Bruxelles, 16.8.2018

COM(2018) 594 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 862/2017 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale


1.Introducere

Obiectivul principal al Regulamentului (CE) nr. 862/2007 1  („regulamentul”) constă în colectarea și compilarea de statistici europene privind migrația și protecția internațională.

Articolul 12 din regulament prevede că „până la 20 august 2012 și, ulterior, din trei în trei ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind statisticile compilate în temeiul prezentului regulament și calitatea acestora”.

Prezentul raport urmează primelor două rapoarte, care au fost adoptate de Comisie în septembrie 2012 2 și în iulie 2015 3 .

În prezentul raport sunt documentate progresele realizate de statele membre, împreună cu Comisia (Eurostat), în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului în perioada scursă de la cel de al doilea raport și evidențiază pașii următori pentru îmbunătățirea în continuare a calității statisticilor privind migrația și protecția internațională.

2.Statisticile vizate de regulament

Regulamentul (CE) nr. 862/2007 vizează compilarea statisticilor europene referitoare la migrație și protecția internațională (azil). Principalele domenii vizate sunt:

·fluxurile migratorii internaționale defalcate după grupuri de cetățenii, grupuri de țări de naștere, grupuri de țări de reședință obișnuită anterioare/viitoare, pe vârste și pe sexe (articolul 3);

·efective ale populației defalcate după grupuri de cetățenii, după grupuri de țări de naștere, pe vârste și pe sexe (articolul 3);

·dobândirea cetățeniei după țara de cetățenie anterioară (articolul 3);

·cererile de azil, deciziile în primă instanță și în recurs prin care se acordă sau se retrag diferite forme ale statutului de protecție internațională, defalcate în funcție de cetățenie (articolul 4);

·cererile de azil ale minorilor neînsoțiți, defalcate în funcție de cetățenie (articolul 4);

·statisticile privind aplicarea Regulamentului Dublin III 4 de către statele membre (articolul 4);

·resortisanții unor țări terțe cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul statului membru la frontiera externă sau care au fost descoperiți în situații de ședere ilegală conform legislației naționale privind imigrația, defalcați în funcție de cetățenie (articolul 5);

·permisele de ședere eliberate resortisanților unor țări terțe, defalcate în funcție de cetățenie, de durata de valabilitate a permisului și de motivul eliberării permisului (categoria de imigrare) (articolul 6) și

·resortisanții unor țări terțe care fac obiectul unui ordin de a părăsi teritoriul unui stat membru conform legislației privind imigrația sau care sunt înregistrați ca urmând să plece după emiterea unui astfel de ordin, defalcați în funcție de cetățenie (articolul 7).

Ca parte a procesului de punere în aplicare, Comisia a continuat să lucreze în strânsă colaborare cu autoritățile naționale implicate în producerea și furnizarea datelor prevăzute de regulament. Statisticile privind fluxurile migratorii, dobândirea cetățeniei și efectivele populației sunt furnizate, în general, Comisiei (Eurostat) de către institutele naționale de statistică. Statisticile privind permisele de ședere și azilul provin, de obicei, direct de la ministerele afacerilor interne sau de la serviciile pentru imigrație. Statisticile privind controalele la frontieră și expulzarea migranților neautorizați pot fi furnizate, de asemenea, de ministerele afacerilor interne sau de serviciile pentru imigrație ori de către poliție.

Tabelul 1 de mai jos oferă o prezentare generală a acestor statistici, pentru care primul an de referință pentru colectarea datelor a fost 2008.

Tabelul 1: Principalele caracteristici ale statisticilor furnizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 862/2007

Articolul 3

Fluxuri migratorii, dobândirea cetățeniei, efective ale populației

Articolul 4

Azil

Articolele 5 și 7

Aplicarea legislației din domeniul imigrației

Articolul 6

Permisele de ședere

Acoperire geografică

State membre ale UE și țări AELS 5

Periodicitate

Anual

Lunar/trimestrial/anual

Anual

Anual

Termenul-limită pentru transmiterea datelor

12 luni de la sfârșitul anului de referință

2 luni după perioada de referință pentru datele lunare/trimestriale

3 luni după perioada de referință pentru datele anuale

3 luni de la sfârșitul anului de referință

6 luni de la sfârșitul anului de referință

Furnizorii de date

Institutele naționale de statistică

Ministerele afacerilor interne sau agențiile pentru imigrație conexe sau poliția de frontieră

3.alte acte legislative relevante

În 2016 a intrat în vigoare un nou temei juridic pentru migrația legală. Acesta este relevant pentru statisticile privind permisele de ședere compilate în temeiul articolului 6 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 și va fi utilizat pentru această colectare de date în viitorul apropiat. Actul juridic în cauză este:

Directiva (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă au pair 6 . 

