa och kvalitativa synpunkter från finansmarknadsaktörer.

Konsekvensbedömning

Kommissionen gjorde en konsekvensbedömning av relevanta policyalternativ. Policyalternativen identifierades på grundval av följande fem drivkrafter: i) betungande och otydliga passkrav, ii) otillräcklig samordning och otillräckligt samarbete mellan myndigheter, iii) restriktiva krav för tillhandahållande av banktjänster som avser avveckling i utländsk valuta, iv) otydliga och komplicerade krav för avvecklingsdisciplin och v) otillräcklig information om den verksamhet som värdepapperscentraler från tredjeland bedriver i EU. Policyalternativen bedömdes mot bakgrund av det specifika målet att minimera hindren för gränsöverskridande avveckling, minska den administrativa bördan och efterlevnadskostnaderna utan att äventyra den finansiella stabiliteten och säkerställa lämpliga befogenheter och tillräcklig information för att övervaka risker.

Konsekvensbedömningen fick den 29 oktober 2021 ett positivt yttrande med kommentarer från nämnden för lagstiftningskontroll, som lade fram följande huvudrekommendationer till förbättringar:

·Klargör samspelet mellan den reviderade förordningen om värdepapperscentraler och meddelandet Det europeiska ekonomiska och finansiella systemet: främja öppenhet, styrka och motståndskraft.

·Ge en bättre förklaring till varför passförfaranden, en praxis som används med framgång inom många andra finansrättsliga områden, inte verkar fungera inom detta segment.

·Förklara den analys som ledde till införandet av obligatoriska ersättningsköp inom ramen för systemet för avvecklingsdisciplin 2014 och hur kommissionens bedömning har förändrats sedan dess.

·Klargör vilka policyalternativ som är kompletterande och vilka som är ömsesidigt uteslutande.

De förtydliganden som begärts lades till i de berörda avsnitten i konsekvensbedömningen, dvs. beträffande meddelandet om öppet strategiskt oberoende i avsnitt 1.4.2, exempel på betungande passkrav som drabbar värdepapperscentraler och därigenom hindrar tillhandahållandet av gränsöverskridande tjänster i bilaga 6, en förklaring till ursprunget för obligatoriska ersättningsköp i avsnitt 2.2.2 och ett klargörande rörande den kompletterande eller ömsesidigt uteslutande karaktären för policyalternativen i avsnitt 6.

På grundval av bedömningen och jämförelsen av alla policyalternativ var slutsatsen i konsekvensbedömningen att följande policyalternativ rekommenderas:

·Förenkla passförfarandet inom ramen för förordningen om värdepapperscentraler genom att ta bort möjligheten för tillsynsmyndigheterna i värdmedlemsstaten att avvisa passet och ersätta det med ett meddelande från tillsynsmyndigheterna i hemmedlemsstaten till tillsynsmyndigheterna i värdmedlemsstaten. Genom det rekommenderade policyalternativet minimeras hindren för gränsöverskridande avveckling, såväl som den administrativa bördan och efterlevnadskostnaderna. Andra policyalternativ som bedömdes minskade omfattningen av passkraven till aktierelaterade värdepapper eller klargjorde de behöriga myndigheternas roll och befogenheter samt kraven relaterade till nationell lagstiftning. Båda dessa uppfyllde dock bara delvis målen.

·Förbättra samarbetet mellan nationella tillsynsmyndigheter genom att inrätta tillsynskollegier för att underlätta för värdepapperscentraler att få tillgång till andra marknader än den marknad där de är auktoriserade och säkerställa finansiell stabilitet genom att tilldela tillsynsmyndigheter ökade befogenheter att övervaka risker. Andra alternativ som beaktades omfattade förbättring av de befintliga reglerna i förordningen om värdepapperscentraler för samarbetsformer och införande av utökad tillsyn av värdepapperscentraler på EU-nivå. Med kollegier uppnås emellertid den rätta balansen mellan att uppnå målen och samtidigt visa att det fortsatt är värdepapperscentralernas hemmedlemsstat som bär tillsynsansvaret.

·Underlätta värdepapperscentralernas tillgång till anknutna banktjänster genom att tillåta värdepapperscentraler med banktillstånd att tillhandahålla sådana tjänster till andra värdepapperscentraler och genom att se över tröskelvärden under vilka värdepapperscentralerna får använda en affärsbank. Ett annat alternativ som övervägdes var att ta bort restriktionerna för tillhandahållandet av anknutna banktjänster till värdepapperscentraler, vilket dock avvisades eftersom det skulle kunna öka risken avsevärt för den finansiella stabiliteten.

·En kombination av att klargöra olika delar som avser avvecklingsdisciplin (t.ex. omfattning) och att ändra tidsplanen för genomförande av obligatoriska ersättningsköp 33 (tillvägagångssätt i två etapper) är det mest effektiva och ändamålsenliga alternativet. Genomförandet av obligatoriska ersättningsköp kommer att vara beroende av hur avvecklingseffektiviteten utvecklas inom EU. För det första visar de uppgifter som inhämtats att sanktionsavgifter kommer att ge incitament för förbättringar när det gäller avvecklingseffektiviteten utan att äventyra stabiliteten och likviditeten på marknader och för finansiella instrument. För det andra kan man, efter det att sanktionsavgifterna har tillämpats, bedöma det bästa sättet att tillämpa det obligatoriska ersättningsköpet mot bakgrund av hur avvecklingseffektiviteten utvecklas. Alternativet att upphäva ramen i dess helhet avvisades eftersom utebliven avveckling ligger kvar på en genomgående högre nivå än på andra större finansmarknader.

·Införa ett slutdatum för klausulen om tillämpning av äldre regler (”grandfathering clause”) för värdepapperscentraler i EU och från tredjeland 34 och en anmälningsskyldighet för värdepapperscentraler från tredjeland. Den information som mottas skulle göra det möjligt för kommissionen att prioritera sin bedömning av likvärdigheten när det gäller värdepapperscentraler från tredjeland eftersom kommissionens fastställande av likvärdighet är ett villkor för att Esma ska kunna erkänna värdepapperscentraler från tredjeland som vill tillhandahålla notarietjänster och centrala kontoföringstjänster avseende finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt. Kombinationen av dessa åtgärder kommer därför att säkerställa att myndigheter har lämpliga befogenheter och aktuell information för att övervaka risker beroende på hur marknadens behov utvecklas. De föreslagna ändringarna påverkar dock inte likvärdighets- och erkännandeförfaranden som redan är tillämpliga inom ramen för förordningen om värdepapperscentraler. Av den anledningen har värdepapperscentraler från tredjeland och potentiella ansökarländer fortfarande möjlighet att inkomma med ansökningar om likvärdighet respektive erkännande inom ramen för de nuvarande kraven i förordningen om värdepapperscentraler. Ett annat alternativ som övervägdes var att förbättra systemet för värdepapperscentraler från tredjeland som tillhandahåller tjänster för finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt genom att t.ex. kräva erkännande av Esma för att tillhandahålla avvecklingstjänster eller genom att utöka Esmas tillsynsbefogenheter, men det bedömdes vara för tidigt och oproportionellt i det här skedet.

·Det samlade paketet med alternativ kommer att ha en positiv effekt på efterhandeln inom EU genom att man möjliggör en mer proportionell reglering av värdepapperscentraler, förbättrar effektiviteten när det gäller värdepappersavveckling och således bidrar till konkurrenskraften för EU:s finansiella marknader.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Den övergripande strategin är att föreslå åtgärder som är nödvändiga för att uppnå marknadsintegration och finansiell stabilitet, samtidigt som den administrativa bördan och efterlevnadsbördan minskas för marknadsdeltagarna. Detta ligger helt i linje med kommissionens agenda för bättre lagstiftning. De valda alternativen har en positiv effekt eftersom de säkerställer mer proportionell reglering av värdepapperscentraler och bidrar till konkurrenskraften för EU:s avvecklingsmarknad i dess helhet.

Värdepapperscentraler skulle gynnas av minskade kostnader när de bedriver verksamhet inom EU, särskilt tack vare en minskning av hindren för gränsöverskridande avveckling till följd av i) inrättandet av kollegier och ii) förenklingen av det nuvarande passförfarandet. Framför allt kommer lättnaden av bördorna i samband med passkraven att förenkla och påskynda processen. Det förenklade passförfarandet, som inbegriper en anmälan till de behöriga myndigheterna i värdmedlemsstaten i stället för ett godkännande av dem, förväntas minska kostnaderna med upp till 75 %, vilket kommer att leda till en engångsbesparing på i genomsnitt 585 000 euro per värdepapperscentral. Införandet av kollegier kommer också att gynna EU:s värdepapperscentraler mot bakgrund av den rättssäkerhet som är ett resultat av bättre konvergens i tillsynen. Därutöver kommer införandet av kollegier och ett slutdatum för klausulen om tillämpning av äldre regler (”grandfathering clause”) att förbättra den finansiella stabiliteten när det gäller värdepapperscentraler inom EU och från tredjeland.

Förenkling av kraven för att värdepapperscentraler ska kunna få tillgång till anknutna banktjänster, vilket är ett krav för att kunna avveckla i utländska valutor, kommer också att öka konkurrensen på detta område. I detta avseende kan en översyn av tröskelvärdet under vilket värdepapperscentraler får använda sådana tjänster som tillhandahålls av kreditinstitut göra det möjligt för värdepapperscentraler att vidareutveckla sina tjänster till inhemska investerare och gränsöverskridande tjänster. Det uppskattas att 16 miljarder euro i ytterligare avveckling i utländska valutor kan förväntas årligen som ett resultat av de föreslagna ändringarna. 

Förenklingen av passförfarandet, införandet av obligatoriska kollegier och ett utökat tillhandahållande av banktjänster relaterade till avveckling i utländska valutor kommer att öka konkurrensen mellan värdepapperscentraler inom EU, vilket därigenom kommer att gynna investerare och emittenter, inbegripet små och medelstora företag. På det hela taget kommer emittenter, framför allt innovativa nystartade företag och små och medelstora företag, och investerare att ha fler valmöjligheter när det gäller finansieringsarrangemang och kommer att kunna dra nytta av den ökade konkurrensen, ett större utbud i fråga om emission, riskdiversifiering och valutadiversifiering i sina gränsöverskridande investeringar, viket därigenom bidrar till en fördjupning av kapitalmarknadsunionen.

Slutligen säkerställer de föreslagna ändringarna av systemet för avvecklingsdisciplin ett mer proportionellt angreppssätt när det gäller behandlingen av utebliven avveckling, samtidigt som det finns garantier för att effektivitetsnivån för avveckling fortsätter att förbättras inom EU till förmån för investerare och EU:s ekonomi som helhet. Särskilt tillvägagångssättet i två etapper kommer att mildra den mest negativa inverkan på likviditeten i de fall där det inte är motiverat att tillämpa de relevanta kraven. Detta kommer att ha en indirekt positiv inverkan på små och medelstora företag vars värdepapper är mindre likvida.

Digitalisering och påverkan från ny teknik på efterhandelstjänster har inte tagits upp i detta initiativ eftersom det har bedömts falla utanför tillämpningsområdet. Av det riktade samråd som utgjorde underlag för detta initiativ framgick att de berörda parterna föredrar att samla erfarenheter genom att tillämpa förordningen om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerade liggare innan några ändringar av förordningen om värdepapperscentraler övervägs. Esma gav i sin rapport om värdepapperscentralers användning av finansteknik inte heller stöd åt omfattande ändringar av förordningen om värdepapperscentraler för närvarande i syfte att göra det lättare för värdepapperscentraler att använda tekniska innovationer och föreslog i stället att invänta erfarenheterna från EU:s pilotordning. Det beslöts således att alla genomgripande förändringar av förordningen om värdepapperscentraler för att uppnå den fulla potentialen för teknik ska skjutas upp tills det finns erfarenheter av genomförandet av förordningen om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som bygger på teknik för distribuerade liggare.

Grundläggande rättigheter

EU har åtagit sig att iaktta höga standarder i fråga om skydd av grundläggande rättigheter och har undertecknat en bred uppsättning konventioner om de mänskliga rättigheterna. Detta förslag kommer sannolikt inte att inverka direkt på dessa rättigheter, såsom de förtecknas i de viktigaste FN-konventionerna om mänskliga rättigheter, Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (integrerad i EU-fördragen) och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte unionens budget.

Esma skulle främst påverkas av deltagandet i kollegier, utarbetandet eller uppdateringen av fem tekniska standarder samt hanteringen av förfarandet för värdepapperscentraler från tredjeland för att informera om sin verksamhet inom EU. Det senare skulle dock röra sig om en mindre engångskostnad. Att förenkla passförfarandet skulle dock minska kostnaderna för Esma eftersom passkraven skulle bli enklare och tydligare. En tydlig definition av vilka transaktioner som omfattas av systemet för avvecklingsdisciplin skulle även minska den administrativa bördan för Esma när det gäller att svara på frågor. Myndighetens administrativa börda skulle dessutom kunna minskas ytterligare genom att ändra hur ofta Esma behöver lämna in rapporter till kommissionen. Esma skulle även gynnas av vissa av de rekommenderade policyalternativen, vilket skulle stärka tillsynsmöjligheterna, i synnerhet underrättelseförfarandet för värdepapperscentraler från tredjeland.

De uppgifter som föreslås för Esma kommer därför inte att kräva några ytterligare tjänster utan kan fullgöras med nuvarande resurser. Detsamma gäller Europeiska bankmyndigheten (EBA), som kommer att behöva ta fram en teknisk standard för det gränsvärde under vilket värdepapperscentralerna får använda sig av kreditinstitut för tillhandahållande av anknutna banktjänster.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Förslaget omfattar ett krav på att kommissionen ska rapportera till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av förordningen om värdepapperscentraler i sin helhet, med fokus på dess ändamålsenlighet och effektivitet när det gäller att uppfylla målen i den (dvs. att förbättra effektiviteten och säkerheten när det gäller avvecklingsmarknader i EU). I denna rapport bör kommissionen beakta alla aspekter av förordningen om värdepapperscentraler, inbegripet huruvida det finns några andra väsentliga hinder för konkurrens i samband med de tjänster som omfattas av förordningen som bör åtgärdas, behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att förbättra avvecklingseffektiviteten samt det eventuella behovet av ytterligare åtgärder för att begränsa följderna för skattebetalarna av värdepapperscentralers fallissemang.

I princip ska denna utvärdering genomföras inom fem år från det att dessa ändringar träder i kraft. Synpunkter behövs också från Esma och nationella myndigheter och centralbanker. Statistik för analysen bör främst inhämtas från Esma.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

5.2.1 Definitioner

I artikel 1.1 införs en definition av begreppet företagskoncern, i enlighet med definitionen i förordning (EU) 2019/2033.

5.2.2 System för avvecklingsdisciplin

I artikel 1.2 införs ändringar av systemet för avvecklingsdisciplin.

I led a införs ändringar av artikel 7.2 i förordningen om värdepapperscentraler som gör gällande att i situationer där utebliven avveckling beror på omständigheter som inte har samband med deltagarna i transaktionen, eller där en transaktion inte omfattar två handelspartner, ska denna uteblivna avveckling undantas från sanktionsmekanismen. Dessutom fastställs att sanktionsavgifter ska beräknas antingen fram till slutet av ersättningsköpsprocessen, om kommissionen har antagit den relevanta genomförandeakten, eller fram till den faktiska avvecklingsdagen, beroende på vilket som inträffar först.

I led b införs en ny punkt 2a, enligt vilken kommissionen kan anta en genomförandeakt, i enlighet med det granskningsförfarande som fastställs i förordning (EU) nr 182/2011, och besluta att tillämpa obligatoriska ersättningsköp för vissa finansiella instrument eller kategorier av transaktioner. Kommissionen kan fatta detta beslut om den anser att dessa åtgärder utgör en proportionell åtgärd för att hantera graden av uteblivna avvecklingar i unionen och om vissa villkor i den bestämmelsen, utifrån antal och volym av uteblivna avvecklingar, är uppfyllda.

I led c införs en ändring av artikel 7.3 i förordningen om värdepapperscentraler som fastställer när ersättningsköpsprocessen ska inledas om kommissionen har antagit en genomförandeakt i enlighet med artikel 7.2 a och att förlängningsperioden för finansiella instrument som handlas på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag ska beräknas utifrån kalenderdagar.

I led d införs en ny punkt 3a i artikel 7 i förordningen om värdepapperscentraler med en förklaring av hur överföringsmekanismen kommer att fungera. Med hjälp av en överföringsmekanism undviker man en kaskad av uteblivna avvecklingar som var och en kräver en separat ersättningsköpsprocess, genom att varje deltagare i transaktionskedjan kan överföra en anmälan om ersättningsköp till den ansvariga deltagaren så att det endast krävs ett ersättningsköp för att lösa hela transaktionskedjan. Denna överföringsmekanism kan sedan upprepas genom avtal mellan deltagarna och deras kunder fram till den slutliga köparen och säljaren.

