Cooperarea științifică și tehnologică între UE și Tunisia

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Tunisia

Decizia 2004/127/CE privind încheierea Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Tunisia

Protocol la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Tunisia privind principiile generale de participare a Tunisiei la programele UE

CARE ESTE ROLUL ACORDULUI, AL DECIZIEI ȘI AL PROTOCOLULUI?

ASPECTE-CHEIE

Părțile convin să încurajeze, să dezvolte și să faciliteze activități de cooperare științifică și tehnologică între UE și Tunisia în domenii de interes comun. Activitățile desfășurate în temeiul acordului au la bază un set de principii:

Cooperarea

Entitățile juridice* tunisiene pot participa la acțiuni indirecte în cadrul programului-cadru de cercetare și inovare al UE (Orizont Europa), contribuind la realizarea spațiului european de cercetare.

Entitățile juridice stabilite în UE pot participa la proiecte de cercetare ale Tunisiei în domenii echivalente cu cele ale programului-cadru în aceleași condiții care li se aplică și entităților juridice stabilite în Tunisia.

Ambele forme de cooperare fac obiectul termenelor și condițiilor prevăzute sau menționate în anexele I și II la acord.

Cooperarea poate avea, de asemenea, următoarele forme și mijloace:

În conformitate cu protocolul, Tunisia trebuie să contribuie financiar la bugetul general al UE în funcție de programele specifice la care participă. Un memorandum de înțelegere între Comisie și autoritățile tunisiene stabilește termenii și condițiile specifice, în special contribuția financiară și procedurile de raportare și de evaluare, în ceea ce privește participarea Tunisiei la fiecare program.

Tunisia participă la inițiativa „Parteneriatul pentru cercetare și inovare în zona mediteraneană” (PRIMA), creată în temeiul Deciziei (UE) 2017/1324 (a se vedea sinteza). PRIMA își propune să pună în comun cunoștințele și resursele financiare ale UE și ale statelor participante pentru a dezvolta capacități de cercetare și inovare și a duce la dezvoltarea cunoștințelor și a soluțiilor inovatoare comune pentru sistemele de apă și agroalimentare din zona mediteraneeană. UE alocă până la 220 de milioane EUR din programul Orizont 2020 către PRIMA.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 13 aprilie 2004 și va continua să se aplice pe durată nedeterminată. Acesta poate fi denunțat în orice moment de oricare dintre părți, printr-un preaviz de șase luni, comunicat în scris.

CONTEXT

Relațiile dintre UE și Tunisia sunt reglementate în principal de Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte (a se vedea sinteza). Tunisia a fost prima țară din sudul Mediteranei care a semnat un acord științific și tehnologic cu UE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Entitățile juridice. Orice persoană fizică sau orice persoană juridică înființată în conformitate cu legislația națională a țării unde a fost constituită sau în conformitate cu dreptul comunitar sau cu dreptul internațional, care are personalitate juridică și care este îndreptățită să aibă drepturi și obligații de orice natură în numele său.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Republica Tunisiană (JO L 37, 10.2.2004, pp. 17-23)

Decizia 2004/127/CE a Consiliului din 22 decembrie 2003 privind încheierea Acordului de cooperare științifică și tehnologică între Comunitatea Europeană și Republica Tunisiană (JO L 37, 10.2.2004, p. 16)

Protocol la Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte, referitor la un acord-cadru între Uniunea Europeană și Republica Tunisiană privind principiile generale de participare a Republicii Tunisiene la programele Uniunii (JO L 96, 11.4.2015, pp. 3-6)

DOCUMENTE CONEXE

Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2017 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 185, 18.7.2017, pp. 1-15)

Acord euro-mediteranean de instituire a unei asocieri între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Tunisiană, pe de altă parte – Protocol No 1 privind regimul aplicabil importului în Comunitate de produse agricole originare din Tunisia – Protocolul nr. 2 privind regimul aplicabil importului în Comunitate de produse pescărești originare din Tunisia – Protocolul nr. 3 privind regimul aplicabil importului în Tunisia de produse agricole originare din Comunitate – Protocolul nr. 4 privind definiția noțiunii de „produse originare” și metodele de cooperare administrativă – Protocolul nr. 5 privind asistența reciprocă între autoritățile administrative în domeniul vamal – Declarații comune – Declarații (JO L 97, 30.3.1998, pp. 2-183)

Modificările succesive aduse acestui acord au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 19.04.2024