Colectarea datelor bazată pe această directivă va începe în 2020, anul 2019 fiind anul de referință. De asemenea, statisticile elaborate în temeiul directivei fac obiectul unei evaluări proprii. Prin urmare, acestea nu au fost incluse în evaluarea calității din prezentul raport. Acest lucru este valabil, de asemenea, în cazul colectărilor de date recent lansate legate de Directiva privind lucrătorii sezonieri 7 și de Directiva privind transferurile în cadrul aceleiași companii 8 , pentru care colectarea a început în 2018, anul de referință fiind 2017.

4.Progrese generale înregistrate de la raportul din 2015

De la raportul din 2015, caracterul complet și disponibilitatea datelor s-au îmbunătățit în continuare pentru toate colectările de date. Îmbunătățirile generale ale calității datelor au contribuit la creșterea exactității, a coerenței și a comparabilității datelor, per ansamblu. Statele membre au îmbunătățit sursele de date subiacente și instrumentele statistice utilizate pentru elaborarea datelor, sporind astfel acuratețea, acoperirea și actualitatea datelor furnizate Comisiei.

Îmbunătățirea calității și a punctualității transmiterii datelor de către statele membre a permis Comisiei să scurteze timpul necesar pentru diseminarea datelor. Acest lucru a avut ca rezultat o promptitudine mai mare în publicarea datelor și o îmbunătățire a accesibilității datelor pentru utilizatori.

De la raportul din 2015, Comisia (Eurostat) a realizat mai multe îmbunătățiri metodologice. Acestea s-au axat pe (i) analizele clasificării greșite a evenimentelor demografice; (ii) includerea/excluderea solicitanților de azil și a refugiaților; (iii) coerența cu datele privind azilul și permisele de ședere; (iv) asigurarea unui echilibru demografic stabil. Aceste îmbunătățiri tehnice au condus la o prelucrare și o validare mai eficiente ale datelor; alături de aceasta, colectarea de metadate ample privind calitatea permite o evaluare mai bună a calității datelor primite. Atunci când a fost necesar, au fost trimise scrisori administrative pentru a se asigura respectarea obligațiilor legale.

În plus, în domeniile statisticilor colectate în temeiul articolelor 4-7 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007, noile nevoi de politică referitoare la date suplimentare neprevăzute în legislația actuală au fost tratate pe baze pur voluntare. Totuși, această abordare nu este întotdeauna eficientă. În acest domeniu al protecției internaționale și al migrației gestionate, cooperarea statistică în cadrul Comisiei, cu alte organisme ale UE (de exemplu, Biroul European de Sprijin pentru Azil, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex sau Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene) și cu statele membre a condus la revizuirea orientărilor privind datele colectate în temeiul regulamentului 9 . Îmbunătățirile de ordin metodologic menționate mai sus au sporit claritatea definițiilor și a conceptelor statistice. Cele mai recente trei directive în materie de migrație legală (și anume, Directiva privind lucrătorii sezonieri, Directiva privind transferurile în cadrul aceleiași companii și Directiva privind studenții și cercetătorii) și nevoile de politică crescânde de statistici suplimentare privind migrația și azilul au fost incluse în orientarea metodologică privind colectarea de date privind azilul, aplicarea legislației din domeniul imigrației și permisele de ședere. De asemenea, a fost examinată relevanța datelor. În consecință, metadatele naționale raportate de statele membre sunt difuzate pe site-ul Eurostat, alături de date, după validarea metadatelor și a datelor.

Pentru ca regulamentul să răspundă mai bine într-un mediu de politică nou și mai dinamic, Comisia a adoptat o propunere legislativă de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 10 . Scopul modificării propuse este atingerea unui nivel de exhaustivitate, exactitate, actualitate, fiabilitate și certitudine mai ridicat decât cel care se poate realiza în cadrul dispozițiilor actuale, pe baza acordurilor de tip gentlemen’s agreement. De asemenea, trebuie dezvoltată flexibilitatea în ceea ce privește îmbunătățirile ulterioare ale statisticilor privind migrația, astfel încât Sistemul Statistic European să poată reacționa mai bine și să fie mai relevant pentru orice evoluții ulterioare ale cerințelor referitoare la datele privind migrația. Această modificare stabilește, în principal, un temei juridic pentru actualele colectări voluntare de date și oferă flexibilitate pentru specificațiile viitoare ale datelor.