I led e införs ändringar av artikel 7.4 i förordningen om värdepapperscentraler som gör gällande att i situationer där utebliven avveckling beror på omständigheter som inte har samband med deltagarna i transaktionen, eller där en transaktion inte omfattar två handelspartner, ska denna uteblivna avveckling undantas från mekanismen för obligatoriska ersättningsköp.

I led f införs en ändring av artikel 7.6 i förordningen om värdepapperscentraler genom vilken betalningssymmetri införs mellan köparen och säljaren i de fall de ekonomiska villkoren för transaktionen skiljer sig från den ursprungliga transaktionen vid genomförandet av ersättningsköpet. Målet är att säkerställa att parterna i transaktionen genom ersättningsköpet återfår samma ekonomiska ställning som de skulle ha haft om den ursprungliga transaktionen hade ägt rum.

Genom led g ändras artikel 7.11 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att undantaget från kraven på avvecklingsdisciplin för centrala motparter endast gäller i de fall de centrala motparterna träder emellan motparterna. Dessutom förtydligas att centrala motparter som drabbas av förluster på grund av tillämpningen av obligatoriska ersättningsköp i sina regler får inrätta en mekanism för att täcka dessa förluster.

I led h införs en ny punkt 13a i artikel 7 i förordningen om värdepapperscentraler, enligt vilken kommissionen har rätt att upphäva ersättningsköpsmekanismen för vissa kategorier av finansiella instrument om det krävs för att undvika eller hantera ett allvarligt hot mot den finansiella stabiliteten eller mot den korrekta funktionen för finansmarknaderna inom unionen. I denna nya punkt 13a fastställs det förfarande som kommissionen ska tillämpa vid ett sådant upphävande, dvs. enligt rekommendation av Esma efter samråd med ECBS och Europeiska systemrisknämnden (ESRB). Dessutom fastställs att ett sådant upphävande ska vara giltigt under en period om högst sex månader, som kan förnyas för en period om ytterligare tre månader till en sammanlagd period om högst tolv månader från det att upphävandet börjar gälla.

Genom led i ändras artikel 7.14 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att konsekvenserna av negativa räntesatser ska beaktas i kommissionens delegerade akter där parametrarna för beräkning av vad som är en avskräckande och proportionell nivå för sanktionsavgifterna fastställs.

I led j införs en ny punkt 14a i artikel 7 i förordningen om värdepapperscentraler enligt vilken kommissionen har rätt att fastställa i vilka situationer en utebliven avveckling ska anses bero på omständigheter som inte har samband med deltagarna och där en transaktion inte omfattar två handelspartner, enligt ändringarna i punkterna 2 och 4 i artikel 7.

Genom led k ändras artikel 7.15 i förordningen om värdepapperscentraler för att införa ett nytt datum då Esma ska lämna in tekniska standarder för tillsyn som fastställer de aspekter av systemet för avvecklingsdisciplin som nämns i samma punkt. Denna ändring av datumet bör göra det möjligt för Esma att se över de tekniska standarderna för tillsyn för att ta hänsyn till de ändringar som görs av förordningen om värdepapperscentraler efter denna översyn och göra de ändringar som krävs för att förtydliga kraven i dessa tekniska standarder för tillsyn, som exempelvis de villkor enligt vilka deltagare kan genomföra egna ersättningsköp.

5.2.3 Samarbete mellan behöriga myndigheter och relevanta myndigheter, översyn och utvärdering samt strategier för återhämtning och ordnad avveckling.

Genom artikel 1.3 ändras leden b och c i artikel 12 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att om en värdepapperscentral inte bedriver någon avvecklingsverksamhet före inledningen av auktorisationsprocessen ska man i kriterierna för fastställande av vilka relevanta myndigheter som ska delta i processen beakta den planerade avvecklingsverksamheten.

Genom led b i artikel 1.4 ändras artikel 17.4 i förordningen om värdepapperscentraler om de behöriga myndigheternas samråd med relevanta myndigheter angående auktorisationsprocessen för en värdepapperscentral. I led e i artikel 1.6 införs motsvarande ändring av artikel 22.6 i förordningen om värdepapperscentraler om de behöriga myndigheternas samråd med relevanta myndigheter angående processen för översyn och utvärdering. Genom ändringarna i artiklarna 17.4 och 22.6 i förordningen om värdepapperscentraler införs en process genom vilken de myndigheter som deltar i samrådet kan avge ett motiverat yttrande inom tre månader från mottagandet av informationen från den behöriga myndigheten. Om en av de relevanta myndigheter som deltar i samrådet avger ett negativt yttrande ska den behöriga myndigheten bemöta det negativa yttrandet med ett motiverat beslut, som i sin tur kan bli föremål för ett negativt yttrande från de deltagande myndigheterna. Om den behöriga myndigheten inte instämmer i det negativa yttrandet ska den informera de myndigheter som hade invändningar, som då kan hänskjuta ärendet till Esma. Om ärendet inte har avgjorts inom 30 dagar från hänskjutandet ska den behöriga myndigheten fatta det slutliga beslutet om översyn och utvärdering och lämna en utförlig skriftlig motivering till sitt beslut till de relevanta myndigheterna.

I led c i artikel 1.4 införs en ny punkt 7a i artikel 17 i förordningen om värdepapperscentraler för att införa nya krav på att behöriga myndigheter ska dela information med andra myndigheter, särskilt relevanta myndigheter.

Genom artikel 1.5 ändras artikel 20.5 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att de förfaranden som värdepapperscentralen ska ha infört om en auktorisation återkallas ska omfatta överföring av konton för värdepappersutgivning och register som förs för tillhandahållandet av de huvudtjänster som avses i avsnitt A punkterna 1 och 2 i bilagan.

I artikel 1.6 införs ändringar av punkterna 1, 4 och 7 i artikel 22 i förordningen om värdepapperscentraler genom vilka tidsintervallerna för processen för översyn och utvärdering ändras från varje år till vartannat år. Dessutom ändras punkterna 2 och 3 i artikel 22 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga hur värdepapperscentraler ska förbereda sig på att hantera scenarier som skulle kunna hindra dem från att kunna bedriva sin huvudsakliga verksamhet och tillhandahålla sina tjänster vid fortsatt verksamhet. Kravet på att upprätta resolutionsplaner upphävs eftersom det bedöms vara otydligt och det i nuläget inte finns någon resolutionsordning inom EU som kan fungera som utgångspunkt för upprättandet av en resolutionsplan. Enligt punkt 2, i dess omarbetade form, ska värdepapperscentraler istället upprätta lämpliga planer för återhämtning eller ordnad avveckling, som de sedan ska lämna in till den behöriga myndigheten. I punkt 3, i dess omarbetade form, fastställs vad de planer som avses i punkt 2 som minst ska innehålla samt hur ofta dessa planer ska ses över och uppdateras (minst vartannat år). I punkten förtydligas även att dessa planer ska ta hänsyn till storleken, systemvikten, arten, omfattningen och komplexitetsgraden avseende den berörda värdepapperscentralens verksamhet och en eventuell relevant återhämtnings- eller resolutionsplan som har upprättats i enlighet med direktivet om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag. Dessa ändringar av punkt 3 påverkar inte kravet på att de behöriga myndigheterna ska informera Esma i de fall en resolutionsplan har upprättats och upprätthålls för en värdepapperscentral. Detta kan vara fallet på grund av nationell lagstiftning eller kravet på efterlevnad av annan EU-lagstiftning, till exempel direktivet om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag.

Genom led c i artikel 1.6 ändras artikel 22.11 i förordningen om värdepapperscentraler för att införa ett nytt datum då Esma ska lämna in förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen, för att fastställa standarder för formulär, mallar och förfaranden för översyn och utvärdering. Denna ändring av datumet bör göra det möjligt för Esma att vid behov anpassa de tekniska standarderna för tillsyn efter de ändringar som görs av förordningen om värdepapperscentraler med anledning av detta initiativ.

Slutligen införs genom artikel 1.18 en ändring av artikel 55 i förordningen om värdepapperscentraler för att förlänga tidsfristen inom vilken relevanta myndigheter och behöriga myndigheter kan avge ett motiverat yttrande om auktorisationen att tillhandahålla anknutna banktjänster från en till två månader. En tidsfrist på en månad är i själva verket inte tillräckligt för att avge ett sådant yttrande.

5.2.4 Passförfarandesystem samt bolagsrätt eller annan liknande rätt i medlemsstaten enligt vilken värdepappren har utfärdats

Genom artikel 1.15 ändras artikel 49.1 andra stycket i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att den bolagsrätt eller annan liknande rätt i medlemsstaten enligt vilken värdepappren har utfärdats och som ska fortsätta att gälla vid gränsöverskridande utfärdande av värdepapper omfattar både i) bolagsrätt eller annan liknande rätt i den medlemsstat där emittenten är etablerad och, om det skiljer sig åt, ii) tillämplig bolagsrätt eller annan liknande rätt enligt vilken värdepappren har utfärdats. Detta omfattar särskilt obligationer som utfärdats av en emittent som befinner sig i en medlemsstat men som avtalsmässigt omfattas av lagstiftningen i en annan medlemsstat. Genom artikel 1.15 ändras även artikel 49.3 tredje stycket i förordningen om värdepapperscentraler för att införa ett krav på att medlemsstaterna regelbundet ska uppdatera förteckningen över relevanta bestämmelser.

Genom artikel 1.7 ändras artikel 23 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga följande aspekter av passförfarandet:

För det första anpassas hänvisningen till artikel 49.1 andra stycket, i artikel 23.2 och 23.3, för att klargöra att en värdepapperscentral som önskar tillhandahålla notarietjänster eller centrala kontoföringstjänster med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en annan medlemsstats rätt ska beakta både rätten i den medlemsstat där emittenten är etablerad och, om de skiljer sig åt, tillämplig bolagsrätt eller annan liknande rätt enligt vilken värdepappren har utfärdats.

För det andra ändras artikel 23.2 i förordningen om värdepapperscentraler så att nya värdepapperscentraler kan lämna in en begäran om passförfarande parallellt med en ansökan om auktorisation, så att de kan inleda sin gränsöverskridande verksamhet från det datum då de blir auktoriserade av den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten, förutsatt att det har gått minst en månad från det att den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten meddelade den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten om värdepapperscentralens begäran om passförfarande.

För det tredje ändras punkt 23.3 e i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att en värdepapperscentral som begär ett pass alltid ska lämna in en bedömning av de åtgärder som den avser att vidta för att möjliggöra användarnas efterlevnad av den nationella rätt som avses i artikel 49.1.

För det fjärde ändras artikel 23.4 i förordningen om värdepapperscentraler för att förkorta tidsfristen för den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten att meddela den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten om begäran om passförfarande.

För det femte ändras artikel 23.6 för att avskaffa möjligheten för en behörig myndighet i hemmedlemsstaten att neka en begäran om passförfarande. Enligt den omarbetade bestämmelsen kan en värdepapperscentral börja tillhandahålla tjänster inom en månad från det att den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten har meddelat den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten om begäran om passförfarande, eller tidigare enligt överenskommelse med den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten.

5.2.5 Tillsynskollegier

Genom artikel 1.9 införs artikel 24a i förordningen om värdepapperscentraler som en del av ett nytt avsnitt 4a i avdelning III om samarbete mellan myndigheter i kollegier, med krav på att inrätta tillsynskollegier i följande två fall:

(a)Om en värdepapperscentral omfattas av det passförfarande som avses i artikel 23.3–23.7, det s.k. passkollegiet.

(b)Om en värdepapperscentral ingår i en företagskoncern som består av två eller fler värdepapperscentraler som är auktoriserade i minst två medlemsstater, det s.k. koncernkollegiet.

Om en värdepapperscentral som omfattas av det passförfarande som avses i artikel 23.3–23.7 dessutom ingår i en företagskoncern som består av minst en annan värdepapperscentral bör det vara möjligt att inrätta endast ett kollegium för den värdepapperscentralen, i stället för två separata kollegier (dvs. ett passkollegium och ett koncernkollegium), för att säkerställa synergieffekter och undvika en onödig administrativ börda för de berörda myndigheterna.

Det bör även vara möjligt att inrätta endast ett kollegium om övriga värdepapperscentraler i koncernen omfattas av passförfarandet, för att undvika en situation där det finns flera passkollegier och ett separat koncernkollegium för värdepapperscentraler som ingår i samma koncern och i många fall har gemensamma förfaranden, resurser, bedömningar av de åtgärder de har vidtagit för att säkerställa efterlevnaden av värdmedlemsstatens lagstiftning vid tillhandahållande av gränsöverskridande tjänster osv. Även om övriga värdepapperscentraler i koncernen också omfattas av passförfarandet ska det dock endast vara möjligt att inrätta enbart ett kollegium för hela koncernen efter godkännande av de värdepapperscentralernas behöriga myndigheter.

I artikel 24a fastställs dessutom regler för utnämning av ordförande, särskilt för koncernkollegiet, kollegiernas sammansättning och deras uppgifter, för att säkerställa en enhetlig metod för tillsyn i hela EU. Esma har befogenhet att utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn, med närmare uppgifter om de praktiska förutsättningarna för kollegiernas verksamhet.

Slutligen införs ändringar i hela förordningen för att säkerställa att kollegierna informeras om viktiga beslut som fattas angående värdepapperscentraler (dvs. ändringarna av artikel 22.7, artikel 23.4, 23.5 och 23.7, artikel 24.1 och 24.5 samt artikel 60.1 och 60.2 i förordningen om värdepapperscentraler).

5.2.6 Värdepapperscentraler från tredjeland och upphävande av klausulen om tillämpning av äldre regler

Genom artikel 1.10 ändras artikel 25 i förordningen om värdepapperscentraler, där ramen för värdepapperscentraler från tredjeland fastställs. I led a införs ett krav på att värdepapperscentraler som avser att tillhandahålla avvecklingstjänster med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt ska anmäla detta till Esma och på så sätt råda bot på den brist på information om detta som föreligger på både nationell nivå och EU-nivå. Genom led c får Esma befogenhet att utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att fastställa vilka uppgifter som värdepapperscentralerna från tredjeland ska lämna till Esma i en sådan anmälan; i ledet framgår även att dessa uppgifter ska begränsas till vad som är strikt nödvändigt, och det innehåller en förteckning över exempel.

Genom led b i artikel 1.10 ändras artikel 25.6 femte stycket för att fastställa att Esma skriftligen med ett fullständigt motiverat beslut ska underrätta den värdepapperscentral från tredjeland som har ansökt om erkännande för att tillhandahålla notarietjänster eller centrala kontoföringstjänster om huruvida ett sådant erkännande har beviljats eller avslagits inom sex månader från inlämnandet av en fullständig ansökan eller från det att ett likvärdighetsbeslut har fattats av kommissionen, beroende på vilket som infaller sist.

Genom artikel 1.23 ändras artikel 69.4 i förordningen om värdepapperscentraler för att införa ett slutdatum för klausulen om tillämpning av äldre regler (”grandfathering clause”) för både värdepapperscentraler i EU och värdepapperscentraler från tredjeland. Mer specifikt ändras genom led a artikel 69.4 genom att slutdatumet för klausulen om tillämpning av äldre regler för värdepapperscentraler i EU fastställs till ett år efter det att denna förordning har trätt i kraft. I led b införs en ny punkt 4a i vilken slutdatumet för klausulen om tillämpning av äldre regler för värdepapperscentraler från tredjeland fastställs till tre år efter det att denna förordning har trätt i kraft, på grund av förfarandena för likvärdighet och erkännande. Dessutom ska värdepapperscentraler från tredjeland som omfattas av klausulen om tillämpning av äldre regler lämna in en anmälan till Esma om de tillhandahåller notarietjänster och centrala kontoföringstjänster med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt för att råda bot på den brist på information om detta som föreligger på både nationell nivå och EU-nivå. Genom led b får Esma befogenhet att utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att fastställa vilka uppgifter som värdepapperscentralerna från tredjeland ska lämna in till Esma i en sådan anmälan; i ledet framgår även att dessa uppgifter ska begränsas till vad som är strikt nödvändigt, och det innehåller en förteckning över exempel. På liknande sätt införs även en anmälningsskyldighet för värdepapperscentraler från tredjeland som tillhandahöll avvecklingstjänster innan denna förordning trädde i kraft.

5.2.7 Anknutna banktjänster

För det första ändras genom artikel 1.13 artikel 40.2 i förordningen om värdepapperscentraler, och genom led a i artikel 1.17 ändras led b i artikel 54.2 i förordningen om värdepapperscentraler för att införa möjligheten för värdepapperscentraler som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster att tillhandahålla sådana tjänster till värdepapperscentraler som inte har erhållit denna auktorisation och därför inte kan utföra avveckling i vissa valutor över vissa summor där de inte har tillgång till den relevanta centralbanken.

