Bryssel den 19.8.2021

COM(2021) 482 final

2021/0274(NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/1493 om bemyndigande för Ungern att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt


MOTIVERING

Enligt artikel 395.1 i direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (nedan kallat mervärdesskattedirektivet 1 ) får rådet enhälligt på kommissionens förslag bemyndiga varje medlemsstat att tillämpa särskilda åtgärder som avviker från bestämmelserna i det direktivet för att förenkla uppbörden av skatt eller för att förhindra vissa slag av skatteundandragande eller skatteflykt.

Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 25 februari 2021 ansökte Ungern om bemyndigande att fortsatt få tillämpa en åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i mervärdesskattedirektivet och att begränsa avdragsrätten för mervärdesskatt på leasing av vissa personbilar som inte uteslutande används i rörelsen. Ansökan åtföljdes av en rapport med en översyn av den procentsats som föreskrivs för begränsningen av avdragsrätten.

Genom skrivelser av den 7 april 2021 underrättade kommissionen, i enlighet med artikel 395.2 i mervärdesskattedirektivet, övriga medlemsstater om de ungerska myndigheternas ansökan. Genom en skrivelse av den 8 april 2021 underrättade kommissionen Ungern om att den hade erhållit alla uppgifter som var nödvändiga för att behandla ansökan.

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Enligt artiklarna 168 och 168a i mervärdesskattedirektivet har en beskattningsbar person rätt att dra av mervärdesskatt för inköp i samband med beskattade transaktioner. Artikel 26.1 a i det direktivet innehåller ett krav på redovisning av mervärdesskatt när en rörelses tillgångar används för den beskattningsbara personens eller dennes personals privata bruk eller, mer generellt, när de används för andra ändamål än den egna rörelsen, när mervärdesskatten på sådana tillgångar var helt eller delvis har medfört avdragsrätt. Denna ordning möjliggör återkrav av mervärdesskatt som ursprungligen dragits av i samband med privat bruk.

När det gäller personbilar är detta system svårt att tillämpa, främst eftersom det är svårt att fastställa fördelningen mellan privat och yrkesmässigt bruk. I de fall dokumentation görs medför detta att en extra börda läggs på såväl rörelsen som förvaltningen för att upprätthålla och kontrollera denna dokumentation.

Enligt artikel 395 i mervärdesskattedirektivet får medlemsstaterna, om de bemyndigats av rådet, genomföra åtgärder som avviker från bestämmelserna i direktivet, för att förenkla uppbörden av mervärdesskatt eller för att förhindra vissa slag av skatteundandragande eller skatteflykt.

För närvarande är Ungern, på grundval av rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1493 2 , bemyndigat att upp till 50 % begränsa rätten till avdrag av mervärdesskatt som betalats för utgifter som är avdragsgilla med avseende på leasing av personbilar som inte uteslutande används för yrkesmässigt bruk och att befria beskattningsbara personer från skyldigheten att likställa icke-yrkesmässigt bruk av sådana fordon med ett tillhandahållande av tjänster. Personbilar som omfattas av åtgärden är motorfordon huvudsakligen konstruerade för transport av högst nio personer och med en totalvikt av högst fem ton. Fordon som är konstruerade för transport av varor, fordon för särskilda ändamål (dvs. kranbilar, brandbilar, rotertransportbilar), fordon som är konstruerade för transport av minst tio personer, traktorer och släpfordon undantas från begränsningen av avdragsrätten för mervärdesskatt och behandlas enligt de normala reglerna. Beskattningsbara personer som inte önskar tillämpa avdragsbegränsningen på 50 % och som vill göra avdrag för mervärdesskatt endast i proportion till den faktiska yrkesmässiga användningen tillåts göra detta förutsatt att de har tillgång till detaljerad bevisning om den yrkesmässiga användningen av leasade personbilar. Rådets nuvarande genomförandebeslut upphör att gälla den 31 december 2021.

Ungern har begärt att få förlänga bemyndigandet att begränsa avdragsrätten till en fastställd fast procentsats och att i gengäld befria rörelsen från skyldigheten att redovisa skatt för den privata användningen. Ungern har informerat kommissionen om att de skäl som låg till grund för den förra ansökan om förlängning i huvudsak fortfarande föreligger. Ungern bekräftar att den särskilda åtgärden har lett till positiva resultat för både företag och skattemyndigheter, och motiveringen till undantaget gäller fortfarande. I enlighet med artikel 5 i rådets genomförandebeslut 2018/1493 har Ungern också lagt fram en rapport om den procentsats som fastställts för avdragsgill mervärdesskatt. Ungern anser att den procentuella begränsningen på 50 % fortsatt är lämplig. Enligt inlämnade uppgifter ligger den beräknade omfattningen av privatanvändningen av leasade företagsbilar ligga mellan 43 % och 53 % under perioden 2016–2019. Eftersom beräkningen bygger på indirekta belägg och antaganden och därför skulle kunna innehålla en överskattning, anser Ungern att en gräns för avdrag av ingående mervärdesskatt på 50 % är den lämpligaste. Vidare visar skattemyndigheternas inspektioner att de flesta beskattningsbara personer – omkring 90–95 % – som blivit föremål för inspektion tillämpar den nivå på 50 % som lagstiftningen medger. Enligt Ungern är skälet definitivt att de därigenom befrias från kravet på specificerad redovisning och att satsen 50 % för privat bruk ligger tillräckligt nära de praktiska realiteterna.