Modificarea regulamentului va asigura disponibilitatea statisticilor în domeniile în care părțile interesate au exprimat nevoi clare, și anume în materie de: azil, returnare (frecvență mai ridicată și mai multe defalcări obligatorii), relocare și permise de ședere, cu defalcări suplimentare în funcție de criterii precum vârsta și sexul. Această flexibilitate ar genera cifre agregate la nivelul UE care nu sunt disponibile în prezent, dar care ar putea fi necesare în viitor.

5.Calitatea datelor statistice produse

5.1.Relevanță

În cadrul Comisiei, principalul utilizator al statisticilor privind protecția internațională este Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne. Aceste statistici sunt utilizate în mod frecvent, de asemenea, de alte direcții generale ale Comisiei, începând cu DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune și DG Justiție și Consumatori.

Contribuția la repartizările bugetare anuale ale fondurilor din cadrul programului „Solidaritatea și gestionarea fluxurilor migratorii” pentru fiecare stat membru a constituit o utilizare importantă a acestor statistici. La fel ca în anii precedenți, aceste fonduri se bazează pe Fondul pentru azil, migrație și integrare, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 516/2014 11 , și pe Fondul pentru securitate internă, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 515/2014 12 pentru perioada 2014-2020. Având în vedere mecanismele de finanțare multianuale în cadrul acestor noi fonduri, datele nu mai sunt furnizate anual. Alocările au fost calculate pe baza datelor statistice furnizate anterior, cu excepția Fondului pentru securitatea internă, în cazul căruia este necesară o evaluare la jumătatea perioadei.

Statisticile privind migrația și protecția internațională sunt utilizate de către Comisie pentru elaborarea de rapoarte periodice, de propuneri de politici și de rapoarte privind punerea în aplicare prevăzute de legislația europeană, precum și pentru analizarea politicilor. De exemplu, Rețeaua europeană de migrație 13 continuă să fie un utilizator principal al statisticilor Eurostat privind migrația și protecția internațională, pentru Raportul său anual privind migrația și azilul 14 . Raportul respectiv oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor evoluții din domeniul migrației legale, al protecției internaționale, al migrației ilegale și al returnării, atât la nivelul UE, cât și la nivel național.

Utilizarea statisticilor europene privind protecția internațională în scopul sprijinirii activității agențiilor Uniunii Europene din domeniul migrației precum Frontex și Biroul European de Sprijin pentru Azil a continuat să crească. Eurostat colaborează îndeaproape cu aceste agenții în ceea ce privește colectările de date și metodologia statistică aferentă.

Din anul 2016, Centrul de cunoaștere privind migrația și demografia al Comisiei Europene a utilizat extensiv statisticile privind migrația și protecția internațională pentru a alimenta analiza bazată pe dovezi și cunoștințele relevante pentru politici în procesul de elaborare a politicilor UE. Pe lângă susținerea Agendei europene privind migrația, centrul se concentrează pe evoluțiile globale ale migrației și pe impactul lor demografic asupra UE pe termen mediu și lung. Centrul Comun de Cercetare gestionează activitățile curente ale Centrului de cunoaștere privind migrația și demografia. Eurostat aduce o contribuție majoră la această întreprindere, prin statisticile sale europene privind efectivele și fluxurile de migranți, efectivele populației în funcție de cetățenie și de țara de naștere, migrația legală, azilul și migrația ilegală.

De asemenea, statisticile produse în temeiul regulamentului sunt folosite în mod regulat de către administrații naționale, organizații internaționale, cercetători universitari și grupuri ale societății civile care își desfășoară activitatea în diferite domenii precum integrarea imigranților, elaborarea și monitorizarea procedurilor naționale în materie de azil și imigrație, precum și elaborarea previziunilor demografice și privind ocuparea forței de muncă.