Genom led b i artikel 1.17 ändras de inledande orden i punkt 4 för att införa möjligheten för värdepapperscentraler att ansöka om att tillhandahålla anknutna banktjänster inte enbart hos utsedda kreditinstitut, utan även hos andra värdepapperscentraler som har auktoriserats att tillhandahålla sådana tjänster enligt artikel 54.3, oavsett om dessa värdepapperscentraler ingår i samma företagskoncern. I led b i artikel 1.17 stryks i detta avseende led c i artikel 54.4 i förordningen om värdepapperscentraler, och därmed upphävs förbudet för utsedda kreditinstitut mot att tillhandahålla värdepapperscentralernas huvudtjänster.

För det andra ändras genom led c i artikel 1.17 artikel 54.5 i förordningen om värdepapperscentraler, där ett särskilt tröskelvärde fastställdes i den förordningen under vilket värdepapperscentraler kunde använda sig av kreditinstitut för banktjänster. För att kunna kalibrera detta tröskelvärde på ett rimligt sätt, och hantera finansiella risker, ges EBA genom led d i artikel 1.17 befogenhet att, i samarbete med ECBS och Esma, utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn som ska antas av kommissionen, för att fastställa ett lämpligt tröskelvärde under vilket anknutna banktjänster kan tillhandahållas av kreditinstitut, inbegripet relevanta riskhanterings- och stabilitetsstandarder, för att reducera potentiella risker med att ändra tröskelvärdet.

Slutligen införs i artikel 1.19 en ändring av artikel 59.4 i förordningen om värdepapperscentraler för att säkerställa tillräckliga stabilitetskrav, för att garantera överensstämmelse med annan tillämplig lagstiftning eller förtydliga vissa krav för att säkerställa enhetlig tillsyn eller fastställa ett antal mindre frågor beträffande riskhantering. I detta avseende införs genom led a följande ändringar:

(a)Led c i artikel 59.4 förtydligas och anpassas efter befintliga tillsynsstandarder så att, i likviditetsstresscenariot, kvalificerade likvida resurser bibehålls i stället för likvida resurser, och i stresscenariot ska de två största deltagarna beaktas istället för endast den största.

(b)I led d i artikel 59.4 förtydligas att kvalificerade likvida resurser ska bibehållas i relevanta valutor i stället för alla valutor.

(c)I led e i artikel 59.4 förtydligas att om på förhand bestämda finansieringsarrangemang används ska de vara mycket tillförlitliga. Dessutom klargörs att vid användningen av arrangemang liknande bindande arrangemang ska dessa uppfylla samma krav på hög tillförlitlighet, och endast kreditvärdiga kreditinstitut ska användas.

(d)I led i) i artikel 59.4 förtydligas att en värdepapperscentral kan omvandla en säkerhet som ställts av den fallerande kunden till kontanter i stället för att likvidera den, och att värdepapperscentralen vid användning av icke-bindande arrangemang bör kunna visa att alla potentiella risker har identifierats och begränsats. Målet är att tillåta icke-bindande arrangemang på villkor att det finns en omfattande ram.

(e)Ett nytt led k införs i artikel 59.4 för att förtydliga att relevanta risker bör omfattas i värdepapperscentralernas riskhanterings- och stabilitetsramar, inbegripet relevanta nettningsavtal. Detta bör säkerställa att värdepapperscentraler hanterar kredit- och likviditetsrisker med anknytning till nettningsavtal på lämpligt sätt. Detta krav bör förtydligas ytterligare i de befintliga tekniska standarder för tillsyn som EBA utarbetat i enlighet med artikel 59.5.

5.2.8 Organisatoriska krav och länkar

Genom led a i artikel 1.4 införs ett nytt stycke i artikel 17.2 i förordningen om värdepapperscentraler för att tillåta att en behörig myndighet, om en sökande värdepapperscentral inte uppfyller alla krav i förordningen om värdepapperscentraler vid tidpunkten för ansökan, men det är rimligt att anta att den kommer att göra det när den faktiskt ska inleda sin verksamhet, beviljar värdepapperscentralen i fråga auktorisationen på villkor att denna värdepapperscentral har infört alla nödvändiga arrangemang för att uppfylla kraven i förordningen om värdepapperscentraler när den faktiskt inleder verksamheten.

Genom artikel 1.11 införs en ny punkt 3a i artikel 27 i förordningen om värdepapperscentraler för att klargöra innebörden av termen oberoende ledamot av ledningsorganet inom ramen för den artikeln.

Genom artikel 1.12 ändras artikel 28.3 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga definitionen av begreppet nivå på tjänsterna och säkerställa en enhetlig tolkning av detta begrepp, genom att det införs en förteckning med exempel på vilka frågor det ska omfatta.

Genom artikel 1.32 ändras artikel 36 i förordningen om värdepapperscentraler för att förtydliga att värdepapperscentraler inte bara ska minska de risker som är förknippade med förvaring och avveckling av transaktioner med värdepapper, utan i stället sträva efter att minimera dem. Ordet ”minska” ersätts därför med ”minimera”.

Genom artikel 1.16 ändras artikel 52.1 i förordningen om värdepapperscentraler för att säkerställa att en mottagande värdepapperscentral inte i onödan fördröjer driften av en auktoriserad länk. Den mottagande värdepapperscentralen bör därför vara skyldig att upprätta länken inom tolv månader.

5.2.9 Esmas rapporter

Genom artikel 1.24 ändras artikel 74 i förordningen om värdepapperscentraler för att bättre anpassa tidsintervallen för de rapporter som Esma ska lämna in till kommissionen.

2022/0074 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 909/2014 vad gäller avvecklingsdisciplin, gränsöverskridande tillhandahållande av tjänster, tillsynssamarbete, tillhandahållande av anknutna banktjänster och krav på värdepapperscentraler från tredjeland

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande 35 ,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 36 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 37 offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 28 augusti 2014 och trädde i kraft den 17 september 2014. Genom förordningen standardiseras kraven för avveckling av finansiella instrument och reglerna för värdepapperscentralers organisation och uppträdande i syfte att främja en säker, effektiv och smidig avveckling. Genom förordningen infördes kortare avvecklingsperioder, åtgärder för avvecklingsdisciplin, stränga krav på organisation, uppförande och stabilitet för värdepapperscentraler, höjda stabilitets- och tillsynskrav för värdepapperscentraler och andra institut som tillhandahåller banktjänster till stöd för värdepappersavveckling samt regler som låter auktoriserade värdepapperscentraler tillhandahålla tjänster i hela unionen.

(1)En förenkling av kraven på vissa områden som omfattas av förordning (EU) nr 909/2014 och ett mer proportionellt angreppssätt när det gäller dessa områden är i överensstämmelse med kommissionens Refit-program (om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat) som framhåller vikten av kostnadsminskningar och förenkling för att unionens politik ska uppnå sina mål så effektivt som möjligt och som framför allt syftar till att minska regelbördan och den administrativa bördan.

(2)Effektiv och motståndskraftig efterhandelsinfrastruktur är av grundläggande betydelse för en väl fungerande kapitalmarknadsunion och förstärker ansträngningarna att främja investeringar, tillväxt och sysselsättning i enlighet med kommissionens politiska prioriteringar. Av den anledningen var en översyn av förordning (EU) nr 909/2014 en av de huvudsakliga åtgärder som kommissionen inkluderade i sin handlingsplan för kapitalmarknadsunionen som antogs 2020 38 .

(3)Under 2019 genomförde kommissionen ett riktat samråd om tillämpningen av förordning (EU) nr 909/2014. Kommissionen mottog även synpunkter från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) och Europeiska centralbankssystemet (ECBS). Från samråden framgick att de berörda aktörerna stöder förordningen och anser att dess mål är relevanta, dvs. att främja en säker, effektiv och smidig avveckling av finansiella instrument, och att det inte behövdes någon genomgripande översyn. Den 1 juli 2021 antog kommissionen en översynsrapport 39 i enlighet med artikel 75 i förordning (EU) nr 909/2014. Trots att alla bestämmelser i förordningen ännu inte är fullt tillämpliga innehåller rapporten identifierade områden som kräver riktade åtgärder för att målen i förordningen ska kunna uppnås på ett mer proportionellt, effektivt och ändamålsenligt sätt.

(4)Genom förordning (EU) nr 909/2014 infördes regler om avvecklingsdisciplin för att förhindra och hantera fallissemang vid avveckling av värdepapperstransaktioner och därmed garantera säkerheten vid avveckling av transaktioner. Reglerna omfattar särskilt rapporteringsskyldigheter, sanktionsavgifter och obligatoriska ersättningsköp. Trots att det saknas erfarenhet av att tillämpa dessa regler har utvecklingen och specificeringen av ramen i kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/1229 40 gjort att de berörda parterna bättre förstår reglerna och de utmaningar som tillämpningen av dem kan leda till. I detta avseende bör det tillämpningsområde för sanktionsavgifter och obligatoriska ersättningsköp som fastställs i artikel 7 i förordning (EU) nr 909/2014 tydliggöras, särskilt genom att ange vilka kategorier av transaktioner som är undantagna. Undantagna transaktioner bör särskilt omfatta sådana som uteblivit av anledningar som inte kan hänföras till deltagarna och sådana som inte inbegriper två handelspartner, för vilka en tillämpning av sanktionsavgifter eller obligatoriska ersättningsköp inte skulle vara praktiskt genomförbar eller som skulle kunna få skadliga följder för marknaden, såsom vissa transaktioner från primärmarknaden, företagshändelser, rekonstruktioner, skapande eller inlösen av fondandelar samt justeringar. Kommissionen bör ges befogenhet att komplettera förordning (EU) nr 909/2014 med en närmare beskrivning av sådana undantag genom en delegerad akt.

(5)Det övergripande syftet med reglerna för avvecklingsdisciplin är att göra avvecklingen mer effektiv i unionen. Volatiliteten på marknaden under 2020 ökade dock farhågorna att regler för obligatoriska ersättningsköp skulle kunna få negativa effekter både under normala och stressade marknadsförhållanden. Kommissionen bör därför utvärdera tillämpningen av dessa regler vad gäller deras lämplighet i förhållande till avvecklingseffektivitetens utveckling i unionen. Sanktionsavgifter och rapporteringsskyldigheter bör däremot fortsätta att tillämpas så att det går att bedöma deras inverkan på avvecklingseffektiviteten i unionen. Med hänsyn till de möjliga effekterna av obligatoriska ersättningsköp bör sådana regler endast gälla om vissa villkor är uppfyllda, nämligen om sanktionsavgifter inte har lett till någon långsiktig och kontinuerlig minskning av uteblivna avvecklingar i unionen, om avvecklingseffektiviteten i unionen inte har nått lämpliga nivåer i förhållande till situationen på kapitalmarknader i tredjeländer som är jämförbara i fråga om storlek, likviditet, instrument som handlas och typen av transaktioner som genomförs, eller om omfattningen av uteblivna avvecklingar i unionen har eller sannolikt får negativ inverkan på unionens finansiella stabilitet. Om kommissionen bedömer att något av dessa villkor har uppfyllts och att obligatoriska ersättningsköp är en lämplig åtgärd för att hantera omfattningen av uteblivna avvecklingar i unionen bör den ges befogenhet att anta en genomförandeakt i vilken det fastställs för vilka finansiella instrument eller kategorier av transaktioner obligatoriska ersättningsköp bör börja gälla. De sanktionsavgifter som avses i artikel 7.2 tredje stycket i förordning (EU) nr 909/2014 bör beräknas på daglig basis för varje bankdag som avveckling av en transaktion uteblir fram till utgången av ersättningsköpsprocessen eller den faktiska avvecklingsdagen, beroende på vilket som infaller först.

(6)För att undvika flera ersättningsköp för en transaktion med samma finansiella instrument längs en kedja av motparter, något som kan leda till onödiga dubbla kostnader och drabba det finansiella instrumentets likviditet, bör deltagarna i sådana transaktioner kunna använda en överföringsmekanism. Varje deltagare i transaktionskedjan bör ha rätt att överföra ett meddelande om ersättningsköp till den ansvariga deltagaren till dess att den når den ursprungliga ansvariga deltagaren.

(7)Obligatoriska ersättningsköp och processer för kontantersättning möjliggör en betalning av skillnaden mellan ersättningspriset och det ursprungliga handelspriset från säljaren till köparen endast i de fall då ersättningsköpet eller kontantersättningens referenspris är högre än det ursprungliga handelspriset. Denna bristande symmetri för betalning av skillnaden kan ge upphov till en orättvis korrigering som på ett otillbörligt sätt gynnar köparen om ersättningsköpet eller referenspriset är lägre än det ursprungliga handelspriset. Betalning av skillnaden mellan priset för ersättningsköpet och det ursprungliga handelspriset bör därför gälla i båda riktningarna så att handelspartnerna återfår den ekonomiska balans som skulle ha gällt om den ursprungliga transaktionen hade ägt rum.

(8)Reglerna för avvecklingsdisciplin som anges i artikel 7 i förordning (EU) nr 909/2014 bör inte tillämpas på en ansvarig deltagare som är en central motpart enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 41 . För transaktioner som ingås av en central motpart som inte träder in mellan motparterna, såsom tillåten användning av säkerhet i investeringssyfte, bör den centrala motparten omfattas av reglerna för avvecklingsdisciplin precis som de andra deltagarna.

(9)Om obligatoriskt ersättningsköp gäller bör kommissionen kunna tillfälligt upphäva dess tillämpning i vissa undantagsfall. Sådant upphävande bör vara möjligt för särskilda kategorier av finansiella instrument om så behövs för att undvika eller hantera allvarliga hot mot de europeiska finansmarknadernas finansiella stabilitet eller korrekta funktion. Upphävandet bör stå i proportion till dessa syften.

(10)I den delegerade akten bör hänsyn tas till situationer med negativ ränta vid beräkningen av sanktionsavgifter i syfte att undvika oavsedda konsekvenser för den icke-ansvariga deltagaren, genom att undanröja negativa incitament för uteblivna avvecklingar som kan uppstå när räntan är låg eller negativ.

(11)Esma bör revidera de befintliga tekniska standarderna för tillsyn genom att utarbeta förslag till standarder för tillsyn för att ta hänsyn till ändringarna i förordning (EU) nr 909/2014; på så sätt ska kommissionen kunna göra nödvändiga korrigeringar eller ändringar som förtydligar kraven i de tekniska standarderna för tillsyn, exempelvis villkoren enligt vilka deltagare får genomföra sina egna ersättningsköp.

(12)Om en värdepapperscentral inte bedriver avvecklingsverksamhet innan auktorisationsförfarandet inleds bör kriterierna för vilka relevanta myndigheter som bör medverka i ett sådant förfarande ta hänsyn till den förmodade avvecklingsverksamheten så att synpunkter från alla relevanta myndigheter som eventuellt är intresserade av värdepapperscentralens verksamhet beaktas.

(13)Samtidigt som det i förordning (EU) nr 909/2014 krävs att nationella tillsynsmyndigheter samarbetar med och involverar relevanta myndigheter, behöver de nationella tillsynsmyndigheterna inte informera de relevanta myndigheterna om och hur deras synpunkter har beaktats i auktorisationsförfarandets resultat och om ytterligare frågor har identifierats vid årliga översyner och utvärderingar. De relevanta myndigheterna bör därför kunna lämna motiverade yttranden om auktorisationen av värdepapperscentraler och om förfarandet för översyn och utvärdering. De behöriga myndigheterna bör ta hänsyn till sådana yttranden eller förklara i ett motiverat beslut varför de inte har beaktats.

(14)De behöriga myndigheterna behöver utföra regelbundna översyner och utvärderingar av värdepapperscentraler för att se till att dessa fortsatt har lämpliga förfaranden, strategier, processer och mekanismer för att bedöma risker som de är eller kan bli utsatta för eller som kan utgöra ett hot mot värdepappersmarknadernas smidiga funktion. Erfarenheten har dock visat att en årlig översyn och utvärdering är oproportionellt betungande för både värdepapperscentralerna och de behöriga myndigheterna och ger ett begränsat mervärde. Lämpligare tidsintervaller bör därför fastställas för att lätta på denna börda och undvika upprepning av information från en översyn till en annan. De behöriga myndigheternas tillsynskapacitet och målet att skydda den finansiella stabiliteten bör dock inte undergrävas.

