Portalul digital unic
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) 2018/1724 privind înființarea unui portal digital unic (gateway) pentru a oferi acces la informații, la proceduri și la servicii de asistență și de soluționare a problemelor
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
Portalul digital unic va facilita accesul online la informații, proceduri administrative cheie și servicii de asistență și de soluționare a problemelor la care ar putea dori să apeleze persoanele și întreprinderile dacă întâmpină probleme în exercitarea drepturilor lor pe piața internă în timp ce locuiesc sau desfășoară activități de afaceri într-un stat membru al Uniunii Europene (UE).
ASPECTE-CHEIE
Un singur punct online de acces la informații, proceduri și servicii de asistență
- Portalul digital unic va ghida persoanele și companiile întreprinderile către privind normele, drepturile și procedurile naționale și ale UE precum și către site-urile web unde aceștia pot efectua aceste proceduri online. Utilizatorii care caută asistență vor fi îndrumați către serviciile de soluționare a problemelor.
- În termeni practici, o funcție de căutare pe portalul „Europa ta” va oferi acces la:
- informații - persoanele vor putea găsi cu ușurință informații fiabile și calitative privind normele UE și naționale care se aplică acestora atunci când doresc să-și exercite drepturile de pe piața internă;
- proceduri - persoanele vor afla cu exactitate cum să efectueze procedurile administrative și ce măsuri trebuie să urmeze;
- posibilitatea de a transmite între autorități, la nivel transfrontalier, documente și alte dovezi care sunt necesare pentru aceste proceduri;
- asistență - în cazul în care utilizatorii sunt încă confuzi în legătură cu regulile care se aplică sau dacă au probleme legate de o procedură, aceștia vor fi îndrumați către cel mai adecvat serviciu de asistență UE sau național pentru a-și rezolva problema.
- Calitatea, ușurința în utilizare și adecvarea informațiilor furnizate de Comisia Europeană și de autoritățile din statele membre vor fi monitorizate pe baza feedback-ului utilizatorilor.
Administrarea digitalizată
- Regulamentul de înființare a portalului impune, de asemenea, ca procedurile administrative cheie să fie disponibile online atât utilizatorilor în țara lor, cât și utilizatorilor transfrontalieri.
- Până cel târziu la 12 decembrie 2023, o listă cu 21 de proceduri administrative importante va fi disponibilă în totalitate online, în toate statele membre. Acestea acoperă situații care sunt relevante pentru a face afaceri, pentru a lucra, a studia sau a se deplasa dintr-o locație în alta. Printre exemple se numără:
- solicitarea unei dovezi de ședere;
- solicitarea de subvenții pentru studii;
- solicitarea recunoașterii academice a diplomelor;
- înregistrarea unui vehicul;
- obținerea unui card european de asigurări sociale de sănătate;
- acordarea de beneficii de pensie; și
- înregistrarea angajaților pentru schemele de pensii și de asigurări.
- Toate procedurile naționale online vor trebui să fie pe deplin accesibile utilizatorilor transfrontalieri.
- Principiul „doar o singură dată” (adică utilizatorii nu ar trebui să prezinte autorităților documente sau date deja deținute de alte autorități) va fi aplicat schimburilor transnaționale de dovezi pentru o serie de proceduri. Pentru aceste proceduri, utilizatorii vor avea posibilitatea de a solicita schimbul direct de dovezi între autoritățile din diferite state membre.
- În plus, începând din decembrie 2020, utilizatorii au avut posibilitatea de a oferi feedback cu privire la problemele pe care le întâmpină pe piața unică, în vederea îmbunătățirii elaborării politicilor.
Punerea în aplicare
Funcționarea portalului va fi sprijinită de instrumentele tehnice elaborate de Comisie în cooperare cu administrațiile naționale. Un grup de coordonare a portalului, format din coordonatorii naționali și Comisie, va susține punerea în aplicare a regulamentului. Aplicarea regulamentului va fi revizuită în decembrie 2022, iar funcționarea portalului va fi revizuită o dată la doi ani începând din 2022.
Acte de punere în aplicare
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1121
- În 2020, Comisia a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1121, care stabilește normele privind colectarea și partajarea statisticilor privind utilizatori și a observațiilor cu privire la serviciile portalului digital unic. Datele colectate vor fi utilizate de către furnizorii de servicii, coordonatorii naționali și de către Comisie pentru a monitoriza dacă serviciile furnizate prin intermediul portalului respectă criteriile de calitate și pentru a îmbunătăți funcționalitatea portalului digital unic.
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1121 a fost însoțit de o declarație a Comisiei, care afirmă că intenționează să exploreze, împreună cu statele membre, în contextul grupului de coordonare a portalului, fezabilitatea unui serviciu comun la nivelul UE gestionat de Comisie și cererea pentru un astfel de serviciu. Ar putea fi propusă o altă soluție pentru a facilita colectarea și transmiterea de statistici referitoare la paginile web care fac parte din portal și se află sub responsabilitatea autorităților municipale.
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1463
- În 2022, Comisia a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1463, care stabilește specificațiile tehnice și operaționale ale sistemului tehnic pentru schimbul automatizat transfrontalier de probe și aplicarea principiului „o singură dată”. Regulamentul precizează, de asemenea, rolul statelor membre, în special cel al autorităților naționale respective atunci când acționează în calitate de solicitant de probe sau de furnizor de probe, și al platformelor intermediare, dacă este cazul, în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal incluse în probele care sunt schimbate prin intermediul sistemului tehnic de tip „o singură dată”.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Regulamentul (UE) 2018/1724 se aplică de la 12 decembrie 2020. Cu toate acestea, articolele care vizează digitalizarea procedurilor, disponibilitatea transfrontalieră a procedurilor și utilizarea sistemului „doar o singură dată” se va aplica de la 12 decembrie 2023. Obligația privind disponibilitatea informațiilor din partea autorităților municipale se aplică începând cu 12 decembrie 2022.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 octombrie 2018 privind înființarea unui portal digital unic (gateway) pentru a oferi acces la informații, la proceduri și la servicii de asistență și de soluționare a problemelor și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (JO L 295, 21.11.2018, pp. 1-38).
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1463 al Comisiei din 5 august 2022 de stabilire a specificațiilor tehnice și operaționale ale sistemului tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative și aplicarea principiului „doar o singură dată” în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 231, 6.9.2022, pp. 1-21).
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1121 al Comisiei din 29 iulie 2020 referitor la colectarea și partajarea statisticilor privind utilizatorii și a observațiilor din partea utilizatorilor cu privire la serviciile portalului digital unic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 245, 30.7.2020, pp. 3-14).
Declarație a Comisiei care însoțește Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei referitor la colectarea și partajarea statisticilor privind utilizatorii și a observațiilor din partea utilizatorilor cu privire la serviciile portalului digital unic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului (JO C 250, 30.7.2020, p. 5).
Recomandarea Comisiei 2013/461/UE din 17 septembrie 2013 privind principiile care guvernează SOLVIT (JO L 249, 19.9.2013, pp. 10-15).
Regulamentul (UE) nr. 1024/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne și de abrogare a Deciziei 2008/49/CE a Comisiei („Regulamentul IMI”) (JO L 316, 14.11.2012, pp. 1-11).
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne (JO L 376, 27.12.2006, pp. 36-68).
Data ultimei actualizări: 21.11.2022