Statisticile privind migrația se numără printre cele mai consultate statistici europene. Secțiunea privind populația 15 de pe site-ul Eurostat prezintă indicatorii disponibili, cadrul de reglementare și metodele de colectare a datelor. Din anul 2016, aceasta a fost în vârful clasamentului secțiunilor tematice de pe site. Interesul utilizatorilor cu privire la datele referitoare la migrație, la populația în funcție de cetățenie și țara de naștere și la dobândirea cetățeniei a crescut constant în perioada 2015-2017. În această perioadă, utilizarea acestor date a crescut cu 47 %. Pagina cu statistici privind migrația și populația de migranți 16 a înregistrat aproape aceeași creștere relativă (46 %). Din 2016, aceasta s-a consacrat drept cea mai vizitată pagină din secțiunea de tip wiki – „Statistics Explained” (Statistici explicate) a site-ului Eurostat. Aceste rezultate confirmă relevanța datelor pentru utilizatori.

5.2.Acuratețe

De la raportul din 2015, s-au înregistrat îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește acuratețea datelor furnizate de statele membre. Acest lucru se datorează mai multor motive. Statele membre continuă să introducă sisteme administrative mai integrate și mai cuprinzătoare, care utilizează mijloace informatice și metode de comunicare moderne. Noile sisteme răspund mai bine cerințelor metodologice și tehnice aferente colectărilor de date ale Eurostat. Statele membre au informat în permanență Eurostat cu privire la schimbările în curs ale sistemelor administrative și au solicitat consiliere și confirmare că datele ar îndeplini cerințele regulamentului.

Eurostat colectează metadate, în special informații legate de exactitatea datelor, care indică, printre alte aspecte, sursele datelor și procedurile, eventualele estimări sau procese de modelare care sunt aplicate datelor, precum și posibilele efecte ale acestora asupra gradului de conformitate cu definițiile din regulament. În plus, chestionarele speciale privind calitatea colectează informații mai specifice cu privire la calitatea datelor.

De la raportul din 2015 și până în prezent, s-au înregistrat în continuare reduceri ale volumului de date incomplete sau indisponibile. O serie de autorități naționale și-au îmbunătățit practicile pentru a se asigura că în cursul procedurilor administrative legate de imigrație și de protecția internațională sunt colectate datele necesare și și-au îmbunătățit sistemele informatice astfel încât aceste date să poată fi ușor de obținut în scopuri statistice.

În sfârșit, Eurostat participă la grupul de experți privind statisticile referitoare la refugiați și la persoanele strămutate în interiorul țării 17 . Activitatea acestui grup a condus la recomandările internaționale privind statisticile referitoare la refugiați aprobate de Organizația Națiunilor Unite 18 . Aceste recomandări au stabilit standardele globale pentru elaborarea de statistici privind protecția internațională. De exemplu, recomandările solicită eliminarea lacunelor și elaborarea de standarde adecvate referitoare la statisticile privind copiii strămutați forțat și minorii neînsoțiți.

În pofida îmbunătățirilor, persistă probleme specifice legate de acuratețe în ceea ce privește datele colectate în temeiul articolului 3. Aceste probleme se referă atât la subacoperire (și anume, persoanele nu își înregistrează rezidența), cât și la supraacoperire (și anume, persoanele nu solicită scoaterea din evidențe, întrucât nu există nicio obligație sau stimulent pentru a face acest lucru). Schimbul de date privind migrația facilitat de Eurostat contribuie la soluționarea acestor probleme (a se vedea secțiunea 5.5.1).

5.3.Actualitatea și punctualitatea

În funcție de tipul de date în cauză, termenul-limită pentru furnizarea datelor este între 2 luni și 12 luni de la data de referință sau de la sfârșitul perioadei de referință.

De la raportul din 2015 și până în prezent, s-a observat o îmbunătățire a punctualității datelor furnizate. Introducerea procedurilor de extracție automată la nivel național și a monitorizării regulate de către Eurostat a condus la furnizarea cu punctualitate a datelor. Mai rămân unele probleme, dar acestea sunt cazuri nerecurente, de exemplu perturbări izolate cauzate de lipsa de personal sau de defecțiuni ale sistemului informatic.

Datorită furnizării mai din timp a unor date mai complete în temeiul regulamentului, Eurostat a fost în măsură să asigure o actualitate și o punctualitate mai bune în procesul său de prelucrare și diseminare a datelor. Perioada dintre primirea datelor de către Eurostat și publicarea pe site-ul Eurostat a datelor validate s-a redus în continuare de la raportul din 2015. În plus, introducerea unor proceduri de validare internă automată, cu raportarea erorilor către furnizorii naționali de date, a redus și mai mult timpul de prelucrare.