(15)Värdepapperscentraler bör vara beredda att ställas inför scenarier som möjligen kan hindra dem från att bedriva sin huvudverksamhet och tillhandahålla sina huvudtjänster vid fortsatt verksamhet och bedöma effektiviteten för alla de alternativ som finns för återhämtning och ordnad avveckling. I förordning (EU) nr 909/2014 infördes krav i detta avseende, särskilt att en behörig myndighet ska begära att värdepapperscentralen lämnar in en tillfredsställande återhämtningsplan och säkerställa att en adekvat resolutionsplan upprättas och upprätthålls för varje värdepapperscentral. För närvarande saknas dock harmoniserade regler för resolution på vilka en resolutionsplan kan baseras. Samtidigt som värdepapperscentraler med auktorisation att erbjuda anknutna banktjänster omfattas av tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU 42 finns inga särskilda bestämmelser för värdepapperscentraler som saknar sådan auktorisation, och dessa räknas därför inte som kreditinstitut som i enlighet med direktiv 2014/59/EU har skyldighet att ha återhämtnings- och resolutionsplaner. Därför bör förtydliganden införas för att bättre anpassa kraven för värdepapperscentraler med hänsyn till att det inte finns något regelverk på unionsnivå om återhämtning och resolution för alla värdepapperscentraler.

(16)Om en ny värdepapperscentral som ansöker om auktorisation och efterlevnad av vissa krav inte kan bedömas eftersom den ännu inte bedriver verksamhet bör den behöriga myndigheten kunna bevilja auktorisation på villkor att kraven efterlevs när värdepapperscentralen faktiskt inleder sin verksamhet.

(17)Det förfarande som anges i artikel 23 i förordning (EU) nr 909/2014 om notarietjänster och centrala kontoföringstjänster som tillhandahålls av värdepapperscentralerna med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en annan medlemsstat än den som har utfärdat deras auktorisation har visat sig vara betungande, och vissa av dess krav är otydliga. Detta har lett till en oproportionellt kostsam och lång process för värdepapperscentralerna. Förfarandet bör därför förenklas så att hindren bättre kan undanröjas för gränsöverskridande avveckling och auktoriserade värdepapperscentraler kan dra full nytta av friheten att tillhandahålla tjänster i unionen.

(18)Enligt förordning (EU) nr 909/2014 krävs samarbete mellan myndigheter som har ett intresse av verksamheten hos värdepapperscentraler som erbjuder tjänster i samband med finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i mer än en medlemsstat. De tillsynsmässiga ramarna är dock fortsatt fragmenterade och kan leda till skillnader i tilldelningen och typen av tillsynsbefogenheter beroende på vilken värdepapperscentral det berör. Detta skapar i sin tur hinder för gränsöverskridande tillhandahållande av värdepapperscentralernas tjänster i unionen, vidmakthåller den bristande effektivitet som återstår på unionens avvecklingsmarknad och har en negativ inverkan på stabiliteten på unionens finansmarknader. Trots möjligheten att upprätta kollegier i enlighet med artikel 24.4 i förordningen har det alternativet nästan inte utnyttjats alls. För att se till att de behöriga myndigheternas tillsyn samordnas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt bör det vara obligatoriskt att upprätta kollegier i två fall: i det första fallet för värdepapperscentraler som erbjuder notarietjänster och centrala kontoföringstjänster i samband med finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i mer än en medlemsstat (passkollegier), och i det andra fallet för värdepapperscentraler som tillhör samma koncern (koncernkollegier). Om en värdepapperscentral som erbjuder gränsöverskridande tjänster samtidigt ingår i en koncern av värdepapperscentraler bör kollegiets ordförande kunna besluta att endast ett kollegium upprättas för den värdepapperscentralen i syfte att minska den administrativa bördan för de myndigheter som deltar i kollegierna. Om de andra värdepapperscentralerna i koncernen också erbjuder gränsöverskridande tjänster bör kollegiets ordförande endast kunna fatta ett sådant beslut med samtycke från de myndigheter som har behörighet över de andra värdepapperscentralerna. På så sätt skulle det bara finnas ett kollegium för alla värdepapperscentralerna inom koncernen som utförde de uppgifter som tilldelats pass- och koncernkollegierna. Sådana kollegier bör ha ansvaret för att dela den information som rör den berörda värdepapperscentralen.

(19)Av olika anledningar har Esma och de behöriga myndigheterna för närvarande begränsade uppgifter om tjänster som erbjuds av värdepapperscentraler från tredjeland med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en medlemsstat. Detta beror i första hand på den uppskjutna tillämpningen, utan ett sista datum, av kraven på erkännande av värdepapperscentraler från tredjeland som redan tillhandahöll centrala kontoföringstjänster och notarietjänster i unionen innan förordning (EU) nr 909/2014 trädde i kraft, enligt artikel 69.4 i den förordningen. I andra hand beror det på att en värdepapperscentral från tredjeland som endast erbjuder avvecklingstjänster inte omfattas av krav på erkännande. I sista hand är anledningen att det inte krävs i förordning (EU) nr 909/2014 att värdepapperscentraler från tredjeland ska anmäla sin verksamhet med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en medlemsstat till unionens myndigheter. Bristande information gör att varken emittenter eller offentliga myndigheter på nationell nivå och unionsnivå skulle kunna bedöma värdepapperscentralerna i fråga. Därför bör det krävas att värdepapperscentraler från tredjeland informerar unionens myndigheter om sin verksamhet med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en medlemsstat.

(20)Enligt artikel 27.2 i förordning (EU) nr 909/2014 ska en värdepapperscentral ha ett ledningsorgan där minst en tredjedel, men inte mindre än två, av ledamöterna är oberoende. Begreppet oberoende kan dock tolkas på olika sätt och bör därför förtydligas i linje med definitionen av oberoende styrelseledamot i artikel 2.28 i förordning (EU) nr 648/2012.

(21)För att se till att det finns en samstämmig tolkning av de viktigaste frågor som användarkommittéerna bör ge ledningsorganen råd i bör det ytterligare förtydligas vad som menas med ”nivån på tjänsterna”.

(22)Med tanke på värdepapperscentralernas centrala roll för säkerheten i transaktioner bör de inte bara minska de risker som är förknippade med förvaring och avveckling av transaktioner med värdepapper utan även minimera dem.

(23)Under vissa omständigheter får ett värdepapper utfärdas enligt den nationella bolagsrätten eller liknande rätt i två olika medlemsstater. Detta gäller särskilt räntebärande värdepapper när emittenten är etablerad i en medlemsstat och värdepappren har utfärdats enligt gällande lag i en annan medlemsstat. I ett sådant fall bör nationell bolagsrätt eller liknande rätt fortsätta att gälla.

(24)För att se till att emittenter som låter sina värdepapper registreras hos en värdepapperscentral som är etablerad i en annan medlemsstat kan följa den medlemsstatens relevanta bestämmelser i nationell bolagsrätt eller liknande rätt, bör medlemsstaterna regelbundet uppdatera förteckningen över sådana nationella relevanta nyckelbestämmelser som offentliggörs av Esma.

(25)För att undvika avvecklingsrisker på grund av insolvens hos avvecklingsagenten bör en värdepapperscentral när det är praktiskt genomförbart och möjligt avveckla kontantdelen av värdepapperstransaktionen via konton hos en centralbank. Om detta alternativ inte är praktiskt genomförbart och möjligt, t.ex. om en värdepapperscentral inte uppfyller villkoren för tillgång till en annan centralbank än centralbanken i hemmedlemsstaten, bör värdepapperscentralen i fråga ha möjlighet att avveckla kontantdelen av transaktioner i utländsk valuta genom konton hos institut som har auktoriserats att tillhandahålla banktjänster enligt villkoren i förordning (EU) nr 909/2014. Avvecklingsmarknaden skulle bli effektivare om värdepapperscentralerna fick bättre möjlighet att genomföra avvecklingar i utländsk valuta genom konton hos institut som auktoriserats att tillhandahålla banktjänster, med lämpliga gränser för riskerna, för att fördjupa kapitalmarknaderna och förbättra gränsöverskridande avvecklingar. I detta syfte bör värdepapperscentraler som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster i enlighet med förordning (EU) nr 909/2014, och för vilka relevanta risker redan kontrolleras, kunna erbjuda andra värdepapperscentraler som saknar en sådan licens dessa tjänster, oberoende av huruvida de senare ingår i samma koncern eller inte.

(26)Inom en lämplig gräns för riskerna bör värdepapperscentraler som inte har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster kunna erbjuda ett visst antal avvecklingar i utländsk valuta genom konton hos kreditinstitut eller eget konto. Tröskelvärdet under vilket en värdepapperscentral får utse ett kreditinstitut för tillhandahållande av anknutna banktjänster via en separat juridisk enhet utan att behöva uppfylla de villkor som anges i avdelning IV i förordning (EU) nr 909/2014 bör fastställas på ett sätt som främjar effektiviteten i avvecklingen och användningen av anknutna banktjänster samtidigt som den finansiella stabiliteten säkras. I egenskap av organ med särskild expertis inom bankverksamhet och kreditrisker bör EBA få ansvaret att utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att fastställa lämpliga tröskelvärden och vid behov krav för att minska risker. EBA bör också bedriva ett nära samarbete med medlemmarna i ECBS och med Esma. Kommissionen bör ges befogenhet att anta tekniska standarder för tillsyn i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) som fastställer de närmare detaljerna för tillhandahållande av anknutna banktjänster, för riskhantering och kapitalkrav för värdepapperscentraler samt stabilitetskraven för kredit- och likviditetsrisker för de värdepapperscentraler och utsedda kreditinstitut som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster.

(27)Värdepapperscentraler, inbegripet de som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster, och utsedda kreditinstitut bör täcka relevanta risker i sin riskhantering och inom sin stabilitetsram, inbegripet relevanta arrangemang för nettning. För att täcka dessa risker bör det bland annat alltid finnas tillräckligt med kvalificerade likvida resurser i alla relevanta valutor, och stresscenarier bör vara tillräckligt starka. Värdepapperscentralerna bör även se till att motsvarande likviditetsrisker hanteras och täcks av mycket tillförlitliga finansieringsarrangemang med kreditvärdiga institut, oavsett om dessa är bindande eller tillförlitliga på liknande sätt. EBA bör revidera de befintliga tekniska standarder för tillsyn genom att utarbeta förslag till tillsynsstandarder för att ta hänsyn till de förändrade stabilitetskraven; på så sätt ska kommissionen kunna göra nödvändiga ändringar som förtydligar kraven i de tekniska standarderna för tillsyn, såsom dem för hantering av potentiell likviditetsbrist.

(28)En tidsfrist på bara en månad för relevanta myndigheter och behöriga myndigheter att avge ett motiverat yttrande om auktorisationen att tillhandahålla anknutna banktjänster har visat sig vara alltför kort tid för att de ska kunna göra en underbyggd analys. Därför bör tidsfristen förlängas till två månader.

(29)För att ge värdepapperscentraler som är etablerade i unionen eller i tredjeländer tillräckligt med tid att ansöka om auktorisation och erkännande av sin verksamhet sköts datumet för tillämpningen av kraven på auktorisation och erkännande i förordning (EU) nr 909/2014 inledningsvis upp till dess att beslut hade fattats i frågan enligt den förordningen. Tillräckligt med tid har förflutit sedan förordningen trädde i kraft. Därför bör dessa krav nu börja gälla för att å ena sidan se till att likvärdiga villkor gäller för de värdepapperscentraler som erbjuder tjänster med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en medlemsstat, och för att å andra sidan se till att myndigheterna på nationell nivå och unionsnivå har de uppgifter som de behöver för att säkra skyddet av investerare och övervaka den finansiella stabiliteten.

(30)I förordning (EU) nr 909/2014 krävs för närvarande att Esma i samarbete med de nationella behöriga myndigheterna och EBA utarbetar årliga rapporter om tolv ämnen och lämnar in dessa till kommissionen. Detta krav är oproportionellt med tanke på att vissa ämnen inte behöver uppdateras årligen. Intervallet för rapporterna och deras antal bör därför ändras för att minska bördan på Esma och de behöriga myndigheterna, varvid det dock samtidigt bör säkerställas att kommissionen får de uppgifter som den behöver för att se över genomförandet av förordning (EU) nr 909/2014.

(31)Förordning (EU) nr 909/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

(32)Befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget bör delegeras till kommissionen som ska ange de konsekvenser, i samband med negativ ränta, som uteblivna avvecklingar kan få för berörda motparter i samband med beräkningen av sanktionsavgifter eller negativa incitament för uteblivna avvecklingar, anledningar till uteblivna avvecklingar som anses inte kunna hänföras till deltagarna i transaktionen och transaktioner som inte ska anses inbegripa två handelspartner, tillsynskollegiernas funktion, uppgifter som ska lämnas av värdepapperscentraler från tredjeland samt det maximala belopp under vilket värdepapperscentraler får anlita vilket kreditinstitut som helst för att avveckla kontantutbetalningarna.

(33)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning, särskilt när det gäller tillämpning och upphävande av obligatoriska ersättningsköp där sådana gäller, bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 43 .

(34)Eftersom målet för denna förordning, nämligen att öka värdepapperscentralernas tillhandahållande av gränsöverskridande avvecklingar, minska den administrativa bördan och kostnaderna för efterlevnad samt se till att myndigheterna har tillräckligt med information för att kunna kontrollera risker, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare, på grund av deras omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås på unionsnivå, får unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går förordningen inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

(35)Tillämpningen av de omarbetade reglerna för sanktionsavgifter, de nya kraven för upprättande av tillsynskollegier, anmälan från värdepapperscentraler från tredjeland om de huvudtjänster de tillhandahåller med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt rätten i en medlemsstat, det ändrade tröskelvärdet under vilket kreditinstitut får avveckla kontantutbetalningar för en del av värdepapperscentralernas avvecklingssystem samt de ändrade stabilitetskraven för kreditinstitut eller värdepapperscentraler som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster enligt artikel 59 i förordning (EU) nr 909/2014 bör skjutas upp för att invänta antagandet av de nödvändiga delegerade akterna med mer detaljerad beskrivning av kraven.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av förordning (EU) nr 909/2014

Förordning (EU) nr 909/2014 ska ändras på följande sätt:

1. I artikel 2 ska följande led 25a läggas till:

”25a. koncern: en koncern i den mening som avses i artikel 2.11 i direktiv 2013/34/EU.”

2. Artikel 7 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 2 ska tredje stycket ersättas med följande:

”Sanktionsmekanismerna som avses i första stycket ska inbegripa sanktionsavgifter för deltagare som orsakar utebliven avveckling (ansvariga deltagare), utom om sådan utebliven avveckling orsakats av omständigheter som inte kan hänföras till deltagarna i transaktionen eller om en operation inte inbegriper två handelspartner. Sanktionsavgifterna ska beräknas på daglig basis för varje bankdag som avveckling av en transaktion uteblir efter den avsedda avvecklingsdagen fram till utgången av den ersättningsköpsprocess som avses i punkterna 3–8 som ska tillämpas enligt punkt 2a eller den faktiska avvecklingsdagen, beroende på vilket som infaller först. Sanktionsavgifterna ska inte utformas som en inkomstkälla för värdepapperscentralen.”

(b)Följande punkt ska införas som punkt 2a:

”2a. Utan att det påverkar de sanktionsmekanismer som avses i punkt 2 och rätten att annullera en transaktion bilateralt får kommissionen genom en genomförandeakt besluta på vilka av de finansiella instrument som avses i artikel 5.1 eller kategorier av transaktioner med dessa finansiella instrument som åtgärderna för avvecklingsdisciplin som avses i punkterna 3–8 ska tillämpas på om kommissionen bedömer att sådana åtgärder utgör ett proportionellt medel för att hantera omfattningen av uteblivna avvecklingar i unionen och att, utifrån de uteblivna avvecklingarnas antal och volymer, ett eller flera av följande villkor är uppfyllda:

a) Tillämpningen av de sanktionsmekanismer som avses i punkt 2 har inte lett till en långsiktig och kontinuerlig minskning av uteblivna avvecklingar i unionen.

b) Avvecklingseffektiviteten i unionen har inte nått lämpliga nivåer i förhållande till situationen på kapitalmarknader i tredjeländer som är jämförbara i fråga om storlek, likviditet, instrument som handlas och typen av transaktioner som genomförs.

c) Omfattningen av uteblivna avvecklingar i unionen har eller kommer sannolikt att få negativa effekter för unionens finansiella stabilitet.

Genomförandeakten ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 68.2.”

(c)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. Om kommissionen har antagit en genomförandeakt enligt punkt 2a och om en ansvarig deltagare har underlåtit att leverera de finansiella instrument som omfattas av den genomförandeakten till den mottagande deltagaren inom fyra bankdagar efter den avsedda avvecklingsdagen (förlängningsperiod) ska ett ersättningsköpsförfarande inledas, genom vilket dessa instrument ska bli tillgängliga för avveckling och levereras till den mottagande deltagaren inom en lämplig tidsram.

Om transaktionen avser ett finansiellt instrument som handlas på en tillväxtmarknad för små och medelstora företag ska förlängningsperioden vara 15 kalenderdagar, såvida inte tillväxtmarknaden för små och medelstora företag beslutar att tillämpa en kortare period.”