Givet den särskilda åtgärdens positiva effekter på skattebetalarnas och skattemyndigheternas administrativa börda, föreslås det att den särskilda avvikelseåtgärden beviljas för ytterligare en begränsad period, till och med den 31 december 2024. Varje ansökan om förlängning bör åtföljas av en rapport som innehåller en översyn av den procentuella begränsning som tillämpas, och sändas till kommissionen senast den 31 mars 2024.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Liknande undantag i förhållande till avdragsrätten har beviljats andra medlemsstater (Estland 3 , Lettland 4 , Kroatien 5 , Polen 6 , Italien 7 och Rumänien 8 ).

Enligt artikel 176 i mervärdesskattedirektivet ska rådet besluta vilka utgifter som inte ska medföra rätt till avdrag av mervärdesskatt. Fram till dess ger direktivet medlemsstaterna rätt att behålla de avvikelser som gällde den 1 januari 1979. Det finns därför ett antal stilleståndsbestämmelser som begränsar rätten till avdrag av mervärdesskatt i fråga om personbilar.

Trots tidigare initiativ för att fastställa regler för vilka kategorier av utgifter som kan omfattas av en begränsning av avdragsrätten 9 , är en sådan avvikelse lämplig i avvaktan på en harmonisering av dessa regler på EU-nivå.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Artikel 395 i mervärdesskattedirektivet.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Mot bakgrund av den bestämmelse i mervärdesskattedirektivet som ligger till grund för förslaget är subsidiaritetsprincipen inte tillämplig.

Proportionalitetsprincipen

Beslutet avser ett bemyndigande som beviljas en medlemsstat på dess egen begäran och utgör därför ingen förpliktelse.

På grund av avvikelsens begränsade omfattning står den särskilda åtgärden i proportion till det mål som eftersträvas, nämligen att förenkla förfarandet för ta ut mervärdesskatt och förhindra vissa slag av skatteundandragande och skatteflykt. Med tanke på att företagen kan komma att redovisa för låga belopp och att kontrollen av körsträckan är betungande för skattemyndigheterna, skulle man genom begränsningen till 50 % kunna förenkla uppbörden av mervärdesskatt inom en viss sektor.

Val av instrument

Föreslaget instrument: Rådets genomförandebeslut.

I enlighet med artikel 395 i mervärdesskattedirektivet är en avvikelse från de gemensamma mervärdesskattebestämmelserna bara möjlig om rådet ger ett enhälligt bemyndigande på grundval av ett förslag från kommissionen. Ett rådets genomförandebeslut är det lämpligaste instrumentet, eftersom det kan riktas till en enskild medlemsstat.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

Detta förslag grundas på en ansökan av Ungern och berör bara denna medlemsstat.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Det har inte behövts några externa sakkunnigutlåtanden.

Konsekvensbedömning

Förslaget är utformat för att förenkla förfarandet för skatteuppbörd genom att privat användning av leasade företagsbilar inte längre behöver redovisas och en viss form av skatteundandragande genom felaktig redovisning samtidigt förhindras. Förslaget kan därför potentiellt gynna både företag och skatteförvaltningar. Ungern anser att det är fråga om en lämplig åtgärd som är jämförbar med både tidigare och nu gällande avvikelser.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget kommer inte att negativt påverka de av unionens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

5.ÖVRIGA INSLAG

Förslaget är tidsbegränsat och innehåller en tidsfristklausul som fastställs till den 31 december 2024.

Om Ungern skulle överväga ytterligare en förlängning av avvikelseåtgärden efter 2024, bör en ny utvärderingsrapport lämnas in till kommissionen tillsammans med ansökan om förlängning senast den 31 mars 2024.

2021/0274 (NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om ändring av genomförandebeslut (EU) 2018/1493 om bemyndigande för Ungern att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt 10 , särskilt artikel 395.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och av följande skäl:

av följande skäl:

(1)Genom rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1493 11 bemyndigades Ungern att till och med den 31 december 2021 tillämpa en särskild åtgärd som å ena sidan består i att begränsa avdragsrätten för mervärdesskatt till 50 % vid utgifter för personbilar som inte uteslutande används i rörelsen, genom avvikelse från artiklarna 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG, och, å den andra, att inte likställa användningen av en personbil för icke-yrkesmässigt bruk som ingår bland tillgångarna i en skattepliktig persons rörelse som tjänstetillhandahållande, ifall bilen har omfattats av en begränsning enligt artikel 1 i det genomförandebeslutet, genom undantag från artikel 26.1 a i det direktivet (den särskilda åtgärden).