5.4.Accesibilitate

Datele (și metadatele) privind migrația pentru toate cele patru domenii (migrație efective ale populației, dobândirea cetățeniei; azil; aplicarea legislației în domeniul imigrației; permise de ședere) sunt disponibile gratuit pe site-ul Eurostat la categoriile „Population (Demography, migration and projections)”[Populație (demografie, migrație și previziuni)] 19  și „Asylum and managed migration” (Azil și gestionarea migrației) 20 . Mai mult, aceste date sunt incluse în compendii precum „Statistics Explained” (Statistici explicate) 21 și „Key figures on Europe” (Cifre esențiale despre Europa) 22  de pe site-ul Eurostat. De la raportul din 2015 și până în prezent, Eurostat a utilizat mai mult articolele „Statistics Explained” (Statistici explicate), oferind mai multe informații cu privire la statistici, la tendințe și la interpretarea acestora. Aceste articole sunt redactate și actualizate în mod regulat pentru toate datele colectate în temeiul regulamentului 23 .

5.5.Comparabilitate și coerență

5.5.1.Definiții

Problemele legate de aplicarea în statele membre a specificităților definițiilor pentru statisticile privind migrația și obținerea cetățeniei vizate la articolul 3 din regulament continuă să fie printre cele mai greu de soluționat. Cele mai mari diferențe între sistemele naționale apar în cazul acestor date, din cauza varietății surselor de date utilizate de statele membre. Se depun eforturi pentru a se depăși problemele rămase. De exemplu, două state membre nu au putut să utilizeze criteriul de 12 luni pentru definirea fluxurilor de emigrație, întrucât pentru unele state membre de reședință viitoare a fost folosit un criteriu de 6 luni pentru definirea fluxurilor de imigrație; un stat membru se află în continuare în imposibilitatea de a utiliza criteriul reședinței pe teritoriul național pentru obținerea cetățeniei, întrucât statul membru respectiv include cetățenia acordată persoanelor care nu locuiesc în statul membru respectiv.

Statisticile prevăzute la articolul 3 din regulament prezintă în continuare un grad ridicat de coerență și comparabilitate cu culegerile de date demografice vizate de Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 24 , ca urmare a unui acord încheiat cu statele membre în vederea aplicării acelorași definiții ale vârstei și defalcări pe vârste, precum și cu privire la definirea cifrelor agregate la nivelul UE. Definițiile, metodele și sursele de date au putut fi îmbunătățite datorită alimentării utile cu date în urma recensământului populației și al locuințelor din UE din 2011, precum și datorită utilizării datelor statistice „în oglindă”: Eurostat oferă statelor membre un instrument pentru schimbul de date privind migrația (emigrația și imigrația). De asemenea, astfel de schimburi contribuie semnificativ la reducerea problemelor legate de înregistrare și de scoaterea din evidențe (a se vedea, de asemenea, secțiunea 5.2).

Orientările metodologice menționate în secțiunea 4 rămân valabile pentru colectarea datelor în temeiul articolelor 4-7. Aceste orientări sunt îmbunătățite mereu pentru a se oferi îndrumări mai precise și mai clare cu privire la definițiile și conceptele pentru colectarea de date privind azilul, permisele de ședere și aplicarea legislației din domeniul imigrației. De asemenea, orientările țin cont de cele mai recente inovații din legislația europeană (a se vedea secțiunea 3 din prezentul raport și raportul din 2015). Un alt domeniu de activitate la nivel internațional este elaborarea recomandărilor internaționale privind statisticile referitoare la refugiați (a se vedea secțiunea 5.2).

5.5.2.Surse de date

De la raportul din 2015 și până în prezent și în ceea ce privește articolul 3, statele membre au îmbunătățit calitatea statisticilor transmise către Eurostat prin dezvoltarea metodologiilor lor naționale de estimare și prin utilizarea unor surse suplimentare de date administrative în estimările lor. În special, unele state membre recurg la fluxurile în oglindă raportate de țările partenere pentru a soluționa erorile de acoperire cauzate de tendința cetățenilor de a nu solicita înregistrarea sau scoaterea din evidențe. Acest lucru a contribuit la reducerea subestimării fluxurilor migratorii și a dublei contabilizări a unei părți din efectivele populației. Eurostat a monitorizat această activitate prin angajarea în discuții aprofundate cu institutele naționale de statistică și cu alte autorități naționale, precum și prin sprijinirea statelor membre în cadrul schimbului de date. Aspectele legate de protecția datelor cu caracter personal și de diferențele dintre legislațiile naționale au înregistrat progrese în acest domeniu foarte dificil. În același timp, libertatea de circulație în cadrul UE, combinată cu aspecte legate de protecția datelor cu caracter personal, a impus limitări stricte privind îmbunătățirea în continuare a calității statisticilor privind migrația, în special în ceea ce privește cetățenii UE.