(d)Följande punkt ska införas som punkt 3a:

”3a. Om en mottagande deltagare (förmedlande mottagande deltagare) inte mottar de finansiella instrumenten på den dag som anges i punkt 3 och detta leder till att den vidare leveransen av de finansiella instrumenten till en annan mottagande deltagare (slutlig mottagande deltagare) inte kan ske ska den förmedlande mottagande deltagaren bedömas ha uppfyllt sin skyldighet gentemot den ansvariga deltagaren att genomföra ett ersättningsköp om den slutliga mottagande deltagaren genomför ersättningsköpet för de finansiella instrumenten i fråga. På samma sätt får den förmedlande mottagande deltagaren överföra sina skyldigheter gentemot den slutliga mottagande deltagaren till den ansvariga deltagaren enligt punkterna 6, 7 och 8.”

(e)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”4. Utan att det påverkar punkt 3a ska följande undantag från de krav som avses i punkt 3 vara tillämpliga:

a) På grundval av typen av tillgång och de berörda finansiella instrumentens likviditet får förlängningsperioden utökas från fyra bankdagar upp till maximalt sju bankdagar, om en kortare förlängningsperiod skulle få konsekvenser för de berörda finansmarknadernas smidiga och ordnade funktion.

b) Vid transaktioner som består av flera deltransaktioner, inbegripet avtal om återköp av värdepapper eller avtal om värdepapperslån, ska den ersättningsköpsprocess som avses i punkt 3 inte vara tillämplig om tidsramen för transaktionerna är tillräckligt kort och gör ersättningsköpsprocessen verkningslös.

c) Vid avvecklingar som uteblivit av anledningar som inte kan hänföras till deltagarna ska den ersättningsköpsprocess som avses i punkt 3 inte vara tillämplig.

d) Vid transaktioner som inte inbegriper två handelspartner ska den ersättningsköpsprocess som avses i punkt 3 inte vara tillämplig.”

(f)Punkt 6 ska ersättas med följande:

”6. Utan att det påverkar de sanktionsmekanismer som avses i punkt 2 ska, i de fall där det vid tidpunkten för handeln avtalade priset på de finansiella instrumenten skiljer sig från det pris som har betalats för genomförandet av ersättningsköpet, mellanskillnaden betalas av den deltagare som vunnit på prisskillnaden till den andra deltagaren senast den andra bankdagen efter det att de finansiella instrumenten har levererats efter ersättningsköpet.”

(g)Punkt 11 ska ersättas med följande:

”11. Punkterna 2–9 ska inte gälla ansvariga deltagare som är centrala motparter, utom för transaktioner som ingås av en central motpart som inte träder in mellan motparterna.

Om en central motpart drabbas av förluster på grund av tillämpningen av artikel 7.2 tredje stycket får denne i sina regler fastställa en mekanism för att täcka sådana förluster.”

(h)Följande punkt ska införas som punkt 13a:

”13a. Esma får rekommendera att kommissionen proportionellt upphäver den mekanism för ersättningsköp som avses i punkterna 3–8 för särskilda kategorier av finansiella instrument om så behövs för att undvika eller hantera allvarliga hot mot de europeiska finansmarknadernas finansiella stabilitet eller korrekta funktion. En sådan rekommendation ska åtföljas av en motiverad bedömning av nödvändigheten som inte ska offentliggöras.

Innan Esma lämnar sin rekommendation ska myndigheten samråda med ESRB och ECBS.

Efter det att kommissionen har mottagit rekommendationen ska den utan onödigt dröjsmål och på grundval av motiveringen och underlagen från Esma antingen tillfälligt upphäva den mekanism för ersättningsköp som avses i punkt 3 för särskilda kategorier av finansiella instrument genom en genomförandeakt eller avvisa det rekommenderade tillfälliga upphävandet. Om kommissionen avslår begäran om tillfälligt upphävande ska den lämna en skriftlig motivering till Esma. Uppgifterna ska inte offentliggöras.

Genomförandeakten ska antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 68.3.

Det tillfälliga upphävandet av mekanismen för ersättningsköp ska meddelas Esma och offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och på kommissionens webbplats.

Det tillfälliga upphävandet av mekanismen för ersättningsköp ska gälla under en inledande period på högst sex månader från och med datumet för ansökan om ett sådant upphävande.

Om skälen för tillfälligt upphävande fortsätter att gälla får kommissionen genom en genomförandeakt förlänga det tillfälliga upphävande som avses i tredje stycket med fler perioder, som inte får överstiga tre månader, upp till en total period för det tillfälliga upphävandet på högst tolv månader. Förlängningar av det tillfälliga upphävandet ska offentliggöras i enlighet med femte stycket.

Genomförandeakten ska antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 68.3. I tillräckligt god tid innan den period av tillfälligt upphävande som avses i sjätte stycket eller en förlängningsperiod som avses i sjunde stycket löper ut ska Esma utfärda ett yttrande till kommissionen om huruvida skälen för tillfälligt upphävande fortsätter att vara tillämpliga.”

(i)Punkt 14 ska ersättas med följande:

”14. Kommissionen ska ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta delegerade akter enligt artikel 67 i vilka den fastställer parametrarna för beräkning av vad som är en avskräckande och proportionell nivå för de sanktionsavgifter som avses i punkt 2 tredje stycket i denna artikel, utifrån typen av tillgång, det finansiella instrumentets likviditet, typen av transaktion och den inverkan som låg eller negativ ränta kan få på incitamenten för motparter och uteblivna avvecklingar. Parametrarna för beräkning av sanktionsavgifter ska säkerställa en betryggande avvecklingsdisciplin och de berörda finansmarknadernas smidiga och ordnade funktion.”

(j)Följande punkt ska införas som punkt 14a:

”14a. Kommissionen får anta delegerade akter i enlighet med artikel 67 för att komplettera den här förordningen, i vilka den fastställer skälen till att vissa uteblivna avvecklingar inte ska bedömas vara hänförliga till deltagarna i transaktionen och vilka transaktioner som inte ska bedömas inbegripa två handelspartner enligt punkt 2 och punkt 4 c och d i denna artikel.”

(k)I punkt 15 ska andra stycket ersättas med följande:

”Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].”

3. I artikel 12.1 ska leden b och c ersättas med följande:

”b) De centralbanker i unionen som ger ut de mest relevanta valutorna i vilka avveckling sker eller kommer att ske.

c) I relevanta fall den centralbank i unionen på vars konton kontantdelen i ett avvecklingssystem för värdepapper som drivs av värdepapperscentralen avvecklas eller kommer att avvecklas.”

4. Artikel 17 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 2 ska följande stycke läggas till:

”Med avvikelse från första stycket får den behöriga myndigheten, om en ansökande värdepapperscentral inte uppfyller alla kraven i den här förordningen men där det rimligen kan antas att den kommer att göra det när den faktiskt har inlett sin verksamhet, bevilja auktorisation på villkor att värdepapperscentralen vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att uppfylla kraven i den här förordningen när verksamheten faktiskt inleds.”

(b)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”4. Från och med tidpunkten när ansökan anses vara fullständig, ska den behöriga myndigheten översända all information i ansökan till de relevanta myndigheterna och samråda med de myndigheterna om egenskaperna hos det avvecklingssystem för värdepapper som drivs av den ansökande värdepapperscentralen.

Varje relevant myndighet får inom tre månader från mottagandet av informationen lämna ett motiverat yttrande till den behöriga myndigheten. Om en relevant myndighet inte avger ett yttrande inom denna tidsram ska den anses ha lämnat ett positivt yttrande.

Om minst en av de relevanta myndigheterna avger ett negativt motiverat yttrande ska den behöriga myndighet som önskar bevilja auktorisationen inom 30 kalenderdagar till de relevanta myndigheterna inkomma med ett motiverat beslut med ett bemötande av det negativa yttrandet.

Om någon av de relevanta myndigheterna inom 30 dagar efter det att den behöriga myndigheten har avgett det motiverade yttrande som avses i tredje stycket avger ännu ett negativt yttrande och den behöriga myndigheten inte samtycker till detta, ska den informera de relevanta myndigheterna om saken. Varje myndighet som avgett ett negativt yttrande får hänskjuta ärendet till Esma enligt artikel 31.2 c i förordning (EU) nr 1095/2010.

Om ärendet ännu inte avgjorts 30 kalenderdagar efter hänskjutandet till Esma, ska den behöriga myndighet som önskar bevilja auktorisationen fatta det slutliga beslutet och lämna en utförlig skriftlig motivering till sitt beslut till de relevanta myndigheterna.

Om den behöriga myndigheten önskar neka auktorisation, ska ärendet inte hänskjutas till Esma.

Negativa yttranden ska innehålla en uttömmande och utförlig skriftlig motivering till varför kraven i denna förordning eller andra krav i unionsrätten inte är uppfyllda.”

(c)Följande punkt ska införas som punkt 7a:

”7a. Den behöriga myndigheten ska utan onödigt dröjsmål informera de myndigheter som deltar i samrådet enligt punkterna 4–7 om resultatet av auktorisationsförfarandet samt eventuella korrigerande åtgärder.”

5. I artikel 20 ska punkt 5 ersättas med följande:

”5. En värdepapperscentral ska upprätta, genomföra och upprätthålla lämpliga förfaranden som säkerställer punktlig och ordnad avveckling och att kundernas och deltagarnas tillgångar överförs till en annan värdepapperscentral i händelse av återkallande av auktorisationen som avses i punkt 1. Sådana förfaranden ska inbegripa överföring av konton och register för emission som är förbundna med tillhandahållandet av de huvudtjänster som avses i avsnitt A punkterna 1 och 2 i bilagan.”

6. Artikel 22 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkterna 1–4 ska ersättas med följande:

”1. Den behöriga myndigheten ska minst vartannat år se över de arrangemang, strategier, förfaranden och mekanismer som har genomförts av en värdepapperscentral för efterlevnad av denna förordning samt utvärdera de risker som denna värdepapperscentral är eller kan vara exponerad mot eller som den ger upphov till för värdepappersmarknadernas smidiga funktion eller finansmarknadernas stabilitet.

2. Värdepapperscentralen ska identifiera scenarier som möjligen kan hindra den från att bedriva sin huvudverksamhet och tillhandahålla sina huvudtjänster vid fortsatt verksamhet och bedöma effektiviteten för alla de alternativ som finns för återhämtning och ordnad avveckling. I dessa scenarier ska hänsyn tas till de oberoende och sammanhängande risker som värdepapperscentralen är exponerad mot. Med hjälp av denna analys ska värdepapperscentralen utarbeta lämpliga planer för sin återhämtning och ordnade avveckling och överlämna dessa till den behöriga myndigheten.

3. De planer som avses i punkt 2 ska åtminstone innehålla följande:

a) En konkret sammanfattning av de viktigaste strategierna för återhämtning eller ordnad avveckling.

b) Identifiering av värdepapperscentralens huvudverksamhet och huvudtjänster.

c) Lämpliga förfaranden för punktlig och ordnad avveckling och överföring av kunders och deltagares tillgångar till en annan värdepapperscentral om det skulle bli permanent omöjligt att återupprätta värdepapperscentralens huvudverksamhet och huvudtjänster.

d) En beskrivning av vilka åtgärder som krävs för att genomföra de viktigaste strategierna.

Värdepapperscentralen ska ha kapacitet att identifiera och förse närstående enheter med den information som krävs för att genomföra planerna i tid under ett stresscenario.

Värdepapperscentralen ska se över och uppdatera planerna regelbundet och minst vartannat år. Planerna ska ta hänsyn till storleken, systemvikten, arten, omfattningen och komplexitetsgraden avseende den berörda värdepapperscentralens verksamhet och en eventuell relevant återhämtnings- eller resolutionsplan som har upprättats i enlighet med direktiv 2014/59/EU.

Om en resolutionsplan upprättas och upprätthålls för en värdepapperscentral i syfte att säkerställa värdepapperscentralens kärnverksamhet ska den behöriga myndigheten informera Esma om detta.

4. Den behöriga myndigheten ska fastställa hur ofta och hur djupgående översynen och utvärderingen enligt punkt 1 ska genomföras, med beaktande storleken, systemvikten, arten, omfattningen och komplexitetsgraden i den berörda värdepapperscentralens verksamhet. Översynen och utvärderingen ska uppdateras minst vartannat år.”

(b)Punkterna 6 och 7 ska ersättas med följande:

”6. När den behöriga myndigheten utför den översyn och utvärdering som avses i punkt 1 ska den i ett tidigt skede överlämna nödvändiga uppgifter till de relevanta myndigheterna och, i tillämpliga fall, till den myndighet som avses i artikel 67 i direktiv 2014/65/EU samt samråda med dem särskilt i fråga om hur de avvecklingssystem som drivs av värdepapperscentralen fungerar.

De myndigheter som rådfrågas får lämna ett motiverat yttrande inom tre månader efter att de mottagit uppgifterna från den behöriga myndigheten.

Om en myndighet inte avger ett yttrande inom denna tidsfrist, ska den anses ha avgett ett positivt yttrande.

Om minst en av de relevanta myndigheterna avger ett negativt motiverat yttrande ska den behöriga myndigheten inom 30 kalenderdagar till de relevanta myndigheterna inkomma med ett motiverat beslut med ett bemötande av det negativa yttrandet.

Om någon av de relevanta myndigheterna, inom 30 dagar efter det att det motiverade yttrande som avses i fjärde stycket i denna punkt har avgetts, avger ännu ett negativt yttrande och den behöriga myndigheten inte samtycker till detta, ska den behöriga myndigheten informera den relevanta myndigheten om saken. Varje myndighet som avgett ett negativt yttrande får hänskjuta ärendet till Esma enligt artikel 31.2 c i förordning (EU) nr 1095/2010.

Om ärendet ännu inte avgjorts 30 kalenderdagar efter hänskjutandet till Esma, ska den behöriga myndigheten fatta det slutliga beslutet om översynen och utvärderingen och lämna en utförlig skriftlig motivering till sitt beslut till de relevanta myndigheterna.

Negativa yttranden ska innehålla en uttömmande och utförlig skriftlig motivering till varför kraven i denna förordning eller andra delar av unionsrätten inte är uppfyllda.

7. Den behöriga myndigheten ska regelbundet och minst vartannat år informera de relevanta myndigheter och, i tillämpliga fall, kollegier som avses i artikel 24a i denna förordning och den myndighet som avses i artikel 67 i direktiv 2014/65/EU om resultaten av den översyn och utvärdering som avses i punkt 1 i denna förordning, inbegripet eventuella korrigerande åtgärder eller sanktioner.”

(c)I punkt 11 ska andra stycket ersättas med följande:

”Esma ska lägga fram dessa förslag till tekniska standarder för genomförande för kommissionen senast [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].”

7. I artikel 23 ska punkterna 2–7 ersättas med följande:

”2. En värdepapperscentral som är auktoriserad eller har ansökt om auktorisation enligt artikel 17 och avser att tillhandahålla de huvudtjänster som avses i avsnitt A punkterna 1 och 2 i bilagan med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en annan medlemsstats rätt som avses i artikel 49.1 andra stycket eller att inrätta en filial i en annan medlemsstat ska omfattas av det förfarande som avses i punkterna 3–7 i denna artikel. Värdepapperscentralen får tillhandahålla sådana tjänster först efter att ha erhållit auktorisation enligt artikel 17 men inte tidigare än tillämpligt relevant datum i enlighet med punkt 6.

3. Varje värdepapperscentral som för första gången önskar tillhandahålla de tjänster som avses i punkt 2 i denna artikel med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en annan medlemsstats rätt som avses i artikel 49.1 andra stycket eller ändra omfattningen av de tillhandahållna tjänsterna ska lämna in handlingar med följande uppgifter till den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten:

a) Värdmedlemsstaten.

b) En verksamhetsplan med uppgift särskilt om vilken eller vilka tjänster värdepapperscentralen avser att tillhandahålla.

c) Vilken eller vilka valutor som värdepapperscentralen avser att hantera.

d) Om det finns en filial, filialens organisatoriska struktur och namnen på dem som ansvarar för ledningen av filialen.

e) En bedömning av de åtgärder som värdepapperscentralen avser att vidta för att möjliggöra användarnas efterlevnad av den nationella rätt som avses i artikel 49.1.

4. Inom en månad från mottagandet av den information som avses i punkt 3 ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten lämna informationen till den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten, såvida den inte, med hänsyn till det planerade tillhandahållandet av de avsedda tjänsterna, har anledning att tvivla på lämpligheten i den administrativa strukturen eller den finansiella situationen för den värdepapperscentral som önskar tillhandahålla sina tjänster i värdmedlemsstaten. Om värdepapperscentralen redan tillhandahåller tjänster i andra värdmedlemsstater ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten även informera det passkollegium som avses i artikel 24a.

Den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten ska utan dröjsmål underrätta de relevanta myndigheterna i den medlemsstaten om eventuell information som har mottagits enligt första stycket.

