Siguranța navelor de pasageri de tip ro-ro și a ambarcațiunilor de pasageri de mare viteză

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2017/2110 privind un sistem de inspecții pentru operarea în condiții de siguranță a navelor de pasageri de tip ro-ro și a ambarcațiunilor de pasageri de mare viteză care desfășoară servicii regulate

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva prevede normele pentru un sistem de inspecții și pentru operarea în condiții de siguranță a navelor de pasageri de tip ro-ro și a ambarcațiunilor de pasageri de mare viteză care desfășoară servicii regulate.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare și definiții

Directiva se aplică următoarelor nave și ambarcațiuni care transportă cel puțin 12 pasageri:

Inspecții

Țările UE trebuie să efectueze următoarele inspecții:

Inspecțiile ar trebui să îndeplinească cerințele legale ale țării UE în cauză și să vizeze compartimentarea și stabilitatea, mașinile și instalațiile electrice, încărcarea și stabilitatea, protecția împotriva incendiilor, numărul maxim de pasageri, mijloacele de salvare a vieții și transportul mărfurilor periculoase, radiocomunicațiile și navigația.

Se verifică conformitatea cu următoarele:

Lista de inspecție include, de asemenea:

De asemenea, trebuie să existe dovezi că membrii echipajului au urmat o pregătire referitoare la:

Următoarele aspecte se verifică în timpul inspecțiilor periodice în serviciu:

Remedierea deficiențelor

Inspectorul întocmește un raport, o copie a acestuia fiindu-i pusă la dispoziție comandantului navei. Țările UE ar trebui să se asigure că eventualele deficiențe sunt remediate. Companiile au dreptul la o cale de atac. În cazul în care deficiențele sunt în mod clar periculoase pentru sănătate sau siguranță sau reprezintă un pericol imediat pentru sănătatea sau viața oamenilor, nava sau ambarcațiunea face obiectul unui ordin de interzicere a plecării până la remedierea deficienței și la îndepărtarea completă a pericolului.

Costuri

Dacă în cursul inspecțiilor se confirmă deficiențe care conduc la un ordin de interzicere a plecării, toate costurile aferente inspecțiilor vor fi suportate de către operator.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Directiva a intrat în vigoare la 20 decembrie 2017. Țările UE au obligația de a transpune acest act legislativ în legislația proprie până la 21 decembrie 2019 și trebuie să îl aplice ulterior.

CONTEXT

Directiva înlocuiește și abrogă Directiva 1999/35/CE. De asemenea, aceasta modifică Directiva 2009/16/CE privind controlul statului portului, extinzându-i domeniul de aplicare.

A se vedea, de asemenea:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2017/2110 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 noiembrie 2017 privind un sistem de inspecții pentru operarea în condiții de siguranță a navelor de pasageri de tip ro-ro și a ambarcațiunilor de pasageri de mare viteză care desfășoară servicii regulate și de modificare a Directivei 2009/16/CE și de abrogare a Directivei 1999/35/CE a Consiliului (JO L 315, 30.11.2017, pp. 61-77)

DOCUMENT CONEX

Directiva 2009/16/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind controlul statului portului (JO L 131, 28.5.2009, pp. 57-100)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/16/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 22.05.2019