(2)Genom en skrivelse som registrerades hos kommissionen den 25 februari 2021 ansökte Ungern om bemyndigande att fortsätta att tillämpa den särskilda åtgärden (ansökan om förlängning).

(3)I enlighet med artikel 395.2 andra stycket i direktiv 2006/112/EG översände kommissionen ansökan om förlängning till övriga medlemsstater genom skrivelser av den 7 april 2021. Genom en skrivelse av den 8 april 2021 underrättade kommissionen Ungern om att den hade alla nödvändiga uppgifter för att bedöma ansökan.

(4)I enlighet med artikel 5 i genomförandebeslut 2018/1493 lämnade Ungern, tillsammans med ansökan om förlängning, en rapport med en översyn av den procentsats som fastställts för avdrag för mervärdesskatt. På grundval av nu tillgängliga uppgifter, t.ex. information från skatterevision och statistiska uppgifter rörande privat bruk av personbilar, bekräftar Ungern i sin ansökan om förlängning att begränsningen till 50 % fortfarande kan motiveras och alltjämt är lämplig. Den särskilda åtgärden har dessutom lett till en faktisk minskning av företags och skattemyndigheters administrativa börda. Ungern bör därför bemyndigas att fortsatt få tillämpa denna särskilda åtgärd.

(5)Förlängningen av den särskilda åtgärden bör vara tidsbegränsad för att möjliggöra en utvärdering av dess effektivitet och procentsatsens lämplighet. Ungern bör således bemyndigas att fortsätta att tillämpa den särskilda åtgärden under en begränsad period till och med den 31 december 2024.

(6)Skulle Ungern anse att en förlängning av bemyndigandet efter 2024 är nödvändig bör Ungern senast den 31 mars 2024, tillsammans med ansökan om förlängning, till kommissionen överlämna en rapport som innehåller en översyn av den tillämpade procentuella begränsningen.

(7)Den särskilda åtgärden kommer endast i ringa utsträckning att påverka medlemsstaternas samlade mervärdesskatteintäkter i det sista konsumtionsledet och kommer inte att ha någon negativ effekt på de delar av unionens egna medel som härrör från mervärdesskatt.

(8)Genomförandebeslut (EU) 2018/1493 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 5 i genomförandebeslut (EU) 2018/1493 ska ersättas med följande:

”Artikel 5

Detta beslut ska tillämpas från och med den 1 januari 2019 till och med den 31 december 2024.

En eventuell ansökan om förlängning av det bemyndigande som ges i detta beslut ska överlämnas till kommissionen senast den 31 mars 2024 och ska åtföljas av en rapport som innehåller en översyn av den procentsats som anges i artikel 1.”

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Ungern.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    EUT 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1493 av den 2 oktober 2018 om bemyndigande för Ungern att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 252/46, 8.10.2018, s. 44).
(3)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2017/1854 av den 10 oktober 2017 om ändring av rådets genomförandebeslut 2014/797/EU om bemyndigande för Republiken Estland att införa en åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, (EUT L 265, 14.10.2017, s. 17–18).
(4)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1921 av den 4 december 2018 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2015/2429 om bemyndigande för Lettland att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 311, 7.12.2018, s. 36).
(5)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1994 av den 11 december 2018 om bemyndigande för Kroatien att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel 26.1 a och artikel 168 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 320, 17.12.2018, s. 35).
(6)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2019/1594 av den 24 september 2019 om ändring av genomförandebeslut 2013/805/EU om bemyndigande för Republiken Polen att införa åtgärder som avviker från artikel 26.1 a och artikel 168 i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, (OJ L 248, 27.9.2019, s. 71).
(7)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2019/2138 av den 5 december 2019 om ändring av beslut 2007/441/EG om bemyndigande för Republiken Italien att tillämpa åtgärder som avviker från artiklarna 26.1 a och 168 i direktiv 2006/112/EG om det gemensamma systemet för mervärdesskatt (EUT L 324, 13.12.2019, s. 7).
(8)    Rådets genomförandebeslut (EU) 2020/1262 av den 4 september 2020 om ändring av genomförandebeslut 2012/232/EU om bemyndigande för Rumänien att tillämpa åtgärder som avviker från artikel 26.1 a och artikel 168 i direktiv 2006/112/EG om det gemensamma systemet för mervärdesskatt (EUT L 296, 10.9.2020, s. 6).
(9)    KOM(2004) 728 slutlig – Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla skyldigheterna på mervärdesskatteområdet (EUT C 24, 29.1.2005, s. 10), återkallat den 21 maj 2014 (EUT C 153, s. 21. 05. 2014, s. 3)
(10)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
(11)

   Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/1493 av den 2 oktober 2018 om bemyndigande för Lettland att införa en särskild åtgärd som avviker från artiklarna 26.1 a, 168 och 168a i direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 252/46, 8.10.2018, s. 44).