5. Om den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten i enlighet med punkt 4 beslutar att inte översända all information som avses i punkt 3 till värdmedlemsstatens behöriga myndighet, ska den informera den berörda värdepapperscentralen om skälen för vägran inom tre månader från det att den har mottagit all information samt informera värdmedlemsstatens behöriga myndighet och det passkollegium som avses i artikel 24a om sitt beslut.

6. Värdepapperscentralen får börja tillhandahålla de tjänster som avses i punkt 2 i värdmedlemsstaten tidigast på följande datum:

a) Från och med en månad från dagen för översändandet av den information som avses i punkt 4.

b) Efter mottagande av ett meddelande från den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten som godkänner tillhandahållandet av tjänster i värdmedlemsstaten.

Hemmedlemsstatens behöriga myndighet ska omedelbart informera värdepapperscentralen om datumet för översändandet av det meddelande som avses i punkt 4.

7. Vid ändring av upplysningarna i de handlingar som lämnats in i enlighet med punkt 3 i denna artikel ska värdepapperscentralen skriftligen meddela den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten ändringen senast en månad innan den genomför ändringen. Den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten och det passkollegium som avses i artikel 24a ska också utan dröjsmål underrättas om ändringen av hemmedlemsstatens behöriga myndighet.”

8. Artikel 24 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska följande stycken läggas till:

”På begäran av en medlem i det passkollegium som avses i artikel 24a får den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten bjuda in personal vid behöriga myndigheter i värdmedlemsstaterna och Esma att delta i inspektioner på plats.

Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten får förse Esma med information som erhållits från värdepapperscentralerna under eller i samband med inspektioner på plats.”

(b)Punkt 4 ska utgå.

(c)Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5. Om den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten har tydliga och verifierbara skäl att anta att en värdepapperscentral som tillhandahåller tjänster inom värdmedlemsstatens territorium i enlighet med artikel 23 bryter mot de skyldigheter som följer av bestämmelserna i denna förordning, ska den underrätta den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten, Esma och det passkollegium som avses i artikel 24a om sina iakttagelser.

Om värdepapperscentralen, trots de åtgärder som vidtas av den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten, fortsätter att överträda de skyldigheter som följer av bestämmelserna i denna förordning, ska den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten efter att ha informerat den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten vidta alla lämpliga åtgärder för att se till att bestämmelserna i denna förordning följs inom värdmedlemsstatens territorium. Esma och det passkollegium som avses i artikel 24a ska utan dröjsmål underrättas om sådana åtgärder.

Den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaten och hemmedlemsstaten får hänskjuta ärendet till Esma, som får agera i enlighet med de befogenheter som den tilldelas enligt artikel 19 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

(d)Punkterna 7 och 8 ska utgå.

9. I avdelning III ska följande avsnitt införas som avsnitt 4a:

”Avsnitt 4a

Myndighetssamarbete genom kollegier

Artikel 24a

Tillsynskollegier för värdepapperscentraler som tillhandahåller tjänster i en annan medlemsstat och för sådana värdepapperscentraler som ingår i en koncern med två eller fler värdepapperscentraler

1. Tillsynskollegier ska inrättas för utförande av de uppgifter som avses i punkt 6 i följande fall:

a) Om en värdepapperscentral är föremål för det förfarande som avses i artikel 23.3–23.7 (passkollegium).

b) Om en värdepapperscentral ingår i en koncern bestående av två eller fler värdepapperscentraler som är auktoriserade i minst två medlemsstater (koncernkollegium).

I det fall som avses i första stycket led a ska den behöriga myndigheten i värdepapperscentralens hemmedlemsstat inrätta, leda och vara ordförande för det passkollegiet. Kollegiet ska inrättas inom en månad från det datum som avses i artikel 23.6. Om en värdepapperscentral inkommer med senare anmälningar i enlighet med artikel 23.3 ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten bjuda in de behöriga myndigheterna i den relevanta värdmedlemsstaten att delta i passkollegiet inom en månad från det datum som avses i artikel 23.6.

I det fall som avses i första stycket led b gäller att om moderföretaget är en värdepapperscentral som är auktoriserad i unionen ska den behöriga myndigheten i värdepapperscentralens hemmedlemsstat inrätta, leda och vara ordförande för koncernkollegiet. Om moderföretaget inte är en värdepapperscentral som är auktoriserad i unionen ska den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten för värdepapperscentralen med den största balansomslutningen inrätta, leda och vara ordförande för koncernkollegiet.

Med avvikelse från tredje stycket får de behöriga myndigheterna, om det skulle vara olämpligt att tillämpa kriterierna i det stycket, efter gemensam överenskommelse avstå från att tillämpa dem och utse en annan värdepapperscentrals behöriga myndighet att leda och vara ordförande för kollegiet, med hänsyn till den berörda värdepapperscentralen och den relativa omfattningen av dess verksamhet i de relevanta medlemsstaterna. I sådana fall ska den värdepapperscentral som utgör moderbolaget eller som har den största balansomslutningen, beroende på vad som är tillämpligt, ha rätt att yttra sig innan de behöriga myndigheterna fattar sitt beslut.

De behöriga myndigheterna ska utan dröjsmål meddela kommissionen och Esma om en överenskommelse har gjorts i enlighet med fjärde stycket.

2. De kollegier som avses i punkt 1 ska bestå av följande:

a) Esma.

b) Den behöriga myndigheten i värdepapperscentralens hemmedlemsstat.

c) De relevanta myndigheter som avses i artikel 12.

d) Om det gäller ett passkollegium, den behöriga myndigheten i värdmedlemsstaterna.

e) Om det gäller ett koncernkollegium, den behöriga myndigheten och de relevanta myndigheterna för varje värdepapperscentral i koncernen.

f) EBA, om en värdepapperscentral har auktoriserats i enlighet med artikel 54.3.

3. Om en värdepapperscentral som omfattas av förfarandet i artikel 23.3–23.7 även ingår i en koncern som består av två eller fler värdepapperscentraler och dess behöriga myndighet är ordförande för koncernkollegiet får den behöriga myndigheten besluta att endast ett kollegium ska inrättas vid tillämpningen av punkt 1 a och b i denna artikel för den värdepapperscentralen. Om någon av de andra värdepapperscentralerna i koncernen också omfattas av förfarandet i artikel 23.3–23.7 får kollegiets ordförande bara fatta det beslutet med godkännande av de behöriga myndigheterna för de värdepapperscentralerna.

Om ett kollegium som inrättats i enlighet med första stycket

(a)kallar till möte för att utföra de uppgifter som avses i punkt 6 a–d i denna artikel, ska de myndigheter som avses i punkt 2 a–f i denna artikel i samband med varje värdepapperscentral inom koncernen delta i det mötet,

(b)kallar till möte för att utföra de uppgifter som avses i punkt 6 e i denna artikel, ska bara de myndigheter som avses i punkt 2 a, b c, e och i tillämpliga fall f i denna artikel delta i det mötet.

4. Ordföranden ska underrätta Esma om kollegiets sammansättning inom 30 kalenderdagar från det att kollegiet inrättades, och ändringar i denna sammansättning ska meddelas inom 30 kalenderdagar från det att de verkställs. Esma ska offentliggöra förteckningen över kollegiet på sin webbplats utan onödigt dröjsmål och hålla den uppdaterad.

5. En behörig myndighet i en medlemsstat som inte är medlem i kollegiet får från kollegiet begära all information som är relevant för utförandet av dess tillsynsuppgifter.

6. Kollegiet ska sörja för följande, utan att det påverkar behöriga myndigheters befogenheter enligt denna förordning:

(a)Informationsutbyte, inbegripet begäranden om upplysningar enligt artiklarna 13, 14 och 15 samt information om förfarandet för översyn och utvärdering enligt artikel 22.

(b)Effektivare tillsyn genom att undvika onödig överlappande tillsyn, exempelvis begäranden om upplysningar.

(c)Överenskommelser bland medlemmarna om att frivilligt påta sig uppgifter.

(d)När det gäller passkollegier, samarbete mellan hem- och värdmedlemsstaten enligt artikel 24 och gällande de åtgärder som avses i artikel 23.4 e samt i frågor som uppstått under tillhandahållandet av tjänster i andra medlemsstater.

(e)När det gäller koncernkollegier, utbyte av information om delade resurser och förfaranden för utkontraktering inom en koncern av värdepapperscentraler enligt punkt 19, om betydande ändringar i koncernens struktur och ägande samt om ändringar i organisationen, verkställande ledningen, processer eller förfaranden om sådana ändringar i hög grad påverkar styrningen eller riskhanteringen avseende värdepapperscentralerna i koncernen.

Ordföranden ska kalla kollegiet till möte minst en gång om året.

För att underlätta genomförandet av kollegiets uppgifter enligt första stycket i denna punkt får medlemmarna i de kollegier som avses i punkt 2 lägga till ett ärende på dagordningen för ett möte.

7. Kollegiets inrättande och verksamhet ska baseras på en skriftlig överenskommelse mellan dess samtliga medlemmar.

Överenskommelsen ska ange de praktiska villkoren för kollegiets verksamhet, inbegripet formerna för kommunikation mellan kollegiets medlemmar, samt kan även fastställa uppgifter som kan åläggas värdepapperscentralens behöriga myndighet eller en annan medlem i kollegiet.

8. Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att närmare ange de praktiska arrangemang som avses i punkt 7.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].

Kommissionen ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

10. Artikel 25 ska ändras på följande sätt:

(a)Följande punkt ska införas som punkt 2a:

”2a. En värdepapperscentral från tredjeland som avser att tillhandahålla den huvudtjänst som avses i avsnitt A punkt 3 i bilagan med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt enligt artikel 49.1 andra stycket ska inkomma med en anmälan till Esma.”

(b)I punkt 6 ska femte stycket ersättas med följande:

”Senast sex månader efter inlämnandet av en fullständig ansökan eller efter det att kommissionen antagit ett likvärdighetsbeslut i enlighet med punkt 9, beroende på vilket som infaller sist, ska Esma skriftligen med ett fullständigt motiverat beslut underrätta den sökande värdepapperscentralen om huruvida erkännande beviljats eller avslagits.”

(c)Följande punkt ska läggas till som punkt 13:

”13. Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att fastställa vilka uppgifter som värdepapperscentraler från tredjeland ska lämna till Esma i den anmälan som avses i punkt 2a. Sådana uppgifter ska bara bestå av vad som är strikt nödvändigt, inbegripet i tillämpliga och förekommande fall följande:

(a)Antalet deltagare i unionen till vilka värdepapperscentralen från tredjeland tillhandahåller de tjänster som avses i punkt 2a.

(b)Antalet transaktioner med finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt och som har avvecklats under det föregående året, samt deras volym.

(c)Antalet transaktioner som har avvecklats av deltagare i unionen under det föregående året samt deras volym.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].

Kommissionen ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

11. I artikel 27 ska följande punkt införas som punkt 3a:

”3a. Vid tillämpning av punkterna 2 och 3 ska en oberoende ledamot i ledningsorganet avse en ledamot i ledningsorganet som inte har någon affärs- eller familjerelation eller någon annan relation som kan föranleda en intressekonflikt när det gäller värdepapperscentralen eller dess majoritetsaktieägare, ledning eller deltagare, och som inte haft någon sådan relation under de närmaste fem åren innan uppdraget som ledamot i ledningsorganet inleddes.”

12. I artikel 28 ska punkt 3 ersättas med följande:

”3. Användarkommittéerna ska ge ledningsorganet råd om viktiga arrangemang som påverkar medlemmarna, däribland kriterier för att ta in emittenter eller deltagare i respektive avvecklingssystem för värdepapper samt om nivån på tjänsterna; detta inbegriper val av clearing- och avvecklingsarrangemang, värdepapperscentralens operativa struktur, omfattningen av avvecklade eller registrerade produkter samt användningen av teknik och förfaranden för värdepapperscentralens verksamhet.”

13. Artikel 36 ska ersättas med följande:

Artikel 36

Allmänna bestämmelser

En värdepapperscentral ska för varje avvecklingssystem för värdepapper som den driver ha lämpliga regler och förfaranden, däribland robusta redovisningsmetoder och kontroller, för att bidra till att säkerställa integriteten hos värdepappersemissioner och att minimera och hantera de risker som är förknippade med förvaring och avveckling av transaktioner med värdepapper.”

14. I artikel 40 ska punkt 2 ersättas med följande:

”2. Om det inte är praktiskt genomförbart och möjligt att genomföra avveckling via centralbankskonton enligt punkt 1, får en värdepapperscentral erbjuda sig att avveckla kontantutbetalningarna för hela eller delar av sitt avvecklingssystem för värdepapper via konton hos ett kreditinstitut, via en värdepapperscentral med auktorisation att tillhandahålla de tjänster som anges i avsnitt C i bilagan, oavsett om de ingår i samma företagskoncern som styrs av samma moderföretag, eller via egna konton. Om en värdepapperscentral erbjuder avveckling via konton hos ett kreditinstitut, via sina egna konton eller via en annan värdepapperscentrals konton, ska den göra så i enlighet med bestämmelserna i avdelning IV.”

15. I artikel 49.1 ska andra och tredje styckena ersättas med följande:

”Utan att det påverkar emittentens rätt enligt första stycket, ska den bolagsrätt eller annan liknande rätt i medlemsstaten enligt vilken värdepappren har utfärdats fortsätta att tillämpas. Den bolagsrätt eller annan liknande rätt i medlemsstaten enligt vilken värdepappren har utfärdats inbegriper

(a)den bolagsrätt eller annan liknande rätt i medlemsstaten där emittenten är etablerad, och

(b)gällande bolagsrätt eller annan liknande rätt enligt vilken värdepappren har emitterats.

Medlemsstaterna ska upprätta en förteckning över relevanta nyckelbestämmelser i deras rätt som avses i andra stycket. De behöriga myndigheterna ska delge Esma den förteckningen senast den 18 december 2014. Esma ska offentliggöra förteckningen senast den 18 januari 2015. Medlemsstaterna ska uppdatera denna förteckning regelbundet och minst vartannat år. De ska översända den uppdaterade förteckningen till Esma enligt dessa tidsintervaller. Esma ska offentliggöra den uppdaterade förteckningen.”

16. Artikel 52.1 ska ersättas med följande:

”1. När en värdepapperscentral lämnar in en ansökan om tillträde till en annan värdepapperscentral enligt artiklarna 50 och 51, ska den mottagande värdepapperscentralen behandla ansökan utan dröjsmål och svara den ansökande värdepapperscentralen inom tre månader. Om den mottagande värdepapperscentralen godtar ansökan ska länken upprättas inom en rimlig tidsram, som längst tolv månader.”

17. Artikel 54 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 2 ska led b ersättas med följande:

”b) för detta syfte utse ett eller flera auktoriserade kreditinstitut i enlighet med artikel 8 i direktiv 2013/36/EU eller en värdepapperscentral med auktorisation att tillhandahålla anknutna banktjänster enligt punkt 3 i denna artikel.”

(b)I punkt 4 ska första stycket ändras på följande sätt:

i) De inledande orden ska ersättas med följande:

”Om en värdepapperscentral önskar utse ett kreditinstitut eller använda en värdepapperscentral med auktorisation enligt punkt 3 för att tillhandahålla anknutna banktjänster genom en separat juridisk person som kan ingå i den koncern som den tidigare värdepapperscentralen tillhör, oavsett om de ytterst kontrolleras av samma moderföretag eller inte, ska den auktorisation som avses i punkt 2 endast beviljas om följande villkor uppfylls:”

ii) Led c ska utgå.

(c)Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5. Punkt 4 ska inte gälla kreditinstitut som avses i punkt 2 b som erbjuder sig att avveckla kontantutbetalningarna för delar av värdepapperscentralens avvecklingssystem, om det totala värdet av sådan kontantavveckling genom konton hos de kreditinstituten inte överstiger ett maximibelopp beräknat över en ettårsperiod. Detta tröskelvärde ska fastställas i enlighet med punkt 9.

Den behöriga myndigheten ska åtminstone en gång om året kontrollera att det tröskelvärde som avses i första stycket respekteras och rapportera sina iakttagelser till Esma, ECBS och EBA. Om den behöriga myndigheten fastställer att tröskelvärdet har överskridits, ska den kräva att den berörda värdepapperscentralen ansöker om auktorisation i enlighet med punkt 4. Den berörda värdepapperscentralen ska lämna in sin ansökan om auktorisation inom sex månader.”

(d)Följande punkt ska läggas till som punkt 9:

”9. EBA ska i nära samarbete med Esma och medlemmarna i ECBS utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn som fastställer det maximibelopp som avses i punkt 5, med hänsyn till behovet att balansera kredit- och likviditetsrisker för värdepapperscentraler som uppstår ur avvecklingen av kontantutbetalningar genom konton hos kreditinstitut samt till behovet att låta värdepapperscentraler göra avvecklingar i utländsk valuta genom konton hos kreditinstitut. När EBA utarbetar dessa standarder ska myndigheten vid behov också fastställa tillhörande lämpliga riskhanterings- och stabilitetskrav.