Furnizorii de date naționali au informat Comisia (Eurostat) cu privire la îmbunătățirea în continuare și reelaborarea registrelor administrative care cuprind statisticile privind azilul, permisele de ședere și punerea în aplicare. Aceste îmbunătățiri au vizat în principal modernizarea registrelor, inclusiv printr-o respectare mai strictă a cerințelor metodologice și tehnice privind colectarea de date în temeiul regulamentului. În unele state membre, aceste evoluții tehnice au dus la întreruperi temporare ale furnizării de date. Eurostat are cunoștință de aceste evenimente în prealabil și, în cele din urmă, acestea duc la îmbunătățirea calității datelor.

Un viitor registru central pentru statistici și raportare, găzduit de Agenția europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), va conține date anonimizate extrase din baza de date de amprente din sistemul dactiloscopic european (Eurodac), Sistemul de informații Schengen (SIS) și Sistemul de informații privind vizele (VIS), precum și din viitorul Sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) și viitorul Sistem de intrare/ieșire (EES). Fără a aduce atingere instrumentelor juridice relevante și cu respectarea deplină a limitărilor în materie de scop prevăzute de acestea, Comisia (Eurostat) a inițiat discuții pentru a examina posibilitatea utilizării acestor date în elaborarea de statistici europene în materie de migrație, în vederea înlocuirii în cele din urmă a unor părți din actualele colecții naționale de date.

5.5.3.Coerența

Atunci când sunt posibile comparațiile, se poate observa un grad ridicat de coerență cu datele colectate și publicate în cursul altor exerciții și de către organizații naționale și internaționale. Eurostat cooperează îndeaproape cu Biroul European de Sprijin pentru Azil și cu Frontex pentru a asigura deplina coerență a datelor colectate de aceste agenții. Eventualele diferențe dintre datele transmise către Eurostat și statisticile publicate de autoritățile naționale pot fi explicate prin utilizarea unor definiții diferite: este posibil ca statele membre să fi optat să păstreze definiții distincte în cadrul statisticilor lor naționale. Dat fiind că datele furnizate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 și în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 sunt utilizate în mod sistematic împreună de statisticieni și demografi, Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 le cere statelor membre să se asigure că datele referitoare la populație sunt coerente cu cele solicitate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

5.6.Măsuri de îmbunătățire a calității

Comisia continuă să aplice măsurile subsecvente care se impun ca urmare a nerespectării regulamentului. În câteva cazuri, datele furnizate de un stat membru au fost incomplete, de calitate inferioară sau nu au fost furnizate în conformitate cu termenele-limită legale. Aceste măsuri (de exemplu, scrisorile administrative) fac parte din monitorizarea periodică a conformității de către Eurostat.

Tendința acestor măsuri de la raportul din 2015 și până în prezent indică progresele suplimentare înregistrate de statele membre în ceea ce privește exhaustivitatea, calitatea și actualitatea datelor. Numărul de scrisori administrative transmise autorităților statistice naționale a scăzut constant.

Ca răspuns la necesitatea de a evalua calitatea datelor într-un mod mai eficace și mai cuprinzător, în procesul de prelucrare a datelor a fost introdus un software de validare automată a datelor. Acest instrument automatizat este disponibil, de asemenea, pentru furnizorii naționali de date, iar verificările se bazează pe seturile de reguli de validare convenite între Eurostat și statele membre.

Pentru a evalua mai precis calitatea datelor primite, Eurostat și-a propus să colecteze și mai multe metadate și informații privind calitate. În conformitate cu standardele de calitate ale Sistemului Statistic European, începând din 2014 s-au elaborat chestionare privind calitatea pe domenii specifice care cuprind statisticile privind azilul, permisele de ședere și aplicarea. Rapoartele naționale disponibile privind calitatea sunt utilizate ca sprijin pentru controlul calității, evaluare și îmbunătățiri și sunt accesibile publicului larg 25 .

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1260/2013, statele membre aveau obligația de a realiza studii de fezabilitate referitoare la utilizarea conceptului de „reședință obișnuită” pentru populație și de a transmite rezultatele acestor studii către Eurostat până la sfârșitul anului 2016. Studiile au inclus o analiză a surselor de date actuale și potențiale, a prelucrării datelor și a metodelor de estimare pentru statisticile solicitate. Studiile au fost concepute în principal pentru a îmbunătăți comparabilitatea conceptelor și a definițiilor și, prin urmare, pentru a îmbunătăți calitatea și comparabilitatea datelor. Rezultatele acestor studii vor fi prezentate în raportul către Parlamentul European și Consiliu referitor la Regulamentul (UE) nr. 1260/2013, pe care Comisia îl va adopta până la sfârșitul anului 2018. Rezultatele studiilor de fezabilitate ar putea avea consecințe pentru statisticile europene privind populația și, prin urmare, pentru coerența cu datele furnizate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

6.Concluzii

Regulamentul (CE) nr. 862/2007 a determinat îmbunătățiri clare ale statisticilor europene privind migrația și protecția internațională. În plus, de la raportul din 2015 și până în prezent, s-au observat îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește disponibilitatea, exhaustivitatea, calitatea și actualitatea datelor. Colectările de date în temeiul regulamentului au beneficiat de noi evoluții metodologice și tehnice, care au dus la îmbunătățirea orientărilor adresate statelor membre. Calitatea datelor primite în temeiul regulamentului a beneficiat, de asemenea, de intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013 și a măsurilor de punere în aplicare aferente. Îmbunătățirea calității ar trebui să continue în viitor, în special în sensul îmbunătățirii actualității și exactității datelor, în sensul soluționării problemei subacoperirii și a supraacoperirii și în sensul completării datelor lipsă.

Utilizarea tuturor acestor statistici de către organismele oficiale europene și naționale, de către organismele neguvernamentale și de către publicul larg a crescut în consecință.

Cu toate acestea, din cauza structurii sale, regulamentul nu mai poate răspunde în mod adecvat cererilor utilizatorilor noi. Din acest motiv, noile lacune de date identificate de Comisie au fost soluționate prin alte abordări privind colectarea datelor, cum ar fi colectarea voluntară a datelor. Exemplele îi includ pe cei care solicită azil pentru prima dată și includ tipurile de returnare a migranților ilegali și permisele de ședere, defalcate în funcție de vârstă și sex și clasificate încrucișat cu alte defalcări. Aceste transmiteri voluntare de date au funcționat destul de bine în cazul tuturor sau aproape al tuturor statelor membre. Alte lacune de date identificate, cum ar fi defalcarea datelor privind populația în temeiul articolului 3 în funcție de fiecare țară de cetățenie sau imigrarea/emigrarea în funcție de țara de reședință anterioară/viitoare nu pot fi soluționate printr-o abordare pe bază voluntară. În plus, dialogul permanent cu utilizatorii de politici indică alte nevoi de politică ce vor trebui abordate în viitor, în special în ceea ce privește datele privind permisele de ședere: numărul/proporția (prea) mare de permise de ședere valabile raportate ca „alte motive”, ceea ce împiedică înțelegerea deplină a naturii migrației și compararea adecvată între statele membre; lipsa datelor privind mobilitatea în interiorul UE a resortisanților țărilor terțe cu ședere legală; corespondența imperfectă dintre datele privind azilul (decizii pozitive) și permisele de ședere legate de azil (atât efectivele, cât și fluxurile); necesitatea creșterii valorii adăugate a colectării voluntare de date lansate recent (de exemplu, cu privire la permisele de ședere permanente sau pe termen lung acordate recent și cu privire la reîntregirea familiei cu beneficiarii protecției), prin solicitarea ca mai multe state membre să raporteze aceste date. Este nevoie de flexibilitate pentru a produce cifrele agregate la nivelul UE care nu sunt disponibile în prezent – cum ar fi principalele cetățenii ale cetățenilor UE care trăiesc în alte state membre.