EBA ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].

Kommissionen ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.”

18. I artikel 55.5 ska första stycket ersättas med följande:

”De myndigheter som avses i punkt 4 a–e ska avge ett motiverat yttrande om auktorisationen inom två månader från mottagandet av den information som avses i den punkten. Om en myndighet inte avger ett yttrande inom denna tidsfrist, ska den anses ha avgivit ett positivt yttrande.”

19. Artikel 59 ska ändras på följande sätt:

a) Punkt 4 ska ändras på följande sätt:

i) Leden c, d och e ska ersättas med följande:

”c) De ska upprätthålla tillräckliga kvalificerade likvida resurser i alla relevanta valutor för att kunna tillhandahålla avvecklingstjänster i tid under en lång rad olika potentiella stresscenarier, inbegripet en likviditetsrisk som genereras av obestånd för minst två av de deltagare mot vilka de har störst exponering, inbegripet dess moderföretag och dotterföretag.

d) De ska reducera motsvarande likviditetsrisker med kvalificerade likvida resurser i varje relevant valuta, såsom kontantmedel hos den utfärdande centralbanken och hos andra kreditvärdiga finansinstitut, bindande kreditlöften eller liknande arrangemang och höglikvida säkerheter eller investeringar som är snabbt tillgängliga och kan omvandlas till kontanter med på förhand bestämda och mycket tillförlitliga finansieringsarrangemang, även under extrema men plausibla marknadsförhållanden och de ska identifiera, mäta och övervaka den likviditetsrisk som härrör från de olika finansinstitut som används för att förvalta deras likviditetsrisker.

e) Vid användning av på förhand bestämda och mycket tillförlitliga finansieringsarrangemang, bindande kreditlöften eller liknande arrangemang ska de endast utse kreditvärdiga finansinstitut till tillhandahållare av likviditet. De ska fastställa och tillämpa lämpliga koncentrationsgränser för var och en av de motsvarande tillhandahållarna av likviditet, inbegripet dess moderföretag och dotterföretag.”

ii) Led i ska ersättas med följande:

”i)    De ska ha infört på förhand bestämda och mycket tillförlitliga arrangemang för att se till att de punktligt kan omvandla en säkerhet som har ställts av en fallerande kund till kontanter och, om arrangemang för vilka det inte gjorts något åtagande används, fastställa att potentiella risker i samband med detta har identifierats och begränsats.”

iii) Följande led ska läggas till som led k:

”k) De ska på ett lämpligt sätt övervaka och hantera eventuella risker, däribland relevanta nettningsavtal i samband med kontantdelen i den avvecklingsmodell som de tillämpar.”

b) I punkt 5 ska andra stycket ersättas med följande:

”EBA ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].”

20. Artikel 60 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska tredje stycket ersättas med följande:

”De behöriga myndigheterna som avses i första stycket ska regelbundet och minst en gång om året bedöma huruvida det utsedda kreditinstitut eller den värdepapperscentral som har auktoriserats att tillhandahålla anknutna banktjänster följer artikel 59 och informera värdepapperscentralens behöriga myndighet, som därefter ska informera de myndigheter som avses i artikel 55.4, och i tillämpliga fall de kollegier som avses i artikel 24a, om resultaten av sin tillsyn enligt denna punkt, inbegripet eventuella korrigerande åtgärder eller sanktioner.”

(b)I punkt 2 ska andra stycket ersättas med följande:

”Värdepapperscentralens behöriga myndighet ska regelbundet och minst en gång om året informera de myndigheter som avses i artikel 55.4, och i tillämpliga fall de kollegier som avses i artikel 24a, om resultaten av översynen och utvärderingen enligt denna punkt, inbegripet eventuella korrigerande åtgärder eller sanktioner.”

21. Artikel 67 ska ändras på följande sätt:

(a)Följande punkt ska införas som punkt 2a:

”2a. Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 7.14a, 24a.8, 25.13 och 54.9 ges till kommissionen tills vidare från och med den [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande].”

(b)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 2.2, 7.14, 24.7, 7.14a, 24a.8, 25.13 och 54.9 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallande innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.”

(c)Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5. En delegerad akt som antas enligt artiklarna 2.2, 7.14, 24.7, 7.14a, 24a.8, 25.13 och 54.9 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av tre månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med tre månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.”

22. I artikel 68 ska följande punkt läggas till som punkt 3:

”3. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 8 i förordning (EU) nr 182/2011 jämförd med artikel 5 i den förordningen tillämpas.”

23. Artikel 69 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”4. De nationella reglerna för auktorisation av värdepapperscentraler ska fortsätta att gälla fram till följande datum, beroende på vilket som infaller först:

a) Datumet för ett beslut enligt denna förordning om auktorisation av värdepapperscentraler och deras verksamhet, inbegripet länkar mellan värdepapperscentraler.

b) … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter dagen för denna förordnings ikraftträdande].”

(b)Följande punkter ska införas som punkterna 4a, 4b och 4c:

”4a. De nationella reglerna för erkännande av värdepapperscentraler från tredjeland ska fortsätta att gälla fram till följande datum, beroende på vilket som infaller först:

a) Datumet för ett beslut enligt denna förordning om erkännande av respektive värdepapperscentraler från tredjeland och deras verksamhet.

b) … [Publikationsbyrån: ange datum = tre år efter dagen för denna förordnings ikraftträdande].

En värdepapperscentral från tredjeland som tillhandahåller de huvudtjänster som avses i avsnitt A punkterna 1 och 2 i bilagan med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt som avses i artikel 49.1 andra stycket enligt gällande nationella regler för erkännande av värdepapperscentraler från tredjeland, ska inkomma med en anmälan till Esma senast två år efter [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande].

Esma ska utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn för att fastställa vilka uppgifter som värdepapperscentraler från tredjeland ska lämna till Esma i den anmälan som avses i andra stycket Sådana uppgifter ska bara bestå av vad som är strikt nödvändigt, inbegripet i tillämpliga och förekommande fall följande:

(a)Antalet deltagare till vilka värdepapperscentralen från tredjeland tillhandahåller de tjänster som avses i andra stycket.

(b)Kategorierna av finansiella instrument för vilka värdepapperscentralen från tredjeland tillhandahåller sådana tjänster.

(c)De finansiella instrumentens totala volym och värde.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för tillsyn till kommissionen senast den [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande].

Kommissionen ges befogenhet att komplettera denna förordning genom att anta de tekniska standarder för tillsyn som avses i första stycket i enlighet med artiklarna 10–14 i förordning (EU) nr 1095/2010.

4b. En värdepapperscentral från tredjeland som tillhandahöll den huvudtjänst som avses i avsnitt A punkt 3 i bilagan med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en medlemsstats rätt som avses i artikel 49.1 före den … [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande] ska inkomma med den anmälan som avses i artikel 25.2a senast två år efter [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande].

4c. Om en värdepapperscentral har lämnat in en fullständig ansökan om erkännande i enlighet med artikel 25.4, 25.5 och 25.6 före den … [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande] utan att Esma har utfärdat något beslut i enlighet med artikel 25.6 senast det datumet, ska de nationella reglerna för erkännande av värdepapperscentraler fortsätta att gälla till dess att Esma utfärdar sitt beslut.”

(c)Följande punkt ska läggas till som punkt 6:

”6. Hemmedlemsstatens behöriga myndigheter ska inrätta och förvalta kollegier enligt artikel 24a för alla värdepapperscentraler som tillhandahåller tjänster med anknytning till finansiella instrument som har utfärdats enligt en annan medlemsstats rätt enligt artikel 23.2 senast den … [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande] eller för värdepapperscentraler som ingår i en koncern med andra värdepapperscentraler senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = fyra månader efter denna förordnings ikraftträdande.”

24. Artikel 74 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 1 ska ändras på följande sätt:

i) De inledande orden ska ersättas med följande:

”Esma ska i samarbete med EBA och de behöriga myndigheterna och de relevanta myndigheterna lämna in rapporter till kommissionen med en bedömning av tendenser, potentiella risker och sårbara punkter och vid behov rekommendationer om förebyggande eller korrigerande åtgärder på marknaderna för de tjänster som omfattas av denna förordning. De rapporterna ska innehålla en bedömning av följande:”

ii) Led a ska ersättas med följande:

”a) Avvecklingseffektiviteten vid inhemska och gränsöverskridande transaktioner per medlemsstat på grundval av antal och volym uteblivna avvecklingar samt deras utveckling, inbegripet en analys av sanktionsavgifternas inverkan på uteblivna avvecklingar uppdelat på instrument, de uteblivna avvecklingarnas varaktighet och främsta orsaker, kategorier av finansiella instrument och marknader med det största antalet observerade uteblivna avvecklingar, inbegripet en bedömning av sanktionsavgiftsbeloppen enligt artikel 7.2 och i tillämpliga fall antal och volym ersättningsköp enligt artikel 7.3 och 7.4 samt andra eventuellt relevanta kriterier.”

iii) Följande led ska läggas till som led l:

”l) Hanteringen av anmälningar som lämnats in i enlighet med artikel 25.2a.”

(b)Följande punkt ska införas som punkt 1a:

”1a. De rapporter som avses i punkt 1 ska lämnas in till kommissionen enligt följande:

(a)Åtminstone vartannat år från den … [Publikationsbyrån: för in dagen för denna förordnings ikraftträdande] för den rapport som avses i punkt 1 a.

(b)Vartannat år för de rapporter som avses i punkt 1 b och c.

(c)Varje år fram till den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande] och vart tredje år från den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande] för de rapporter som avses i punkt 1 d och f.

(d)På kommissionens begäran för de rapporter som avses i punkt 1 e, h, j och k,

(e)Varje år fram till den … [Publikationsbyrån: För in datumet = ett år efter denna förordnings ikraftträdande] och vartannat år från den … [Publikationsbyrån: ange datum = ett år efter denna förordnings ikraftträdande] för de rapporter som avses i punkt 1 i och l.”

(c)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. De rapporter som avses i punkt 1 ska lämnas in till kommissionen senast den 30 april det relevanta året i enlighet med de tidsintervaller som fastställts i punkt 1a.”

25. Artikel 75 ska ersättas med följande:

Artikel 75

Översyn

Senast den … [Publikationsbyrån: ange datum = fem år efter denna förordnings ikraftträdande] ska kommissionen se över och utarbeta en allmän rapport om denna förordning. Rapporten ska särskilt innehålla en bedömning av de frågor som berörs i artikel 74.1 a–l, ett fastställande av huruvida det finns väsentliga hinder för konkurrensen i samband med de tjänster som omfattas av förordningen och som i otillräcklig utsträckning har åtgärdats samt ett klargörande av eventuella behov av ytterligare åtgärder för att

a) förbättra avvecklingseffektiviteten,

b) begränsa följderna för skattebetalarna av värdepapperscentralers fallissemang,

c) minimera hindren för gränsöverskridande avveckling,

d) se till att myndigheterna har lämpliga befogenheter och uppgifter för att kunna övervaka risker.

Kommissionen ska överlämna rapporten till Europaparlamentet och rådet tillsammans med eventuella lämpliga förslag.”

Artikel 2

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Dock ska artikel 1.2 a, 1.9, 1.10 a, 1.17 c, 1.19 a och 1.23 b andra stycket gälla från den …. [Publikationsbyrån: ange datum = 24 månader efter denna förordnings ikraftträdande].

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

S. Gozi    S. Gozi

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1Förslagets eller initiativets titel

1.2Berörda politikområden

1,3.Förslaget eller initiativet avser

1.4Mål

1.4.1Allmänt/allmänna mål:

1.4.2Specifikt/specifika mål:

1.4.3Verkan eller resultat som förväntas

1.4.4Prestationsindikatorer

1.5Grunder för förslaget eller initiativet

1.5.1Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

1.5.2Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

1.5.3Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

1.5.4Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

1.5.5En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

1.6Beräknad varaktighet för och beräknade budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

1.7Planerad metod för genomförandet

2.FÖRVALTNING

2.1Regler om uppföljning och rapportering

2.2Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

2.2.2Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

2.2.3Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

2.3Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

3.2Förslagets beräknade budgetkonsekvenser på anslagen

3.2.1Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen

3.2.2Beräknad output som finansieras med driftsanslag

3.2.3Sammanfattning av beräknad inverkan på de administrativa anslagen

3.2.4Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

3.2.5Bidrag från tredje part

3.3Beräknad inverkan på inkomsterna

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET 

1.1.Förslagets eller initiativets titel

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012.

1.2.Berörda politikområden 

Inre marknaden – Finansiella tjänster.

1.3.Förslaget eller initiativet avser 

 en ny åtgärd 

 en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 44  

 en förlängning av en befintlig åtgärd 

 en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder mot en annan/en ny åtgärd 

1.4.Mål

1.4.1.Allmänt/allmänna mål:

Bidra till en fördjupad och mer rättvis inre marknad – skapa en mer effektiv och stabil avvecklingsmarknad i EU.

1.4.2.Specifikt/specifika mål:

Specifikt mål nr…

Detta förslag innehåller följande specifika mål för att uppnå de allmänna målen för EU:s inre marknad för värdepapperscentralers tjänster:

   Minska den administrativa bördan och kostnaderna för efterlevnad utan att äventyra den finansiella stabiliteten.

   Minimera hindren för gränsöverskridande avveckling.

   Se till att det finns lämpliga befogenheter och uppgifter för att kunna övervaka risker.

Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Förslaget syftar till att införa mer proportionella regler i fråga om passförfaranden och avvecklingsdisciplin samt på området för banktjänster så att marknadens aktörer kan dra nytta av förbättrad tillgång till gränsöverskridande tjänster, t.ex. när det gäller avvecklingar i utländsk valuta och en bättre avvägd tillsyn, t.ex. i form av kollegier, tredjeländers tillsyn och tillsynssamarbete.

1.4.3.Prestationsindikatorer

Ange indikatorer för övervakning av framsteg och resultat.

För varje specifikt mål har följande resultatindikatorer angivits:

Minska den administrativa bördan och kostnaderna för efterlevnad (Esma):

   Avvecklingseffektiviteten i EU.

   Genomsnittlig varaktighet för uteblivna avvecklingar (antal dagar).

   Antalet värdepapperscentraler som tillhandahåller gränsöverskridande tjänster, har tillgång till banktjänster, tillhandahåller avvecklingar i utländsk valuta och kan utnyttja undantaget under tröskelvärdet.

   Antalet länder i vilka värdepapperscentraler tillhandahåller gränsöverskridande tjänster.

Minimera hindren för gränsöverskridande avveckling (Esma, ECBS och värdepapperscentraler):

   Antalet värdepapperscentraler som tillhandahåller gränsöverskridande tjänster, har tillgång till banktjänster, tillhandahåller avvecklingar i utländsk valuta och kan utnyttja undantaget under tröskelvärdet.

   Antalet länder i vilka värdepapperscentraler tillhandahåller gränsöverskridande tjänster.

   Ökad avveckling i utländsk valuta.

Se till att det finns lämpliga befogenheter och uppgifter för att kunna övervaka risker (Esma):

   Antalet värdepapperscentraler från tredjeland som har ansökt om erkännande.

   Antalet kollegier som inrättats av värdepapperscentraler i EU.

1.5.Grunder för förslaget eller initiativet 

1.5.1.Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Utvärderingen av förordningen om värdepapperscentraler cirka fem år efter det att den infördes 2014 har visat att, fastän antalet avvecklingar ökat markant i EU, antalet gränsöverskridande avvecklingar ökat långsammare, vilket huvudsakligen beror på bristfälliga krav för avvecklingar i utländsk valuta och andra begränsande krav. Dessutom bör verktyg och möjligheter för tillsyn hålla jämna steg med riskerna på EU:s marknad, såsom värdepapperscentraler från tredjeland som hittills dragit nytta av klausulen om tillämpning av äldre regler när det gäller kravet på erkännande.

Med genomförandet av detta förslag och dess möjliga vidareutveckling i den andra etappen förväntas i huvudsak de mer proportionella kraven ha anammats av både tillsynssamfundet och marknaden cirka ett år efter det att medlagstiftarna nått en överenskommelse och förslaget trätt i kraft.

1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

Skäl för åtgärder på europeisk nivå (ex ante)

EU:s avvecklingsmarknad är en integrerad del av EU:s finansmarknad. Som sådan ska EU-åtgärder se till att tillsynskraven i förordningen om värdepapperscentraler är mer ändamålsenliga, effektiva och proportionella, att de tillämpas på ett enhetligt sätt och att det finns en sund och konsekvent ram för värdepappersavveckling i EU och värdepapperscentralernas verksamhet. EU:s avvecklingsmarknad är tillsammans med dess finansmarknad grundläggande för utvecklingen av kapitalmarknadsunionen och säkerställandet av en effektiv inre marknad för finansiella tjänster.