Având în vedere că:

·datele solicitate în temeiul regulamentului ar trebui să reflecte nevoile în schimbare ale utilizatorilor și

·ar trebui să se țină seama de capacitatea și mijloacele furnizorilor de date,

se adoptă următoarele direcții de acțiune:

1.Modificarea articolelor 4-7 (protecția internațională și gestionarea migrației) din regulament pentru a sprijini Agenda europeană privind migrația. Acest lucru va implica furnizarea de statistici mai bune și mai relevante din punct de vedere politic pentru factorii de decizie și responsabilii cu politicile ai UE, astfel încât aceștia să poată răspunde cu mai multă fermitate provocărilor generate de migrație. În special, inițiativa va consolida calitatea prin stabilirea unui temei juridic pentru statisticile colectate în mod voluntar în prezent. Modificarea Regulamentului (CE) nr. 862/2007 va îmbunătăți exhaustivitatea, actualitatea, fiabilitatea și certitudinea în comparație cu actualele transmiteri voluntare de date ale statelor membre. În special, se vor furniza statistici în domeniile în care părțile interesate au exprimat nevoi clare: în ceea ce privește returnarea (frecvență mai ridicată și mai multe defalcări obligatorii), relocarea, permisele de ședere și imigrația copiilor. De asemenea, se va oferi flexibilitatea necesară ca răspuns la nevoile noi și emergente de date. Comisia a adoptat propunerea la 16 mai 2018 26 .

2.Promovarea schimbului de cunoștințe și de bune practici în vederea facilitării accesului la date administrative naționale în unele state membre, pentru a se îmbunătăți calitatea datelor privind migrația.

3.Fără a se aduce atingere instrumentelor juridice relevante și cu respectarea deplină a limitărilor în materie de scop prevăzute de acestea, exploatarea posibilităților care vor fi oferite de viitorul registru central pentru raportare și statistici care va fi găzduit de eu-LISA. Acest registru va conține date anonimizate extrase din EURODAC, SIS, VIS și viitoarele ETIAS și EES, care pot fi utilizate la elaborarea de statistici europene în materie de migrație, în vederea înlocuirii, în cele din urmă, a unor părți din actualele colecții naționale de date.

(1)      Regulamentul (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale (JO L 199, 31.7.2007, p. 23).
(2)      COM (2012) 528 final.
(3)      COM (2015) 374 final.
(4)      JO L 180, 29.6.2013, p. 31.
(5) Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția.
(6) JO L 132, 21.5.2016, p. 21.
(7) Directiva 2014/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în scopul ocupării unui loc de muncă în calitate de lucrători sezonieri (JO L 94, 28.3.2014, p. 375).
(8) Directiva 2014/66/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe în contextul unui transfer în cadrul aceleiași companii (JO L 157, 27.5.2014, p. 1).
(9) Revizuirea „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 4 alineatele (1)-(3) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind azilul” și a „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolelor 5 și 7 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind aplicarea legislației în domeniul imigrației” în 2018. Revizuirea „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 6 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici privind permisele de ședere” și a „Orientărilor tehnice privind culegerea de date în temeiul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007; statistici conform Dublin” în 2017.
(10) Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale – COM (2018) 307 final.
(11)

Regulamentul (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare, de modificare a Deciziei 2008/381/CE a Consiliului și de abrogare a Deciziilor nr. 573/2007/CE și nr. 575/2007/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziei 2007/435/CE a Consiliului (JO L 150, 20.5.2014, p. 168).

(12)

Regulamentul (UE) nr. 515/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, în cadrul Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru frontiere externe și vize și de abrogare a Deciziei nr. 574/2007/CE (JO L 150, 20.5.2014, p. 143).

(13)   http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/networks/european_migration_network/index_en.htm (disponibil doar în limba engleză).
(14)

 Rețeaua europeană de migrație, Raportul anual privind migrația și azilul pentru anul 2017 (disponibil doar în limba engleză).

(15)   http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections ( disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
(16)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migration_and_migrant_population_statistics/ro
(17)   http://ec.europa.eu/eurostat/web/expert-group-on-refugee-statistics/home (disponibil doar în limba engleză).
(18)   https://unstats.un.org/unsd/statcom/49th-session/documents/BG-Item3m-RefugeeStat-E.pdf (disponibil doar în limba engleză).
(19)   http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections ( disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
(20)   http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/statistics-illustrated (disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
(21)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Main_Page  
(22)   http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-statistical-books/-/KS-EI-17-001 (disponibil în limbile engleză, franceză și germană).
(23)   http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population (disponibil doar în limba engleză).
(24) Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene (JO L 330, 10.12.2013, p. 39).
(25)   http://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/EN/migr_eil_esqrs.htm (disponibil doar în limba engleză); http://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/migr_res_esms.htm (disponibil doar în limba engleză).
(26) COM (2018) 307 final.