Förväntat mervärde för unionen (ex post)

Målen i förordningen om värdepapperscentraler, närmare bestämt att fastställa enhetliga krav för avvecklingen av finansiella instrument inom EU och regler för värdepapperscentralers organisation och uppträdande i syfte att främja en säker, effektiv och smidig avveckling är en viktig grundsten för en framgångsrik inre marknad för finansiella tjänster, redan med tanke på dess gränsöverskridande komponent. Medlemsstaterna och de nationella tillsynsmyndigheterna kan inte på egen hand främja eller underlätta gränsöverskridande avveckling, och än mindre sätta ramarna för värdepapperscentraler från tredjeland. I 2020 års handlingsplan för kapitalmarknadsunionen erkändes uttryckligen att ändringar i förordningen om värdepapperscentraler kunde främja utvecklingen av en mer integrerad efterhandel i EU och därmed bidra till utvecklingen av kapitalmarknadsunionen.

1.5.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

I detta förslag beaktas erfarenheter från andra liknande lagstiftningspaket på området för finansiella tjänster. Exempelvis är passförfaranden ett välkänt och beprövat begrepp inom andra områden för finansiella tjänster. På samma sätt har regler för tredjeländer införts på andra områden för finansiella tjänster, såväl som tillsynskollegier. Hänsyn tas till dessa tidigare erfarenheter när de nya föreslagen till bestämmelser utformas.

1.5.4.Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

Detta förslag och dess specifika bestämmelser är i linje med nuvarande ordningar för finansiella tjänster i den fleråriga budgetramen, praxis för att sätta EU:s budget i arbete och rådande praxis vid GD Finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen för planering och budgetering av nya förslag.

Dessutom är målen för initiativet förenliga med ett antal andra EU-åtgärder och pågående initiativ vilkas syfte är att i) utveckla kapitalmarknadsunionen, och ii) göra tillsynssamordning på EU-nivå mer effektiv och ändamålsenlig, både inom och utanför EU.

Initiativet är först och främst förenligt med kommissionens pågående insatser för att vidareutveckla kapitalmarknadsunionen. En enhetligare tillsyn över avvecklingsmarknader kan stödja utvecklingen av fördjupade och bättre integrerade kapitalmarknader, eftersom mer effektiva och motståndskraftiga värdepapperscentraler är väsentliga för en väl fungerande kapitalmarknadsunion. Det brådskande behovet av att ytterligare utveckla och integrera EU:s kapitalmarknader framhävdes i handlingsplanen för kapitalmarknadsunionen från september 2020. Däremot kommer de större och mer likvida finansmarknader som skapas genom kapitalmarknadsunionen att leda till att ännu fler transaktioner avvecklas via värdepapperscentraler, vilkas systemvikt då stärks ytterligare. Med tanken på potentialen för ökade volymer krävs ytterligare förbättringar av den tillsynsmässiga ramen för att se till att kapitalmarknadsunionen är stark och stabil.

Vidare överensstämmer initiativet med åtgärd 16 i 2020 års handlingsplan för kapitalmarknadsunionen i vilken det understryks att kommissionen ska arbeta för ett förbättrat enhetligt regelverk för kapitalmarknaderna genom att bedöma behovet av ytterligare harmonisering av EU:s bestämmelser och övervakning av framstegen mot enhetlighet och med tanke på att kommissionen kan överväga att föreslå bland annat åtgärder för en förbättrad tillsynssamordning mellan de europeiska tillsynsmyndigheterna.

.

Slutligen stämmer initiativet överens med kommissionens likvärdighetspolicy gentemot länder utanför EU som anges i kommissionens meddelande från 2019 om likvärdighet inom finansiella tjänster. .

1.5.5.En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

Ej tillämpligt

1.6.Beräknad varaktighet för och beräknade budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

 begränsad varaktighet

   verkan från och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ till och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ

   budgetkonsekvenser från och med YYYY till och med YYYY för åtagandebemyndiganden och från och med YYYY till och med YYYY för betalningsbemyndiganden.

 obegränsad varaktighet

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7.Planerad metod för genomförandet 45   

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer;

   av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

EIB och Europeiska investeringsfonden

organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

offentligrättsliga organ

privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de ges tillräckliga ekonomiska garantier

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som ges tillräckliga ekonomiska garantier

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Ej tillämpligt

2.FÖRVALTNING 

2.1.Regler om uppföljning och rapportering 

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Enligt befintliga arrangemang utarbetar Esma regelbundna rapporter om sin verksamhet (inklusive intern rapportering till företagsledningen, rapportering till styrelsen, verksamhetsrapporter var sjätte månad till tillsynsstyrelsen och utarbetande av årsrapporten) och genomgår revisionsrättens och internrevisionstjänstens revision av sin resursanvändning. Uppföljning och rapportering av de aktuella föreslagna åtgärderna kommer att uppfylla samma, redan gällande krav.

2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem 

2.2.1.Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

För den rättsliga, ekonomiska, effektiva och ändamålsenliga användningen av anslag som uppkommer ur förslaget är förväntningarna att förslaget inte kommer att skapa nya risker som för närvarande inte skulle täckas av ett befintligt internt kontrollramverk.

2.2.2.Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

Förvaltnings- och kontrollsystem i enlighet med Esma-förordningen tillämpas redan. Esma samarbetar nära med kommissionens internrevisionstjänst för att säkerställa att lämpliga standarder uppfylls inom alla interna kontrollområden. Dessa arrangemang kommer att gälla även med avseende på Esmas roll enligt detta förslag. Årliga internrevisionsrapporter skickas till kommissionen, parlamentet och rådet.

2.2.3.Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande) 

Ej tillämpligt

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter 

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade), t.ex. från strategi för bedrägeribekämpning.

För att bekämpa bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet ska Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 av den 25 maj 1999 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) utan några begränsningar gälla Esma.

Esma ska ansluta sig till det interinstitutionella avtalet av den 25 maj 1999 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska gemenskapernas kommission om interna utredningar som utförs av Olaf och ska omedelbart anta lämpliga bestämmelser för all personal vid Esma.

Finansieringsbeslut samt de avtal och genomförandeinstrument som blir en följd av dessa beslut ska innehålla en uttrycklig bestämmelse om att revisionsrätten och Olaf vid behov får genomföra kontroller på plats hos mottagare av utbetalningar från Esma, samt hos de anställda som ansvarar för att fördela dessa utbetalningar.

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET 

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel 

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av  
utgifter

Bidrag

Nummer  

Diff./Icke-diff 46 .

från Efta-länder 47

från kandidatländer 48

från tredjeländer

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

[XX.YY.YY.YY]

Diff./Icke-diff.

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

·Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av 
utgifter

Bidrag

Nummer  

Diff./Icke-diff.

från Efta-länder

från kandidatländer

från tredjeländer

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

[XX.YY.YY.YY]

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2.Förslagets beräknade budgetkonsekvenser på anslagen 

3.2.1.Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen 

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga  
budgetramen

Nummer

GD: <…….>

År 
n 49

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

• Driftsanslag

Budgetrubrik 50

Åtaganden

(1a)

Betalningar

(2a)

Budgetrubrik

Åtaganden

(1b)

Betalningar

(2b)

Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program 51  

Budgetrubrik

(3)

TOTALA anslag 
för GD <…….>

Åtaganden

=1a+1b+3

Betalningar

=2a+2b

+3

 



TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

• TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program

(6)

TOTALA anslag  
för RUBRIK <….> 
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

=4+6

Betalningar

=5+6

Upprepa avsnittet ovan om flera rubriker avseende driftsanslag i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

• TOTALA driftsanslag (alla rubriker avseende driftsanslag)

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program (alla driftsrelaterade rubriker)

(6)

TOTALA anslag  
för RUBRIKERNA 1–6 
i den fleråriga budgetramen 
(referensbelopp)

Åtaganden

=4+6

Betalningar

=5+6





Rubrik i den fleråriga  
budgetramen

7

”Administrativa utgifter”

Detta avsnitt ska fyllas i med hjälp av det datablad för budgetuppgifter av administrativ natur som först ska föras in i bilagan till finansieringsöversikt för rättsakt (bilaga V till de interna bestämmelserna), vilken ska laddas upp i DECIDE som underlag för samråden mellan kommissionens avdelningar.

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År 
n

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….>

• Personalresurser

• Övriga administrativa utgifter

GD TOTALT <…….>

Anslag

TOTALA anslag 
för RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen 

(summa åtaganden = summa betalningar)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År 
n 52

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

TOTALA anslag  
för RUBRIKERNA 1–7 
i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

Betalningar

3.2.2.Beräknad output som finansieras med driftsanslag 

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Mål- och resultatbeteckning

År 
n

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 53

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 54

- Output

- Output

- Output

Delsumma för specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2…

- Output

Delsumma för specifikt mål nr 2

TOTALT

3.2.3.Sammanfattning av beräknad inverkan på de administrativa anslagen 

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År 
n 55

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma för RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Utanför RUBRIK 7 56   
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga utgifter  
av administrativ natur

Delsumma  
utanför RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

TOTALT

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

3.2.3.1.Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

År 
n

År 
n+1

År n+2

År n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

• Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

20 01 02 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

20 01 02 03 (vid delegationer)

01 01 01 01 (indirekta forskningsåtgärder)

01 01 01 11 (direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

Extern personal (i heltidsekvivalenter) 57

20 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

20 02 03 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 xx yy zz 58

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

01 01 01 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

01 01 01 12 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Extern personal

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen 

Förslaget/initiativet

   kan finansieras fullständigt genom omfördelningar inom den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

Förklara i förekommande fall vilka omfördelningar som krävs, och ange berörda budgetrubriker och motsvarande belopp. Bifoga en Excel-tabell om det gäller en större omfördelning.

   kräver användning av den outnyttjade marginalen under den relevanta rubriken i den fleråriga budgetramen och/eller användning av särskilda instrument enligt definitionen i förordningen om den fleråriga budgetramen.

Beskriv vad som krävs, ange berörda rubriker och budgetrubriker, motsvarande belopp och de instrument som är föreslagna för användning.

   kräver en översyn av den fleråriga budgetramen.

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt de motsvarande beloppen.

3.2.5.Bidrag från tredje part 

Förslaget/initiativet

   innehåller inga bestämmelser om samfinansiering från tredje parter

   innehåller bestämmelser om samfinansiering från tredje parter enligt följande uppskattning:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År 
n 59

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering

 

3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna 

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

Påverkan på egna medel

Påverkan på andra inkomster

ange om inkomsterna har avsatts för utgiftsposter

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 60

År 
n

År 
n+1

År 
n+2

År 
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ………….

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter). 

(1)    Artikel 2.7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (EUT L 257, 28.8.2014, s. 1).
(2)    Dessa omfattar tillhandahållande av likvidkonton, mottagande av insättningar från deltagare i ett avvecklingssystem för värdepapper, tillhandahållande av löpande kredit, garantier för betaltjänster. Andra anknutna tjänster omfattar hantering av säkerheter, underhåll av register över aktieägare och hantering av bolagshändelser.
(3)    Uppgifter från Europeiska centralbankens statistikdatabas för värdepappershandel, clearing och avveckling, https://sdw.ecb.europa.eu/browse.do?node=9691131 .
(4)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG av den 21 april 2004 om marknader för finansiella instrument och om ändring av rådets direktiv 85/611/EEG och 93/6/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG samt upphävande av rådets direktiv 93/22/EEG (EUT L 145, 30.4.2004, s. 1) (Mifid). Mifid var i kraft fram till den 2 januari 2018. I dag har Mifid delvis omarbetats till Mifid II (Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014) och delvis ersatts av Mifir (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014).
(5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012).
(6)     https://www.ecb.europa.eu/paym/target/t2s/html/index.sv.html .
(7)     https://www.fsb.org/wp-content/uploads/pr_101020.pdf .  
(8)     https://www.bis.org/cpmi/publ/d101.htm .  
(9)    Se meddelandet från kommissionen, En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (COM(2020) 590), åtgärd 13.
(10)    Europaparlamentets resolution av den 8 oktober 2020 om den fortsatta utvecklingen av kapitalmarknadsunionen (2020/2036(INI)), se punkt 21.
(11)    Systemet för avvecklingsdisciplin syftar till att uppmuntra marknadsaktörer att undvika uteblivna avvecklingar; de två huvudsakliga inslagen är åtgärder för att förhindra utebliven avveckling (artikel 6 i förordningen om värdepapperscentraler) och åtgärder för att hantera utebliven avveckling (artikel 7 i förordningen om värdepapperscentraler). Den senare omfattar tre huvudområden: rapporteringskrav, sanktionsavgifter och obligatoriska ersättningsköp.
(12)    Kommissionens riktade samråd om översynen av förordningen om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler, https://ec.europa.eu/info/consultations/finance-2020-csdr-review_sv .
(13)    Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet enligt artikel 75 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (COM(2021) 348 final).
(14)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Kommissionens arbetsprogram 2021 – Ett livskraftigt EU i en känslig omvärld, bilaga I (COM(2020) 690 final).
(15)    Europaparlamentets och rådets direktiv 98/26/EG av den 19 maj 1998 om slutgiltig avveckling i system för överföring av betalningar och värdepapper, EGT L 166, 11.6.1998, s. 45.
(16)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013).
(17)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013).
(18)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014).
(19)    Meddelande från kommissionen, En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (COM(2020) 590 final).
(20)     https://ec.europa.eu/info/publications/200924-digital-finance-proposals_sv .
(21)    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerade liggare (COM(2020) 594 final).
(22)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/MEX_21_6293 .
(23)    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (COM(2020) 595 final).
(24)    Kommissionens meddelande Det europeiska ekonomiska och finansiella systemet: främja öppenhet, styrka och motståndskraft (COM(2021) 32).
(25)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1119 om inrättande av en ram för att uppnå klimatneutralitet och om ändring av förordningarna (EG) nr 401/2009 och (EU) 2018/1999 (europeisk klimatlag) (EUT L 243, 9.7.2021).
(26)    För en översikt över kommissionens samrådsdokument, enskilda bidrag och en sammanfattning av de inkomna synpunkterna, se Targeted consultation on the review of Regulation on improving securities settlement in the European Union and on central securities depositories https://ec.europa.eu/info/consultations/finance-2020-csdr-review_sv .
(27)    För den inledande konsekvensbedömningen och inkomna synpunkter, se https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12649-Central-securities-depositories-review-of-EU-rules_en .
(28)    Esmas rapport till Europeiska kommissionen CSDR Internalised Settlement av den 5 november 2020, ESMA70-156-3729.
(29)    Esmas rapport till Europeiska kommissionen Cross-border services and handling of applications under Article 23 of CSDR, ESMA70-156-3569, av den 5 november 2020.
(30)    Esmas rapport till Europeiska kommissionen Provision of banking-type ancillary services under CSDR av den 8 juli 2021, ESMA70-156-4582.
(31)    Esmas rapport till Europeiska kommissionen Use of FinTech by CSDs av den 2 augusti 2021, ESMA70-156-4576.
(32)    ESMA Report on trends, risks and vulnerabilities, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, ESMA-50-165-1287, nr 2, 2020.
(33)    Om en transaktion inte har avvecklats vid utgången av den angivna fristen inleds ett förfarande för obligatoriskt ersättningsköp av köparen av värdepapperna som tvingas återköpa dem någon annanstans. Den ansvariga parten är skyldig att betala prisskillnaden mellan den ursprungliga och den nya transaktionen och alla kostnader för ersättningsköpet.
(34)    Enligt artikel 69.4 i förordningen om värdepapperscentraler ska de nationella regler om auktorisation och erkännande som var tillämpliga innan förordningen om värdepapperscentraler trädde i kraft fortsätta att gälla fram till dess att de behöriga nationella myndigheterna och Esma har auktoriserat eller erkänt värdepapperscentraler i EU eller tredjeländer i enlighet med den förordningen.
(35)    EUT C […], […], s. […].
(36)    EUT C […], […], s. […].
(37)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (EUT L 257, 28.8.2014, s. 1).
(38)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (COM(2020) 590).
(39)    Rapport från kommissionen till Europaparlamentet och rådet enligt artikel 75 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (COM(2021) 348 final).
(40)    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/1229 av den 25 maj 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 vad gäller tekniska tillsynsstandarder om avvecklingsdisciplin (EUT L 230, 13.9.2018, s. 1).
(41)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).
(42)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).
(43)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
(44)    I den mening som avses i artikel 58.2 a eller b i budgetförordningen.
(45)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(46)    Diff. = differentierade anslag / Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(47)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(48)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(49)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(50)    Enligt den officiella kontoplanen.
(51)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(52)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(53)    Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats, antal kilometer väg som har byggts osv.).
(54)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.
(55)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(56)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(57)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen.]
(58)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(59)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(60)    Vad gäller traditionella egna medel (tullar, sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 20 % avdrag för uppbördskostnader.